Quantcast
Channel: מגזין פורטפוליו
Viewing all 3234 articles
Browse latest View live

אוטובוס לשום מקום, גרסת האמן גיל מרקו שני

$
0
0

כמה ימים לפני שביקרתי בתערוכה אוטובוסים במוזיאון ישראל, הוקרן בטלוויזיה הסרט ״החיילת מקו 300״. בניגוד לטיסות מפורסמות ולאוניות פאר, קשה לחשוב על עוד מקומות בעולם שיש להם ״אוטובוסים מפורסמים״. אצלנו, אבוי לנו, יש שורה של אוטובוסים עם שמות קוד, שבכל אחד מהם מקופלת אינפורמציה רב־שכבתית, עמוסה בפרטים אישיים, חברתיים, תקופתיים: קו 300 הוא קו פרשת המים של העיתונות והביטחוניזם הישראלי. אליו מצטרפים אוטובוס הדמים בגלילות; קו 405; קו 6 בגבעה הצרפתית; קו 5 בדיזנגוף. יש גם את שלד האוטובוס שנגרר להפגנות מול בית הדין הבין־לאומי בהאג, כראיה לפיגועי ההתאבדות (ואחד דומה שמוצג במוזיאון הרכב ההיסטורי של אגד בחולון).

כל אלה עלו איתי במדרגות והלכו במסדרון, אל התערוכה של גיל מרקו שני במוזיאון ישראל. שני אינו מצביע במפורש על הקונוטציות, להיפך, הוא ״רק מניח אותן שם״: שני אוטובוסים לבנים, עצומים, כהי חלונות ומלוכסני פנסים, מאחורי דלת שקופה־כהה. אין יוצא ואין בא ובכל זאת הם מוארים חלקית, נוהמים כחיות קדמוניות, מוכנים לתנועה, ממתינים לנוסעים דמיוניים שייצאו לנסיעות דמיוניות.

גיל מרקו שני, אוטובוסים. צילומים: דניאל שריף

והדמיון הוא טריטוריה מבטיחה, אבל גם מסוכנת וחסרת גבולות, במיוחד כשחושבים על כך שהאוטובוסים הללו אינם ניצבים בחניון המוכר שבכניסה למוזיאון ישראל, אלא בלב בניין התערוכות המרכזי. ולא סתם בליבו – שני בחר למקם אותם בין שתי קומות של המוזיאון, במרחב ביניים שבדרך כלל עובר בו גרם־מדרגות המקשר בין אולמות התערוכות המתחלפות לאולמות תצוגת הקבע של התקופה המודרנית. הוא הקים לשם כך מערכת של פיגומים ורצפה זמנית, כמו סט קולנועי.

הצופים המהלכים במוזיאון אינם מודעים לכך בהכרח. הם עשויים להיקלע לחלל הקדמי של התערוכה, הנראה ריק ונטוש, לקרוא את טקסט התערוכה על הקיר ולהסתקרן להמשיך ולחקור. אז יעברו דלת אחת ויגיעו אל הדלת השנייה, החסומה, שמעבר לה ניצבים האוטובוסים. וכמו שקורה לפעמים באמנות עכשווית – לא כל מי שיגיע לתערוכה יבין שעבודת אמנות לפניו, יש שיחשבו שהגיעו בטעות ליציאה מהמוזיאון.

ההיפך מרדי־מייד

גם מי שיודע שזו עבודת אמנות, עשוי לתהות מה היא עושה שם, למה ואיך הגיעו האוטובוסים לקומת הביניים – הלימבו שבין אמנות התקופה המודרנית לעכשווית – מדוע הם סגורים מאחורי דלת נעולה? יש מי שיתהה מה הופך אוטובוס ליצירת אמנות ואז, כשמתברר שזהו בכלל פסל, ״דיוקן של אוטובוס״, תעלה השאלה – למה לפסל אוטובוס? ובמיוחד כיום, בעידן הפוסט־פוסט מודרניזם, כשהרדי־מייד זמין כל כך.

המגבים עשויים בהדפסת תלת־ממד, הכיסאות והגלגלים פלסטיק יצוק. הם נראים כמו הדבר האמיתי ומצביעים על רמת ביצוע מעולה, אבל בפועל מדובר בתפאורה ובאביזרים של ״כאילו״

״החלל עצמו וכל מה שיש בו נבנה במיוחד בעבור המיצב – החל מהרצפה, שצפה על גבי פיגומים שנבנו לשם כך, ועד האוטובוסים עצמם, שנראים אמיתיים אך כל חלקיהם – כולל ההגה, הגלגלים, הפנסים, המראות, הכסאות והמגבים – יוצרו מחומרי פיסול מגוונים״, אומרת איה מירון, אוצרת התערוכה.

אם נתבונן מזווית הראייה של ההיסטוריה המודרנית של האמנות – שני עושה כאן מהלך הופכי, ומציב תמונת מראה לאסכולת הרדי־מייד של מרסל דושן וממשיכי דרכו. במקום לקחת מן המוכן, ללקט חלקים מהמציאות ולהרכיב מהם את הפסל שלו, הוא טורח ומפסל כל פרט ופרט ברמה גבוהה של ריאליזם אמנותי. המגבים עשויים בהדפסת תלת־ממד, הכיסאות והגלגלים פלסטיק יצוק. הם נראים כמו הדבר האמיתי ומצביעים על רמת ביצוע מעולה, אבל בפועל מדובר בתפאורה ובאביזרים של ״כאילו״.

לעומת ההקפדה בחלק הנראה לעין, את הקצוות הוא מעדיף להשאיר פרומים, כאילו מתוך משאלת לב להיתפס ולחבל באשליה. הצופה התמים לא יראה זאת, אבל האוטובוסים נראים מושלמים רק מזווית הדלת הנעולה. בפועל הם נקטעים באמצע, והופכים לשלד עץ ומתכת, שבתוכו מוצבות רק משענות של כסאות – החלק הנראה לעין. מאחורי הקלעים שוררת מהומה כאילו ההצבה נעצרה בעיצומה והעובדים יחזרו עוד מעט. ואולי מבחינתנו של שני חשוב רק החלק הגלוי, ואין משמעות לגימור הפסל. אבל ההחלטה להשאיר כל כך הרבה עקבות בשטח לא נראית מקרית. 

האוטובוסים כפי ששני מציג אותם הם גלמים תמימים וחלקים – ללא מספר וללא לוגו פרסומי, כאילו נועדו לצאת אל העולם ולהותיר בו את חותמם. הם יכולים לשאת הבטחה (של נסיעה תיירותית לדוגמה), אבל קשה לנתק אותם ממטען אסוציאטיבי אלים, של פיגועי ההתאבדות והדריסה בארץ ובעולם.

בקטלוג התערוכה מירון מכנה את המיצב ״שערי הגיהנום של גיל מרקו שני״. היא מתייחסת לא רק ליצירה כשלעצמה, אלא להתערבות בארכיטקטורה של הבניין, שיוצרת ״מקום״ שאינו קיים. ״התערבות אדריכלית שאפתנית ורבת־שכבות בגוף המוזיאון. המיצב בנוי כסט קולנועי או כתפאורת במה, ופרטיו הוכנו במיוחד מחומרים שונים ובטכניקות מגוונות של תכנון וייצור. האוטובוסים נראים שלמים, כאילו נלקחו מן המציאות, אך הם חסרים, חלקיים, ומותאמים לנקודת המבט שמכתיב מבנה המיצב. מהו המקום שגיל מרקו שני משתיל בחלל המוזיאון? איזה רגש הוא מעורר, וכיצד?״.

דרמה מכל דבר

העבודה מציגה אפשרות לשתול את הדרמה בחומרי יום־יום, ובכך מזכירה שאכן אנו נוהגים ליצור סיפורים דרמטיים ולייחס תכונות מיתיות ומשמעות נסתרת לחפצים, למקומות ולמצבים בחיי היום־יום. חניונים הם חללי שוליים, לרוב תת־קרקעיים או בקומות אין־סופיות, ומכיוון שאינם מיועדים להשתהות, יש בהם אי נוחות מובנית לגוף האדם. לכך יש להוסיף פינות חשוכות ואפלוליות כללית, ריחות לא נעימים, זיהום אוויר. במאמר התערוכה מירון מזכירה קונוטציות ״קולנועיות״ של סצנות בסרטי מתח ולפעולות המתרחשות בשוליים או מתחת לרדאר, כמו עסקאות מפוקפקות, זנות, אונס, שוד ושאר דוגמאות של פשיעה ואלימות, היוצקות במושג ״חניון״ טעם לוואי של מתח וחרדה.

בהקשר זה עולה מחשבה על יצירת הווידאו של יספר יוסט, ״משהו לאהוב״, המוצגת בימים אלה במוזיאון תל אביב, בתערוכה ״הוליווד ומיתוסים אחרים״. יוסט ממקם התרחשות כמו קולנועית בחניון, ומטעין אותה במרכיבי מתח, תשוקה, אהבה וקנאה – כולם לקוחים ממאגר התגובות האוטומטיות של הקולנוע ההוליוודי. כמו אצל שני, גם אצל יוסט הסיטואציה חסרת עבר והווה, חסרת מוצא, ואת סיפור המסגרת יצטרכו הצופים לספק בעצמם.

אוטובוסים, תהליך העבודה במפעל, צילום: גיל מרקו שני

שני כבר יצר חללי לימבו מסוגים שונים בעבודותיו בעבר, מזכירה מירון: ״גם מיצבים קודמים של שני – שניהם התערבויות אדריכליות במוזיאונים – התייחסו לאתרים של מעבר או של שהות זמנית: המיצב ׳ספארי׳ (בביתן הלנה רובינשטיין, 2001) דימה חדר בבית מלון או פנימייה, ואילו ׳חדר מדרגות׳ (במוזיאון הרצליה, 2011) דימה חדר מדרגות בבניין דירות. שני המיצבים הללו – חללים דוממים של שקט (חיצוני) ואי־שקט (פנימי) – הותוו על הרצף שבין הביתי והמוּכּר לבין הציבורי והזר. החניון, לעומתם, אינו איבר מאיברי הבית – וכאתר ציבורי הוא מתחבר למוזיאון בצורה ׳טבעית׳ יותר״.

שם וגם כאן, בתערוכה ״אוטובוסים״ התוצאה היא להטוט מורכב, שנועד ליצור אשליה פיזית ורעיונית. הבלבול הנוצר בשטח מעורר מחשבה ומניע מערכת של תובנות ואסוציאציות – סיפור שאינו מוכתב מראש, וכל אחד יספר אותו לעצמו בדרך אחרת. על מנת שהקסם יעבוד שני משאיר לא מעט עבודה בידי הצופים, או ביד המקרה.

דוגמה אחת לבלבול המובנה ביצירה אפשר למצוא באנקדוטה שמספרת מירון: בתדריך הבוקר, כשהשומרים במוזיאון מקבלים את החלוקה היומית לעמדותיהם באולמות השונים, נשלחה אחת השומרות ל״אוטובוסים״, ויצאה כמובן מאליו לאולם הכניסה של המוזיאון, לקבל את פניהם של אוטובוסי התיירים. דוגמה אחרת נמצאת בטביעות האצבעות של המבקרים על פני הזגוגית ודלת ה״חניון״ הנעולה. כולם רוצים להיכנס, או לצאת למקום הבלתי אפשרי הבא. 

The post אוטובוס לשום מקום, גרסת האמן גיל מרקו שני appeared first on מגזין פורטפוליו.


חמסה חמסה חמסה במוזיאון לאמנות האסלאם

$
0
0

החמסה, אחד המוטיבים והחפצים הנפוצים ביותר בתרבות העממית, הפכה ברבות השנים מחפץ מסורתי בעל תפקיד מאגי – הן בקרב התרבות המוסלמית והן בקרב זו היהודית – לחפץ איקוני המייצג תרבות ואמנות עממית. בתהליך של אבולוציה תרבותית הפך ייצור החמסה למסחרי והיא חדרה לתחומי חיים רבים: לפרסומות ולכרזות רחוב, לבתי עסק ולמוסדות ציבור, כמחזיק מפתחות וכתליון למכוניות. שכבות רבות באוכלוסייה עושות כיום שימוש בחמסה והיא הפכה לחלק בלתי נפרד מהזהות הישראלית של ישראל 2018. 

במוזיאון לאמנות האסלאם בירושלים תיפתח מחר (חמישי 24.5) התערוכה ״חמסה חמסה חמסה״, שתתפרש על פני המוזיאון כולו ותציג 555 חמסות שונות (אוצרים: עידו נוי וד״ר שירת מרים שמיר). התערוכה נחלקת לשלושה חלקים המייצגים כל אחד מהם התגלמויות שונות של החמסה. בחלקה הראשון של התערוכה יציגו כ־50 אמנים ומעצבים מתחומים שונים – ובהם ציור, פיסול, ניו מדיה, תקשורת חזותית, עיצוב תעשייתי, עיצוב מוצר, צורפות ויודאיקה – גרסה חדשה ועדכנית משלהם לחמסה.

חלקה השני של התערוכה יציג פרויקט חזותי רב־הקף המבוסס על סקירת מאות חמסות היסטוריות מאוספו הפרטי של אספן היודאיקה וויליאם (ביל) גרוס, הנחשב לאחד מאספני החמסות הגדולים בעולם. במסגרת הפרויקט ״פירקה״ המעצבת הגרפית שירלי רחל רוכמן את החמסות השונות באוסף למרכיביהן החזותיים והטקסטואליים תוך שהיא מזהה תבניות – צורניות, סמליות וקישוטיות – בהן דגים, פרחים, לטאות ועוד, החוזרות על עצמם בצירופים שונים כל פעם. החלק השלישי יורכב מתצוגה ייחודית של עשרות חמסות המשקפות את העושר הבלתי נתפס של החמסות המסחריות בישראל, במטרה לשקף את הדרך שעשתה החמסה מחפץ מסורתי בעל תפקיד מאגי לחפץ איקוני המייצג אמנות ותרבות עממית, חוצה קהלים ואוכלוסיות. 

גרגורי לרין

גרגורי לרין

ההשראה לחמסה הגיעה מהבלאק מטאל הנורווגי שלרין שמע בתקופה שבה עבד על החמסה, כחלק ממחקר מתמשך של זרמים קיצוניים במוסיקה. הזרם הספציפי הזה כולל עיסוק בשטן ובאנטי־נצרות (בזמנו המוסיקאים של להקות בלאק הציתו כנסיות). לרין מבקש להעביר את האנרגיה השחורה שיוצאת מתוך יער: החמסה שעשויה מעץ שעבר שריפה, מפליז ומפולימר לא שומרת עלינו אלא להפך, גורמת לצרות.

חנן דה לנגה

הרעיון לחמסה מתייחס ליוזמה, לחיפוש, לחקירה ולגילוי במקביל למושגים של גורל, מזל, לחש ותפילה. החמסה הקווית והמינימלית עוברת תהליך של דה־קונסטרוקציה שבעקבותיו תזוהה כחמסה רק דרך נקודה אחת במרחב. חיבור הצורות השונות לכדי חמסה שלמה דרך נקודה זו הופך את ה״משתמש״ מסביל לפעיל.

חנן דה לנגה

איתי נוי

איתי נוי

הרעיון התחיל מ״לתת כבוד״ לספרה חמש ולאפשר לה באופן חד פעמי להחליף את הספרה הכי חשובה בשעון – 12. כך,  הספרה 5 הופכת לחמסה של השעון וכל הספרות זזות בהתאם, אף שהן כלל אינן מצוינות על השעון. התוצאה היא שהשעה ״העגולה״ מתקיימת לא כשמחוג הדקות נמצא למעלה אלא במקום שבו אנו רגילים למצוא את הספרה 7. המפגש החדש יוצר בלבול ומעלה תהיות לגבי קריאת השעה והתבוננות על שעון היד, ופענוח השעה מזמן לצופה חוויה של חשיפה וגילוי.

רמי טריף

על פי האמונה המבט הוא האמצעי ״החיצוני״ שדרכו נגרמת הפגיעה של ״עין הרע״, ובתרבויות מסוימות אנשים עם מבט חודר או עיניים כחולות נחשדו כבעלי סגולות כאלו. החמסה הכחולה היא מדיום בעל יכולת התגוננות שמוצב במקום בולט על גופו של אדם או נכסיו ושאמור ״ללכוד״ את ״המבט הרע״ ולמשוך אותו אליו ובכך להגן על בעליו. החמסה כ״מלכודת״ בוחנת הבטים תרבותיים, אסתטיים, ותפקודיים של החמסה, כהומאג׳ למלכודת ציפורים מסורתית ופשוטה העשוייה מחוט תיל בעבודת יד, שהייתה לחלק מחוויות ילדותו הכפרית של טריף, ולמלכודת העכברים המתכתית הגנרית. בעוד שהחמסות/מלכודות יוצרות דיאלוג מורפולוגי ותפקודי בינן לבין חפצי המקור שלהם, החומריות והאסתטיקה שלהן מנתקות אותן למקום הקונספטואלי, מקום שבו מונכח הביטוי של המטאפיזי (האמונה) באמצעות המוחשי (הפרקטיקה/פעולה) של העיצוב והתפקוד הפונקציונלי.

רמי טריף

רורי הופר

רורי הופר

הרעיון לחמסה התחיל מהדואליות שבה אנו מתייחסים למצלמות מעקב במרחב הציבורי, בין תחושת ביטחון להגנה על הפרטיות, ומאוחר יותר בין טכנולוגיה לאמונה: האם הן סותרות אחת את השנייה או הולכות יד ביד? בעידן הטכנולוגי ״הגנה״ מתפרשת גם כסוג של הצצה במסווה של השגחה או פיקוח. כך, החמסה, שאמורה להגן עלינו מפני עין הרע, עשוייה ממעגל מודפס שמסמל את העידן המודרני ושנתמך או מסתתר מאחורי ה״טכנולוגיה״, עם מצלמה קטנה – העין – ש״משגיחה״ ומגנה עלינו מפני הרע, רואה הכול ומשדרת הכול. 

טל גור ולו מוריה

כמו החמסה גם לבגד מופעים רבים בתרבויות שונות ושניהם טעונים בשלל סיפורים, אמונות ומשאלות לב. משחר ההיסטוריה עסק האדם במלאכת עשיית הבגד לצורך הגנה בסיסית ומוחשית על גופו אך גם לצורך שמירה על נפשו, מעמדו וזהותו. החמסה נועדה להגן עלינו – כמו מעיל פרווה בחורף, חולצת מזל ביום חשוב או חליפת הצלה במטוס. אותן חליפות הצלה שאמורות להציל את חיינו ו/מוכרות לנו בעיקר מתדריכי הדיילים במטוס לפני ההמראה, מעולם לא הוכחו כיעילות במקרה חירום ופעמים רבות בכלל אינן נמצאות מתחת למושב עקב גניבה. אם כך, האם האמונה בלבד יכולה להציל אותנו?

טל גור ולו מוריה

שלי ואיילון סתת קומבור

שלי ואילון סתת־קומבור

החמסה שמסמלת מזל והצלחה מקבלת פרשנות אישית וזוגית: טביעת כף היד וטביעת כף הרגל של שלי ואילון סתת־קומבור הופכים לחותמת על ידי סכיני השטנץ. בטכניקת גזירה הלקוחה מעולם עשיית הנעליים שבו מייצרים סכיני שטנץ לספידות, לגפות, לסוליות וכדומה, הופכת הטביעה האישית האינטימית של בני הזוג להיות נחלת הכלל. יצירה זו שומרת על ״חוקי״ ה־one-off ובאותה נשימה מאפשרת יצור המוני. עבודה זו מתכתבת עם היצירה האישית של השניים כזוג בחיים, מעצבים ובעלים של מותג הנעליים coupleof.

The post חמסה חמסה חמסה במוזיאון לאמנות האסלאם appeared first on מגזין פורטפוליו.

אחים לאנימציה: הפרסומת החדשה של בירה שפירא

$
0
0

Yuval:

הי קובי, בוקר טוב מה קורה?

Kobi:

הי, בסדר גמור, בדרך ליום צילומים. מה נשמע?

Yuval:

לא רע בכלל. מה מצלמים הפעם?

Kobi:

פרסומת קצרה לחברת בוטיק קטנה מהצפון

Yuval:

אתה אוהב את החלק הזה בעבודה, של הצילומים?

Kobi:

כמובן, זה המון אקשן, הכל קורה בקצב מאוד מהיר, שונה מאוד מהעבודה בסטודיו

Yuval:

אז בוא נתחיל מהפרסומת המקסימה שעשית לאחרונה לבירה שפירא. מה התבקשת לעשות?

Kobi:

פנו אליי זוג אמני הרחוב, Brothers of Light, שהתבקשו על ידי החבר׳ה בשפירא לעצב להם תווית לבקבוק. הרעיון היה להתייחס לדימוי שנוצר על ידי האחים ולהנפיש אותו, בלי ממש בריף מדויק. החלטנו לגשת לזה בשיתוף פעולה מלא משלב הקונספט, ולחשוב מה תהיה הדרך הכי מעניינת לספר את העולם של האחים, להכניס לתוכו את כל הווייב שלהם שמושפע מעולם הסקייט ואמנות הרחוב, וביחד לשלב גם את החוויה של הבירה – פורטר שיושן בחביות וויסקי עם שוקולד

Yuval:

תגיד אולי מילה על האמנים? ועל התוויות שהם יצרו?

Kobi:

Brothers of Light הם שני אחים, Elna ו־Gab, פעילים כבר די הרבה שנים בירושלים ובשאר חלקי הארץ. הם מציגים בתערוכות בארץ ובחו״ל ולוקחים חלק פעיל בכל מה שקשור לתרבות הזאת בירושלים. התווית הייתה שילוב של העולם המזוהה שלהם ביחד עם האלמנטים מתוך הבירה החדשה, שוקולד וחביות וויסקי. וכשהתחלנו לעבוד, השלב הראשון היה להצליח להתמקד מהרגע שהבנו שאין גבול לכמות הרעיונות שעולים ושאפשר לשחק

Yuval:

ואחרי שהבנתם שאין גבול?

Kobi:

היינו חייבים לשים גבול…

החלטנו להתייחס לנוצה של Elna (דימוי שחוזר על עצמו בהרבה מעבודותיו) ולהשתמש בה כדמות שמובילה את הסיפור וחושפת את העולם המופלא שלהם. רציתי לייצר קונטרסט בין העדינות של הנוצה, כדמות שמיוצגת בעדינות ובגודל קטן, לעומת מה שעתיד להגיע, רעש חזק שמצפה הכל בשחור, כמו השוקולד שנכנס לתוך הבירה והוסיף טעם חדש למשהו קיים ומוכר. 

כשאני חושב על מבנה בכל עבודה שאני יוצר, לא משנה אם זה סרט/ציור/אינסטליישן, אני תמיד מנסה לחשוב מה היחסים בין הכוחות בעבודה ואיך אני יכול לשחק איתם כדי לייצר את הדרמה שאני שואף אליה

Yuval:

והמעבר מהדו־ממד של התווית לתלת־ממד בסרטון?

Kobi:

כיף לא נורמלי. אני מגיע מעולם של אמנות רחוב בעצמי (הייתי פעיל הרבה מאוד שנים גם כן), ותמיד היה לי רצון לקחת את הסגנון, להפוך אותו לפסלים ולסטים מוקטנים. עכשיו זו הייתה הזדמנות לעשות את זה סוף סוף.

השילוב של תלת־ממד וחומר מכניס משהו אמיתי לתוך הסגנון הסוריאליסטי, ויש משהו בסטופ־מושן שגורם להתרגשות, ששום טכניקה אחרת של אנימציה לא עושה, איזשהו חיבור לאמת מסויימת שמורגשת כשאתה רואה ומרגיש חומר אמיתי, משהו לא מלוקק מידי, שמשאיר טביעת אצבע, עם טעויות קטנות שרק מוסיפות אופי מיוחד לעבודה. בניגוד למה שאנחנו רגילים לראות באנימציה תלת־ממדית וקלאסית בעולם המיינסטרים

על סט הצילומים

Yuval:

אמרת שאתה מגיע מהעולם של אמנות רחוב. ספר רגע כמה מילים על עצמך, מה למדת, איפה, מתי ומה אתה עושה ככה בכללי

Kobi:

נולדתי בלטביה, עליתי לארץ בגיל שלוש בשנת 1990. בסביבות גיל 15 התחלתי לרקוד ברייקדאנס ומשם התגלגתי לגרפיטי. התחלתי מלכתוב את הכינוי שלי בכל מקום שרק יכולתי, להסתובב לילות שלמים ברחובות רק כדי להגיע לעוד מקומות כדי להראות נוכחות. בשלב מסויים זה התחיל לשעמם אותי והתחלתי לצייר.

העבודה ברחוב גרמה לי להבין בשלב מאוד מוקדם את המשחק שקיים בין האמן לצופה, שבסופו של דבר אני סוג של מבדר: אני יכול לעצבן, אני יכול להצחיק, אני יכול לעשות מה שמתחשק לי. בנוסף, השילוב של השפה הגרפית של האותיות בניגוד לאבן הירושלמית, יצרו קונטרסט שאהבתי ומשם זה המשיך להתפתח בשאר התחומים שאני עובד בהם.

סיימתי לימודי אנימציה בהתמחות סטופ־מושן בבצלאל לפני כארבע שנים. הלימודים פתחו לי לגמרי את האהבה לקולנוע ככה שאחרי הלימודים התחלתי לעבוד בהקמה של סטים בתעשיית הסרטים. מבחינתי זו הייתה התחלה ברורה של שילוב בין ציורי קיר ומעבר לתלת־ממד של סטים. כיום אני במאי, אנימטור ואמן מיצב, יש לי סטודיו בירושלים משותף עם עוד מספר אמנים ומעצבים, ואנחנו מוציאים לפועל עבודות לעולם המסחרי והאמנותי במידה שווה, מייצרים שיתופי פעולה על פי צורך. שם הכרתי את המעצב טל הרדה, שאיתו אני עובד יותר ויותר במהלך השנה האחרונה. אנחנו משתדלים להשאר פתוחים לסוג העבודה שאנחנו מייצרים, והפרויקטים הקרובים יהיו אירוע מיוחד בשבוע העיצוב בירושלים ולאחר מכן תערוכה/אירוע משותף עם המפעל בקרקוב.

הגישה הבימויית שלי מושפעת מעולם האמנות ומשיתופי פעולה עם אמנים ומעצבים. אני מאמין שכדי לספר סיפור טוב כדאי שתהיה לך שפה עיצובית יחודית לסרט כדי לבלוט בתוך בליל המידע שמציף אותנו. בדיוק כמו שרציתי שהציור שלי יבלוט ברחוב כשהייתי אמן רחוב

Yuval:

ואיך כל זה מתקשר לעבודות קודמות שלך? אתה יכול אולי לתת עוד דוגמה? אני זוכר שלא מזמן פרסמנו בפורטפוליו את מה שעשית ל־paperwallet

לקריאה נוספת

Kobi:

פייפרוולט פנה אלינו כדי לייצר קמפיין קיקסטרטר, ושם הרצון של הלקוח היה דווקא ללכת על הפורמולה הבסיסית של קיקסטרטר. החלטנו לגשת לעבודה הזאת עם הרצון הרגיל שלי ושל טל, לדחוף עד כמה שאפשר את הגבולות ולייצר משהו שונה מהנוף הרגיל בתוך הנישה הזאת של קמפיינים למימון המונים. מבחינה תסריטאית החלטנו ממש להפוך את כל הסיפור של הקמת החברה למוקד, לייצר הזדהות בעזרת שימוש בנוסטלגיה ככלי לחבר את הצופה מבחינה רגשית.

מצד שני, החלטנו לייצר שפה מקורית בתוך הסטים שיצרנו, משהו שיבלוט מאוד בעין מצד אחד, יראה שונה ויתקשר למגוון של העיצובים שהחברה מוכרת על הארנקים שלה, מעין קולאז׳, חגיגה של סגנונות ולוקיישנים שונים שהסיפור עובר דרכם. גם שם בנינו את כל הסטים ידנית, צילמנו אצלנו בסטודיו במשך חמישה ימים ועבדנו עוד כמות שעות לא מבוטלת כדי להגיע לנראות הסופית עם כל תיקוני הצבע שנדרשו בשלב הפוסט

Yuval:

כמה זמן לקחה הפרסומת לבירה שפירא?‎

Kobi:

כשבועיים עבודה מהשלב של חיפושי קונספט ועד התוצר הסופי‎. זה היה בליץ מהיר מאוד‎. פייפרוולט, לעומת זאת, הייתה עבודה של חודשיים‎

Yuval:

שבועיים? זה באמת בליץ…‎

Kobi:

כן, זה נחמד כי אין יותר מידי זמן לחשוב על מה שאתה עושה, אתה צריך לקבל החלטה ולעוף עליה‎. איכשהו העבודות הכי טובות יוצאות ככה‎

Yuval:

תגיד אולי בכל זאת מילה על מה שאתה מתכנן לשבוע העיצוב ירושלים? זה ממש אוטוטו‎

Kobi:

טל הרדה ואני עובדים עם נזיר דומיניקני בשם אוליביה טומאס, אדם מיוחד במינו, דוקטור לתולדות האמנות וחקר התנ״ך (אל תתפוס אותי במילה לגבי התארים). אנחנו מייצרים אינסטליישן בהשראת ״מנסרה״ והתאוריה שהאמת המוחלטת פוגעת בציויליזציה ומתפצלת לשלל אמיתות שונות ומגוונות. אוליביה טומאס ירצה בתוך האינסטליישן על הפילוסופיה הזאת ויספר עוד פרוייקט מעניין מאוד שהוא מפתח כדי להנגיש את חקר התנ"ך לציבור הרחב.‎

זה על רגל אחת‎. האירוע עתיד להתקיים ב־12 ביוני ומידע מדוייק יותר יתפרסם כחלק מאירועי שבוע העיצוב‎

Yuval:

נבוא לבקר. מה עוד? משהו חשוב נוסף להגיד לפני שמסיימים?‎

Kobi:

ישר משבוע העיצוב אני טס להציג ביחד עם טל הרדה והפסלית נועה ארד יאירי מיצב משולב וידאו, שאנחנו עומלים עליו בימים אלה בסטודיו כחלק מפסטיבל לתרבות יהודית בקרקוב. זה פרויקט משולב עם המפעל בירושלים‎.

הממ, זהו נראה לי ☺

Yuval:

מה שנקרא, לא משעמם!‎

Kobi:

משתדל מאוד להעסיק את עצמי תמיד ☺

The post אחים לאנימציה: הפרסומת החדשה של בירה שפירא appeared first on מגזין פורטפוליו.

סיור אמנות ועיצוב בירושלים בהדרכת שני ורנר ויובל סער

$
0
0

שמרו את התאריך ביומנים – SAVE THE DATE.

לכבוד שבוע העיצוב בירושלים יתקיים בתאריכים 14-15.6 סיור מיוחד במסגרת סיורי הבוטיק של Talking Art בשיתוף פורטפוליו. הסיור יעסוק באמנות עכשווית ובעיצוב ויהיה בהדרכה של שני ורנר (Talking Art) ויובל סער (העורך הראשי של מגזין פורטפוליו).

במהלך הסיור נבקר בתערוכות החדשות במוזיאון ישראל, בתערוכות שבוע העיצוב בבית הנסן, בסדנאות של אמנים ומעצבים מהשורה הראשונה, וכהרגלנו – נפגוש את האוצרים, האמנים והעוסקים במלאכה.
כל זאת בליווי הפינוקים הרגילים: לינה במלון בוטיק, ארוחת ערב חגיגית, הסעה צמודה ועוד.

נשמע מעניין? השאירו פרטים וכל המידע, בדרך אליכם.

The post סיור אמנות ועיצוב בירושלים בהדרכת שני ורנר ויובל סער appeared first on מגזין פורטפוליו.

כריסטיאן בולטנסקי במוזיאון ישראל

$
0
0

כריסטיאן בולטנסקי נולד בפריז ימים ספורים לאחר שחרור העיר מהכיבוש הנאצי ב־1944 לאב יהודי ולאם קתולית. ילדותו במחיצת האנשים ששרדו אחרי המלחמה וזיכרון אלה שאינם, דרך סיפורים ותצלומים, עומדים ביסוד עבודתו פורצת הדרך. בולטנסקי עוסק במה שהוא מכנה ״השאלות הגדולות״: האם ואיך אפשר לזכור? מה יישאר מאתנו אחרי לכתנו? את כל אלה הוא מתרגם למיצבים מורכבים ונוגעים ללב.

ב־1.6 תיפתח במוזיאון ישראל תערוכה רטרוספקטיבית רחבת היקף של בולטנסקי, הנחשב לאחד האמנים החשובים בתקופתנו. את התערוכה אוצרות מירה לפידות, אוצרת ראשית לאמנות במוזיאון ישראל ולורנס סיגל מפריז. עבודותיו אישיות ונובעות מכאב פרטי אך בו־זמנית גם אוניברסליות וחובקות שאלות ובעיות כלל־אנושיות. עבודותיו הוצגו במוזיאונים הגדולים בעולם וגם במוזיאון ישראל, וכעת הוא חוזר למוזיאון עם תערוכה מקיפה, המשתרעת על מספר אולמות במוזיאון ומזמנת למבקרים חוויה חזותית ורגשית עמוקה, וכוללת עבודות מ־30 השנים האחרונות, לצד עבודות שנעשו במיוחד למוזיאון.

חלק מהעבודות בתערוכה נחשבות ליצירות איקוניות של בולטנסקי, המוכרות מתערוכות שלו ברחבי העולם (בביאנלה בוונציה, מונומנטה בפריז, בחודש האחרון נפתחה תערוכת ענק שלו בשנחאי ובשנה הבאה מוזיאון פומפידו יציג רטרוספקטיבה מקיפה שלו).

כריסטיאן בולטנסקי, נשמות קטנות (צילומים מ״ל)

התערוכה בנויה כמסלול, בו המבקרים עוברים בין יצירות רבות ומסעירות: בכניסה לתערוכה מוצב שעון עצר דיגיטלי שסופר ללא הפסק את השניות מרגע הולדתו של האמן; הקרנת וידאו גדלת מידות בשם ״נשמות קטנות״, שצולמה בים המלח והוצגה בביאנלה בוונציה ב־2015,  ובה מופיעים 300 פעמוני רוח יפניים שהוצבו על רקע נופי ים המלח, ערוכים לפי מפת הכוכבים בליל הולדתו של האמן. עבודות נוספות כוללות צילומי עיניים מודפסים על וילונות רפאים, ובקצה התערוכה ״הר מוזהב״ בגובה 5 מטרים, המצופה כולו שמיכות חירום מנצנצות.

העבודה ״מנויי הטלפון״ המוצגת כאן היא גרסה חדשה ומקומית של העבודה. ספר הטלפונים שבעבר היה בכל בית בישראל כמעט נעלם מחיינו, עם כניסת האינטרנט והטלפונים הניידים. הספרייה היא על כן מעין ארכיון – עדות למי שחי כאן, עבר דירה, התחתן או התגרש, וביטוי לקהילות השונות בארץ: המגזר החרדי, הקיבוצים וכו׳. העבודה שתוצג במוזיאון ישראל מכילה את פרטיהם של מיליוני ישראלים שחלקם אינם בין החיים.

המבקרים בתערוכה מוזמנים להקליט את פעימות ליבם במכשיר המיועד לכך בתערוכה, ולצרף אותן ל״ארכיון פעימות הלב״ של בולטנסקי, המקיף מאות אלפי בני אדם שביקרו בתערוכותיו ברחבי העולם. זוהי אחת העבודות הידועות ביותר של בולטנסקי מהשנים האחרונות. בשנת 2008 ייסד האמן ארכיון של פעימות לב: בכל מקום שהוא מציג הוא מקים חדר הקלטה שכל מבקר ומבקרת מוזמנים להקליט בו את פעימות ליבם. ההקלטות מועברות ונשמרות בארכיון מיוחד באי טשימה שביפן. עד כה הצטברו בו מאות אלפי הקלטות. 

עבודה נוספת עוסקת במסתורין ובעוצמת היקום: בקצה העולם המיושב, בפטנגוניה שבארגנטינה, הציב בולטנסקי צינורות דמויי קרנות בגובה 3 מטרים. כשרוחות חזקות נושבות באזור, מפיקות הקרנות קולות מסתוריים הדומים לקולות הלווייתנים הרבים ששוחים בקרבת החוף בסתיו. הווידאו שצולם במצלמה נייחת מזריחה עד שקיעה, משקף גם זמן אחר, איטי ובראשיתי.

בעשור האחרון קיבלה עבודתו של בולטנסקי תפנית בעקבות התעניינותו במיתולוגיות – סיפורי היסוד של תרבויות, המתארים את בריאת העולם ומבארים את הכוחות הפועלים בו, מעניקים לו משמעות  וקושרים אותנו אל אבותינו. בפטגוניה רואים בלווייתנים יצורים חכמים וקדמונים שאוצרים ידע מראשית ימי העולם. כששואלים שם שאלה, שהתשובה עליה אינה ידועה, אומרים לשואל: ״לך תשאל את הלווייתנים״. בולטנסקי מוצא באמצעותם את מקומו בעולם: ״אני מקווה שגם הרבה אחרי זמני, כשאף אחד כבר לא יזכור אותי, יישאר עדיין הסיפור על האיש המשוגע שניסה לדבר עם הלווייתנים״.

כריסטיאן בולטנסקי, חג פורים

The post כריסטיאן בולטנסקי במוזיאון ישראל appeared first on מגזין פורטפוליו.

הרשימה המשותפת // 24 במאי 2018

$
0
0

רענן חרל״פ משבש את החלל

16 מ״ר, תערוכת היחיד של רענן חרל״פ (אוצרת: איריס מנדל), תיפתח הערב (24.5) בגלריה נולובז בתל אביב. חרל״פ עובד בעץ: ביד מיומנת הוא מנסר קרשי בניין משומשים, מגלף פיסות עץ, משייף, חותך, מחבר ומרכיב מחדש. לאורך השנים לבש השימוש בעץ צורות שונות מציורים על מצע של עץ לבוד, דרך חיתוכים ותבליטים ועד פסלים והצבות ארכיטקטוניות. בעבודת המיצב, 16 מ״ר, שנתפרה במיוחד בעבור מידות החלל של גלריה נולובז, התרחב השימוש לממדי עבודת רצפה. הצופה נכנס לתוך העבודה, מוזמן ללכת עליה, לשבת ולנוח בצל שאריות ״הטבע״ שפלשו לרחוב הסואן.

חרל״פ מייחד את מבטו אל דימויים מעולם הצומח ובהם עלים יבשים וחלקי גזע חלולים וקושר בין תוכן וחומר, רעיון ומדיום. קרשי העץ הערומים ״מתחפשים״ לעלים וכמו מבקשים לחזור לעברם המקורי ולהתאחד עם הטבע ממנו נלקחו. האם זהו תחליף לטבע? או טבע שנאבק על קיומו? האם ניסיון להחזיר את קרשי העץ המעובדים לעץ החי? ניסיון לשמר זיכרון?

יובל סער

 

רענן חרל״פ בגלריה נולובז

ענבל הופמן חולמת ומתפכחת באלפרד

במכון אלפרד תיפתח הערב (24.5) תערוכת יחיד לאמנית ענבל הופמן, תחת הכותרת פלאש דרייב (אוצרת: טלי בן נון). הופמן תציג מיצב פיסולי תלוי מקום, המגולל סיפור מסע אישי שלא התרחש ונותר בגדר חלום שנקבר תחת הררי הכביסה והכלים שבכיור. המיצב מציג מרחב ביתי, המתגלה כתחליף רדוף אפשרויות, הרפתקאות, גילויים, אוצרות, המצאות ושיבושים. מרחב שבו היום־יומי והפנטסטי נטענים במשמעויות ובשימושים חדשים.

באמצעות חיבורים משעשעים ולא צפויים בין רדי־מייד לקראפט, בין מחנאות לפיסול, בין חלום לכישלון, הופמן מוליכה את הצופה להרפתקה הרואית, העשויה דברים נטולי הילה או ייחוד: סדינים הופכים למפרשים, בגדים משומשים הופכים לנטיפים במערה חשוכה, שולחן־קפה הופך לחניון דרייב־אין עבור מכוניות עמוסות ציוד במסע מחוף לחוף, מפות קרושה מתרוממות לפסגות מושלגות על־גבי קרש גיהוץ, כלים חד פעמיים, שקיות אשפה וחומרי ניקוי הופכים לנוף ארקטי תכול־לבן. באסתטיקה חומרית, עשירה ומשעשעת, הופך השיטוט בנבכי המיצב למסלול ״תרמילאי״ הכולל מסע מזורז בין פסגות וקרחונים, בים הפתוח ובמעבה האדמה, ובסופו מחכה לצופה ״חנות מזכרות״ אופיינית לפארקים לאומיים.

התערוכה פלאש דרייב היא החמישית בשנת התערוכות 2018, שמוקדשת לתערוכות הסובבות סביב התמה ״חזון וכשלון״.

חגית פלג רותם 

ענבל הופמן במכון אלפרד

יו יאנסן ופרופ׳ וים ואן דן ברג, אדריכלות הולנדית בבית האדריכל

חשיבה מופשטת על אדריכלות

ביום שני 28.5 תפתח בגלריה בבית האדריכל ביפו התערוכה Realizations and Projections, שתציג את עבודותיהם של האדריכלים ההולנדים יו יאנסן ופרופ׳ וים ואן דן ברג. מחקריו של ואן דן ברג ייחודים בהתעמקותם במושגי יסוד ובחשיבה המופשטת על אדריכלות. הוא פרסם מחקרים וספרים רבים, בין השאר ספר ייחודי על עבודתו של האדריכל לואיס ברגן. בשנת 1998 חבר לאדריכל יו יאנסן, והשניים פועלים יחד בפרקטיקה ויוצרים מתוך הדיאלוג בין החוויה המופשטת לבין החומר הקונקרטי.

התערוכה תציג את עבודתם המשותפת של השניים, במטרה לחשוף את הדואליות וההרמוניה הנוצרת ביצירה אדריכלית השואפת ללמוד מתוך המחקר והתיאוריה. כחלק מהתערוכה יוקרנו דימויים מתוך עבודות רעיוניות של השניים ודימויים הלקוחים משלבי תכנון מוקדמים של הפרויקטים הממומשים, וכן יוקרנו סרטים המסבירים את עבודתם. לצד כל אלה אפשר יהיה לעיין בספרים והמחקרים של ון דן ברג שיוצגו גם כן.

יובל סער

מציירים שפירא בבית האדום

בבית האדום תיפתח הערב (24.5) תערוכה המוקדשת לציור ולשכונת שפירא (אוצר: אורן פישר), השכונה שבה הבית האדום שוכן ופועל. בתערוכה שלושה חלקים: תערוכת יחיד לאמנית אולגה קונדינה, תערוכה קבוצתית של בוגרי ״האקדמיה לציור של הברביזון החדש״ ומקבצי ציורים של אמנים – בעיקר תושבי השכונה – בנושא חיי היום יום של השכונה הייחודית. קונדינה בתערוכת יחיד תציג סדרת ציורים חדשה אשר צוירה ברחובות שכונת שפירא במהלך השנה האחרונה. קונדינה נמנית על קבוצת הברביזון החדש ומתמחה בציור מהתבוננות. היא תציג בציוריה סיטואציות חברתיות מורכבות, מבנים, מפגשים אקראיים ועוד.

התערוכה כולה מהווה תיעוד מצויר של השכונה, ומאגדת בתוכה ציורים וציירים ממגוון הקהילות, התרבויות והדעות הקיימות בשכונה מיוחדת זו. בעזרת הציורים הבית האדום מבקש לייצר שיח בונה ומגשר בין התושבים והקהילות השונות בשכונה. במהלך חודש התערוכה יערכו סיורים, הרצאות, סדנאות ומפגשים שיעסקו בהיסטוריית השכונה והבית האדום ובשינויים הדמוגרפיים והחברתיים העוברים עליה בימים אלו.

חגית פלג רותם

אולגה קונדידה בבית האדום (צילומים מ״ל)

The post הרשימה המשותפת // 24 במאי 2018 appeared first on מגזין פורטפוליו.

סיפורי בולים: לקראת אליפות העולם בבולאות, ישראל 2018

$
0
0

״אליפות העולם בבולאות – ישראל 2018״ – זהו שמה הרשמי של תערוכת הבולים הבין־לאומית שתיפתח הערב בירושלים. התערוכה, שתתקיים לרגל 70 שנה למדינה ושאורגנה על ידי התאחדות בולאי ישראל והשירות הבולאי של דואר ישראל, תוצג בתאריכים 27-31 במאי ותשתרע על פני שטח של מעל 2,000 מ״ר במרכז הקונגרסים הבין־לאומי בבנייני האומה. בתערוכה ישתתפו נציגים מ־50 מדינות מובילות בעולם הבולאות, ובמסגרתה תתקיים תחרות בין אספנים. יוצגו כ־16,000 דפי אוסף שיתפרשו על פני כ־1,000 מסגרות, בהם אוספים הקשורים בבולאות של ארץ ישראל.

זו הפעם השנייה שמדינת ישראל מארחת את אליפות העולם בבולאות – תערוכת הבולים החשובה ביותר בעולם, ולקראת התערוכה מובאים לפניכם עשרה סיפורים אודות עיצובם של כמה מהבולים החשובים והמעניינים שעוצבו בישראל.

אבל איך קוראים למדינה? סדרת בולי דאר עברי, 1948, אוטה וליש

סדרת דאר עברי היא סדרת הבולים הראשונה שהונפקה בישראל. תשעת בולי הסדרה עוצבו על ידי אוטה וליש ועליהם מופיעים מטבעות יהודיים עתיקים. בולים אלה הם היחידים בתולדות הבולאות הישראלית שעל גבם לא מצוינת שמה של מדינת ישראל. רמז לסיבה לכך טמון בתאריך הנפקתה של הסדרה: כבר בבוקר ה־16 במאי 1948, יומיים בלבד לאחר שדוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינת ישראל, נמכרו הבולים בסניפי הדואר ברחבי הארץ.

האם הבולים עוצבו, הודפסו והופצו בתוך יומיים? ודאי שלא. תחילתו של תהליך העיצוב כחודש וחצי קודם לכן, וזאת בתנאי מחתרת ובסודיות גמורה. סקיצות ראשוניות שכללו עיצוב שלושה בולים בלבד הוגשו על ידי וליש כבר ב־2 באפריל, ועיצוב סופי של שבעה בולים נבחר ב־2 במאי. אך גם לאחר שסיים את תהליך העיצוב, עדיין לא נקבע סופית מה יהיה שמה של המדינה. וזו הסיבה מדוע הודפס על גבי הבולים צמד המילים דאר עברי, ולא ישראל. ומדוע ״דאר עברי״ ולא ״דואר עברי״? משום שבשנת 1948 היה נהוג לכתוב בכתיב חסר. בהמשך, בשנת 1949, הונפקו בולים בעלי עיצוב זהה, גם הם בעיצובו של אוטה וליש, הפעם עם המילה ישראל.

מתוך סדרת בולי דאר עברי

בול יובל בצלאל ירושלים, מאוסף רני רדזלי

כמה שנים זה יובל? בול יובל בצלאל, 1957, האחים שמיר

את בול יובל לבצלאל עיצבו האחים גבריאל ומקסים שמיר. בבול נראה בניין בצלאל הישן ובחזיתו גביע. הסוגיה שעולה בקשר לבול היא שנת הנפקתו: כידוע, בצלאל נוסד בשנת 1906; אם כך, מדוע הונפק בול היובל בשנת 1957 ולא בשנת 1956? ההערכה היא שאין מדובר בטעות, אלא שספירת מניין השנים נערכה לפי התאריך העברי ולא הלועזי. מהתאריך העברי של ייסוד בצלאל ועד התאריך העברי של הנפקת בול היובל, אכן עברו 50 שנה.

כחול זה השחור החדש. בול יריד המזרח הבינלאומי, 1962, דן ריזינגר

בדומה לבולים רבים, גם עיצובו של בול יריד המזרח משנת 1962, שעיצב דן ריזינגר, החל את דרכו ככרזה. בדרך כלל עיצוב של בול המבוסס על כרזה זהה לה לחלוטין. כך לדוגמה בבול / כרזת יום העצמאות השמיני שעיצבו האחים שמיר בשנת 1956. במקרה של בול יריד המזרח בוצעו מספר שינויים מהעיצוב המקורי המופיע בכרזה. השינוי הבולט היה החלפת צבע הרקע משחור לכחול. לדבריו של ריזינגר הסיבה לכך הייתה מגבלה טכנית. ״בול בעל רקע שחור הוא לא פרקטי. זאת משום שהטקסט השחור המופיע על גבי חותמת הדואר, שחלקו עולה על הבול, לא יהיה קריא״, הוא מסביר.

בול יריד המזרח, מאוסף רני רדזלי

כרזת יריד המזרח 1962, דן ריזינגר

בול שחרור מחנות הריכוז, מאוסף רני רדזלי

לאחר לכתי. בול שחרור מחנות הריכוז, 1965, יעקב צים

בשנת 1965 הונפק בול שחרור מחנות הריכוז: בבול זוג ידיים – אחת בעלת אגרוף קמוץ והשנייה פתוחה. אך סיפורו הייחודי של הבול מסתתר דווקא בשובל; שם מופיעים מדי אסיר מחנה ריכוז, טלאי צהוב, ומתחתיו, בגודל זעיר, ממוקם מספר. זהו המספר שקועקע על זרועו של מעצב הבול – ניצול השואה יעקב צים (צימברקנופף). צים, 2015-1920, מעצב גרפי ואמן יליד פולין, למד ציור וגרפיקה שימושית בעיר הולדתו סוסנוביץ, אך בשל פלישת גרמניה לפולין לא סיים את לימודיו. הוא שרד מסע ארוך שהחל בכיבוש הגרמני והסתיים בשחרור מבוכנוולד. בשנת 1945 עלה עם ״ילדי בוכנוולד״ לארץ ישראל, ובהמשך השלים את לימודיו בבצלאל. בשנת 2010 הדליק יעקב צים משואה בטקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה ביד ושם.

לא רוצים לא צריך! בול טורניר כדורגל (המשחקים הקדם־אולימפיים בכדורגל), 1968, אליעזר ויסהוף

בשנת 1968 התקיימו בישראל המשחקים הקדם־אולימפיים בכדורגל ולכבוד האירוע הוחלט בשירות הבולאי להנפיק בול בנושא. בתחרות עיצוב הבול זכה אליעזר ויסהוף, אך עיצוב הבול שהונפק אינו תואם לעיצוב הראשוני שהגיש ויסהוף למכרז. הכיצד ומדוע? העיצוב המקורי שהגיש ויסהוף כלל דימוי של כדורגל שנתפר מרצועות עור מלבניות (כך יוצרו אז כדורי רגל, כיום הרצועות מחומשות), בעוד שעל גבי המלבנים שובצו דגלי המדינות המשתתפות. אך בעיצוב הסופי לא ניתן לזהות דגלים, אלא מלבנים שעליהם צורות גיאומטריות בשלל צבעים, הממוקמות באופן שמבטל את הדגלים המקוריים. אז למה שונה העיצוב? רגע לפני הדפסת הבולים ביטלו חלק מהמדינות את השתתפותן בטורניר. הסיבה, כרגיל: פוליטית. עקב כך, שימוש בדגלי המדינות על גבי הבול כבר לא היה רלוונטי.

אפרופו אליעזר ויסהוף; ויסהוף היה המעצב הגרפי הראשון ששמו הופיע על גבי בול ישראלי כמתן קרדיט בעבור העיצוב. זה היה על גבי סדרת בולי אמנות הבמה שאותם עיצב, אשר הונפקו בשנת 1971.

בול המשחקים הקדם אולימפיים בכדורגל, מאוסף רני רדזלי

בול יובל מכון וולקני, מאוסף רני רדזלי

מבחנגול. בול יובל מכון וולקני לחקר החקלאות, 1971, האחים שמיר

בול נוסף שעיצבו האחים שמיר לרגל 50 שנות פעילות הוא בול היובל למכון וולקני לחקר החקלאות. במבט ראשון נראה כי בבול מוצגים שני מוטיבים עיקריים – שיבולת ומבחנה, המייצגים את תחומי עיסוקו ופעילותו של המכון. אך בהסתכלות נוספת אפשר להבחין כי המבחנה מתפקדת גם כ…תרנגול. צוואר המבחנה הוא צווארו של התרנגול, ובקצה כרבולת אדומה ומקור צהוב.

בבוידעם של פרג. בול 100 שנה לאורט, 1980, משה פרג

את בול 100 שנה לאורט עיצב משה פרג בשנת 1980. במרכזו של הבול גלגל שיניים ועליו שישה ציפויים שונים ובמרכזו מגן דוד כחול. כיום אפשר לבנות הדמיה של הגלגל בעזרת מחשב, אך בשנת 1980 – עידן טרום המחשב – נאלץ פרג לבנות דגם במו ידיו. קוטרו של הגלגל 17 ס״מ והוא עשוי עץ. ״הציפויים שעל הגלגל מייצגים את מגוון המקצועות שנלמדו ברשת אורט״, מספר פרג.

״הציפוי המטלי מייצג את מקצועות המתכת והמסגרות; ציפוי העץ את הנגרות; הכתום והסגול מאזכרים את נושא הפלסטיקה, ותפקיד נוסף שהם ממלאים הוא להוסיף צבע לבול״. פרג לא שכח גם את המקצועות התיאורטיים, המיוצגים בעזרת שני ציפויים שעליהם טקסט – האחד בעברית והשני באנגלית. מגן דוד כחול באמצע הגלגל מסמל את מדינת ישראל. 38 שנה אחרי שנבנה, עדיין שוכב דגם הגלגל אצל פרג בבוידעם.

בול 100 שנה לאורט, מאוסף רני רדזלי

משה פרג ודגם גלגל השיניים

בולי פסטיבל הפולקלור בחיפה, מאוסף רני רדזלי

העיר שפוצלה לה. בול הפסטיבל הבין־לאומי לפולקלור בחיפה, 1990, סטודיו א.א. שורץ

בשנת 1990 התקיים בחיפה הפסטיבל הבין־לאומי השמיני לפולקלור. לרגל האירוע הונפק צמד בולים, המשלימים יחדיו דימוי אחד. גם דימוי זה מקורו בכרזה, שעוצבה קודם להנפקתו של הבול. את השפה הגרפית לכרזה, לבול ולשאר התוצרים הגרפיים שהודפסו לרגל האירוע, יצרה אורה שורץ, זאת במסגרת פעילותה בסטודיו א. א. שורץ, שבו עבדה בשיתוף עם בעלה המעצב אליהו (מתוקה) שורץ. את אווירת הפולקלור העבירה שורץ בהצלחה רבה בעזרת סגנון האיור והצבעוניות העזה של הדמויות המחוללות בצעדי ריקוד.

המגוון של הדמויות ממחיש את מגוון הלהקות שהופיעו בפסטיבל ואת התרבויות השונות שהן ייצגו. חצי עיגול העשוי מגזרות נייר מתחבר לגלים שממוקמים משמאלו – יחדיו משלימים השניים את פני השטח שכה מזוהה עם חיפה: הר הכרמל והים התיכון. אך חלוקת הכרזה המקורית לשני בולים – אמנם צמודים אך בכל זאת נפרדים – שינה את הדימוי המקורי. אלו שהיו זקוקים לבול אחד בלבד, קיבלו או את ההר, או את הים.

שישה משולשים. בולי חיות שילדים אוהבים, 1998, מריו סרמונטה

סדרת בולי חיות שילדים אוהבים, שעיצב מריו סרמונטה בשנת 1998, כללה לראשונה בתולדות הבולאות הישראלית בולים מחומשים בעלי שובל משולש: הבולים לא כללו שובל ״רגיל״, אלא השובל נחתך מהבול עצמו. במסגרת הסדרה עיצב סרמונטה שישה בולים המציגים יחדיו סביבה שבה נראה שולחן בתוך בית ומבט מהחלון לחצר. בתוך הבית מוצב שולחן ועליו חתול ואוגר שמביטים באקווריום שבתוכו דג. בחצר כלב, ארנבת ותוכי. כל אחד מהבולים עומד בפני עצמו גם ללא קשר לאחרים בסדרה.

בולי חיות שילדים אוהבים, מאוסף רני רדזלי

גליונית קרמיקה ארמנית בירושלים, מאוסף רני רדזלי

ושלושה עיגולים. גיליונית זיכרון קרמיקה ארמנית בירושלים, 2003, חביב חורי

לא רק בולים משולשים הונפקו בישראל, אלא גם עגולים! שלושה בולים נטולי פינות ממוקמים בגיליונית הזיכרון שעיצב חביב חורי בשנת 2003 בנושא קרמיקה ארמנית בירושלים.

״אליפות העולם בבולאות – ישראל 2018״: מרכז הקונגרסים הבן־לאומי – בנייני האומה בירושלים. ראשון עד חמישי, 27-31 במאי 2018. שעות פתיחה: יום ראשון בשעות 20:00-14:00, ימים שני עד רביעי בשעות 20:00-12:00, יום חמישי בשעות 18:00-12:00.

 

The post סיפורי בולים: לקראת אליפות העולם בבולאות, ישראל 2018 appeared first on מגזין פורטפוליו.

קול קורא לאמנים: אינדינגב 2018

$
0
0

האנושות התחילה באפריקה, הורינו הקדמונים כולם יצאו משם והתפזרו בעולם. אבל באותה תקופה היה לנו זיכרון קצר ו־30,000 שנה אחרי זה, נפגשנו שוב ולא זיהינו אחד את השניה. חילקנו את עצמנו לקבוצות לפי שפה, צבע עור ומנהגים, ושכחנו שהמשותף גדול מהשונה.

אינדינגב קורא ליוצרים עצמאיים יותר ועצמאיים פחות מכל התחומים (אמנות, רחוב, עיצוב, קראפט, וידאו, פיסול וכו׳) להציג בפסטיבל שיתקיים באוקטובר הקרוב (11-13.10.2018) עבודות הקשורות ליחסים שבין אדם לאדם, בין אדם למקום, בין אדם לעצמו ובין אדם לכל דבר אחר. מטרת הפרויקט ״אדם = לאדם״ היא לחקור את היחסים העדינים שלנו עם מה ומי שסובב אותנו – מאינטימיות ושותפות גורל דרך מניעים נסתרים ואגו ועד ניכור ודה-הומניזציה. אין תשובות שגויות.

העבודות הנבחרות יפורסמו בקטלוג האינטרנטי והמודפס שילווה את הפסטיבל הקרוב.
בנוסף, בשטח הפסטיבל יוצבו שלטים עם פרטי העבודות והאמנים.ות.

The post קול קורא לאמנים: אינדינגב 2018 appeared first on מגזין פורטפוליו.


בגוון של הרולס רויס: אגרסמן מטבחים משיקים אולם תצוגה בישראל

$
0
0

בשעה שכל חברות המטבחים היו בעיצומן של הכנות אחרונות לקראת השתתפות בתערוכת המטבחים במילאנו, שהתקיימה בחודש אפריל האחרון, מר אנדראס שאווה, מנכ״ל חברת אגרסמן מטבחים מגרמניה, היה נינוח לחלוטין. ארבעה ימים לפני התערוכה שום סגירת קצוות בקשר לביתן תצוגה לא הטרידה את מנוחתו, והוא אפילו מצא זמן לקפוץ לביקור בארץ לרגל השקת אולם התצוגה של סניף החברה בארץ. ״כמובן שנהיה במילאנו לספוג השראה כמו כולם, אבל רק כמבקרים. אנחנו לא נוהגים להשתתף בתערוכת יורוקוצ׳ינה, ומעדיפים ליצור שיתופי פעולה עם דילרים במקום״, הוא אומר בראיון לפורטפוליו, שהתקיים עמו שעתיים אחרי שנחת.

הנינוחות שמשדר שאווה, כפי שמתברר בהמשך, היא חלק בלתי נפרד מאג׳נדה מוצקה של חברה שתחרות אינה מטרידה את מנוחתה, שפועלת מתוך ביטחון מלא ביכולותיה ואינה מבקשת לגדול עוד ועוד. ״לפני 15 שנה היו בגרמניה 200 יצרניות מטבחים והיום יש רק 95. ככה זה שלא משקיעים את המחשבה ואת המשאבים בכיוון הנכון. אנחנו מאמינים באיכות ללא פשרות ומבחינתנו זאת העוצמה של המותג. כחברה שאיכות מיטבית היא המוטו שלה, את האנרגיה ואת המשאבים אנחנו מעדיפים להשקיע בה ולאו דווקא בכמות. להשקיע במצוינות של המטבחים ובקידום הפיתוח על מנת לספק ללקוחות את הטוב ביותר״ אומר שאווה.

אגרסמן מטבחים חדשה יחסית בארץ, קצת מעל שנה, אבל ברחבי העולם היא מוכרת היטב כמותג על יוקרתי שמיוצא ל־30 מדינות, עם נתח שוק גדול במיוחד בארצות הברית, סין והונג קונג. החברה נוסדה בשנת 1908 על ידי וילהלם אגרסמן, וכיום מנוהלת על ידי נכדתו ובנה, מייקל וונרמן, המשמש גם כמנהל הקריאייטיב. המפעל ואולם התצוגה, שחודש לאחרונה, ממוקמים בין הנובר ודורטמונט, ״האזור נודע ׳כאזור מטבחים׳ בשל ריבוי החברות שקבעו בו את מקומן, ושם גם ממוקמים מרבית ספקי החומרים, כך שזה יתרון נוח״, מציין שאווה. במהלך שנות קיומה זכתה אגרסמן בפרסים נחשבים, דוגמת ״רד דוט״ ו״גוד דיזיין״, וכחברה שקיימות היא ערך בלתי נפרד מסדר יומה, היא הייתה החברה הראשונה בגרמניה שזכתה לתקן FSC שמעניקה המועצה לניהול ייעור מבוקר, ובימים אלה קיבלה גם את תקן האישור שנהוג בקליפורניה.

כששאווה מתבקש לבחור מאפיין אחד, שלשיטתו מייחד את החברה בעולם כה משופע בחברות מטבחים, הוא מציין כמצופה את האיכות אבל אינו מסתפק בה ומרחיב: ״חלק משמעותי ובלתי נפרד מהאיכות שלנו היא גמישות ושימוש בחומרים מיוחדים. אפשר לומר שהפעילות שלנו היא על גבול ה׳קאסטם מייד׳, והרצון של הלקוחות הוא לשיטתנו הדבר החשוב ביותר. אנחנו ערוכים לבצע משאלות מיוחדות שלהם, וכאלה לא חסרות״. כדי להמחיש את דבריו הוא משתף בחיוך באנקדוטות, הזויות משהו, שבהן נתקלו.

אנחנו ערוכים לבצע משאלות מיוחדות של הלקוחות, וכאלה לא חסרות. לדוגמה, הייתה לנו לקוחה שרצתה שגוון הפורניר של המטבח יהיה זהה לצבע הרולס רויס החדש של בעלה

לדוגמה, לקוחה שרצתה שגוון הפורניר של המטבח יהיה זהה לצבע הרולס רויס החדש של בעלה, או על לקוח מהוואי ששלח אליהם משם את סוג וגוון הפורניר הרצויים מבחינתו, ואיך בדיוק השילוב שלו צריך להיראות. ״ככלל, חלק נכבד מהלקוחות שלנו הם מעצבים, בגלל היכולת הגבוהה של אגרסמן להוציא לפועל את התכנונים המיוחדים שלהם תוך שימוש חומרי מגוון הכולל גם חומרים מיוחדים״. אחד מאלה הוא השימוש באבנים לסוגיהן, המאפשרים לייצר מטבחים שמבוססים על טהרת החומר, כולל חזיתות וסוקלים, ללא כל תמיכה של נגרות״.

דגם Works

״מדובר במשטחים מדוקקים במיוחד, והעובדה שהם אינם נזקקים לכל נגרות היא תוצר של מיומנויות ביצוע גבוהות, המשלבות טכנולוגיה מתקדמת עם עבודת קראפט, כמו גם של פטנטים ייחודיים שפיתחנו במהלך השנים. חומר ייחודי אחר שמשמש אותנו הוא נירוסטה שעובייה חמישה מ״מ בלבד, וכמו במטבחי האבן אנחנו מציעים מטבחים שמבוססים אך ורק על השימוש בה״. לדבריו, הקו העיצובי של אגרסמן הוא נקי, חף מעומס ומאופיין בהמשכיות רציפה, שמבטיחה אגב כך גם פונקציונליות ושימוש נוח. החברה משיקה דגמים חדשים מידי שנתיים, והאחרון שבהם, דגם WORKS, עוצב בשיתוף פעולה עם שף, שמטבע הדברים מכיר היטב מהו המתכון לזרימה נכונה של הפעילות.

״דגם וורקס נועד להביא את המטבח המקצועי־תעשייתי הביתה ומציע לו פרשנות ייחודית בכך שהוא משלב שלושה ׳איים׳, עמדות עבודה, שכל אחד מהם הוא אזור פעילות ייעודי״. את מטבחי העתיד הוא רואה כ״משולבי אלקטרוניקה, מחשוב ורובוטיקה, שיבטאו יותר ויותר את הקדמה הטכנולוגית. לדידנו, זה לא ממש משנה, ואם אלה יהיו פני הדברים אז נהיה שם גם בהבט הזה, אבל המטרה שלנו שמתמקדת באיכות שאינה מתפשרת על שום פרט וחותרת לשלב אותה עם אסתטיקה ייחודית, לא תשתנה. זו האג׳נדה של החברה מאז ימי היווסדה וככזו היא תמשיך״.

The post בגוון של הרולס רויס: אגרסמן מטבחים משיקים אולם תצוגה בישראל appeared first on מגזין פורטפוליו.

פוטו־לונדון 2018: ממעוף הציפור

$
0
0

התערוכה הראשית ביריד פוטו־לונדון, שננעל בשבוע שעבר בבירה הבריטית, הוקדשה השנה לצלם הקנדי אדוארד בורטינסקי (Edward Burtynsky), שמתמיד בעיסוקו בהשפעה שלנו, בני האדם, על הטבע ועל כדור הארץ. גולת הכותרת של התערוכה הייתה צילום עצום ממדים – שלושה מטרים גובה ושישה מטרים רוחב של מחצבת קאררה באיטליה. שיש זה נחשב במשך מאות שנים השיש הטוב ביותר בעולם: רוב הפסלים שאנחנו מכירים מתקופת הרנסנס התחילו כגוש שיש באותה מחצבה, מחצבת קאררה.

אדוארד בורטינסקי

אדוארד בורטינסקי

אדוארד בורטינסקי

אדוארד בורטינסקי

להעצמת החוויה המבקרים מקבלים אייפד שכשמכוונים אותו לנקודות מסוימות בצילום, הוא מקרין סרטונים קצרים המעמיקים את ההבנה לגבי המחצבה והפעילות המתבצעת בה. על מנת להשיג חדות מקסימלית בכל סנטימטר בתמונה השתמש בורטינסקי באמצעים דיגיטליים חדשניים, כולל תוכנה לעיבוד התמונה. התוצאה בולעת את הצופה פנימה ונותנת לו את התחושה שהוא עומד על בלימה וכמעט נופל לתהום המלאכותית של המחצבה.

האייפד מלווה עבודה נוספת בתערוכה. כשמכוונים אותו אל תמונה אופקית על רצפתו של החדר, צומח מהרצפה דימוי תלת־ממדי שאפשר לראות אך ורק דרך האייפד. לא חדשני במיוחד, אבל מעשיר את החוויה. תמונות אחרות של האמן מוצגות גם הן בקנה מידה גדול ומראות את הפצעים שבני האדם מותירים בכדור הארץ: מכרות, מחצבות, בריכות מלח. כל אלה מצטלמים נהדר ממעוף הציפור, ובה בעת ממחישים עד כמה הם לא טבעיים.

אס דוולין

עבודתה של אס דוולין (Es Devlin), שנוצרה במיוחד בעבור היריד והיא ספציפית למיקום בבית סומרסט, עוסקת גם היא בהשפעת האדם על המקום. העבודה, שנקראת Mask, נראית כצידה הפנימי של מסיכת פורצלן ענקית שפני השטח שלה הם מרחב אורבני צפוף לגדות נהר מתפתל בתלת־ממד. על המשטח הלא אחיד הזה מוקרנת עבודת וידאו של ידיים העוסקות כל העת ברישום, צביעה ומחיקה של העיר. האמנית מתייחסת לשכבות ההרס והבניה מחדש המאפיינות את ההתיישבות העירונית.

הצילום היפני שבעשורים האחרונים התבסס לכדי זרם רב השפעה, זוכה כאן לייצוג על פני גלריות שונות. לצד שמות כמו אראקי וסוגימוטו, הגדילה במיוחד לעשות גלריית המילטון מלונדון שיצרה מרחב חשוך ואינטימי להצגת יצירותיו של דאידו מוריאמה (Daido Moriyama), הכולל תמונות פרובוקטיביות מהעשורים האחרונים וכן מיצב של בר קטן בטוקיו שאותו עיצב ב־2005. נציגים צעירים מסין הראו שסין נותנת פייט גם בזירה הזו: Zeng Yicheng הציג עבודה בשבעה חלקים של נופים דרמטיים הרריים לוטים בערפל, בדומה לציור הסיני המסורתי. הצבתן של התמונות אחת צמודה לשנייה לאורך הקיר עודדה התבוננות בהן כמו קריאה במגילה. טכניקת הצבה זו אף היא מהדהדת מסורת עתיקת יומין בפרשנות עכשווית.

הירושי סוגימוטו

דאידו מוריאמה

דאידו מוריאמה

סנדרה קנטנן

טכניקות חדשות ומעניינות יוצרות דימויים שלא חשבנו שיהיו אפשריים אי פעם. אם הצילום הוא זה ששחרר את הציור, אזי הטכנולוגיה היא זו ששחררה את הצילום. אין לצילום עוד את המחויבות הארכאית להראות את המציאות בלבד. יש לו את החופש ליצור את המציאות. לא מדובר בשימוש בתכנת פוטושופ בלבד, אלא על המצאות של אמנים המרחיבות את חופש הביטוי שלהם.

לדוגמה, מישל מצקו (Michal Macku) הצ׳כי הציג צילומים תלת־ממדיים שהודפסו על לוחות זכוכית המולחמים יחדיו. היצירה המתקבלת מהפנטת. אי אפשר היה להפסיק להסתכל עליה ולתהות איך הוא עשה את הקסם הזה. סנדרה קנטנן (Sandra Kantanen) מצלמת בטבע. על מנת להשיג את אפקט הצבע היא משתמשת בפצצות עשן צבעוניות שכמו עוטפות את הדימויים שלה ברכות. אחר כך היא מעבדת את התמונה ומציירת באופן דיגיטלי להשלמת הדימוי.  ואילו סוזן דרג׳ס (Susan Derges) מחייה טכניקה עתיקה של צילום דרך מים. בעבודות המוקדמות שלה היא השתמשה בנייר רגיש לאור יחד עם אור הירח ויצרה דימויים קסומים ללא מצלמה. היום היא יוצרת בסטודיו בתהליכים מבוקרים יותר שהופכים את העבודות שלה לנגישות יותר מבחינת מחיר.

לבסוף, מעניין היה לראות שגם בצילום אמנים מתייחסים למסורת היצירה וההיסטוריה של האמנות. במיוחד אהבתי לראות את היצירה של פטריק ווילוק (Patrick Willocq), של נשים ברפובליקת קונגו. לדברי הצלם ההשראה לתמונה היא מהשירים העממיים של הנשים בקונגו, אולם הקונסטלציה זהה כמעט לחלוטין לציור של גוגן בשם Nevermore שנמצא בגלריית קורטולד הסמוכה. למרות ריבוי הצילומים של סלבריטאים מכל העשורים שלא הוסיף ערך אמנותי, היריד הציג גיוון בטכניקה ובגישה, נתן חשיפה גיאוגרפית רחבה וסיפק חוויה ראויה לחובבי הצילום.


וויליאם הנרי פוקס טלבוט

פוטו־לונדון

יריד פוטו־לונדון התקיים השנה בפעם הרביעית, אולם נדמה שהיה כאן תמיד. במשך ימי היריד לונדון חגגה את אמנות הצילום עם אירועים נלווים ליריד, תערוכה גדולה במוזיאון הטייט מודרן שמוקדשת לצילום אבסטרקטי, ומכירות פומביות של צילומים בלבד בבתי המכירות הגדולים. מעל 100 גלריות הציגו מכל העולם – ניו יורק, ברלין, פריס, מדריד, טוקיו, בייג׳ין, טהרן, דוחא ועוד.

בית סומרסט שבו מתקיים היריד הוא בעל היסטוריה עשירה ומרתקת, המוסיפה עניין דווקא לסוגת אמנות הנחשבת למודרנית ועכשווית כל כך. זה היה ביתן של מלכות אנגליה – כולל אליזבת הראשונה בעת שלטונה קצר המועד של מרי – ואחר כך הפך למושב משרדים ממשלתיים, גילדות ומרכז חשוב לאמנויות, כולל האוניברסיטה להיסטוריה של האמנות, הקורטולד, והגלריה הנהדרת שמאכלסת את האוסף המרהיב של סמואל קורטולד.

כמו בכל יריד שמכבד את עצמו יש בפוטו־לונדון תערוכה לאמן נבחר, מדור לגלריות וצלמים צעירים ופורצי דרך, פרסים והרצאות. מעניין במיוחד היה החלק שהוקדש לוויליאם הנרי פוקס טלבוט (Fox Talbot) הנחשב לאבי הצילום העכשווי. בחלק זה הופיעו הדפסי תמונות שלו מהעשור של 1880, כמו גם יצירות של צלמים עכשוויים שנתנו אינטרפרטציה שלהם לנושא.

The post פוטו־לונדון 2018: ממעוף הציפור appeared first on מגזין פורטפוליו.

בדרכי נֹעם: עדי שטרן משיק פונט חדש

$
0
0

כשעדי שטרן התחיל לעבוד בשנת 2003 על הפונט נֹעם־טקסט, הוא רצה לייצר חלופה לפרנק־ריהל, שמשמש עד היום לסידור כל הספרים והרוב המכריע של העיתונות בעברית, ״לקעקע את ההגמוניה, לערער על שלטונו הרודני של הפרנק־ריהל״. הוא היה אז מרצה במחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל, בעל סטודיו פעיל ובוגר טרי של לימודי התואר שני בטיפוגרפיה מאוניברסיטת רדינג באנגליה.

15 שנה לאחר מכן הוא עומד בראש בצלאל, בית הספר שבו למד כסטודנט ושבו הוא מלמד למעלה מ־20 שנה, והשאלה הראשונה שאני רוצה לשאול אותו – עוד לפני שנדבר על טיפוגרפיה ואותיות ולמה לקח לו 15 שנה לעבוד על הפונט – היא אם זה לא מלחיץ אותו. כמי שמלמד בבצלאל מזה תשע שנים (גילוי נאות וכו׳), אני יכול להיות בטוח שלכל סטודנט שלומד כיום במחלקה, לכל בוגרי המחלקה, לכל הסגל שמלמד במחלקה – ביניהם מעצבי הפונטים הטובים בישראל – ובוודאי לכל מי שעוסק בתחום, תהיה דעה על הפונט החדש שעיצב שטרן. אחרי הכל, לא בכל יום נשיא בצלאל מוציא לאור פונט חדש.

״לא תכננתי כך את הגלגול של תהליך העבודה על הפונט, אבל כך הוא התהווה״, אומר שטרן. ״יש תשובות מגוונות לשאלה למה זה לקח כל כך הרבה זמן: אתה מתחיל פרויקט, מציב יומרה מאוד גבוהה, ואני תמיד אומר לסטודנטים שיומרה זה דבר טוב. אתה מציב רף גבוה ואתגר מורכב; חולם ומפנטז להיות פורץ דרך. הדבר העמוק ביותר אצל יוצר זה לשאוף לעשות משהו חדש, שונה, אחר, טוב יותר.

״ואז אתה מתחיל לעבוד, וככל שהזמן חולף הציפייה גדלה. הרי גם אם נגיד שעבדת על זה רק חמש שנים, זה חייב להיות פרויקט שאין דומה לו. ואז כמובן גדל החשש מההוצאה לאור, והפער הזה הולך וגדל, מתרחב, ובסופו של דבר מגיע למפלצת שגידלת. אז כן, אין לי ספק שחלק מהסטודנטים, הקולגות והמרצים יחשבו שזה פונט גרוע. זה ברור״.

והנה הוא בחוץ.

״כן. ומרגע שאמרתי ׳זהו, הוא בחוץ׳, זה גם להזכיר לעצמי שבסופו של דבר אני קודם כל יוצר, לפני שאני מוביל מוסד אקדמי מתחומי האמנות והעיצוב, ושמותר ונכון וחשוב שאמשיך ליצור. נדמה לי, עם כל הצניעות, שההחלטה והאמונה הזו משפיעה ומשמעותית גם בכל הקשור ליכולת שלי להנהיג את המוסד הזה״.

פרופסור עדי שטרן. צילום: יח״צ

עברית שאינה מוכרת את נשמתה

ביום חמישי (31.5) יתקיים בקפה סאגה ביפו אירוע ההשקה של נֹעם־טקסט – הקרוי על שם ביתו הבכורה של שטרן – לצד תערוכת הפופ־אפ ״דיכוטומיות״, שתציג כרזות שיצרו לכבוד האירוע מעצבים ומאיירים, סטודנטים לשעבר של שטרן. בנוסף לשטרן תרצה באירוע ורוניקה בוריאן, מעצבת גופנים ומייסדת־שותפה בבית היצירה לגופנים type together. כל הרווחים ממכירת הפונט יועברו לטובת מלגות לסטודנטים נזקקים בבצלאל.

״בהיסטוריה של האות העברית, וביתר שאת במאה האחרונה, אנחנו עדים למופעים רבים של לטיניזציה: פונטים עבריים, המושפעים באופן גס ודורסני על ידי צורותיו של הכתב הלטיני״, אומר שטרן. ״בניגוד למקרים רבים, נֹעם־טקסט אינו פונט עברי שהוכפף לפונט לטיני קיים, אלא משפחה טיפוגרפית דו־אלפביתית שהתפתחה באופן אורגני, אט־אט, כתב עברי ליד לטיני – עקב בצד אגודל, אחד כנגד השני, אחד עם השני, אחד ליד השני – תוצר של דיאלוג מתמשך״. 

המטרה הייתה ליצור משפחה של פונטים סריפיים (עם תגים), לסידור טקסט רץ, המכילה עברית ולטינית. פונטים, ״שלא יסגירו בשום צורה את היותם חלק ממשפחה ׳חתרנית׳ שכזו, המכילה שני אלפביתים שונים כל כך. עברית – שתראה ותעבוד כמו עברית; לטינית – שתראה אמינה, מעניינת ושימושית לסידור טקסט לטיני באנגלית, בצרפתית, בפינית, בצ׳כית וכו׳. עברית שאינה מוכרת את נשמתה על מנת לדור בכפיפה אחת עם הלטינית, ולהיפך״.

יותם הדר, מתוך התערוכה ״דיכוטומיות״

נוסף על העובדה שנֹעם־טקסט מאפשר הקלדה רצופה ומעבר פשוט בין האלפביתים, ולצד המרקם השקט והרהוט המתקבל בגוש טקסט המכיל את שני האלפביתים, בפונט יש גם סט סימני פיסוק וספרות היחודיים לעברית. סימנים כדוגמת סימן השאלה והקריאה, הספרות השונות וסימני הניקוד, את כולם עיצב שטרן בנפרד במיוחד בעבור העברית. ״מובן שמדובר בניואנסים דקים, אבל היות ושאפתי ליצור כלי טיפוגרפי טוב ומדוייק מהקיים, חשבתי שנכון וחשוב להתעקש גם על אלה. ברוב הפונטים הקיימים היום משתמשים בעברית בסט הסימנים שעוצב בעבור הלטינית. 

״חשוב היה לי לאפשר סידור דו־אלפביתי רהוט ואיכותי; כזה שיזמין קריאה נינוחה וממושכת. ביקשתי לאפשר למעצבים בישראל לשזור טקסט באנגלית ברצף של טקסט עברי מבלי שיבלוט ויפריע ללא צורך. כמובן שאותו פתרון מאפשר גם את המצב ההפוך: מילה או משפט בעברית, בלב ליבו של בלוק טקסט באנגלית. כל אלפבית נאמן להיסטוריה, למורשת ולמסורות שלו. העברית לא נראית כאילו היא נאנסה על ידי הלטינית כדי להידמות לה ולהפך״.

מה קרה עד היום כשאותיות לטיניות השתלבו עם אותיות עבריות?

״עד לא מזמן, כשמעצב ישראלי היה צריך לשלב משפט או מילה בשפה לטינית בתוך רצף של טקסט עברי, הוא היה צריך למצוא פונט דומה ולהתחיל לטפל בו: להצר, להקטין, להגדיל, כדי שפחות או יותר הוא יטמע בתוך הטקסט ולא יבלוט. הסיבה לכך היא שבאופן מסורתי באות הלטינית הקווים העבים שמרכיבים את האות הם אנכיים, בעוד שבעברית הם אופקיים. בנוסף, בעברית אין אותיות ראשיות (capital), והאות העברית בנויה באופן כללי בעיקר מצורות מרובעות, בעוד שבלטינית יש מוטיב מרכזי של מעגל״.

רותם סואיה, מתוך התערוכה ״דיכוטומיות״

״הדבר הטבעי ביותר הוא לנסות ולבדוק אם אפשר לנכס או להעתיק צורות מסוימות מאלפבית אחד לאלפבית השני, אבל זו תהיה טעות כי אלו פונטים שהתפתחו בצורה שונה מבחינה היסטורית, ולכן לגרום להן לעבוד יחד מבלי למכור את נשמתה של כל אחת מהשפות היה אתגר גדול. תובנה אחת שגיליתי, ושהיום היא מובנת מאליה, היא שהדרך הנוחה לעשות את זה היא לתת לעברית גובה אות ממוצע בין ה־lower case ל־upper case הלטיני. בנוסף, לא נכון להתמקד בפרטים, בצורת האות הספציפית, אלא יותר במרקם, באופי ובקצב הכללי של גוש הטקסט״. 

סיפור על תקווה

ארבע שנים לאחר שהחל תחילת העבודה, עשה נֹעם־טקסט הופעת בכורה פומבית כשערן וולקובסקי, העורך הגרפי דאז של עיתון הארץ, החל להשתמש בו במוסף ספרים של העיתון. הניסוי לא הוכתר כהצלחה וכעבור כמה חודשים חזר המוסף להשתמש בפרנק־ריהל המוכר.

״זה היה ניסיון לבדוק את הפונט בסביבה אמיתית, וראוי לציין לשבח את העיתון שהיה אמיץ דיו בכדי לתת לו הזדמנות. בזמנו חשבתי שהתוצאה מצוינת, והתאכזבתי כמובן שהם החליטו לא להמשיך ולהשתמש בו, למרות שיכולתי להבין את ההחלטה נוכח ההגמוניה של הפרנק־ריהל. במיוחד אם לוקחים בחשבון את הטראומה של עיתון מעריב, כשבשנות ה־80 ג׳וגול ניסה להכניס את האות נרקיס לשימוש כאות טקסט בעיתון, והמיתוס אומר שלאור מספר המכתבים של קוראים נזעמים שהתקבלו במערכת, המו״ל החליט לחזור לחיקו החם והטוב של הפרנק־ריהל״.

מה רע לנו כל כך עם פרנק־ריהל? למה לשנות מה שעובד כל כך טוב?

״אפשר להתווכח על אופיו הצורני של הפרנק־ריהל – סגנון אר־נובו מסתלסל, מרקם כהה מדי וחוסר קוהרנטיות בחלק מצורות האותיות – אבל אי אפשר לחלוק על העובדה שבידול האותיות שלו אינו מיטבי, וזאת בלשון המעטה. די לבחון את הפער והשוני שבין האותיות ב׳ ו־כ׳, או ר׳ ו־ד׳, ולחשוב על קריאה בגודל אות קטן (ואולי גם לחשוב על קוראים מבוגרים, שאינם חדי ראייה), בכדי להבין שיש כאן מקום לשיפור. בנֹעם־טקסט בידול האותיות עשוי בקפידה ומאפשר אבחנה פשוטה ומיידית בין כל זוג אותיות דומות, בכל גודל, ובכל טכניקת הדפסה״.

אלה כהן, מתוך התערוכה ״דיכוטומיות״

 

״אבל מעבר לכך, זו תופעה יוצאת דופן בעולם. קח 10 עיתונים בגרמניה, באנגליה או בארצות הברית, תסתכל היטב ותראה שכל אחד מהם מודפס בפונט אחר. התוצאה היא שלחלק ניכר מכל מה שנכתב בעברית לקריאה ממושכת יש את אותו הקול, הוא נשמע אותו דבר. זו  מחשבה די משונה, שאפשר לתפוס צד לגביה. אפשר להגיד שזה נפלא כי פרנק־ריהל הוא המיכל האוביקטיבי המושלם וכי פונט לקריאה ממושכת צריך להיות שקוף ככל האפשר: הקורא לא צריך לזהות אותו, לחשוב עליו, ולכן פרנק־ריהל הוא הפונט האולטמיטיבי ודי, אין צורך להמשיך.

״מצד שני, אנחנו מפסידים משהו: לכותבים, למערכות, להוצאות לאור יש את האפשרות להמשיך לתקשר את התכנים באופן שקוף, נוח ומזמין לקריאה, אבל לתת להם מידה מסוימת של אופי, של גוון קול, נימה, רוח, שמאפשרים במונחים מסחריים ליצור בידול ומיתוג, אבל גם במובן היותר עמוק לתת אופי. האם לדוגמה בלייזר ויתד נאמן צריכים להיות כתובים באותה אות?״.

אז היה שווה לחכות 15 שנה?

״קודם כל אין שום ספק שהפונט הרבה יותר טוב היום מכל נקודת זמן אחרת בעבר; אם הייתי עוצר לפני עשר שנים הוא היה פחות טוב. אבל באותה נשימה אפשר לשאול אם יש היגיון או סיבה מוצדקת לעבוד על פונט או לנהל פרויקט לאורך כל כך הרבה שנים, והתשובה היא לא. הוא לא דורש 15 שנה, למרות שכמובן שלא עבדתי 15 שנה רק על זה, עשיתי שניים שלושה דברים בדרך״, הוא אומר בחיוך.

״זה מן מסלול מקביל שליווה אותי בתקופות מסויימות יותר באינטנסיביות, לעומת שנים רבות שלא נגעתי בו חוץ מעוד תיקון, עוד מדרגה. יש פה גם כמובן רובד של פרפקציוניזם: הרצון לשפר כל הזמן. גם היום, כשאני מסתכל על טקסטים שכתובים בנעם־טקסט אני מזהה בעיות כל הזמן: ריווח לא נכון, נקודה שזזה. ואז אני אומר שמוכרחים לתקן אבל אי אפשר, הפונט יצא לאור. אז תהיה גרסת 2.0 לפונט, ואולי אפשר לראות בזה פרפקציוניזם ודחיינות, אבל גם סיפור על תקווה: אפשר לסיים משהו גם אם עבדת עליו 15 שנה״. 

The post בדרכי נֹעם: עדי שטרן משיק פונט חדש appeared first on מגזין פורטפוליו.

פיקטופלזמה 2018: לא רק מתוק וחמוד

$
0
0

פסטיבל פיקטופלזמה שמתקיים מידי שנה בברלין, נערך השנה בתחילת חודש מאי בפעם ה־14. הנושא שבו הוא עוסק – עיצוב דמויות – מושך אליו מדי שנה כ־500 אנשי עיצוב, אמנות, איור, אנימציה וקולנוע, המתכנסים בקולנוע הבבילון במרכז ברלין כדי לשמוע הרצאות של מעצבים ומאיירים, לצפות בסרטי אנימציה, להשתתף בסדנאות של בניית דמויות בטכניקות שונות, ולבקר בתערוכות הלוויין של הפסטיבל בגלריות ברחבי העיר.

זו השנה החמישית ברציפות שאני מבקר בפסיטבל, והחלק האהוב עלי הוא פסטיבל האנימציה, שבו מתוודעים גם ליוצרים חדשים וגם ליצירות חדשות של יוצרים ותיקים. השנה נדמה שאוצרי הפסטיבל העזו לחרוג מהקו המתוק/חמוד/מוזר ולהקרין סרטים מורכבים יותר, חלקם קשים לצפייה. להלן מבחר קצר מתוך הליינאפ של הפסטיבל, שכלל השנה כ־100 סרטים קצרים.


Slaves of the Rave / William Garratt

החיבור בין מוזיקה לאנימציה נוכח תמיד באוצרות הפסטיבל, והשנה לא הייתה יוצאת דופן מהבחינה הזאת. הסרטון המשעשע הזה מצליח בחן רב לדבר על אפקט העדר, ומרוויח את האירוניה הדקה שמתקבלת מצפייה בו מתוך אולם מלא בקהל.


Kings and Emperors – I Don’t Care / Tobias Rud

קליפ שמשתמש באמצעים מינימליים יחסית לספר סיפור, שמצד אחד הוא קלישאה טינ־אייג׳רית מוכרת, אך בו זמנית גם מאוד מודע אליה כך שנוצר דיאלוג בין השיר המתנגן לסיפור השטוח.


Opal Waltz / Vincent Tsul

הבלון המתנפח, הנמתח והמתפוצץ הוא הכוכב הראשי בקליפ זה, שמשתמש בדמויות אנונימיות כדי להדגים מצבים אישיים ובין־אישיים שונים.


Changeover / Mehdi Alibeygi

האנימטור האיראני מהדי אליבייגי מדגים וירטואוזיות של עיצוב דמות דרך סיפור אהבה מבלבל ומתעתע, לא פחות מכפי שהוא מפתיע ומצחיק.


Glitter / Buda

לופ מהפנט שיכול לתפקד כעזר חינוכי בשיעורי ביולוגיה ובו זמנית כביקורת על תרבות הפייסבוק הממחזרת.


Who’s The Daddy / Wong Ping

עוד יוצר מוכר בפיקטופלזמה הוא וונג פינג מהונג קונג, שמרבה לעסוק בנושאים של דימוי גוף והערכה עצמית. בסרטון זה הגיבור מנסה להתמודד עם עולם הדייטינג הדיגיטלי ועם השלכותיו ההרסניות.


Geenie Reenie / Andrew Onorato

נדמה לי שבשביל סרטים כאלה קיים הפסטיבל הזה – כביכול לא הרבה מתרחש בסרטון הזה, אבל מה שכן מתרחש גורם לך לשבת במתח (תרתי משמע) על קצה המושב.


The Bald Future / Paul Cabon

ילד מנסה להתמודד עם העובדה שיום אחד, כמו כל בני משפחתו הבוגרים יותר, יקריח גם הוא. גם כאן נושא מורכב המטופל (ומנוטרל) בחן ובהומור.


Räuber & Gendarm / Florian Maubach

[טריילר בלבד] סרט קצר המתאר אחר צהריים במגרש משחקים, דרך נקודת מבטו של ילד. הצמצום שנוצר מהגבלת נקודת המבט שלנו יוצר חוויית צפייה לא פשוטה אך גם מרגשת ומעוררת אמפתיה.


Min Burda (The Burden) / Niki Lindroth von Bahr

[טריילר בלבד] סרט סטופ־מושן קסום על מתחם מסחרי בו בית מלון, מסעדת מזון מהיר, סופרמרקט ומשרד טלמרקטינג הופכים למחזמר מלא הומור וכאב.


Conception: When Having a Child Doesn’t Make You Happy / Jordan Bruner and Margaret Williams

סיפורה של יעל, אישה שנולדה לאם שסבלה מדיכאון כרוני וסובלת מדיכאון כרוני בעצמה, המסופר בפשטות מצמררת, זוכה באנימציה שמחד מאפשרת לקריינות לחלחל ומאידך עוטפת אותה בחום ובחמלה.

 

The post פיקטופלזמה 2018: לא רק מתוק וחמוד appeared first on מגזין פורטפוליו.

גאווה 2018 במוזיאון ארץ ישראל

$
0
0

10/ 20 /30 /70+ | אוצר: ליאב מזרחי | פתיחה שעה 19:00

תערוכה חדשה בוחנת נושאים כמו – זהות, מגדר, גיל, חמלה ואהבה – לאור פרשנויות חברתיות, תרבותיות ואמנותיות, של יוצרים בני דורות שונים. מגוון העבודות, בעיקר מתחום הצילום, משלב אבני־דרך באמנות הישראלית וכן עבודות חדשות המוצגות לראשונה. התערוכה מציגה פרשנות אמנותית לנושא הרשמי של אירועי הגאווה לשנת 2018, ״מורשת הקהילה הגאה״, ומהווה אות הוקרה למייסדים והוותיקים של קהילת הלהטב״ק בישראל.

ארכיטיפים אנושיים אלו באים לידי ביטוי בתערוכה דרך תצלומים של חיפוש אחר קַרבה וחום אנושי כפי שניתן לראות בעבודות של עדי נס, תמיר להב־רדלמסר, ליאת אלבלינג, גילי לוינסון ואלעד זכאי; הם באים לידי ביטוי במבט אנושי חומל ומעצים בצילומי הדיוקנים של יריב פיין, רינת שניידובר, דייב יעקב, סיצ׳י גלעד וחנה סהר. בחלק מן הדיוקנים אפשר לראות עיסוק באיקונוגרפיה ודימוי גוף, כפי שמבטאים זאת עומרי קורש, אמיר קיסנר ומיכאל ליאני, ודרך רישומים של אורי שמי ועבודת רקמה של ערן ענבר. חותמים את רעיון התערוכה צילומי אוביקטים, המבקשים להנציח רגעים מלאי תוגה ותהייה מגדרית של דפנה איכילוב, יעל מאירי ועברי לידר.

התערוכה, הראשונה מסוגה המוצגת במוזיאון בישראל, מהווה את תחילתו של תהליך המבקש להעניק קול ונראוּת לקהילה הגאה על כל גווניה מתוך הכרה, כי סיפורה של האמנות הישראלית אינו יכול להיות שלם בלי סיפורה של האמנות הגאה.

בשיתוף ARTIQ – אמנות ישראלית גאה, מיזם המבקש לעודד יצירה, שימור וייצוג לתרבות ולאמנות הגאה בישראל.

ערן ענבר

יריב פיין

מרתון הרצאות קצרות: ייצוגי הקהילה הלהט״בית בקולנוע ובצילום ישראלי | 18:00-19:00

מיכל ויניק – במאית, תסריטאית ויוצרת ישראלית // אביגיל שפרבר – צלמת ובמאית קולנוע וטלוויזיה מייסדת ארגון בת קול – ארגון לסביות דתיות // אורי גרשוני – אמן ומרצה במחלקה לצילום בבצלאל, שנקר ובמכללה האקדמית ויצו חיפה // חנה סהר – צלמת ואמנית // ליאב מזרחי – אמן ואוצר

בשיתוף פסטיבל הצילום הבין־לאומי

הקרנת הסרט ״גולדן בויז״ ושיחה עם היוצרת רויטל גל | 20:00

במרכז הגאה שבגן מאיר, תל אביב, בחדר קטן המואר בתאורת פלורסנט, נפגשת בכל שבוע קבוצה של עשרה הומואים קשישים (60-82). כהומואים המשתייכים לקהילה שמקדשת נעורים, מקום מפגש אינטימי זה הוא המקלט האחרון שבו הם יכולים להתמודד ולדבר בפתיחות על הזקנה: החל מדימוי הגוף ומיניות בגיל השלישי ועד הבדידות ולמצבם כאלמנים, גרושים ו/או סבים. במקום ללוות את ההומואים הזקנים בחיי החברה שלהם, ובמקום לתעד את הביוגרפיות של כל אחת מן הדמויות, הסרט עוקב אחר הדמויות השנונות והדיאלוגים המצחיקים בזמן המפגשים בחדר, ונותן הצצה הומוריסטית לתהליך האכזרי של ההזדקנות. ישראל 2016, 56 דקות, עברית, כתוביות באנגלית

אורי שמי

סיורים מודרכים בתערוכות – מיוחד לשבוע הגאווה | 18:00, 19:00, 20:00

המפה – לקרוא בין הקווים: על אמת אוביקטיבית, הבנייה חברתית והגדרות זהות. קריאת תיגר על הפערים שבין תיאור מציאות לבין תיאוריות על המציאות, בין אידיאולוגיות לבין ייצוגיהן השונים, הן ביצירות האמנות בתערוכה והן בסדר החברתי והמגדרי הדומיננטי.

טבע עולמי, טבע מקומי: מין, מגדר ומיניות – ״ככה זה בטבע״ או ״המצאה אנושית״? במהלך הסיור בתערוכה ננסה לענות על השאלה: האם יש רק קשר ״טבעי״ אחד בין מין, מגדר ומיניות, או שגם בעולם החי ניתן למצוא שילובים שונים ומפתיעים ביניהם?

ממלכות אבודות: על תפיסת הגוף האנושי באמנות הקלאסית, על תפקידי מגדר ופרקטיקות של מיניות בתרבויות קדומות באגן הים התיכון.

שוק אוכל מקורי ומסיבה עם D.J דניאל מריומה (מחווה ל״גייסטרונומי״) | החל מ־21:00


לפרטים וכרטיסים: http://www.eretzmuseum.org.il
עלות כניסה: 40 ₪, למחזיקי דיגיתל 30 ₪

גילי לווינסון

The post גאווה 2018 במוזיאון ארץ ישראל appeared first on מגזין פורטפוליו.

הילה כהן־שניידרמן נבחרה לאוצרת ראשית של מוזיאוני בת ים

$
0
0

ועדת איתור שכללה את רותי דירקטור, ד״ר איה לוריא ופרופ׳ ניסים קלדרון בחרה בהילה כהן־שניידרמן לאוצרת הראשית החדשה של מוזיאוני בת ים. כהן־שניידרמן, ילידת 1980, היא אוצרת שמתמחה בפרויקטים תלויי־מקום המבוססים על מחקר של היחסים שבין אמנים ואמנות לציבור ולמרחב העירוני, לצד אוצרות של תערוכות בחללי תצוגה מוזיאליים. בין השנים 2016-2017 ניהלה אמנותית ואצרה את תכנית ליבלינג – תכנית שהות אמן במרכז העיר הלבנה, שעסקה במושג השימור העירוני. בין השנים 2012-2016 כיהנה כאוצרת במוזיאון פתח תקוה לאמנות, ובאותן שנים הייתה אוצרת שותפה בפרויקט ״אמנית העיר״ לשהויות אמן במחלקות עירייה. בין השנים 2010-2011 הייתה המנהלת והאוצרת של גלריה החללית בקומפלקס החברתי של ״הירקון שבעים״.

כהן־שניידרמן, בוגרת תכנית רביבים להכשרת מורים מצטיינים במדעי היהדות, ומחזיקה בתואר שני בספרות עברית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. את לימודי האוצרות עשתה בתכנית המשולבת של המרכז לאמנות עכשווית בתל-אביב (CCA) וסמינר הקיבוצים. כיום היא מרצה באקדמיה לאמנות בצלאל, מכללת שנקר ובבית לאמנות ישראלית.

הילה כהן־שניידרמן. צילום: מ״ל

כהן־שניידרמן מצטרפת לשינויים נוספים שהתרחשו במוזיאוני בת ים לאחרונה: לפני כחצי שנה קיבלה לידיה את ניהול המוזיאון עפרי עומר, בוגרת תכנית המצטיינים הרב תחומית במדעי הרוח והאמנויות של אוניברסיטת תל אביב ובית הספר לתאטרון חזותי בירושלים, שעובדת בעיר זה מספר שנים. השנה צפוי להיפתח ״בית שלום אש״, המהווה חלק ממערך המוזיאונים, ששימש כביתו של הסופר היידי שלום אש. הבית שהיה סגור בשנים האחרונות לצורך שיפוצים, צפוי לשמש כבית לשפה המדוברת והכתובה. גם ״בית ריבק״ צפוי להגביר את פעילותו השנה, ולשמש כבית לחינוך וקהילה בעיר.

The post הילה כהן־שניידרמן נבחרה לאוצרת ראשית של מוזיאוני בת ים appeared first on מגזין פורטפוליו.

תערוכות יוני-אוגוסט 2018 בבית האמנים ירושלים

$
0
0

טריטוריות פרומות
אוצרת: אירנה גורדון

התערוכה ״טריטוריות פרומות״ קושרת בין מושג הטריטוריה, מסורת הטקסטיל ופעולת הכתיבה בעבודותיהם של 12 אמנים עכשוויים. העבודות בתערוכה מגוללות מציאות של הגירה ועקירה, גלות וזיכרון, יופי וכמיהה, של עבר מושתק ואלימות רוחשת. יחדיו הן מרכיבות מרחב של סימונים ומיפויים, הנגלים בחוסר יציבותם ובשבריריותם.

באמצעות החומר הטקסטילי, המחשבה הטקסטילית או דימויים שמקורם במסורת הטקסטיל מתעמתים האמנים עם טריטוריות, המַבנות את חייהם ואת זהותם הפוליטית־לאומית, המגדרית, העדתית והתרבותית. בעבור חלק מהם, הטקסט – כתיבתו, קריאתו, נוכחותו החזותית – הוא חלק מן הסימון הטריטוריאלי ומן הפעולה הטקסטילית כאחת.

התערוכה מצטרפת לשורה ארוכה של תערוכות עבר והווה העוסקות בטריטוריה ובמרחב מקומי. ייחודה טמון בהתמודדות עם מושג הטריטוריה ועם האופן שבו הוא משליך על זהות היחיד והקבוצה באמצעות מאפיינים טקסטיליים וטקסטואליים.

מציגים: חנאן אבו חוסיין, פאטמה אבו רומי, אתי אברג׳ל, אנדי ארנוביץ, ליאור גריידי, אמירה זיאן, ראפת חטאב, נבט יצחק, הילהלולולינפרחכפרבירעים, אסד עזי, יואב רבן, טל שושן

מפגשי גלריה: שלישי, 26.6.18 בשעה 18:00; שבת, 4.8.18 בשעה 12:00 


אמירה זיאן, היבה

מיכל אורגיל, אכלתי סרטים

מיכל אורגיל / אין קליטת לוויינים
אוצרת: רותי חינסקי־אמיתי

מיכל אורגיל מערבת בין מקומות, זיכרונות, הבזקי תודעה, זמנים ומצבים, וכך יוצרת תמונת עולם רבת־מוקדים מורכבת ומרובדת. אורגיל נעה על פני הבד באמצעות מרית, מכחול ואצבעות, לעתים בתנופה עזה ולעתים בנגיעה מזערית ומדויקת; מיטלטלת בין הפראי למרוסן ובין חוסר ודאות מוחלט לתחושת ביטחון מוצקה וברורה. הכול עשוי לקרות בנוף המאורגן והפרוץ כאחת. הנוף, שאותו היא מכנה ״נחל ג׳ורה״, מבטא את האופן שבו היא מפנימה את העולם כמרחב הוליסטי בלתי ממוין של טבע ושל תרבות, כמקום מעניין, עשיר ויפה, בבחינת חידה שיש לפענחה.

האוביקטים הפזורים בתערוכה מחזקים את הממד הבלתי צפוי הנוכח בה. די בחפץ או בדימוי בודד כדי לעורר רעיון ולהוביל לחיבורים האינטואיטיביים, שמהם תברא את האובייקטים כסיפורים קטנים ואבסורדיים, אשר נוסכים בתערוכה כולה קורטוב של הומור.

מפגש גלריה: שלישי, 31.7.18 בשעה 18:00

יונתן אורון אופיר, ללא כותרת

יונתן אורון אופיר / בגובה שיח: תערוכה בסדרת נדבך 21
אוצרת: אפרת גל־נור

יונתן אורון אופיר בודק את האפשרות לייצג מחוות גופניות כפעולה אסתטית מצומצמת כמעט עד כדי העלמות. כך לדוגמה, על לוחות גבס דקיקים ושבירים מופיע תבליט בגובה מילימטרים ספורים כמעט בלתי נראה לעין. על הצופה להתקרב ללוח שמרחוק נראה חלק ולבן, בכדי לנסות ולהבחין בהתרחשות שבה נראים לא נראים גופי אדם. ההבט הגופני בעבודות עובר ערעור לכדי ״כמעט כלום״ בניסיון למצוא תמצית מדויקת לפעולות שחלקן שייכות לצנעת הפרט ולארוטיקה. עיסוקו של האמן אינו מינימליזם אסתטי אלא שאיפה ללכוד באוביקט האמנותי איזו מהות גופנית עקרונית כמו פרפר הלכוד בטיפת ענבר, כל זאת מבלי לוותר על הלך רוח כמעט משועשע.

מפגש גלריה: שלישי, 17.7.18 בשעה 18:00

פתיחה: שבת 9.6.18 בשעה 12:00 | נעילה: שבת 4.8.18 בשעה 14:00

The post תערוכות יוני-אוגוסט 2018 בבית האמנים ירושלים appeared first on מגזין פורטפוליו.


טבע מקודד: חדרי הפלאות של סטודיו דריפט

$
0
0

קסם ופליאה הן התחושות אופפים את המבקרים עם כניסתם לתערוכה Coded Nature של סטודיו דריפט, שנפתחה בחודש שעבר במוזיאון הסטדליק באמסטרדם. בשמונה חללים רחבי ידיים מוצגים מיצבים שונים שמציינים עשר שנים לפעילותו של הסטודיו בשדה העיצוב ההולנדי והבין־לאומי. בכל אחד מהם מוצב אוביקט נע, המתכתב עם החלל, מפלרטט עם הצופה, ומזמין אותו לאינטראקציה ולהתבוננות מזוויות שונות. מעל לכל מתנוססת השאלה: איך הם עשו את זה?

כוראוגרפיה של נברשות בד בהשראת ניצני פרחים, הנפתחים עם בוקר ונסגרים לעת לילה, מקדמת את פני הנכנסים לתערוכה ומזמינה אותם פנימה, לשאר החללים. משם עוברים המבקרים לחדר שבו מוצגת קולקציית רוחות (Ghost Collection) של כיסאות פנטסטיים הנראים מבחוץ כדומים זה לזה, אך בליבתם אפשר להבחין בצורות אמורפיות שונות, כמו אישיות פנימית ייחודית.

מתוך התערוכה Coded Nature. צילומים: Gert Jan van Rooij

בכניסה לתערוכה

Fragile Future

בקצה החדר, בשונה מהוורד העומד לנבול בסרט היפה והחיה, מוצג בפעמון זכוכית פרח שן ארי מחובר למנורת לד ולסוללה, שנראה שלא ייבול לעולם. עבודות חדשות נוספות שנוצרו במיוחד לחללי המוזיאון, כוללות את נברשת ״העתיד השביר״ (Fragile Future) שעוצבה לראשונה בשנת 2012, והומדה במוזיאון ישראל בתערוכה ״חוקרים במופלא״. לצידה, מיצג מתעתע שבו מרחף באוויר עצם בטון בממדי ענק, של ארבעה מטרים על שניים, המכונה drifter (שילוב בין שם הסטודיו למילת התואר ״המרחף״).

עתיד שביר

זו התערוכה הראשונה של סטודיו דריפט המוקדשת כולה לעבודותיו, העוסקות בחיבור שבין טבע, אנושות וטכנולוגיה. הסטודיו הוקם לפני כעשר שנים על ידי המעצבים לונקה גורדיין (Lonneke Gordijn) וראלף נאוטה (Ralph Nauta), שנפגשו בתקופת הלימודים באקדמיה לעיצוב איינדהובן. חיבתם לטבע, טכנולוגיה ומדע בדיוני מתרכבים יחד במיצגים אינטראקטיביים, שהם יוצרים לטובת חברות מסחריות ומוסדות תרבות. עבודותיהם מוצגות בגלריות ובמוזיאונים ברחבי העולם.

לצד העבודות מוצגים סרטי וידאו המתארים את פעילותו של הסטודיו ואת תהליך היצירה. לרוב, על מנת להוציא לפועל את הפרויקטים המורכבים שלהם, הם משתפים פעולה עם חוקרים, מתכנתים, מהנדסים ומומחים אחרים, ומעודדים אותם למתוח את גבולות היכולת הטכנולוגית. התוצאה המתקבלת היא עיצוב פואטי, היוצר סינתזה בין הטבעי לטכנולוגי, ופותח פתח לאפשרויות עיצוב שעשויות להתממש בעתיד.

לונקה גורדיין וראלף נאוטה לצד drifter

 

Ghost Collection

החיבור בין אמנות טכנולוגית, פרפורמנס, ומה שמכונה ביו־עיצוב, מעסיק את מובילי הסטודיו. בתערוכה זו הם בחרו לעסוק בנושאים הנמצאים בלב ליבה של תעשיית העיצוב כיום, כמו עיצוב בר קיימא, ביו־מימיקרי (חיקוי ולמידה מהטבע), שמירה על תהליכי ייצור ידידותיים לסביבה, ומציאות רבודה. ככלל, השינויים הרבים העוברים על משולש הגורמים – אדם, טבע וטכנולוגיה – עמדו במוקד של עבודות הסטודיו כבר מהפרויקט הראשון שלהם ״עתיד שביר״. זהו פסל תאורה איקוני, המשלב פיסול בכותרות פרחי שן־ארי המצוותות אחת אחת לנורות לד.

פרויקט זה הביא לגורדיין ונאוטה את החשיפה הראשונה. עם סיום לימודיה באקדמיה לעיצוב באיינדהובן, הציגה גורדיין בפרויקט הגמר שלה גוף תאורה עשוי פרחי שן ארי וחלקי מתכת מודולריים. במשך השנים עבודה זו התפתחה למערכת מודולרית של גופים שיכולים להתחבר יחדיו בצורות שונות. תהליך העבודה על אוביקטים אלו כרוך בעבודה סיזיפית ארוכה.

לטובת התערוכה הפך גוף התאורה ״נברשת העתיד השביר״ למיצב המתפשט על כל חלל הגלריה, שעשוי להיראות כעיצוב איטי, בתהליך הסותר את העיצוב התעשייתי המיוצר במסות גדולות. המיצב עשוי שלדת ברונזה, זרעי שן ארי ומנורות לד ומדגים לצופה כיצד שימוש בטבע עשוי להיות מחושב ומדויק. הוא מציע מבט אוטופי אל עתיד שבו העולם האנושי והעולם הטבעי מתרכבים יחדיו ושבו חלקים מהטבע נשזרים במנגנונים המיוצרים על ידי האדם כדי לשרוד ולשגשג.  

Flylight

״חופש זכיינות״ (Franchised Freedom) הוצג כחלק מפסטיבל האמנות במיאמי בשיתוף עם חברת אינטל סקרמנטו בסוף 2017. במיצג זה 300 רחפנים מוארים תוכנתו לרחף מעל האוקיינוס לכיוון הרוח כלהקת ציפורים נודדות. הרחפנים לא תוכנתו מראש לנוע בתנועה מסוימת, אלא כל רחפן תוכנת להגיב לרחפן הנמצא לצדו; זאת באמצעות אלגוריתם מיוחד שפותח עבור הפרויקט על ידי בוגר של המכון הטכנולוגי בדלפט. התוצאה הייתה שהרחפנים נראו כמעופפים כמו ציפורים. בפרויקט זה עסקו המעצבים ברעיון של חופש הפרט ומגבלותיו מול הקבוצה: כשאחד הרחפנים שינה את מעופו כך גם האחרים הגיבו לו, ממש כמו ציפורים ובעלי חיים אחרים החיים בלהקות.

Flylight הוא מיצג אור נוסף של סטודיו דריפט המדמה אף הוא את צורת מעופן של ציפורים הנודדות בלהקות. גופי התאורה מצוידים בחיישנים המזהים תנועה ומיקום. בעקבות התנועה משתנות תבניות התאורה של המיצג ויוצרות תגובה מתמשכת לצופה. החיישנים מזהים את תנועת הצופה ומגיבים אליו ממש כפי שנחיל ציפורים נע בעקבות איום או סכנה. לצופה נראה כי תנועת התאורה משתנה באופן רנדומלי בחלל, אך היא מקודדת ומתוכננת בקפידה, תוצר של מחקר מתמשך ושיתוף פעולה בין מפתחי קוד ותכנה לבין מעצבי הסטודיו. גם במיצג זה הסטודיו עוסק ביחסים שבין פרט לקבוצה, ובנוכחות של האינדיבידואל בתוך הקבוצה ומחוצה לה.

אור, חלל וזמן

לצד מיצגי התאורה המרשימים של הסטודיו אפשר להבחין בתערוכה בחיבתם של המעצבים לשימוש בחומרים ברי קיימא וידידותיים לסביבה. ב־Materialism המעצבים שמים דגש על המוצרים האלמנטריים הנמצאים סביבנו ותוהים על סוג וכמות החומרים המרכיבים אותם. על מנת להמחיש את המחקר שביצעו, בחלל התצוגה מוצגים תרשימים של מגוון מוצרים שונים כמו עיפרון, בקבוק שתייה, שואב אבק ומכונית פולקסווגן ״חיפושית״.

Materialism

כל אחד מהמוצרים מפורק לחומרי היסוד המרכיבים אותו, נמדד באופן מדויק, ומוצג בצורת לבנים שונות. לדוגמה, העיפרון מוצג כריבוע עץ וגרגר עופרת, לצד המכונית המורכבת מכמות גדולה יותר של חומרים רבים כמו מתכת, חומר בידוד, פלסטיק ועוד. המיצב מעלה שאלות על כמות חומרי היסוד שבהם אנו משתמשים כצרכנים, כיצד חומרים אלו מתרגמים למוצרים שונים, ומהי ההשפעה הסביבתית של כריית חומרים אלו וצריכתם.

במיצג Drifters מרחפת בחלל לבנת בטון ענקית בגודל של שמונה מטרים רבועים, ומתהפכת באוויר ללא כל חבל או מנגנון המחבר אותה לתקרה או לרצפה. לבנת הבטון מסמלת את יחידת הבניה הבסיסית של סביבת המחייה האורבנית שבה אנו חיים. במיצג, גוף הבטון מחפש את מוצאו ואת היעד שאליו הוא מבקש להגיע. לצידו, יצר הסטודיו יחד עם הקולנוען סיל ואן דר וורד (Sil van der Woerd) סרט בסגנון מדע בדיוני שבו פיסות מלבנת הבטון מרחפות וצפות מעל נופי טבע מרהיבים בסקוטלנד. לבנת הבטון העשויה על ידי האדם משתלבת בנופי הטבע הפראי והבתולי, תוך כדי קריצה מכוונת לחלליות המעופפות בסרטי מלחמת הכוכבים, השטות בקלילות בחלל החיצון.   

בסופו של דבר, אור, חלל וזמן הם מושגי היסוד המובילים את יצירתם של גורדיין ונאוטה. יותר מהעניין שלהם ביצירת אוביקט מושלם, הם חותרים לעצב בעבור הצופה חוויה פואטית. במנעד העבודות הרחב שלהם הם יוצרים מניפולציות בחללי תצוגה, לוקחים השראה מהטבע ומותחים את גבולות הטכנולוגיה והחומר. התוצאה היא תערוכה שמציגה למבקרים חוויות עיצוב מחושבות ומהפנטות, ואף בעלות אופי מדידטיבי לעיתים, המטשטשות את הגבול בין פנטזיית היוצר למגבלות החומר ובין מציאות להרחבת הדמיון.

The post טבע מקודד: חדרי הפלאות של סטודיו דריפט appeared first on מגזין פורטפוליו.

על שימור ושמרנות: שבוע העיצוב ירושלים 2018

$
0
0

כ־40 אירועים, תערוכות ופרויקטים מקומיים ובין־לאומיים ייערכו בשבוע העיצוב ירושלים 2018, שייפתח בשבוע הבא תחת הכותרת ״שמורה״. בעידן שבו פריצות דרך טכנולוגיות ותמורות גיאו־פוליטיות קורות על בסיס יום־יומי ובאופן שגובר על כל דמיון, גוברת המשיכה אל העבר, כעוגן להיאחז בו בתקופות סוערות. אולם העבר תמיד משתנה כשהוא מועתק אל ההווה, וההיאחזות בו משפיעה באופן בלתי נמנע על העתיד. שימור ושמרנות הם הכלים שלנו להיאחז בעבר.

כיצד אפשר לפרק מונחים אלו כדי לשאול מחדש שאלות על העתיד? אילו טכניקות חבויות בבסיסן, כיצד הן זולגות מעבר למשמעויות הצפויות המשויכות אליהן? ואיך פועל העיצוב בתפר שבין עבר לעתיד – כפורץ דרך או דווקא כמקבע מוסכמות? שבוע העיצוב יעסוק השנה בשאלות של שימור ושמרנות ובמערכת היחסים בין העבר לעתיד דרך ההווה – במובניו החברתיים, האנושיים, הטכנולוגיים והתרבותיים, ובכוחו של העיצוב לשחק בתוכם.

לקריאה נוספת

Yuval:

הי חן, הי ענת. מה קורה? כמה אתן מתרגשות?

Chen:

מתרגשות מאוד!

Yuval:

אני יכול להבין… וחן, אני מניח שאת מתרגשת במיוחד מאחר וזה שבוע העיצוב הראשון שאת מנהלת

Chen:

נכון, זה שבוע העיצוב הראשון שלי, את שבוע העיצוב הקודם ראיתי רק כצופה מהצד וזה מרגש פי כמה לראות את הדברים נוצרים, ושיש לך יד בדבר

Anat:

ואני אגיד שגם בשנה השלישית ההתרגשות לא פוחתת

Yuval:

מגניב! זה באמת מרגש לראות איך הדבר הזה צומח וגדל משנה לשנה, ואולי נתחיל בזה: מה חדש השנה ומה ממשיך מהשנה שעברה? 

Anat:

קודם כל יש תמה שנתית חדשה כמובן – השמורה. השנה אנחנו עוסקים בנושא שימור ושמרנות שכחלק מהתכניות מהשנה שעברה ממשיכות: תכנית הצוותים הבין־לאומית, התערוכה ההיסטורית, תכנית העסקים, זירות העיצוב… ובנוסף יש עוד הרבה אירועים ותערוכות חדשות

Chen:

מה שמעניין הוא שהבנו שכל שנה אנחנו מחפשים לוקיישן מסקרן ומיוחד לחשוף לקהל, והשנה החלל שייחשף הוא מקומות בבית הנסן שלראשונה יפתחו למבקרים

Anat:

ובנוסף אנחנו שוב במרכזת בזק ובתאטרון ירושלים

Yuval:

מאיפה הגיעה התמה של השמורה? איך מחליטים על כזה דבר?

Anat:

טל ארז, האוצר הראשי של שבוע העיצוב, ואני, מנסים לאתר נושאים שמצד אחד רלבנטיים למקום שבו אנו חיים – לישראל בכלל ולירושלים בפרט – אך יחד עם זאת כאלה שהפכו להיות אקטואליים גם בעולם. הפעם רצינו להתיחס לתופעה גולבלית שקשורה לפחד שלנו מהעתיד. השינויים המהירים הן בזירה הגיאו־פוליטית והן בזירה הטכנולוגית גורמים לאי ודאות גדולה ביחס לעתיד ולכן עולות תנועות שמרניות

Sophie De Oliveira Barata, The Alternative Limb Project

ענת ספרן. צילום: דור קדמי

ענת ספרן: שאלות לגבי שימור – מה אנחנו רוצים לשמור לעתיד ומה נשאר בחוץ – הופכות להיות רלבנטיות מתמיד. רצינו לבחון מה המקום של עיצוב בתהליך הזה, האם הוא חדשני ורדיקלי או שמא דווקא מקבע דפוסים מוכרים וקבועים

הצורך לחפש עוגנים בעבר, לחזור למוכר ולבטוח מתחזק. שאלות לגבי שימור – מה אנחנו רוצים לשמור לעתיד ומה נשאר בחוץ – הופכות להיות רלבנטיות מתמיד. רצינו לבחון מה המקום של עיצוב בתוך התהליך הזה, האם הוא באמת חדשני ורדיקלי או שמא דווקא מקבע דפוסים מוכרים וקבועים

Yuval:

חן, אני מניח שכשעלה נושא השימור, הוא התאים לבית הנסן כמו כפפה ליד

Chen:

ממש ככה, וזה לא במקרה. שבוע העיצוב נולד בבית הנסן והוא האירוע המרכזי שלו. מי שלא מכיר, בית הנסן הוא מבנה לשימור מחמיר וקשה מאוד לקיים מרכז לעיצוב וטכנולוגיה בתוך חלל כל כך שברירי ועתיק ועם זאת מהווה בית וגלריה למעצבות ומעצבים המייצרים תוכן באמצעות טכנולוגיות מתקדמות. זה גם הסיפור של שבוע העיצוב השנה, המתח בין מבט לעבר ומבט לעתיד והשילוב המורכב והעדין ביניהם

Yuval:

אז בואו תתנו כל אחת דוגמאות לשני פרויקטים, שיתופי פעולה או אירועים שיקרו השנה ושאתן מצפות להם במיוחד

Anat:

וואוו, שאלה קשה, יש כ־40 פרויקטים המערבים כ־100 מעצבים… קשה לבחור. אבל אם חייבים אז אציין את התערוכה המרכזית העוסקת בשימור הקיום האנושי. היא מבוססת על עבודות של מעצבים מהארץ ומהעולם ובמרכזה חמשת הפרויקטים החדשים של הצוותים הבין־לאומיים – זוגות של מעצבים ישראלים ובין־לאומיים שעבדו כל אחד על תת נושא אחר בתערוכה: התודעה, הגוף, אנחנו, הקולקטיב ו־״הכל״.

לדוגמה, אליאור קרמני וג׳ואנה פיקלבאוור מדמיינים את היום שבו התודעה שלנו התנתקה מהגוף ומתקיימת כישות דיגיטלית, ובסדרה של מכונות רובוטיות ומסכים מנסים לדמיין מהם הדברים שאליהם תתגעגע התודעה הזאת יותר מכל (ספוילר: למגע, לטעם, לתחושה של רוח על העור…). 

והדוגמה השניה היא הפרויקט של ג׳ון סתם – מעצב קנדי שחי באמסטרדם ומייצר מיצב חדש העוסק בנושא ״זמן״. הוא מתבסס על רעיון ה־״commonplace book״, מעין ספר סקיצות אישי שבו אוספים רשמים ורישומים שונים. בתערוכה יוזמנו המבקרים לייצר ספר אישי שכזה – הם ימצאו בחלל שמונה שולחנות העוסקים כל אחד בסוגיה אחרת של זמן, יניחו את המחברת הריקה על השולחן, וזרוע רובוטית תאייר ותרשום בעבורם תגובות שונות לנושא. כך, כל מבקר יוכל ליצור לעצמו מחברת אישית ושונה עם אסופה של מחשבות

ג׳ון סתם, פרויקט זמן. צילום: Ilco Kemmere

קולקטיב אנייה, זירת הגן

Chen:

הדבר הראשון שחשבתי עליו, כמי שכמעט חיה בבית הנסן, הוא הפרויקטים שהם site specific להנסן, שמאוד מרגשים אותי: לראות איך המרחב מהווה השראה למעצבים ועד כמה עיצוב יכול לבטא חזק את את הסיפור של המקום אז והיום. הפרויקטים האלו נקראים בשם כולל ״מראות״ ולוקחים בהם חלק מעצבים מהארץ ומחו״ל.

אחת העבודות המיוחדות היא עבודה של ממו אקטן, יוצר טורקי שאימן רשת נוירונים לראות רק גלי ים וכך כל מה שהיא רואה יתרגם למראות של גלים. היא רואה רק את מה שהיא מכירה, קצת כמונו. עבודה נוספת בפרויקט הזה היא של המעצב אורי בן צבי המייצר התערבות בתערוכה ההיסטורית הקבועה של הנסן ויוצר תמונת מראה של הרהיטים ותפקידם בטכנולוגיות חדשות. 

הדוגמה השנייה זירת הגן העוסקת בשימור וסביבה: קולקטיב אניה השתלט על הגינה ההיסטורית של בית הנסן והזמין מעצבים שונים להתערב בטראסות שחולקו לארבעה ״שדות״ – הבית, הגן, הכרם והפרא. בכל שדה מוקמה תגובה עיצובית אחרת וחויה שונה של אדם וטבע

Yuval:

הגענו אם כך לשלב השאלה המכשילה: זה נשמע סופר מעניין, אבל אני מניח שאתם לא פונים רק לקהל של מעצבים. מהניסיון שלכם בכלל ומשבועות עיצוב קודמים, מה מושך את הקהל הרחב ומה מעניין אותו? עד כמה זה שיקול מבחינה אוצרותית? ואיך הקהל מגיב לדבר הזה שנקרא שבוע העיצוב?

Anat:

לא שאלה מכשילה אך בהחלט חשובה. קודם כל חשוב להדגיש ששבוע העיצוב פונה לכל הקהלים – גם לקהל מאוד מקצועי וגם לקהל רחב, לילדים ולמשפחות, ואנחנו בהחלט חושבים על זה בבחירות שלנו. אנחנו מאמינים שבתכניה העשירה של שבוע העיצוב, הן של התערוכות והן של האירועים, כל אחד ימצא מקום שאליו הוא מתחבר יותר.

חשוב לזכור שאנחנו עוסקים בעיצוב – דיסציפלינה המחוברת לכולם ונוכחת בכל אספקט בחיינו, אולי יותר מכל דיסציפלינה אחרת. השנה, כמו בשנה שעברה, פרויקטים רבים משתפים את הקהל והופכים אותו לחלק אינטגרלי מהעבודות כך שבניגוד לתערוכות מוזיאליות כאן בהרבה מהמקומות מותר לגעת, להגיב ולהשתתף

Chen:

אני בכלל לא מגיעה מעולם העיצוב והתאהבתי בתחום הזה בזכות שבוע העיצוב. כשמגיעים מבחוץ מבינים עד כמה ההשפעה של עיצוב מרכזית באופן שבו אנחנו פועלים וחושבים, גם כשנדמה לנו שהבחירות שלנו נטולות הכוונה חיצונית. תרצה או לא אתה לא יכולה להתעלם מהמקום שעיצוב תופס בחיים של אנשים. שבוע העיצוב מביא את הסוגיות האלו אל הקהל הרחב תוך שמירה על רמה גבוהה. הקהל הוא מכל הסוגים בלי התפשרות על מקצועיות וזה הרבה בזכות הצוות האמנותי שלנו

Yuval:

והקהילה המקצועית? איך אתן רואות את שבוע העיצוב תורם לה, מקדם אותה?

Anat:

אנחנו רואים בשבוע העיצוב פלטפורמה ליצירה של פרויקטים חדשים, כזאת שנותנת הזדמנות למעצבים ישראלים ליצור עבודות שאינן מסחריות, בתקציבים הולמים ובחשיפה מקסימלית. חשוב לנו שכל מעצב הלוקח חלק באירועי השבוע יקבל שכר לעבודתו, ולא פחות חשוב חופש אמנותי ליצור עיצוב מעורר מחשבה, ביקורתי, חוקר ולא מסחרי. לצערנו יש מעט מאוד הזדמנויות כאלה בארץ היום והחשיפה של העיצוב הישראלי די מוגבלת. 

מעבר לזה השבוע מייצר מוקד לשיח ומפגש של כל הגורמים בקהילת העיצוב וכן חשיפתם לעולם. מעבר לשיתופי הפעולה עם מעצבים בין־לאומיים אנחנו מארחים כמה משלחות של עיתונאים, אוצרים ומובילי דעה מהעולם, בשיתוף פעולה עם משרד החוץ ועם ארגון vibe israel 

ארוחת מלחים באירוע פתיחה. צילום: יערה בר

חן גזית. צילום: מידן אלקובי

חן גזית: הקהל המקצועי מקבל הרבה משאבים בירושלים. יש פה תמיכה אדירה ביוצרים ומושקעים הרבה משאבים כדי לקדם עיצוב מקומי.‎ שבוע העיצוב הוא דוגמה מובהקת לכך

Chen:

הקהל המקצועי מקבל הרבה משאבים בירושלים. אני יודעת שזה מפתיע אנשים כי ירושלים מצטיירת כעיר מאוד שמרנית, ובמובנים מסוימים היא אכן כזו, אבל יש פה תמיכה אדירה מהרשות ביוצרים ומושקעים הרבה משאבים כדי לקדם עיצוב מקומי.‎ שבוע העיצוב הוא דוגמה מובהקת לכך שהקהל המקצועי הוא דבר מרכזי בעיר וחשוב להשקיע בו. הוא זה שימשוך אחריו קהל סמי־מקצועי ואת הציבור הרחב

Yuval:

תגידי רגע מי בכלל עומד מאחורי כל הדבר הזה ומי ממן את שבוע העיצוב?‎

Chen:

השותפים לפרויקט הענק הזה הם רבים גם בארץ וגם בחו״ל. חשוב לציין כי שבוע העיצוב הוא האירוע השנתי של בית הנסן, מרכז לעיצוב מדיה וטכנולוגיה, והוא בשום צורה לא אירוע מסחרי. כל האירועים פתוחים לציבור ללא עלות. האירוע מתקיים בהובלת משרד ירושלים ומורשת וביוזמת הרשות לפיתוח ירושלים

Yuval:

יפה. משהו חשוב נוסף להגיד לפני שמסיימים?‎

Anat:

שערב הפתיחה ב־7.6 הולך להיות מרתק עם הרבה אירועים ומיצגים שיתחילו בשעה 19:30, לדוגמה מיצג הכולל 15 טון מלח בגינת הנסן של מיכל אביתר וכרמל בר, מיצג בלוני הליום של גיא קוניגשטיין, הופעת מוסיקה סודית, ועוד… וגם במהלך השבוע מתוכננת סדרה של אירועים משתנים מדי יום, אז ממש שווה לפנות זמן ולהגיע לירושלים כמה שיותר

Chen:

חשוב לציין ששבוע העיצוב הוא השיא של פעילות שמתקיימת לאורך כל השנה בהנסן ואנחנו לא מפסיקות לחפש שיתופי פעולה מקומיים ובין־לאומיים

Yuval:

יפה. ניפגש בשבוע הבא!‎

מרב פרץ מתוך אירוע הפתיחה

אליאור קרמני וג׳ואנה פיקלבאוור

גיא קניגשטיין, חרושת של זהב באירוע הפתיחה של שבוע העיצוב ירושלים

The post על שימור ושמרנות: שבוע העיצוב ירושלים 2018 appeared first on מגזין פורטפוליו.

הרשימה המשותפת // 31 במאי 2018

$
0
0

החומה האטלנטית בתל אביב

התערוכה ״אותו הים״ שתיפתח הערב (31.5) בבית האמנים בתל אביב (אוצרת: דליה דנון) היא פרק מפרויקט צילומי רחב היקף, עליו שוקדת פרופ׳ דנה אריאלי, החוקרת מזה שנים את קשרי הגומלין בין אמנות לפוליטיקה בדיקטטורות בכלל ואת המשטר הנאצי בפרט. בקיץ 2017 ביקרה אריאלי ״בחומה האטלנטית (בצרפת ובבלגיה) – חומת הביצורים, שהוקמה על ידי הרייך השלישי לאורך חופי מערב אירופה בין השנים 1942–1944 בשיאה של מלחמת העולם השנייה. החומה הוקמה במטרה למנוע מבעלות הברית אפשרות פלישה דרך הים לאירופה.

בצילומיה היא מביאה מבטים מרצועת חוף קטנה יחסית, המשתרעת על פני כמה עשרות קילומטרים. היא מתעדת את הבונקרים הנאציים הנוכחים־נפקדים כיום. מקצתם סמויים מן העין, מן הנוף ומן התודעה, מוסתרים בתוך סבך של צמחייה ענפה, ואחרים ניצבים גלויים כמצבות בטון לזמן שחלף, כמו מאיימים על רצועות החוף. הים עומד כעד להתרחשויות ולתמורות הפוליטיות התרבותיות והחברתיות שאירעו לאורך השנים. הוא שזור בין היצירות ומשמש כמעין מצע לזמנים, לזוועות ולהיסטוריה, כאילו גלי הים שותפים לזכרונות ונושאים אותם הרחק.

חומרים נוספים מהפרויקט תציג אריאלי בתערוכה מקבילה שתיפתח ב־6 ביוני בהמבורג, במסגרת אלטונלה.

חגית פלג רותם

דנה אריאלי מתוך ״אותו הים״

אורזים ת׳משכן באוניברסיטת חיפה

במסגרת שיתוף פעולה עם בית הספר לאמנויות של אוניברסיטת חיפה, סטודנטים משנה ד׳ מהמחלקה לתקשורת חזותית של המרכז האקדמי ויצו חיפה התבקשו לספר את סיפורו של המשכן לאמנויות של האוניברסיטה מנקודת מבטם האובייקטיבית כאורחיו. הפרויקט ״אורזים ת׳משכן״ הוא מסע אודיו ויזואלי שנוצר במסגרת קורס ברודקאסט העוסק במושג מיתוג בתנועה, בהנחיית דוד אופנהיים וראש המחלקה ירון שין (Jewboy). תוצרי הפרויקט, מיועדים לשמש את המשכן לאמנויות כאמצעי לספר את סיפורו של המשכן באמצעים ויזואלים ייחודיים. העבודות נעות בין עיצוב, צילום ותיעוד ארכיטקטוני של המשכן והאנשים המאכלסים אותו. בנוסף לעבודות אנימציה תוצג בתערוכה גם עבודה אינטראקטיבית העושה שימוש במרחב הפיזי של המשכן.

הגלריה במסדרון הספריה, אוניברסיטת חיפה; תערוכה: 24.5-28.7; אוצרות: פרופ׳ שרון פוליאקין בסיוע עופרי גיל

יובל סער

עופרי גיל מתוך ״אורזים ת׳משכן״

ריאה ירוקה בירושלים

ביום רביעי (6.6) תיפתח בגלריה ביתא, ירושלים התערוכה ריאה ירוקה (אוצרת: אביטל נאור וכסלר) שתעסוק ביחסי אדם־צומח, ותבקש להפנות את המבט אל הנשימה שבתוך הקומפוזיציה, כאנלוגיה לאזורי הצמחיה הירוקים המחיים את המרחב האורבני. התערוכה כוללת ציורי שמן ורישומים של מאיה ישראל שברבות מעבודותיה מתקיימות אינטראקציות מורכבות בין אדם לצומח, ונוכחים אזורים ציוריים פרומים או מתפרצים, שמתפקדים כמעין חללי נשימה של הציור. לצד הציורים מוצגים מיצבים צומחים (תלויי מקום) של האמנית מריה צ׳חנוביץ, פסלים מונבטים שיצמחו בגלריה במהלך התערוכה ושמתקיים בהם מתח בין מבניות גיאומטרית ויציבה לבין גופניות, התפרצות וצמיחה חופשית, באירוע אמצע השתתפותי ייאכלו הנבטים ויתחיל מחזור חדש של הנבטה. 

יובל סער

מאיה ישראל מתוך ״ריאה ירוקה״. צילום: יעקב ישראל

The post הרשימה המשותפת // 31 במאי 2018 appeared first on מגזין פורטפוליו.

האדריכלית ד״ר אלס ורבקל מונתה לעמוד בראש המחלקה לארכיטקטורה בבצלאל

$
0
0

הוועד המנהל של בצלאל אישר את בחירתה של ועדת האיתור של האקדמיה בד״ר אלס ורבקל לתפקיד ראשת המחלקה לארכיטקטורה. ורבקל עומדת בראש התכנית לתואר שני בעיצוב אורבני מאוקטובר 2014 ותחליף את האדריכל יובל יסקי שעומד בראש המחלקה לארכיטקטורה משנת 2010. ורבקל תהיה האישה הראשונה שתעמוד בראש המחלקה, ומינויה מצטרף למינויים נוספים בבצלאל כמו מינויה של שלי סתת קומבור לראשות המחלקה לצורפות ואופנה ומינויה של שרה ג׳יין חתוכה לעמוד בראש המחלקה לאמנויות המסך.

ורבקל היא שותפה במשרד דרמן־ורבקל אדריכלות ובעבר כיהנה כפרופ׳ משנה בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. היא בעלת דוקטורט בארכיטקטורה מאוניברסיטת פרינסטון שבניו ג׳רזי, בוגרת תואר מאסטר בארכיטקטורה ועיצוב עירוני מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק, תואר באורבניסטיקה מהפוליטכניקום באוניברסיטת קטלוניה בברצלונה, ספרד, ותואר ראשון בארכיטקטורה והנדסה אזרחית מאוניברסיטת לובן בבלגיה.

היא יושבת ראש הקתדרה לעיצוב אורבני ומורשת של אונסקו בישראל וחברהֲמייסדת של הפורום הישראלי לעירוניות. ורבקל לימדה במסגרת לימודי תואר שני באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, אוניברסיטת פרינסטון בניו ג׳רסי, אוניברסיטת לובן בבלגיה ובבית הספר לארכיטקטורה, פראט בניו יורק. בשנת 2003 כיהנה כעמיתת מחקר בליגה לארכיטקטורה בניו יורק ואצרה את התערוכה Urban Life Housing in the Contemporary City במכון Urban Center בניו יורק.

בוועדת האיתור היו חברים נשיא בצלאל ויו״ר הוועדה, פרופ׳ עדי שטרן; הרקטור, ד״ר יובל קרניאל; אסתר ברק לנדס, פרופ׳ רותו מודן, אלי פטל, ארז גביש וארז אלה. ד״ר יובל קרניאל, רקטור בצלאל ברך על המינוי ומסר: ״אנו מאחלים לאלס הצלחה בתפקידה, ובטוחים שהיא תמשיך להצעיד קדימה את המחלקה ותכשיר אדריכלים שהם לא רק אנשי מקצוע מעולים, אלא גם מנהיגים שמעצבים את הסביבה ואת המקום הישראלי. אנו שמחים במיוחד למנות לתפקיד, לראשונה במחלקה, אדריכלית אישה, שהובילה בשנים האחרונות בהצלחה את התואר השני בעיצוב אורבני. אנו מודים לאדריכל יובל יסקי על הובלת המחלקה בשמונה השנים האחרונות״.

The post האדריכלית ד״ר אלס ורבקל מונתה לעמוד בראש המחלקה לארכיטקטורה בבצלאל appeared first on מגזין פורטפוליו.

סקיצה לעתיד: הקולקציה החדשה של יוסי קצב ל־Sketch

$
0
0

בשנים האחרונות, במקביל לאימוץ מדיניות השמיים הפתוחים וסחר מקוון בין־לאומי ער, תעשיית האופנה הישראלית מתארגנת מחדש. לצד סגירה או צמצומים של רשתות ותיקות, כמו לדוגמה קריסתה המתוקשרת של רשת הוניגמן, ניכרת גם שורה של מיזוגים בין מותגים שונים שמטרתם לנסות למצוא מענה לבעיה הבוערת ביותר של הרגע: זליגת כסף של לקוחות ישראלים החוצה, תוצאה של רכישת פריטי אופנה מעבר לים. במקביל השוק בישראל עובר למודל של קונצרנים; במילים אחרות – שחקנים גדולים על חשבון הרבה שחקנים קטנים יותר. כך, המיזוג בין חברת קסטרו לקבוצת הודיס־קרולינה למקה (שכוללת גם את המותגים אורבניקה, טופ טן ואקססורייז), הביא לכך שיחד עם קבוצת פוקס (מנגו, אורבן אאוטפיטרס, טרמינל X ואחרים) וקבוצת גוטקס מותגים (יבואני קבוצת זארה לישראל), השלוש שולטות בכ־30% משוק האופנה בישראל.

על רקע זה קל יותר להבין את רכישת מותג הבוטיק Sketch, שבראשו עומד המעצב יוסי קצב, על ידי מותג בגדי הבייסיק S. Wear לפני כשמונה חודשים. אמנם מדובר בשני מותגים קטנים יותר בהשוואה לאלה המצוטטים מעלה (ל־S. Wear כ־60 סניפים בישראל), אך ניכר שזהו ניסיון לבדל את הקבוצה ביחס למתחרים על ידי התמקדות במיצוב גבוה יותר. באופן הזה, לא רק שנפתחו עוד שלוש חנויות ל־Sketch באזורים הנחשבים יוקרתיים יותר (קניון רמת אביב; קניון גינדי תל אביב; גבעתיים), אלא שקצב מונה למעצב הראשי של S. Wear מתוך כוונה לעבות ולשדרג את הקולקציה.

״החיבור בין שני המותגים מחזק ותורם לכל אחד מהצדדים במה שהיה חסר לו – הכנסת מעצב למותג S. Wear ובכך להעניק לו יתרון משמעותי בשוק, ומצד שני מתן תשתית כלכלית למותג קטן ואפשרות צמיחה באמצעות העוצמה של S. Wear״, מאשר דרור לב, מנכ״ל שוקו ספורטוויר המחזיקה ב־S. Wear, ופורט את התוכניות לעתיד. ״התכנון שלנו הוא להרחיב את הרשת לכעשר חנויות במהלך השנים הקרובות. כרגע אנו לומדים את המותג בחנויות הקיימות ומשנים את מה שדורש שינוי, על מנת להנגיש אותו לקהל לקוחות רחב״.

בשבוע שעבר נחשפה הקולקציה הראשונה של Sketch, שהוקם בסוף העשור הקודם כמותג לגברים וכיום פונה לשני המינים, תחת הבעלות של S. Wear. ״זה מאפשר לי להשקיע יותר ולעשות דברים שלא עשיתי בעבר״, מספר קצב על היתרונות שהתלוו לתהליך המכירה. לדבריו הוא זוכה לחופש אמנותי מלא, והוא מדגיש שהנוסחה שעליה מתבסס המותג שברא תישמר – בגדים לבישים וקלאסיים במהותם, המיוצרים באירופה ומנהלים דיאלוג זהיר עם מגמות חולפות. ״זה כמו cos ישראלי״, מלמלה אחת הנוכחות בהשקה לנוכח הסגנון המינימליסטי, שעל פי הלך הרוח המקומי מוגש לקהל מחויט פחות וארצי ומשוחרר יותר.

כהוכחה לדבריו של קצב בנוגע לגדילה והתפתחות אפשר להבחין בקלות שקולקציית הנשים עברה עיבוי משמעותי. גם אם הדבר אינו נאמר בצורה רשמית היא מצטיירת אף כגדולה מהחטיבה לגברים וממזגת בין ניגודים. ז׳קט מחויט ופריך בטקסטורת פסים, שהמבנה היציב שלו משווה לו חדות וחיוניות, או חצאיות פליסה ארוכות, אחת מהן מטאלית, שופכים אור חדש על פריטים פשוטים ויום־יומיים יותר כמו שמלת צינור ארוכה עשויה סריג דקיק בצבע צהוב־אפרוח או חולצת מלחים מחוספסת ומפוספסת בכחול־צי ולבן נצחיים.

בקרב העיצובים לגברים, שניכרת בהם העדפה לבגדי יום מובהקים, בולטות במיוחד שתי קטגוריות מרכזיות: חטיבת הג׳ינס שמציגה גזרות הדוקות פחות ובשטיפות אגרסיביות יחסית וקרעים, כחלק ממגמת התרחבות כללית של הצללית האופנתית, ואוסף של חולצות טי שבזכות בחירת חומרים וטקסטורות, בין היתר אחת סרוגה בפסים בצבע בטון וכחול, או גזרה המדגישה קו מתאר של כתף שמוטה, מצליחות לחולל עניין מחודש בפריט המלתחה המוכר.

למרות השינויים המורגשים במותג, נדרשת עוד כחצי שנה כדי לראות למה תורמת מערכת היחסים החדשה, וכיצד היא מתכוונת להתמודד עם האתגר הגדול ביותר של מותגים מקומיים, שסביר להניח שלאור תהליכי היפר־גלובליזציה, שהופכים את כל העולם הגדול זמין לצרכנים רק יהפוך למשמעותי יותר – הדגשה של הצעת ערך משמעותית.

The post סקיצה לעתיד: הקולקציה החדשה של יוסי קצב ל־Sketch appeared first on מגזין פורטפוליו.

Viewing all 3234 articles
Browse latest View live