Quantcast
Channel: מגזין פורטפוליו
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3234

אברהם קורנפלד // פרנק־רי

$
0
0

פרנק־ריהל הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות העברית. הוא בכל מקום. כולם רואים, קוראים ומשתמשים בו. הוא מרגיש מוּכר כמו בן משפחה. במשך 100 שנים הוא הכוכב הבלתי מעורער של השפה העברית המודפסת. 

למרות שהוא הספיק להרוויח מעמד נוסטלגי, הוא נותר רלוונטי מתמיד. הוא משמש לעימוד טקסטים בעיתונים יומיים, מגזינים, ספרי פרוזה, עיון ושירה. הוא מופיע בסידורים וספרי קודש ומעטר את פתקי ההצבעה בבחירות. דורות של ילדים ושל עולים חדשים לומדים לקרוא באמצעות צורותיו. כל אלמנט ועיקול שלו מזוהים מיד. הוא מסמל את אתוס תחיית השפה העברית, ויש שיאמרו שהוא התשובה לשאלה הגדולה ״מהו עיצוב עברי״.

השליטה בת 100 השנים של הפונט הקלאסי התערערה רק עם הופעת האינטרנט, כשהתעורר קושי להציג אותיות עבריות מורכבות על גבי צגי מחשב בעלי רזולוציה נמוכה. וכך, כשטקסטים עוּמדו באתרים, פרנק־ריהל פינה את מקומו לטובת פונטים סן־סריפיים שהיו קריאים יותר על גבי מסכים: תחילה אריאל (שהיה פונט מערכת בווינדוס), ומאוחר יותר אופן־סנס, היבו, אלמוני ואחרים. הפונטים הללו טובים ושימושיים אך הם חסרים את האופי, העושר הצורני והייחוד של האות העברית, והם נוחים פחות לקריאה רציפה ביחס לפונטים סריפיים כדוגמת פרנק־ריהל.

כיום – בעידן של מסכים ברזולוציות גבוהות וטכנולוגיות מתקדמות לרינדור טקסטים דיגיטליים – אין מניעה טכנולוגית לעצב טקסטים־רצים על־גבי מסך בפונטים סריפיים עבריים. אין סיבה שפרנק־ריהל יישאר מחוץ למסך.

כשרפאל פרנק עיצב את הפונט הקלאסי לפני 110 שנים, הוא הגדיר במידה רבה את העברית המתחדשת הכתובה. הוא יצר לנו גשר בין האות העברית הקדומה והדתית, לבין העברית הלאומית, העשירה והתוססת. כזאת שמייצרת ספרות יפה וכותרות בעיתונים ושלטי חוצות. היום, בעידן הדיגיטלי, אנחנו זקוקים יותר מתמיד לזהוּת ויזואלית עברית – כזאת שהיא שורשית באותה המידה שהיא עדכנית.

אקספרסיבי, מוקפד, עכשווי

את פונט פרנק־רי עיצבתי מתוך אהבה גדולה לאות העברית, ובמטרה להקפיץ את הגדוּלה של ״פרנק־ריהל״ למאה ה־21, מבלי לאבד את הקסם הקלאסי שלו. ״פרנק־רי״ מבקש לענות על צרכים של טיפוגרפיה עכשווית, אך בד־בבד להיות נאמן לרוח האותיות הקלאסיות. הוא מבקש להצטרף לסיפור של הפונט העברי המוּכר, ולהוסיף לו פרק חדש מתוך הבנת הצרכים של העידן הדיגיטלי.

כל תו ב״פרנק־רי״ נבנה מחדש ובתשומת לב רבה לכל עיקול וקו. לכל אורך תהליך העיצוב היה לי חשוב לשמר את כל מה שאנחנו אוהבים בפרנק־ריהל ובמקביל להטמיע בפרנק־רי החדש את כל מה שאנחנו צריכים בפונטים כיום, לכל מדיה ולכל שימוש.

הפונט הוא תוצר של תהליך עיצוב ופיתוח שנפרס על־פני תקופה של למעלה משש שנים. הסיפור האישי שלי עם העבודה על הפונט הקלאסי החל בתחילת שנת 2013, כשעיצבתי גרסת ״רבייבל״ שבנוסף למשקלים רגיל ובולד, כללה משקל ״אקסצנטרי״ של אותיות מופרעות במיוחד. דרך העבודה הקרובה עם האותיות פיתחתי התמכרות של ממש לפרנק־ריהל. 

לאחר כשנתיים התיישבתי לעבוד על גרסה חדשה שתכלול רק כמה שיפורי ניקוד. מה שהתחיל כפרויקט קטן הפך די מהר לפרויקט מקיף במיוחד שנפרס על־פני תקופה של ארבע שנים וחצי. זו היתה עבודה קפדנית של זיקוק, עידון וליטוש כל אות – אל מול האותיות המקוריות שעיצב רפאל פרנק. המטרה שלי היתה להדגיש את האופיי הייחודי של האותיות, ומתוך תפיסה של בהירות, פשטות וניטרליות להחזיר את העטרה ליושנה.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

פרנק־רי הוא יותר מרענון או עדכון. במבט ראשון הוא ירגיש מוכר, אבל מעצבים שרגילים אל פרנק־ריהל ימצאו שפרנק־רי הוא לא עוד גרסת רבייבל, אלא פונט חדש – אקספרסיבי, מוקפד ועכשווי. הוא שומר על האופי של הפונט המקורי והאהוב, אבל מציע גישה עכשווית וטון דיבור חדש.

הוא קריא מאד ומתאים גם לדפוס וגם לדיגיטל, בקטן ובגדול. בטקסט־רץ הוא ״שקוף״, וכפונט כותרת הוא דורש את הבמה. פונט סריפי, מוקפד, משוכלל ושימושי. פונט שנשען על העבר וחושב על העתיד. פונט שמבקש להחזיר את הכבוד לפונט הקלאסי, לפתוח עבורו אופק חדש ולסייע לו להפוך לעל־זמני בידיהם של מעצבים עבריים של המאה ה־21.


מדור הגשות כולל חומרים שהתקבלו במערכת פורטפוליו. שלחו לנו סיפורים חדשותיים, מידע בלעדי ופרויקטים מעניינים ותקשורתיים. פרטים נוספים בעמוד ההגשות שלנו

The post אברהם קורנפלד // פרנק־רי appeared first on מגזין פורטפוליו.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3234