Quantcast
Channel: מגזין פורטפוליו
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3234

נרי &הו בעקבות ״בום הפיתוח״ הגדול בסין

$
0
0

״אני נמוך ואין לי בעיה עם זה, יש לי ראש גדול ואין לי מה להסתיר״. כך, ברוח מבודחת ומודע לכוחו של ההומור, הציג את עצמו האדריכל לינדון נרי במפגש עיתונאים שהתקיים בשבוע שעבר, לכבוד השקת עיצובו המחודש של אולם התצוגה של קמחי תאורה. בהמשך הסתבר שהכנות הישירה של נרי אינה רק עניין אישיותי: זו גם תפיסת עולם שעומדת בבסיס העשייה של Neri & Hu, משרד עיצוב רב תחומי שמשותף לו ולרעייתו, האדריכלית רוזנה הו.

מתחת למעטה הקלילות המשועשעת מסתתרת משנה סדורה מגובשת: ״כשאתה בטוח בעצמך אתה שואף ליצור אותנטיות שתבטא את מי שאתה״, הוא אומר על מה ששזור כחוט השני בכול רובדי העשייה של משרדם, ושהקנה להם מעמד מוערך ונחשב בסצנת העיצוב הבין־לאומית, ובכלל זה אוביקטים שעיצבו למיטב המותגים המובילים וביניהם moooi, פולטונה פראו, בי.די ברצלונה, קוודראט ועוד.

נרי והו חתומים על עיצובן של שתי סדרות של גופי תאורה מבית המותג האיטלקי ארטמידה, שקמחי תאורה מייבאת לארץ ונכללות עכשיו בקולקציה המוצגת באולם החדש, שתכנן האדריכל פרופ׳ יוסי פרידמן. הסדרות מציגות שילוב מתוחכם ומעודן בין מסורת וחדשנות, כמו גם בין מזרח ומערב, ומגלמות את החתירה המתמדת של יוצריהן ליצור אינטראקציה דינמית בין חוויה, פרטים, חומר, צורה ואור.

קולקציית NH1217 של ARTEMIDE

״התפיסה שלנו דוגלת בעיצוב טוטלי״, אומרת הו. ״היא אינה מתמצית רק בפרטים, אלא שואפת ליישם את הרעיון גם במישור הרגשי והתחושתי ולהעניק לאוביקט, או למבנה, עוד שכבה של משמעות״. החיבור בין תפיסת העיצוב המעמיקה של נרי והו לבין אסטרטגיית המותג של ארטמידה, שמפנה את משאבי פעילותה לטובת ״אור אנושי״ ואיכות חיים משופרת, הניב את סדרות גופי התאורה YANZI ו־NJ1217.

סדרת YANZI משלבת טכנולוגיה מתקדמת עם ממד פואטי באמצעות הדהוד צורני של סנונית, הנחשבת לציפור אהודה במסורת הסינית. הציפור, שעשויה מגוף פליז מוברש וכדור זכוכית כראש, מספרת סיפורים שונים באמצעות עיצוב שמגדיר בעבורה מצבים משתנים, כמו הומאז׳ לטבע כשהיא ״נחה״ על ענפי עצים, או סיפור של קינון כשהיא נתונה בתוך מעטפת זכוכית כעין כלוב. סדרת NH1217 שואבת השראה מפנסים סיניים מסורתיים ומעניקה להם פרשנות עדכנית בדמות כדורי זכוכית בניפוח עם ״כיפה״ קטנה עשויה מפליז שאליה מעוגנת טבעת.

השיבה למקורות

נרי והו חולקים ביוגרפיות דומות. הם נולדו למשפחות סיניות שהתגוררו ב״גולה הסינית״: משפחתו של נרי בפיליפינים, ומשפחתה של הו בטאיוואן – ומאז שנות הנעורים הם חיו בארצות הברית, אחרי שמשפחתה של הו עברה לשם ונרי נשלח ללמוד בקולג׳ אמריקני. הם הכירו בהיותם סטודנטים לאדריכלות באוניברסיטת ברקלי, קליפורניה, ובראיונות שהעניקו במהלך השנים סיפרו שהם לא ממש ״כיוונו״ לתחום; נרי ראה את עתידו בציור ובאמנות, ואילו הו התלבטה בין תחומים אחרים.

בסופו של יום הם ״התגלגלו״ ללימודי אדריכלות ומשם הכול היסטוריה; העיסוק בתחום לגווניו השונים הפך לסיפור חייהם: נרי המשיך ללימודי מוסמך באדריכלות באוניברסיטת הארוורד, ועם סיומם, לאחר תקופה קצרה שבה עבד במשרדי אדריכלים בניו יורק, השתלב במשרדו של האדריכל הנודע מייקל גרייבס ושימש בו כאדריכל עמית עשר וחצי שנים. הו סיימה לימודי מוסמך באוניברסיטת פרינסטון, ואחרי מספר שנים שבהן עבדה במשרדים נחשבים, כמו SOM ורלף לרנר, גם היא הצטרפה למשרדו של גרייבס.

לינדון נרי ורוזנה הו. צילום: Zhu Hai

קולקציית YANZI של ARTEMIDE

כמו הבחירה בלימודי האדריכלות, שלא הייתה בבחינת מסלול ידוע מראש, כך גם המעבר מארצות הברית לסין לא היה מהלך מתוכנן. בתוקף תפקידו כאחראי על פרויקטים באסיה במשרדו של גרייבס, נדרש נרי ללוות לסיומו פרויקט גדול בשנחאי והו הצטרפה אליו עם שלושת ילדיהם. אולם כששלב הגמר של הפרויקט התארך והשהייה שהייתה מתוכננת לשישה שבועות בלבד נמשכה כמעט שנה, הלך והבשיל בתוכם רעיון השיבה ״הביתה״, למקורות. נרי: ״דווקא המגורים בארצות הברית חיזקו אצלנו את הזהות הסינית. כשאדם חי כל הזמן באותו מקום הוא לא חושב עליו יותר מידי או שואל את עצמו שאלות בנוסח ׳מי אני׳. מאידך, כשנמצאים ׳בחוץ׳ השאלות האלה צפות והזהות מתחזקת״.

בשנת 2004, שנה אחרי שעקרו לשנחאי, הם הקימו את משרדם המשותף, שהיום כולל גם סניף בלונדון ועוסק בתכנון פרויקטים בכל רחבי העולם ובכל קנה מידה – החל מפרויקטים אדריכליים רחבי־הקף, דרך עיצוב פנים, עיצוב מוצר לגווניו השונים (פריטי ריהוט ותאורה, טקסטיל, כלים ועוד) ועד עיצוב גרפי. עשייתם דוגלת במחקר מעמיק ככלי עבודה בסיסי־חיוני, ומשלבת חדשנות ופיתוח עם שימור מסורות ונאמנות לנרטיבים ולהקשרים תרבותיים, מקומיים והיסטוריים.

״מה שמנחה אותנו הוא הקונטקסט, ולא היצמדות לסגנון כזה או אחר. כל פרויקט מפותח לגופו בתהליך שמערב הרבה מחקר והרבה מודלים. אנחנו גם נוהגים להסריט את הפרויקטים ולא להסתפק בצילום ׳רגיל׳, כי כך אפשר לחוות את האותנטיות של הפרויקט ואת כנות התכנון בלי להסתיר דבר״.

אדריכלות היא תרבות

רשימת הפרסים וציוני ההוקרה שצברו נרי והו מאז הקימו את משרדם ארוכה ומרשימה ביותר, כוללת זכיות בפרסים יוקרתיים בשדה האדריכלות והעיצוב כאחד, וכן את בחירתם בתואר מעצבי השנה באירועים בין־לאומיים רלוונטיים, כמו פרס מעצבי השנה מטעם EDIDA, שהוענק להם במסגרת תערוכת העיצוב במילאנו 2017, או כמעצבי השנה של תערוכת Maison & Objet בשנת 2015.

״בום הפיתוח״ הגדול בסין – שכדרכם של ״בומים״ מסוג זה מעניק שפע של הזדמנויות, אבל במקביל יוצר בלבול, מבוכה ואפילו כאוס מסוים – מהווה בעבורם השראה מפרה ומדרבנת. ״לא פעם אנחנו מרגישים שדברים מהותיים מוחמצים או הולכים לאיבוד על מזבח תנופת הפיתוח, וזה רק מגביר את הדרייב לעשייה שלנו. אדריכלות היא תרבות, ובסין האזורים הכפריים הם במידה רבה הבסיס של חיי התרבות, כך שאם הם ייהרסו גם חלק משמעותי מהתרבות שלה ייעלם. העובדה שאנחנו סינים ושהזהות הזו קיימת בתוכנו היא לא העניין: אנחנו פשוט חותרים להיות אותנטיים ומאמינים שצריך להתערב בשמירה על התרבות, ושאפשר לשמר את הקיים בדרך חדשה ואחרת״.

מלון הבוטיק Tsingpu Yangzhou. צילומים: Pedro Pegenaute

אחד הפרויקטים שמדגים את דבריהם היטב הוא מלון הבוטיק Tsingpu Yangzhou, שתוכנן באתר משובץ אגמים קטנים ומעט מבנים קיימים, ושההשראה לתכנונו נשאבה מהטיפולוגיה של חצר מסורתית בארכיטקטורה הוורנקולרית בסין. תרגומה בשטח חושף מתחם מוקף חומות לבנים שמקבץ בתוכו חדרים וחצרות המקושרים ביניהם באמצעות שבילים בגריד של שתי וערב, תוך יצירת חצר אחת גדולה הלוכדת את הסביבה לתוך הארכיטקטורה: מגדירה היררכיית חללים, ממסגרת מבטים, מייצרת חפיפה בין פנים וחוץ ומשמרת קשרים מתבקשים בין הפרטי והציבורי.

לצד פרויקטים מסוג זה המערבים שימור וחידוש, גוף העבודות שלהם כולל גם פרויקטים חדשניים, דוגמת אולם התצוגה של קמפר בשנחאי או עיצוב הפנים המרשים של חנות הכלבו Sulwhaso בסיאול, שבוצע בהשראת פנס כאוביקט שמאיר את הדרך. במקרה של נרי והו, מסתבר, הפנס שמאיר את הדרך לעולם מוביל לקונטקסט ולמשמעות שהיא מעבר לנראות הפיזית, ולא בכדי דבריו של הסופר והעיתונאי אנטואן סנט אכזפרי, ״אביו״ של הנסיך הקטן, אומצו על ידם כמוטו שנרי מצטט: ״אנחנו לא שואפים להיות נצחיים. רק מקווים שדברים לא ייאבדו משמעות״.

חנות הכלבו Sulwhaso, סיאול

The post נרי & הו בעקבות ״בום הפיתוח״ הגדול בסין appeared first on מגזין פורטפוליו.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3234

Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.2 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.2 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.





Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.