Quantcast
Channel: מגזין פורטפוליו
Viewing all 3234 articles
Browse latest View live

בוגרים 2019 // צילום

$
0
0

אבי שיאון // פָּתַחְתִי דֶלֶת, וְעָמַדְתְּ שָׁם

פרויקט הגמר של אבי שיאון, בוגר המחלקה לצילום במנשר, עוסק בנשיות ובהתבגרות הגוף, תוך בחינת יחסי כוחות בין הצלם לאובייקט שלו. השם הפיוטי ״פָּתַחְתִי דֶלֶת, וְעָמַדְתְּ שָׁם״ מתאר תהליך עבודה שבו במשך כשנתיים צילם שיאון את אשתו, איילה, כשהוא מתכתב עם מסורת ארוכה של צילום וציור מודל נשי, אבל גם עם מעמדה המקודש של ״אשת האמן״ באמנות – בתפקיד מודל, מוזה, רעיה ומושא תשוקה. ״במהלך המסע הצילומי הזה, איילה שיחקה, התחפשה, התפשטה מולי, ואפשרה לי לראות צדדים חדשים לא רק בגופה אלא גם באישיותה.

התמונות מבקשות לחקור את הגוף הנשי המבוגר, דרך התייחסות לסטריאוטיפים של דימוי הגוף הצעיר דווקא. אלה, מקבלים משמעות שונה מבעד המצלמה החוקרת־חושפת: עדינות של הבעות, יציבות במחוות גוף, תנועה והקפאה״. לדבריו הוא ״בוחן את גבולות החשיפה של הגוף והנפש, ומאידך הוא מציג אותה כדמות חזקה המודעת לסיטואציה, לגופה החשוף וגם לכוחה מול הצלם״.

אבי שיאון


אנדריי איסקרוסלקו // זכרונות ביתי

גוף העבודה של אנדריי איסקרוסלקו, בוגר המחלקה לצילום בוויצו חיפה, מורכב כפסיפס מפיסות עבר והווה. כמי שגדל בבית מהגרים, עם זכרונות ילדות שכבר נראו לו בדויים בחלקם, השיבה עם המצלמה לבית סביו ברומניה היתה כמו מסע בזמן. ״מצויד במצלמה יצאתי למסע אל עברי – מהמקום שהוא ביתי, אל המקום שהיה ביתי. אל המקום אליו נושאים אותי זכרונותיי מימי החופש הגדול של ילדותי, שביליתי בביוש ובשטיי שברומניה, ימי הקיץ עם סבי וסבתי״. איסקרולסקו מביא בצילומיו ניחוח של עולם אחר, לא של ילדות אלא של זקנה שנותרה בבדידותה – זיקנה עיקשת, נאחזת במנהגים אנכרוניסטים ובנוף שהפך לנדיר בעולם האחיד שבו אנו חיים היום.

״זיכרון אחד נותר חד בזיכרוני. נסענו בשבילי עפר, עלינו על גבעה ועצרנו לאכול אוכמניות בצד הדרך. לפתע הגענו לעולם השייך לעבר, באר־מים, תנור חימר, רפת ושירותים אליהם צריך ללכת עד לפינה רחוקה בשדה. התרוצצתי ושחקתי בין גבעולי התירס, שתיתי חלב שחלבתי מהפרה – נדמה היה לי שהזמן עצר מלכת״. קרובי משפחה ומכרים רחוקים, קשישים בבדידותם, ממלאים את צילומיו שנראים כשלוחי מבטו של ילד סקרן, שהפך לבוגר בעל מבט עדין וחומל.


אריאל הכהן // אופטיקלנד

בפרויקט הגמר שלו במחלקה לצילום בבצלאל, עוסק אריאל הכהן בתשוקה לראות, באמצעי הראייה המממשים תשוקה זו, ובקשר של אלו לשליטה ויחסי כוח. הכהן בוחן את המבט – הישיר, העקיף, הפרשני או המוסח, באמצעות הצילום. המצלמה אינה רק כלי מתעד אלא אמצעי הדגשה ומניפולציה, שמוביל את מבטו של הצופה אל היעד (לעתים בלתי ידוע) שאליו מכוון אותו הכהן.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

בהצבת הפרויקט המינימליסטי, שיבץ הכהן במרחב מבטים צולבים, מבטים מצמיתים, מבטים רבי משמעות, הקבלות והתנגשויות – בין הדינמי לסטטי – בקבוצת השחיינים העומדת לזנק אל ים סוער, ונציג בודד שולח מבט לאחור (משקפות השחייה משמשות תזכורת לאמצעי הראייה והכיסוי); בין ההירואי לפאסיבי – בקבוצת החיילים הישנים באוטובוס. משחקי משמעות של ראייה והסתרה – בין העין המוסתרת בדיוקן גבר יחיד לבין הגבר האחר, המישיר מבט.

אריאל הכהן, כח עליון

שאטל


ארקדי ספיבק

ארקדי ספיבק מתבונן בבית־סטודיו שלו ככר פעולה ממנו הוא יוצא למסעות דמיוניים, מלווה בחתול שחור שהוא מכנה ״נושא הכלים שלי״, כאילו היה הוא עצמו דון־קישוט שחוקר עולם קטן מאוד – פנים הבית. ספיבק, בוגר המחלקה לצילום בבצלאל, משתמש במגבלות העומדות בדרכו כנקודות המוצא לעבודות. חדרי הבית, החפצים והדמויות משנים את ייעודם ותכליתם, פונקציות חדשות נבדקות, ומועלות אפשרויות לפעולות בתוך הממלכה הביתית: במקלחת הוא יושב לאכול, שואב אבק הופך לכלי נשק או למכשיר עינוג עצמי, את גופו הוא משכיב למנוחה על מתקן לייבוש כביסה או הופך אותו לכלי נגינה המפיק צלילים מוזיקליים.

העולם המקביל המתקיים בחלל הבית מורכב מטקסים חושפניים. ״נוכחותי מגולמת לעיתים מתוך עמדה של תשוקה ולעיתים כאקט נרקיסיסטי, שהופך את האמן למעין קדוש מעונה״. הפעולות הנעשות במרחב הבנאלי והיום־יומי מציעות קריאה אירונית ומבט מפוכח ומשועשע – שאותו מספק גם החתול המשתומם. רגעי התיעוד הפרטיים של פעולות בנאליות ואבסורדיות, כמשחק ילדים שנתפס בעין המצלמה, מעלים שאלות על גבריות, על יצירה ועל חופש.

לקריאה נוספת

אקדי ספיבק, מזבח כביסה


יום עומר // להחזיק מים

תהליך הצילום של יום עומר ממוקם על התפר שבין צילום דוקומנטרי לצילום מבוים. בפרויקט הגמר שלו במחלקה לצילום בבצלאל הוא מביט על סביבתו הקרובה והחיצונית באופן זהה, ויוצר חיבורים בין עולמות שונים. הצילומים נראים לרגע חסרי ייחוד, ומיד לאחר מכן מתפענחת מהם איזו אינטימיות חושפנית. ״בתצלומים טמונים מערכי ניגודים המעצימים את הדרמה – עוצמה ועדינות, סדר וכאוס, יופי והתכלות. הם מדגישים את החוויה האנושית האותנטית, את שבריריות האדם ואת חוסר השליטה בחייו, ובזאת יוצרים הזדהות״.

המתח הטעון בעבודות נובע גם מהשילוב של צילומי ״רחוב״, בהם מככבות דמויות הנראות מרוחקות מעולמו של עומר, בעוד שחלק מגיבורי העבודות הם בני משפחתו הקרובה. גם אם הוא עצמו אינו מצביע על ההבדלים, עולה רגישות מיוחדת מהאופן בו הוא מתעד ומתבונן במחלתו של אביו, במשפחה הסובבת את מיטת חוליו וברגעים של התכנסות אישית, במרחב פרטי שנחשף לעין הצופה.

יום עומר


צליל דקלו

צליל דקלו מהמחלקה לצילום בבצלאל מנסה להביע תנועה בצילום סטילס, ובוחנת את הקושי שבסתירה בין גוף נע לצילום המקפיא את הרגע, ״באמצעות שינוי המרחב והזמן של האובייקט בהעברתו אל תוך העולם המטאפיזי שבו הוא ממשיך לנוע בחופשיות״. בדרך מקורית היא בוחרת להכפיל את הדימוי, לחתוך את הנייר המודפס ולשלב בו קיפולים וחוליות – כאמצעים שיאפשרו לגופים המצולמים לנוע במרחב הקפוא של הפריים שלה.

״קצת אחרי תחילת העבודה על פרויקט הגמר התגלתה אצלי בעיית ראייה, שהקשתה על היכולות הצילומיות שלי וגרמה לשינוי בפרספקטיבה – בדרך שבה אני רואה דברים. מאותה נקודה השפה הצילומית שלי התעצמה, בהתאם לחוויה שחוויתי, ההכפלות והחשיפות הכפולות בצילומים הפכו לאינטנסיביות״. דקלו משתמשת בטכניקות דיגיטליות ובעבודת־יד, כדי ליצור הרף עין של תנועה באוביקט הקפוא. חלק מהעבודות דינאמיות ומגיבות לתנועה סביבן, כמובילים קינטיים ולצידן היא מציגה הדפסות בגדלים בלתי שגרתיים ואלבומים המחזירים את הצילום לממד הביתי.

צליל דקלו, דנה ומרים


שלו אריאל // היופי החדש

״הן היופי והן הכיעור שייכים למי שיודע לראות ולהעריך אותם״. שלו אריאל מקבץ בפרויקט הגמר שלו במכללת הדסה דימויים שהיו מסווגים כ״מכוערים״. על־פי ראייתו ניתן לגרום לכיעור להראות יפה בעיני הצופה: ״יופי וכיעור מוגדרים מכוחן של מוסכמות חברתיות, אולם בעידן הפוסט־מודרני השתנו המוסכמות, בין היתר אלו הנוגעות למיתוס היופי ולמגדר.

החשיפה לדימוי טעונה ומייצגת מנעד רחב של סמלים תרבותיים והיסטוריים, שעליהם נשענים הפרשנות והניתוח האישיים שלנו כצופים. לפיהם אנו מחליטים בשבריר שנייה – האם הדימוי יפה או מכוער.״ באמצעות ההחלטות האסתטיות והאמנותיות שלו, אריאל מנסה להטות את הסיווג ולגרום לחישוב מחדש של ערכי היופי.

שלו אריאל

The post בוגרים 2019 // צילום appeared first on מגזין פורטפוליו.


ולסיום…תערוכת בוגרות בבית בנימיני

$
0
0

התכנית ללימודי תעודה בבית בנימיני מאפשרת למתחילים, לחובבים צעירים וותיקים כמו גם לאלו המבקשים לפתוח בדרך חדשה בחייהם, לחקור, להעמיק ולרכוש ידע מעשי ועיוני בתחום.

במחזור ג׳ השתתפו שלוש נשים מרקעים מקצועיים שונים, שבחרו בחומר הקרמי להוות את נקודת הפתיחה עבורן. שלושתן למדו בתכנית לאורך שלוש שנים, התנסו וחיפשו את דרכן ואת השפה האישית שלהן בקורסים ובסדנאות השונות, ועתה הן יוצאות לדרך חדשה של עשייה. התערוכה ״ולסיום…״, שתפתח ביום חמישי (5.9), תציג את עבודות הגמר של שלוש הבוגרות, עליהן עמלו לאורך השנה האחרונה בליווי הנחיה.

יעל סלומון התמקדה בעבודת הגמר בפורצלן, חומר יוצא דופן באיכויותיו, צבעו, דקיקותו ושקיפותו והמשיכה לחקור נושאים בהם עסקה בשנות הלימודים: צבעוניות החומר, טקסטורה, שיווי משקל, סימטריה וזרימה, דקיקות ובלתי נראות בתוך חומר נוכח בגשמיותו. יעל תציג עבודות קיר צבעוניות, הבנויות פיסות דקיקות של פורצלן שנעשו ונצבעו אחת אחת באופן ידני, ונבנו כיחידות עצמאיות המשחקות באור, צורה וצבע.

יעל סלומון

נועה בלנרו התמסרה לעבודת החוליות בבניית־יד, בעזרתה יצרה כדים, חוליה אחר חוליה, נדבך על נדבך, כל חוליה מעלימה את הכד שהיה ומגלה כד חדש, זמני, שנעלם אף הוא בחוליה הבאה. ״כל יצירה קרמית מתחילה עם חתיכת בוץ ביד, מכאן, בקצב החומר, מתהווים צורה, גוון ומשמעות חדשה. מתגלים מעמקיו של החומר, מתגלה הזהב״. הכדים המוצגים בעבודת הגמר נושאים את שרידי תהליך הבנייה, חושפים ומעלימים את עקבות החומר ותהליכי הייצור בעזרת השימוש בגלזורות שונות המגיבות למלאות החושנית של הנפחים השונים.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

דניה מור גורן תציג עבודה בשם גדר חיה. לאורך שלוש שנות התוכנית התמקדה והתמחתה בעבודת הגלגל לצד מרצים שונים מהם שאבה ידע מעשי והשראה. דניה בחרה ליצור סדרה גדולה של מכלי חומר בממדים שונים, משאירה את החומר חשוף מבחירה. סדרת המכלים משמשת כמצע צבעוני, רעיוני, לדימוי שיח הצבר המעטר במשיכות מכחול חופשיות את המיכלים. שיח הצבר שימש כגדר חיה וסימן את גבולות החלקות ואת הבעלות על הקרקע בחקלאות הפלסטינית והפך עם השנים ואף אומץ על ידי הציונות כסמל לישראליות.


ולסיום… מחזור 2019
תערוכת גמר, התוכנית ללימודי תעודה בבית בנימיני
מנחה ואוצרת: רוית לצר
פתיחה: יום חמישי, 5.9, 19:30 | נעילה: שבת 14.9

יעל סלומון

The post ולסיום… תערוכת בוגרות בבית בנימיני appeared first on מגזין פורטפוליו.

מידע פנים // נעמי שחר

$
0
0

שטח פרטי

נעמי שחר, הנדסאית אדריכלות ומעצבת פנים. בת 46, גרה במודיעין.
פייסבוק

מפרט טכני

תכנון משרדיה של החברה הקבלנית שבט בנימין, המתמחה בביצוע עבודות גמר למשרדים. המשרדים ממוקמים במתחם עסקים מרכזי בחולון, בשטח של 240 מ״ר במתאר מלבני. שתיים מחזיתות מעטפת החלל פונות החוצה, ומציפות את החלל בשפע של אור טבעי. נכון לעכשיו המשרד משרת 14 עובדים, ומצוי בתהליך של צמיחה מתמדת.

נעמי שחר. צילום: נועם שחר

הפרטים הקטנים

מטרת התכנון היתה להטמיע את אופי פעילותה של החברה ולתת ביטוי לחומרים המשמשים אותה בשגרת העבודה כחלק בלתי נפרד מעיצוב החלל, כך שיהווה תצוגת יכולת מקצועית למבקרים בו. מדובר בחברה עימה אני עובדת באופן שוטף, מה שאפשר לי להטמיע בעיצוב גם את ההווי ואת ה־DNA שלה, ובתוך כך להביא לידי ביטוי את אופיו החם והפתוח של בעליה.

עולם הבנייה, העומד בבסיס העיצוב, נחשף כבר במבואת הכניסה, באמצעות קירות בלוקים חשופים בעוביים שונים היוצרים טקסטורה תלת ממדית בקירות. רשת ברזל בטון ליציקות ממוקמת על קיר הכניסה, ומשמשת לתלייה של קסדות עבודה ואביזרים נוספים, בעוד שרצפת הבטון והתקרה החשופה, מייצגות אף הן את עולם חומרי הבניין הבסיסיים.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

בעל החברה אוהב מאוד לארח ולהכין ארוחות, ולכן אחד הצירים המשמעותיים בחלל המרכזי הוא מטבח פתוח, שמזכיר מטבחים שרואים במסעדות או בברים. הוא משמש כבר, כמו גם כמטבח פעיל בו מארחים, מכינים ארוחות צהריים ועושים מינגלינג, ובפועל זהו אזור מפגש א־פורמאלי מצוין למפגשים עם לקוחות ולסגירת עסקאות. מיקומו במרכז החלל הקנה לו אופי דינמי ותוסס, והוביל לכך שסביבת העבודה הקודמת השתנתה לגמרי, וחלק גדול מההתנהלות העכשווית בה מתנקז דווקא לחללים הפתוחים והמשותפים.

החלוקה הפנימית כמעט ואינה כוללת סגירות גבס, ונשענת בעיקר על מחיצות פתוחות ואווריריות, רובן ככולן עשויות מחומרים שלקוחים מתעשיית הבנייה, כמו ברזל יציקה, עץ מסוגים שונים, טרנסמיסיה (סוג של מתכת דחוסה), פח שעבר תהליכי חימצון ועוד. התקרות בחללים השונים חופו באריחים שחוררו בעזרת CNC, ובחלקם הפנימי הם חופו בצמר סלעים עבור האקוסטיקה.

בין החלל הציבורי לאזור העובדים חוצצת צמחייה בשילוב קונסטרוקציית יציקת ברזל עגול, שאליה רותכו רשתות שמייצרות מעין כלוב המכיל אדניות לצמחיה טבעית. כך, בכל רחבי המשרד נשמרים קשרי עין בין החללים השונים, ובה בעת כל חלל נהנה מהפרטיות שנדרשת לו.

פרט שולי

עיצוב מסחרי שונה מעיצוב פרטי; הרצון בבידול מוביל אותי לעבוד עם חומרים לא סטנדרטיים, ולהשתמש בתמות ומתודות עיצוב פחות קלאסיות ויותר טרנדיות, במטרה ליצור ייחוד ועניין. טרנדים נאמנים לדינמיקה בה אנחנו חיים וממלאים צורך, וכמי שבמסגרת עיסוקה שואפת לבדל את בית העסק באמצעות חליפה משלו, אני מאמצת בחום טרנדים שהולמים את העיצוב שאני רוצה ליצור.

לפרטים נוספים

הייתי שמחה לעצב את חללי העבודה של דיסני או של היקום הקולנועי של מארוול. להפוך את הדמיוני והפנטסטי לחלל דינמי ופעיל, שממנו ייצאו יצירות המופת הבאות, וליצור חללים מרגשים שמביאים לידי ביטוי את הדמיון המטורף שמניע את העוסקים במלאכה.

פריטים נבחרים

לאחרונה תכננתי בביתי הפרטי מטבח חדש שמעוצב קצת כמו מזווה פתוח. הוא עשוי מקונסטרוקציית ברזל אוורירית בשילוב מדפי עץ, והופך בעבורי את חווית הבישול לכיפית ונגישה; הכול חשוף לעין ומזמין לבשל אוכל טוב. באופן עקרוני אני פחות אוהבת נוכחות מסיבית של מקררים, לכן פתחתי את המרפסת הצמודה ומיקמתי בה את המקרר, כך שהוא נעלם וויזואלית ולא נוכח בחלל המטבח.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים של ״מידע פנים״ לחצו כאן

המטבח הביתי שעוצב כמזווה פתוח. צילום: מ״ל

משרדי חברת שבט בנימין שעיצבה נעמי שחר. צילומים: ליאור טייטלר

The post מידע פנים // נעמי שחר appeared first on מגזין פורטפוליו.

Cosm: ״השטיח המעופף״ שעיצבו סטודיו 7.5 להרמן מילר

$
0
0

פורטפוליו בשיתוף פיטרו


הדבר הראשון שרציתי לעשות אחרי שהתיישבתי על Cosm, הכיסא המשרדי חדש של הרמן מילר, הוא להתאים את הגובה שלו. בדרך כלל כיסאות משרדיים מאובזרים בשלל כפתורים וידיות שמאפשרים למי שיושב עליהם להתאים את הכיסא למידותיו ולנוחיות שלו, בכל הקשור להטיית הכיסא, גובהו, מיקום וגובה הזרועות וכן הלאה. שם בדרך כלל גם הדברים מסתבכים, ותמיד אני נשאר עם הרגשה שלא לגמרי הבנתי מה כל ידית אמורה לעשות.

למרבה ההפתעה ב־Cosm מצאתי רק ידית אחת, שמטרתה לכוון את גובה הכיסא. כל השאר כבר הסתדר מעצמו, כמו היה נאמן לסיסמה של סטודיו 7.5 הברלינאי שעיצבו את הכיסא, ״שב ושכח״; או במילים אחרות, ״שב ותשכח שאתה בכלל יושב בכיסא״.

חברי סטודיו 7.5 בברלין. צילום: Jens Passoth

ואמנם, ״כשהתחלנו לעבוד לא רצינו לעצב כיסא, רצינו ליצור חוויה של היעדר כוח משיכה״, מספרים חברי הסטודיו – רולנד זוויק, קרולה זוויק וברקהרד שמיץ – בריאיון לפורטפוליו. ״באותה תקופה שם הקוד של הפרויקט היה ׳השטיח המעופף׳. הרעיון היה לצוף באוויר, כך שתוכל להתמקד לחלוטין במה שאתה צריך לעשות ולשכוח את כוח הכבידה. רצינו להביא לפרויקט את כל הידע שלנו על ארגונומיה ונוחות, לא בצורה מכנית אלא בתת מודע שלך: אתה מרגיש את הכסא, אבל אתה לא צריך לחפש אותו באופן פעיל״.

מהן התכונות החשובות ביותר של Cosm שגורמות לזה לקרות?

״החומר שעליו אתה יושב הוא מארג חדש בעל ביצועים גבוהים שסייענו בפיתוח שלו. הוא מאפשר מארג טקסטילי רציף על מסגרת גמישה שתומכת במגוון רחב של יושבים. האתגר היה ליצור מארג גמיש במיוחד לקווי מתאר מושלמים, שיוכל גם לתמוך כראוי במושבים גדולים יותר.

״בנוסף, זווית ההטיה שפיתחנו תורמת לתחושה הזו של ציפה באוויר. התנועה של הגוף במרחב גורמת לכך שאינך מרגיש תנועה יחסית בין הכסא לגופך כשאתה נוטה: הכיסא יוצר איזון זה באופן אוטומטי, כך שאתה לא צריך להשתמש במנגנון באופן מודע ופעיל כדי להתאים את המכניקה של הכיסא לגוף שלך ולהרגיש מאוזן״.

לשכוח את הכיסא

קולקציית כיסאות Cosm שעיצבו סטודיו 7.5 בעבור הרמן מילר נחשפה לראשונה בשבוע העיצוב במילאנו בשנה שעברה, והפכה במהרה לנקודת התייחסות בכל הנוגע לנוחות מותאמת אישית במקום העבודה. בימים אלו הקולקציה מגיעה גם לישראל והיא תשווק בלעדית על ידי פיטרו, יבואנית המותג. זו לא הפעם הראשונה שהסטודיו עובד עם הרמן מילר: הסטודיו מתמקד בעיצוב כסאות משרדיים ועובד יחד עם החברה כמעט שני עשורים, בין השאר על הכסאות זוכי הפרסים Mirra ו־Setu.

בתשובה לשאלה כיצד העבודה על הכיסא קשורה לכיסאות הקודמים שעיצב, אם זו התפתחות או פריצת דרך, הם מספרים ששמיץ (חבר הסטודיו) אומר תמיד שאנשים נוטים להעריך יותר מדי מהפכות, בעוד שאבולוציה היא תהליך הרבה יותר מתוחכם. באנגלית, אגב, זה נשמע טוב יותר, עם ההבדל בין revolution ל־evolution.

״תהליך העיצוב שלנו מבוסס על הניסיון שלנו והוא מאוד שיתופי. נוחות היא תחושה, ולכן היא סובייקטיבית. העובדה שאנשים רבים יותר עובדים על פרויקט, חוקרים ומשתפים את ההעדפות שלהם, וגם את הקונספטים שלהם, עוזרת לנו לפתח ולאמת רעיונות באופן מעמיק יותר.

״כך או כך תהליך העבודה על הכיסא לא היה שונה באופן מהותי. זה היה תהליך לימודי אבולוציוני שאיפשר לנו להסתמך על החוויות שלנו וסייע לנו לשלוט טוב יותר בחומרים, בתהליכי ייצור ובאתגרי עיצוב. בעבודה על הכיסא השתמשנו בחלקים שהודפסו בתלת־ממד לבניית אבות־טיפוס פונקציונליים. מהרגע שגילינו שאפשר להשתמש בהדפסת תלת־ממד לא רק לדגמים אלא גם בעבור אבות־טיפוס שאפשר לשבת עליהם, תהליך הפיתוח שלנו הואץ והפך למדויק בהרבה: הצלחנו לדמות – ובכך גם לשלוט – בכל פרט במוצר, כמו גם לפתח שיטות הרכבה חדשות״.

למה אתם אוהבים כל כך לעצב כיסאות משרדים?

״אומני קראפט ראויים לכלים הטובים ביותר שיכולים לתמוך בעבודתם. ישיבה היא פרקטיקה תרבותית שגורמת לחץ על הגוף שלנו, אם גורמים כמו תנוחה נכונה, זרימת דם חופשית ואוורור לא נלקחים בחשבון במערכת תמיכה ראויה ודינמית. לכן לפתור אתגרים כאלה זה מתגמל, ולכן התגובה האהובה עלינו תהיה אם המשתמשים יוכלו ׳לשכוח׳ את הכיסא ולהתמקד לחלוטין במשימה שלהם״.

״ישיבה היא פרקטיקה תרבותית שגורמת לחץ על הגוף שלנו, אם גורמים כמו תנוחה נכונה, זרימת דם חופשית ואוורור לא נלקחים בחשבון במערכת תמיכה ראויה ודינמית. התגובה האהובה עלינו תהיה אם המשתמשים יוכלו ׳לשכוח׳ את הכיסא ולהתמקד לחלוטין במשימה שלהם״

בתשובה זו סטודיו 7.5 נוגעים בנקודה רגישה: אף על פי שעובדים הם המשאב הקריטי ביותר בעבור כל ארגון, רוב המשרדים מעוצבים באופן מיושן שלא מותאם לרווחת העובדים. בזמן העבודה המשרדית, כל הבעיות שנגרמות מישיבה לא בריאה – יציבה שפופה, נשימה לא איכותית, כאבי ראש, צוואר וגב, עייפות וחוסר ריכוז – מזיקות למצבו הגופני והנפשי של העובד ומשפיעות על הצלחת העסק. החדשות הטובות הן, אומרים חברי הסטודיו, שרוב הבעיות הללו יכולות להיפתר.

״אנחנו צריכים כיסא שיאפשר לנו לשנות תנוחות גוף בקלות, ורק כיסא שמכוון בצורה נכונה יכול לעשות זאת. לכן עיצבנו כסא שיכוון את עצמו בעבורנו״, הם מסבירים. ״בשונה מדגמים אחרים הכופים את תנוחת הישיבה על הגוף, Cosm מציב את המשתמש במרכז ומגיב אליו. השלדה דקיקה והמשענת האלסטית נושמת בלי לחמם את הגוף. אחד האתגרים הגדולים היה לקבוע איך למזג את משענת הגב עם השלדה בצורה חלקה ככל האפשר. התשובה הגיעה בצורת ׳שיניים׳ קטנטנות התופסות את המשענת על השלדה ומפזרות מתח במידה שווה. כתוצאה מכך הרווח בין הגב לגוף נעלם ומתאפשרת תמיכה דינמית בעמוד השדרה״.

העיצוב הארגונומי של הכיסא מודגש גם על ידי זרועות ״העלה״: ״המרפק הוא חלק עדין באנטומיה שלנו, והוא צריך להיות מונח במיקום יציב אך גם רך. פעילויות כמו החזקת טלפון סלולרי או תזוזה מהשולחן הופכות לטבעיות ונוחות בזכות הזרועות הגמישות והזוויתיות״.

גירסה מתורבתת של מכונת ישיבה

למרות שתהליך פיתוח הכסא שפע אתגרים טכניים והנדסיים, סטודיו 7.5 נתנו מקום מרכזי גם לנראות שלו. צורתו הפיסולית והרציפה משווה לכיסא מראה אחיד, שמודגש עוד יותר בזכות הצבעוניות שלו. ״הצביעה המונוכרומטית מפשיטה את הכסא מהחומריות שלו״, הם מעידים על מראהו ה״טבול בצבע״. ״הוא מורכב ממתכות ופלסטיק מסוגים שונים, אך לבסוף נראה כדבר אחד״.

מהניסיון שלכם, איך אנשים בוחרים כסאות כשהם קונים כיסא חדש? כמה חשוב המראה שלהם? צבע?

״לעתים קרובות אנשים שופטים כסאות רק באמצעות מבט ולא מ׳נהיגת מבחן׳ שלהם, מה שחיוני כדי להיות מרוצים בטווח הרחוק ממה שהחלטת לקנות. לכן רצינו ליצור קונסטרוקציה יפה, שלא מאיימת על המשתמשים, ׳גירסה מתורבתת של מכונת ישיבה׳, מבלי להסתיר את העובדה שמדובר בציוד משרדי מתוחכם. המושג ׳טבול בצבע׳ עוזר לקשור את כל החלקים יחד ולהפוך את הכיסא לגוף אחד״.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

בנוסף לעבודה על הארגונומיה הסטודיו שיתף פעולה עם מחלקת החומרים בהרמן מילר על מנת לייצר את הכיסא בשלושה צבעים מרכזיים: Canyon הכתום־אדמדם, המזכיר את הנקיקים הצבעוניים של הגרנד־קניון באריזונה; Glacier בגוון תכלת־כסוף ונעים במיוחד; ו־Nightfall, כחול כהה ורווי פיגמנט. הכסא זמין גם בשלושה גוונים תומכים על סקאלת האפורים.

כיצד השינויים בסביבת העבודה של המאה ה־21 משפיעים על אופן העבודה שלכם ועל המחשבה על כסאות משרדיים?

״המעצב ג׳ורג׳ נלסון הגדיר עיצוב כתגובה לשינוי חברתי. אנו מנסים לעקוב אחר שינויים חברתיים, פוליטיים וטכנולוגיים שמבשרים על מגמות והתפתחויות חדשות. עם כל השינויים התכופים בסביבות העבודה, ישנם פחות מקומות שבהם לאנשים יש את הכיסא שלהם, כך שההיכרות עם המוצר והדרך הנכונה להתאים אותו לגוף שלך אינן ברורות מאליהן. מנגנון ההטיה האוטומטי שמספק נוחות מיידית מאפשר ׳טעינה׳ פיזית ומנטלית למי שיושב עליו״.

אם זה בבית או במשרד, לכל אחד יש את הכסא המועדף. איך אתם מסבירים את הקשר הרגשי שאנשים יוצרים עם הכיסאות שלהם?

״אנו חושבים שקשר שיש לנו עם כיסאות הוא די אינטימי, כמעט כמו עם בגדים, שכן מדובר בחוויה רב־חושית. במקרה של כיסאות עבודה – שאנחנו חושבים עליהם על כציוד ולא כריהוט – יש גאווה שיש כלי־עבודה ממש טובים, כי זה תענוג להשתמש בהם!״.


פריטי הריהוט של הרמן מילר מיובאים לארץ באופן בלעדי על ידי חברת פיטרו

The post Cosm: ״השטיח המעופף״ שעיצבו סטודיו 7.5 להרמן מילר appeared first on מגזין פורטפוליו.

עידן ברזילי לדניאלה ספקטור: על הגבול בין המוכר והנעים ללא נודע

$
0
0

Yuval:

הי עידן, מה קורה?

Idan:

שלום יובל, שלומי טוב. נהנה ממזג האוויר הקיצי כאן. קצת מתרגש לקראת יציאת הקליפ

Yuval:

כמה זמן עבדת עליו?

Idan:

התחלתי לעבוד עליו אי שם בדצמבר 2017 וסיימתי במרץ 2019. העבודה היתה עם עצירות קטנות בדרך, תוך כדי עבודה על פרויקטים אחרים. לכן זה ארך די הרבה זמן

Yuval:

איך בכלל דניאלה ספקטור הגיעה אליך?

Idan:

האמת שזה סיפור נחמד. הקשר עם דניאלה התחיל בעקבות פרויקט אנימציה אחר שעבדתי עליו לפני מספר שנים. במסגרת פרויקט של בית אבי־חי ״פנים יום זיכרון״, יצרתי סרט קצר בהשראת סיפורו של יהודה קן־דרור, שנהרג במבצע קדש. דניאלה הופיעה בטקס הזיכרון שמארגן מדי שנה בית אבי־חי וראתה שם את הסרט, שהוקרן באותו הערב.

עידן ברזילי. צילום: מ״ל

יום למחרת היא שיתפה את הסרטון בפייסבוק. זה היה רגע מאוד מרגש בעבורי: יוצרת שאני מאוד מעריך וכבר שנים מאזין לה בקביעות, ומכיר את כל המוזיקה שלה לפני ולפנים, מעריכה את הדברים שאני יוצר. מפה לשם התחיל שיח דרך מכר משותף והיה לנו חיבור מעניין. היה לנו ברור שמתישהו נשתף פעולה, לכשיגיע הרגע המתאים. ושנה לאחר מכן היא שלחה לי סקיצה של השיר שיהיה באלבום הבא שלה

Yuval:

נחמד! אתה מקבל את הסקיצה, ואז מה? איך מתחילים?

Idan:

כשקיבלתי את השיר לקחתי את הזמן. הייתי צריך להאזין לו מדי יום במשך תקופה מסויימת ואז קצת להתרחק ממנו. התחילו לעלות דימויים בראש בעקבות ה״סיפור״ שיש בשיר, אבל לא היה איזשהו תהליך מאוד מסודר, ותהליך היצירה ובניית הקונספט היה אינטואיטיבי בעיקרו. לא אמרתי ״הנה, יש לי סיפור, תסריט כזה וכזה, ועכשיו בוא נראה איך עושים/מביימים את זה יפה״. הייתה יותר מערכת של איזונים ובלמים בין כל אותם מרכיבים: נעתי בין הדימויים שהיו לי בראש, בין הסקיצות על הנייר לבין השיר, לבין המוזיקה, והתסריט שלאט לאט התגבש. 

הדבר שהכי חיבר אותי לעבודה עם השיר היה שימוש בתנועה. אני זוכר שהאזנתי לשיר גם בבית וגם לפעמים ברחוב, וממש זזתי עם השיר ואפילו רקדתי, וככה פרקתי את הקצב שיש בשיר. דרך התנועה התחברתי לדמות והבנתי איך הייתי רוצה שהיא תנועה בעולם שלה

Yuval:

ספר רגע בכמה מילים איך אתה רואה את הסיפור של השיר, מה קורה שם

Idan:

איך שאני חווה את הסיפור בשיר זה מעין ריקוד בתוך התעוררות על המיטה. ככה הרגשתי כשהאזנתי לשיר בפעמים הראשונות. יש בשיר כמה ממדים שמסתבכים אחד בשני – כמו בחלום. יש את ממד הזיכרון, החלום והפרידה ובנוסף יש את ממד הזמן (״הזמן הוא כמו מים״) והזמן הוא חמקמק וקשה לתפוס אותו. הדמות שניסיתי ליצור היא דמות שמנסה לשהות בהווה ולהתמסר לטבע ולרגעים הקטנים שקשה לנו לפעמים לתפוס בגלל המון הסחות דעת

פנינים, דניאלה ספקטור

Yuval:

מעניין. איך זה בא לידי ביטוי מבחינת הסגנון, הצבעוניות, הקומפוזיציה, התנועה?

Idan:

אני חושב שהתנועה בקליפ היא מעין דיאלוג בין הדמות לבין החיות והטבע. הדמות מתעוררת מהשפירית ולאחר מכן היא עוקבת אחרי סימנים שונים כמו: סנאי, זרעים עפים, מים, מדוזות. לגבי הצבעוניות ניסיתי לייצר שתי סקאלות של צבעוניות. הראשונה פסטורלית ונעימה כמו הרגעים הנעימים שיש בחלום, רגעים שלא רוצים להתעורר מהם. והשניה מעט יותר מסקרנת או אפילו קודרת – כמו אותם רגעים שהחלום מתחיל להיות כבר קצת על גבול המפחיד.

מה שלרוב הנחה אותי בבימוי של הקליפ זה להיות על הגבול הזה שבין המוכר והנעים לבין הלא נודע. זה בא לידי ביטוי בבחירות של הסיטואציות, החיות, הצבעים וכו׳. לדוגמה, הסצינה במים מתחילה בצורה נעימה, יש שם ריקוד והתמסרות, ואז הדמות מתחילה לשקוע עמוק מדי עד שזה נהיה כבר פחות נעים

Yuval:

אני מתחבר לתחושות שאתה מתאר של החלום, של הלא להתעורר…

תגיד, מבחינת הסגנון האיורי שלך, כמה אתה רואה אותו מופיע בקליפ? כי יש לך כתב יד שמי שמכיר מזהה, עם הדמויות הלא פרופורציונליות שנמצאות תמיד בתנופה

Idan:

נראה לי שהסגנון וכתב היד שלי בצורה שאתה מתאר אותו די נוכח בקליפ. כן היה משחק של איזונים… של איפה אני יכול להגזים פרופורציות ואיפה טיפה למתן. אם ניקח את הדמות לדוגמה, היא לא הכי צרה וקטנה אבל מצד שני היא גם לא גדולה מדי. היה חשוב לי שיהיה בה רוך ועגלגלות מסויימת כי רציתי שהיא תהיה כמה שיותר מדוייקת לשיר

קמפיין לפרייה

ספר מדעים לכיתות א׳

Yuval:

יש הבדל כשאתה ניגש לפרויקט מהסוג הזה לבין נגיד פרסמות לפרייה, ספר ילדים או ספר מדעים לכיתות א׳…

Idan:

כן, לגמרי. הבדל עצום. קודם כל קהל היעד הוא שונה בכל אחד מהפרויקטים שציינת כאן, וזה הדבר הראשון שאני מתייחס אליו. ויש כמובן את ההבדל שכאן מדובר באנימציה והנפשה. יש את עבודת הבימוי והמצלמה ודבר נוסף וחשוב הוא שצריך לאפיין את התנועה וזה תהליך מאוד ארוך שדורש מחקר של תנועה.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

אני לדוגמה (ואני יודע שעוד הרבה אנימטורים עושים את זה) צילמתי את אחותי שהיא רקדנית, והשתמשתי בתנועה שלה כרפרנס לתנועה של הדמות. מעבר לזה כל חיה וחיה יכולה להתאפיין באיזו תנועה שרק הייתי רוצה. הסנאי לדוגמה זז כמו כדור שקופץ וכן הלאה. יש המון המון החלטות שצריך לקבל כי זה עולם שלם שנברא מאפס

Yuval:

ספר בכל זאת כמה מילים על מה שעבר עליך בשנה האחרונה? אלה באמת פרויקטים מגוונים ושונים אחד מהשני

Idan:

אכן עברה עלי שנה רוויה בפרוייקטים מגוונים שכל אחד מהם היה מרגש בפני עצמו. איירתי ספר ילדים ראשון שכתבה נרי אלומה ויצא בהוצאת הקיבוץ המאוחד, וספר מדעים לכיתות א׳ בהוצאת מט״ח. שני פרויקטים גדולים שליווי אותי בכל השנה ואילצו אותו לחשוב מתוך נקודת מבט של ילדים. זו חשיבה אחרת מפרסום או מהקליפ שיצרתי. זה היה מאוד מאתגר לדלג בין הפרויקטים השונים כי מאוד קשה לי עם מעברים 🙂 

התערוכה בפסטיבל אאוטליין. צילומים: מ״ל

בין כל זה העברתי את עצמי לברלין לתקופה מסויימת וזה עוד יותר הפך את הדברים למורכבים. בנוסף, היה לי חשוב לספר על תהליך היצירה של הקליפ ובחרתי לעשות תערוכה צנועה במסגרת פסטיבל אאוטליין. התערוכה הוצגה בחודש יולי וזו הייתה תערוכת מסע שהציגה את השלבים השונים שביצירת סרט אנימציה

Yuval:

כן, אני זוכר את התערוכה, ואני שמח שסוף כל סוף הקליפ יוצא לאוויר העולם בצורה רשמית. על מה אתה עובד עכשיו? מה התכניות לעתיד?

Idan:

אני גם מאוד שמח 🙂 הוא ממתין ליציאה כבר ממרץ.

כרגע אני עובד על ספר ילדים לשיר של תרצה אתר בהוצאת הקיבוץ המאוחד. בינתיים אני בשלב הסטוריבורד / סקיצות ראשונות וקצת עיצוב דמויות. יש בעיקר חיות בשיר ונראה לי שהולך להיות לי כיף עם הספר הזה. בקרוב אמשיך לעבוד עם מט״ח על ספר מדעים לכיתות ב׳, ותוך כדי שאני כותב זה מזכיר לי שבדיוק השבוע התחילו ללמוד בכיתות א׳ עם ספר המדעים שאיירתי. כיף 🙂

לגבי תכניות לעתיד, הייתי רוצה לכתוב ספר ילדים אבל אני מרגיש שאני צריך להיות קצת יותר בסביבת ילדים לפני שאני עושה את זה 🙂 ובהמשך לכתוב תסריט לסרט אנימציה קצר.

Yuval:

יפה! מה עוד? משהו חשוב נוסף להגיד לפני שנפרדים?

Idan:

בהצלחה לכל המתוקים שעלו לכיתה א׳

הגיבור שלי ברקו, הוצאת הקיבוץ המאוחד

The post עידן ברזילי לדניאלה ספקטור: על הגבול בין המוכר והנעים ללא נודע appeared first on מגזין פורטפוליו.

מגלים אוצרות // שולמית נוס

$
0
0

הפעם הראשונה

בשנת 2009, עם חנוכתו של מוזיאון הבנק ״הרצלילנבלום״, היתה לי הזכות לאצור יחד עם יונה פישר את התערוכה ״קופפרמן בהרצלילנבלום״. אמנם מוזיאון הבנק הוקם כדי לעסוק בבנקאות ונוסטלגיה, אבל את התערוכה הראשונה בחרנו להקדיש למשה קופפרמן (1926-2003), איש קיבוץ לוחמי הגטאות, חתן פרס ישראל לציור לשנת 2000. מאז, לאורך כמעט 20 שנה, זכיתי לשתף פעולה עם בכירי האוצרים ומוסדות האמנות בארץ, בהשתתפות עבודות מאוסף דיסקונט בתערוכות במוזיאון תל אביב, מוזיאון אשדוד, בית ראובן רובין ועוד.

תפקידי העיקרי כממונה על האוסף לאורך השנים הוא האוצרות והתאמת עבודות האמנות למקומן במשרדי הבנק. אוסף דיסקונט הוא האוסף התאגידי הוותיק בישראל, וכנראה גם הגדול ביותר, שמוקדש כולו ליצירות אמנות ישראלית. עם אלפי יצירות, שכמעט אף פעם אינן מאוחסנות, האוסף הוא דינמי וחלק גדול ממנו תלוי בשגרה במשרדי הבנק במגדל דיסקונט ובשאר האתרים והסניפים בארץ ובעולם. גרעין האוסף הוא יצירות מופת ישראליות, ביניהן ״מחווה לירושלים״ של מרדכי ארדון, שמוצבת בחדר הישיבות הראשי של ההנהלה, ״חושן״ של יצחק דנציגר, ״מתח״ של מנשה קדישמן, ״סעודה על הדשא״ של משה קסטל ועוד רבות אחרות. הקהל הרחב יכול להיחשף מדי יום ליצירות בלובי הציבורי או להגיע לאחד הסיורים שאני מנחה במסלול האמנות של המגדל.

שולמית נוס. צילום: מיכל הרדוף רז

בתחילת הדרך הייתי בנקאית באגף האשראי של בנק דיסקונט. בדיעבד ניתן לגלות שמיום שהתחלתי לעבוד בבנק עמדה לנגד עיני מטרה אחת – להגיע אל אוסף האמנות. הייתי מגיעה מחיפה לפגישות בהנהלת הבנק ברחוב יהודה הלוי ועומדת נלהבת ומלאת הערצה מול היצירות באוסף המרשים שבנתה משפחת רקנאטי.

מגיל צעיר מאוד אהבתי לצייר ולמדתי אמנות בתיכון בוויצו חיפה ובהמשך באוניברסיטת חיפה. האמנתי שנכון לי עתיד גדול כאמנית. אולם בשנת 1986 בתי הקטנה דנה אובחנה בסוכרת נעורים, ובאותו יום נשמט לי המכחול מהיד. לא יכולתי לחזור ולצייר, היצירות היו קשות וכואבות והרגשתי שזו לא אני. בחישוב מסלול מחדש החלטתי לעבור לצד השני באמנות, לתחום ניהול אוספים ואוצרות. הרקע האמנותי סייע לי מאוד ואחרי שנים כבנקאית, בשנת 2000, קיבלתי רשמית את המינוי לאוצרת וממונה על אוסף האמנות של הבנק – תפקיד שהעניק לי משמעות רבה בחיים.

התחנה האחרונה

בשנה שעברה אצרתי במוזיאון ארץ ישראל, יחד עם חגית פלג רותם (עורכת שותפה בפורטפוליו), את התערוכה תמונות מחיי משפחה מאוסף בנק דיסקונט ואמנים אורחים. התערוכה הציגה מבחר חוצה עשורים וביוגרפיות, של אמנים המתייחסים למבנה המשפחתי במלוא יופיו, מטעניו וגווניו השונים. יצירות מופת מאוסף בנק דיסקונט, חלקן של אמנים שאינם עוד בינינו, במפגש עם עבודות של אמנים צעירים בני זמננו. לכל אלה משותף ההקשר המשפחתי האישי שמטביע האמן ביצירה. אהבתי בתערוכה את המקבץ של שלוש כלות – עבודות של רון עמיר, של פבל וולברג ושל סמירה והבה – שכיום מוצגות אצלנו במסלול האמנות של בנק דיסקונט.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

רון עמיר

פבל וולברג

סמירה והבה

בין התערוכות שהצגנו בשנים האחרונות, היתה בשנת 2017 ״אשה לאחותה״ במוזיאון הבנק באוצרות משותפת עם ורה פלפול. התערוכה עסקה ביצירתן של אמניות ואומניות מלאכה ישראליות, ביטאה את הכח החיובי שחברת נשים יכולה ליצור ובחנה כיצד אמניות מייצגות את פניה המגוונות של החברה בישראל.

שיתוף פעולה חשוב נוסף עם יונה פישר נעשה בשימור האמבטיה של יחזקאל שטרייכמן. בביקור תנחומים בבית המשפחה אחרי מותה של צילה שטרייכמן, גיליתי בדירתם את חדר האמבטיה הפרטי של הזוג שטרייכמן, שכוסה כולו באריחים שצייר לאורך השנים – משנות ה־90 ועד מותו. הצעתי למשפחה להעביר את האמבטיה לאוסף האמנות של בנק דיסקונט, ויונה פישר היה ממונה על השחזור שנמשך מספר חודשים. במהלכו נחשפתי לפן לא מוכר ביצירתו של שטרייכמן, שבמרחב הפרטי שלו, בלב הבית הרחיב והעמיק את יחסי הגומלין שבין ציור ופיסול קרמי, ונטע באריחי הקרמיקה משמעות מיוחדת ליצירתו.

אריחי האמבטיה של שטרייכמן בבניין הנהלת דיסקונט

לקריאה נוספת

מכל מלמדי השכלתי

אחת התערוכות המשמעותיות ביותר שבה התרגשתי מעבודת אוצרות מרשימה, היתה ״מלאכה בנים״ שאצרה תמי כץ פרימן בשנת 2007 במוזיאון חיפה. תערוכה שהתמקדה בהבט הידני־עמלני המגולם ביצירת האמנות, ובשימוש במסורות של מלאכות יד באמנות העכשווית, תוך הצבת שאלות על תפקידי מגדר מסורתיים והבחירה האישית של אמנים.

תערוכת החלומות

בבינאלה בוונציה השנה נחשפתי ליצירותיו של האמן האפרו־אמריקאי הנרי טיילור, יליד 1958, שיצירותיו עוסקות בנושאי משפחה, חברים, ידוענים או חסרי בית, וכן דמויות ואירועים היסטוריים, תוך שמירה על רגישות חברתית ביקורתית עמוקה. עמדתי מול יצירותיו נפעמת וחשבתי באותם הרגעים על מיכל ממיט וורקה ונירית טקלה, שתי אמניות שאני מלווה את הקריירה שלהן; שתיהן עלו לארץ כילדות מאתיופיה ובאמצעות יצירותיהן משמרות ומתעדות את מורשת העדה האתיופית, ולא חוששות להביע את מחאתן כנגד האפליה כלפי העדה. הייתי רוצה לאצור להן תערוכה משותפת עם הנרי טיילור.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים לחצו כאן

מיכל ממיט ורקה. צילום: מ״ל

The post מגלים אוצרות // שולמית נוס appeared first on מגזין פורטפוליו.

ככל שיותיר לנו החוט: שיח גלריה עם יובל סער והאמנית בתיה שני

$
0
0

״ככל שיותיר לנו החוט…״, תערוכת היחיד של בתיה שני, המוצגת בסטודיו של האמנית בדרום תל אביב, מציגה עבודות הרקומות על בגדים משומשים דימויים, וטקסטים של שירה נשית. התערוכה, שאצרה תמר דרזנר, פותחת למבקרים את הסטודיו – חלל תעשייתי ששימש בעבר כמפעל לאבזמים. ביום שישי (6.9) יתקיים בתערוכה שיח גלריה, בהשתתפות יובל סער והאמנית.

שני עוסקת בנושאים שמאז קמפיין metoo# נמצאים על סדר היום העולמי; נשים, נשיות, אלימות נגד נשים ועוד. חוטי הרקמה החודרניים מייצרים עולם פנימי וחיצוני משני צדי הבד, הצד האחורי והבלתי נשלט לעומת הצד החיצוני שכביכול ניתן לקריאה ולפענוח, אך גם הוא כאוטי ואניגמטי. בגדים משומשים מהווים מצע לרקמה, טכניקה שבמשך מאות שנים זוהתה כמלאכה נשית. השימוש בבגדים ישנים שספגו את חום הגוף, אוצרים בתוכם את זיכרונו ומהדהדים את היעדרותו. שני רוקמת טקסטים, ציטוטי שירה שנכתבה על ידי נשים, דימויי גוף, מספרים וצורות , ברצף רקמה עמוס ודחוס שאינו מותיר אויר לנשימה.

בתיה שני, נולדה בחיפה וגדלה במשפחה בה תפירה הייתה מקצוע. סבה היה חייט ודודתה תפרה תלבושות לתאטרון. שני עוסקת במלאכות יד -גזירה והדבקה, תפירה, סריגה ורקמה – טכניקה בה היא התמקצעה כבוגרת האקדמיה המלכותית לרקמה בלונדון. שני היא גם בוגרת לימודי עבודה סוציאלית ועבדה במשך שנים רבות כעובדת שיקום וטיפול במשפחות שכולות.

יובל סער, העורך הראשי והמייסד של מגזין פורטפוליו, יזם אירועי תרבות ואוצר ראשי שותף של הביאנלה לאמנויות ועיצוב בתל אביב ישוחח עם האמנית בתיה שני על העיסוק בנשים ונשיות בעבודתה ועל הקשרים שהיא טווה בין טקסט, טקסטורה וטקסטיל.


שיח גלריה בתערוכה ״ככל שיותיר לנו החוט…״
בהשתתפות יובל סער והאמנית בתיה שני
יום שישי, 6.9, בשעה 11:00
בסטודיו האמנית, הפלך 6 תל אביב. הכניסה חופשית

לקריאה נוספת

The post ככל שיותיר לנו החוט: שיח גלריה עם יובל סער והאמנית בתיה שני appeared first on מגזין פורטפוליו.

אלכס בק: זה נחמד ש…

$
0
0

בשנת 2007 קיבלו וויל הדסון ואלכס בק תרגיל במסגרת לימודי העיצוב הגרפי באוניברסיטת ברייטון: לפרסם משהו שיגרום לאנשים להרגיש טוב יותר עם עצמם. כעבור שבוע הדסון שחרר לאוויר העולם את it's nice that, בלוג אישי קטן וצנוע שיציג מעצבים מעניינים ומוכשרים. לאט לאט הבלוג תפס תאוצה, ובשנת 2009, עם 80 אלף קוראים, החליטו הדסון ובק – שהפכו בינתיים לחברים טובים ושותפים לדירה – לעזוב את הפרויקטים האישיים האחרים שלהם ואת עבודתם כשכירים, ולהפוך את הבלוג לעסק לכל דבר.

עשר שנים מאוחר יותר its nice that הוא כבר מזמן לא בלוג אישי: מגזין העיצוב והאמנות שנחשב לאחד הפופולריים והאיכותיים בסוגו, מושך מיליון וחצי מבקרים מדי חודש, ומועסקים בו 20 עובדים. בנוסף, נוספו אליו עסקים משלימים נוספים שמרכיבים את קבוצת האדסון־בק, הכוללים בין השאר סוכנות קריאייטיב (anyways), לוח דרושים (if you could jobs), סדרת הרצאות חודשית (nicer tuesdays) ועוד. ומכל כולם מוטו אחד: ״לאפשר ליצירתיות לשגשג״.

״כשפתחנו את הבלוג כתיבה על עיצוב הייתה משהו כבד ואנחנו לא אנשים כבדים״, מספר בק בעודנו יושבים בחדר הישיבות של המשרדים שלו במזרח לונדון. ״רצינו לשתף פעולה, להיות בקשר עם אנשים. ‬יותר מכל דבר אחר זה היה ׳ספר אנשי הקשר׳ שלנו".

אלכס בק. צילום: it's nice that

״ב־2009 האתר כבר היה פופולרי הרבה יותר מפרויקטים אחרים שלנו. החלטנו לעזוב הכל ולהיות שותפים חצי חצי. היינו ילדים, בני 23־24, לא היה לנו מה להפסיד. מאז, עשר שנים אחרי, הצמיחה היא אורגנית, מדודה. מעולם לא השקענו כספים בעסק, עשינו את זה כי היה לנו כיף. העבודה שזה הפך לעסק היא בונוס נחמד אבל זה לא מה שהניע אותנו. לא חשבנו שתהיה לנו קבוצה ושהשם שלנו יהיה על השלט.

״ב־12 שנה להגיע לעסק של 40 אנשים זה מאוד איטי. אם אתה חושב כמה מהר עסקים אחרים צומחים, פינטרסט מוסיפים 40 אנשים בשבוע… אנחנו אולי עושים רושם של עסק גדול אבל יחסית אנחנו די קטנים״.

הדברים המוזרים שבין לבין 

בעוד שלושה שבועות יגיע בק לישראל כאורח של פסטיבל Offf TLV, שיתקיים זו השנה השלישית במשך יומיים במוזיאון תל אביב. הפסטיבל, שנוסד לפני 19 שנים בברצלונה, הוא פסטיבל עיצוב חזותי בין־לאומי מהמובילים בעולם, המרכז עשייה עכשווית של מעצבים, יוצרים ואמנים.

הקהל הבין־לאומי לא זר לבק. לדבריו, מיליון וחצי הקוראים של המגזין נחלקים באופן שווה, פחות או יותר, בין אנגליה, ארצות הברית ואירופה (30 אחוזים כל אחת), ועשרה אחוזים נופסים משאר העולם. ״לראשונה יש לנו יותר קוראים מאצרות הברית מאשר מאנגליה״, הוא אומר.

באמת? מעניין.

״כן, יש שם פשוט הרבה יותר אנשים…״, הוא צוחק. ״הקהל שלנו נמצא במרכזי הקריאייטיב של העולם: לונדון, ניו יורק, סן פרנסיסקו, לוס אנג׳לס וגם ברלין ופריז. הקוראים שלנו עובדים בתעשייה, ואפשר לראות את זה בנתוני הגלישה באתר: יש לנו שיא בסביבות תשע בבוקר, כשאנשים בלונדון מגיעים לעבודה. הקפיצה הבאה מתרחשת בזמן ארוחת הצהרים שלהם, ואחרי זה בשעות אחר הצהרים כשהאנשים בלוס אנג׳לס וססן פרנסיסקו מגיעים לעבודה ופותחים את המחשב״. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

ואיך הם מגיעים אליכם? הם נכנסים לעמוד הבית?

״יש לנו 700 אלף עוקבים באינסטגרם, ויש גם הרבה קוראים שפשוט הכניסו אותנו לאתרים המועדפים עליהם בדפדפן. למזלנו אף פעם לא בנינו את הקהל שלנו על הרשתות החברתיות כי הן פשוט לא היו קיימות כשהתחלנו. באותה תקופה אסטרטגיית הסושיאל הייתה להוסיף חברים במייספייס..״. 

מתוך שיתוף הפעולה עם The Conran Shop

איך אתם מחליטים על מה לכתוב? יש איזון בין התחומים או שאתפ פשוט כותבים על כל מה שמענין אתכם?

״מתחילת הדרך, גם כסטודנט לעיצוב גרפי לא אהבתי לקרוא רק על עיצוב גרפי; היה לי מספיק מזה. רציתי לקרוא על מה שקורה מסביב, שהיה הרבה יותר מענין: איור, אדריכלות, קולנוע ועוד. היום איור, עיצוב גרפי וצילום הם הבסיס של התוכן שלנו, אבל אני חושב ש־its nice that מוגדר על ידי כל שאר הדברים המוזרים שבין לבין.

״אני אוהב את חוסר ההיררכיה: אייטם על מישהו שרק סיים ללמוד יכול להופיע בצמוד לאחד המעצבים הכי חשובים. שני קריטריונים הופכים משהו ראוי לפרסום: רעיונות ממש מבריקים וביצוע ממש טוב״

״אני אוהב שאנשים נכנסים לעמוד הבית שלנו והם מגלים שם דברים שהם לא בהכרח ציפו למצוא שם. אני לא חושב שיש לנו מכסה של אייטמים על עיצוב גרפי או איור או צילום; הדיסציפילינה פחות מעניינת כפקטור להחלטה על מה לכתוב. אנחנו אוהבים את חוסר ההיררכיה, שאייטם על מישהו שרק סיים את הלימודים יכול להופיע בצמוד לאחד המעצבים הכי חשובים כמו נוויל ברודי. אנחנו אוהבים למחות את הגבולות״.

ובכל זאת? 

״שני קריטריונים הופכים משהו ראוי לפרסום אצלנו: רעיונות ממש מבריקים, קונספט מעולה, וזה לא משנה מה התחום או מי חשב עליו; וביצוע ממש טוב של הרעיון. רעיון וביצוע; ואם הם הולכים ביחד זה אידיאלי. אנחנו גם לא לוקחים את עצמנו יותר מדי ברצינות, אין איזשהו מדריך שאומר לכתבים שלנו על מה לכתוב. ואנחנו אוהבים להיות נגישים: אנחנו לא רוצים שמי שקורא אותנו לא יבין על מה אנחנו מדברים״. 

בהחלט. גם אותי לא מעניין לפנות רק לאוצרים ולאנשי מקצוע. אם אני כותב אני רוצה שאנשים יבינו מה אני אומר.

״לגמרי״.

לא מעניין את הקוראים שלנו אם מישהו שילם על זה

אחת ההחלטות יוצאות דופן של בק והדסון הייתה להרחיב את המגזין לפעילויות נוספות, או במילותיו הוא, ״לא לשים את כל הביצים בסל אחד״, סוכנות הקריאייטיב שהם עומדים בראשה, anyways, עבדה עד כה עם כמה מהחברות הגדולות והמשפיעות בעולם, ביניהן גוגל, נייקי, יוניקלו והבי־בי־סי. בק מספר שההחלטה צמחה בין השאר כתוצאה מביקוש, והוא מודע לבעייה האתית שמצד אחד הוא עומד בראש מגזין שמחוייב לאתיקה עיתונאית, ומצד שני הוא עוזה עסקים עם חלק מהחברות שעליהם המגזין כותב. 

״הבנו את הבעייה הזו מזמן״, הוא אומר, ״ולכן סוכנות הקריאייטיב היא לא it's nice that אלא נקראת anyways. אלה שני עסקים שונים שעובדים בצורה עצמאית, ואם anyways רוצים שהעבודה שלהם תתפרסם ב־ it's nice that הם צריכים לפנות לצוות העורכים כמו כל אחד אחר. אין טובות. במגזין אנחנו שופטים כמה הרעיון טוב, לא כמה המעצב גדול, לא בן כמה הוא, ולא כמה כסף זה יכול להכניס לנו.

״ברור שאנחנו לוקחים כסף ממפרסמים, ואם מותג שכתבנו עליו רוצים לפרסם במגזין, זו שיחה אחרת. לכל צוות יש את האג׳נדה והקריטריונים שלו, וכבר יצא שבעבר הרגזנו כמה לקוחות״.

JP Bonino, מתוך שיתוף הפעולה עם דרופבוקס

דבריו של בק מקבלים משנה תוקף בשעה שבה ההוצאה לאור הדיגיטלית עדיין מתפתחת, אבל נדמה שאף אחד לא יודע באמת לעשות מזה כסף. אם עד לפני כמה שנים כשבלוגים הכניסו פרסום זה נראה מוזר, כיום נדמה שקהל הקוראים מבין שאם הם רוצים לקרוא תכנים טובים מבלי לשלם מי שמייצר את התוכן צריך להתפרנס איכשהו.

אתה חושב שהלקוחות וקהל הקוראים התבגרו במובן של להבין את הנקודה הזו?

״לגמרי. חלק מהתוכן שזכה להכי הרבה מעורבות גולשים היה תוכן ששילמו עליו. אנחנו עובדים היום עם וויקס, ובעבר לקוח כמו וויקס היו קונים באנרים ו׳הורסים׳ את האתר. לא הייתה דרך אחרת להרוויח כסף.

״עכשיו, תודות לאתרים כמו Vice ובאזפיד, הרעיון של תוכן ממומן – sponsored, advetorial, partnered – מאפשר לנהל שיחות הרבה יותר בונות עם המפרסמים. זה כבר לא כמה באנרים אתם רוצים אלא מה אתם רוצים לעשות, איך אתם רוצים לפנות אל הקהל, ואנחנו יכולים לחשוב מה הכי מעניין את הקוראים שלנו. בעבר הכל הלך בכיוון של הלקוח, מה הם רוצים. בשיתוף הפעולה שלנו עם וויקס אנחנו מציגים היום את העיצוב הדיגיטלי הטוב ביותר. זה משהו שתמיד רצינו לעשות אבל אפילו לא היה לנו כסף לשלם על התחקיר. והנה וויקס אומרים, גם אנחנו רוצים לעשות את זה.

״מה שמנחה אותנו זה תמיד הערך לקוראים שלנו. אם וויקס ירצו לעשות איתנו שיתוף פעולה של תוכן ולא נחשוב שיש בו ערך לקוראים שלנו, לא נעשה את זה. אנחנו עסק עצמאי קטן, אנחנו לא אומרים כן להכל, דחינו הרבה הצעות. אבל, אם יש רעיון טוב והם רוצים לעבוד איתנו, בכיף. ולכן הבגרות של לקוחות ושל הקהל זה משהו מדהים בשבילנו. לוויקס לא אכפת בהכרח גודל הקהל, את זה הם יכולים לקבל בגרדיאן או בהרבה מקומות אחרים. אכפת להם התוכן והקהל שהם מחפשים. העבודה שהתעשייה עברה ממספר חשיפות לכמה טוב התוכן שלך היא ברכה בשבילנו״. 

״לקוראים אכפת רק אם אנחנו מקבלים החלטות גרועות לגבי התוכן או מי השותף שלנו. לא מעניין אותם אם מישהו שילם על זה, אכפת להם אם זה חרא״

ולקוראים אכפת אם מישהו שילם על התוכן הזה?

״אכפת להם רק אם אנחנו מקבלים החלטות גרועות לגבי התוכן או מי השותף שלנו. מי שמחליט זה צוות העורכים, לא אני. אני כבר לא כותב במגזין ואני לא מחליט איזה שיתופי פעולה של תוכן נעשה. הם מחליטים על בסיס מה שמתאים לפלטפורמה: אם יש בשיתוף הפעולה ערכים טובים, מטרות טובות, הבנה טובה של מה זה it's nice that. היה ב־vice מי שאמר משהו מבריק על תוכן ממומן: ׳את הקוראים שלנו לא מעניין אם מישהו שילם על זה, אכפת להם אם זה חרא׳״. 

כן.

״ואני הרבה יותר מתעניין בזה. כשיוניקלו מאפשרים לנו לעבוד עם צלם מדהים, לא היה לנו את הכסף הזה אחרת. ואם אנחנו מצליחים להעביר חלק מהכסף לקהל שלנו, זו ממש כלכלה מעגלית. אם ניקח את כל הכסף ונעשה עבודה גרועה, אז זו בעיה״.

לקריאה נוספת

לשנות את הפנים של התעשייה

החברות הנוספות בקבוצה, איך הן משתלבות בחזון שלכם? זה נותן לכם עוד קהל? זה מביא לקהל שכבר יש לכם עוד ערך?

״זה הכל קשור לתוכן. מגזין מודפס הוא לא המדיום האידיאלי לכתוב על סרט שאי אפשר לראות; המקום לכתוב על צילום מדהים הוא לא תמיד אונליין, כי התמונות יחסית קטנות; לשמוע או לראות מישהו כמו נומה בר מדבר על העבודות שלו על במה זה עוד יותר מדהים מלקרוא עליו. אלו פלטפורמות שונות שמאפשרות לנו לגוון ולהרחיב את המודל העסקי שלנו.

״אנחנו לא מסתמכים על מקור הכנסה אחד. חשוב שנהיה גמישים ונוכל להתאים את עצמנו לתעשייה שמשתנה, לדרישות של הלקוחות שלנו, ולא לחשוב באופן יהיר שאנחנו יודעים מה טוב בשבילם. אז זה גם תוכן וגם עסק: יש לי 40 פיות להאכיל, אני לא רוצה להתבסס רק על מקור אחד״.

וחייב להיות לזה מודל עסקי?

בסופו של דבר כן, אנחנו לא פילנתרופים; אולי יום אחד. אנחנו לא מספיק גדולים בשביל שיהיו לנו פרויקטי־צד. מצד שני, אנחנו לא עושים משהו כדי להרוויח ממנו הרבה כסף וישר למכור אותו. אנחנו משקיעים במה שאנחנו חושבים שהתעשייה צריכה לעתיד שלה, בעוד 20, 30, 40 או 50 שנה. אנחנו מנסים לעשות משהו שיימשך לנצח״.

באמת? לנצח?

״כן. ולכן אני לא מוטרד אם נעשה הרבה כסף תוך שנתיים, אני מכוון רחוק יותר״.

זה מאוד מרשים. אין לי מושג מה יקרה בעוד עשר שנים. גם לא שנה.

״אני מאמין שאם נישאר פתוחים מספיק, נשאיר את העיניים והאוזניים שלנו פקוחות כל הזמן, ונישאר גמישים ולא יותר מידי גדולים, נוכל תמיד להיות רלוונטיים לקהל שלנו. אני לא מאמין שתהיה פחות דרישה לאנשים יצירתיים… אני שמח שאנחנו לא עובדים בתעשייה של המוניות או ראיית החשבון, תעשיות שאני לא חושב שיש להן עתיד בעולם המתפתח. יש עתיד מרגש בתחום.

״אנשים שכותבים בלוגים חושבים אחרת מה זו הצלחה. תגיד אתה מה זה הצלחה בשבילך. אנשים מבחוץ יגידו שאנחנו לא מצליחים כי אנחנו לא עושים מיליון פאונד בשנה. ואני אומר בסדר, רק אנחנו נחליט מה זו הצלחה בשבילנו: והצלחה שלנו היא ליצור אפשרויות לאנשים יצירתיים. הדבר הכי רע זה למדוד הצלחה לפי מה שאחרים חושבים. לפייסבוק הצלחה זה משהו אחר, זה מה שהם רוצים – השפעה גלובלית. זו לא הסיבה למה אני קם בבוקר.

״אף פעם לא היינו האנשים האלה עם התכניות הגדולות. עשינו מה שאנחנו, וכשהגיעו הצעות שאהבנו והתרגשנו מהן אמרנו כן, זה יהיה כיף. בוא ננסה את זה. זה מגיע ממקום של אהבה ותשוקה. גם היום כשאתה מגיע מתל אביב ללונדון לראיין אותי, זה מחמיא״. 

לפעמים אני חושב אולי להתרכז במשהו אחד, לעשות תכנית עסקית מסודרת, ובכל פעם שאני חושב על זה אני אומר לא, זה לא בשבילי.

״אתה צריך להיות נאמן לעצמך. אתה יכול שהיה לך עסק גדול, אבל זה לא יהפוך אותה בהכרח למאושר״. 

Alva Skog

Sara Andreasson

איפה אתה רואה את עצמך בעוד חמש או עשרה שנים?

״אנחנו לגמרי יודעים מה הכיוון שלנו, בזכות המטרה של הקבוצה שלנו: לאפשר לאנשים יצירתיים לשגשג. אנחנו מציגים כ־2,000 איש בכל שנה באתר. אנחנו עוזרים לאנשים למצוא עבודה. כל מה שאנחנו עושים צריך להישאר בלתת אפשרויות לאחרים. ברגע שנעשה משהו שייטיב רק איתנו, נפסיק.

״אנחנו רוצים לפתוח עוד חברות, לא רק אחת, ואשמח לתמוך בעוד חברות שכבר קיימות שיהיו חלק מהקבוצה שלנו. אנחנו רוצים לפתוח חלל למידה ציבורי, שתוכל לבוא ולקבל השראה. ויש לנו את החובה לתת מקום לעוד קולות. ב־2030 אני מקווה שהיוצרים שנציג יהיו יותר מגוונים מבחינת היחס של גברים־נשים, יותר שחורים, אסייתים ומיעוטים. יותר יוצרים מרקע סוציו־אקונומי אחר.

״אני גבר לבן צעיר מהמעnד הבינוני, שום דבר רע לא קרה לי. אני אולי נראה צעיר מגילי מה שהצריך מאמץ מסוים, אבל לא באמת נתקלתי במחסומים. כמיעוט הפריוויליגי אנחנו צריכים להגדיל את היצוג האחר. יש לנו הרבה עבודה, אנחנו צריכים להיות מודעים לזה, וזו המטרה הגדולה: לשנות את הפנים של התעשייה״. 

בהצלחה.

״תודה. אנחנו צריכים את זה. יש הרבה רעש ואנרגיה מסביב, אני מקווה להיות חלק גדול משינוי הרבה יותר גדול״.

The post אלכס בק: זה נחמד ש… appeared first on מגזין פורטפוליו.


הרשימה המשותפת 5.9.2019

$
0
0

יחסי גומלין בגלריה B.Y5

התערוכה הקבוצתית ״יחסי גומלין״ תפתח מחר (6.9, בשעה 11:00) בגלריה B.Y5. השנה תעסוק התערוכה השנתית של אגודת אמני הקרמיקה והחומר ביחסים שבין לבין. הידוד או אינטראקציה היא אירוע שבו שני גורמים או יותר נפגשים, פועלים ומשפיעים זה על זה; סוג האינטראקציות המתקיימות סביבנו הן רבות ומגוונות ובעוד שחלקן מדידות, צפויות וניתנות לניהול, אחרות הן בעלות איכות חמקמקה שאינה ניתנת לאילוף או לחיזוי. האפקט של ההשפעה ההדדית עשוי להותיר את חותמו על האלמנטים הפועלים עצמם המגיבים זה לזה, או להוליד ״צאצא״ שלישי וחדש לשניהם.

יחסי גומלין מתקיימים גם במרחב האינטימי שבין היוצר ליצירה – בין אם בחומר ובין אם ברוח. מפגש נוסף מתקיים בין האוביקט וסביבתו, כשאלו מעניקים הקשר וזהות זה לזה. מפגש שלישי, ובו פוטנציאל להשארת חותם, מתקיים כשהאוביקט פוגש אדם נוסף. התערוכה תציג מבחר עבודות חדשות ותבקש לעורר שיחה עכשווית בנוגע לרגע לידתו של האוביקט, והמפגשים המאפשרים אותה.

אוצרת: ליאורה רוזין. משתתפים: אבנר זינגר, אורית בן אריה, אחיה כנה, איילת זר שנייבום, איילת קל מיקולסקי, אירית אופז, אריאלה אברהמסון, דורית קהאן, דרורית ויסמן, יונת חמיידס, לילך וישנבסקי, מאירה אונא, מיכל חובב אברמסקי, מיקה אורסתיו, נעם קלומק, עירית שר, עמיאלה רונקן, עמי ליבוביץ,  ענת בראל, ענת הדר, רבקה לוי, רונה גלעדי וואנו, שחר וואנו, רות וגנר, שירה סילברסטון.

נעם קלומק. צילומים: מ״ל

אירית אורפז

מאירה אונה

שטח / נפח / מקום בגליל

התערוכה הקבוצתית שטח / נפח / מקום, שמוצגת בגלריה בגליל, מבקשת לבחון תופעה אמנותית שנעשתה נפוצה יותר ויותר בשנים האחרונות: עבודות צילום שחורגות מתוך המדיום הצילומי ומבקשות לחבר אותו בחזרה אל העולם התלת־ממדי. בעוד שמדיום הצילום מתאפיין בתיעוד נטול עומק של המציאות, צלמים שונים כיום מבקשים למתוח את הגבולות המוכרים ולבחון מחדש את מערכת היחסים שבין התיעוד המושטח למקורו החומרי, בין הנייר המישורי למרחב המציאותי, בין התוצר הדו־מימדי של המצלמה לבין האפשרות של הדימוי להפוך שוב לאוביקט.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

שלושת הצלמים המשתתפים בתערוכה נוקטים בפרקטיקות שונות של תיעוד, פירוק, חיבור והצבה מחדש של תצלומיהם, באופן שהופך את עבודות הצילום החדשות, שנוצרו במיוחד עבור התערוכה, לסביבות של ממש: שירן יצהרי עוקבת אחרי צלליותיהם של מבנים אדריכליים, המתגלמים מחדש בהקרנות וביציקות גבס, מתי אלמליח מפרק ומחבר מחדש דימויים מוכרים של צילומי דיוקן וצילומי נוף, ועירית תמרי מתעדת את חלל התצוגה של הגלריה עצמה, ומפיחה חיים חדשים בחלקיה השונים באמצעות אלמנטים פיסוליים המורכבים מהדפסות הצילומים עצמם. אוצרת: הגר בריל. נעילה: 19.2.

מראה הצבה בתערוכה שטח / נפח / מקום. צילומים: טל ניסים

עירית תמרי

שירן יצהרי

יוצאים מהעדר בגלריה מרכזית תל אביב

התערוכה הקבוצתית ״עדר״, תפתח הערב (5.9) בגלריה מרכזית שבתחנה המרכזית בתל אביב. האמנים המשתתפים יציגו פרשנויות שונות למושג עדר, שעוסקות יחד ובנפרד בתנועה הגדולה של בני האדם בכיוון משותף, בעודם מנסים להבדל זה מזה ולבטא את ייחודיותם. אוצר התערוכה, יהודה רחנייב, מתייחס לתנועות חברתיות, פוליטיות, דתיות ואידאולוגיות, לצד סטיגמות ואופנות חולפות, ודרך התערוכה מציע להטיל ספק במובן מאליו.

משתתפים: מורן אבוזגלו, סנדרה אורס, אורי כהן, שלמה כץ, נאוה לי־טל, ד״ר דפנה מרקמן סינמנס, תום פלד, ג׳ו פציוק, משה ריפנר, שלו שלום.

שלו שלום

שלו שלום

The post הרשימה המשותפת 5.9.2019 appeared first on מגזין פורטפוליו.

מה קורה // אלון קדם

$
0
0

מי?

אלון קדם, 37, גר בירושלים.
אתר

סטטוס זוגי?

נשוי + שלושה: שקד בן שמונה, אחינעם בת חמש והגר בת שישה שבועות.

מה בצלחת?

אוכל הכל, מוכן לטעום את רוב הדברים. מאוד אוהב אורז מכל סוג ובכל צבע, במיוחד כשהוא מתובל באהבה. לאחרונה התאהבתי באוכל האתיופי, החמיצות של האינג׳רה והמטבלים ביחד זה משהו שאני מוכן לרדוף אחריו בכל מחיר.

צילומי עבודות: דליה קדם גוטליב

איפה ומתי אפשר לראות את העבודות שלך ומה כדאי שנדע עליהן לפני שאנחנו רצים לשם?

״חמודי טורס״, תערוכת היחיד שלי, מוצגת בגלריה חזי כהן. הציורים שלי עוסקים בחוויה המורכבת של לחיות כאן, בסביבה הזאת, בארץ הזאת, ובעולם בזמן הזה. נקודת המוצא ונקודת הסיום הן תמיד בשאלות מתוך הציור עצמו – מה קורה לצבע אחד כשהוא מונח על צבע אחר, או איך מציירים תלתלים. בין המוצא לסיום אני מנסה לגעת בנושאים שמעסיקים ומטרידים אותי: זהות, גבריות, גבולות, מעבר ממקום למקום וממצב למצב, התבוננות על העולם שבחוץ ועל התודעה עצמה, על המכניזם שבעזרתו אנחנו בונים את הסיפור שלנו. עבדתי על התערוכה עם האוצרת דליה לוין. השיחות עימה, כמו גם עבודת האוצרות שלה והטקסט המרתק שכתבה, הם דבר שאני מברך עליו.

אני מצייר מגיל מאד צעיר, אולי גיל עשר. התחלתי בעיקר בעידוד של אימי, שראתה שאני נהנה לעשות את זה, וגם כנראה בוכה קצת פחות כשאני מצייר. למדתי עם מורים מופלאים במוזיאון ישראל (נעמי בריקמן), בתיכון למדעים ואמנויות (שלומי חגי, חיים בן שטרית, אמברוזיו קוהן), ובהמשך עשיתי תואר ראשון ושני בבצלאל, במחלקה לאמנות.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הצגתי מספר תערוכות יחיד בארץ, ותערוכה נרחבת בגלריה בבייג׳ין לפני שנתיים. לפני ארבע שנים זכיתי להכלל בספר 100 Painers of Tomorrow בהוצאת Thams&Hudson, בלונדון. ההשתתפות בספר פתחה לי אפשרות גם לקשרים מעניינים בחו״ל. לפני כשנתיים וחצי השתתפתי בתערוכה הקבוצתית ״ציור למשל״, באוצרותו של לארי אברמסון. השבוע אסע לבייג׳ין, שם אציג בביאנלה בין־לאומית.

איזה אמן מפורסם פגשת ואיך היה?

פגשתי פעם את הציירת המופלאה ססילי בראון (Cecily Brown) במעבר חצייה בצ׳לסי, ניו יורק. היא הייתה מאד לבבית והזמנתי אותה לראות תערוכה שבה השתתפתי בצ׳לסי. לא יודע אם באה לראות.

מהו פרויקט החלומות שלך וכמה כסף אתה צריך כדי לממן אותו?

להמשיך לעבוד בסטודיו, באופן רציף. מוזמנים לעשות את החשבון…

מה פריט הלבוש האחרון שקנית?

האמת שאני לא ממש קונה בגדים, כי הכל מתלכלך די מהר, אבל קניתי לאחרונה כפכפי טבע נאות שאני נהנה מהם מאד. לא יודע אם זה נחשב.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים לחצו כאן

The post מה קורה // אלון קדם appeared first on מגזין פורטפוליו.

נעמי טנהאוזר: הרומן (המורכב) שלי עם פיקאסו 

$
0
0

Yuval:

הי נעמי, בוקר טוב. מה שלומך?‎

Nomi:

הי, בוקר טוב. מצויין. מקווה שגם שלומך טוב‎

Yuval:

גם! למרות שאני מחכה שייגמר כבר הקיץ, אבל אני בטח לא היחיד. ספרי רגע מה את מציגה בתערוכה בגלריה נוקס?‎

Nomi:

גם אני מחכה, למרות שבירושלים הרבה יותר טוב, ואולי גם נדבר קצת על ירושלים בהמשך.

בגלריה נוקס לאמות עכשווית אני מציגה את כל סדרת ״העלמות בכחול״ שציירתי בשנת 2014, מחווה ואלטרנטיבה לציור הקנוני של פיקאסו ״העלמות מאביניון״. הסדרה מורכבת מחמש עבודות הכנה של כל אחת מה״עלמות״ שלי, ועבודה בגודלה של העבודה המקורית של פיקסו – 230X230 ס״מ

Yuval:

מה משך אותך לחזור לעלמות מאביניון?‎

Nomi:

זה סיפור שיש לו שני חלקים. החלק הראשון הוא ה״רומן״ המורכב שלי עם פיקאסו. מאז שהייתי ילדה קטנה לא ממש הבנתי מה אנשים מוצאים בו. בתחושת בטן הרגשתי סוג של אלימות או בוטות גברית, שלא יכולתי להסביר (חשוב לי לומר שזה לא מה שהרגשתי מאמנים אחרים מאותה תקופה כמו מודליאני, מאטיס, ואן גוך).

רק בשנות ה־80 נתקלתי במאמר מרתק של ליאו סטיינברג, שמנתח את ״העלמות בכחול״: הוא סוקר את כל 100 רישומי ההכנה ומסביר את המהלך הבאמת גאוני שפיקאסו עשה בעבודה ואת התהליך שהוא עבר. אז השתנה היחס שלי

Yuval:

והחלק השני?‎

Nomi:

החלק השני הוא כל הנושא של ציור מודל עירום, נושא שגם הוא העסיק אותי במשך הרבה שנים. אני זוכרת שנכנסתי לשיעור רישום בבצלאל ובשיעור הזה ישבה מולנו מודל עם רגליים פשוקות. זה היה בזמן שעוד לא ידענו איך מחזיקים עפרון. לאורך השנים הרגשתי שיש קצת בלבול בכל מה שקשור לציור מודל עירום, בין מטרה ואמצעי‎.

ציור מודל עירום הוא הרבה פעמים פורמט שמייצר יחסי כוח בין המצייר לבין המודל. הצייר לבוש, אקטיבי, ולעיתים קרובות יותר מבוסס; המודל עירומ.ה פסיבי.ת וזקוק.ה לכסף. זה נושא שהטריד אותי. כתבתי על כך גם מאמר בשם ״ערום חלקי״ שפורסם במארב בשנת 2009. בקיצור, בעניין העלמות של פיקאסו, שני הנושאים הללו התחברו. הרגשתי שעל אף המהלך החשוב והגאוני של פיקאסו חסרה נקודת המבט של המודליסטיות. הן היו זונות בבית זונות אז היה קל להתעלם מקיומן שלהן כנשים, כיישויות בפני עצמן‎

נעמי טנהאוזר. צילום: נועה צדקה

Yuval:

ואז מה?

Nomi:

רציתי ליצור אלטרנטיבה פמיניסטית; לצייר נשים אמיתיות, נשים שאיתן אני בקשר, נשים שהן לא צורות קוביסטיות, שיש להן גוף שחי, שמשמין או מרזה, שנכנס להריון, שמזדקן…‎ כולן נשים שאותן אני מכירה מתחום האמנות, אמניות‎.

לכל אחת ציירתי עבודת הכנה בגודל 130X130 ס״מ שבה היא מדגמנת לי בעירום, ואני גם מכניסה את עצמי לציור כשאני מציירת אותה. הדוגמנית החמישית היא אני, וגם אני מופיעה בעירום כדי ליצור שוויון, כדי שאני לא אהיה במעמד שונה. אז יש עבודה אחת שאני פשוט מציירת את עצמי מציירת את עצמי בעירום. ‎

ואז יצרתי את העבודה המסכמת. את כל הדוגמניות העמדתי באותן התנוחות כמו בעבודה המקורית של פיקסו. זה היה מאוד מעניין. כל תנוחה אצלו היא משמעותית ומעבירה משהו אחר. אחת הדוגמניות לא הייתה בהריון בתחילת הפרוייקט ואילו בסופו היא הייתה בהריון מתקדם. אפשר לראות את זה בעבודה

Yuval:

ומה קרה כשהעמדת אותן ביחד?‎

Nomi:

קרה דבר מעניין: השתמשתי בצבע גוף פחות או יותר טבעי בעבורן וזה יצר תחושה מאוד לא נוחה, או של אורגיה, או לחילופין של תא גזים (סליחה על ההשוואה). החלטתי שאני צריכה אסטרטגיה שתיצור מרחק בינינו לבינן ובינן לבין עצמן, ולכן הן צבועות בכחול‎ (אצל פיקאסו שבירת הגוף לצורות קוביסטיות עושה את העבודה הזו…)‎. הצבע הכחול כמובן גם מתכתב עם התקופה הכחולה של פיקאסו. בקיצור – התעמתתי פה עם פיקאסו, וזה היה די מפחיד לומר שאני לא פחותת ערך מהאמן הזה שנחשב גדול אמני המאה ה־20 ושמה שיש לי לומר לא פחות חשוב

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

Yuval:

יצרת את העבודות ב־2014 והנה אנחנו כעבור חמש שנים ב־2019, והרבה עבר על העולם מאז: me too, למה לא התלוננתי, ועוד. את מרגישה יחס אחר לעבודות עכשיו? שהן מקבלות פרשנות אחרת? נוספת? משהו אחר?‎

Nomi:

כן, מאוד: אני מרגישה שהן צוברות תאוצה עם השנים. הפעם הראשונה שהצגתי אותן הייתה בשנת 2014 כשהן צויירו בעבור תערוכה שאצרה אפי גן בבית קנר. נכנסתי למבנה שהיה מעט דמוי בזיליקה ופשוט ראיתי את העבודה הגדולה יושבת על הקיר הגדול ממול וכך נולד הרעיון. לפני כחצי שנה העבודה המרכזית הוצגה שוב בקיר אמן בסדנאות האמנים בתלפיות בירושלים ביחד עם עבודות של נסרין אבו בכר, בתערוכה שאצרה קורנליה רנץ, שעסקה בנושא הצגת ציור עירום שהולך ונדחק לשוליים לאחרונה במקומות שונים בעולם. ‎

אלו שתי תופעות הפוכות: מצד אחד יש מודעות לנושא של יחסי כוח וניצול שאליו היו ואולי עדיין חשופות נשים רבות גם בעולם האמנות. זה הופך את העבודת ליותר רלוונטיות, ולכן אני חושבת שזה לא מקרי שהן שוב ״יוצאות מהבוידעם״ או מהארון. אגב, מעניין לציין שגם העבודה המקורית של פיקאסו לא התקבלה מייד, לקח לה הרבה שנים לצבור תאוצה ושאנשים יבינו על מה היא מדברת

Yuval:

ומצד שני?‎

Nomi:

הדה לגיטימציה המסויימת שעוברת הצגת ציור עירום. כשציירתי את העבודות לפני חמש-שש שנים לא הייתה לי הרגשה שאני עושה משהו חתרני ושיכול להיות מסובך להציג אותן. עכשיו זה כבר יותר מורכב… כך שיש פה דיון בכמה נושאים בוערים. לכן אני מאוד שמחה ומרגישה בת מזל שלימור מרגוליס, האוצרת של גלריה נוקס, פנתה אלי בבקשה להציג את הסדרה במלואה. כמו, כן הסדרה תיסע בדצמבר למיאמי ליריד האמנות הבין־לאומי Context Art, כך שהיא תקבל חשיפה נוספת

Yuval:

את אופטימית?‎

Nomi:

האם אני אופטימית? תמיד אני אופטימית. האם היחס לנשים משתנה? האם העבודות שלי יצליחו? אני מרגישה שמה שמעורר דיון הוא משמעותי. הרבה השתנה מאז שנות ה־80 כשלמדתי בבצלאל או התחלתי להציג. אני עושה את מה שבוער לי בבטן. יש לי זכות גדולה לעשות את זה‎

Yuval:

לגמרי. הזכרת בהתחלה את ירושלים. תרחיבי קצת?

Nomi:

נכון. יש פה סוג משהו לא צפוי: עבודות כל כך גדולות וחשופות בנושא עירום שצוירו בלב ליבה של העיר שנחשבת מאוד שמרנית. ‎אבל אני מרגישה שדווקא בעבורי לחיות וליצור בירושלים נותן לי קרקע פוריה לעבודה: יש פה אוכלוסיות שלמות שעסוקות בנושא שמעסיק אותי והוא אי הנוחות עם ובתוך הגוף. האוכלוסיות האלו מנסות לפתור את זה על ידי כיסוי הגוף ועוד טקטיקות שונות. אני עובדת על אותם נושאים אבל פותחת את הכל לדיון ויזואלי. לי זה מרתק לעשות את הדבר הבלתי צפוי‎

Yuval:

מעניין‎

Nomi:

במשך המון שנים ציירתי נשים וילדות בירושלים ממגזרים שמכסים את עצמם – נשים וילדות חרדיות וגם פלסטיניות. אחר כך עזבתי את הנושא הזה והתחלתי לצייר את עצמי בדרגות שונות של חשיפת הגוף. עסקתי הרבה באי הנוחות שלי בתוך הגוף. הפרוייקט הזה מסכם חלק המתכנים הללו.

בנוסף לכך הקמתי בירושלים בשנת 1994 יחד עם האמנית והאוצרת ריטה מנדס פלור את גלריה ״אנטיאה״ לאמנות פמינסטית. הגלריה היוותה פלטפורמה לדיון בסוגיות פמיניטיות כמו היחס לגוף, הנראות של נשים, העצמת נשים, רב תרבותיות בתוך השיח הפמיניסטי ועוד. הגלריה פעלה בתוך המרכז הפמיניסטי ״קול האישה״ במשך יותר מ־15 שנה עד שנת 2010. לא מזמן אצרנו ריטה ואני את תערוכת ״שמלה, סמלה: שיבה לאנטיאה״ שציינה 25 שנים להקמה של הגלריה‎.

יש בירושלים משהו רענן. הרבה רעיונות ויוזמות מתחילים והתחילו בירושלים, למרות המורכבות של העיר הזו. היא מאפשרת לרעיונות חתרניים לצמוח באיזו צורה.‎ וחוץ מזה – אתה צריך להרגיש את האוויר הנעים כאן בבוקר…

Yuval:

יפה! כמי שנולד בתל אביב, אשאיר לך את הזריחה הירושלמית… מה עוד? משהו חשוב נוסף להגיד שלא אמרת?‎

Nomi:

התערוכה ״שמלה, סימלה״, הוצגה בשתי גלריות השיתופיות המקסימות – ״אגריפס 12״ ו״גלריה מרי״ שצמודות זו לזו ונמצאות ליד שוק מחנה יהודה. זו הייתה זכות גדולה לעבוד עם המקומות הללו שחיים בועטים לאו דווקא במרכז, לעיתים עם הרבה קושי ותסכול, אבל ממשיכים ל״תת בראש״. ותודה על הזכות לספר את הסיפור מאחורי הסדרה הזו, שלי הוא חשוב ונדמה לי שהוא רלוונטית לעוד הרבה אנשים

The post נעמי טנהאוזר: הרומן (המורכב) שלי עם פיקאסו  appeared first on מגזין פורטפוליו.

קול קורא להגשת ספרי אמנות ליריד In Print

$
0
0

יריד ספרי האמנות In Print מזמין  אמנים, חברי קולקטיב, ומוציאים לאור להגיש ספרי אמן לתצוגה ולמכירה. ביריד, שיתקיים בבית־הנסן בירושלים בתאריכים 18-20.12, יוצגו ספרי אמן, זינים, מגזיני אמנות, מהדורות מיוחדות, ספרים וקטלוגים בהוצאה עצמית ובעבודת־יד.

In Print הוא יריד ספרי אמנות עצמאי שבסיסו בירושלים, ומאז 2016 מייצר פלטפורמה לפעילות אמנותית בעיר. היריד תומך באמנים מקומיים הפועלים במדיום הדפוס, ומספק הזדמנויות חדשות ליוצרים. היריד מציג בכל שנה למעלה מ־200 ספרי אמן מכל רחבי העולם, עם דגש על אמנים ישראלים ובייחוד ירושלמים, ומציע למכירה מגוון מהעבודות.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

דרישות ההגשה:

לקריאה נוספת

צילום: נועם רבקין פנטון

The post קול קורא להגשת ספרי אמנות ליריד In Print appeared first on מגזין פורטפוליו.

יורם קליינר: בין זרעים של מסטיק לאמנות אאוטסיידרים

$
0
0

Yuval:

הי ענת, בוקר טוב. מה שלומך?‎

Anat:

תודה יובל. בסדר גמור. יושבת במרפסת ונהנית מהרוח‎. איך אתה? עסוק מעל לראש?‎

Yuval:

כן, כרגיל, אבל לא מתלונן…‎ אני מאוד סקרן לדעת איך הסיפור של יורם קליינר התגלגל לפתחך‎

Anat:

זה באמת סיפור מרתק שהמקריות משחקת בו תפקיד ראשי….

לבן זוגי פלג, היתה בת דודה בקיבוץ בית קשת (משם האמן) שנפטרה לפני כשנתיים. היא הייתה מהמתיישבים החדשים של הקיבוץ (הרחבה), בחורה מאוד מיוחדת ומאירה. נוצר קשר בינה לבין האלמנה של האמן, ציפי, שגם היא אישיות מיוחדת… והיא ככל הנראה הראתה לה את הציורים של יורם קליינר. יעל (יעל רז־איתן) החליטה שהיא רוצה לעזור לאלמנה לחשוף את העבודות בתערוכה. כמובן שהיא לא היתה מהתחום (פסיכולוגית) אבל בכל זאת רצתה ליזום מהלך כזה. בינתיים היא חלתה ונפטרה.

אימה, מיכל, פנתה אלי בערך לפני כשנה והראתה לי את העבודות בטלפון. היא הרגישה שהיא רוצה להמשיך את המהלך שיעל התחילה. מיד אמרתי כן והתגייסתי לעניין. התחלתי לבקר את ציפי קליינר בקיבוץ. היו שם מאות עבודות במגרות בתוך הבית. זו היתה עבודה מאוד גדולה רק להתחיל לבדוק ולמיין את כל האוצר הזה. הצטרפה אלי רחל מנשה דר, עוד בחורה מקסימה מבית קשת (אמנית קרמיקה). כמובן שהכי קשה היה למצוא מקום שירצה בכלל להציג את זה. אבל מיכל הורביץ מהגלריה לאמנות בלוחמי הגטאות מיד התלהבה והסכימה, ואני חשבתי שזה מקום נכון וראוי למהלך הזה

Yuval:

וואוו. באמת חתיכת סיפור. הכרת את השם שלו קודם?‎

Anat:

ממש לא. אף אחד לא הכיר. הוא אמן שלא חשף את העבודה שלו בכלל. לא רצה להציג. עשה דברים לקיבוץ (קריקטורות לעלון, קישוטים לחגים וכו׳), אבל את האמנות האישית שלו לא רצה בשום אופן להציג. משה קופפרמן הכיר אותו, גם מתוך התנועה הקיבוצית. בהספד שכתב לאחר שמת הוא כתב שהעבודות שלו נפלאות והוא מקווה מאוד שהן ייצאו לאור ויוצגו לציבור.

יורם קליינר

מאורעות ילדותו השפיעו על מהלך חייו לעתיד ועל האופן שבו הם הסתיימו בגיל צעיר יחסית. קליינר היה ילד בן 5 כשהנאצים נכנסו לצרפת, הוריו היו יהודים מפולין שהיגרו לפריז. המשפחה הסתתרה בבית מגוריה בעזרת שכנים נוצרים, אך אביו נלקח מיד למחנות ואמו והילד ברחו  ונדדו הלאה בניסיון להסתתר. בשלב מסוים האם הכניסה אותו למנזר שם נשאר זמן מה ואחר כך הועבר למשפחת איכרים (באיזור שלטון ווישי) שהחביאה אותו במרתף יחד עם החיות שלהם. הוא עבר כנראה חוויות מאוד קשות במסתור. עם תום המלחמה אמו חזרה ולקחה אותו, אך אביו נרצח. ‎

בפריז הוא לא חזר ללמוד בבית הספר אבל היה אוטודידקט ולימד את עצמו בעזרת קריאת ספרים, ובמיוחד בעזרת יכולת הרישום הווירטואוזית שלו. הוא היה רושם הרבה מאוד וגם לומד מיצירות במוזיאונים של פריז. בשלב מסויים הוא נכנס לתנועת נוער יהודית ציונית, ומצא שם את מקומו. יחד עם חבריו לתנועה עלה לארץ כבחור צעיר לקיבוץ בית קשת. אני פגשתי שניים מהחברים האלה, שזוכרים אותו היטב עוד מהתנועה בפריז. הם עברו חוויות דומות במלחמה (גם אותם הסתירו במקומות שונים)‎.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

בקיבוץ הוא היה לגמרי מחוייב לעשייה הקיבוצית, וגם תרם את כישרונו האמנותי, במקביל התחיל לצייר כל הזמן. נגע גם בתחומי יצירה אחרים בטכניקות שונות, אבל הרישום היה הכלי העיקרי שלו. רישום קווי בטוש דק מסוגים שונים.‎ לקראת גיל 50 הוא התחיל לשקוע ולהסתגר בביתו אך המשיך בלילות ללכת לסטודיו שלו וגם לעבוד במשתלה. הוא אהב מאוד טבע וחיות. הוא התבודד והסתגר בתוך עולם אטום משלו אך המשיך ליצור ללא הרף, מתוך צורך פנימי, עד שהמעמסה הנפשית הכריעה אותו והוא נפטר ב־1993 כשהוא רק בן 59. ‎

כל זה קרה לפני כ־25 שנה ומאז לא נחשפה עבודתו החוצה לשדה האמנות. הקיבוץ עשה לזיכרו תערוכה מיצירותיו בתוך כותלי הקיבוץ אך חוץ מזה אף אחד לא הכיר את עבודתו (מלבד קופפרמן עד כמה שאני יודעת)‎

Yuval:

וואוו (פעם שנייה…). זה ממש מה שבשנים האחרונות קוראים לו אמנות אאוטסיידרים‎

Anat:

זה בדיוק זה. הוא אמן אאוטסיידר קלאסי, גם מפני שהוא יצר בתוך עולם ללא קהל ומתוך צורך פנימי בלתי פוסק, גם כמות היצירות ובמיוחד הרישומים האובססיביים, וגם יש ביצירה שלו הרבה מאוד מאפיינים של אמנים אאוטסיידרים: ריבוי דמויות, סצינות אניגמטיות קשות לפענוח שברור שנובעות מזיכרונות ומעולם שלצופה אין חלק בו, שימוש בסימונים לא מפוענחים כמו מספרים או טקסט ג׳יבריש, וכמובן שהדמויות עצמן מאוד אקספרסיביות ויוצרות סיטואציות מטרידות עם הרבה מתח והבעה, חזרתיות והרבה עומס‎

״יש ביצירה שלו הרבה מאפיינים של אמנים אאוטסיידרים: ריבוי דמויות, סצינות אניגמטיות קשות לפענוח, שימוש בסימונים לא מפוענחים כמו מספרים או טקסט ג׳יבריש, וכמובן שהדמויות עצמן מאוד אקספרסיביות ויוצרות סיטואציות מטרידות עם הרבה מתח והבעה, חזרתיות והרבה עומס״‎

Yuval:

ובתוך כל זה הוא מאייר פתאום את זרעים של מסטיק‎

Anat:

כן, את עבודות האיור הוא עשה כלפי חוץ. אייר שני ספרים, זה הצד החיצוני של היצירה שלו‎. מצאתי אצלו איורים מדהימים  של גוליבר בארץ הפלאות, שעשה עוד לפני 1958. אלה איורים שמזכירים איור אירופאי מהמאה הקודמת, אבל יש שם חלקים ממש וירטואוזיים.

יורם קליינר, איור לגוליבר בארץ הגמדים, 1958-9, לא יצא לאור

זרעים של מסטיק, הוצאת ספרית הפועלים

מעשה בתרנגולי הודו, הוצאת מסדה

אף אחד לא יודע שום דבר על היצירה שלו, גם לא בתוך המשפחה. אין כמעט תאריכים ובוודאי לא שמות ליצירות. אף אחד לא יכול לפענח את הדמויות ביצירה שלו. בנו, אבנר, אמר לי שמדי פעם הוא כן מזהה איזו דמות מהקיבוץ (תווי פנים שעברו תחת ידיו של קליינר ושונו כמובן), ושהוא חושב שיש מדי פעם גם סוג של אירוניה או סרקזם לגבי סיטואציות פנים־קיבוציות.

אבל רוב הדמויות אינן קשורות לכאן ועכשיו. אין בהן שום דבר מקומי או ישראלי. להפך, הן מזכירות משהו אחר, אירופאי, מזמן אחר. חזרה על דמויות של כמרים, נזירות, נשים וגברים בורגניים מהמאה הקודמת. יש הרבה עיסוק בדמויות מיליטנטיות: חיילים, גנרלים עם דרגות ואותות מלחמה לא ספציפיות, לא ממקום או זמן מסויימים. אפשר בהחלט לחשוב על המקום של הדמויות שלו בזיכרון הפרטי שלו לאור הביוגרפיה שלו

״רוב הדמויות אינן קשורות לכאן ועכשיו. אין בהן שום דבר מקומי או ישראלי. להפך: הן מזכירות משהו אחר, אירופאי, מזמן אחר. חזרה על דמויות של כמרים, נזירות, נשים וגברים בורגניים מהמאה הקודמת. חיילים, גנרלים עם דרגות ואותות מלחמה לא ספציפיות, לא ממקום או זמן מסויימים״

Yuval:

אז איך מתחילים בכלל לעשות תערוכה? איך מחליטים מה נכנס? ‎

Anat:

עוברים קודם על כל היצירות שלו וממיינים לסדרות־סדרות. והיות ואני חושבת על התערוכה הזו כתערוכה שמטרתה להוציא לאור את היצירה שלו, חשבתי לנכון לייצג מעט מכל סדרה. החלטתי להתמקד ברישומים שלו שהם הלב של היצירה שלו (יש לו גם עבודות צבע), ומתוך הסדרות הממויינות בחרתי טיפה בים. כן, זה קצת מתסכל, אבל נראה לי שזה מייצג את היצירה שלו. הגלריה היא קטנה, אבל החלטתי להציג הרבה יצירות, מכיוון שזה גם משדר את העומס ואת כמות היצירות שיצר ללא הרף, זה מעביר משהו מההוויה שלו‎

Yuval:

ואיך הכל מתקשר לשם התערוכה, דמויות־לא־דמויות?‎

Anat:

זה ציטוט מדברים של האמן משה קופפרמן כשתיאר את היצירה שלו, בהספד שכתב עליו בחוברת זיכרון שעשו לו בקיבוץ. חשבתי שזה תיאור מאוד קולע ליצירה שלו. קודם כל הדמויות הן המרכיב העיקרי שלה. כל הציורים שלו עמוסים בדמויות והן בעבורו איזה עולם פרטי, אבל הן לא באמת דמויות מסויימות אלא מן רוחות רפאים מן העבר, דמויות שישבו אצלו בזיכרון ומילאו את התודעה שלו… גם בהן יש לפעמים הכלאות דמיוניות. הוא היה מלא בהמצאות בנוגע אליהן‎

Yuval:

מאוד אניגמטי, ומאוד מסקרן. עושה חשק לראות את מכלול היצירה ולא רק את היצוג של כל סדרה‎

Anat:

נכון, אבל אני חושבת שמי שיגיע לתערוכה יוכל לקבל תמונה די רחבה של היצירה שלו. כמובן שהמכלול כולו נהדר, והיה ממש קשה וכואב להחליט מה להוציא לתערוכה ומה להשאיר במגירות, שאולי שוב ישארו סגורות…‎

Yuval:

נהיה אופטימיים. מה עוד? משהו חשוב נוסף להגיד לפני שנפרדים?‎

Anat:

חשוב אולי לציין את האנשים הטובים שגילו אכפתיות והחלו את המהלך (שעליהם סיפרתי בהתחלה). אילו לא הם, יתכן והעבודות היות ממשיכות להיות ספונות במגירות


יורם קליינר, דמויות־לא־דמויות
גלריה קיבוץ לוחמי הגטאות
פתיחה: 14.9; נעילה: 26.10

The post יורם קליינר: בין זרעים של מסטיק לאמנות אאוטסיידרים appeared first on מגזין פורטפוליו.

ונציה 2019: הפרפורמנס גונב את ההצגה

$
0
0

ציירו לעצמכם: חוף ים חמים, מגבות צבעוניות וכסאות נוח, משחק שחמט, ספר, בירה וענבים. עכשיו תרחיקו רגע בזום אאוט ותראו משהו מוזר, החוף חוף, הנופשים נופשים, אבל ים אין. היצירה Sun & Sea, Marina היא עבודת אמנות חוצת ז׳אנרים, שכוללת תמונה חיה, סאונד וטקסט של אופרה המתרחשת על חוף ים בדיוני ומבשרת את סוף העולם כפי שהכרנו אותו. כך נפתחה הפתעת השנה בביאנלה לאמנות בוונציה, ולא היה ספק בעוצמת העבודה כשהביתן של ליטא זכה בפרס אריה הזהב, הפרס הראשון שמוענק בביאנלה לאמנים ולביתני המדינות.

בימי הפריוויו לאנשי מקצוע ואספנים היא הוצגה בכל יום במשך כשמונה שעות והתורים שהשתרכו בחוץ הלכו והתארכו ככל שנפוץ המידע על העבודה המצוינת. תוסיפו לכך את העובדה שהביתן ממוקם באזור שדורש ניווט מתוחכם, מעין עלייה לרגל נוסח ונציה, שכרוכה בלא מעט מאמץ, גשרים וסמטאות ללא מוצא. בהמשך נרשמה אכזבה כשהקהל צבא על הדלתות רק כדי לגלות שהעבודה מוצגת במתכונת מלאה רק פעם (ובהמשך פעמיים) בשבוע.

הביתן של ליטא, זוכה פרס אריה הזהב. צילומים: Andrea Avezzù

זו הביאנלה השנייה ברציפות שבה העבודה הזוכה באריה הזהב לביתו המצטיין היא עבודת פרפורמנס: לפני שנתיים היה זה הביתן הגרמני עם ״פאוסט״, פרפורמנס מחול שיצרה אן אימהוף, ושהציג את פניו המנוכרים והמיוסרים של דור המילניום. המבקרים נרגשים, התורים משתרכים והחוקים הקפריזיים לעתים של המופע – יומיים בשבוע, עד 65 אנשים בקהל בכל רגע נתון במקרה של ליטא; קצת יותר ממאה איש בכל עת, שעתיים ביום, חמישה ימים בשבוע בביתן הגרמני ב־2017 – מכתיבים מציאות בלתי אפשרית. כמה שעות תקדישו לעמידה בתור, אם באתם ליומיים־שלושה לביאנלה?

המבקרים הנרגשים, התורים המשתרכים והחוקים הקפריזיים מכתיבים מציאות בלתי אפשרית. כמה שעות תקדישו לעמידה בתור, אם באתם ליומיים־שלושה לביאנלה?

גם הביתן הישראלי, שבו מוצגת עבודתה של איה בן רון, FHX, דורש מהבאים אורך רוח, המתנה ממושכת והשתתפות פעילה בשרשרת פעולות שהצופה הוא חלק הכרחי ממנה. ״בית־חולים שדה לרעות חולות״ מגדירה זאת בן רון, וכמו בבית־חולים, יש לקחת מספר ולשבת באזור ההמתנה לחדר המיון. בהוראות ההפעלה, שמעבירה אמנית הקול ויקטוריה חנה בסרט המוקרן לממתינים, היא אומרת בפירוש ״היו סבלניים, היו מטופלים״ (Be patient, be a patient).

טיפול דורש זמן. באנגלית המילה טיפול (Care) משמשת גם להצביע על אכפתיות, או חוסר־איכפתיות, בתשומת הלב של הקהל כלפי עבודות אמנות – כמה שניות לתמונה או כמה דקות לעבודת וידאו, במקרה הטוב. רק 12 איש בכל זמן נתון יכולים לקבל את מלוא ה״טיפול״ ולצפות בעבודות של בן רון ושותפיה – אמנים שהזמינה לקחת חלק בפרויקט – בכל פעם צופה יחיד לעבודה יחידה.

הביתן הישראלי. צילום: Francesco Galli

לזכותו של הביתן הישראלי יש לומר שהוא עובד לכל אורך ימי הפעילות של הביאנלה. בביתן הליטאי לעומתו, התקציב ואופיו המורכב של המופע, הכולל עשרות שחקנים־זמרים ומתנדבים־משתתפים, אינו מאפשר הופעה רצופה של יותר מיום ברציפות. בתחילה היה זה רק יום שבת ולאחר שגייסו תקציב נוסף והכשירו קאסטים של זמרים מתחלפים הרחיבו יוצרות היצירה ״שמש וים, מרינה״ את זמני המופע גם ליום רביעי.

ובכל זאת – שעות של עמידה בתור, בשמש או בגשם, גורמים לרבים בקהל לוותר מראש וגם אם נספור את כל הנחושים שבהם, סביר להניח שלא נגיע ליותר מחמישית מתוך כ־500 אלף מבקרים בביאנלה, לאורך חודשי פעילותה, ממאי עד נובמבר.

הצגה שגונבת את ההצגה

אז איך קרה שדווקא עבודות פרפורמנס, שרוב הקהל לא יזכה לראותן, זוכות ברצף בפרס הביתן המצטיין בביאנלה לאמנות? פעם נהגו לומר שילדים ובעלי־חיים גונבים את ההצגה, באמנות כיום אפשר לדבר על ההצגה שגונבת את ההצגה. פרפורמנס הוא ז׳אנר חמקמק בכל הקשור לאמנות חזותית, ובוודאי כשמדובר באמנות פלסטית. זו במה שונה (אלטרנטיבית) להצגת הצגות – בין אם הן כאלה שמציירות סצנות דרמטיות, או כאלה שמתייחסות לחיים עצמם, לממד הזמן החולף או לסיזיפיות, מונוטוניות, תחושת תקיעות; למפגש אנושי או להיפך, בדידות וניכור קיצוני.

ב״פאוסט״, העבודה שיצרה אן אימהוף בעבור הביתן הגרמני בג׳רדיני לפני שנתיים, קבוצה של צעירים הציגו פרפורמנס מבוסס מחול, תנועה, סאונד וחלל, שגרמו לקהל לנוע סביבם, מעליהם, מתחתיהם, וללא הרף לנסות ללכוד את יופיים ואת פשר ההתפתלות שלהם. תוך כדי תנועה כל אחד מהצופים מתמודד עם שטף של אסוציאציות אישיות, קונוטציות תרבותיות, דילמת ה״ללכת או להישאר״ ותחושת החמצה בלתי נמנעת.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

אימהוף הסבירה את המעבר שלה מאמנות פלסטית (היא התמחתה בציור בתקופת לימודיה באקדמיה) לפרפורמנס בכך שאי אפשר לצייר או ליצור תמונה חזקה יותר וטעונה יותר מזו שעולה ממפגש עם בני אדם בשר ודם. וכשהיא אומרת דם היא מתכוונת בדיוק לכך. הפרפורמנס הראשון שיצרה היה עבודה רדיקלית של התרסה מגדרית ותרבותית: היא שכרה חלל של מועדון חשפנות והחליפה את הבמה של רקדניות עירומות המשמשות פיתיון לגברים מחורמנים בזירות אגרוף ובלהקה שניגנה מוזיקה חיה. ההוראות למשתתפים היו פשוטות: יש להמשיך להתאגרף כל זמן שהמוזיקה נמשכת ויש להמשיך לנגן כל זמן שהמתאגרפים עומדים על הרגליים. המילכוד יצר מתח בלתי נמנע והתרגשות חד פעמית באופיה.

אן אימהוף, גרמניה 2017. צילומים: מ״ל

גם היוצרות של ״שמש וים, מרינה״, שמייצגות את ליטא בביאנלה ה־58, מאמינות בחד פעמיות של המופע החי, גם אם הבחירות שלהן עוסקות דווקא במשהו מונוטוני ויומיומי יותר. ״בעבודה הקודמת שלנו הצגנו אופרה לעשר קופאיות בסופרמרקט״, אומרת מחברת הליברטו של העבודה. השירה עוברת מאחד לשני ועולה לעתים בהרמוניה מתוזמרת היטב, והקהל עוקב בעיניו ומנסה ללכוד את הרגע, מי שר ומאין עולה הקול, איזו דמות זו, מבוגרת או צעירה? מה היא מספרת ומה זה אומר על הדמות, ומה זה אומר עלינו?

אחרי שנים של תכנונים, מאז חודש ינואר הן עובדות בוונציה ועושות אודישנים לגיוס קאסט בן עשרות משתתפים, שחקנים זמרים מקצועיים ולצידם מתנדבים, חלקם באים להשתתף על טפם וכלבם. הם משחקים לאורך יום שלם ב״נדמה לי״ על חוף ים מדומה, שנלכד בתוך מחסן ישן במחנה צבאי בוונציה.

״העבודה מדברת על שינויי האקלים, הנזק לסביבה ותרבות הצריכה בחיים הקפיטליסטיים, אבל למעשה מדובר בפסיפס אנושי, בחיים עצמם, בדברים שאנחנו אוהבים, בעבודה ופנאי, בשחיקה וברגשות״, אומרת לינה לפליט (Lina Lapelyte). היא ושותפותיה ליצירה, ואיווה גרייניטה ורוגילה ברז׳יוקיטה (Rugile Barzdziukaite, Vaiva Grainyte) נמצאות בוונציה מרבית תקופת הביאנלה ומטפלות בהפקה המורכבת. בין היתר הן עושות אודישנים לקאסטים נוספים שיוכלו להמשיך בהצגת העבודה ולהגדיל את החשיפה לקהל.

החיים עצמם

נכון לעכשיו היצירה מוצגת במתכונתה המלאה, האנושית, פעמיים בשבוע. בימי רביעי ושבת בלבד. בשאר הזמן הביתן עומד נטוש מאדם, חוף רפאים שכל נופשיו נעלמו באופן מסתורי. המגבות, המשחקים, הספר וקרם ההגנה ננטשו מאחור כאילו המשתתפים רק יצאו לרגע ועשויים להתגשם לנגד עינינו בכל רגע. המוזיקה ממשיכה להתנגן אך ללא השירה, מעצימה את תחושת ההיעדר.

לכאורה אין פה שום דבר מיוחד: חוף, מגבות וכסאות נוח, אנשים מקשת רחבה של גילאים, בכל הצבעים ומבני גוף מגוונים, צעירים וזקנים, נשים בהריון וזוגות רומנטיים, ילדים משחקים, כלבים מתרוצצים. זה קורא ספר וזו מתמרחת בקרם הגנה, שניים משחקים שחמט ואחת אוכלת סנדביץ׳. החיים עצמם. אבל על כל הפעילויות עולה השירה ועוטפת את החלל. זוהי אופרה עם ליברטו, תפקידים ודמויות. ואת כל זה הקהל רואה מעמדת תצפית בלתי שגרתית: במבט מלמעלה, ממפלס גלריה המקיף את החוף המדומה ומשקיף אליו כמו חוקר הבוחן את החיים הרוחשים על צלחת פטרי.

מבחינה זו העבודה חולקת משהו עם ״פאוסט״ של אימהוף; גם שם נראו המשתתפים כזן אחר של בני אדם, כאלה שמייצגים צורת חיים שונה, מנוכרת, זרה וקשה לעיכול. הזרות וההפרדה החריפו בחלקים שבהם עברה ההתרחשות אל מתחת לרצפת הזכוכית, ושם הם הפכו למעין זוחלים אנושיים, כפופים, חשופים לעין ומנועים ממגע. אם לנקוט חירות פרשנית אפשר לומר שאלה היו נציגי דור המילניום, המבטאים כאב וניכור, קבלה של כל שוני וייחודיות מהולה בהסתגרות, אדישות וחוסר קומוניקציה. הילדים שלנו. לא של המחר – כי זה כבר היום.

לעומתם, גיבורי ההצגה בביתן הליטאי הם אנשים כמונו. כל אחד בקהל יוכל למצוא שם את בן או בת דמותו ולהבין את המלכודת שטמונה בתמונה האידילית. כמו אימהוף, שיצרה הומאז׳ ליצירה המכוננת של גתה, גם ״שמש וחוף״ היא יצירת מחווה, ל״דולצ׳ה ויטה״ של פליני, ל״ימי פומפיי האחרונים״ של אדוארד בולוור ליטון.

ריקוד המכונה. צילומים: מ״ל

בתערוכה המרכזית של הביאנלה גונב את ההצגה מופע מסוג אחר, ״ריקוד מכונה״, שיצרו צמד האמנים הסינים סון יואן ופנג יו. בשני אתרי התערוכה – בג׳רדיני ובארסנלה, הם מציגים מפלצות מכניות, המבצעות מופע רעשני, מבהיל ומושך כאחד. עבודותיהם עוסקות ביחסים בין אדם למכונה, ברובוטים בעלי תודעה, או לפחות כאלה שנראים כאילו יש להם מושג מה הם עושים.

אחת כזו היא מכונה הנראית כמנוף על בסיס עגול. מצוידת בזרוע שבקצה מגב גדול, היא גורפת נוזל אדום הנראה כדם בתנועה חוזרת ונשנית. לעתים היא מחוללת ריקוד קטן ומדי פעם זוקפת את ראשה ומתנערת, כבעל חיים הזועק לשמים, ובאותה התנערות נתזים אדומים נוחתים על הזגוגיות המקיפות אותה. השטח כולו נראה כמרחץ דמים לאחר מאבק גלדיאטורים, אולי בין אדם למכונה. אבל הריקוד הכה חינני מבלבל את הצופים. בעבודה אחרת הם משחררים לשון מתכת ארוכה שמצליפה כשוט על כל סביבותיה ומאיימת לחסל כל מה שנקרה בדרכה.

השניים הם נציגים של אמני דור הביניים בסין – אלה שנולדו וגדלו בין מהפכת התרבות לקדמה הטכנולוגית ולעידן הגלובליזציה; שכבר נחשפו לפיתויי הקפיטליזם המואץ, אך עדיין מחפשים שורשים ושייכות למסורת שנבעטה ונרמסה. עבודותיהם מתמצתות את רוח התקופה, ששורה גם על הביאנלה וסביבתה הכללית: הם רואים שהעולם מציע שלל אפשרויות פתוחות, אך ברובן נפלו פגמים, ריקבונות ושיבושים; שכבר קשה יהיה להסדיר ולהציל את הטבע, או למצוא בית במובנו הישן והמוכר, ולכן יש לסגת ולבחור במציאות חיים שונה, מצומצמת או פנטזיונרית.

הם חיים במצב לימינאלי, מבלבל, גדוש אפשרויות וגירויים (כמו כולנו), מסרים סותרים של חירות אישית ומעקב פולשני, דיכאון וייאוש מול שפע שאינו בר השגה, חוסר אונים מול מגלומניה. אבל באמנות, לעומת חיי היום־יום, הם עושים זאת יפה להפליא.

The post ונציה 2019: הפרפורמנס גונב את ההצגה appeared first on מגזין פורטפוליו.

הסוואנה המשונה של מזון ואכילה של טל אנגלשטיין

$
0
0

Yuval:

בוקר טוב טל, מה קורה? איפה בעולם אני תופס אותך?

Tal:

בוקר טוב, אני בסדר. בחודש האחרון של הרזידנסי של הסיטה, קצת בסטרס עם ההתקנה של התערוכה. מה איתך?

Yuval:

לא רע בכלל, כרגיל עושה הרבה יותר מדי דברים אבל לא מתלונן (רק קצת…). בפעם האחרונה שהיינו בקשר זה היה סביב פרויקט החלומות של בירה מכבי בצבע טרי. ספר בכמה מילים מה עבר עליך בשנתיים האחרונות

Tal:

בשנה האחרונה ריחפתי בין כל מני תכניות רזידנסי בעולם, וזה היה מעניין. הייתי לפני שנה ברזידנסי במקום שנקרא שקוהגן במיין, ארצות הברית, בחווה מבודדת עם שלוש ארוחות ביום ובלי דרישות בכלל – מה שאיפשר נסיגה למצב צבירה רך שלא הייתי בו הרבה זמן לפני. שם גם צילמתי את הווידיאו שאיכשהו הפך להיות המרכז של התערוכה הנוכחית. אחר כך הייתי בתכנית בגרמניה, בעיר שנקראת בילפילד, מקום מבודד יחסית בחורף, ועבדתי על תערוכה שנקראה Breeders. מאז סוף מאי אני פה בסיטה ובצרפתיות: בסך הכל אינטנסיבי, אבל גם מאפשר צלילה והתעמקות

Yuval:

מגניב. רגע לפני פריז, מה הצגת ב־breeders בגרמניה?

Tal:

ליד הגלריה היתה מסעדה־בר מרגשת שאכלתי בה כל יום כי היה לי 50 אחוז הנחה. לא הכרתי אף אחד, היה קודר, והמלצרים וכולם שם היו מדהימים והפכו להיות החברים הטובים שלי, ככה שמבחינתי זה הפך להיות מרכז חיים שגם מזין אותי גשמית וגם חברתית. בניתי מתקן ששואב את העשן והריח המפולטרים שנפלטים מהארובה של המסעדה, מהגג הגבוה שלה שנישא מעל העיר. המתקן שינע את הריח והעשן דרך צינורות לאורך משהו כמו 150 מטר ופלט אותו דרך חלון הגלריה שבה הצגתי.

טל אנגלשטיין. צילום: ברדלי מרשל

צילום: Felix Hüffelmann

זה יצר חוויה מעניינת, מכיוון שלא היה מדובר בריח רגיל של בישולים, אלא בדיוק במה שמתנדף ובדרך כלל אנחנו לא זוכים להריח. השמן והשומן השרופים שנידפים עם החריכה על המחבת. וגם מדובר במטבח גדול, ככה שריח של שומן שרוף, ננשף יחד עם ריח של עוגה, שהתחלפו בריח של חביתה מטוגנת. ממש מנקודת המבט של המחבת או האוכל עצמו.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

זה היה קצת כמו להיות על המחבת יחד עם האוכל (: אפילו יצרתי איתם מעין מנה שנקראה על שם התערוכה שלי. בתוך הגלריה בניתי במשך חודש וחצי כיסאות מסוכר וקרמל בעזרת כירה חשמלית וניר אלומיניום, בצורה די אינפנטילית. ואז נוצרו מן סט של כסאות שנראים עתיקים ונמסים תוך כדי. כל כיסא הוא בערך 100 קילו. בתוך הכיסאות עשיתי חורים והזרקתי גלמים של זבוב כחול גדול, שבדרך כלל נמצא באזורים חקלאיים, שאוכל בשר שנרקב. הריח של המסעדה חימם את הגלמים ועודד את הבקיעה של הזבובים שאכלו את הקרמל, ונוצרה מעין סוואנה משונה של מזון ואכילה

Yuval:

השימוש בבעלי חיים ובטבע הוא מוטיב חוזר בעבודה שלך, ואני מניח שאני לא אהיה הראשון שאשאל אותך על האתיקה של זה

Tal:

לא. אני יכול לומר שכשאני עושה שימוש בחרקים וכדומה, אני תמיד עושה שימוש בשירותים הבנאליים והיום־יומיים שאנשים עושים בהם שימוש כל הזמן. לצורך העניין מדובר בזבובים שבדרך כלל עוברים הדברה המונית לשירות הציבור, הם אחראים על מעבר של מחלות רבות בעולם. אני מצאתי אנשים שמוכרים אותם כפתיון לדיג, קניתי אותם ויצרתי להם מרחב מחייה בגלריה.

אגב, אני לא אומר שאין בזה מידה מסוימת של אכזריות, אבל אם היא קיימת בעבודות שלי, היא מוצגת ערומה ומעורטלת, עצובה. לא מוסתרת, אלא מבזה

Yuval:

רגע לפני שאולי נתעכב על זה, מה תציג בפריז?

Tal:

השם של התערוכה הוא ״חשיש־תחת״, או באנגלית ButtHash. במרכז התערוכה וידיאו שרובו בטכניקת סטופ־מושן, ובו אני מתועד מכין על כביש לצד הדרך את מה שנקרא ג׳נקם, במשך שבועיים וחצי. כל יום השתמשתי בצואה שלי כדי לייצר סם פסיכודלי באמצעים דלים ואז שאפתי אותו. הוידיאו מתעד את הפעולה הזאת

Yuval:

ועכשיו אתה חייב להסביר למה לייצר סם פסיכדלי מהצואה שלך ואז לשאוף אותו ואם זה לא מספיק אז גם לתעד את זה

Tal:

עניינה אותי האפשרות של לייצר באמצעות הגוף את מה שעתיד לסמם אותו, על ידי התמרה של הפלט שלו והכנסה חזרה לגוף את מה שהוא ניסה לפנות. להפוך את הגוף למערכת סגורה.

סימום הוא תמיד באיזשהו אופן הכנסה של רעל לגוף, במטרה להחליש ולפגוע בתפקוד, במטרה לשחרר אותו ממהות תועלתנית מסוימת או לטלטל את תחושת הזמן והמרחב. ככה שלעשות את זה עם מה שהגוף גם ככה מפריש, נראה לי מסעיר. חוץ מזה, אהבתי את העובדה שמדובר במיחזור, בפעולה אקולוגיסטית קיצונית. למעשה מדובר בהסתממות מהגזים שהורסים את האוזון ומובילים להתחממות הגלובלית. יש מצב שבעתיד כולנו נחנק ממנו ונהיה מסוממים כל הזמן

צילום: ברדלי מרשל

Yuval:

ומבלי להפליל אותך בשום דבר, בוא נדבר ברמה התיאורטית, מה ההבדל בתוצאה בין הגנ׳קם לסמים אחרים?

Tal:

תפלילי אותי!

Yuval:

אהבתי…

Tal:

אני לא רוצה לעשות ספויילר, מעדיף שתנסה בעצמך, אבל מדובר בסטלה מוזרה, מאלחשת ומכבידה במקצת אבל גם מעוררת – יותר גופנית. אולי כמו שהייתי מדמיין אופיום

Yuval:

אם אפשר רגע להתעכב על עניין הצואה, זו הרי פסולת שהגוף מוציא ואתה מחזיר אותה בחזרה. בדקת קודם את ההבט הבריאותי של הדבר?

Tal:

אני לא מחזיר אותה בדיוק, רק את הגזים שהיא פולטת. לא בדקתי את ההבט הבריאותי לעומק אבל אני יודע שאנשים היו עושים דברים בסגנון משחר ההיסטוריה אז חשבתי שגם אני יכול

Yuval:

בינתיים שרדת. תגיד, יש עוד משהו בתערוכה חוץ מהווידאו?

Tal:

הווידיאו מוצג בטלוויזיה כשכל הסאונד שלו בוקע מצפרדעים משומרות קלופות עור, שהמרתי לרמקולי בלוטות׳, ככה שלצד הווידיאו יש מעין מיצב סאונד של שמונה ערוצים, שמסונכרנים זה עם זה ועם הווידיאו, הבוקעים מהרמקולים שבניתי. חוץ מזה – את החלון הגדול החזיתי של הגלריה חיפיתי בשרף של עץ שבישלתי עם אבק של פחם. את הסאונד יצרתי יחד עם אמן סאונד מהמם בשם ניב גפני וזה היה מרתק. בחיים לא עשיתי סאונד או וידיאו – זאת פעם ראשונה

Yuval:

אז כמובן שעכשיו נשאלת השאלה מה הערך האמנותי של כל המהלך. לא שאני מחפש את התשובה האחת, אבל מה מניע אותך לעשות אמנות? איזו תגובה אתה רוצה לעורר אצל הקהל?

Tal:

אני חושב שהיא במובן מסוים פשוטה – אני רוצה לרגש אנשים עם מה שמרגש אותי, באמצעות ג׳סטות וחומרים שמפלחים מהמציאות איזשהי משמעות נסתרת שהיא גדולה ממני, שיכולה להעיד משהו על החוויה שלי, ואולי גם של אנשים אחרים פה. כמובן שבאותו זמן אני נופל קורבן לסקרנות ולדמיון שלי, אבל ככה אולי גם אפיל אנשים נוספים בדרך (:

Yuval:

מה עכשיו, אחרי פריז? מה התכניות?

Tal:

הלוואי וכל הבעיות הטכניות שאני מתמודד איתן ממש כרגע ייפתרו, התערוכה תעמוד ואני אוכל לנוח כי עבדתי קשה. אחר כך אני רוצה להעניק לעצמי חודש של מנוחה ושוטטות – בא לי לטייל קצת בטבע. ואז אממ… לא יודע, אני מסתכל קדימה והכל מעורפל. אבל בטח פשוט מדובר בתל אביב (!) בינתיים…

לקריאה נוספת

The post הסוואנה המשונה של מזון ואכילה של טל אנגלשטיין appeared first on מגזין פורטפוליו.


האדריכלות של אדג׳יה, הקולנוע של קובריק

$
0
0

01

אף על פי שהתערוכות של במאי הקולנוע סטנלי קובריק ושל האדריכל דייויד אדג׳יה במוזיאון העיצוב של לונדון שונות זו מזו, הביקור בשתיהן העלה אצלי את אותה השאלה: מה הופך תערוכה לתערוכה טובה.

זו שאלה שמטבע הדברים אני מתעסק בה לא מעט: כאוצר, כעיתונאי וכמבקר מהשורה. ולמרות שתחת כל כובע נקודת המבט משתנה, והקריטריונים לא זהים, בסופו של דבר השאלה תמיד תעלה, במיוחד כשאני מתבקש לספר על התערוכה ולספק המלצה למתעניינים, לא משנה מי הם ולמה הם שואלים: שווה או לא? כדאי לעשות את המאמץ או אפשר לוותר? לרוץ לפני שנסגר או רק אם מזדמנים לאזור?

02

במקרה של התערוכות של קובריק ואדג׳יה, הסיבה לכך שאני חושב שהתערוכות האלו טובות, הפתיעה אותי. בדרך כלל תערוכות שמציגות את אחורי הקלעים והתהליך של המעשה האמנותי פחות מושכות אותי. זה דיון נפרד שאני מנהל בחודשים האחרונים (אפרופו העבודה על הביאנלה לעיצוב ואומנויות שתתקיים בשנה הבאה) על הערך של הצגת התהליך, ותמיד יש יוצאי דופן, כמו לדוגמה התערוכה Unlocking Stories בחנות הדגל של אלכסנדר מקווין בלונדון, שגם בה ביקרתי במהלך שהותי בלונדון.

התלבושת של אלכס מתוך התפוז המכני

דייויד אדג׳יה, חדר הקריאה של נהר גוואנגז׳ו

ולמה זה משנה? כי אחרי שיצאתי מהתערוכה של קובריק כל מה שרציתי היה לראות שוב את כל הסרטים שלו – מטאל ג׳אקט, הניצוץ, עיניים עצומות לרווחה, 2001 אודיסאה בחלל ועוד. ואחרי שיצאתי מהתערוכה של אדג׳יה רציתי לנסוע לכל המקומות שבהם נבנו הבניינים שתכנן, לראות אותם במציאות ולא דרך דימוי מצולם או דגם מוקטן.

במילים אחרות: התערוכות גרמו לי לרצות לראות את ״הדבר האמיתי״. כך, שבמחשבה לאחור, גם אם לא הייתי שולח את מי ששואל אותי על התערוכות לקנות כרטיס טיסה ללונדון ולרוץ למוזיאון העיצוב, מבחינתי הן עשו את העבודה ואני חושב עליהן כעל תערוכות טובות, גם אם הן לפרקים היו דידקטיות, עמוסות בפרטים ומיועדות למעריצים המושבעיםץ

03

התערוכה David Adjaye: Making Memory, שננעלה בחודש שעבר, מציגה שבעה פרויקטים שתכנן אדג׳יה ברחבי העולם, חלקם עדיין לא נבנו, כמו מצפה הזיכרון להכחדת המונים (MEMO) באי פורטלנד שבסמוך לתעלה האנגלית. כולם בעלי משמעות סמלית עמוקה וכולם עוסקים בשאלות איך בניין יכול לעצב את התפיסה שלנו של אירועים, וכיצד אפשר להשתמש באדריכלות – ולא במילים – כדי לספר סיפורים? אנדרטאות הן תיעוד של מי שאנחנו ומה עשינו, אומר אדג׳יה, אבל, הוא שואל, מי מיוצג במבנים האלו ומי נשאר בחוץ?

המגוון של הפרויקטים שהוצגו בתערוכה משקף את האופי האקלקטי של עבודתו של אדג׳יה. כל פרויקט מוצג בחדר אחר, באמצעות דגמים, רישומים, צילומים וחפצים נדירים שהשפיעו על תהליך היצירה. לדוגמה, בחדר הקריאה של נהר גוואנגז׳ו – שנבנה כזיכרון למרד בן עשרת הימים של גוואנגז׳ו במאי 1980, והסתיים בטבח של מאות סטודנטים ואזרחים – אדג׳יה שיתף פעולה עם הסופרת טאי סלסי, והכניס לביתן ספרייה עם 200 ספרים העוסקים בהיסטוריה של צדק חברתי ומחאה. בתערוכה היה אפשר לשבת בהעתק של חלק מהספריה ולקרוא כמה מהספרים שנבחרו לביתן המקורי.

המוזיאון הלאומי להיסטוריה ותרבות אפרו־אמריקאית בוושינגטון

פרויקט אחר שהוצג בתערוכה, אולי המפורסם ביותר שתכנן עד כה אדג׳יה,  הוא המבנה האיקוני של המוזיאון הלאומי להיסטוריה ותרבות אפרו־אמריקאית בוושינגטון. המוזיאון מגלם את שפת התכנון העשירה בפרטים ובחומרים של אדג׳יה, בחזיתות ייחודיות ובמשחקי נפחים: מעין פירמידה הפוכה ומדורגת כלפי מעלה, שמחופה בשבכות מתכת זהובות היוצקות עניין שונה בנוף השיש והאבן של השדרה.

ההשראה למבנה השכבתי נשאבה מעמודים תומכים מגולפים כדמויות עם כתר, אלמנטים אדריכליים מסורתיים של תרבות היורובה ממערב אפריקה, והשבכות המוזהבות שמצלות על שקיפות המעטפת מייצרות מראה עשיר וחם שגונו משתנה עם שעות היממה. עיצוב השבכות, כעין משרביות ״צפופות״, מהדהד דיגום מסורתי שנוצר על ידי חרשי ברזל אפרו־אמריקניים מהדרום, כשהאור החודר דרכן משרטט אותו גם בחללי הפנים. בתערוכה הוצגו חומרי השראה הכוללים פסל של אמן יורובה מראשית המאה ה־20, שהעניק השראה לחיצוניותו של המוזיאון.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הממד האופטימי, שחותר למיגור עוולות ולקידום זמנים טובים יותר, הוצג בפרויקט נוסף, תכנון אנדרטת השואה בלונדון שנעשה בשיתוף האדריכל והמעצב רון ארד. האנדרטה תיבנה בגני מגדל ויקטוריה הסמוכים לנהר התמזה וארמון וסטמינסטר בלונדון, ואדג׳יה וארד רואים בה הזדמנות לחשוף את המורכבות של סיפור השואה, כסדרה של שכבות שהוסתרו על ידי הזמן. 

אנדרטת השואה בלונדון, בשיתוף רון ארד

האנדרטה מורכבת משני חלקים: מבנה עליון שמורכב מ־23 לוחות ברונזה, שהמעבר ביניהם מייצג את 22 המדינות שהקהילות שלהן הושמדו בשואה. החלק התת־קרקעי יכלול איזורי לימוד וחינוך. ״לא רצינו להקים מונומנט שעומד על כן, אלא משהו שאתה יכול להיכנס אליו ולחוות אותו״, סיפר בעבר ארד על הפרויקט, ואילו בראיון לאתר המוזיאון אמר אדג׳יה על הפרויקט ש״אנדרטה אינה עוד ייצוג: זו חוויה של זמן ומקום העומדים לרשות כולם. בין אם לאומה, גזע, קהילה או אדם, היא משמשת כמכשיר שמאפשר לדבר על נושאים רבים״.

04

תערוכת הרטרוספקטיבה של קובריק – סטנלי קובריק – התערוכה, שתינעל ב־17 בספטמבר – מוקדשת למורשתו הקולנועית של קובריק במלאת 20 שנה למותו. התערוכה כוללת למעלה מ־700 מוצגים, ביניהם אביזרים, ציוד הסרטה, תצלומים וראיונות נדירים, שמציגים את השליטה בפרטים של קובריק בכל אחד מההבטים של סרטיו בז׳אנרים שונים: סרטי מלחמה, מדע בדיוני, אימה, דרמות תקופתיות ועוד.

התערוכה הוצגה לפני כן ב־15 ערים אחרות ברחבי העולם. אולם, בניגוד לתערוכות קודמות, שהציגו את עבודתו של קובריק בסדר כרונולוגי, הפעם היא חולקה בצורה אחרת עם דגש מיוחד על עיצוב. ״רצינו לייצר אווירה, כך שזה לא יהיה רק אוסף של תלבושות וכרזות״, אמר דיאן סודיק, מנהל מוזיאון העיצוב של לונדון שאצר את התערוכה. ״התערוכה מנסה להקים לתחייה את הסרטים ולייצר תחושה של מקורות ההשראה לסרטים הללו, איך הם נעשו. היה לקובריק חוש לעיצוב וטכנולוגיה עכשוויים, ולעיתים קרובות הוא ניצל את כוחו המפתה של העיצוב בקולנוע״.

לדוגמה, עיצוב הפנים הפטישיסטי של חללי התפוז המכני, עם הריהוט העכשווי יוצא הדופן מאותה תקופה, כמו מכונות כתיבה של אוליבטי שעיצב אטורה סוטסאס לצד נגן מדיה שקוף, שיוצרים, כפי שמציין סודיק, ״תחושה סקסית של מכונית ספורט איטלקית או מכשיר הקלטה יפהפה״.

תחנת החלל מתוך 2001 אודיסאה בחלל

הקסדה מתוך מטאל ג׳אקט

תלבושות מתוך הניצוץ

דגם הצנטריפוגה מתוך 2001 אודיסאה בחלל

בנוסף התערוכה מציגה את שיתף הפעולה של קובריק עם המעצבים המובילים בדורו ליצירת תלבושות, כרזות, אביזרים ותפאורות, לטובת כמה מהסצינות האיקוניות ביותר בתולדות הקולנוע. לדוגמה, כמה מהתלבושות המקוריות של התפוז המכאני, הניצוץ וברי לינדון, כולל השמלות שלבשו התאומות בסרט ניצוץ, מוצגות לצד צילומי מבחן לתלבושות שלעולם לא נראו לפני כן של כובעי התפוז המכני.

העתק של חדר המלחמה של ד״ר סטריינג׳לאב שמוצג בתערוכה מסביר מדוע נשיא ארצות הברית דאז, רונלד רייגן, חשב שהוא אמיתי. באמצעות צילומים מקוריים, רישומים מפורטים ודגמים, מתקבלת תחושה חזקה של כל מה שהיה כרוך ביצירת הסט של 2001 אודיסאה בחלל, כולל מערך הצנטריפוגה המדהים שמייצג את הדרך המכנית לייצר כוח משיכה מלאכותי למשימות חלל לאורך זמן. 

חובבי העיצוב הגרפי יתרשמו מעיצובי הכרזות של סול בס בעבור הניצוץ ומעיצובי הכותרות שנוצרו בעבור ספרטקוס. רבים מהעיצובים של הניצוץ נדחו על ידי קובריק לפני שנקבעה הגרסה הסופית, וההערכה היא שבס הציג לקובריק 300 גרסאות שונות לפני שהבמאי היה מרוצה מהעיצוב הסופי.

05

אם לחזור לשאלה שהעליתי בהתחלה – מה הופך תערוכה לתערוכה טובה – אני חושב שאחד הקריטריונים, ואני לא אומר פה שום דבר מפתיע, הוא המקום שבו התערוכה מוצגת. במילים אחרות, אני שואל מה לסטנלי קובריק ולמוזיאון עיצוב, ואני לא טוען שאין קשר, אני פשוט תוהה מה היה קורה אם התערוכה הייתה מוצגת במוזיאון אחר. לדוגמה, מוזיאון ויקטוריה ואלברט: האם הייתי מגיע אליה עם ציפיות אחרות? נדמה לי שכן.

מכונת הכתיבה מתוך הניצוץ

זה מחדד שאלה אחרת, שהיא כבר מעבר לתערוכה: מה הופך מוזיאון לטוב, או מה הופך חווית ביקור במוזיאון לכזו שזוכרים לטובה? לדייויד אדג׳יה יש תשובה: ״מה הדבר היחיד שאתה רוצה שאנשים יזכרו מהעיצוב שלך כשהם עוזבים את המוזיאון״, הוא נשאל על המוזיאון הלאומי להיסטוריה ותרבות אפרו־אמריקאית בוושינגטון. ״רציתי ליצור עיצוב שהופך את המוזיאון מחווית צפייה לחוויה עלילתית״, הוא ענה. ״הייתי רוצה שהמבקרים יסתלקו בהרגשה כאילו הם היו במסע״.

06

זה מזכיר לי ראיון שלי שעדיין לא פורסם, עם המעצב בנג׳מין הוברט, משבוע העיצוב האחרון של מילאנו. שאלתי את הוברט מה הופך סיפור לטוב. זה מה שהוא ענה: ״משהו שאנשים זוכרים; זה יכול להיות כל דבר. הסיפור הכי טוב ששמעת הוא זה שגם תזכור״.

The post האדריכלות של אדג׳יה, הקולנוע של קובריק appeared first on מגזין פורטפוליו.

בוגרים 2019 // אדריכלות ועיצוב פנים

$
0
0

גילי שוורץ וטל עזר // עיר בעידן של תחבורה אוטונומית

אם במאה ה־20 מכוניות חסרות אינטליגנציה גרמו לאנושות לבנות בעבורן גן עדן למכוניות, הרי שבמאה ה־21 הן תהיינה חכמות יותר וכך גם האנושות צריכה להיות. רעיון זה עומד בבסיס הפרויקט של גילי שוורץ וטל עזר, מבית־הספר לאדריכלות באוניברסיטת תל אביב. הפרויקט מציע סופרפוזיציה בין רובד פיזי לבין רובד וירטואלי, מתוך הנחה שהעקרונות המתווים את מהפכת התחבורה האוטונומית הם חלק ממהפכה גלובאלית שתשנה את המרחב האורבני. המענה המוצע לכך הוא של עיר דינמית, המבטאת עקרונות של זמניות וטשטוש היררכיה, ומקדמת תפיסות של שירות, שיתוף וקהילתיות, וקיום אינטראקציה פיזית בעידן דיגיטלי.


מור פלג ודביר דור // בנה (את) ביתך V2.0

קריאת הנוף התרבותי של בתים צמודי קרקע בישראל כ״סגנון עממי ישראלי״, וההבנה שיש ללמוד אותו ולפעול בו ככזה, הוא הרעיון העומד בבסיס הפרויקט של מור פלג ודביר דור, מהמחלקה לאדריכלות בבצלאל. טענת המחקר שביצעו גורסת שככל סגנון, גם הסגנון העממי עוסק בסדרי יום, בתפיסות עולם ובקשרים בין הנכון והיפה. אלא שבניגוד לסגנונות ״מלומדים״ ובהיעדר מסורת מקומית, הוא עושה זאת במסגרת של מקומיות מסורתית יום־יומית, לא אידיאלית ולא מקצוענית, ונשען על חלומות בורגניים משותפים ועל פתיחות מוחלטת לדימויים ולתכתיבי טעם.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

תשובתן של פלג ודור לשאלה העולה מכך לגבי התפקיד המקצועי־אדריכלי בהתפתחות בית החלומות הישראלי היא פשוט לוותר עליו. במקום זאת הן מציעות לייצר מערכת מורכבת המתבססת על עקרונות היסוד של הסגנון העממי הישראלי, שמתווכת באופן שוטף ומתמיד בין חלומותיו של הדייר־יצרן, אילוצי החוק והמציאות בשטח.


מג׳די אבו ג׳ביל // גבעת הצעקות – מג׳דל שמס

גדר ההפרדה בין סוריה וישראל חסמה כל אפשרות לקיום קשר פיזי בין תושבי הכפרים הסוריים שברמת הגולן למדינת האם שלהם, ובתוך כך הובילה אותם ליצור אמצעי תקשורת חלופיים, הבאים לידי ביטוי בצעקות משני עברי הגבול. הפרויקט של מג׳די אבו ג׳ביל, מהמחלקה לאדריכלות בוויצו חיפה, מתייחס לטקס הצעקות שמתקיים בין שדות המוקשים בכפר מג׳דל שמס, ומציע להפוך את גדר ההפרדה בין האנשים לציר המקשר קולות ורגשות בין שתי המדינות.

 


 הדר כדורי // מרחב הביניים הפרברי בישראל

הפרויקט של הדר כדורי, מהמחלקה לאדריכלות באוניברסיטת אריאל, דן בתופעה הנפוצה של התרחבות ערי הלוויין והשינה על־ידי שכפול בניינים, ללא יצירת עירוניות אמיתית, ומתייחס לראש־העין, עיר שבה קיימים מרחב היסטורי ישן ומרחב של פיתוח חדש, כמקרה בוחן: הבינוי החדש שבה מייצג את תופעת המגדלים ומורכב מ־19 רבי־קומות, ולעומתו אזור ואדי רבה מייצג את הזיכרון ואת נכסי העיר. הפרויקט בוחן את האופן שבו הזיכרון של העיר הוותיקה מסוגל להתרחב לחלקיה החדשים, כך שיהיו חלק בלתי נפרד מערכיה העירונים, ומנסח מערכת יחסים חדשה, דיאלקטית, שתאפשר קיום שיח ביניהם מבלי לבטל את סוגי המגורים השונים.


אופיר הלפמן // אוֹרבני

אוֹרבני הינו מסלול תנועה ושוטטות המחבר בין שוק לוינסקי לבין גינת לוינסקי, שמטרתו למשוך אנשים שונים לגינה, ובכך להרחיב את התמהיל האנושי בה ולשנות את אופייה. המרחק בין השוק לגינה הוא 400 מטרים בלבד, אך מדובר בשני קצוות מנוגדים בכל מובן אפשרי: גינת לוינסקי נתפסת כמקום מרתיע, עזוב ומאיים, בסיס לחוסר מעש ולפשע, ואילו שוק לוינסקי הוא מקום מרכזי, דינמי, שוקק ומצליח, שמושך אליו מבקרים רבים לאורך כל שעות היום.

אוֹרבני, הפרויקט של אופיר הלפמן מהחוג לעיצוב פנים במכללה למנהל, מאפשר חיבור בין שני הקטבים באמצעות טיפוח חווית שיטוט עירוני המחברת בין נושא האוכל של השוק לבין מקומות השהייה וההפסקה שמאפשרת הגינה, תוך יצירת מסלול עירוני בו משתלבות פונקציות נוספות המשרתות אותה. המדרכה משמשת כהזדמנות לחיבור בין שני קצוות הרחוב ויצירת מקומות מועילים לקהילה, מתוך כוונה שתמהיל המשתמשים החדש בגינה, ובכלל זה משתמשי השוק, ייצר התייחסות חדשה אליה ואף יסייע לשילובם של מבקשי המקלט בעיר.


שני אסא // אדוות זיכרון

כיצד אפשר לזכור מקום שמעולם לא היית בו? מהי המשמעות של זיכרונות אלה? אגם החולה נחקק בזיכרונות אישיים וקולקטיביים בתור סיפור של מדינה, של טבע, של משפחה ושל פרט, וייבוש האגם נחקק כסיפור ניצחון לאומי של האדם על הטבע ולזיכרון קולקטיבי של עם. שני אסא, מהמחלקה לעיצוב פנים, מבנה וסביבה בשנקר, היא בת קיבוץ חולתה, שבוחנת את המושג זיכרון דרך אגם החולה, שהיה חלק מסיפורי הילדות עליהם גדלה.

לאחר שעמק החולה עבר שינויים רבים שהשפיעו עליו ושהפכו אותו למקום המוכר כיום, הפרויקט מבקש לייצר בו מרחבי שהייה שידגישו את ייחודם של המקום ושל הרגע; מרחבים שיאפשרו למבקר אקראי, נטול זיכרון אישי, רגעים של נוכחות ושל שייכות, שבמצטבר ייצרו זיכרון קולקטיבי עתיק ומחודש עם המקום, החי, המשתנה והנודד. האזור שאליו מתייחסת ההצעה הוא שטח מטע של עצי פאולוניה, שנמצא במקום בו שכן האגם, שאינו משמש לחקלאות או להתיישבות ושניתן להגדירו כטבע מעשה ידי האדם – דוגמה לקונפליקט בין האדם לטבע, המתקיים בעמק לאורך השנים. שביל צף, בריכה מרחפת ומצפה, שמשתלבים בו, הם שלושת המרחבים שמציעה אסא כדי ״לדברר״ את מושג הזיכרון: את הבית, את החלום ואת ציר הזמן. השביל הצף מסמל את העבר והזיכרון, הבריכה מסמלת את הבית ואת ההווה, והמצפה מסמל את העתיד ואת החלום.


מריה לובבין // מסבנת אל־פאר

מסבנת אל־פאר בלוד, היה מבנה ששימש בעבר כבית־בד ומפעל לייצור סבונים וכיום נותרו ממנו שרידים בלבד. הפרויקט של מריה לובבין, מהמחלקה לעיצוב פנים במכון טכנולוגי חולון, מתערב בשרידים אלו במטרה לשקם את המבנה ולחדש את הפעילות בו באמצעות הוספת בנייה חדשה, ובמקביל מבקש להביע את זיכרון המקום באמצעות הותרת חלקו הפנימי, שסבל מהרס כמעט מוחלט, תוך יצירת מעין גן פנימי.

ההצעה משלבת מרחבים משוחזרים המציגים את שלבי ייצור הסבון משמן זית, כשהבנייה החדשה תומכת במבנה הישן המצוי בסכנת קריסה ומביעה כבוד לחומות העתיקות באמצעות ניתוק מהן. בייעודו החדש־ישן המבנה אמור לשמש כבית בד ומסבנה המשלבת ייצור מסורתי עם ייצור עכשווי המתבצע בחלק החדש, לצד גלריה שתחשוף את פעילות הייצור לעין העוברים ושבים וחנות לממכר מוצרי המקום. החנות תפנה לכיוון השוק, כך שהמבנה יוכל לשרת את המצויים בו, ולהוות חוליה מקשרת עם האטרקציות ומרכזי הפעילות של העיר העתיקה.

The post בוגרים 2019 // אדריכלות ועיצוב פנים appeared first on מגזין פורטפוליו.

מעשה המרכבה של דינה שנהב

$
0
0

Yuval:

הי דינה, מה שלומך? מתרגשת לקראת הפתיחה מחרתיים?

Dina:

שלומי טוב, כן, מתרגשת

Yuval:

טוב, זה די מדהים הטנק הזה באמצע הגלריה. לקח הרבה זמן לבנות ולהציב אותו?

Dina:

כן. לבנות לקח הרבה זמן, להציב קצת פחות מפני שבניתי אותו קודם בסטודיו ואז פירקתי ובניתי מחדש

Yuval:

וואלה. כמה זה הרבה זמן? ואיך הוא בנוי כך שאפשר לפרק ולחבר מחדש?

Dina:

הרבה זמן זה משהו כמו שנה בראש, ואז עוד חצי שנה בנייה בפועל. תמיד כשאני בונה פסלים גדולים אני חושבת מראש על הפירוק וההרכבה שלהם מחדש

Yuval:

אז בואי נלך צעד אחורה: מאיפה הגיע הרעיון להציב טנק באמצע גלריה בתל אביב?

Dina:

הטנק הוא טנק שעשוי כולו מספוג, כלומר טנק רך. כבר כמה שנים אני עושה דברים קשים, כואבים, פוצעים, אגרסיביים מחומרים רכים, ויום אחד פתאום ראיתי מול עיניי, בדמיון כמובן, טנק בגודל אחד לאחד עשוי מספוג. זה נראה לי ממש קיצוני ומוזר ואולי קצת מוגזם, והבנתי שאני צריכה לעשות את זה

דינה שנהב

Yuval:

אני רוצה להתייחס ל״כבר כמה שנים״ הזה: איפה את רואה בעיסוק בספוג ובחומרים הרכים ככתב יד שמאפשר לך להגיד בכל פעם משהו קצת אחר? איך את נזהרת שלא לחזור על עצמך, שלא להיות מזוהה מידי?

Dina:

אני חושבת על זה הרבה, בכל פעם מחדש. תמיד במקביל לעבודת הפיסול אני גם מציירת וגם עובדת בעוד חומרים, ובכל פעם פתאום מופיע לפני עוד רעיון לעוד פרויקט מספוג, רעיון שלא מניח לי. וכשהוא לא מניח וממשיך לסקרן אותי כמה חודשים אני מבינה שאני הולכת לבצע אותו:  לפעמים אני חושבת שאולי אני בונה מן עולם כזה, רך, עולם שאם נופלים בו המכה פחות כואבת, ובכל פעם נוסף עוד משהו בעולם הזה. אז יש לי יחסי קירבה וריחוק עם החומר המוזר הזה, וכנראה כל עוד הוא יתעקש אני אעבוד בו. אחרי זה אני מניחה שיבוא חומר חדש

Yuval:

מאיפה ומתי זה בכלל התחיל?

Dina:

ישבתי בסטודיו, ציירתי, ונמאס לי מכל מה שהיה לי ברור, מכל החומרים הרגילים של עבודה בסטודיו. חיפשתי סביבי כל מני דברים, על הרצפה היתה חתיכת ספוג, ממש ישנה, שניקיתי איתה את כל מני הדברים… הרמתי אותה והיא היתה לא יפה, אבל רכה.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

לקחתי מספריים וחתכתי אותה וראיתי שכיף לחתוך אותה, והרגשתי שמתחשק לי לקחת משהו שהחיים שלו ירודים, ואין לו הילה של שום דבר, משהו עלוב, ולנסות לעשות איתו משהו יפה ומסקרן, לקחת אותו ולהעביר אותו לעולם אחר

Yuval:

מתי זה היה?

Dina:

כשסיימתי ללמוד, לפני 20 ומשהו שנים. בהתחלה בניתי עם הספוג פסיפסים, זו היתה תקופה שעבדתי גם הרבה עם פחם, אז במקביל בניתי ערים מפחם ופסיפסים מספוג. כשאני חושבת על הזמן הארוך שאני עם הספוג, זה באמת מוזר אבל אולי גם מעניין. הרבה שנים עבדתי גם עם פחם וגם זה מוזר

Yuval:

לא בטוח שעד כדי כך מוזר, אני לגמרי יכול להבין התאהבות בחומר שמובילה להרגל ובחזרה. אבל בואי נחזור לטנק: בסוף אליו את מציגה גם ציורים של חיילים. מה את יכולה לספר עליהם?

Dina:

אני אוספת צילומים של פורטרטים של חיילים מכל מני תקופות ומכל מני מלחמות, חיילים שיש להם מבט מיוחד: מבט כואב, המום, עצוב, מפוחד. ציירתי פורטרטים על פי הצילומים האלה

Yuval:

למה? מה המוטיבציה שלך לצייר אותם?

Dina:

תמיד נראה לי אבסורד שילד כשהוא מגיע לגיל מסויים, פתאום הוא נכנס לתפקיד כזה, לסיטואציות קיצוניות כאלה

Yuval:

אז אם לחבר את הכל ביחד, מה את רוצה שיקרה למי שיכנס לגלריה? איזו חוויה את מזמנת לו בזמן הביקור בתערוכה ואחריה?

Dina:

הייתי רוצה שהצופה ירגיש בהתחלה מותקף על יד הטנק אבל אז יתבלבל אולי, וינסה להבין למה הטנק עשויי מחומר הפוך לעצמו, ואז יראה את ציורי החיילים שגם בהם יש מבט הפוך לחוזק ותוקפנות, ויחשוב על זה. אני חושבת על החיילים שיושבים בתוך הטנק ויורים והורגים, ומה קורה איתם ועם מי שהם פגעו בו, ועם התמונות שנשארו להם בראש

Yuval:

ואז מה? את חושבת שבתקופה הזו של עודף הדימויים והמלחמה והאלימות מסביב, יש למהלך כזה סיכוי להשפיע? לא ברמה של לשנות את העולם כמובן. או אולי במילים אחרות: את אופטימית?

Dina:

כן, אני אופטימית, או נכון יותר נאחזת באופטימיות. זה כמו ים של אלימות, טמטום, חוסר תקווה, כעס, אגרסיביות, שקרים, ואכזריות: אני מרגישה, לפעמים, שכדי להישאר אופטימית לכך שאמנות, מכל סוג שהיא, יכולה לשנות, צריך להיאחז בכוח בסוג של תמימות

Yuval:

אני קורא לזה הרבה הדחקה, הרבה הכחשה. אני לא מכיר דרך אחרת לשרוד בעולם הזה…

Dina:

כן, זה נכון, גם הדחקה וגם הכחשה אבל בכל זאת להמשיך

Yuval:

לגמרי. מה עוד? משהו חשוב נוסף להגיד לפני שנפרדים?

Dina:

רק שאני מזמינה את כולם, וגם אותך כמובן, לבוא לראות


דינה שנהב, מרכבה
גלריה נגא, אחד העם 60, תל אביב
פתיחה: 12.9; נעילה: 26.10

 

The post מעשה המרכבה של דינה שנהב appeared first on מגזין פורטפוליו.

מיכל בת אור // החברות מגבעת הסלמנדרות

$
0
0

מה קורה כששתי ילדות מגלות שהסביבה שלהן לא שמחה בחברותן? הספר החברות מגבעת הסלמנדרות מתאר את סיפור חברותן של איבתיסאם מהכפר תרשיחא ויעלה מקבוץ חניתה, וקהשיים העומדים בפניהן. במסען לגלות את הסיבה להתנגדות החברה לחברות בניהן, נחשף סיפור החיים המשותף של שני עמים החיים כאן זה לצד זה.

הרעיון לכתיבת הספר החל בשיחה עם אינאס תלחמי, קולגה פלסטינית וחברה לספסל הלימודים בלימודי פסיכותרפיה בקמפוס הנמל באוניברסיטת חיפה. חשבנו על כך ששני העמים שלנו חיים עם פצעים עמוקים של טראומות היסטוריות. אינאס אמרה ששיירות הפליטים הן דימוי שצרוב בתודעה של כל אחד מן העמים, אמירה שהציתה את הדמיון של שתינו, ומתוכה חשבנו על האפשרות ליצור ספר ילדים שיביא את שני הסיפורים יחד.

השיחה עם אינאס פגשה את סיפור החיים האישי שלי, בו אני בת להורים שהגיעו מגלויות שונות ומנוגדות תרבותית; אמי הגיעה מעיראק ואבי מהונגריה. התרבות הערבית והשפה הערבית היו לי ביתיות, לכן תמיד חשתי זיקה עמוקה לשכניי הערבים בגליל. החיים בגליל המערבי, וגם עבודתי כמרצה באוניברסיטת חיפה, מזמנים מפגשים אנושיים עם בני עם אחר. העמדה הראשונית שלי אל הערבים שאני פוגשת היא של ביתיות, סקרנות, רצון ללמוד, וגם רצון להיפגש עם הסיפורים מההווה והעבר.

 

מיכל בת אור. צילום: טבע שולט

באחד הקורסים שאני מלמדת בתכנית לטיפול באמנות לתואר שני, אנחנו עוסקים בטראומה היסטורית. שמתי לב שבעוד שלסטודנטיות היהודיות הרבה יותר אפשרי לספר ולשתף על טראומת השואה וטראומות מלחמות ישראל, הרי שלסטודנטיות הערביות הרבה יותר מורכב לפתוח סיפורים על הנכבה ועל טראומות לאומיות נוספות. אנחנו יודעים ממחקרים שטראומות שאינן מוכרות בחברה, מכאיבות עוד יותר, מוסיפות ממד של בדידות ודחייה, וגם משום שהן נותרות שתוקות. הסיכוי שיעברו מדור לדור גדול יותר במצבים של חוסר עיבוד וחוסר תמיכה.

זו בדיוק הסיבה שבחברה היהודית ישראלית, קיימת הכרה שחייבים לטפל בפצעים הללו. עבדתי מספר שנים במשרד הבטחון כמנחת קבוצות של הורים שכולים, אלמנות ויתומים, משם ראיתי מקרוב עד כמה הטראומות נוכחות בחיינו. בנוסף, יש לנו בחברה היהודית את ארגון ״עמך״ לטיפול בניצולי שואה ובדורות השני והשלישי, ויש לנו את נט״ל וחוסן. אבל מה עם החברה הפלסטינית בישראל? איך אנחנו מצפים שהיא תתמודד? איך נוכל לכונן שלום אמיתי וחיים משותפים אם לא נכיר בכאבים שלהם?

אפשר לסכם ולומר שהרעיון לכתיבת הספר נבע מזה שאני ילידת הארץ, בת לדור של פליטים ודור שני לשואה, שמכירה בגוף ראשון את חוויית הפערים התרבותיים. ילדותי עברה בנהריה בתקופה מוכת קטיושות וחדירות מחבלים. אני זוכרת שקישטתי את המקלט המשותף שהיה לנו בשכונה בציורים, ואולי זה זיכרון ראשון של אקטיביזם וטיפול באמנות כילדה.

קריעה, חיתוך, קימוט, והזרה

העבודה עם קרעי נייר, כוללת קריעה, חיתוך, קימוט, והזרה. הקרעים הפכו לחומרי הגלם של היצירה, והשלם החדש שנוצר כולל בתוכו את הקרוע, את החסר. התהליך הזה מהדהד תהליכי החלמה מטראומה, שגם בהם אי אפשר לבטל או למחוק את הקריעה, אבל אפשר לשתף אותם בתהליך של בנייה מחודשת.

החיבורים השונים שנוצרים בין דפים מסוגים, מקורות ואיכויות שונות גם הם מספרים על הכללת ה״אחר״ ולעיתים ״הזר״, ועל העושר שבשיתופו פנימה. כך לדוגמה השתמשתי בדפי אוריגמי, חומר גלם לקיפולי נייר מדויקים, לעבודה שיטתית הדורשת שליטה וארגון, ואילו אני בחרתי לקרוע בהם. הניגוד הזה שבין שליטה והיעדר שליטה קשור בחוויות של טראומה ואפילו לכאוס.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

בתהליכי יצירה וטיפול, יש ניסיון לעשות סדר מחדש. הסיפור אינו רק סיפור מקומי לארץ שבה אנחנו חיים. בכל מקום יש מלחמות, גזענות, אפליה והדרה, ובכל מקום גם תעמוד התקווה לשלום, ההתנגדות לגזענות והתמיכה בהכנסת האורחים. יש ביצירת קולאז׳ אמירה ויזואלית של תקווה, שכן גם הקרע יכול להיות חלק מן השלם החדש, ושיצירה שיש בה תהליכי הרס ובנייה מתמשכים, היא יצירה שמאפשרת גמישות, הפתעה ויצירתיות.

במהלך העבודה על האיורים התחברתי באופן רגשי ולא מילולי עם הסיפורים של שני העמים. היו איורים שעוררו בי כאב לא צפוי. כך לדוגמה כשאיירתי את סבתא סמירה שיצאה להאכיל את התרנגולות, פרצתי בבכי. הרגשתי שאני יוצרת דימוי שמביא את הרגעים האחרונים שלה בחצר הבית, בכפר שאליו כבר לא תשוב לעולם. שהמלחמה, כפי שגם אני הכרתי בילדותי, מהווה כח הרסני שגורם לסבל ואובדן, שהיא חודרנית אל הקיום האנושי שמבקש לחיות חיים מלאים.

באיור שבו סבתא סמירה מספרת לנכדתה רנין, הקציתי מקום מוגדר שבו אאייר את שיירת הפליטים. אך במהלך האיור, השיירה גדלה ונראית כאילו נוכחת בחדר שבו הסבתא והנכדה יושבות על הכיסא. גם מהלך זה מתאר עד כמה חוויות טראומתיות נוכחות בהווה, גם אם התקיימו בעבר.

הירידה אל הבור

במהלך העבודה על הספר פניתי אל דודתי מרצ׳ה עמיר ז״ל מקיבוץ עין דור. הרגשתי שנתקעתי בסיפור על השואה, שהיה מבוסס בעיקר על קטעים בודדים מסיפוריה של סבתי אילה שנהגה לספר לי כשהייתי ילדה.

היא סיפרה שבכל שנה הייתה מספרת לילדי הקיבוץ את הסיפור על שתי אחיותיה – אסתי לביא וקטי־לאה שפינר ז״ל שניסו לחזור לביתן לאחר ששוחררו מאושוויץ, אך הדיירים החדשים שפלשו לביתן טרקו את הדלת בפניהן. בסיטואציה הזו, הכלב שלהן צ׳ופי זיהה אותן וקפץ עליהן בשמחה רבה. באותם ימים, הדלת הנעולה בפני האחיות שאיבדו את ביתן, עוררה במרצ׳ה כאב וכעס על היחס של המדינה שהיא הקימה, כלפי מבקשי מקלט כיום. כבר באותו היום איירתי את האחיות נפגשות עם הכלב.

האיורים היו חלק חשוב ביצירת הסיפור. כך לדוגמה האיור של בור הסלמנדרות הופיע פתאום והכתיב את ההכנסה של הסלמנדרות לסיפור. רק מאוחר יותר גיליתי שלסלמנדרות נקשרו במיתולוגיה סיפורים על כוחות של כיבוי שריפות או עמידות לשריפה. המטאפורה הזו התחברה לחוויה שלי, של יצירת סיפור נפיץ שקשור במלחמות מתמשכות.

הירידה אל הבור באזור של שורשי העצים, אל החושך, היא אולי הדימוי המדויק בכל תהליך של השלמה וכינון שלום בין אנשים וקבוצות. כדי שתהיה השלמה, צריך את האומץ להיכנס לזיכרונות עמוקים וחשוכים, להכיר בהם, להכיר גם אותנו, ולבחור בדרך שאינה משחזרת שוב ושוב מלחמות ואובדנים. במובן הזה, לאמנות יש את הכוח לכוון את הסיפור, ולטעת תקווה.


מדור הגשות כולל חומרים שהתקבלו במערכת פורטפוליו. שלחו לנו סיפורים חדשותיים, מידע בלעדי ופרויקטים מעניינים ותקשורתיים. פרטים נוספים בעמוד ההגשות שלנו

The post מיכל בת אור // החברות מגבעת הסלמנדרות appeared first on מגזין פורטפוליו.

מגלים אוצרות // נירה טסלר

$
0
0

הפעם הראשונה

הפעם הראשונה שאצרתי תערוכה בעולם האמיתי היתה בשנת 2016, לאחר שנים רבות של הנחיית תלמידי מגמת האמנות שבראשה עמדתי וארגון תערוכות במסגרות שונות אחרות. נעניתי לקול קורא לאצור תערוכה קבוצתית בגלריה בנימין בקרית המלאכה בתל אביב. הצעתי התקבלה, וביולי 2016 נפתחה התערוכה (לא) עוברות מסך.

בתערוכה הוצגו עבודותיהן של 14 אמניות בסוגי מדיה שונים: ציור, רישום, פיסול, צילום, הדפס, רקמה, וידיאו ארט ורדי־מיד מטופל – שנעשו מתוך הדחף להבין ולבטא מצבים, טראומות, כאב, לחצים וזיכרונות מעיקים. בעקבות התערוכה הבנתי שהעשייה האוצרותית מאתגרת אותי ושארצה להמשיך בדרך זו במקביל לעבודתי כמרצה לתולדות האמנות במוסדות אקדמיים. החלטה זו דרבנה אותי להירשם לקורס אוצרות שהעבירה האוצרת טלי תמיר בבית לאמנות ישראלית.

נירה טסלר בסטודיו. צילום: מ״ל

התערוכה ״לא עוברות מסך״ בגלריה בנימין. צילום: ורדה כרמלי

התערוכה ״זה רק עניין של זמן״, לאה טופר. צילום: מ״ל

לאה טופר. צילום: רן ארדה

התחנה האחרונה

התחנה האחרונה, על כל שלביה, התרחשה במהלך חודש יולי כשאצרתי את תערוכת היחיד ״זה רק עניין של זמן״ לאמנית הוותיקה לאה טופר, בבית האמנים החדש בראשון לציון. בתערוכה חשפה טופר את מגוון הדימויים, התמות והמניעים שמעסיקים אותה מזה שנים, ויצרה חיבור וויזואלי בין דימויים מעולם החי, הצומח והדומם, שחידדו את עיסוקה בגורמים של חלל וזמן מנקודת מבט פילוסופית, אנושית ויצירתית.

בטקסט האוצרותי הסתמכתי על משנתו של הפילוסוף הצרפתי־יהודי אנרי ברגסון, יוצר תורת המֶשֶך (durée), שעיקר עניינה הוא גורם הזמן וכן הכרה, אינטואיציה ויצירה, שתואמים את יחסה של טופר למושאי ציוריה. על רקע זה ביקשתי להבהיר לצופה, שבעבודותיה של טופר אין רמז למקום מוגדר שיכול להעיד על חלל וזמן מסוימים, אלא דווקא לערפול שמהווה בסיס לרעיון של משכיות; כזו שמכילה בתוכה גם את חדוות וזיק הנעורים וגם את צבר האירועים שחוותה הדמות במהלך היותה. משך שמשמר בה־בעת את היופי ואת הקמילה, את המלאות ואת הריק, את האיכויות שהיו ואת אלה שהינן.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

אבל, זו האחרונה ממש, תערוכת היחיד (מ)פרקים של האמנית אסתי דרורי־חיות, נפתחה בשבוע שעבר בחלל המאתגר של גלריה עומר תירוש שבכיכר קדומים ביפו העתיקה. דרורי־חיות בקשה להציג את סדרת האסמבלז׳ים שלה מהשנה האחרונה, שיצרה בעקבות תאונה קשה שעברה. בשל ריבוי החללים בגלריה בחרתי להתייחס בתערוכה לא רק לעבודותיה העדכניות, אלא גם לפרקים אחרים בחייה, שמעסיקים אותה גם כיום.

התערוכה כוללת ״חדר מן האגדות״ שמבוסס על העובדה שגם כילדה מצאה מפלט בעולם הדמיון, בו סדרת עבודות וחיבורים מרתקים בין משחקי ילדים לדמויות מהאגדות בגישה ובחומרים לא שגרתיים. סדרת האיקונות, העשויות עלי זהב וצבעי שמן על עץ, שמקשרת כמוטיב חוזר בין חללי הגלריה, עוסקת בצורך לשמר את זיכרון החפצים שהיו בבית הוריה. ולבסוף, קלידי הפסנתר שקבלה בילדותה מסבתה, שאותם פירקה לאחר שלא היה עוד שמיש לנגינה, משמשים כמעין תומכות ומפרקים של זיכרונות ומחברים בין עבודותיה האחרונות לבין הבזקים מתקופת ילדותה, ומככבים בעבודות האסמבלאז׳ שלה מהעת האחרונה.

אסתי דרורי חיות, מתוך התערוכה (מ)פרקים. צילום: מ״ל

העמדת התערוכה של אסתי דרורי חיות בגלריה עומר תירוש. צילום: מור רשף סיון

מכל מלמדי השכלתי

אני מאמינה שהכשרתי הכפולה – הן זו המעשית במדרשה אצל מיטב האמנים והמורים שפעלו בישראל בשנות ה־80, והן זו האקדמית־תיאורטית באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת תל־אביב – דרבנה אותי לבקר באורח קבע בתערוכות חשובות שהוצגו בארץ ובעולם. העניין, הלמידה והחשיפה מקרוב לאוצרות בתערוכות בינלאומיות ובחינת ההקשרים שנוצרו בחלל כחלק מהמסרים שעלו בהן, העמיקו בי את התשוקה לפנות לתחום האוצרות.

בשנת 2016, עם פתיחת הבית לאמנות ישראלית במכללה האקדמית ביפו, נקרתה בדרכי ההזדמנות לחדד את הבנתי באוצרות עכשווית ונרשמתי לקורס יסודות בחשיבה אוצרותית בהנחיית האוצרת טלי תמיר. בקורס לקחו חלק גם מנהלי גלריות ומוזיאונים, אמנים ואוצרים עצמאיים, והמפגש איתם הוליד קשרי־גומלין, חשיפה, תערוכות ופעילויות משותפות שנמשכות עד היום.

תערוכת החלומות

המחשבה על תערוכת החלומות שהייתי רוצה להגות, ליזום ולהעמיד, מעלה על דעתי את החלל העוצמתי במוזיאון לאמנות מודרנית בברוקלין, שבו ממוקמת העבודה The Dinner Party שהגתה ויצרה ג׳ודי שיקאגו, בשיתוף פעולה עם כ־400 אמנים ואמניות מתחומים שונים. אני יודעת שזו דוגמה מגלומנית, אבל בזו אני רואה מודל לתערוכת החלומות שלי… למדתי שמותר לחלום!

מלינה גברעם, מתוך התערוכה ״רואים שקוף״. צילום: מ״ל

מלינה גברעם, מתוך התערוכה ״רואים שקוף״. צילום: מ״ל

בקרוב אצלך

לאחרונה עבדתי על התערוכה הנרחבת והמרתקת ״רואים שקוף״ של האמנית הרב־תחומית מלינה גברעם, בבית האמנים בראשון־לציון. התערוכה של גברעם, שנפתחה במוצאי שבת, מאתגרת לא פחות מזו של דרורי־חיות, אך מסיבות אחרות. בעוד הראשונה עוסקת בסוגיות אישיות, זו שלה עוסקת בסוגיות אוניברסליות.

גברעם עוסקת בהבטים האנושיים, ההומניטריים והפילוסופיים שעולים מאקט בניית חומות הפרדה בין אוכלוסיות באשר הן. היא אינה מבקשת להציג עבודות יפות או אסתטיות, אלא להדהד מציאות חבולה וחצויה באשר היא. לדבריה, חומות הן אטומות ובאטימותן מסמנות את האוכלוסייה שמנגד כשקופה.

האתגר להציב בחלל המרווח עבודות גדולות ממדים ודומיננטיות על מצעים לא שגרתיים, בצד מיניאטורות שציירה על גבי עטיפות דיסקים – כל אלה מרתקים ומדאיגים אותי בה בעת. האתגר החדש שמעלה בפניי התערוכה רואים שקוף הוא האיזון העדין ההכרחי בין הצבה רצינית ובעלת אמירה חברתית, כזו שתעניק לצופים את תחושת ההליכה בין מכשולים וחומות; הצבה שחלילה לה ליפול לקלישאה או לסוג של תפאורה. השמירה על האיזון העדין הזה היא בחזקת אחריותו של האוצר. אני מודעת היטב לאחריות זו ומקפידה עד מאוד לבחון את עצמי ולהישמר בכל פעם מחדש.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים לחצו כאן

פינה בסטודיו. צילום: מ״ל

ציור על שק מלט, מלינה גברעם, מתוך התערוכה ״רואים שקוף״. צילום: מ״ל

אסתי דרורי חיות, מתוך התערוכה (מ)פרקים. צילום: מ״ל

The post מגלים אוצרות // נירה טסלר appeared first on מגזין פורטפוליו.

Viewing all 3234 articles
Browse latest View live