לפני שנה התחוללה סערה בעולם האמנות, כשהתערוכה של הילמה אף קלינט, אמנית שוודית כמעט אלמונית, שפעלה לפני מאה שנים והלכה לעולמה לפני 75 שנה, שברה את שיא המכירות וכמות המבקרים במוזיאון גוגנהיים בניו יורק. התערוכה הוארכה לחצי שנה, כמות המבקרים הגיעה ל־600 אלף איש ועברה את השיא שקבעה קודם תערוכה של ג׳קומטי. כמה מהעבודות המרשימות של הילמה אף קלינט מוצגות כעת במוזיאון תל אביב, בתערוכה ״יש עידן חדש, על הרוחני באמנות״. על הפריחה המאוחרת בתשומת הלב שהיא מקבלת ניתן לומר שהיא ראתה את הנולד, כשטענה עוד בחייה שהעולם אינו בשל להבין אותה ושציוריה מיועדים לעתיד.
והנה העתיד הגיע, כנראה. בשנה־שנתיים האחרונות יש התעוררות בתשומת הלב של עולם האמנות לאמניות, והקפדה ניכרת על ייצוג הולם של נשים במסגרות שונות. תקציבים ייעודיים מופנים לרכישת אמנות של נשים לאוספי מוזיאונים ברחבי העולם, ואפשר להתרשם שכוחן של אמניות נמצא בעלייה. המגמה היא אחת מתופעות הלוואי המעניינות של קמפיין Metoo#, ואפשר לזקוף אותה גם לזכות אמניות בולטות שמתעקשות להשמיע את קולן, באמנות כמו גם בנושאים פוליטיים־חברתיים הנוגעים לעולם האמנות.
ביום חמישי ה־19.12 תתקיים במוזיאון אילנה גור הרצאה של חגית פלג רותם ״היא.סטוריה וסיפורים אחרים״, שתעסוק בגילוי המאוחר של כוכבות נשכחות ועליית כוחן של נשים באמנות העכשווית. ההרצאה מתקיימת במסגרת התערוכה ״טוטם וטאבו״, שאצרה פלג רותם ומוצגת במוזיאון אילנה גור עד 22.12. בתערוכה מציגות האמניות נדיה גורנשטיין וליאור קסם חממה, עבודות המתכתבות עם סגנונה האקלקטי של אילנה גור. הערב יפתח בסיור במוזיאון אילנה גור, ומפגש עם האמניות בתערוכה ״טוטם וטאבו״.
לקריאה נוספת

הילמה אף קלינט, נעורים, 1907. באדיבות קרן הילמה אף קלינט

יאיואי קוסאמה. צילום: ויקימדיה קומונס
כמו ג׳ודי שיקאגו, גם אילנה גור הבינה שאף אחד לא ״יזמין אותה לשולחן״. את הנוכחות שלה בעולם האמנות היא יצרה באמצעות עבודה פורצת גבולות, שלא הכירה במאזן הכוחות בין גברי לנשי ובהיררכיה בין אמנות לעיצוב, אופנה או חפצים שימושיים.
חלק מהגל החדש של התעניינות באמניות נשים ניתן לזקוף גם לזכות התקשורת החדשה, הרשתות החברתיות ותרבות האינסטגרם. האמנית היפנית הקשישה יאיואי קוסאמה היא אחת הדמויות המזוהות ביותר מחוץ לעולם האמנות. השנה היא הפכה לשיאנית בעולם המכירות הפומביות, עם מספר העבודות הנמכרות הגדול ביותר בעולם. קוסאמה טוענת לכתר גם במספר התערוכות המוצגות במקביל או בזו אחר זו ברצף בשנים האחרונות. התורים לחדרי האינסוף שלה משתרכים גם הם כמעט עד אינסוף. מי שמגיע תורו מקבל בין דקה לארבע דקות של חסד בחדר – מספיק זמן כדי להצטלם ולהמשיך הלאה.
לרכישת כרטיסים לערב ההרצאה במוזיאון אילנה גור
The post היא.סטוריה וסיפורים אחרים: הרצאה במוזיאון אילנה גור appeared first on מגזין פורטפוליו.