כשנועה קלנר, המנהלת האמנותית של פסטיבל אאוטליין, הציעה למורן ואור יוגב להציג בחלונות הראווה של בתי סיידוף המיועדים להשכרה ברחוב יפו בירושלים, היא הזכירה להם שהשנה ימלאו 60 שנה ליצירת המופת ״דירה להשכיר״ מאת לאה גולדברג, ושיהיה נחמד אם הם יוכלו לחבר את זה לנושא התערוכה שלנו. ״מיד התלהבו מהרעיון״, הם מספרים, ״וניסינו לחשוב איך נוכל להשתמש בסיפור כדי ליצור משהו משלנו ושיהיה רלוונטי למרחב הירושלמי והישראלי בפרט.

מורן (מימין) ואור יוגב. צילום: שלומי מוצפי
השניים – אח ואחות – החליטו שהדמויות ייצאו מתוך בניין הקומות אל הרחוב, ויהפכו לבעלות של חנויות שונות ומשונות. ״לצערנו לא למדנו הרבה מהמסרים של הספר כחברה, והם עדיין נוכחים ביום־יום שלנו, לכן חשבנו שזו תהיה הזדמנות טובה לעסוק בנושאים שבוערים בנו ועולים מהסיפור; נושאים ש־60 שנה אחרי שיצא הספר המקורי קיווינו שיעברו מהעולם או לפחות העיסוק בהם יפחת, כמו גזענות, שונות, קבלת האחר, סטיגמות וסטריאוטיפים, דעות קדומות, פמיניזם ועוד״.
• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >> •
השלב הראשון כלל מחשבות ורעיונות איזו חנות תקבל כל דמות, ״כמובן שגם היה חשוב לנו להתייחס למגוון התרבותי והאתני שנמצא בירושלים: הבחירה בחנות היתה די אינטואטיבית ואסוציאטיבית, אבל באפיון הדמויות השקענו מעט יותר מחשבה כדי שלא יהיו צפויות״. כך, התרנגולת הפכה לבעלת חנות בגדים למידות גדולות, החתולה לספרית בסלון המתמחה ברסטות וצמות, הקוקיה לבעלת סוכנות נסיעות שעושה ביקורים בכל העולם, והסנאית למוכרת בפיצוחיה שבשמחה ובנחת אגוזים מפצחת.
המסר החתרני בסיפור המקורי, שבו הדמויות הנשיות הן אלו שמובילות את הסיפור וגם אלו שבסופו של דבר מביאות לשלום בית, ובשילוב הרחוב הירושלמי שבו נשים מודרות לא פעם, יצר מתח ועניין גם אצל השניים. לכן היה להם חשוב להציב את הדמויות הנשיות בקדמת הבמה, כבעלות עסקים ויזמיות חזקות.
העבודה על האיורים היתה בשותפות מלאה: בחלק מהאיורים אחד עשה את הסקיצה והשנייה צבעה ובחלקם הפוך. ״בין לבין העברנו ביננו את האיורים כמו בפינג פונג, כשכל אחד מוסיף ומשנה עוד חלק. זו לא הפעם הראשונה שאנחנו עובדים יחד, וגם הפעם היה כיף גדול. כל אחד מביא את עצמו ואת החלקים שהוא חזק בהם, והשני משלים בחלקים שפחות, ככה שקשה להגיד ולדעת מי עשה וכיף נורא לראות ולשמוע את התגובות של אנשים ליצירה המשותפת. אנחנו מקווים שבתקופה כזו האיורים שלנו יוסיפו מעט שמחה ותקווה, ושגם אנחנו נלמד לקבל את שכנינו, גם אם הם לא נראים וחושבים כמונו״.
The post אור ומורן יוגב שואלים: הנאים השכנים בעיניכם? appeared first on מגזין פורטפוליו.