Quantcast
Channel: מגזין פורטפוליו
Viewing all 3234 articles
Browse latest View live

אפריקה בתוכם: אמנים בשחור ולבן 

$
0
0

התערוכה הכי רלוונטית שמוצגת בימים אלה נפתחה במוזיאון תל אביב בדצמבר ויועדה לחודשי החורף. החלל האלגנטי, הבהיר והמרווח, מזמין פנימה, אך בעת ההליכה בתוכה הצללים על הקירות סוגרים על הצופה. זו תערוכה שכמעט כולה בשחור לבן, שרוח מהורהרת, מופנמת ומסתורית מושלת בה. האוצרת רותי דירקטור העניקה לה את הכותרת ״אם בלילה חורפי עוברת אורח״ – פרפראזה על שם ספרו של הסופר וההוגה האיטלקי איטלו קאלווינו מ־1979. 

אולם שם הספר תורגם לעברית באופן הגנרי המקובל, בלשון זכר, ״אם בלילה חורפי עובר אורח״. השיבוש המכוון של דירקטור, או אולי יש לומר תיקון, מייצר אפקט כפול: ראשית הוא נשמע מוזר (כי כולנו, נשים כגברים, רגילים לכותרות ופניות בלשון זכר). שנית הוא מדגיש ומחריף את האווירה הטעונה של המשפט הבלתי גמור, ומעמיד אותנו על המשמר, בחיפוש אחר המשמעויות הנוספות הנגזרות מן השינוי בקונבנציה. 

כשהדגש על דמות נשית, עוברת אורח, בלילה, בחורף, בוודאי אורב לה איום כלשהו או לפחות פיתול בלתי צפוי בעלילה: גשם כבד, סערת רוחות, צעדי זר – עולם שלם של צללים שמתלווה לכל אישה ובת באשר היא, שמהלכת לה, עוברת אורח, בסתם יום ועוד יותר מכך בלילה.

ת׳יאסטר גייטס, לצייר אנשים שחורים. אותיות פלסטיק על זפת

הנרי טיילור, דאקר, סנגל #2. אוסף סטיב נסימה

״זו לא תערוכת נושא. זו תערוכה שמקבצת עבודות של אמנים בני זמננו, חלק ניכר מהם אפרו־אמריקאים, שיש להם נוכחות בולטת באמנות השנים האחרונות״, אומרת דירקטור. 

״בשלב מסוים התערוכה הסתמנה כתערוכה של אמנים גברים – ואז גם נולדה הכותרת הנשית ׳אם בלילה חורפי עוברת אורח׳. הכותרת פונה לצופה שהיא עוברת אורח בתערוכה והיא זו ש׳קוראת׳ את העבודות. היא זו שנותנת משמעות למסלול התערוכה. בין השאר היא מזהה גבריות של פעם וגבריות חדשה, מחלצת את הביקורת המופנמת בתוך העבודות ביחס להשפעות הרסניות של תכונות גבריות (לפחות מבחינת הסטריאוטיפים)״. 

ספרו של קלווינו משאיר את קצה המשפט פתוח כרמז לבאות. בגוף הספר חלק מהסיפורים אינם גמורים, והקוראים מוזמנים להשתתף במשחק האלוהי של המספר, ולדמיין את המשך הסיפור. וכמו בכל סיפור טוב, הפיתול בעלילה הגיע וסחף את התערוכה בכיוון לא צפוי: קודם הקורונה ואחריה מהומות הגזע שהתפרצו בעולם, ואפילו החורף – שחלף בהסגר והרחיק את הצופים מאולמות המוזיאונים. 

כעת ביוני־יולי, כשמספר השוהים בכל אולם במוזיאון נמצא תחת פיקוח קפדני, דביקות הקיץ התל אביבי והדי משברים חברתיים חודרים את הקירות וכותבים פרק חדש בסיפור. ״נקודת המוצא של התערוכה היא ׳הרעיונות שלנו מס׳ 2׳ של האמן אדם פנדלטון, שקיבלנו בהשאלה לפני כשנה. ממנה נולדה התערוכה, שיש בה נוכחות גדולה של דמויות אדם בחיכוך עם דרגות שונות של הפשטה״, מוסיפה דירקטור. 

כותל גדול ממדים

פנדלטון הוא אמן צעיר ומבריק, אפרו־אמריקאי, שתערוכת יחיד שלו הייתה אמורה להיפתח ממש בימים אלה ב־MOMA בניו יורק, ונדחתה לשנה הבאה בשל הקורונה. עבודתו ״הרעיונות שלנו מס׳ 2״ היא יצירה מונומנטלית, החולשת על קיר שלם ומשמשת מרכז כובד לתערוכה.

היא מורכבת מ־32 עבודות בגודל אחיד, בשחור לבן, היוצרות יחד פסיפס מרשים ומעורר סקרנות. כל עבודה ממוסגרת בנפרד ויחד הן נראות כסדרה שהחוקיות השולטת בה סבוכה ומורכבת. 

אדם פנדלטון, הרעיונות שלנו מס׳ 2. באדיבות גלריה פייס

אדם פנדלטון. הרעיונות שלנו מס׳ 2 (פרט)

כמו כל דבר בחיים, לא מספיק לתאר אותה ב״שחור־לבן״. יש בה טקסט – לעתים בעל משמעות ולעתים כחלק מהנוף הגרפי. צורות גאומטריות, דיוקנאות אנושיים וחלקי דפים מספרי מדע והיסטוריה, רישומי מסיכות וצילומי פסלים אפריקאיים וקומפוזיציות מופשטות של משיכות מכחול. המרכיבים השונים מופיעים זה על גבי זה, לצד זה או בנפרד, בדרגות שונות של הרמוניה ודיסהרמוניה, כמו פרקים ביצירה מוזיקלית.

בשיחת זום עם דירקטור, שנערכה לאחרונה במסגרת פעילויות המוזיאון הסגור בתקופת הקורונה, אמר פנדלטון כי היצירה קרובה לליבו באופן מיוחד, מכיוון שהיא מאפשרת קריאות מרובות. ״אני בודק את היחסים בין העבודה הבודדת לסדרה. זה בו־זמנית מונומנטלי אבל גם אינטימי – אפשר להביט מרחוק ולראות את כל ה־32 ביחד, או להתקרב ולהתמקד בתמונה אחת ולצלול לתוכה״. במבט מרחוק העבודה נתפסת ככותל גדול ממדים, ומתוכו מתבוננים אלינו דיוקנאות, קוראים לנו להתמקד.

בהשאלה, ניתן לראות זאת כקריאה להבחין באנשים בודדים בהמון; לראות את המורכבות ולמצוא את השקט הנחוץ להבחנה ביחידה ספציפית, בתוך הרעש והמכלול של גירויים והסחות הדעת; מעבר לחרדה שמעורר בנו הכוח המתפרץ והבלתי נשלט של ההמון.

פנדלטון מתכתב עם המודרניזם ועם תולדות האמנות כמקור (אחד מרבים) לסיפור היסטוריה אנושית. בעבודותיו לאורך השנים מוקדש פרק חשוב להיסטוריה של השחורים בארצות הברית ולמוצאם מאפריקה. הסיסמה Black Lives Matter שימשה אותו בעבודות קודמות ככתובת על הקיר, הרבה לפני פרוץ המחאה הנוכחית. 

ז׳אן מישל בסקיאט, אוסף סטיב נסימה

בשיחתם דירקטור שואלת אותו אם ביקר באפריקה (התשובה היא כן) ומצטטת את ז׳אן מישל בסקיאט, גיבור התרבות של שנות ה־80, ״הפרא האציל״ שאומץ לחיקה של סצנת האמנות הניו יורקית הלבנה והסוערת של תקופתו. כשנשאל אם הוא רוצה להגיע לאפריקה אמר בסקיאט: ״כן, אני רוצה לבקר באפריקה, אבל אני לא חייב לנסוע לאפריקה כדי להכיר אותה – היא בדי־אן־איי שלי״.

עבודה קטנה של בסקיאט, קרע של דף, מוצגת בתערוכה במוזיאון תל אביב לצד עבודותיו הדומיננטיות של פנדלטון, כמעין ממנטו מורי, תזכורת לסופיות החיים. בסך הכל מופיעות בתערוכה כ־14 עבודות של 11 אמנים. רובם שחורים, רובם בני זמננו, שניים מהם מתים (בסקיאט ומקס ארנסט). כולם, כאמור, גברים. ויותר משאפריקה מהדהדת בדי־אן־איי של התערוכה, שוכנת בה אמריקה המבטיחה והמכזיבה.

ראשיד ג׳ונסון מצייר במריחת סבון שחור על גבי אריחי אמבט לבנים – בעבודה שכמו מעמידה במבחן את שאלת הנקי והמלוכלך. אדם מקיואן מלכלך את הקנבס הצבוע שחור במסטיקים (שחורים); ת׳יאסטר גייטס מתמודד עם המשימה ״לצייר אנשים שחורים״, דווקא באמצעות טקסט צבעוני, באותיות פלסטיק ילדותיות שהודבקו על מצע זפת שחורה.

ויליאם קנטרידג׳, ביתר מתיקות נגנו את הריקוד. באדיבות ונדי פישר וקרן A4 Arts

באופן פרדוקסלי – האפריקאי היחיד במוזיאון כרגע הוא האמן המצוין ויליאם קנטרידג׳, שתערוכת יחיד שלו מוצגת בסמוך לתערוכה הקבוצתית. קנטרידג׳, יהודי, לבן, יליד יוהנסבורג בשנת 1955, בחר כבר מזמן בשחור לבן כצבעים השולטים בפאלטה שלו.

בתערוכה ״ביתר מתיקות נגנו את הריקוד״, שגם אותה אצרה דירקטור, הוא מציג על גבי מסך עצום מידות תהלוכה – מסע הלוויה שהופך למסע חיים, מפגן אפריקאי, השואב השראה מסגנונות תנועה ואיקונות שבטיים, ומתגלגל בשפת תנועה אוניברסלית, ובסממנים של הומניזם חוצה גבולות. 

כותרת עבודתו שואבת מפוגת המוות של המשורר פאול צלאן, שנכתבה בעקבות השואה (כאן המילה ״ריקוד״ באה במקום ״מוות״ במקור). אבל דרום אפריקה, על הקיצוניות הגזעית המטלטלת אותה, נוכחת בעבודותיו כיישות עליונה. בעבודה הוא משלב אנימציה, רישומי פחם, תיאטרון צלליות, מחול ומוזיקה אפריקאית, ומעורר סוגיות סביב החיים, המוות, בדידות קיומית, הגירה ועקירה.

קודם כל אמן

גם פנדלטון נושא את אפריקה בנפשו ובגופו. ״אני משתמש בעבודות שלי כאמצעי שלי ללמוד. לא פעם מה שרואים הוא תהליך מצטבר של הלימוד שלי. במקרה זה יש כאן דפים של ספרי אנציקלופדיה שבהם נברתי באותה תקופה – על המודרניזם באפריקה ועל תנועות העצמאות ומחאה באפריקה בשנות ה־50. 

״אבל יש גם משהו מאוד נזיל כשאני עובד על הקולאז׳ים האלה. אלה הם קולאז׳ים של הדפס משי על יריעות מיילר (שקף) שאינן סופגות, והדיו מתייבש על גביהן כשכבה נוספת של חומר, בתבליט. מלבד החומר יש גם משחק ויזואלי בדיאלוג בין המסגרות, אבסטרקט ותמונה, טקסט וצורות גיאומטריות. אני יוצר מעין סדרה של אבני בניין – וכאילו בודק עד כמה אני יכול למתוח את השפה החזותית שלי לקצה״.

מה תפקידם של אמנים בחברה: אנחנו רגילים להקשיב לדברי פוליטיקאים או לדבריהם של אנשי אקדמיה ומומחים בתחומים שונים. אנחנו פחות רגילים לראות ולשמוע את דבריהם של אמנים

בתחילת החודש פרסם פנדלטון מאמר דעה משמעותי במגזין ארט־ניוז, בעקבות רצח ג׳ורג׳ פלויד. על הסיבות שהניעו אותו לכתוב ולפרסם, הוא אומר: ״ארצות הברית היא ארץ צעירה, ארץ של מנצחים, היא לא רגילה לראות את עצמה מתמודדת עם משברים מבית. הקורונה הביאה את הווירוס לפתח הבית, והיא מזעזעת את ארצות הברית ממש כמו אסון התאומים – התגובות הקיצוניות ורמת החרדה הן חלק מהאנושיות שלנו – והאנושיות היא של כולנו. 

״והנה כמה שבועות אחרי הווירוס – המחאות שניצתו בארצות הברית ואני רואה אותן מתפשטות ומהדהדות בעולם ברלין פריז וכו׳ – עוסקות בהיות כולנו בני אדם. זוהי קריאה, זעקה, תחינה, על החיים השחורים. קריאה לכל אחד מאיתנו לראות את מה שאנושי בכל אחד ואחד סביבנו. זוהי קריאת התעוררות, להיות מודעים, להיות ביקורתיים, לקחת בחשבון את ההשפעה של כל דבר שאנחנו עושים על האדם הניצב לידינו״. 

ראשיד ג׳ונסון, ציור בסבון שחור על אריחים לבנים

לשאלתה של דירקטור למה החליט לפרסם את המאמר במגזין אמנות, משיב פנדלטון: ״זו שאלה שקשורה לשאלה מה תפקידם של אמנים בחברה: אנחנו רגילים להקשיב לדברי פוליטיקאים או לדבריהם של אנשי אקדמיה ומומחים בתחומים שונים. אנחנו פחות רגילים לראות ולשמוע את דבריהם של אמנים. לעיתים רחוקות אמנים מתבטאים באופן מילולי. 

״אני אומר לא פעם שיש הבדל בין אמנות פוליטית לאמנות של הפוליטיקה: אני קודם כל אמן, ואני מבין או מפרש את העולם דרך היסטוריה ויותר מכך – מתוך ההיסטוריה של האמנות. חשבתי שבמגזין אמנות אני יכול לעשות מה שאני רוצה, יש לי חופש ביטוי מלא (לפחות לקחתי לעצמי חופש מוחלט)״, הוא אומר בחיוך.

אמנות היא תמיד במידת מה אופטימית – יש לנו אמונה ברעיונות, ויכולת לראות תמונה שונה, אבסורדית, אוונגרד. האמונה שאנחנו יכולים לשנות את המציאות שלנו. וזהו מותר האדם

״בשדה האמנות הרעיון הוא המוביל ולא המילה. אמנות היא תמיד במידת מה אופטימית – יש לנו אמונה ברעיונות, ויכולת לראות תמונה שונה, אבסורדית, אוונגרד. האמונה שאנחנו יכולים לשנות את המציאות שלנו. וזהו מותר האדם״. באופן אירוני, הוא מוסיף, ״יום לפני הפרסום פנו אליי מהניו יורק טיימס והזמינו עבודת אמנות שקשורה למצב״. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

התערוכה שאמור היה להציג ב־MOMA עסקה בין היתר בפוליטיקת הזהויות, ונתנה ביטוי להיותו שחור, הומו ואמן הנאבק על מקומו בשוק תחרותי וביקורתי. ״האם אני מגדיר את עצמי או שמוגדר על ידי האחר, שרואה אותי? האם אני מוגדר כשחור, האם אני ממוגדר כהומו, או כאמן? הייתי מעדיף לחיות ללא הגדרה: הייתי רוצה לראות את עצמי בכל חלק של הסופרמרקט, ולא על מדף אחד בלבד״.

לשאלתה של דירקטור אם הוא חושב עקב הדחייה לשנות את הרכב התערוכה, הוא משיב: ״אולי העבודות עצמן לא ישתנו, אבל אין ספק שהקריאה שלהן תהיה שונה כעת, לאור האירועים הגזעיים. נמצאת שם לדוגמה העבודה Black Power (אותה כתובת על הקיר) שבמקור מצטטת מדימוי שהופיע במחאות בשנות ה־60. והנה, דז׳ה וו…״.


ויליאם קנטרידג׳ | ביתר מתיקות נגנו את הריקוד
אוצרת: רותי דירקטור
נעילה: 31.10
אם בלילה חורפי עוברת אורח
אוצרת: רותי דירקטור
נעילה: 26.12
מוזיאון תל אביב, שד׳ שאול המלך 27, תל אביב

The post אפריקה בתוכם: אמנים בשחור ולבן  appeared first on מגזין פורטפוליו.


נאמו, תערוכה חדשה להדס שלגמן בבית האמנים

$
0
0

תערוכת היחיד של הדס שלגמן ״נאמו״, ציורים בהשראת האלה השומרית, תיפתח ביום חמישי בבית האמנים בתל אביב. נאמו היא אלה מהמיתולוגיה השומרית, הקדומה ביותר שתועדה בהיסטוריה, בסביבות 3,500 לפנה״ס. נאמו היא האם היולדת שמיים וארץ והיוצרת של כל הדברים. האם הראשונית. היא מייצגת אלוהות נשית חמה ומכילה.

הדס שלגמן מפשיטה בציוריה את מעטה השומן החיצוני שמרכיב את מושגי היופי המערבי – או את מה שנשאר מהם – וחורטת את תשוקותיה אל תוך נייר זפת שחור. אין זמן ואין אוויר על מצע העבודה ובתוכו. הדמויות המוחצנות העירומות עם הפות הפתוח, הזין הענק והשדיים הגדולים מהדהדות ביניהן ויוצרות הרמוניה, שבמבט ראשון נראית כמצוירת על אריג בד עבה שהוצא מהאדמה, ממצא פרהיסטורי מרתק. 

משפחה חדשה

ערום

אלות

בסדרת הציורים ״נאמו״ היא מביעה את חזונה האישי – איך אמור העולם להיראות. אידיאליזציה של מציאות פרטית עם מרכיבים של ציור פרימיטיבי, ואפילו מרכיבים של ״ציור רע״. ציור שמשלב בתוכו קריקטורה גרוטסקית, פראות והומור מתוך בחירה מושכלת ובגרות ציורית. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

שלגמן מתרחקת מתיאוריה ופורצת את קירות פעמון הזכוכית של השיח הפמיניסטי. בכתב ידה המתריס היא כורכת אידיאה קדומה בציור עכשווי ומציגה תפיסה רעיונית אחרת. היא מציבה את האישה במרכז העולם ומאירה באורות כחולים, אדומים וצהובים את עוצמתה, את תשוקתה ואת שיגיונה. 


הדס שלגמן | נאמו
אוצרת: כילי קורן
בית האמנים, אלחריזי 14, תל אביב
פתיחה: 9.7; נעילה: 1.8

אשה על צהוב. צילום: הדפס אמנותי ירושלים

 

The post נאמו, תערוכה חדשה להדס שלגמן בבית האמנים appeared first on מגזין פורטפוליו.

קונצי ובובי עושות תערוכה

$
0
0

ביום חמישי (9.7) תפתח בבית הנסן התערוכה הזוגית ״קונצי ובובי עושות תערוכה״, תערוכת איור המוקדשת כולה לילדים. מוצגים בה מיטב האיורים לספרות ילדים שאיירו בתיה קולטון ורותו מודן – בגובה עיניהם של הקוראים הקטנים. 

בתערוכה יוכלו הילדים והוריהם לשוטט בין האיורים שיצרו קולטון ומודן לאורך השנים, ולהיחשף לא רק אל הסיפור הוויזואלי מתוך הספרים אלא גם אל אחורי הקלעים של הספר; היד המאיירת, המחשבה מאחורי הדמויות ותהליך היצירה שלהן. בין השאר יוצגו בתערוכה סקיצות ואיורים מקוריים של השתיים החושפים כיצד נוצר קו או כתם, איך נבנית קומפוזיציה, אילו דמויות נכנסו לתמונה ואילו נותרו במגירה.

בתיה קולטון, מתוך שרשרת זהב מאת ע.הלל

רותו מודן, סעודה אצל המלכה

רותו מודן, הספר הפנטסטי מאת נורית זרחי

לצד התערוכה, הגלריה הקטנה תהפוך לספריית ילדים עם כל הספרים שאיירו השתיים, מעין פינת קריאה שקטה בה יוכלו המבקרים לצלול אל תוך הסיפורים ולהחליף חוויות.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

רותו מודן ובתיה קולטון הן אמניות קומיקס, מאיירות ומרצות לאיור. ב־1996 הקימו יחד עם המאיירים ירמי פינקוס, איציק רנרט ומירה פרידמן את אקטוס, הוצאת קומיקס עצמאית שזכתה להכרה בינלאומית. הן איירו ספרי ילדים של נורית זרחי, חנוך לוין, אתגר קרת, שהם סמית, עודה בשאראת ועוד, וספריהן תורגמו לשפות רבות. ב־2017 הקימו השתיים את סטודיו קונצי ובובי לאיור ולחיים משוגעים. 


בתיה קולטון ורותו מודן | קונצי ובובי עושות תערוכה
בית הנסן, גדליה אלון 14, ירושלים
עיצוב התערוכה: דנה בן שלום ו־Field-Day
פתיחה תערוכה עם בתיה ורותו: יום חמישי 9.7 בשעה 16:00
נעילה: 5.9

בתיה קולטון, מתוך דוקטור אי כואב מאת קורני צ׳וקובסקי

רותו מודן, מתוך אמבטים מאת נורית זרחי

The post קונצי ובובי עושות תערוכה appeared first on מגזין פורטפוליו.

סיורי קיץ: הביאנלה לאומנויות וג׳ף קונס

$
0
0

מוזמנים להצטרף לסיורים בהדרכת חגית פלג רותם במוזיאון תל אביב ובביאנלה לאומנויות ולעיצוב במוזיאון ארץ ישראל.

מוזיאון ארץ ישראל: הביאנלה לאומנויות ועיצוב 2020

תחת הכותרת המסקרנת ״גוף ראשון, טבע שני״, הביאנלה לאומנויות ועיצוב 2020 מקיפה לראשונה בתערוכה עשירה ומרתקת את כלל תחומי היצירה בחומר. התערוכה חוקרת את תרבות הקראפט והעיצוב העכשווי, מגמות באמנות ובעבודה בחומרים וטכניקות מסורתיות, לצד טכנולוגיות מתקדמות. יותר מ־250 אמנים משתתפים בביאנלה, המוצגת במספר מבנים וברחבי הקמפוס במוזיאון ארץ ישראל. 

מועדי  הסיורים ביולי 2020

  • יום שלישי 7.7 – בשעה 16:30 – 19:30
  • יום שלישי 14.7 – בשעה 10:00 – 13:00
  • יום חמישי 16.7 – בשעה 10:00 – 13:00
  • יום שבת 25.7 – בשעה 10:00 -13:00
  • סטודיו מג׳נטה

    הסדרה הכחולה, פוגי נעים. צילומים: אלעד ברמי

סיורים במוזיאון תל אביב – יולי, אוגוסט

מועדים בלעדיים לביקור ללא תור בתערוכת ״ג׳ף קונס: ערך מוחלט״. בנוסף נבקר בתערוכה ״ויליאם קנטרידג׳: ביתר מתיקות נגנו את הריקוד״ ועוד.

  • יום רביעי 1.7 – בשעה 11:00 – 13:00
  • יום חמישי 23.7 – בשעה 14:00 – 16:00
  • יום שלישי 4.8 – בשעה 11:00 – 13:00
כל הסיורים מתואמים במיוחד, בהתאם למגבלות התו הסגול והשינויים בניהול משבר הקורונה. הסיורים מתקיימים בקבוצות קטנות ומצוידים בערכות שמע. שימוש במסיכות חובה.

מחיר סיור: 180 שקל לאדם. המחיר לא כולל את כרטיס הכניסה למוזיאון.
להזמנות נא ליצור קשר: 052-3423221, hagit@prtfl.co.il

ג'ף קונס, הענק הירוק. צילום: Tom Powel

ג׳ף קונס במוזיאון תל אביב. צילום: אלעד שריג

The post סיורי קיץ: הביאנלה לאומנויות וג׳ף קונס appeared first on מגזין פורטפוליו.

הוליווד וירושלים נפגשות בפסטיבל אנסי

$
0
0

יובל:

הי מעין, הי אלירן, מה שלומכם? ומזל טוב על הזכייה! עם היד על הלב, כמה זה הפתיע אתכם?

מעין:

אפשר להגיד שכבר הייתי מופתעת כשהתקבלנו לאנסי, כשהגשנו את הפרויקט הוא היה 80 אחוז גמור, יחד עם העובדה שהפסטיבל ידוע בתחרות והרף הגבוה שהוא מעמיד. אז כן, לגמרי.. הייתי מופתעת מאוד 🙂

אלירן:

הי יובל:) תודה רבה! אני מאוד גאה בנו על הישג, אבל אין ספק שזה היה מפתיע מאוד. אני עדיין קצת בהלם

יובל:

כן, זה די מדהים. היו נימוקים לזכייה? הם מפרסמים משהו?

אלירן:

פרסמו את ההכרזה מהטקס שנעשה ללא קהל, וקיבלנו מייל לאחר מכן מנציגי קאנאל+ ששיתפו שהם מאוד אהבו את הסרט

יובל:

טוב אני יכול להבין, קצת קשה לא לאהוב את הדמויות שיצרתם, ובוא נלך אחורה: איך התחלתם לעבוד ביחד? מי התחיל עם מי…

מעין:

אני חיפשתי פרויקט מעניין לעבוד עליו, ואלירן חיפש אנימטור שיעזור לו להרכיב את הסיפור שהוא כתב. הדרכים שלנו נפגשו דרך תחרות של המיזם, לפני כארבע שנים. אני חושבת שברגע ששמעתי את הסיפור והרגשתי שאלירן עשוי מאותם חומרים כמוני, החיבור היה מיידי. זו בעצם הייתה אבן הדרך הראשונה במסלול שלנו

אלירן:

ואני זכיתי בשותפה שהפכה למשפחה מאז

יובל:

ממש בליינד דייט

יובל:

רגע לפני שנמשיך, ספרו בכמה מילים על הרקע שלכם לטובת מי שלא מכיר

אלירן:

אלירן פלד, 28, (נשוי לסתיו, שאין עליה בעולם הזה), מפיק־במאי־תסריטאי. בוגר מסלול הפקה של החוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטה תל אביב עם הרחבות במנהל עסקים ובוגר תלמה ילין במגמת קולנוע. ביימתי 14 סרטים קצרים שהשתתפו בפסטיבלים ברחבי העולם ואני בימים אלה בפרה פרודקשיין לפיצ׳ר הראשון שלי, ״אופוריה – שנת נצחון״, מחזמר שכתבתי יחד עם יונתן בלומנפלד ומופק על ידי אפיקים מאוחדים (קיבל מענק הפקה מקרן רבינוביץ השנה).

אני עובד כמפתח תוכן ומפתח התחום הבינלאומי בחברת ההפקות סומיוקו (על הספקטרום, המדרשה) ובשאר הזמן עובד יחד עם מעין על השלב הבא של להתאהב ברקס – סרט קולנוע באורך מלא🥳

מעין:

מעין אנגלמן 🙋🏻 גיל – לא אומרת! סיימתי לימודי אנימציה במחלקה לאמנויות המסך בבצלאל בשנת 2014, ומאז אני עובדת בתעשיית האנימציה. עבדתי כאנימטורית, מעצבת דמויות, קונספט ארט, במאית וארט דירקטורית בסרטים, סדרות ומשחקים. בשנה האחרונה אני עובדת כ־visual development artist בנטפליקס (עדיין לא מצאתי את ההגדרה הכי מתאימה בעברית).

בהגדרה זה מי שלוקחת את התסריט ורוקמת לו את הלוק הוויזואלי – לוקחת את המילים, הדמויות, העולמות ורגעים מהסיפור ונותנת להם צורה וצבע. בין חברה לחברה ולסרט לסרט התפקיד קצת משתנה. איפה שאני עובדת כרגע התפקיד שלי ממש בשלב הפיתוח של התסריט, ככה שהתסריט נבנה סביב הציורים שלי וההפך

אלירן פלד ומעין אנגלמן. צילום: מיכאל איל פלד

יובל:

אלירן, מאיפה הגיע הרעיון לסיפור? והאם מלכתחילה חשבת עליו כסרט באורך מלא?

אלירן:

קולנוע זה הדבר שאני הכי אוהב בעולם. בשנים האחרונות האובבסיה לסרטים התרחבה לעניין בסיפורים של בתי קולנוע ישנים, הסיפורים האלה תמיד מרתקים אותי.

אבל משהו בסיפור של קולנוע רקס היה נראה לי כמו סיפור שצריך לספר, בית קולנוע איקוני שבזמן הקצר שהיה קיים הצליח להיות בועה של שפיות שמאחד בין כל הצדדים בעיר המקוטבת באצמעות קסם הקולנוע. מהרגע שקראתי על המקום בראשונה זה הפך להיות חלום (שהפך למשותף של שנינו) להביא את הסיפור הזה אל המסך

יובל:

אז מעין שומעת את הסיפור של אלירן, מתחברת אליו, ואז מה? איך וממה מתחילים?

אלירן:

מבחינת פיצ׳ר – זה לגמרי משהו שנוצר בדרך שלי ושל מעין. בתחילת הדרך היה קשה לדמיין שרעיון של לעשות סרט קולנוע באורך מלא באנימציה זה אפשרות. כרגע אני יודע שאני הולכים להילחם עד שהחלום הזה יתגשם. ההפיכה לפיצ׳ר היה תהליך ארוך של הבנה של שנינו שזה סיפור שצריך לקבל את הזמן מסך שמגיע לו.

היו גם עצירות בדרך, שניסינו להפיק את הסרט כספיישל טלוויזיוני של 25 דקות. מפיק צרפתי אמר לנו שהוא הולך איתנו אם עוזבים את הסיפור על קולנוע בירושלים ונעשה סרט על שני ברווזים בחג המולד – סיפור אמיתי!

מעין:

ממה מתחילים, אממ. קודם כל כמו כל פרויקט ישראלי שיצא לי לקחת בו חלק – מתחילים בזה שיורים עלייך ושאתה במלחמה נגד השעון. כשהכרנו הדדליין של התחרות כבר היה בפתח, הדרישות היו שיהיה לנו פיץ׳ עומד, עיצובי דמויות וארבעה-חמישה קונספט־ארט שמראים רגעים מהסרט. לא היה לי המון זמן להתמזמז עם העיצובים ורצתי די מהר לקו ולסגנון שדיברו אלי בצורה הכי אינסטנקטיבית. עבדנו על הפיץ׳ ימים ולילות, הרצנו פרזנטציות לחברים ומשפחה, ולמרות שזה לגמרי התחיל כ־Passion project חמוד, כבר אז היינו 100 אחוז בתוך זה

אלירן:

התחרות הראשונה שזכינו בה, זו שבזכותה הכרנו, הייתה בדצמבר 2016, ככה שזה היה מסע ארוך להגיע לנקודה שבה אנחנו עומדים עכשיו. זה היה מסע מדהים ובו זמנית מאוד מורכב, שהתחיל בשנינו יושבים בחדר ומנסים להרים את זה ולגייס את הכסף בכל הכוח והגיע עד להפקה עם צוות גדול בארץ, וסיוע מסטודיו בפולין ובקמבודיה (שלא נדבר על הכאוס שזה לסיים הפקה מורכבת שכזו בימי קורונה). זו חוויה חד פעמית, ואלה שלוש וחצי שנים מטורפות לגמרי (במובן הכי חיובי!)

יובל:

מה היה בקונספט־ארט הראשונים? שתי הדמויות? בית הקולנוע?

מעין:

אין טוב כמראה עיניים. כבר שולחת

יובל:

זה נכון, אבל תגידי משהו על אפיון הדמויות, על מה היה לך חשוב מבחינת קו וסגנון, וכמה זה קשור לעבודות קודמות או אחרות שלך

מעין:

בקונספט הראשון היו את מואיז, רנין ובית הקולנוע. רציתי שירגישו את ירושלים אבל בצורה נאיבית ומתוקה, שירגיש כאן אבל שידבר גם לעיניים לא ישראליות. היה לנו חשוב להגיד שאת הסיפור הזה – לא רק ישראלים צריכים לשמוע.

מעין אנגלמן: רציתי שירגישו את ירושלים אבל בצורה נאיבית ומתוקה, שירגיש כאן אבל שידבר גם לעיניים לא ישראליות. היה לנו חשוב להגיד שאת הסיפור הזה – לא רק ישראלים צריכים לשמוע

בהקשר לעבודות קודמות, אני רוצה להגיד שבאופן כללי אני מדברת לקהל מבוגר יותר, לפחות בשאיפה. וגם כאן הייתה השאיפה הזו, אבל יחד עם הרצון הגדול שזה יהיה סרט לכל המשפחה. ככה שתמיד הדהדה המחשבה איפה ואיך אני ממתקת עוד את הארט. ואיפה אני כן נותנת את התחושה של ירושלים

יובל:

אז אני רוצה לשאול על התחושה של ירושלים, העניין הזה של ירגיש כאן אבל שידבר גם לעיניים לא ישראליות. במה זה בא לידי ביטוי? כי אני מסתכל עליהם במטוס ולגמרי מרגיש הוליווד של שנות ה־30 במאה הקודמת

אלירן:

ספציפית הקטע של המטוס מתרחש בתוך סרט הוליוודי שהם נשאבים לתוכו, אז זה לחלוטין צריך להרגיש כמו משהו שהוא זר לעולם שהם חיים בו

מעין:

לקחנו המון השראה מדיסני של שנות ה־30, יש שם קסם מיוחד שמדבר לכולם, ובמיוחד אליי כיוצרת אנימציה: גדלתי על הסרטים האלה והרגשתי שיש לי פה הזדמנות להביא מחווה לעולם שגדלתי עליו. בנוסף, כמו שאלירן כתב, חלק גדול מהסרט הוא החיבור שהילדים יוצרים באמצעות קולנוע וזה בדיוק הקולנוע שהיה בתקופתם – הוליווד של שנות ה־30

יובל:

כמה הכרתם את הסרטים והקולנוע של אותם שנים? ואת הסיפור של קולנוע רקס באופן ספציפי? במילים אחרות: כמה מחקר עשיתם ומה הוא כלל?

אלירן:

אני סוג של סינפיל והתקופה הזאת, הגולדן אייג׳ של הוליווד, היא תקופה אהובה עלי במיוחד. אז מבחינת התחקיר הקולנועי, גם מעין וגם אני אנשים שמאוד אוהבים קולנוע, ולעשות מחווה לסרטים המדהימים מאז זה זכות גדולה.

מבחינת המחקר על קולנוע רקס: עשינו תחקיר מעמיק לגבי המיקום של רקס, האווירה בעיר באותה תקופה, איתרנו אפילו את הצאצאים של בעלי הקולנוע. היינו בארכיונים השונים כדי לנסות למצוא כמה שיותר חומרים ודברים שיכולים להרחיב לנו את הידע על המקום ועל התקופה.

השלב שהגיע לאחר התחקיר היה להבין למה נצמדים ואיפה משחררים לקולנוע לעשות את שלו. העלילה של הסרט המלא מבוססת על סיפורו של קולנוע רקס האמיתי שעל רקע זה מגולל סיפור החברות של מואיז ורנין

מעין:

את הסיפור של קולנוע רקס הכרתי רק מהשיר של יוסי בנאי, אבל את הסיפור האמיתי גיליתי בזכות ההכרות עם אלירן. עשינו עבודת מחקר מקיפה על החיים בירושלים באותה תקופה, ההיסטוריה, הארכיטקטורה, החפצים והאנשים, מה לבשו ואיך הלכו, אכלו ושתו.

יש לי ספריית רפרנסים של אלפי תמונות וסרטונים מהתקופה. הסיפור שלנו אולי מומצא, אבל המקום אמיתי לחלוטין, והיה לנו חשוב להבין וללמוד את המקום עד הסוף לפני שאנחנו מתחילים לבסס על גביו סיפור אנימציה מתוק

יובל:

איפה היה הקולנוע? מה יש שם היום?

אלירן:

קפה קפית וסניף של בלאקבורגר, ממש ממול ממילא. נשאר שם עדיין קיר אחד עומד שנשאר מימי הקולנוע

יובל:

אז מה עכשיו? איך הופכים שש דקות לסרט באורך מלא? מתי נזכה לראות אותו בקולנוע (בתקווה שלא תהיה מגיפה אחרת שתשבית את העניניים…)

מעין:

השאלה הגדולה הייתה איך אנחנו לוקחים את הרעיון שלנו והופכים אותו לסרט קצר. סרט באורך מלא זה כבר התוכנית שנים. המטרה שלנו בסרט הקצר הייתה להראות שאנחנו יכולים לייצר סרט באיכות גבוהה בארץ, ובאמצעותו לגייס את התקציבים שצריך לסרט באורך מלא. לגבי מגיפה או לא מגיפה, גם במגיפה הנוכחית עבדנו יחד עם כל הצוות הנהדר שלנו בלי הפסקה, כל אחד בביתו שלו 🙂

מתי נזכה? אני אתן לאלירן לענות על זה, כי הוא המאסטר של הזמנים

אלירן:

אנחנו מאמינים בלב שלם ומקווים שהסרט הקצר והזכייה באנסי יעזרו לנו בגיוס הכספים והשותפים הבינלאומים הנדרשים למשימה שכזאתי. הסרט קיבל מענק מקרן הקולנוע הישראלי לפיתוח תסריט באורך מלא, שבימים אלה כבר בקריאות.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

האמת שאחרי שהפקנו את הסרט הקצר אני מרגיש שאנחנו מוכנים לשלב הבא ולטירוף שהוא יביא איתו. בתור מי שזו הייתה ההתנסות הראשונה שלו עם אנימציה בסדר גודל כזה, אני מוכרח לומר שהיציאה להפקה של הסרט הקצר הלחיצה אותי הרבה יותר מהיציאה להפקה של הסרט באורך המלא.

להבדיל מההפקה של הסרט הקצר, עכשיו אנחנו יודעים בדיוק למה אנחנו נכנסים, איך לנהל את זה נכון, וגם יש לנו מעין בלופרינט של העולם שאנחנו רוצים ליצור. המטרה כרגע היא לגייס את הכסף שיאפשר לנו להוציא את הסרט לפועל באיכות המקסימלית.

ומבחינת זמנים, מהרגע שגייסנו את התקציב אני מאמין שתוך שנתיים וחצי – שלוש שנים נפגש בפרימיירה🤩

יובל:

כותב ביומן, תשמרו לי מקום. מה עוד? משהו חשוב נוסף להגיד שלא אמרתם לפני שנפרדים?

אלירן:

ברור ששומרים! חשוב לי רק להגיד שהבנו בדיעבד שהזכייה באנסי של הסרט שלנו היא הזכייה הישראלית הראשונה בפסטיבל, ומבחינתי הפרס הזה הוא לא רק השג אישי שלנו: הוא בא להראות שיש בארץ מאגר כישרון מדהים בתחום האנימציה (באופן לא פרופרציונלי לגודל המדינה שלנו), שרק מחכה להזדמנויות, לפרויקטים ולתקציבים, כדי להקים פה תעשיית אנימציה מסחרית אמיתית. אני מאמין ומקווה שהסרט שלנו והזכייה הם רק סנונית ראשונה למה שבדרך. הפוטנציאל שקיים פה הוא פשוט אדיר.

אלירן פלד: יש בארץ מאגר כישרון מדהים בתחום האנימציה (באופן לא פרופרציונלי לגודל המדינה שלנו), שרק מחכה להזדמנויות, לפרויקטים ולתקציבים, כדי להקים פה תעשיית אנימציה מסחרית אמיתית. הפוטנציאל שקיים פה הוא פשוט אדיר

ואם אני מרשה לעצמי להיות קצת קיטשי, אני רוצה להודות לצוות האדיר שלנו שעשה ימים כלילות כדי שהסרט יגיע לקו הסיום (מתים עליכם!), ולהודות מקרב לב לקרנות שתמכו בסרט (קרן מקור, המיזם לקולנוע ירושלים, מפעל הפיס, JCC) וכל מי שנתן לנו יד או עצה בדרך הארוכה הזאת שעוד ממשיכה

מעין:

האמת שגם לי ממש חשוב לפרגן לצוות האדיר שעבד איתנו, שכל אחד הביא את היד הכשרונית שלו ורץ איתנו קדימה, עם תודה מיוחדת לשחר מילר המדהימה שהייתה אחראית על חלק נכבד מהאנימציה וכמעט על כל התאורה; למשה בן אברהם, אנימטור מדהים ורגיש עם ניואנסים מיוחדים; ספיר דנן, שפיצחה את האינבטווין בזריזות; ושליו בן אליה, אלה בן יעקב ורונה לי ישראל ועידו הרטרמן, ירדן ווידנפלד ועוד המון המון אחרים שפשוט היה לי כיף ולעונג לעבוד איתם.

כמות הכשרון שיש פה בארץ כל כך קטנה היא מטורפת, ואני כבר מחכה לגייס לסרט המלא ולגלות עוד כשרונות שלא הכרתי. מקווים להפגש שוב! 🙂

The post הוליווד וירושלים נפגשות בפסטיבל אנסי appeared first on מגזין פורטפוליו.

גולדרייך דה שליט: משאירים חותם, יוצרים מקום

$
0
0

לפני שנתיים, כשביוני 2018 הושקה במוזיאון הרצליה התערוכה ״מקום״, שהוקדשה לפועלם של היוצרים הרב תחומיים בני הזוג ארטור גולדרייך ותמר דה שליט, כבר היה האוצר שלה, האדריכל ד״ר צבי אלחייני (שאצר אותה בשיתוף עם טליה דוידי), שקוע עמוק בעריכת ספר אודות יצירתם. כעת, שנתיים אחרי, הושלמה מלאכתו, עם הספר הנושא שם זהה, ארטור גולדרייך תמר דה שליט: מקום, שיצא לאור בהוצאת בבל.

הספר, כמו גם התערוכה שקדמה לו, מבוססים על העיזבון העשיר שהותירו אחריהם בני הזוג ברוכי העשייה. העיזבון נמסר לארכיון אדריכלות ישראל, שהוקם על ידי אלחייני שאף עומד בראשו, וכמי שהיה אמון על שני הפרויקטים, הוא מאיר את האתגרים השונים שהציב כל אחד מהם.

״תצוגה של חומרים אדריכליים היא תמיד אתגר לא פשוט, היות וקשה לתווך לקהל הרחב חומרים מקצועיים״, הוא מסביר. בניגוד לתערוכה, שהוצגה בחלל הגדול של מוזיאון הרצליה ושאופייה הארכיוני איפשר קריאה של החומר במסלולים אינסופיים, בספר יש תוכן עניינים ליניארי סדור, ומטבע הדברים הוא נדרש להרבה יותר מהצגת הקפי העשייה של השניים ופרישתם בפני קהל״.

עטיפת הספר: תמר דה שליט וארטור גולדרייך, 1965. צילום: אפרים ארדה

צבי אלחייני בחלל התערוכה במוזיאון הרצליה. צילום: ינאי יחיאל‎

אחד האתגרים הגדולים של העריכה היה, לדברי אלחייני, הקפו העצום של העיזבון והמגוון התוכני שלו. ״העובדה שהוא הגיע לארכיון בכאוס דרשה השקעה של כשנתיים בסידור ובהבנה שלו, לעתים עד כדי עבודת בלשות, כי בארכיון אף פעם אין הכול ותמיד נדרשת עבודת מחקר למצוא חלקים חסרים בפאזל. בנוסף, מדובר בשני יוצרים שלכל אחד מהם איכויות משלו, והספר נועד להקיף את פועלם במנעד גדול מאוד של תחומי עשייה ואירועי חיים״. 

אם ״בפורמט״ המוכר, ספרים הם אלה שבדרך כלל מהווים מקור והשראה לעיבוד חזותי כלשהו – סרט, מחזה או לענייננו כאן תערוכה – הרי שבמקרה זה הסדר היה הפוך. אך העובדה שהתערוכה קדמה לספר, הייתה, לדבריו, שרירותית בלבד.

״הוחלט שתתקיים תערוכה ונכנסנו לדדליין לחוץ וקשוח מבחינת המוזיאון, ללא כל גמישות. במבט לאחור פרישת החומרים בחלל שימשה לי כאוצר ועורך הפרויקט מעבדה חיה להתבוננות על החומר הרב ולחידוד ההבנה לגבי עריכת הספר״. 

מעבר לכך, כמי שזכה להיות תלמידו של גולדרייך במחלקה לאדריכלות בבצלאל, לדידו של אלחייני, תהליך העבודה כולו, שארך כארבע שנים, היה מלווה גם בממד אישי־רגשי. ״גולדרייך נמנה מבחינתי על קומץ מורים ומרצים שעיצבו את תפיסת עולמי ואת משנתי כחוקר, כהיסטוריון וכאוצר של אדריכלות, וכמייסד הארכיון שהקמתי.

״מבחינתי היה כאן מהלך ממושך ומרתק של סגירת מעגל. קליטת הארכיון העצום שלו ושל דה שליט ועיבודו לתערוכה ולספר הם מהלך חשוב גם בהתפתחות שלי עצמי מתלמיד בשנה א׳ ליוצר ואוצר עצמאי״. 

על כריכת הספר עב הכרס – 479 עמודים – מופיע צילום של גולדרייך ודה שליט משנות ה־60; יפים, צעירים וכריזמטיים, שבאו מרקע תרבותי ״נכון״; סוג של ״פאוור קאפל״, שהיה מעורה היטב בסביבתו ונמצא בתנופת עשייה במוקדים הכי חשובים של מדינת ישראל.

תוכנו פורש את יריעת עשייתם הרחבה – ביחד ולחוד – במחצית השנייה של המאה ה־20, ושוזר אותה עם מסות חזותיות ועם מאמרים אקדמיים מעמיקים. נושאי המאמרים הוגדרו על ידי אלחייני כמתווה הליבה של הספר, והם התגבשו, לדבריו, כדיאלוג פורה בינו לבין הכותבות שאיתר לאורך כל תהליך הכתיבה, העריכה והעיצוב.

״כעורך אני מאמין ששילוב המאמרים תורם רבות לערכו של הספר, ופותח פתח לדיונים בתחומים שהם כל כך הרבה מעבר לאדריכלות ולעיצוב. זה היה עניין לא קל, כי נדרש זמן לאתר כותבים בתחומים רלוונטיים לתכני הספר ולשדות המחקר שלהם כאחד. בדרך מקרה יצא שהיה כאן כוח נשי; ארבעת מאמרי האורח נכתבו על ידי נשים, וכך גם עורכת המשנה של הספר.

״מדובר בחוקרות חריפות וביקורתיות, שהגיעו לארכיון ונחשפו לחומרים הרלוונטיים למאמר שלהן. ככלל, למרות שקרדיט העורך הבלעדי של הספר הוא שלי, אני חייב לציין שהעבודה עליו הייתה מלאכה מוקפדת ומתוזמרת של כל המעורבים בו כצוות״.

לנסח עיצוב מקומי

גולדרייך, יליד דרום אפריקה שהגיע לארץ באמצע שנות ה־60 עם עבר מרתק של אקטיביסט פוליטי ולוחם חופש במקום הולדתו, בא מרקע של ציור ואמנות, עיצוב במה ותיאטרון, ועם ניסיון עשיר בתכנון בתי כלבו ומסחר. דה שליט, ילידת הארץ ובת למשפחה שורשית ומוכרת ביישוב, עברה מסלול מסורתי יותר של לימודי עיצוב ואדריכלות פנים בלונדון, וגילתה עניין מיוחד בטקסטיל ובטקסטורות, שבא לידי ביטוי בעיצוביה. 

עם זאת, למרות הרקע השונה, אומר אלחייני ש״הם חלקו מכנה משותף של מבט כפול מתמיד; מחד, מבט עדכני בן הזמן על סצנת העיצוב הבינלאומית ועל האופנות השולטות בתחום, ומאידך מבט מקומי, בין אם בדרום אפריקה ובין אם בישראל המודרנית.

״שניהם ניחנו ביכולת הבנה של רוח הזמן ורוח המקום, ובכישרון לעבד אותם ליצירה מקורית ישראלית, חדשה ועדכנית; כזו שמתייחסת למסורות עבר ולנופים הפיזיים, החומריים והאנושיים של הארץ, ומכאן גם נבחר ׳מקום׳ כשם לתערוכה ולספר. לשיטתי, מכלול יצירתם בארץ, ביחד ולחוד, משכלל את הדיון הוותיק על ערכים של מקומיות בעיצוב, באדריכלות ובתרבות הישראלית״. 

צבי אלחייני: גולדרייך ודה שליט ניחנו ביכולת הבנה של רוח הזמן ורוח המקום, ובכישרון לעבד אותם ליצירה מקורית ישראלית, חדשה ועדכנית; כזו שמתייחסת למסורות עבר ולנופים הפיזיים, החומריים והאנושיים של הארץ

את החוזקה העיקרית של עבודתם המשותפת של גולדרייך ודה שליט רואה אלחייני בעיצובי הפנים שיצרו השניים לאורך השנים, ובמיוחד בראשית השותפות שלהם עם המעצב אהרון גלס (שנפטר במפתיע בסוף שנות ה־60). ״אני סבור שרגעי השיא שלהם היו עיצובי הפנים שהשלושה עבדו עליהם, בעיקר בהקשרים של בניינים ברוטליסטיים, כמו הפנטהאוז שעיצבו לנדבן הבריטי צ׳רלס קלור בבניין מעונות הסטודנטים שבמכון ויצמן ברחובות, בית ההנצחה בקיבוץ ניצנים, בית ההחלמה יערות הכרמל ועוד.

״ההקשרים הברוטליסטיים והעבודה עם אדריכלים כנחום זולוטוב ויעקב רכטר, ממובילי הזרם אז בארץ, הוציאה תחת ידיהם של גולדרייך ודה שליט – עם ובלי גלס – עיצובים טוטאליים שהגיבו לרוח הזמן הברוטליסטית ולרוח המקום הישראלית, וניסחו עיצוב מקומי בדרכים חדשניות ובהשראה בינלאומית. במסגרת זו הם נגעו בכל תחומי עיצוב הפנים – ריהוט, נגרות ותאורה – ונהגו לעצב ייעודית את הפריטים השונים, ללא כל שימוש במוצרי מדף מקומיים או מיובאים״. 

אנדרטה לנופלי קיבוץ נחל עוז, 1976

פינת הסבה בפנטהאוז של צ׳ארלס קלור, 1963-4

כיסא־כורסה בדגם ריפוד משובץ, בפנטהאוז של צ'ארלס קלור

בית החלמה יערות הכרמל, 1966-68, שבכות הצללה

לצד סקירה רחבה ומעמיקה של עבודות משותפות של בני הזוג, שנחלקת לקטגוריות תמטיות על פי התחומים בהם הרבו לפעול – מלון ואירוח, קיבוצים וגבולות, תצוגה והנצחה – מובאים בספר פרקים פרטניים המאירים את הייחוד היצירתי והאישי של כל אחד מהם; כך לדוגמה, פרקים המוקדשים לעיסוקו של גולדרייך בעולם התיאטרון, הן בדרום אפריקה והן בארץ.

הפרק הישראלי, שהחל סמוך מאד להגעתו לארץ ונמשך כעשור, סוקר את פעילותו כמעצב תפאורה ותלבושות, שהביא עמו לבמה את מכלול כישוריו כאדריכל, כצייר וכאמן לצד אופקים תרבותיים רחבים וכישורים טכניים לא מבוטלים. בשנות פעילותו בתיאטרון עיצב גולדרייך לתיאטראות כהבימה, הקאמרי, תיאטרון חיפה, בימת השחקנים, המעגל וכן תיאטרון החאן, שאף את עיצוב חללו ביצע במסגרת עבודתו המשותפת עם דה שליט וגלס.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הפרק הדרום אפריקאי מתמקד באופרת הג׳אז האפריקאית קינג קונג, שהועלתה בסוף שנות ה־50 של המאה הקודמת, שבה עיצב את התפאורה ואת התלבושות, ואף נטל חלק בפיתוחה. לצד הסיפור האופראי, המאמר שופך אור על הלכי הרוח ששררו אז על רקע האפרטהייד בדרום אפריקה, ועל פעילותו הפוליטית־רדיקאלית של גולדרייך, שבסופו של יום אילצה אותו לברוח מהמדינה, כשעל גופו מרחף גזר דין מות.

״כסטודנטים ידענו על עברו הפוליטי משמועות בלבד, כי אלה היו ימי ראשית האינטרנט, 1994, ומידע לא היה זמין כמו היום. כיום אני יודע על כך הרבה יותר, והפרק האקטיביסטי החשוב הזה, שהיה בלתי נפרד מאישיותו המקצועית של גולדרייך, מתועד ומקופל בספר במקביל לסיפור המקצועי״, אומר אלחייני.

ארטור גולדרייך, מתווי תלבושות לציד המכשפות בבימוי היי קיילוס, תיאטרון חיפה 1968

גולדרייך עם אחד מציוריו. דרום אפריקה. 1959

״באופן אישי אני יכול לומר, שהמפגש המסעיר עם גולדרייך, בשבוע הראשון ללימודים בשנה א׳ בבצלאל, 1993, הוא רגע שילווה אותי כנראה כל חיי. הוא נכנס לכיתה כרוח סערה, ולמרות שזו הייתה השנה האחרונה שבה לימד אחרי כ־30 שנות הוראה, הוא עדיין היה רענן, כריזמטי וחד בצורה שלא תיאמן.

״במסגרת קורס ׳עיצוב בסיסי׳ הוא נטע בנו ללא לאות אג׳נדה ביקורתית חריפה ופתח בפנינו עולמות, שלכאורה אין בינם לבין עיצוב דבר. כיום זה אולי נראה מובן מאליו, אך באותן שנים השיח על עיצוב, ביקורת וחברה לא היה משוכלל כל כך. ההוראה הרדיקלית של גולדרייך, שלוותה תמיד באנקדוטות ובדוגמאות מניסיונו הבינלאומי העשיר, עיצבה במידה רבה את ההתבוננות שלי על עיצוב ועל אדריכלות כעל מהויות שאף פעם אי אפשר לנתק אותן מהחברתי ומהפוליטי״. 

 ממשפט אייכמן לתיאטרון הישראלי

הפרק המוקדש לדה שליט, ״מדברת מודרניזם בעברית״, מביא את דמותה של יוצרת טוטאלית ואנינת טעם, שהייתה בעלת ידע רב והבנה עמוקה בתחום העיצוב לגווניו; יוצרת ששפתה המינימליסטית־מאופקת שאבה מהעקרונות המופשטים של המודרניזם, וחתרה ליצירת הרמוניה מרחבית, פונקציונלית ואסתטית. הפרק ממחיש היטב את כישרונה הרב של דה שליט בתחום הטקסטיל, השב ומופיע כמוטיב אסתטי בולט ביצירתה; אם בדרך שבו שילבה אותו בעיצוביה ואם באופן שבו אימצה את מאפייניו הצורניים לשמש באוביקטים ובמשטחים קשיחים.

פרק נוסף ומשמעותי בעשייתה מתייחס לעיצוב הבמה במשפט אייכמן, שאותו ביצעה לצד אדריכל הפנים נחום מרון במסגרת עבודתה במשרדו. הסקיצות המובאות בספר מעידות על חשיבותו של האירוע ההיסטורי בקפידה הדקדקנית שננקטה בתכנון החלל מתוקף היותו במת המשפט, ושירדה עד לטיפול מובחן בקשרי עין מתבקשים.

תמר דה שליט, צעיפים באריגת יד, שנות ה־70 וה־80

גולדרייך דה שליט, תליונים, ראשית שנות ה־70

אולם בית העם בירושלים, משפט אייכמן, 1961

הפרק מופיע אחרי פרק התיאטרון של גולדרייך בארץ, ואלחייני מציין ש״רגעים מסוימים בספר הם בעיני קולנועיים מאוד, כמו הרצף של עיצוב הבמה של משפטי אייכמן הממשיך את תמת הבמה ואת עבודתו של גולדרייך לתיאטרון הישראלי אך בהקשר כה שונה, כשצילומיו רבי העוצמה של דוד רובינגר מחדדים מאד את הדרמה.

״רגע ׳קולנועי׳ דומה עולה מהמעבר החד מכתונת הפסים שמוצגת במשפט אייכמן לשמלת הפסים הגסה־מקומית של דה שליט המופיעה בעמוד הבא, וכך גם רצף צילומי הפשיטה הדרמטיים על חוות ליליסליף בדרום אפריקה, שבה התגורר גולדרייך״. המגורים בחווה הציגו מראית עין של חיי משפחה רגילים, אך היו כיסוי להיותה מקום מסתור לחבריו לתנועת השחרור, והתיעוד המצולם של הפשיטה מדגיש את הפן האקטיביסטי באישיותו.

״אני מאמין שזה חלק מתרומתו הייחודית של גולדרייך לתמונת העיצוב בארץ; הרב תחומיות והאקטיביזם, היותו לוחם פוליטי אמיץ ואיש במה שכולו כריזמה תיאטרלית, מה שניכר היטב גם בתפיסת עולמו כמעצב וכאדריכל שראה בעיצוב ובאדריכלות מענה לחברה ולפרט ולא מותרות לבעלי יכולת״.

חוות ליליסליף, יוהנסבורג, 11 ביולי 1963, יום פשיטת המשטרה

סלון הווילה בחוות ליליסליף, בזמן פשיטת המשטרה, 11 ביולי 1963. גולדרייך יושב משמאל

כרזה לקמפיין שיזם גולדרייך למימון מלגות סטודנטים דרום אפריקאיים בישראל, 1964

״גולדרייך דה שליט: מקום״ משופע בחומרים ויזואליים רבים – סקיצות, איורים, צילומים – אך מסתבר כי חלק נכבד של חומרים קיימים לא נכנס לספר, ולפי אלחייני, ״מה שמופיע הוא רק קצה חוט של האוסף שנמצא בארכיון אדריכלות ישראלית״. את הסינון הנחו, לדבריו, הגדרת גבולות המסגרת של הספר והבנה שבעקבותיו יבואו מחקרים נוספים, שיעשו שימוש בחומרים שטרם נחשפו.

אגב כך, הוא פותח צוהר לעבודה ארכיונית ולטיפול בעיזבונות. ״יש במלאכה הזו משהו קשה ומטריד, כמעט על גבול החיטוט, ולא אחת יש גם עניינים ארכיוניים מוכרים של פריטים שיש בהם משום צנעת הפרט ושנשארים גנוזים בארכיון. צלילה לנבכי עיזבונות והיחשפות לחומרי החיים של בעלי האוספים שופכות אור בלתי אמצעי על חייהם, אך יש להיות זהירים מלהסתמך אך ורק על חומרי האוסף האישי.

״כשבאים לכתוב סיפור היסטורי או נרטיב, תמיד צריך לזכור שיש גם הרבה דברים שאינם נמצאים באוסף, בין אם כי אבדו ובין אם כי היוצרים בחרו להעלימם. מחקר היסטורי חייב תמיד להיפתח לעוד ועוד מקורות על מנת לקבל תמונה מאוזנת מעמיקה ורחבה יותר״. 

בהתייחסו לספר אומר אלחייני ש״הספר מתעד תרבות חומרית שכמעט נעלמה לחלוטין, הושלכה, עברה כבר כמה גלגולי שיפוצים ושינויים באווירה התזזיתית וחסרת המנוח של ישראל. לפעמים, כשכל כך שקועים ועסוקים במלאכת האוצרות והעריכה והכתיבה ובאינספור פריטי הארכיון, שוכחים את התמונה הגדולה.

צבי אלחייני: הספר מתעד תרבות חומרית שכמעט נעלמה לחלוטין, הושלכה, עברה כבר כמה גלגולי שיפוצים ושינויים באווירה התזזיתית וחסרת המנוח של ישראל. במובן הזה אני והצוות שעובד איתי מתפקדים כארכיאולוגים חושפים, אבל גם כקברנים

״שוכחים את העובדה שהעיסוק הזה בארכיון ובספרים מצטבר לרקוויאם אחד מתמשך לתרבות לא מאוד רחוקה שנמחקה, תרבות שהיתה חדשנית לזמנה, מבחינה מקומית ובינלאומית, ושחייה היו קצרים מאוד במונחים היסטוריים. במובן הזה אני והצוות שעובד איתי מתפקדים כארכיאולוגים חושפים, אבל גם כקברנים״.

מתוך התערוכה מקום, מוזיאון הרצליה לאמנות, 2018

בסופו של דבר, ״גולדרייך ודה שליט: מקום״ הוא בראש ובראשונה ספר מרתק המספר את סיפור חייהם ועשייתם של שני יוצרים ברוכי כישרונות, שהותירו חותם יקר ערך ומשמעות על העיצוב המקומי. בה בעת, באופן עריכתו הוא משרטט תמונה רחבה ועמוקה הרבה יותר של התקופה בה פעלו ושל מנעד הקשרים תוכניים נוספים, כפי שאלחייני מסכם.

״במובנים רבים הספר הזה, שפורש את המנעד הרב־תחומי המאלף של גולדרייך ודה שליט, תובע את מקומה של התרבות האדריכלית בשדה הרחב של התרבות הישראלית. האדריכלות לא נתפסת בארץ כאחד מענפי התרבות, ונופלת לרוב בין הכיסאות, בין שיח גבוה ומנותק של מנגנוני התכנון לבין שיח שטחי על עיצוב או נדל״ן.

״׳תרבות אדריכלית׳ היא תחום שונה לחלוטין מכל אלה, אבל לצערי עדיין פחות מוכר ודי אזוטרי. היסטוריה של אדריכלות פותחת פתח לתרבות והיא ראי לחברה שהתקיימה במקום מסוים ובעת מסוימת. אנחנו יכולים ללמוד הרבה מהמבט הזה לאחור, וזהו אינו מבט נוסטלגי מתרפק, אלא מבט היסטורי מעמיק שיכול ללמד אותנו רבות גם על העת הזו. די, לדוגמה, להזכיר את הרלוונטיות המטלטלת של הפעילות של גולדרייך נגד האפרטהייד, למאורעות ההיסטוריים המתחוללים כעת בארצות הברית ובעולם״. 

לקריאה נוספת

גולדרייך דה שליט: מקום
עורך: צבי אלחייני
הוצאת בבל
עורכת משנה: דיאנה דולב; מאמרים: צבי אלחייני, לואיז בית־לחם, אורנה בן־מאיר, מיכל חכם, איילה לוין; עיצוב גרפי ועריכת דימויים: מיכאל גורדון; עריכת טקסט ותרגום מאנגלית: דפנה רז

The post גולדרייך דה שליט: משאירים חותם, יוצרים מקום appeared first on מגזין פורטפוליו.

שחף סגל מרימה לעולם האופנה

$
0
0

אחרי 15 שנה שבהן עסקה ביחסי ציבור של עולם האופנה, בשנה שעברה התמנתה שחף סגל להיות הדוברת של קבוצת מלונות בראון. אבל מי שעוקב אחרי חשבון האינסטגרם שלה, יודע שהיא לא באמת עזבה את העולם הזה. בחודש שעבר החליטה סגל לצלם פרויקט אישי, שבו היא לובשת בכל יום רק עיצוב ישראלי, ״מהמסד עד הטפחות, מהנעליים ועד לעגילים. אאוטפיט אחד ביום, של מעצבים שהיתה לי הזכות להיות השופר שלהם בעבר ושל כאלה שלא הכרתי מקרוב, ושמחתי סוף סוף להכיר״.

היא גייסה את מאיר כהן @meirco לצילומים במלון בראון SEASIDE החדש, ופרסמה בחשבון האינסטגרם שלה בכל יום מערכת לבוש אחרת, על טהרת הסצינה המקומית. לטובת האיפור היא גייסה את נטע סקלי @nettart ל־@maccosmeticsisrael, ועל עיצוב השיער היה אחראי בן רביבו @benravivo.

ברובד הראשון הצילומים שפרסמה סגל הם הבעת תמיכה במעצבי האופנה המקומיים, שעוד לפני תקופת הקורונה נאבקו בשינויים המהפכניים שעובר השדה, בארץ ובעולם. אולם מעבר לכך, אפשר לראות ביומן המצולם ובטקסט שמלווה אותו, שיקוף של רגע אחד בתקופה של חוסר יציבות: בין רגעי החסד שאחרי הגל הראשון, לחוסר הוודאות שלפני (או בעיצומו) של הגל השני.

יום ראשון

יום ראשון

״נתחיל ב־@belleandsue האהובות שלי, עדי וענבל, שלפני כמעט עשור הקימו את האתר שהפך לחנות שהפך לבית המקדש לאופנה הכי קולית בארץ. הן לימדו אותנו להתלבש בסקנדינבית, אבל אף פעם לא שכחו את החיבור ללבאנט דרך אינספור שיתופי פעולה עם מעצבים מקומיים. העונה הן עלו, שלא לומר זינקו מדרגה, עם מותג חדש שהוא לגמרי שלהן, הכי ׳כחולבני׳, הכי תל אביבי, הכי KINO. האוברול הסגול הזה? אפשר לכבוש את העולם איתו״.

תכשיטים: @viarothstein


יום שני

״יש משהו כיפי בקיץ הזה, שמסרב לנחות עלינו בכל מאודו. חוץ מהשבוע ההוא, שבו דהרתי על אופני המשלוחים בתוך מה שהרגיש כמו תנור טורבו, עדיין לא חם ממש, ואפשר ללבוש ז׳קט באמצע יוני גם בתל אביב.

״האביב שלי, אתם בטח יודעים, היה כתום״. מתחילת הקורונה והחל״ת סגל השקיעה את מרצה וזמנה  כשליחה במדי תן ביס. ״כמנומשת מלידה ובלונדינית מהשפופרת, זה לא צבע שחשבתי שאי פעם אאמץ, אבל הקורונה עשתה לכולנו דברים משונים. כשקפצתי לבחור אאוטפיט של רואי צמח, המעצב הסופר מענטש ומוכשר מאחורי המותג @heroiconline, בחרתי את החליפה הכתומה־מעושנת הזאת ביחד עם בגד גוף כיפי בגזרת גופיה, למקרה שהקיץ יחליט בכל זאת״.

צמידים: @mutrah

יום שני

יום שלישי

יום שלישי

״אוברסייז. כמה מטען יש על המילה הזאת. כמה עיסוק יש בפיד שלי במידות, היקפים, משקל. לפעמים נדמה לי שאם אפשר היה לקחת את כל האנרגיה שנשים (מה לעשות, אלו בעיקר אנחנו) משקיעות בנושאים האלה, בין אם בפועל ובין אם בלחימה וקידום אג׳נדות בנושא ברשתות ומחוצה להן, ולתעל אותה איכשהו למקום אחר, אפשר היה לנקות את כל האוקיינוסים, לסיים את הרעב בעולם, להגיע למאדים. עד שזה יקרה, לקחתי את המידה הכי גדולה (6!) שבה מצאתי את השמלה הנהדרת הזאת של @alembika, זרקתי עליה תיק של @daniellalehavi, ונעמדתי מול האור המהמם של כמעט בין ערביים שבא מהים״.

עגילים: @viarothstein


יום רביעי.

״התקופה הנוראית הזאת של הקורונה עשתה לי טוב. הנה, הוצאתי את זה. לא, לא התבוננתי עמוק פנימה, לא התכנסתי אל ביתי, לא טיפסתי על הקירות משיעמום, לא נעשקתי ונדפקתי על ידי הממשלה המחרידה שלנו (לראשונה מגיל 16 העו״ש בפלוס. הלם!).

״מה כן? עבדתי, עשיתי בערך כל דבר כדי לשבור את הכלים בלי לעבור על החוק (טוב, אולי רק קצת, אבל לא על חוקים חשובים). העסקתי את עצמי, אכלתי המון ושרפתי הכל בדיווש, עשיתי פילאטיס בזום והתחטבתי ובעיקר הייתי חיונית לי ולאהובים שלי. בכל האובר פעילות הזאת (סליחה, בעל. אני נשבעת שאלמד לנוח מתישהו) פתאום נולדה בי הרגשה שלא הרגשתי אף פעם לפני: אני בשיא שלי.

״אני מרגישה שאני מדויקת יותר ברצונות שלי, בהתבטאות, בעמידה על שלי, בפיענוח סיטואציות, בגמישות. הקורונה גרמה לאנשים סביבי להתקפל מפני העולם מפחד, ואצלי צומח עמוד בתוך עמוד השדרה ומחזק אותו מבפנוכו. זו הרגשה חדשה ונהדרת. עכשיו תסלחו לי. אומרים שתכף גל שני. אני הולכת לשיעור TI״.

שמלה: @atawear2016
צעיף: @diklalevsky
תיק: @ahinoam.design
נעליים: @laxshoes
משקפיים: @hamashkifa

יום רביעי

יום חמישי

יום חמישי

״בעצם, איזה יום?! כבר לילה. לא הצלחתי לעצור לדקה עד שהחושך ירד. עבודה על המחשב, טלפונים, פגישות, קניות, ילדים, ילדים, ילדים, נקיפות מצפון שאני לא מספיק עם הילדים, עוד טלפונים, כל אחד רוצה ממני משהו ואני לא מצליחה לעצור רגע, לא כדי להעלות את התמונה היומית. לא כדי לנשום.

״ואז התרגשות גדולה. הופעה. אני הולכת למועדון לראות הופעה. אני מתלבשת יפה כדי לשבת בחושך ולצפות בחברה שלי שרה יפה על במה מוארת עם איש אחד שמנגן. פתאום הווטסאפ מצפצף ומספר לי שאחרי ההופעה יש מסיבה. מסיבה אמיתית! עם מוזיקה! עם ריקודים! אל תתפסו אותי במילה, אבל יש מצב שאני אעבור את הערב הזה סחית. בלי מסכים. בלי תוספות. רוצה לחוות הכל נטו. ככה. חזק״.

אוברול: @julliett_studio
צעיפים: @diklalevsky
כפכפים: @daniellalehavi
תכשיטים: @viarothstein

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

יום שישי

״השבוע שאלה אותי חברה איך זה שאין לי בסטורי swipe up. כתבתי לה שאין לי מושג איך משיגים עוד 2,000 עוקבים, מה שיקנה לי את הפיצ׳ר הנחשק, וזה גרם לי לחשוב על מה זאת הצלחה. כשהייתי קטנה, רציתי להיות שחקנית. עשיתי את זה. הסתכלתי לחלום שלי ברטוב של העין, אבל לא הצלחתי (להתפרנס. להתקדם).

״הייתי עיתונאית, לא רעה אפילו, אבל לא הצלחתי (להתפרנס. ליהנות מזה). ואז גיליתי את עולם היח״צ. ההצלחה היתה מיידית. 15 שנים של אופנה ורק אופנה, ובשנה המופלאה האחרונה קפיצה לעולם חדש ונהדר של מלונאות, תיירות, קולינריה, עיצוב, חיי לילה, אפילו נדל״ן ועסקים.

״שחררתי את עולם הבמה (אבל לא את המסך. פנויה לתפקידי אורח. דברו עם הסוכן שלי). ברגע שהבנתי שהחיים האלה (תקופה נהדרת, דרך אגב) מספקים לי אינספור במות אחרות שמעליהן אני מצליחה להשמיע את קולי. תודה שאתם מקשיבים״.

אוברול: @ronenchen1
תיק: @laxshoes
משקפיים: @hamashkifa

יום שישי

שבת

שבת

״התמונה הזאת מעלה בי חיוך. יצאתי קצת סינדרלה, ואין דימוי רחוק יותר ממני. בחופש הגדול בין כתה א׳ ל־ב׳ עברנו דירה. בבית הספר החדש סיפרתי לכל הילדים שהגעתי מדנמרק, שם חייתי בקרקס. תפקידי במופע היה להיות הנסיכה היושבת על ראש הפיל עם כתר של נסיכות ומנופפת לקהל המשתאה. זה הכי קרוב שהגעתי לדם כחול.

״אם להאמין לרשתות החברתיות, כל אחת היא מלכה או נסיכה. לא לגמרי ברור לי איך מתבצעת החלוקה, כלומר מי זו מי. מזל שאני לא צריכה לשבור את הראש יותר מדי. אף אחד לא הוריש לי דבר, לא תואר ולא כסף. את כל מה שיש לי, השגתי בעצמי עם קצת מזל (בלעדיו לא הייתי פוגשת את #הגבוה) והרבה עבודה קשה.

״סבא שלי, שהיה קומוניסט דגול, אמר לי פעם שאני תמיד אהיה חצויה. הראש בבוהמה והרגליים בפרולטריון. היו שנים שזה הטריף אותי, אבל הגיל (עוד רגע 50, גוד דאם!) מביא איתו שכל. אומרים שגם שלווה. לזה אני עדיין מחכה״.

שמלה: @einav.nasiri
סנדלים: @laxshoes
עגילים: @viarothstein

The post שחף סגל מרימה לעולם האופנה appeared first on מגזין פורטפוליו.

סיטיקט סטוריז מאיירים עירוניות ישראלית

$
0
0

פתק מסתורי נמסר לכם משליח על קטנוע. ״לקיתי בסינדרום ירושלים. אווירת הקדושה של העיר מניעה אותי בין דימוי של אלה, אלילה ואומללה. אני זוכרת לטובה פגישה מרגשת איתך, וחייבת לחלוק איתך התגלות שמימית״. דקות אחר כך, תקלעו להרפתקה שכוללת כוהני דת ומזימות בין־לאומיות.

אך אין צורך לקום מהספה, כי הכל חלק ממשחק קופסה חדש של מותג העיצוב העירוני ״סיטיקט סטוריז״ (Citykat Stories) ומגזין הילדים חלבלוב. ״נפגשנו לפני שנתיים בשבוע האיור בתל אביב, היה לנו קשר טוב וחשבנו איך לשתף פעולה״, נזכרת אירה גינזבורג בשיחת זום, במפגש הראשון שלה עם אירית חוסחאלק וטלי הרדאבל ממגזין הילדים. ״הקונספט שלנו זה ערים וטיולים, וחשבנו שהמיקוד שלנו עם היכולת שלהן לכתוב חידות יהיה שילוב מצויין״.

חלבלוב יצרו בעבר משחקי קופסה שהורכבו מאוסף חידות, ובשיתוף פעולה עם סיטיקט נוצר המשחק ״חדרי בריחה: מרובע עירוני״. לפי גינזבורג, החיבור היה טבעי. ״רצינו ליצור משחק חשיבה שיהיה מודפס על נייר. זו ממש האג׳נדה שלנו. מרגע שקמנו כל הזמן אומרים לנו שאנחנו חייבים להכין אפליקציה.

״הציעו רעיונות כמו מציאות רבודה, מסתכלים על מוזיאון תל אביב וקופץ איור… אנחנו אוהבים נייר! אנחנו רוצים לחזור לנייר ולהשאיר אנשים בתוך הנייר. להוריד קצת זמן מסך. לא שאנחנו נגד טכנולוגיה, אבל אין כמו התחושה של להחזיק ספר ביד״. 

אנחנו אוהבים נייר! אנחנו רוצים לחזור לנייר ולהשאיר אנשים בתוך הנייר. להוריד קצת זמן מסך. לא שאנחנו נגד טכנולוגיה, אבל אין כמו התחושה של להחזיק ספר ביד

המשחק מורכב מארבעה לוחות נייר בגודל 60 על 42 סנטימטרים, ששולחים את המשתתפים למסע חידות מאוייר ברחבי ירושלים, תל אביב, חיפה ואילת. העבודה על הלוחות לקחה כמעט שנה.

״התחלתי מהלוח על תל אביב, וזה לקח חודשים כי לא ידעתי איך לגשת לזה בכלל. לקחנו דף ענק והדבקתי עליו טקסטים שהדפסתי בוורד, ניסיתי לסדר את האיורים בעיפרון. לא הייתי בטוחה מה צריך להיות בכלל הסדר של האיורים״.

יחד עם המאייר ניב אבודרם ואיורים שליקטה מיצירות קודמות של סיטיקט, ניסתה גינזבורג להרכיב מכל החידות שקיבלה תמונה אחת גדולה. ״האתגר שלנו כמאיירים היה לעשות מזה ציור אחד גדול ויפה, לא אוסף של ציורים שמחוברים במשבצות. המטרה הייתה שבסופו של יום תרצה לתלות את זה על הקיר.

״רוב השיחות עם הכותבות היו בזום. הייתי מקבלת קובץ וורד, קוראת אותו וחושבת ׳לא, אין מצב. אני לא מבינה מה קורה פה. זה נורא מורכב׳. הייתי צריכה לעבור עם טלי שכתבה את החידות על כל משפט ולשרבט את מה שהיה שם. רצינו לצאת עם זה לפסח ואז לראש השנה, וכל פעם היו עיכובים. ואז הגיעה הקורונה והרגשנו שיש לנו מומנטום. אמרנו שזה נועד לזה״. 

איך מחליטים איך לצייר כל עיר? 

״צריך לנסות להבין מה מאפיין כל עיר ובחרנו משהו מוכר וידוע לגביה. כל מיני קלישאות מצחיקות כמו יוגה בירקון או הפגנה בכיכר רבין בתל אביב, ובירושלים בחרנו את השם ׳סינדרום ירושלים׳. הם הגיעו מהתבוננות בסביבה שלנו. את אילת וחיפה אני פחות מכירה, אבל זה דווקא עשה את זה יותר קל. את ישר מביאה את מה שאת זוכרת מביקור או שניים שהיית שם, הנסיעה בכרמלית או הליכה בטיילת״.

המשחק יצא לחנויות מיד אחרי חופשת הפסח. גינזבורג מספרת כי הוא זכה לביקורות ונתוני מכירה חיוביים, וכעת הם חושבים לנסות לפתח משחק דומה על ערים בחו״ל. ״נגמרו לנו הערים הגדולות בארץ שאפשר לכתוב עליהן חידות״, היא צוחקת.

״אני חושבת שההצלחה באה מהשילוב של משחק עם משהו איורי, וזו גם מתנה טובה לתת למישהו. בזמן הקורונה הרבה אנשים יושבים בבית ואוהבים לשחק משחקי קופסה והמשחקים של חלבלוב מתאימים לזה. קיבלנו אפילו תגובות שהחידות היו קשות לחלק מהאנשים, אני לא הצלחתי לפתור את כולן. אבל זו חוויה משפחתית וקבוצתית, לא חידון שילדים עושים לבד״.

איך לצייר את גן החשמל

כבר שלוש שנים שגינזבורג ובעלה בוריס פועלים בשם ״סיטיקט סטוריז״, שבאמצעותו הם מוציאים לאור מוצרים הקשורים בעירוניות ישראלית, בראשם שני מדריכי טיולים באנגלית, לירושלים ותל אביב. ״אנחנו מאוד אוהבים לטייל ומאוד אוהבים לאייר״ אומרת גינזבורג. 

״תמיד היינו רואים בחו״ל ספרים מאויירים מגניבים שמנגישים לך את המקום בצורה מעניינת. בקובנט־גרדן בלונדון יש חנות ענקית שמוקדשת לעיר ויש שם אלפי מוצרים מאויירים, גלויות, ספרים, אלבומי צביעה ואפילו סינרים של לונדון. אנחנו במקור מירושלים וזה דחף אותנו לנסות לעשות משהו כזה על ירושלים. אז התחלנו לעבוד על מדריך, לא חשבנו שזה יתגלגל הלאה״.

במשך שנה עבדו על ספר בן 120 עמודים, שלצד הסברים קצרים ואיורים של אתרים בירושלים גם פירט על החיים בעיר, עם תיאורים משעשעים על איך להזמין פלאפל, מה אפשר למצוא על העצים והסברים על פשקווילים. 

בוריס ואירה גינזבורג

״אלה לא מדריכים קלאסיים״ מסביר בוריס. ״זה יותר נועד לתת לך להסתכל על העיר בזווית אחרת, לא סתם לספק מידע. שתדע לחוות את המקום ואולי תדע ליצור עיר משלך בחוויה פנימית. לכן גם הרבה ישראלים כתבו לנו שאהבו את המדריכים כי הם יוצרים תחושה של שייכות וחיבור אישי לעיר״.

באוגוסט 2017 יצא לאור המדריך של סיטיקט לירושלים, ושנה אחריו יצא אחיו התל אביבי. בשניהם הקפידו הזוג לכלול אתרים ופירוט על חוויות עירוניות שאולי לא יזכו להדגשה במדריך טיולים נפוצים, כמו גינות ציבוריות בירושלים, העברת כסף לנהג במונית שירות ובתי קפה קטנים בשדרות בתל אביב.

״רצינו להביא מקומות שלא כל כך מוזכרים במדריכי תיירות וגם לאייר אותם״, אומרת אירה. ״הם מביאים זווית אחרת למקום וגם זווית אחרת ויזואלית. אנחנו מעדיפים שלא לכתוב על האתרים שהם צפיית חובה, אלא לראות את המקום דרך הדברים הקטנים בו. אם כותבים על נווה צדק לא נתחיל מסוזן דלל ושבזי אלא דרך החלונות שיש בשכונה״. 

רצינו להביא מקומות שלא כל כך מוזכרים במדריכי תיירות וגם לאייר אותם. אנחנו מעדיפים שלא לכתוב על האתרים שהם צפיית חובה, אלא לראות את המקום דרך הדברים הקטנים בו. אם כותבים על נווה צדק לא נתחיל מסוזן דלל ושבזי אלא דרך החלונות שיש בשכונה

ביצירת שני המדריכים לקחו חלק צוותים שונים של מאיירים וכותבים שהזוג גינזבורג איגד, כשסגנון הטיולים של אירה ובוריס נותן את הקו המנחה. ״אנחנו אוהבים להרגיש את המקום וללכת לאתרים של מקומיים. אם אנחנו בפריז אנחנו לא הולכים ישר למגדל אייפל, אלא מחפשים איזה שוק פשפשים נידח ונלך לשם.

״פעם באיטליה הרחקנו לכת ושלחו אותנו לבר מקומי שנראה זוועה. ישבו שם חבורה של פנסיונרים מקומיים עם פלורסנט מרצד ומסך טלוויזיה ענק. זה היה נטול קסם בכלל! אז כנראה שצריך איזון בין הקסם האותנטי המקומי לעניין״.

לקריאה נוספת

הספרים זכו להצלחה בארץ ובעולם, ולפי סיטיקט 50 אחוז מהמכירות מגיעות בכלל מישראל. בעתיד מתוכננים לצאת גם מדריכים דומים לברלין ומדריד. ״אלו ערים שאנחנו מכירים ויש לנו הרבה אנשים ששמחים לספר לנו עליהן.

״אנחנו בקשר עם מקומיים שעוזרים לכתוב על החוויה האמיתית של הערים האלו. בברלין כתבנו על האופניים והאוכל, לא רק האתרים. הוספנו אנקדוטות מאנשים שחיים שם, כמו זה שברגע שיש קרן שמש והטמפרטורה מעל 20 מעלות כולם רצים להשתזף ערומים בחוץ״.

אירה מציינת שלא תמיד היה לה כל כך פשוט לצייר את כל האתרים בישראל. ״נורא רציתי לכלול את גן החשמל בספר, אבל איך אפשר אותו? הוא נטול כל אייקון. אז ציירנו אותו מלא פעילויות כמו כמו יוגה וחנויות מגניבות. תל אביב מאוד קוסמופליטית, יש בה אוסף של דברים שדומים לערים אחרות. אבל המקבץ הזה הוא מה שעושה את העיר.

יש לנו איור של אישה אתיופית הולכת בשוק התקווה. אז מה עושה את זה שוק התקווה? הכיתובים בעברית, הכיפות על הראש של אנשים ונעלי הקרוקס, אנשים מפצחים גרעינים ושותים בירה על הספסל. שילוב שיש רק כאן״.

ארבע זקנות בבגדי ים

הלהיט הנמכר ביותר של סיטיקט כלל לא מציג שום אייקון שקשור לישראל, אלא הדפס של ארבע זקנות בבגדי ים. ״קונים את זה צעירים ומבוגרים, ישראלים ותיירים מחו״ל. יש בזה משהו אותנטי מחוף תל אביבי אפילו שלא רואים פרטים.

״זה בכלל זיכרון שלי כסטודנטית, כשהייתי עובדת באחת המסעדות על החוף. המשמרת הייתה נגמרת בשש בבוקר, בדיוק כשהזקנים מגיעים לעשות פלדנקרייס על החוף״. 

אתם אף פעם לא משתמשים בסמלים שאנחנו רגילים לראות באמנות של תיירות ישראלית. לא נמצא אצלכם את השילוב המנצח של גמל־קקטוס־חמסה.

״זה זוועה, פשוט נורא״, נאנחת אירה. ״הסמלים האלה קיימים כבר שנים ואני חושבת שצריך לחשוף עוד ועוד שכבות של הארץ הזאת. רצינו להנגיש את חיי היום־יום כאן, לא איזו ישראל פוליטית.

השילוב של גמל־קקטוס־חמסה הוא זוועה, פשוט נורא. הסמלים האלה קיימים כבר שנים ואני חושבת שצריך לחשוף עוד ועוד שכבות של הארץ הזאת. רצינו להנגיש את חיי היום־יום כאן, לא איזו ישראל פוליטית

״אני חושבת שהגמל כבר לא כל כך חלק מההוויה שלנו ואנחנו מביאים הרבה מהסיפור האישי שלנו. כמו שאתה קונה פוסטר של לונדון ומתחת לציור של הביג בן יש כוס תה, כי קאפ אוף טי זה חלק מהסיפור שלהם. אני רוצה לקחת את בלגן האסוציאציות שיש בראש כשאתה עוזב עיר חדשה ולהעביר אותו לדף״. 

ההשראה לעבודה באה מיצירות של מאייר ואדריכל איטלקי בשם קרלו סטנגה (Stanga). ״הוא מוציא ספרים מאויירים מדהימים על ערים בהוצאת מולסקין. הם פשוט משאירים אותך בפה פעור מבחינת הרמה האמנותית והאיורית שלהם. אני תמיד עם ספר שלו אצלי על השולחן.

״לרוב הוא משתמש במעט מאוד צבעים, וגם אני רציתי שהספר יהיה בשחור לבן כי אני סובלת מצבעים ואוהבת תמצות. תכננתי שאנשים יצבעו את המדריך, אבל אחר כך גיליתי שאנשים לא מוכנים לצבוע ספר״. 

מדריכי טיולים לא מאבדים מהערך שלהם אחרי הקורונה, כשלא ברור מתי נוכל לטוס שוב לחו״ל?

״הבנו שאנחנו פחות מדריך ויותר ספר חוויתי, איזו מזכרת שגם אם אתה גר בתל אביב אתה נהנה לדפדף בה ולעבור וירטואלית על המקומות. לכן אני לא חושבת שהם מאבדים אקטואליות, ובתקופת הקורונה המשכנו למכור באתר ספרים לארצות הברית, אירופה וישראל.

״יצירה על עירוניות נותנת לך שאיפת אוויר צח: פתאום מגיעה קרן אור מרומא או שאתה מרגיש את ריח האספרסו בבית קפה שיושב על מדרגות ספרדיות. זה ממש חשוב להמשיך את הנוסטלגיה לתיירות, אני ממש מרגישה חנוקה שאנחנו לא יכולים לנסוע לאנשהו״.

הקורונה משפיעה על העיר ולכן גם היצירה תשתנה. אנשים עומדים או יושבים במקומות שלא חשבו עליהם קודם, עוצרים לכמה דקות, שותים יין ומדברים קצת. חשבנו לעשות סקיצות של הרגעים האלה. זה יכול אולי להיות הנושא לתערוכה הבאה, להתבונן בהתנהגות החדשה של אנשים

״הקורונה משפיעה על העיר ולכן גם היצירה תשתנה״, מוסיף בוריס. ״אני חושב שאנשים יתגעגעו לטייל ויקנו יותר. טיילנו בתל אביב לא מזמן וראינו בשדרות בן גוריון המון צעירים יושבים על הדשא ברחוב.

״אנשים עומדים או יושבים במקומות שלא חשבו עליהם קודם, כל מיני שולחנות קטנים מחוץ למסעדות. אנשים עוצרים לכמה דקות, שותים יין ומדברים קצת. חשבנו לעשות סקיצות של הרגעים האלה. זה יכול אולי להיות הנושא לתערוכה הבאה, להתבונן בהתנהגות החדשה של אנשים״.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר של פורטפוליו >>

״אני לא רוצה כל כך לאייר את מה שקורה ומשתנה״, עונה אירה. ״אצלי יש מלא נוסטלגיה. אני עושה סדרה של איורים שלוקחת את המקומות האחרונים שביקרנו בהם ומאיירת אותם. אני חושבת שהקטע של נוסטלגיה יהיה מאוד רלוונטי, אנשים תקועים בבית ורוצים שוב לחוות קצת.

״אנחנו מביאים זכרונות שעושים משהו נעים לאנשים, כאלו ששולפים את כל הפרטים הקטנים שאתה לוכד מהמציאות סביבך. אני מסתכלת על איור של איזה רגע עירוני ונזכרת במקום ובשעה שהייתי שם, וזה מעורר בי זכרונות שמחים. אני רוצה לקוות שהאיורים שלנו ושל מאיירים אחרים יוכלו לספק את הצורך הזה ולהזכיר לאנשים ימים טובים״.

The post סיטיקט סטוריז מאיירים עירוניות ישראלית appeared first on מגזין פורטפוליו.


דודו גרשטיין חוזר לציור

$
0
0

יובל:

בוקר טוב דודו, מה שלומך? איך עברה עליך עד עכשיו השנה המשונה הזאת של הקורונה?

דודו:

הי יובל, אני בסדר ונראה לי שמכל הרע יוצא משהו טוב. הקורונה הכניסה אותי לפוקוס על התערוכה שתוכננה עוד קודם לכן. הדחייה במועד הפתיחה והעובדה שהסטודיו היה משותק מפעילות עשתה לי טוב, כי יכולתי לעבוד ללא הפרעה ויצאו דברים שאני מרגיש שלם איתם, כאילו מהשמיים אירגנו לי את הזמן. נראה לי שעכשיו אני בנקודת מפנה חשובה, אבל נראה מה יהיה

יובל:

יופי, אני שמח לשמוע שהצלחת להפיק מזה טוב. בוא נגיד רגע משהו על שם התערוכה: ״חזרה לציור״. מה זה אומר? מתי עזבת את הציור? עזבת אותו בכלל? ומתי ולמה חזרת?

דודו:

אפשר להגיד שמעולם לא עזבתי את הציור אלא הרחבתי את הגבולות שלו והתקרבתי לפיסול. יחד עם זאת עזבתי את הכיוון הפיגורטיבי־נרטיבי שעשיתי לפני 40 שנה ולא זכה לעדנה כי היה טרם זמנו, והיום נראה כאילו צוייר אתמול.

מהנקודה הזו (סדרת המרפסות) לקחתי את הציור שוב ויצרתי עבודות חדשות, אבל עם יותר בשלות ועומק רגשי שמאשש אצלי את היכולת שלא אבדה, ומזריק לה אנרגיה חדשה שמוליכה אותי לדברים נוספים שיושבים אצלי ומחפשים מוצא.

דודו גרשטיין

בנוסף אני ממשיך סדרה אחרת שיצרתי בסיטה בפריז בתחילת שנות ה־90, וגם אותה אני מעדכן ומפתח לאחר רעב לציור פיגורטיבי שנמשך כ־30 שנה. הדור שלך לא מכיר את הציור הזה ואני שמח להמשיך ולעשות היכרות מחודשת. ההמשך הטבעי למכוניות ולציור העירוני בכללותו הוא ציורי הקורקינטים שנעשו לאחרונה ומרתקים אותי

יובל:

באיזה אופן אתה חושב שבאים לידי ביטוי בציורים החדשים הבשלות והעומק שאתה מזכיר?

דודו:

יש מצב שבו אתה יוצר באופן מבודד ממה שנעשה סביבך, שגורם לך לסוג של היסוס בצורת הביטוי. אבל הבשלות והבטחון העצמי יודעים לאזן את המרכיבים השונים לכדי שלמות. כוונתי למינון בין המופשט לריאליסטי, בין הנקי למורכב ,בין הגס לעדין וכדומה.

חשוב לעדן ולאזן ולשים את כל המרכיבים בסדר ובמידה הנכונים כדי שהתבשיל יהיה מדוייק. אולי כמו בבישול איכותי, כשהשף יודע בדיוק מה מתאים למה ואיך זה נראה לעין ולחיך

יובל:

מה מושך אותך במרפסות ובמכוניות? וגם – למה ציור פיגורטיבי? זה רצון לתקשר?

דודו:

ראשית מאז ומתמיד רציתי לספר סיפור באמצעות הציור. גם כשעולם האמנות חגג עם ״המדיום הוא המסר״ או ״שדות הצבע״ של קלמנט גרינברג, אני גרסתי שזה לא מספיק. כצייר צעיר שעבר בפריז ובניו יורק וראה את הדוקטרינה של המופשט והמושגי, חשבתי שהתוכן מאוד חשוב וראיתי דווקא בספרות מודל להשראה.

מאז ומתמיד רציתי לספר סיפור באמצעות הציור, גם כשעולם האמנות חגג עם ״המדיום הוא המסר״. כצייר צעיר שעבר בפריז ובניו יורק וראה את הדוקטרינה של המופשט והמושגי, חשבתי שהתוכן מאוד חשוב וראיתי דווקא בספרות מודל להשראה. הזדהיתי לגמרי עם הכתיבה של חנוך לוין וכמוהו עניין אותי לחדור לתוך ההוויה המרכיבה את חיינו, כפי שראיתי אותה בעיני ילד סקרן

הסדרות הראשונות שלי עסקו בביוגרפיה שלי ובזכרונות הילדות: גדלתי בתל אביב ובמרפסות הסגורות עם הדור של הורי, היושבים שם עם העיתון והאבטיח שהשאיר עלי רושם עצום שדחף אותי לטפל בו. רציתי ליצור דימויים שינציחו את ההוויה הישראלית של שנות ה־50 וייחרטו בזכרון הקולקטיבי דרך האמנות. הזדהיתי לגמרי עם הכתיבה של חנוך לוין וכמוהו עניין אותי לחדור לתוך ההוויה המרכיבה את חיינו, כפי שראיתי אותה בעיני ילד סקרן.

אחר כך בפריז חזרו לי דימויי יושבי המרפסות ביושבי המכוניות, בודדים או בזוגות, סגורים בקפסולה ממתכת ונדונים לאינטראקציה ביניהם לטוב או לרע. נראה היה לי שזו תמצית ההוויה של החיים במאה ה־20.

אחר כך גם ראיתי את הצד המרתק של השתקפות החוץ על פני המכונית ואיך בסביבה מתחברת ומתאחדת על גבי השמשה והפח יחד. כך שהמכוניות ספרו את היציאה מתחום הבית לרחוב ולעיר; עדיין, סיפור של חיים עירוניים

יובל:

והרצון לתקשר?

דודו:

הרצון לתקשר אכן מאוד מאוד חשוב: אמנות שלא מתקשרת היא במקרה הטוב דקורציה וברב המקרים חסרת משמעות, והמשמעות היא הדבר החשוב. צייר שנוגע בי הוא רק מי שנותן משמעות לחיינו בעולם ובזמן הזה. הייתי רוצה שמי שיראה את התערוכה יסתכל מחדש בעיניים אחרות על המרפסות או המכוניות הממלאות כל פינה בסביבה שלנו

הרצון לתקשר מאוד מאוד חשוב. אמנות שלא מתקשרת היא במקרה הטוב דקורציה וברב המקרים חסרת משמעות, והמשמעות היא הדבר החשוב. צייר שנוגע בי הוא רק מי שנותן משמעות לחיינו בעולם ובזמן הזה

יובל:

אז מה ההבדל בין הציורים והאמנות שאתה מציג בתערוכה לבין כל מה שהוצאת לעולם בעשורים האחרונים ושאפשר למצוא בכל העולם, מפסלי חוצות גדולי ממדים בגובה של 10 מטרים ועד עבודות קטנות שאפשר לשים כל מדף בסלון: כולם צבעוניים מאוד, פיגורטיביים, מתקשרים.

יש הבדל? צריך להיות הבדל?

דודו:

כפי שכבר ציינתי, הרחבתי את גבולות הציור ויצרתי ז׳אנר חדש שלא היה קיים קודם לכן. זה שלח אותי לכיוונים חדשים ואחרים. המתכת שדרשה צבעי תעשייה משכה אותי לצבעוניות פופית משהו, שבה כל צבע חגג את חירותו וגם את דקורטיביותו ומאד נהניתי גם מזה.

זו היתה גם אסטרטגיה למשוך תשומת לב, אותה אסטרטגיה שגורמת לתפוז לבלוט בצבע כתום ולפרח בצבעי צהוב וארגמן. אני קורא לזה סוג של פיתוי: אבל מתחת לפיתוי יש גם תוכן, שרוב האנשים פשוט לא רואים.

סדרה גדולה שעשיתי ונקראת 5th avenue מדברת על הצפיפות האנושית הכמעט בלתי נסבלת, אבל היא נחווית על ידי רוב האנשים כחגיגה צבעונית שלא נגמרת.

האלמנט הצבעוני מאפיל על המסר בהרבה מהמקרים. גם פסלי החוצות שהבולט בהם הוא ״מומנטום״ בסינגפור מדבר על צפיפות עירונית ואמביציה להצליח ולעלות למעלה במדרג החברתי, אבל רוב העולם רואה בו צורה וצבעוניות ולא בהכרח משמעות.

באשר לפסלים הקטנים שציינת, גם הם היו סוג של אסטרטגיה להגיע לקהלים רחבים שיגרמו לאנשים להתעניין בדברים האחרים שעשיתי. מכיוון שלא היה לי גב מוזיאלי או גלריות חזקות שתומכות, עקפתי את כוחות השוק והגעתי לתודעה באמצעות שגרירים קטנים שהפצתי בעזרת חנויות עיצוב.

כדי לשרוד בעולם קשה ותחרותי אמן צריך גם למצוא דרכים חדשות להביא את עצמו לתודעה, ואת זה עשיתי מתוך אינטואיציה טבעית שהיתה לי ושונה לגמרי ממה שעולם האמנות מכיר. העובדה שזה עבד למרות מחיר מסויים שזה גובה

יובל:

איזה מחיר? העובדה שהיית צריך לפתוח בסוף גלריה משלך?

דודו:

לא זאת היתה הסיבה. הגלריה נפתחה כסוג של התרסה כלפי גלריסט מסויים שטען שאנחנו האמנים (המרגישים מנוצלים) לא מבינים מה זה להיות גלריסט. רציתי להוכיח לו שגלריה לא דומה ליצירת אמנות, גלריה היא ארבע קירות עם שלט ויומרה, ואת זה גם אמן או כל אחד יכול לעשות, והגיע הזמן שלגלריסטים יהיה קצת יותר ריספקט לאמנים שמתאמצים לבוא לידי ביטוי.

גלריה לא דומה ליצירת אמנות, גלריה היא ארבע קירות עם שלט ויומרה, ואת זה גם אמן או כל אחד יכול לעשות, והגיע הזמן שלגלריסטים יהיה קצת יותר ריספקט לאמנים שמתאמצים לבוא לידי ביטוי

וכשפתחתי את הגלריה לא האמנתי שעשיתי את זה. שוב שברתי את הכלים, וכמו שפיליפ רנצר פעם אמר לי ״ביננו, זה מה שכל אמן חולם לעשות״. זה אפשר לי להציג כל מה שבא לי ומתי שאני רוצה ומה צריך יותר מזה? הרבה אמנים עושים את זה היום בצורה קואופרטיבית ואני חושב שזה נפלא ורצוי וחשוב. הקמת הגלריה היא אפיזודה בתפוצה ענקית שיש לי בכל העולם ובגלריות חשובות למדי.

המחיר שהתכוונתי אליו נוגע לשטויות שנאמרות בקשר למסחריות של האמן, שזה בכלל סיפור בפני עצמו שלא שייך ליצירה עצמה

יובל:

הבנתי. אז שאלה אחרונה: כמה חשוב לך שמי שיראה את העבודות בבית האמנים יזהה את מה שהוא מכיר כ״דודו גרשטיין״? מה אתה רוצה שיקרה בזמן הביקור בתערוכה? אחרי? מה חשוב לך?

דודו:

מה שקורה לי עכשו נובע בעיקר מגילי המתקדם (75) ומהעובדה שמבחינה ביולוגית הסוף נראה כבר באופק. לכן אני מרגיש שעדיין יש דברים שלא אמרתי או לא הספקתי להגיד, ואם לא עכשיו אימתי. גם המצב שהציור הנרטיבי שאני אוהב הפך למקובל תורם לזה מאד.

נראה לי שיש לי עוד כוחות אדירים ויכולות שלא מיציתי ואותם אני רוצה להשאיר אחרי. חשוב לי שאוכל להגיד לעצמי ״עשית כל מה שרצית ויכולת ואם צריך ללכת לפחות לא בזבזת את מה שבורכת בו״. אין בי שמץ מרירות או כעס על עולם האמנות או העולם בכלל, היה כיף. ואם ישאר משהו ממני לדור הבא אוכל רק לחייך בהנאה מלמעלה ולהגיד I MADE IT


דוד גרשטיין | UTURN: חזרה לציור
אוצרים: ורה פלפול, אריה ברקוביץ
בית האמנים, אלחריזי 14, תל אביב
פתיחה: 9.7; נעילה: 1.8

The post דודו גרשטיין חוזר לציור appeared first on מגזין פורטפוליו.

״אהבה זה ריחוק״ במרחק 100 מטר

$
0
0

אישה מתהלכת בשכונת מגוריה ומפצירה באנשים לגלות אחריות ולעטות מסכות; אימא ושני ילדיה מצלמים סרטון יומולדת לסבתא, שאותה לא ראו שבועות; גבר שכבר לא מסוגל להישאר בבית מגלה דרכים יצירתיות לצאת למרות הגבלות התנועה; בני זוג רבים זה עם זה בשיחה שמתקיימת על אפליקציית הזום. תיאורים אלו לא נשלפו מהזיכרון, אלא מסרטים שונים של ״במרחק 100 מטר״, פרוייקט סרטים קצרים שיצרו הוט וקסטינה תקשורת על החיים בהשפעת נגיף הקורונה.

הפוטנציאל היה מבטיח: מיטב היוצרים והיוצרות, קאסט מרשים וחומר גלם שקשה שלא להזדהות איתו. התוצאה: תלוי מאיזה מרחק מסתכלים. במבט רחוק על הפרויקט, כתמהיל של סרטים קצרים, מה שמחבר בין הסרטים הוא ההקשר ההיסטורי. היוצרים והיוצרות טוו לאורך קווי העלילה את כל המאפיינים של תקופת הקורונה: כפפות, אלכוג׳ל, שיחות בזום, הסגר. העולם קטן, החיים צרים; הכול מתרחש על מסכי המחשב והטלפונים הנידים, ברחוב, בחדר המדרגות, בסופר ובחדרי הבית. 

במרחק 100 מטר אינו רק סיפור על תקופה. מתחתיו מסתתר סיפור עומק אוניברסלי ועל־זמני; נרטיב אקוטי, קליני, סופני, שבצל הקורונה קיבל נפח וחשיבות, בעולם שבו המובן מאליו התגלה כלא מובן מאליו כלל

אולם מבט קרוב יותר יגלה כי במרחק 100 מטר אינו רק סיפור על תקופה. מתחתיו מסתתר סיפור עומק אוניברסלי ועל־זמני, שבצל הקורונה קיבל נפח וחשיבות. זהו נרטיב אקוטי, קליני, סופני; סיפור עומק על אודותם של קשרים בין אדם לאדם, בין בני משפחה, בני ובנות זוג, בין קהילות ובין זהויות. ובעיקר על הצורך הבסיסי של האדם בזולתו: סיפור שכולו עטוף בכמיהה לקשרים, לדיאלוג, לדאגה ולחיבור בעולם שגם בלי הגבלות הפך למנוכר. עולם שבו המובן מאליו התגלה כלא מובן מאליו כלל.

לונג־דיסטנס של אסף פולונסקי לדוגמה, אינו זקוק לקורונה. הוא מספר על זוגיות מנוכרת בשלט רחוק, קשר ארוך־טווח שמתקיים כבר מספר שנים. קשר כזה, לכאורה, הקורונה לא יכולה לשבש. אך המרחק שכבר מצוי בין המסכים ובין הדמויות שחיות אלפי קילומטרים זו מזו, רק מתרחב יותר בצל האסתטיקה של אפליקציית הזום.

אסף פולונסקי, לונג דיסטנס

מאור זגורי, נא להתנהג בהתאם

סרטו של מאור זגורי, נא להתנהג בהתאם, מזמין הזדמנות להוציא את הכביסה המלוכלכת החוצה, להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית. במרכזו סיטואציה מרגיזה: שני אנשים – זוכת תוכנית ריאליטי (תקווה גדעון שמגלמת את עצמה) ונהג מונית (שולי רנד) – נכלאים לנסיעה ארוכה שבמהלכה מתקיים דיון טעון פוליטית. כנראה שבימים כתיקונם אחד מהם היה נוטש בסערה כבר בדקה הראשונה. אך חוסר יכולתם להימלט מאלץ הכרה בבעיה, גם אם בצורה מכוערת, שהיא הצעד הראשון בפתרון הטראומה החברתית.

בסרטה של הדס בן ארויה, אם אנחנו מתקרבים עכשיו, ביבי מכריז על מסך הטלוויזיה ש״אהבה זה ריחוק״, ובאותו הזמן שני צעירים מוצאים זו את זה לאחר שהמפגש הקודם ביניהם עלה על שרטון. לולא הקורונה, מי יודע אם המפגש המחודש היה מתרחש.

ב״פולי״ של דפנה לוין, אישה מוצאת עצמה נעולה מחוץ לביתה בחדר המדרגות, משוועת לעזרה משכניה שנותרים סגורים בביתם. את השכנים היא לא פגשה מעולם, והם מגיבים אליה בחשדנות והססנות. היא מעולם לא נזקקה להם, אך כשהצורך עולה, כל דרכי התקשורת כבר נסגרות. הסרט מתאר סיטואציה מבהילה שמעלה את השאלה – מה יקרה כשהמסכים וקווי הטלפון יפסיקו לפעול? למי נפנה? 

כך, הקורונה מתפקדת במרחק 100 מטר כמגבר שמאפשר לעיסוק התמטי להדהד בחוזקה. בחלק מהיצירות הדהוד זה מתעוות, צועק וצורם, מעורר מנעד רגשות שנע מאי נוחות עמוקה ועד חרדה קיומית. בחלק אחר, הוא מייצר הזדמנות ייחודית להגביר קולות חלשים, לזהות אפשרויות בין אישיים ולנצל אותם למטרת דיאלוג.

אבל תוכן ורמה בצד: על אף הזיקה התמטית וההיסטורית המשותפת, הפרויקט סובל מחוסר אחידות ברמה ובצורה גם יחד. יש סרטים טובים יותר ופחות, עמוקים ורדודים. בחלק מהיצירות אף ניכרת בוסריות, רמת גמר נמוכה. חלק אחר, עם זאת, מדגים כיצד אפשר ליצור קולנוע בועט, מדויק ואפקטיבי גם כשהוא מוגבל במרחב, בזמן ובמשאבים בסיסיים. 

על מנת לנצל את המיטב נדרשת צפייה רציפה מתחילתו ועד סופו. צפייה שכזו מעניקה לו איכות מסוימת של אלבום קונספט: יש כמה להיטים, יש רצועות טובות ופחות טובות, אפילו קטעים שדומים למעברונים מופשטים והזויים. אך השלם עולה על סך חלקיו

לכן, על מנת לנצל את המיטב מהפרויקט הזה, ובו בזמן להתגבר על הפערים ברמה, נדרשת צפייה רציפה מתחילתו ועד סופו. צפייה שכזו מעניקה לו איכות מסוימת של אלבום קונספט: יש כמה להיטים, יש רצועות טובות ופחות טובות, אפילו קטעים שדומים למעברונים מופשטים והזויים. אך השלם עולה על סך חלקיו.

על אף הרמה הלא אחידה, אפשר לזהות את הפוטנציאל הגלום בהתמודדות היצירתית עם ימי הקורונה. אם זו אינדיקציה קולנועית, נוכל לצפות ליצירות נוספות שעניינן לא רק בהשלכות הבריאותיות, הכלכליות והחברתיות שהנגיף יצר, אלא במבט הייחודי שהוא מאפשר על המובן מאליו; בזמן שהמובן מאליו הפך למצרך נדיר.

ומלבד זאת, אפשר להנות מהפרויקט הזה כקולאז׳ של נקודות מבט שונות, המאפשר להתבונן על הרגע ההיסטורי הזה בעודו מתגלגל. כעת, בעיצומו של ״הגל השני״, נראה שבמרחק 100 מטר לא מאפשר רק הצצה אל העבר, אלא גם אל העתיד.


במרחק 100 מטר
ישראל
בהפקת קסטינה תקשורת, 2020
הוט 3 והוט VOD

הדס בן ארויה, אם אנחנו מתקרבים עכשיו

דפנה לוין, פולי

The post ״אהבה זה ריחוק״ במרחק 100 מטר appeared first on מגזין פורטפוליו.

הרשימה המשותפת // 9.7.2020

$
0
0

כרמל אילן בסמטת שלוש

המיצב הפיסולי החדש Saṃsāra של האמנית כרמל אילן, מקבל את פני המבקרים בתערוכת היחיד שתיפתח מחר (ו׳, 10.7, עד 10.8) בגלריית ״סמטת שלוש 6״ (כניסה מגלריה ברוורמן או מסמטת שלוש). ״סמסרה״ הוא מושג שמקורו בסנסקריט, ומשמעותו תנועה מתמשכת. אילן מתווה בחלל הגלריה מיצב פיסולי אשר על אף החומריות המודגשת שלו הוא אוורירי וחסר משקל. ההליכה בין עבודות האמנות בחלל מחייבת את המבקר לעבור לקצב רגוע ומדוד.

הסמסרה היא גם העיקרון העומד בבסיס הבחירה של אילן בעבודה בנייר, החומר עימו היא מזוהה, בטכניקות פורצות דרך שפיתחה עם השנים. הנייר, נושא בתוכו את הDNA של העץ, הופך לדף נייר הנושא טקסטים, ונכרך לספרים. בגילגולו הנוכחי, הוא נאסף אל קליפות עץ מעובדות, החובקות חזרה את הנייר בצורות אורגניות מן הטבע. בתערוכה Saṃsāra, פסלי העלים, רחבי השולים ושסועי השפה, עשויים עץ ונייר, מעלים על הדעת את המשכיותו של הטבע והשתנותו המתמדת.

לצד המיצב המרכזי יוצגו עבודות של אילן מהשנים האחרונות. אוצרות: דריה קאופמן, מיטל מנור.

כרמל אילן בסמטת שלוש 6. צילום: נמרוד גנישר

נעמה נחושתאי בגלריה זהזהזה

LOVE IS DISTANCE

כמה חודשים אחרי שסיימה את התואר השני במחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל, הפכה עבודת הגמר של נעמה נחושתאי THE FUTURE IS SAFE, לאקטואלית במיוחד, כשהעולם כולו נעצר עקב הקורונה. בזמן הסגר, נחושתאי המשיכה לחקור את שגרת החירום הישראלית וניהלה מסלון ביתה יומן קורונה ויזואלי, שבו הגיבה לאירועים בזמן אמת וניסתה לתת ייצוג קונספטואלי וחזותי לנרטיב החדש.

העבודות הגרפיות מפגישות הדמיות חפצים יומיומיים עם מושגים מופשטים ויוצרים יחד מבע אירוני, אנושי ונוגע ללב. דרכם היא מתארת שגרת חיים חדשה בה נייר טואלט וביצים הפכו למוצרי יוקרה, בה חוגגת מדינה שלמה את סדר הפסח דרך מסך המחשב, בה המרפסות הפכו לבמה ולמעשה – את הימים בהם עולם שלם יושב בביתו מבודד, חרד ובסכנת חולי.

כעת היא מציגה את העבודות בתערוכה LOVE IS DISTANCE, שתיפתח הערב (9.7, עד 31.7) בגלריה זהזהזה בנמל תל אביב. בתערוכה יימכרו חפצים שיוצרו במיוחד לאירוע. 

לוקס פוגילה, פאנל פסטיבל הצילום

מחוץ למסגרת: פאנל מקוון עם מומחי צילום מהעולם

כחלק מהאירועים סביב פרס מיתר למצוינות בצילום 2020, פסטיבל הצילום פוטו ישראל יארח הערב (9.7, בשעה 20:00) אירוע ״מחוץ למסגרת״ במסגרת פרס מיתר למצוינות בצילום 2020. האירוע יציג אונליין פאנל בהשתתפות כמה משופטי הפרס ושותפים נוספים מרחבי העולם שיעסקו באפשרויות השונות של הצגת צילום, עם דגש על החשיבות והרלוונטיות של ספרי ומגזיני צילום היום. הפאנל ייערך באנגלית וניתן לשלוח שאלות מראש לדוברים, דרך טופס ההרשמה. ההרשמה לפאנל ללא עלות – לאחר מילוי הטופס יתקבל לינק זום למפגש. 

חברי הפאנל: מייקל בנסון – מנהל פרס פיקטט לצילום ומייסד Candlestar/Photo London; שאן דייבי – אמנית, בריטניה; גז׳גוש קוסמלה – מייסד ומנכ״ל הוצאת BLOWUP, פולין; אריק ורונס – עורך ראשי של מגזין הצילום GUP; מיה ענר – אוצרת ראשית, PHOTO IS:RAEL.

איריס אוליבר בגלריה פריסקופ. צילום: אלה פאוסט

איריס אוליבר יוצאת מהכלים

הערב (ה׳ 9.7, עד 8.8) תיפתחח בגלריה פריסקופ בתל אביב תערוכת היחיד של איריס אוליבר, ״יוצאת מהכלים״. אוסף כלי אלומיניום שהגיע לידיה של איריס אוליבר, אמנית רב תחומית, בוגרת מגמת צורפות בבצלאל, התחבר בטבעיות לאלומיניום שמשמש חומר עיקרי ביצירה שלה. בשנה האחרונה עברה אוליבר תהליך אישי עמוק של חזרה הביתה, כשהבית הוא מטאפורה לעמוד שידרה, יציבות ומרכוז. כלי האוכל בני עשרות השנים, שרוטים ומצולקים, מקומטים לעיתים ללא הכר, חלקם שבורים ובעלי ידיות ברזל חלודות, מכילים בתוכם חיים שלמים. בעבודות המוצגות בתערוכה היא משלבת טכניקות של ריקוע, ניסור, רקמה, אריגה וחריזה, שילוב של חומרים רכים וקשים, זולים ויקרים, חוטי ברזל חלודים ועלים של זהב וכסף.

״הכלים הם ׳כלים חיים׳ כמוני, בעלי פגמים וקמטים, עם עבר, הווה ועתיד. חשוב לי שיראו את ההיבט האנושי שבהם״ היא אומרת. אוצרת: הדר מקובר מרום.

מחברות הכלא של האסיר נ'. צילום: באדיבות ויצו חיפה

מחברות הכלא של ויצו חיפה

שיתוף פעולה בין סטודנטים לאומנויות הצילום והמסך מהמרכז האקדמי ויצו חיפה לבין אסירים בכלא שאטה בצפון הארץ, הוליד פרויקט אמנותי משותף: ״מחברות הכלא״. עבודות הגמר של הפרויקט יוצגו באירוע פתוח לקהל (בהתאם להנחיות התו הסגול) ביום ג׳ הקרוב (14.7 19:30) בחנות ״גולדמונד ספרים יד שניה״(רחוב עקרון 6 בחיפה).

במסגרת הפרויקט עשרה סטודנטים משנים ג׳־ד׳ מהמחלקה לאומנויות הצילום והמסך במרכז האקדמי ויצו חיפה, בהנחיית ראש המחלקה ערן חדד ברק, נפגשו במשך תקופה עם עשרה אסירים  מכלא שאטה. המפגשים נאסרו לצילום אך תועדו והוקלטו בסאונד ובכתיבה.

הפרויקט יצר מפגש אנושי ודיאלוג באמצעות לימוד משותף של פרקטיקות סיפוריות שונות. במהלך המפגשים כל סטודנט/ית ואסיר כתבו יומן אישי במחברת תלמיד פשוטה של 40 דף, ואלה הוקראו והוקלטו מדי שבוע עלי־ידי הסטודנטים והאסירים. עם סיום הקורס הסטודנטים הפיקו סרטים קצרים כשקולותיהם וסיפוריהם של האסירים משמשים כרקע לתמונות המופיעות בסרט, ובמקביל האסירים והסטודנטים כתבו והקליטו סיפורים קצרים המבוססים על חוויית חיים משמעותית. חומרי הגלם שעברו תהליך של מחקר, ועיבוד גובשו ליצירות מפתיעות וחדשות.

The post הרשימה המשותפת // 9.7.2020 appeared first on מגזין פורטפוליו.

20 ומשהו // שני רועה

$
0
0

שני רועה, בת 24, ציירת. לומדת באקדמיה לאמנות בלייפציג. בימים אלו מציגה תערוכת יחיד בגלריה מאיה בקריית המלאכה, תל אביב (עד 25.7). 

עמוק בבטן 

אחרי לימודי האמנות בתיכון תלמה ילין ואחרי הצבא, למדתי ציור אצל רן טננבאום. אני מגיעה ממקום של רישום, והלימודים אצלו ממש פתחו לי את עולם הצבע. היה לי קשה להיכנס אליו, זה לא משהו שהייתי עושה או שבא לי בקלות. הרישום מאוד זורם, טבעי ואינסטינקטיבי עבורי. הצבע ערער אותי בטירוף.

גיליתי שאני לא ציירת כמו שתמיד חשבתי: הייתי במקום של חיפוש, רציתי להגיע לחופש צבעוני וללמוד צבע בצורה מעמיקה. אני זוכרת שאחד מהדברים הראשונים שרן אמר לי הוא שצבע זה לא איפור, שחשוב שאני לא אצבע את הרישומים שלי. כשעובדים עם צבעים וכתם זה מייצר משהו אחר לגמרי. 

אני זוכרת שאחד מהדברים הראשונים שרן טננבאום אמר לי הוא שצבע זה לא איפור, שחשוב שאני לא אצבע את הרישומים שלי. כשעובדים עם צבעים וכתם זה מייצר משהו אחר לגמרי

אני לא ממש טובה בשום דבר שהוא לא ציור: די קל לי לבחור בו, תמיד היה בו משהו חזק, אולי גם הכל החוויר לעומתו. האופן שבו אני מציירת הוא ספונטני ואינטואיטיבי, כמעט אימפולסיבי. אני לא חושבת על הדימויים לפני, הם מגיעים ממקום עמוק בבטן. בתערוכה שעשיתי אחרי הצבא עם חברה, החלל היה חשוף לרחוב: אנשים פשוט נכנסו ולא האמינו שאני הציירת (לפעמים זרמתי על זה, זה היה נחמד).

את מה שהיה לי להגיד אמרתי בציור 

כשהייתי קטנה הייתי קוראת קומיקסים של רוברט קראמב, שמתעסקים באיזה גועל אנושי. תמיד היה משהו בגועל שמשך אותי לצייר ולהתעסק בו, לא היה איזה רגע של בחירה. גם בציורים שלי מכיתה ג׳ הנושאים הם אנשים, גועל ומיניות. וגם אם יש בי איזה רצון פנימי להגעיל קצת, זה לא ממקום של לעורר פרובוקציה.

צילומים: שחף הבר

אמא שלי אומרת שהיא חושבת שהנפש שלי עברה משהו בגלגול הקודם. אני מנסה להביא את כל מה שיש לי בשביל לענות למה זה מה שאני מציירת, ועדיין אין לי תשובה. פעם הרגשתי שאני לא משתלבת בשיח, כי יש גישה שאומרת שצריכה להיות בחירה, ומשם לעבוד; שהעבודה צריכה לשרת את הרעיון. אבל פשוט שחררתי מעצמי את השאלה של למה, גם כי התהליך הוא לא כזה.

ברגע שהרשתי לעצמי להיות בחופש גדול שמחובר לרגש ודחף, הדברים נולדו בצורה שהכי בריאה להם. יש כל מיני דברים להגיד על הציורים, אבל אני לא חושבת שזה בהכרח מעניין מה לי יש להגיד. יש מחשבה שהושקעה באיזו צורה, אבל אני לא מרגישה שיש לי איך להגיד אותה. את מה שהיה לי להגיד אמרתי כבר בציור. 

פשוט טסתי לשם

ידעתי שאני רוצה ללמוד, אבל הדגש על ציור בבתי ספר לאמנות בארץ הוא לא כפי שהייתי רוצה. פעם מידלתי לזויה צ׳רקסקי (אני עובדת כמודל לציירים, כשאני לא מטיסה כדור פורח), והיא זרקה את השם HGB (האקדמיה לאמנות בלפייציג). נכנסתי לאתר וראיתי שכריסטוף רוקהבלה, צייר שאני מאוד אוהבת, מלמד שם.

יש להם פקולטה רק לציור, ואני עפה על ההפרדה של ציור מהשאר, כי זו שפה כל כך עצמאית ומורכבת. הלימודים הם חמש שנים (ובחינם): בשנתיים הראשונות לומדים די הכל, ואז נבחנים לכיתה של פרופסור. החלטתי להיבחן, ובעקבות פרסום בפייסבוק פנה אליי פיליפ, תייר גרמני שקנה רישום בתערוכה שעשיתי אחרי הצבא. הוא למד שם וממש המליץ על הלימודים, ואמר שהוא וכריסטוף חברים מפעם. 

בית הספר רצו לקבל את הציורים פיזית, אז פשוט טסתי לשם. כשהגעתי הרחתי טרפנטין מאחת הכיתות אז נכנסתי. היה שם תלמיד שאמר שכריסטוף נמצא עכשיו, ושאבוא לדבר איתו. ממש נלחצתי בהתחלה. כתבתי לו אימייל לפני שהגעתי אבל הוא לא ענה.

אמרתי לו שקוראים לי שני, והוא אמר שהוא ראה את המייל ושהוא התכוון לענות. הראיתי לו את העבודות והרגשתי שהוא קצת מתרשם, ואחרי שבוע קיבלתי מייל שאומר שאני יכולה להיבחן ישר לכיתה שלו, מה שאומר שהתקבלתי ישר לשנה השלישית. 

בהתחלה עברתי שש דירות, ותוך כדי המון בירוקרטיה והכל בגרמנית. האתגר הזה ריגש אותי. לייפציג עיר מהממת, מאוד סטודנטיאלית ואלטרנטיבית. מסביב טבע, יפיפייה, במרחק אופניים יש אגם. אני גרה עם שישה שותפים, אבל זה קצת כיף להרגיש עטופה. זה לגמרי מרגיש המקום הנכון. 

השנה הזו די חופשית, פעם בשבועיים יש לי פגישה עם כריסטוף, לפני אני מכינה עבודות ואז אנחנו מדברים עליהן. יש קורסים שמתחלפים כל חודש, כמו ללמוד להכין דבק לקנבס, פיגמנטים ולבנות מסגרות. בהתחלה הרגשתי איזה מרדף, שלכולם יש יותר ידע ממני, אז הייתה לי מלא מוטיבציה להשלים פערים.

להרגיש או להבין

לאחרונה היה לי שוונג אחרי תקופה יבשה כל הקורונה: זו לא הייתה תקופה מעוררת השראה בשבילי. גם אחרי, כשהייתי כל כך בתוך זה בלימודים… זה היה קצת מדכא.

ואז גלריה מאיה פנו אלי והציעו לי לעשות תערוכה. מיה בלוך מציגה תערוכת יחיד בחלל שלידי, וזה כל כך החמיא לי וריגש אותי. אני מעריצה את העבודות שלה עוד מהתיכון, הדברים שלה משפיעים עלי. הייתה לנו הזדמנות להכיר והצעתי לה שנעשה שיח גלריה יחד. אני מאוד מתרגשת מזה. 

כשאני מסתכלת על עבודה בתערוכה, אני לא מרגישה שאני מבינה מה עומד מאחוריה. בתור אמנית אני גם לא חושבת מתוך מקום כזה. ניסיתי לעשות דברים קצת יותר קונספטואליים, לחבר ציור עם רעיון, ולא ממש הצלחתי להביא את עצמי לידי ביטוי בדרך הזו. יש נושאים, אבל זה מגיע ממקום אחר.

אני אוהבת שהשיח עוסק בשאלות של צבעוניות או קומפוזיציה. הרבה רגעים בדרך שבה אני עובדת הם מופשטים: כשאני מסתכלת על הקנבס, זה ממש כמו מבחני האישיות האלה, שמראים לך ציור ואת מוצאת את הדברים בתוכו. גיליתי שכשאני מסתכלת על ציור אני יכולה לבחון אותו ולחשוב עליו, אבל אני לא יכולה להגיד למה זה קרה.

אני יכולה לדבר על האופן שבו זה קרה. ואני שואלת את עצמי הרבה מתי זו בחירה ומתי זה מתוך הרגל. ניסיתי לדמיין שאני מציירת משהו שלא כולל דמויות, והיו פעמים שניגשתי לזה, וזה פשוט לא דגדג לי. אני חושבת שיש איזה משהו שממש פורץ ממני ברצון, ובלי זה הרבה יותר משעמם לי ליצור. אני תוהה האם להתגבר על השעמום הזה בכל זאת כדי לחפש, כי זה בטוח יהיה תרגיל טוב. אבל זה כמו מין גל כזה שכיף לעלות עליו ולגלוש אותו. 

לוותר ולהרוס דברים, גם כשאני אוהבת אותם

אני עובדת עם רפרנס כשאני מרגישה שאני כבר מעתיקה את עצמי. אני לוקחת משהו שאני מתייחסת אליו כטריגר, שמנחה אותי. עכשיו לדוגמה יש לי איזה 200 ציורים שיש בהם שתי דמויות, אז נעזרתי בציור של רובנס עם קומפוזיציה אחרת.

לרוב אני מתחילה בלי לדעת בכלל מה אני מציירת, מהראש. גיליתי שכשאני באה עם מטרה מסוימת, עם דימוי שבא לי לצייר, זו מלחמה מול הקנבס. אני מנסה לא להיקשר למשהו או לרעיון מסוים בציור שאני אוהבת, כי זה מגביל. למדתי להיות לחלוטין מוכנה לוותר ולהרוס דברים, גם כשאני אוהבת אותם.

אני מעדיפה לזרום עם מה שקורה בציור, מלהתעקש על משהו שהוא כאילו יפה. יש שלב שהציור נראה זוועה, וזה נותן לי מלא חופש, כי אני לא מול בד ריק. כשיש לכלוך יש נקודה לדמיין מתוכה, זה השלב שאין בו את הזהירות. יש משהו מסוכן בלהיזהר על ציור: כשאני אוהבת אותו אני ישר מרגישה תקועה ומוגבלת, כאילו אני צריכה לשמור על משהו.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הייתה לי שיחה משמעותית עם חבר מגרמניה, דיברנו על ציור שלו. הייתה שם דמות, ואמרתי לו שהיא לא מתאימה. הוא הסכים איתי, אבל אמר שכל הסיפור של הציור זה הדמות הזו. ואז הקבלתי את זה לילד: יש לך ילד ואתה רוצה שהוא יהיה משהו, ואתה מכוון אותו לשם. אבל אז אתה רואה שהילד שלך לא הולך להיות עורך דין, הוא הולך להיות משהו אחר לגמרי.

אתה יכול להילחם בו, ויהיה לכם קשר לא טוב והוא ייצא איזה פאק־אפ. מצד שני אפשר לתת לו את החופש והעצמאות שלו, לתמוך בו להיות מה שהוא רוצה להיות. בדיוק ככה אני מרגישה כשאני חושבת על הציורים שלי. יש לי איזו כוונה אליהם, אבל אם הם רוצים להיות משהו אחר אני נותנת להם. ככה אני אגדל את הילדים שלי ואת הציורים שלי.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים של 20 ומשהו לחצו כאן

צילומים: איריס נשר

The post 20 ומשהו // שני רועה appeared first on מגזין פורטפוליו.

ריקרדו ורדסהיים, מורן סומר ואוסי ולד // חוליות

$
0
0

אחד הדברים המסתוריים ביותר בתהליך יצירתי הוא הרגע שבו בא לעולם רעיון. הוא תמיד עמום, מופשט ואף פעם לא מפוענח, אבל הוא שם. הוא סוג של חריץ בקיר בטון שמתוכו בוקע אור. יהיו עוד הרבה חפירות, קידוחים ונגיחות בקיר הזה, אבל אתה יודע שאתה כבר בדרך לצד השני.

הרעיון ל״חוליות״ הגיע ברגע מנוחה בסיור לוקיישן בטיילת בת ים: נשענים על המעקה של המזח, הבחנו בצללים של ציפורים שהוטלו על גבי החוף. מהמזח ההתבוננות בחול הייתה לרגע כהתבוננות במסך, שהדימויים בו התווספו למארג הענק והרחב שהוא חוף הים, בין הגלים לעיר. זה היה לא צפוי, מחוץ לחוקיות העולם כפי שאנחנו מכירים. אחר.

כך התחילה העבודה שלנו על חוליות, שבמקור נוצרה עבור פסטיבל בת ים לתיאטרון ואמנות רחוב. יש משהו סמלי בבחירת החוף כלוקיישן: במהלך הפסטיבל הטיילת מוארת, רועשת וצבעונית, ולצידה הים נותר בעלטה כמעט מוחלטת.

ריקרדו ורדסהיים, מורן סומר, אוסי ולד. צילום: ענבל רוטשילד

לים משמעות רבת פנים: הוא נתפס כישות קדמונית, תבונית ובלתי נשלטת, מקור לרומנטיקה ואימה בו זמנית. התבוננות בים היא בו בזמן חוויה אינטימית וגם אוניברסלית. המחשבה על קהל שמתבונן בגלים ותוהה מה הם יולידו הקסימה אותנו. חשבנו על אבולוציה, על המחזוריות האינסופית של תנועת הגלים, על כל הדברים שמגיעים על גבי ספינות; על האנושות שמכלה את עצמה באמצעות חפצים, ועל צבא פולש של צעצועי פלסטיק זולים שמגיע מסין.

תוך כדי עבודה וחיפוש התמקדנו באבולוציה אלטרנטיבית של יצורים שוהי חוף המורכבים חפצי ים ואברי גוף. משם התחלנו לחשוב על סרט טבע המהרהר על ההיררכיה בין בני אדם לחפצים. 

זמן מעגלי והכלאות

חזרה למחזוריות הים. יצירת לופים היא פרקטיקה רווחת באנימציה: תנועות ומקטעים שחוזרים על עצמם עד אין־סוף. בהשראת תנועת הגלים החלנו את מנגנון הלופ על כל רכיב בעבודה שלנו: הסרט יתנגן בלופ שלא נדע את התחלתו ואת סופו – כך צופה יכול להתחיל לצפות בו בכל רגע נתון. כל היצורים ייבנו מלופים שונים שניצור והם מצידם גם יזוזו באופן הממחזר את עצמו. נשכפל ונשעתק ככל האפשר כדי ליצור ריבוי, עושר ונפח.

עם המחשבות על החוקיות הזו נכנסנו לסטודיו ויצרנו אוסף לופים אנימטיביים של אברי גוף בודדים וחפצים זזים שצילמנו בסטופ־מושן ולאחר מכן ציירנו עליהם פרטים במחשב. את הלופים האלה סידרנו באינדקסים שונים: כל אינדקס מכיל תנועות שונות לאיבר או חפץ אחר. 

כשהיו בידינו 12 אינדקסים עמוסי לופים, מעין אבני בניין או תאים ראשוניים, התחלנו לחבר אותם זה לזה בכל מיני אופנים ולברוא יצורים. סך הכל 82 יצורים נוצרו כך: כדורים נושמים, דגיגי מניפות, מדוזות משוטים, מנדלות של ידיים ומטקות וגם אפרים

כשהיו בידינו 12 אינדקסים עמוסי לופים, מעין אבני בניין או תאים ראשוניים, התחלנו לחבר אותם זה לזה בכל מיני אופנים ולברוא יצורים. סך הכל 82 יצורים נוצרו כך: כדורים נושמים, דגיגי מניפות, מדוזות משוטים, מנדלות של ידיים ומטקות וגם אפרים.

במסגרת מחקר על האבולוציה לקחנו נושאים ורעיונות שלמדנו ועל בסיסם בנינו סיפורים. ברירה טבעית, טקסי הזדווגות, מרק קדום, התפתחות של תקשורת… תהליך העבודה התבסס על אימפרוביזציה: ניסינו לדמיין משחק הרכבה שבו הים בוחן את האוביקטים, תר אחר אפשרויות של קיום ומשלח אותן אל החול. מתוך כך נבעו רעיונות שלא יכולנו לחשוב עליהם לבד – תוכן היצירה הדהד את תהליך העבודה ואת השאלות שהעסיקו אותנו על היחס שבין יוצר ליצירה.

לאורך הסרט המשחק הולך ומקצין, מוטציות נשלחות אל החוף וכמעט מיד נכחדות, עד שצפירה רחוקה מבשרת על הגעה ליעד נכסף: הים פולט דמות אדם בעדינות, והגלים מניחים אותו על החול. הוא מתבונן בחפצים שנשטפו אל החוף לפניו, בבבואתו, בעולם אליו הגיע… וחוזר לים. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

אורי קדישאי הנפלא היה אמון על פס הקול. בעוד אנחנו עמלנו על יצירת עולם דימויים חדש מדברים קיימים (found objects), אורי, על פי אותה החוקיות, הרכיב צלילי חיות, חפצים, מכונות ומה לא על מנת ליצור רקע קולי תואם לפאונה המדומיינת שהצגנו לו. הבחירות המדויקות שלו מיקמו את היצירה במרחב שבו רצינו: בין הפילוסופי לסלפסטיק, בין החלומי למדעי.

מסך

את הסרט יצרנו במסגרת רזידנסי במתחם פסט פקטורי בבת ים, בניהולו של אמיתי יעיש. ראו אותו כ־50,000 איש שביקרו בפסטיבל, צעדו על הטיילת וצפו בעבודות שהוצגו לאורכה. לצערנו מתחם האמנים והפסטיבל לא קיימים עוד. 

כאנימטורים אנחנו רגילים ליצור למסך, עבור קהל הרגיל לשבת בקולנוע מתחילת הסרט ועד סופו (למעט כמה נשמות אמיצות). חוליות, שהוצגה למשך שלושה ערבים בלבד, היתה חוויה מיוחדת וחזקה עבורנו. היא הוקרנה על שטח גדול בחוף, לצלילי הגלים.

חוליות הוקרנה על שטח גדול בחוף, לצלילי הגלים. צופים אחדים ראו את כל הלופ פעמיים ואף שלוש. ילדים השוו ביניהם חוויות, איזה יצור הם הכי אוהבים. היצירה קמה לתחייה, משתנה ונהיית מורכבת יותר בכל מגע ואינטראקציה עם הקהל

צופים אחדים ראו את כל הלופ פעמיים ואף שלוש; היו גם אחרים שראו דקה והמשיכו הלאה. ילדים השוו ביניהם חוויות, איזה יצור הם הכי אוהבים; מאבטח של הפסטיבל שסייר לאורך החוף חנה את מכוניתו באמצע ההקרנה וצפה בה יישוב על מכסה המנוע. היצירה קמה לתחייה, משתנה ונהיית מורכבת יותר בכל מגע ואינטראקציה עם הקהל. 

מוטציות 

על מנת ש״חוליות״ תמשיך לחיות, יצרנו פורמטים חדשים לצפייה. הצגנו את חוליות פעמיים כמיצב בחלל סגור: הקרנה על תחתית הבריכה הריקה של ימק״א ירושלים במסגרת פסטיבל אניניישן בניהול תמי ברנשטיין, ובתערוכה ״off אסיף״ בגלריה המקרר, שם יצרו עבורנו האוצרים שחר דיוויס ואיריס פשדצקי בריכת מים קסומה להקרין את העבודה בתוכה. 

בהמשך ערכנו את העבודה לסרט, בשילוב חומרים שצילמנו במסגרת פסטיבל בת ים. הסרט טייל בפסטיבלים, זכה בפרס הסרט העצמאי הטוב ביותר בתחרות אסיף, וממש לאחרונה בפרס הסרט האקספרימנטלי הטוב ביותר בפסטיבל אוקספורד (ארצות הברית). 

האמת שחלום גדול הוא להציג את חוליות שוב על חוף הים בתל אביב, בסביבה שהיצירה נולדה עבורה. מי יודע, אולי פעם נעמיס את הפקלאות והילדים לוואן ונקרין את חוליות על חופים מזדמנים פה ושם. 


The post ריקרדו ורדסהיים, מורן סומר ואוסי ולד // חוליות appeared first on מגזין פורטפוליו.

מה קורה // אריה לדרהנדלר

$
0
0

מי?

אריה לדרהנדלר, 37 גר בקיבוץ חנתון.
אתר / פייסבוק

סטטוס זוגי?

חי עם בת זוגי מיכל ושני הבנים צוף (5) ובר (3.5).

מה בצלחת?

כמו שאמר סמואל אל ג׳קסון: חברה שלי צמחונית, אז אני די צמחוני (בדגש על די).

איפה ומתי אפשר לראות את העבודות שלך ומה כדאי שנדע עליהן לפני שאנחנו רצים לשם?

אני מציג קולאז׳ים, וידאו ועוד ביפו קריאייטיב (רח׳ שבטי ישראל 33) עד סוף חודש יולי. אפשר לבוא לראות בתאום עם אמנון, מנהל יפו קריאטיב, או איתי. התערוכה נקראת ״גברא רבה״ והיא מבוססת על המדרש התלמודי על רבי יוחנן וריש לקיש. אני עושה עבודת עומק על הסיפור המופלא הזה בשנתיים־שלוש האחרונות מאז שהצגתי בחממת האמנים ביריד צבע טרי 9.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

התחלתי מייצוגים של הדמויות והסיפור ברישום פחם ממושך ובעבודת וידאו, שבה שיתפתי פעולה עם הרקדנים והכוריאוגרפים אייל עוגן וטל שיבי. משם המשכתי לעבודה יותר אסוציאטיבית דרך הקולאז׳ים, שמהווים את עיקר התערוכה וחושפים את מיתולוגיית היצרים שמשכה אותי לעסוק במדרש העתיק.

איזה אמן מפורסם פגשת ואיך היה?

מכירים את סוזן ג׳יין וולפּ? לא יודע אם היא מפורסמת… בקרב ציירים היא נחשבת לאחת מגדולות הדור, ויש לה הילה (מוצדקת לגמרי) של זֵן מאסטר. פגשתי אותה בביתה על גבעה ירוקה בוורמונט סמוך לגבול קנדה. דיברנו על הגינה שלה.

מהו פרויקט החלומות שלך וכמה כסף צריך כדי לממן אותו?

להמשיך לעבוד על סיפור המפגש בין רבי יוחנן וריש לקיש דרך יצירת פסיפס מחלוקי נחל מהנהר שבו הם נפגשו (הירדן) ומהנהר שלגדותיו נכתב הסיפור (נהר הפרת, בעירק). אין לי מושג כמה כסף צריך בשביל זה. עד כה אנשי המודיעין; הסופר הידוע ממוצא עירקי; והקבלן הצ׳כי הפועל כיום במקום – כולם לא רצו או לא יכלו לעזור לי בגלל הסיכון שנשקף לקשרים שלהם שם.

מה פריט הלבוש האחרון שקנית?

כובע מצחייה אפור ואנונימי, שתי התכונות הנחשקות ביותר בכובע.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים לחצו כאן

The post מה קורה // אריה לדרהנדלר appeared first on מגזין פורטפוליו.

מיכאל ליאני // LGBTQ Love

$
0
0

חודש יוני בא וחלף, ואירועי הגאווה הגרנדיוזיים נדחקו לשוליים בעקבות הקורונה. הכוח הוויזואלי־תרבותי החשוב והמשמעותי לעיצוב זיכרון ודעת קהל נעלם, וראיתי צורך לתת נוכחות ולהציג את הפרשנות שלי לגאווה ולאהבה.

קל לאנשים להסתכל עלינו כפרובוקציה של מצעד, למרות שאנחנו נלחמים הרבה על כך שיראו באהבתנו שווה ועל זכותנו למשפחה. יצרתי את סדרת אהבה גאה מתוך כוונה להיות חלק מארכיון. עד היום – ממה שחקרתי ושאני מכיר, במיוחד בנוף הישראלי – לא תועד ארכיון של אהבה גאה בכזה היקף. כאמן, ארכיון וזיכרון מרתקים אותי: אני בודק אותם, משבש אותם ובונה אותם מחדש.

הזוגות שאני מצלם הם מרחבי הארץ. רובם מתל אביב, אבל יש גם מראשון לציון, מרמת גן, מרחובות, מגבעתיים, מחולון, מבת ים, מעפולה מירושלים ועוד. השאיפה שלי להגיע לכל הזוגות בכל הארץ – כמובן שזה מצריך הרבה כסף וזמן, במיוחד בתקופה כזו. הוצאתי הרבה כסף על הפרויקט והמון זמן, באהבה (ואני  מקווה שבעתיד אקבל תמיכה לפרויקט).

ענת נימני ונינה בר

אביב גרינברג וניב ניסים

שירי רוזנברג ומאיה דרור

נעה לוי ונהר בינר

שרון תובל ודב קלמן

רז שפירא וחוה מאירוביץ

בן גבאי וגל רז

כרם יעל לנדמן ואופיר שקד

אלין גרסין ורז טלבי

לקריאה נוספת

אני מצלם את הזוגות בביתם, לא יותר מארבעה־חמישה קליקים במצלמת פילם. הם מכניסים אותי לבית שלהם, למרחב האישי, ויחד אנחנו יוצרים משהו חדש. אני מאוהב בכולם, באמת, איך שהם קיבלו אותי, וגם אנשים שממש לא אוהבים את המצלמה נרתמו והיו נהדרים. 

לפני שצילמתי חשבתי הרבה על אלבומים משפחתיים, על המבט ועל החיוך הכפוי, על החיוך שאומרים לך לזייף למצלמה. ביקשתי מהם להיות ניטרליים ולהישיר מבט: תסתכלו בעיניים למי שיראה. החיוך שהעולם הסטרייטי חייב לרוב נעדר: אני לא יוצר ארכיון מתחנף, נעים לחיך, אני יוצר ומתעד מציאות, והיא יפה. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הייתי בטוח שכשאנשים ייחשפו למסה של אהבה גאה – כזו שהם פחות רגילים לראות – הדבר יהפוך לחזק ומשמעותי, מה שאכן קרה. הפוסט שפרסמתי זכה לכ־120 שיתופים עד כה ולהודעות רבות של זוגות נוספים שרוצים להיות חלק מזה; זוגות מכל הקשת האנושית ולא בהכרח משדה אמנות. וזו הייתה הכוונה: אני לא עושה פרויקט סגור רק לעולם האמנות, אלא משהו בפריסה רחבה, עם העין האמנותית שלי שבאה לידי ביטוי באופן הצילום וקומפוזיציה.

אולי הפרויקט הזה, בתת מודע שלי, פועל מתוך רצון לאשר את האהבה שלי לבן זוגי. אני מאמין ויודע שהרבה זוגות להטב״קים עוד חיים את המבט של האחר, שטבוע בהם מתוך החברה, את הקושי להיות שקוף באהבה שלך בפומבי

אולי הפרויקט הזה, בתת מודע שלי, פועל מתוך רצון לאשר את האהבה שלי לבן זוגי. אני מאמין ויודע שהרבה זוגות להטב״קים עוד חיים את המבט של האחר, שטבוע בהם מתוך החברה, את הקושי להיות שקוף באהבה שלך בפומבי. 


נינה ודגנית הלוי

גיורא קפלן ורפי דייגי

שון האו וירדן דוד־ברוך

מורן ויקטוריה סבג ודנה גילרמן

לורן ואביה כזום פרנס

חאדר אבו סייף ואביב אגמי

יערה גולדמן ורוני ססלוב

פיסטרייך מגר רובי ומרק

שלום גיל וסיימון גנני

אביבה ויהודית עברון

תמר לנדא ורעות לוי

עידו גידרון וג׳יאני נוטרניקולה

חן אריאלי והלית לוי

אבי בוסקילה ושימרי סגל

ליאל בומברג וגיא אסיף

ענת ניר והדס גולדמן

אברהם קריצמן ומתן אורן

בר ירושלמי ובר הסנס

ארנון ברעם ויניב עמר

The post מיכאל ליאני // LGBTQ Love appeared first on מגזין פורטפוליו.


עבודה בעיניים // הילה טוני נבוק

$
0
0

הפרטים הטכניים

כניסה (מזרח), יציאה (מערב): אלומיניום צבוע, קרמיקה, זכוכית חלבית, מנטים, 2019. אוצרת: איה מירון, מוזיאון ישראל, ירושלים. פרויקט הכניסה לעיר – חברת עדן, חברה לפיתוח כלכלי בירושלים. יוזמה וניהול: חברת רן וולף, תכנון אורבני וניהול פרויקטים.

מי אני

הילה טוני נבוק, נולדתי בתל אביב ואני גרה בה כל חיי. מכירה אותה אולי כבר קצת יותר מדי טוב, אז כשאני רוצה לשוטט באמת וללכת לאיבוד, אני נוסעת לראשון לציון או לנתניה. לפעמים רחוק יותר.

למדתי לימודי עיצוב בוויצו חיפה, ולימודי אמנות בתכנית התואר השני באמנויות של בצלאל. התבוננות על מרחבים פרטיים וציבוריים סביבי דרך פריזמה של עיצוב, ומה העיצוב הזה בא לשרת או להסתיר, היא חלק מהפרקטיקה שלי. אני פסלת, אבל העבודה מתחילה אצלי תמיד דרך הרישום. חוץ מזה, אני מרצה לפיסול במחלקה לאמנות בבצלאל.

העבודה

העבודה מורכבת משני תבליטי קיר שמוצבים בכניסה לתחנת הרכבת בירושלים, במסדרון שמחבר בין התחנה לרחוב יפו הסואן והתחנה המרכזית החדשה. המחשבות החומריות על העבודה התחילו מתוך עניין שלי בשילוט הכוונה שנמצא סביבנו במרחבים הציבוריים, ובפוטנציאל הצורני־מופשט שגלום בו.

מדובר באלמנטים שמקיפים אותנו ביום יום, שהם בעלי השפעה מכרעת על התנועה שלנו במרחב, אבל מלבד ההכוונה הממוקדת שלהם (לאן לפנות? מותר להמשיך ישר?) אנחנו כמעט ״לא רואים אותם״. רציתי לבחון את היכולת של אותן צורות ״שילוטיות״ לזלוג אל תוך מסורות של פיסול, ולעשות את זה במקום כמו תחנת רכבת, שבו ההכוונה וההתמצאות הן חלק מהותי בהוויה של עובר האורח.

אלומניום וזכוכית היו מובנים לי מאליהם בשלב הראשוני, אבל המחשבה על הקרמיקה (שיוצרה וצויירה ידנית, אריח־אריח!) הגיעה בשלב מאוחר יותר, מתוך תהיות על עצם המעשה של הצבת עבודה במרחב הציבורי. במשך שנים הקרמיקה היוותה חומר מרכזי בפיסול חוצות בישראל. רציתי להתחבר למסורת הזאת ולצטט אותה – השימוש בה בעבודה הזו הוא בגדר ״דיבור על״ החומר הזה.

העבודה מתייחסת לרגע מעבר בין זמן ובין מקום. לא התחלתי ישר עם דימוי מוגדר, אבל הצורות החצי עיגוליות יכולות לכוון למחשבה על שמש, על זריחה ושקיעה, ומעבר כזה מהיום של הבחוץ למחשכי התחנה ולהפך. עם זאת, אלו עבודות שחולפים על פניהן די במהירות, כך שגם אם יש דימוי מוגדר יותר (כפי שהצילום שמתעד אותן מקפיא), המבט של הצופה בפועל, תוך כדי הליכה, ״מפרק״ את הדימוי הזה ומשאיר לצופה מרווח להשלים אותו בראש.

לקראת העבודה עשיתי מחקר בנוגע לפיסול ציבורי ישראלי, זה תחום מרתק. גיליתי שבעבר היו תקנות עירוניות שחייבו שילוב של אמנות בכל בניין עירוני או ממשלתי, ואני ממש מקווה שהתקנה הזאת תחזור (אני יודעת שאיגוד האמנים הפלסטיים פועל בנושא נמרצות). לפיסול ציבורי תפקיד חשוב בהעשרת המרחב שלנו, בחינוך האסתטי, וראוי שגם היום תהיה יוזמה ערה יותר של גופים עירוניים להזמין אמנים להשאיר חותם במרחבים הציבוריים.

אלו רגעים שנרקמים לתוך המארג העירוני, שמייחדים את המקום והזמן שאנחנו חיים בו ומייצרים שכבה של מאגר ויזואלי עירוני. יש לזה ערך גדול: גם אם אנחנו לא נעצרים להתבונן בעבודה בכל פעם שנחלוף לידה, היא משאירה בנו משקעים ויזואליים, היא מעוררת אותנו לחשוב, אנחנו גדלים ומשתנים לאורה.

תעבירו את זה הלאה

זו עבודה שנוצרה ספציפית למקום. לפני שפנו אלי הכינו שם בקיר שש גומחות אפורות שחיכו לי. אני חושבת שהן ידעו שאני אגיע. תוך כדי עבודה הנחתי שבינתיים חולפים אנשים ליד הגומחות האלו ותוהים לפשרן.

יש סכנה בהצבה של עבודה עם מורכבות כזו במקום שעוברים בו אלפי אנשים יום יום, מקום עם סף וונדליזם גבוה. אני מניחה שלי ולעבודה הזו נכונו עוד התקשרויות בעתיד, תיקונים, שיפוץ כזה או אחר, אלו יחסים שרק התחילו.

פלוס אחד

כחודשיים לפני סיום הקמת העבודה הצגתי עבודת קיר קטנה יותר בתערוכה ״קירונית״ במרכז לאמנות דיגיטלית בחולון (אוצר: אודי אדלמן). התערוכה בחנה את ההיסטוריה של עבודות קיר מוזמנות בישראל, והזמינה כמה אמנים עכשוויים להציג עבודות חדשות במרחב הציבורי של המרכז. רוב העבודות המוזמנות נשארו שם כעבודות קבע, זה מהלך נפלא בעיני.

האמורים 14א׳. צילום: דפנה גזית

העבודה שלי – ״האמורים 14א׳״, כשם הכתובת של המכון הדיגיטלי בחולון – מקדמת את הבאים לבניין ומשתמשת באסתטיקה של שלטי מתכת בכניסה למשרדים כדי לייצר פסל מופשט. המיקום של העבודה בכניסה הוא קריטי מכיוון שכולנו מכירים כל כך את תוצרי השילוט האלה בכניסה לבניינים עד שההבנה שמדובר בפסל יכולה לנחות רק אחרי כמה שניות.

זאת עבודה שעשיתי במקביל לעבודה בתחנת רכבת, ובאיזשהו אופן היא מיצוי צורני וצבעוני מובהק יותר של הרעיון; אוביקט שעשוי מאלומיניום זהוב וכסוף ושחור, עם תוספות של זכוכית. ברכבת הרגשתי שהעבודה, בצבעוניות העזה שלה, בתוך כל הסביבה האפורה, צריכה לתקשר באופן מיידי עם העוברים והשבים, ושהיא צריכה להציע מעין נחמה, או תקווה, למי שיוצא המנהרות התת קרקעיות האלה.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

אם לחזור רגע לשאלה הקודמת, אני יכולה לספר שאחרי התערוכה בחולון הציעו לי להציג את העבודה הזו בתערוכה מוזיאלית והרגשתי שזה נוגד לגמרי את ההגיון הפנימי של העבודה. היא נועדה ל״אמורים 14א׳״, ורק שם היא צריכה להיות מוצגת. אבל בהחלט הייתי שמחה לעשות עוד כמה ״כניסות״ כאלו, לכתובות אחרות.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים לחצו כאן

לקריאה נוספת

The post עבודה בעיניים // הילה טוני נבוק appeared first on מגזין פורטפוליו.

״הלוואי והיה בר קיימא בירושלים, תל אביב, באר שבע ובכל מקום״ 

$
0
0

הנמלה שבלוגו של עמותת ״בר קיימא״ היא כל הסיפור. אותה חיה קטנה שפועלת בקבוצה למען מטרה שגדולה ממנה פי כמה מונים, היא משל לפעילותה של העמותה הירושלמית, שאמנם שמה לא מוכר לרבים, אך השפעתה על זירת התרבות בעיר גדולה משאפשר להניח. מקומות בילוי, הרכבים מוזיקליים, מוסדות תרבות, גלריות ואמנים עצמאיים; ״בר קיימא״ עומדת מאחורי כולם ומהווה בסיס רעיוני, בית ניהולי, גב כלכלי ואחווה מוסדית לכולם.

הנמלים העמלות שמאחורי העמותה הם נועם כוזר ולידיה מלטין: הוא חבר במפלגת הפיראטים והיא רקדנית בלט לשעבר, שעלתה ארצה מבוסניה. כשהם מספרים על היכרותם, השניים מספרים על ירושלים של פעם, על הימים שבהם האלטרנטיבי פרח ועל האופן שבו הקהילה היוצרת בעיר רק התגבשה.

אך ירושלים פנים רבות לה, והעיר ידעה בעבר מלחמות ותקופות אפופות מתח. ״העיר הייתה עיר רפאים״, נזכרת מלטין בתקופת האינתיפאדה של ראשית שנות ה־2000. ״היית הולך בבן יהודה בעשר בבוקר ולא היה איש ברחוב. אם היו כמה אנשים במעבר חציה, כולם היו מתרחקים אחד מהשני במבטים חשדניים״. 

המפלט מהאיום הקיומי היה בחיי הלילה: בר ה״דיוואן״ שניהלה מלטין עם פרישתה מלימודי הבלט באקדמיה, היה אחד הברים היחידים שפעלו בעיר. ״זה היה יותר מוסד תרבות מבאר; התוכן היה יותר חשוב מהאלכוהול. זה היה מקום שהיית מוצא בו אוסף של אמנים, סטודנטים מבצלאל ואנשים טובים״. בין הברמנים שעבדו במקום אפשר למנות את שאנן סטריט וסייד קשוע, ובין הלקוחות שבילו בו בלט כוזר. ״הוא היה הלקוח מספר אחד״, היא מספרת בחיוך.

אך המקלט התרבותי לא שרד את המלחמה, ומלטין נאלצה לסגור את הדיוואן. עם חשבון בנק מעוקל והכורח לפרנס את עצמה, היא החלה לעסוק בהפקה בזירה הבין תחומית, ואילו כוזר התמקד בקולנוע תיעודי. הדיוואן אמנם נסגר, אך הזוג, שהיה מעורב בחיי התרבות בעיר, לא ניתק קשר עם הקהילה שיצר.

המפעל. צילום רפי קוגל

המזקקה. צילום איתמר גינזבורג

״עם הזמן פנו אלינו אנשים עם כל מיני בעיות, גם כמפיקים אבל גם כפעילים בזירה המקומית. ראינו שאין הכרה ואין מקום לקחת פרויקט ולהוציא אותו לפועל בלי הניכוס, ב־כ וב־ח גם כן, של ממסד או גוף כלשהו. לא היה מקום חופשי להתנסות״, מספר כוזר.

״מעבר לזה שמנו לב שהאמנות קצת משתנה עם התשתית המוסדית. היא בנויה לאמן ׳פר מדיום׳: האם אתה אמן או שאתה מוזיקאי. מחזות זמר הם תיאטרון, מוזיקה או מחול? לא היו לרשויות הכלים להתמודד עם שאלות כאלו. החלטנו לפתוח ארגון לקבוצות יוצרות רב־תחומיות״.

שמנו לב שהאמנות קצת משתנה עם התשתית המוסדית. היא בנויה לאמן ״פר מדיום״: האם אתה אמן או שאתה מוזיקאי. מחזות זמר הם תיאטרון, מוזיקה או מחול? לא היו לרשויות הכלים להתמודד עם שאלות כאלו

מלטין: ״מה שכתבנו ב־2004, הן המטרות והן היעדים, זה בדיוק מה שאנחנו עושים היום. כבר אז הבנו שצריך מקום להופעות כמו המזקקה, שצריך גלריה כמו ברבור, שצריך בית אמנים כמו המפעל״.

למנוע מאמנים להפוך למכונות אקסל

שני נסיונות כושלים של הגשת מסמכים נדרשו לזוג כדי להוליד את עמותת הבר קיימא, פרוצדורה שהיום הם עושים באופן יום יומי בהצלחה, לצד פיתוח תשתיות אדמיניסטרטיביות ואסטרטגיות ליותר מ־30 פרויקטים ומוסדות שונים בירושלים. ״המטרה הראשונית היא לתת מעטפת תשתית ובירוקרטית כדי שיהיה אפשר ליצור פרופיל רשמי וכדי למנוע מאמנים להפוך למכונות אקסל״, אומר כוזר.

״כל אחד מהפרויקטים הוא כמו מיני עמותה; משק סגור, עצמאי, נפרד, פוליסות ביטוח ומאזן שונה בבנקאות. כעמותה אנחנו נותנים להם תשתית רוחבית ושיתופית – כולם פועלים על אותו חשבון בנק, לדוגמה. בתכל׳ס, הם יוצרים בינם לבין עצמם שיתופי פעולה, כמו השאלת ציוד או שימוש באמצעים קיימים. הרעיון הוא יצירת קולקטיב של קולקטיבים״.

״בנינו את העמותה באופן אורגני מתוך הצרכים בשטח״, מוסיפה מלטין. ״רצינו מסגרת גמישה, לא להגדיר בעצמנו מה צריך. כשאנשים התחילו להצטרף הבנו לאן הולכים״.

לאן באמת?

מלטין: ״לעצמאות. שאלנו את עצמנו הרבה זמן מה זו עצמאות ומה המטרה של העצמאות, אבל זה תלוי בכל פרויקט ובמה שהוא צריך. יש כאלו שנעזרים בנו לבניית תשתית ויום אחד גדלים ועומדים לבד, ויש כאלו שטוב שנשארים איתנו ובמה שאנחנו מספקים״.

כדוגמה לפרויקט שפרש כנפיים, הם מספרים על דוניא, בית ספר למוסיקה מזרחית לילדים. ״הם הקימו את עצמם אצלנו ועכשיו הגיעו להיות מחלקה בקונסרבטוריון באקדמיה למוזיקה ומחול. היית מאמין? האקדמיה קנתה חמישה עודים לכבודם!״.

תזמורת המהפכה בבניין כלל

גלריה ברבור ביום הפינוי

פרויקט נוסף שעליו דגרה – ועדיין דוגרת – העמותה הוא גלריה ברבור, אותה גלריה שעלתה לכותרות לפני כשלוש שנים סביב אירוח אירוע של שוברים שתיקה. מי שבעיקר לא שתק לנוכח קיומו של האירוע היו שרת התרבות דאז מירי רגב וסגן ראש העיר ירושלים כיום, אריה קינג, שפעלו לפינויה מהנכס שבו ישבה בשכונת נחלאות. המקרה עורר סערה גדולה והגיע לכותרות החדשות ועד לבית המשפט העליון, שדחה לפני כחודשיים את הבקשה של הגלריה להישאר במקומה.

אתם רואים בברבור הצלחה או כישלון שלכם?

״קודם כל הוא לא שלנו. אנחנו עומדים מאחוריהם ב־100 אחוז, הם מתייעצים איתנו ונעזרים בנו, אבל הם מקבלים החלטות משלהם. בכל הפרויקטים אנחנו לא מתערבים בתכנים ומאפשרים חופש פעולה מלא (במסגרת החוק ומטרות העמותה), נותנים גיבוי ארגוני, בירוקרטי וכו׳.

אנחנו עומדים מאחורי גלריה ברבור ב־100 אחוז, הם מתייעצים איתנו ונעזרים בנו, אבל הם מקבלים החלטות משלהם. בכל הפרויקטים אנחנו לא מתערבים בתכנים ומאפשרים חופש פעולה מלא (במסגרת החוק ומטרות העמותה), נותנים גיבוי ארגוני, בירוקרטי וכו׳

״גלריה ברבור פועלת כאחד הפרויקטים בעמותה מאז שנת 2015. אין כזו ישות משפטית ׳גלריה ברבור׳, היא פועלת כחלק מעמותת בר־קיימא. אנחנו מסייעים וסייענו בכל־מיני תחומים, החל בבירוקרטיה הכרוכה בהגשות למשרד התרבות, עיריית ירושלים וקרנות, וכשהחלו הצקות הפוליטיקאים והטרולים סייענו בניהול המאבק הציבורי, וכמובן גם במאבק המשפטי עם ייצוג, ייעוץ וליווי צמוד של עורך הדין יוסי חביליו, כיום חבר מועצת העיריה״.

התרופה היא הקהילה

מגיפת הקורונה תפסה את ירושלים ואת בר קיימא, בדומה לכל עולם התרבות המקומי, לא מוכנים. המדינה נכנסה למצב חירום לאומי וירושלים מבוצרת. עוצר הוכרז על כמה שכונות, העיר חולקה לאזורים ממוספרים והתנועה בינהם הוגבלה עד שנאסרה לגמרי. רחוב בן יהודה שוב ריק בשעות הבוקר והאנשים שהיו בדרכם החיונית תפסו מרחק האחד מהשני במעברי החציה, שני מטר לפחות.

בשונה מתקופות עברו, הפעם לא היה מקום להתנחם בו על כוס בירה, ומובן היה שמצב חירום תרבותי חברתי מחכה באופק. ״סגרנו את השנה שעברה עם 600 אירועים, פרויקטים על הפרק, ושישה מוסדות תרבות מוכרים על ידי משרד התרבות. היה למה לצפות״, מספר כוזר על פעילות העמותה ערב הקורונה. 

מלטין: ״בשבועיים הראשונים של הקורונה היינו באטרף. מוסדות שאלו אותנו איך מוציאים אנשים לחל״ת, זה תפס את כולם לא מוכנים. ראינו שרבים פונים אלינו. יש להם רואה חשבון משלהם, אבל הם בחרו בנו״.

כוזר: ״היינו כתובת לכולם, מכל הסקאלה״.

למה פנו דווקא אליכם?

מלטין: ״כי אנחנו יודעים מה קורה אצל כולם. יש לנו התמצאות רחבה בדברים. יחד עם JCU (תרבות בירושלים ללא גבולות), שאיתם עבדתי כשהם רק התחילו, יצרנו את השאלונים להערכת מצב; אחד למוסדות ואחד לאמנים״.

כוזר: ״רצינו לדעת מה שלום כולם ולקבל תמונת מצב רוחבית. על בסיס זה אפשר להבין את המציאות, את מה שהיא דורשת ואת מה שאפשר לייצר ממנה״.

אסיפת העמותה

משרדי העמותה הקודמים עם סמל הנמלה

שאלות על הקף הפסדים, על אופן ביטול פרויקטים ועל תחושות תסכול כללי מהנזכרים קודם לכן, הן רק חלק קטן מהשאלונים המקיפים שהעמותה הוציאה בשיא המשבר. את הערכת המצב העולה מהם הם פרסמו לפני פסח. כשהם נשאלים על תוצאותיהם, כוזר מתאר את התמונה העגומה. ״אחרי החג עלו כל מני הצעות, פנינו לכל מני גורמים שזה עשוי לעניין אותם, שלחנו מייל עם פתרונות מרוכזים לכל דיסציפלינה. אבל זה לא הזיז לאף אחד״.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

כדי להמחיש את הניתוק בין הקהילה היוצרת לממסד, כוזר ומלטין מספרים על אחד האירועים המקוממים שלא יישכחו מהתקופה האחרונה, אותו קול קורא שפרסמה עיריית ירושלים הקורא לאמניה להציג עבודות, ללא תשלום, בלשכת ראש העיר. ביקורות רבות עלו מאמנים תושבי העיר ומחוץ לה, לנוכח האטימות של הממסד למצב המעמד היצירתי שפועל בגזרתו.

אך הבר קיימא בנתה לעצמה דרך שאינה תלויה בהסתמכות על הממסד. האופטימיות, הנחישות וחידוד החושים החוזרים ונשנים שמאפיינים את כוזר ומלטין משמשים אותם לפעול כדי להוביל את האמנים שסביבם להבראה משותפת מהמגפה. התרופה, הם טוענים, היא הקהילה.

״ראשית, באופן טבעי ולאור המשבר, אנו עדים לצמצום הכלכלה והחברה וחלוקות חדשות של ׳חיוני׳ ולא־חיוני. המשק יצטמצם לעסקים ויוזמות שעונים על צורך חברתי, ומה שאין בו צורך – יצטמצם או ייעלם. חכמת ההמון פועלת גם ברחוב״, מסביר כוזר.

״שנית, הצורך האנושי בקהילה אל מול המציאות המתגבשת של ריחוק, צמצום מעגלי ׳חשיפה׳ ומפגש, בידוד בינלאומי והתפוררות האמון במערכת הציבורית – אל מול זה גובר הצורך בגיבוש שייכות, זהות וקהילות מקומיות.

הצורך האנושי בקהילה אל מול המציאות המתגבשת של ריחוק, צמצום מעגלי ׳חשיפה׳ ומפגש, בידוד בינלאומי והתפוררות האמון במערכת הציבורית – אל מול זה גובר הצורך בגיבוש שייכות, זהות וקהילות מקומיות

״ושלישית, האינטרנט על נגזרותיו המאפשר לגבש את הקשרים החברתיים למנגנוני פעולה משותפים, ורואים כאלה בשפע עכשיו, בין אם זה קבוצות מאבק או גיוס המונים. המנגנונים האלה מחזקים גם את העסקים והיוזמות הנתמכות וגם את קשרי הקהילות המתגבשות סביבם, וכן באופן כללי את האמון באפשרות לפעול יחד למטרה משותפת״.

אחד האמצעים הפועלים לרשות הקהילה שהעמותה מציעה הוא הבנקיימא, מערך כלכלי עצמאי הכולל כלים אינטרנטיים לניהול כלכלי. לדוגמה ״ביל׳, רובוט עובד העמותה, שאחראי על האינטראקציה המאוסה של תזכורת העברת תשלומים וכדומה, תשתית מבוססת לפתיחת חנות מקוונת, מכירת כרטיסים ושאר הירקות.

לבנק רשימת חברים שתורמים לארגון כ־30 ש״ח בחודש; מדי חודש מחצית מהסכום מוגרל לאחד הפרויקטים הפועלים בעמותה כמענק קהילתי, וכך גם הפרויקטים מעניקים חזרה לקהילה באמצעות הטבות ועדכונים. ״אחת המטרות הראשיות כשפתחנו את העמותה היו מזעור נזקי הביורוקרטיה על אמנות ותרבות, ובראשם מוסר התשלומים הלקוי של שוטף פלוס מצד אחד, וארגונים הלוקים בחוסר שקיפות וניהול כושל של משאבים וכסף מצד שני״.

אתם עובדים עם פרויקטים שאינם נעשים בירושלים?

מלטין: ״הלוואי והיה בר קיימא בירושלים, תל אביב, באר שבע ובכל מקום״

כוזר: ״עד עכשיו המטרה שלנו הייתה לפתח תרבות ירושלמית עצמאית על כל המשתמע, קהילה תרבותית. עכשיו יש פה קהילה, יש פה תרבות, ויתחיל להיות צפוף בקרוב. השנה הוספנו מטרה לפתח את התרבות הירושלמית כמוקד ארצי ובינלאומי, ככה שאם יש פרויקט ארצי – אנחנו יכולים לקבל אותו״.

הסיפור של עמותת בר קיימא הוא סיפור של התאגדות בזמנים קשים; ימי האנתיפאדה, המחאה החברתית ומגפת הקורונה הם רק אירועי רקע למאבק תמידי במציאות שבה אין הנחות. הבית שבנו מלטין וכוזר יוצא דופן בנוף אתר הבניה התרבותי של ישראל, אותו אתר בניה שלרב מתנהל בקשיים, בבלבול ובחוסר תמיכה. התובנות שהוא מעלה, בראשן תפקידה של קהילה בסביבה יוצרת, רלוונטיות כיום יותר מאי פעם. עם שר תרבות חדש, מוסדות שמנסים להתאושש ואווירת תסכול כללית, המודל של ״הבר קיימא״ נראה כמו עמוד איתן שיש לשקול לאמץ בכל סביבה בה חשוב שהיצירה תמשיך להתקיים.

The post ״הלוואי והיה בר קיימא בירושלים, תל אביב, באר שבע ובכל מקום״  appeared first on מגזין פורטפוליו.

מילי אליהו: השוק מלא בצילומים שדומים אחד לשני, הייתי חייבת להיות שונה

$
0
0

יובל:

הי מילי, בוקר טוב. מה שלומך? איך עוברים עלייך הימים המבלבלים של 2020?

מילי:

בוקר טוב, שלומי מצויין, אני מודה שהסגר עשה לי סדר בראש, היו לי המון רעיונות שלא הצלחתי לסיים, אבל בעיקר להוציא לפועל את כל הרעיונות שהיו בראש. זאת הייתה תקופת יצירה טובה שבה הצלחתי לסיים פרויקטים וליצור המון תמונות ומתכונים

יובל:

אני שמח לשמוע שהצלחת להיות פרודוקטיבית בזמן הזה, ואחרי שהסתכלתי שוב ושוב בצילומי האוכל שלך הדרמטיים שלך, אני רוצה לשאול איך את עושה את זה? איך מגיעים לתוצאה כזו?

מילי:

לקח לי המון זמן והמון נסיונות, כדי להגיע לתוצאה שהתמונות נראות כמו ציור עם עומק ודרמטיות. קניתי המון פירות וירקות, סלסלאות, בדים, כלים עתיקים כדי להגיע לתמונה שתראה כמו ציור שמן מתקופת הבארוק והרנסנס. למדתי אמנות בתיכון ותמיד אהבתי טבע דומם, לכן רציתי להגיע לתוצאה מושלמת. אחרי שצילמתי את התמונה, ערכתי אותה בפוטושופ, ובתוכנה יצרתי אפקטים של ציור

מילי אליהו. צילום: דורון אמיר

יובל:

אפרופו לימודי אמנות בתיכון, איך בכלל הגעת לצלם מזון? ספרי קצת על עצמך בכמה מילים

מילי:

לפני עשר שנים, אבי נפטר ורציתי ליצור ספר זכרונות, שמהר מאוד הפך להיות ספר מתכונים משפחתי. לכן בהתחלתי לכתוב את מתכוני המשפחה. קניתי מצלמה והתחלתי בלי ללמוד צילום! עם השנים צילמתי והרסתי המון מאכלים, עוגות ותבשילים עד שהצלחתי להגיע לצילום מושלם. אני אוהבת לאכול ולבשל אז היה לי קל וכיף בכל התהליך.

התחלתי לצלם את המנות של המשפחה, התמונות יצאו מאוד יפות, כשראיתי שיש לי מעל 100 מתכונים עם צילומים טובים, ערכתי את כל המתכונים לספר בישול שנראה טוב גם מבחינה גרפית (אני מעצבת גרפית) והחלטתי לנסות להוציא את הספר לאור בארצות הברית.

יובל:

ואז מה? ומתי זה היה?

מילי:

לפני שנתיים. יצרתי קשר עם 80 סוכנים ספרותיים, מספיק אחד שיתלהב וירצה לייצג אותי מול הוצאת ספרים. רוב הסוכנים החזירו לי תשובה שהחומרים טובים, הצילומים מעניינים, אבל בגלל שאני לא מספיק מוכרת ואין לי מספיק עוקבים ברשתות החברתיות, יהיה מאוד קשה לגרום להוצאת ספרים להוציא את הספר למרות שהוא מאוד יפה.

אחרי 80 ״לא״ וכמה ימי דיכאון קלים, הרמתי את עצמי והחלטתי שאני ממשיכה ליצור ולא להפסיק. הייתי צמאה להמציא שפת סגנון חדשה: בזמן שהשוק מלא בצילומים שדומים אחד לשני, הייתי חייבת להיות שונה

המון החמיאו אבל זה לא היה מספיק. אחרי 80 ״לא״ וכמה ימי דיכאון קלים, הרמתי את עצמי והחלטתי שאני ממשיכה ליצור ולא להפסיק. הייתי צמאה להמציא שפת סגנון חדשה: בזמן שהשוק מלא בצילומים שדומים אחד לשני, הייתי חייבת להיות שונה

יובל:

וככה נולדו צילומי הטבע הדומם?

מילי:

כן. התחלתי עם כמה תפוחים וענבים שהיו במקרר, הנחתי אותם בתוך קערה ישנה. צילמתי ומהר מאוד הבנתי שזה הקו שאני רוצה להמשיך

יובל:

אז אני רוצה לשאול אותך על הקו הזה: הוא גם לא מאוד מקומי/ישראלי (וזה לא משהו טוב או לא), והוא גם מאוד ספציפי – הוא לא מתאים לכל הפקה, לכל פרויקט, לכל מתכון. את לא מפחדת לחזור על עצמך? למצות מהר?

מילי:

את הקו הזה, האפל הזה, אפשר לצלם עם כל סוג של אוכל ולא רק פירות וירקות: מנת פסטה או עוגה בחושה יכולה להצטלם בצורה מאוד מעניינת ומקורית. יש צלמים ברחבי העולם שאימצו את סגנון ה־food dark photography, עם כלים מתאימים, תכנון נכון של הקומפוזיציה וכמובן שחשוב שהמנה תיראה מגרה. אפשר לעבוד עם הסגנון הזה כמעט בכל דבר.

את הקו הזה, האפל הזה, אפשר לצלם עם כל סוג של אוכל, עם כלים מתאימים, תכנון נכון של הקומפוזיציה וכמובן שחשוב שהמנה תיראה מגרה. אפשר לעבוד עם הסגנון הזה כמעט בכל דבר

אני גם רואה היום שיש חוברות בישול שיוצאות לפני חגים והסטייליסטים היום מעיזים יותר לבנות הפקה כהה עם התערבות של אפקטים בפוטושופ, משהו שפעם לא עשו. יש בי לפעמים את הפחד שאני אחזור על עצמי, אבל כל פעם מחדש, כשאני יוצרת סצנת צילום היא יוצאת לי אחרת ומעניינת יותר מהקודמות

יובל:

במה באים לידי ביטוי ההבדלים בין הסצינות? ואיפה את מפרסמת היום את הצילומים שלך?

מילי:

ההבדל קודם כל במנה שמצולמת. אם אני מכינה פאי תפוחים לדוגמה, אז אני קוטפת ענפים עם תפוחים ישר מהעץ, וכבר אני מרכיבה סצנה שלא דומה לקודמת. התפאורה הכהה נשארת תמיד בצורה הזאת אבל המנה עצמה שונה. בארץ אני עובדת עם מגזין לאשה, מפתחת מתכונים, מצלמת וכמובן בונה את הסטיילינג, שאגב שם הוא מאוד בהיר ולא כהה כמו שאני רגילה. אני מתאימה את עצמי לסוג של העיתון.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר של פורטפוליו >>

כתבתי במגזין אמריקאי THRIVE (מגזין טבעוני) כתבה שהתפרסמה במהדורת חג המולד, ועכשיו אני כותבת להם עוד מתכונים למספר כתבות חדשות. לקבוצת WWC יש מספר מגזינים בבעלותם – Where women cook ו־Where women create. העורכת של הקבוצה שיבצה אותי בשתי כתבות בשני עיתונים שונים, אחד של אוכל והשני של עיצוב

יובל:

הזכרת מקודם שאת מעצבת גרפית: את עוד עוסקת בזה? איפה את חושבת שאפשר להבחין בזה בצילומים שלך?

מילי:

אני כבר לא מעצבת. אני חושבת שהידע והעבודות עם תמונות בעבר עזרו לי לארגן את התמונה בשביל הכתבה. העין שלי כבר מתורגלת איך לעמד, למקם מקום לכיתוב המתכון. אני חושבת שכבן אדם יצירתי שחיבר צבעים – אם זה לבנות לוגו או ברושור – עזר לי בצבעוניות של התמונה. 

ההבנה בפוטושופ עזרה לי בסופו של דבר לפתח פילטר מסויים שבזכותו אני מצליחה לשנות תמונה לציור

יובל:

וואלה. ממש פיתחת פילטר שאיתו את עובדת עם הצילומים?

מילי:

כן. גם בתוכנת lightroom כבר יש מספר Presets עם אפקטים טובים. אולי אמכור אותם איזה יום 🙂

יובל:

לגמרי. אז מה הלאה? מה התכניות והשאיפות לעתיד?

מילי:

לפני כל הבלאגן עם הקורונה רציתי להציג את העבודות שלי בתערוכה, כרגע זה בלתי אפשרי. אני מאמינה שזב עוד יקרה. אני אוספת את כל היצירות שלי לספר אפייה חדשה שחלקו הגדול יהיה טבעוני, וכמובן אנסה להגיש את החלום שלי בלהוציא ספר

יובל:

בהצלחה!

The post מילי אליהו: השוק מלא בצילומים שדומים אחד לשני, הייתי חייבת להיות שונה appeared first on מגזין פורטפוליו.

בוגרים 2020: הרצל פינת סוף העולם

$
0
0

״אם כל המשברים״: כך, בתרגום חופשי של כותרת הפרויקט של ענבל הופמן, אפשר לתאר את המצב כיום. תערוכת הבוגרים של התכנית לתואר שני באמנות בבצלאל מעוררת חיוך, חדווה מסויימת של ״מסיבת סיום״, נמהלת בציניות במחשבה שהפעם המסיבה היא לא של הבוגרים, אלא של העולם כולו. מסיבת סיום לעולם כפי שהיכרנו אותו.

בוגרי 2020 הם נציגים של דור אמנים שחי בין הלוקלי לעולמי, וצריך כעת לחשב את מסלולו מחדש, בעולם בכלל ובנוף התרבות והאמנות שחוקיו השתנו. תוכניות רזידנסי, תערוכות, קריירה בין־לאומית; קריירה בכלל – מסלול פעילות בעולם האמנות מעולם לא היה סלול באופן ברור, וכעת מצטרפת לכך פגיעה היקפית בסדר הקיים, בכלכלה, בחברה ובתרבות.

עצם קיומה של התערוכה במועד זה, בין הסגר הממושך למגבלות החדשות, הוא הצלחה מרשימה; איכות העבודות רק תומכת בכך. הדי המשבר שעולים מהעבודות עצמן מדגישים עד כמה אמנים יכולים לשמש מראה לחברה וללכוד את רוח הזמן. חלוקת העבודות על פני החלל נעשתה בתחכום ובהיגיון אוצרותי מרשים. גם אם כל אחד מהפרויקטים נוצר בנפרד, וכל אחד מהאמנים עוסק בעניניו שלו, הרי שהשיטוט במרחב הבניין שבו התערוכה מוצגת, בעקבות הבחירות וההקשרים שתכנן ראש התוכנית, פרופ׳ דור גז, יוצר רצף תודעה מבריק.

בין זמן לחומר

המיצב של ענבל הופמן עסק במקור במה שהיא מגדירה ״יחסים שבין זמן לחומר״. היא עוסקת במתח בין אימהות, משפחה ובית, מול שאיפות ומציאות, ״בעולם של כלכלה קפיטליסטית, שבה מעמדו של אדם נקבע על פי ערך עבודתו בשוק״. בפועל, היא נוגעת במנעד רחב הרבה יותר של דילמות ומצוקות אנושיות – במיוחד לאור התקופה החדשה שנקלענו אליה.

הופמן עובדת כהרגלה בחומרים זולים מעולם משק הבית, והופכת אותם לארץ פלאות, חדר בריחה או תא מעבדה, שבו הצופה נלכד כעכבר במבוך של שאריות חיים. היא מבקשת מהצופה להשתהות בחלל ולפענח את סודות העבודה שהושקעה בכל פרט, ״חפץ שמורכב מהמון רגעים, מרחב של התרחשויות זעירות״, כדבריה, וללכת בעקבות העין במעין משחק גילויים. בין הצופה לאמן, לגישתה, מתקיימת עיסקה: ״סחר חליפין בכלכלת תשומת הלב, מתוך מחשבה שבחברה צרכנית הזמן הוא המשאב היחיד שיש לאלה שאין להם״.

ענבל הופמן

ענבל הופמן

רננה אלדור

רננה אלדור

העבודה מהדהדת את גל ההדף של כריות האוויר ש״מתפוצצות לנו בפנים״ בעבודתה של רננה אלדור, ״אדים אחרונים״. היא מציגה שתי מערכות הגה עם כריות אוויר מנופחות המופנות זו אל זו כתמונת מראה, ומבעד למרווח שביניהן, בעומק החלל, מוקרן וידאו המתעד שלושה מכונאים מפרקים מכונית במוסך. המכונית הלבנה, חסרת סימני זיהוי ומותג, מובלת פנימה אל מרכז הבמה, ושם, בידיים מיומנות, הם חושפים בהדרגה את מערכת ההפעלה הפנימית של המכונית (ושל הסרט) בתהליך כירורגי־קולנועי, מדויק ומרתק.

הרגע שנדרש לזיהוי הכריות הנפוחות שמקבלות את פנינו בחלל, כמו הרגע שלוקח לעיניים להתרגל לחשיכה, הוא רגע של התפכחות. אימה מסויימת ורגיעה בצידה – הפעם זה רק ניסוי. השילוב בין החלל הפיזי לקולנועי עובד מצוין, הפערים בין המכונית הלבנה התמה, לבין גופתה המחוללת תוך 6 דקות וקצת – מעלים על הדעת נתיחה לאחר המוות.

מכוניות משחקות תפקיד מרכזי גם במיצב הווידאו של תמר כץ, ״הצוק״. הסרט שצולם בחוף הצוק בתל אביב, נראה במבט ראשון כסצנה מוכרת – של מכוניות נושאות גברים משחרים לטרף, ונשים חשופות למולם מוכרות את גופן. כולל אפקטים מתבקשים: אורות מסנוורים, המרחב החשוך של הצוק המאיים ואורות המגדלים הרחוקים, הנוף האורבני, הבלתי מושג.

הווידאו צולם בזירה ספציפית: חוף הצוק הדרומי שבצפון תל אביב. זהו מרחב שבלילות נשלט על ידי זונות, סרסורים ולקוחות מזדמנים. הנשים המופיעות בעבודת הווידאו נעות על במה זו, אבל הופכות אותה מזירת ציד לבימת ניצחון: הן נותנות הופעה, לוקחות שליטה וכמו נהנות מאור הזרקורים הרגעי.

תמר כץ

תמר כץ

העבודה מתכתבת ממרחק הזמן עם עבודת הווידאו ״מלכי הגבעה״ של יעל ברתנא (הנמצאת בין היתר באוסף MOMA בניו יורק). שם ברתנא מתעדת ריטואל גברי של רכבי שטח נוהמים המטפסים על הצוק. אצל כץ נעשה היפוך הפוקוס, מגוף הרכב הנוהם לגוף האישה הנעה, שרה ורוקדת, במעין מחול פיתוי או הפגנת כוח. היא מדגישה את נקודת המבט הנשית, המבקשת לנכס לעצמה את השליטה במרחב. הכותרת, ״הצוק״, מזכירה כי כל התנועה והמרחב הזה תלוי על פי תהום.

בלוני הגז בבית של אמא

שיר לוסקי מציגה אחת העבודות המרשימות בתערוכה: ״יחידה״, המורכבת מעבודת פיסול, הצבה וצילום. גזע עץ ותיק וגדוע לכוד במעגל בטון, מנסה לפרוץ מעלה אך נתקל במבנה המדמה יחידת דיור בבניין שיכון.

קיר הגבס הפרוץ מצד אחד חושף קרביים של צנרת ושקי מלט – הבנייה אינה שלמה אך הטבע כבר חנוק. הדירה הבדיונית מורכבת מפיסות של סביבה המתחרות ומתנגשות זו בזו – פנים וחוץ, אדם וטבע, עיר ובית. התוצאה המורכבת מושכת ומתעתעת, פתוחה בקצותיה ומחניקה.

שיר לוסקי

שירן יצהרי ודיויד רייכמן גיבס

שירן יצהרי

דיויד רייכמן גיבס

סביבות מורכבות מופיעות זו לצד זו גם בעבודותיהם של דייויד רייכמן גיבס ושירן יצהרי. רייכמן גיבס מציג את ״מועדון הדגל״ – הוא עוטף אחד מעמודי המבנה במדפי מתכת היוצרים יחד מגן דוד בצבעי הדגל הפלסטיני. מולו יצהרי בונה קיר שהוא ציור נוף, בין דו־ממד לתלת־ממד, מקרשי בניין משומשים. העבודה מעוררת רגשות מעורבים – ניצבת בחלל חסרת תמיכה, ספק רעועה, מתנוססת מרהיבה בחומריה הדלים.

מעיין שחר מציבה מה שהיא מדמה למקהלה יוונית מבשרת רעות, עשויה דליים שחורים שמזכירים צינור־דליים לפינוי פסולת בניין. כאן כל אחד מהם קיבל קלסתר פנים, ומים מפכים בתוכם וביניהם, במעין מזרקה קודרת, בוכייה. עיני הדליים דומעות, פיותיהם מעוותים בבכי. שחר בוחרת בחומר חסר הוד, בפלסטיק זול ובשחור קודר, ויוצרת רפרנס (גם אם על דרך השלילה) למזרקות שיש איטלקיות, למסיכות קומדיה דל ארטה, לערש התרבות, לרדי מייד ולדלות החומר.

בלוני הגז שבמרכז עבודתו של חמודי ג׳נאם הם סמל לנפיצות המעבר מילדות לבגרות, שינוי התפקידים והבלבול שנלווה אליהם. ״זכורה לי היטב בקשתם של הורי כשהייתי קטן שלא לשחק ליד בלוני הגז. ׳זה מסוכן׳, הם אמרו.

״יש לי הרגל להתרחק ממשאיות שמובילות גז. הבלונים האלה מעוררים תחושות פחד, סכנה, חוסר ביטחון וחוסר שליטה. עם זאת, כשנגמר הגז בבית הם זוכים ליחס אחר, פרגמטי ויבש. מאז מותו של אבי, אני הוא זה שמתעסק עם בלוני הגז בבית של אמא״.

מעיין שחר. צילומים: דור קדמי

חמודי גאנם

עומרי דנינו

עומרי דנינו

אצל עומרי דנינו החיפוש אחר הילד שהיה ואיננו מתחיל בשירבוט שלו ששמרה אימו מאז שהיה תינוק. בעבודת הגמר הוא גדל (השרבוט) ומתפתח לכדי ציור גדול מידות על מצע שתי וערב שהוא מותח על מסגרת. מסגרת דומה נמצאת ממול ועליה כתם אקראי ״שצייר הזמן״. מסגרת שלישית היא משטח המיטה בחדר הסמוך, עליו מוטל גופו הישן של האמן. העבודה, ״חדר 313״, מורכבת מציור, מיצג, וסאונד. דנינו, לדבריו, ״בוחן את המתח בין הפיזי למטפיזי, פגיעות, מבוכת הגוף, בדידות, איבוד שליטה״.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר של פורטפוליו >>

את אווירת הסוף, אולי אפילו אחרי הסוף, מדגיש הפרויקט של רוני לנדה ״פוסט פרומיס״. החדר המלא בחלקי ״סרט מתנה״ שגדלו לגודל מפלצתי והתפזרו בחלל, כמו חלקי בשר אנושיים, חסרי חיים. לנדה עובדת בחומר הפולימרי שאיתו היא מזוהה מעבודותיה בעבר. הפעם, במקום לדקדק בפרטי פרטים, היא מפרקת לגורמים סרט קישוט, כמי שפורעת אריזה ריקה ומפזרת את הקישוטים, רק כדי לגלות את הריקנות שבפנים. ״ההבטחה, ארוזה יפה ככל שתהיה – כישלונה מובטח מראש״, היא כותבת.


תערוכת בוגרי ובוגרות תכנית התואר השני באמנויות, בצלאל
הרצל 119, תל אביב
נעילה: 18.7

רוני לנדה

רוני לנדה

The post בוגרים 2020: הרצל פינת סוף העולם appeared first on מגזין פורטפוליו.

תערוכות חדשות בבית בנימיני: רחלי מנשה דור; לצאת מהקווים;  אתי גורן ורעיה שטרן

$
0
0

היפוך יוצרות / רחל מנשה דור

אוצרת: אפרת אייל

היכרות והתנסות ארוכת שנים עם החומר הקרמי (״החומר״ בה׳ הידיעה) מייצרת חוויה גופנית מתמשכת המוטבעת בגוף, כשם שהגוף מוטבע בחומר. הגוף הוא השחקן הראשי, היוצר, וכלי העבודה. במכלול העבודות המוצגות בתערוכה מעבירה רחל מנשה דור את החיבור העמוק שלה לחומר ולטבע, ואת היופי והמורכבות של ״חוכמת הגוף״ הנלמדת ומשתכללת עם הזמן. 

עבודות הווידאו שנוצרו במיוחד עבור התערוכה, ממקדות את המבט של הצופה ביחסי הגומלין ומערכת ההשפעות ההדדיות בין גוף היוצרת לחומר. מנשה דור בוחרת מצבים אינטימיים המוכרים לה מתהליך העבודה שלה בסטודיו, ומשבשת את אופני הפעולה האוטומטיים כדי לאפשר חשיבה עליהם מחדש. דרך הפעולות המטאפוריות שהיא עושה עם הגוף והדיאלוג הנוצר עם החומר, היא מספרת על חווית הקיום שלה כאישה בעולם, ומביאה לידי ביטוי חלקים שונים באישיותה.

בתערוכה זו החומר הקרמי כמעט ולא נוכח כאוביקט בעולם הממשי. על פניו, שינוי המדיום מחומר לווידאו הוא מהלך של התרחקות ממנו. אבל זה גם מהלך של התפשטות והתרחבות הפותח את השיח הפנים־תחומי ומציע התבוננות מחודשת ורעננה על שדה פעולה עתיק. כשם שהקדר מייצר בגוש החומר חור, ומרחיב אותו לאט לאט ליצירת מיכל, כך יוצרת עבורנו מנשה דור פתח למעשה היצירה הפרטי שלה, ומזמינה אותנו להיכנס ולמלא אותו במשמעויות ובהקשרים משלנו.

רחל מנשה דור. צילום: נטע טילמן

רחל מנשה דור. צילום: נטע טילמן

לצאת מהקווים

אוצרת: עינב ברנס אליאסוב
משתתפים: שמחה אבן חן, שמאי גיבש, יעל נובק, אליה לוי יונגר, רונן ימין, עינת כהן, נצה בר, שי ג׳רסי ועדי טל, רני גילת, שירה סילברסטון

המושג ״לצאת מהקווים״ קורא לכולנו, כאנשים פרטיים וגם כחברה, לחשוב מחדש, לאתגר מוסכמות, למרוד, לערער ולשנות את גישתנו אם כלפי מנהיגות, הוראה, התפתחות מקצועית ותפיסות חומריות. 

אנו חיים בעולם של שינויים טכנולוגיים מואצים: מה שלא היה אפשרי, הופך לישים כמעט מידי יום. אך אי אפשר לחזות מה יהיה העתיד, שכן יש קפיצות לא ליניאריות המשנות את יכולותינו והתנהלותנו ולכן קשה יותר להיערך לשינויים. מה שהיה מוגדר וברור משתנה בקצב מואץ ומצריך חשיבה גמישה להגדרת גבולות מתאר חדשים.

התערוכה מבקשת להעז, למתוח ולפרוץ את גבולות החומר, השפה האישית, הטכנולוגיה והקונספט ולתת ביטוי אחר מערער, מאתגר ובוחן מציאות מחדש. העבודות המוצגות בוחנות דרכים חדשות ליצירת שפה צורנית באמצעות תהליכים המתרחשים במהלך השריפה, או במפגש לא קונבנציונלי בין חומרים קרמיים שונים שבדרך כלל נעשה בהם שימוש נפרד. 

שירה סילברסטון. צילום: יעל האן

יחד לחוד | אתי גורן, רעיה שטרן

אוצרת: עינב ברנס אליאסוב

אתי גורן ורעיה שטרן הן שתי קדריות שאיתן עינב ברנס אליאסוב נפגשה  לראשונה בשנת 1985 בתל אביב. הפגישה שהתקיימה סביב תיקון תנור גז התפתחה למערכת יחסים ייחודית הקושרת בין חברות רבת שנים ואהבה משותפת לחומר ולקדרות.

 גורן היא קדרית שיוצרת כלים לשימוש, תוך הענקת חשיבות רבה לשימוש נוח ונעים שהופך את חווית האוכל או השתייה למעיין ״חגיגה״ קטנה. כפילוסופיה ודרך חיים היא אוהבת להכין את כל החומרים שלה בעצמה, מעריכה את תחושת האי תלות שזה מאפשר וגם מעמיקה תוך כדי כך את המחקר החומרי הבלתי פוסק. החומרים לדבריה ״מגלים לי סודות והפתעות״. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

שטרן רואה את עצמה כקדרית כלי אוכל. כלי העבודה שלה הם האובניים והמקצב הסיבובי סוחף אותה כולה. היא יוצרת צורות מינימליסטיות בעלות קוים נקיים המאפשרים לפני השטח לחשוף את תנועת אצבעותיה העובדות על הכלי. בעבודתה היא ממעיטה להשתמש בכלי עבודה זאת כדי להעצים את עקבות הידיים ועסוקה בפיתוח צבעוניות הכלים המושפעים מהטבע בילדותה בקיבוץ שדות ים.

התערוכה ״יחד וכל אחת לחוד״ מבקשת לגעת בקשר הייחודי שנרקם בין שתי נשים, קדריות מחוננות שיוצרות וחיות זאת לצד זאת במעין ״קיבוץ קטן״ משלהן בדרום תל אביב, ומצליחות כל אחת בנפרד לפתח שפה קרמית ייחודית משלה. מערכת היחסים החברית והמקצועית שהתפתחה לאורך השנים הביא אותן לרכישת בית משותף והקמת סטודיו המאפשר לכל אחת מהן לקיים את עבודתה וחייה תוך שמירה על מרחב מחיה אישי והתחשבות.


בית בנימיני
העמל 17, תל אביב
פתיחה: 16.7; נעילה: 29.8
שיח גלריה: שישי, 31.7, בשעה 11:30

אתי גורן. צילום: רני גילת

רעיה שטרן. צילום: רעות רבוח

The post תערוכות חדשות בבית בנימיני: רחלי מנשה דור; לצאת מהקווים;  אתי גורן ורעיה שטרן appeared first on מגזין פורטפוליו.

Viewing all 3234 articles
Browse latest View live