Quantcast
Channel: מגזין פורטפוליו
Viewing all 3234 articles
Browse latest View live

קול קורא: מלגת חילופי אמנים תל־אביב – דיסלדורף

$
0
0

מלגת חילופי אמנים בין תל־אביב לדיסלדורף מזמינה אמניות ואמנים ישראלים מתחומי האמנות הפלסטית, להגיש מועמדות לשהות אמן בדיסלדורף, המלווה במענק כספי ומימון השהות. המלגה נועדה ליצור ולהעיק קשרים בין העשייה האמנותית בשתי הערים, להכיר את שדה האמנות המקומי ולעודד רעיונות ויוזמות חדשות בתחום האמנות בתל־אביב לאחר שובם.

תקופת המלגה תחל בתאריך 1.1.2020 ותסתיים בתאריך 30.6.2020. המלגה פונה לאמנים ואמניות מקצועיים שזכו להכרה ציבורים או יכולים להצביע על הישגים מקצועיים, ואינה מיועדת לסטודנטים. תנאי סף נוספים הם ידיעת השפה האנגלית ושהות בדיסלדורף לתקופת המלגה.

המלגה תוענק מטעם קרן קארי ודן ברונר, דיסלדורף, קרן התרבות של מדינת נורדריין־ווסטפאליה, סדנאות האמנים בתל־אביב ומכון גתה. הזוכים ייבחרו על סמך האיכות האמנותית של העבדות שיוגשו ואיכות הפרויקט המוצע לתקופת השהות בדיסלדורף. חבר שופטים שיורכב מנציגי הארגונים השותפים יתכנס בסוף אוקטובר 2019, לאחריו יקבלו המועמדים את תוצאת השיפוט בכתב.

המלגה כוללת שימוש (ללא תמורה) בדירת סטודיו בדיסלדורף ומענק חדשי של 1,200€ לתקופה של שישה חודשים. בנוסף, יוענק סכום מקסימלי וחד־פעמי של 600€ עבור הטיסה.

הגשת מועמדות תכלול את המסמכים הבאים באנגלית:

  • מכתב הגשת מועמדות
  • תיעוד העשייה האמנותית עד כה
  • תיאור מפורט של הצעת העבודה או הפרויקט לתקופת השהות
  • ביוגרפיה קצרה ורשימת תערוכות קודמות

את החומרים יש לשלוח בדואר או להגיש ידנית למשרדי מכון גתה בכתובת רח׳ ויצמן 4, בית אסיה, תל אביב 64239. אין להגיש עבודות על גבי דיסק־און־קי או באמצעות לינקים, אלא בדפוס בלבד.

תאריך אחרון להגשת מועמדות: 25.10.2019, יום שישי בשעה 12:00.

The post קול קורא: מלגת חילופי אמנים תל־אביב – דיסלדורף appeared first on מגזין פורטפוליו.


מה קורה // כלנית קמין

$
0
0

מי

כלנית קמין, 57, גרה בפרדס חנה.
אתר / פייסבוק

סטטוס זוגי

גרושה, אמא לשלוש בנות. בזוגיות ואהבה.

מה בצלחת

אוכלת מהכל, אוהבת טעמים ושילובים מיוחדים, אוכלת פשוט וגם די מוזר ועל פי רוב מעט. מרבה באכילת ירקות, פירות וגבינות קשות משובחות ועשירות וממעיטה בבשר. גפילטפיש לא אוכל.

איפה ומתי אפשר לראות את העבודות שלך ומה כדאי שנדע עליהן לפני שאנחנו רצים לשם?

בתערוכה החדשה ״נוֹכַחַת נוֹדֶדֶת נוֹשֵׁם״ שנפתחה בגלריה זוזו היפה במיוחד בעמק חפר, אני מציגה יחד עם ענת אור מגל ובן בר (אוצר: יוסי וסיד, עד 16.11). ובאופן כללי אפשר לבוא אלי לסטודיו שהוא גם ביתי בפרדס חנה, ולראות ציורים מזמנים שונים בתהליך ובדרך ההתפתחות והיצירה שלי – מציור ריאליסטי נושם, בורא חיים, עמוק וחם, לצד ציור מפשיט דימוי ואנושי.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

בתוך תהליך החיפוש והחקירה שלי, אני מביאה את עצמי לידי ביטוי גם באופן אקספרסיבי ו/או סימבולי. מה שמתאים לזמן החיים, כך אני גם חיה ומדברת בציור. החיים והציור אצלי הולכים ביחד בתוך תהליך חיפוש וגילוי בתנועה מתמדת. בוגרת המדרשה, מלמדת ציור, מלווה ומטפלת רגשית, מעמיקה בחוכמת הדרך הבודהיסטית.

איזה אמן מפורסם פגשת ואיך היה?

פוגשת אנשים, אלו המיוחדים האנושיים הנוגעים בעצמם באותנטיות ומקוריות, אלו מרגשים אותי. לא מסעיר אותי במיוחד לפגוש אמן מפורסם, וכשפוגשת, נו אז מה? כמוני… בני אדם.

מהו פרויקט החלומות שלך וכמה כסף צריך כדי לממן אותו?

פרויקט החלומות שלי הוא תערוכה של פסלים המחוברים לצינורות הנשמה, כך שאת נשימתם אפשר לראות בעין. בנוסף, הפסלים נעים במרחב, כך שבכל רגע ורגע ההתרחשות, היחסים והאינטראקציה בין האלמנטים והאנשים משתנה. זו תנועה מתמדת של חיים – אמנות חיה.

מה פריט הלבוש האחרון שקנית?

שמלה מאוד יפה לחתונה של הבן של בן זוגי. הרגשתי כמו זוכת פרס אוסקר!


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים לחצו כאן

The post מה קורה // כלנית קמין appeared first on מגזין פורטפוליו.

אורי קול // אוסלו

$
0
0

מכירים את המשפט ״ההיסטוריה נכתבת על ידי המנצחים?״. אז כן, זה אוסלו. תהליך השלום החשוב והמרגש ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל – המילה עצמה, עיר הבירה של נורווגיה – נלקחה והפכה למשהו נוראי. הימין הפך את אוסלו לסמל של כישלון. אנחנו רוצים לקחת את אוסלו מחדש, ולהפוך אותו למשהו חיובי: אוסלו זה תקווה; אוסלו זה שלום; אוסלו זה אנחנו קמים ואומרים ״אנחנו כאן ואנחנו לא מפחדים״. אנחנו יודעים במה אנחנו מאמינים.

אנחנו – שלושה חבר׳ה תל אביביים שנכנסו לעולם החברתי פוליטי לפני כמה שנים, כל אחד מהמקום שלו. אורי קול – הקים את ״מחזקים״, תנועת רשת הנאבקת למען ישראל דמוקרטית וליברלית, ועומד בראשה. נעמי תירוש – מעצבת שעומדת כבר שנתיים בראש קמפיינים בלב העולם החברתי־פוליטי. רות אלבז – עבדה כקופירייטרית ומנהלת הנכסים הדיגיטליים של מפלגת העבודה.

יצרנו את אוסלו לפני כמה חודשים, בוואקום של שתי מערכות בחירות. ולא סתם, הייאוש כבר מזמן הזדחל והשתקע במחנה השמאל. התסכול רק הולך וגובר. מי שחי במציאות הפוליטית היום יודע כמה השמאל הפך לשק חבטות. הרגשנו שהגיע הזמן לשנות את זה, שהגיע הזמן להרים את הראש. איך עושים את זה? נושאים את המסרים והערכים שלנו בגאווה.

בניגוד לארצות הברית, שם המרצ׳נדייז הוא דבר מאוד נפוץ, וכל פוליטיקאי מתדהר בארסנל מוצרים שמכיל אמירות, ציטוטים, חלקים מהמצע שלו, ערכים שאליהם הוא חותר או חלק אחר ובלתי נפרד מהדימוי הציבורי שלו – בארץ זה שדה לא ממומש.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

לעיצוב ולאופנה יש חשיבות גדולה בעיצוב השיח, ככלי סמלי לביטוי אמונות. לכן החלטנו ליצור מרצ׳נדייז שאינו מפלגתי; מרצ׳נדייז שמאלני – חילוני – תל־אביבי, ששואף לבטא את מי שאנחנו ואת העקרונות שבהם אנחנו דוגלים: אהבה, חופש, אידיאליזם, ביטוי עצמי, הומור, הזדהות, ישירות, יצירתיות, מקוריות.

השאיפה שלנו הייתה ליצור חולצות שהיינו קונים בעצמנו ולובשים: נעימות, באיכות טובה, מחמיאות ושיחזיקו כביסות. במשך שבועות ארוכים חיפשנו אחר חולצות מתאימות ואחר דפסים מוכשרים. לבסוף מצאנו חולצות איכותיות, 100% כותנה, וסטודיו הדפסות איכותי בדרום תל אביב. החולצות מודפסות בהדפס משי, שמבטיח שההדפס לא ידהה או יתקלף אחרי כביסה אחת – או 20.

המרצ'נדייז שלנו, לא בא לחנך, לא בא להגיד מה לא נכון. הוא בא לבטא רגשות ותחושות של המחנה שלנו, הוא בא לתת אמת ללא כפייה, אמת ששייכת לכולנו אבל לפעמים אנחנו לא אומרים אותה. זו הדרך שלנו לייצג את הערכים והדעות שלנו. החלטנו להתחיל בחולצות, חולצות עם הלב שלנו עליהן. חולצות שיצהירו שאנחנו מפסיקים להתבייש – זה המחנה שלנו ואלה הערכים שלנו. בואו נלבש אותם בגאון.


מדור הגשות כולל חומרים שהתקבלו במערכת פורטפוליו. שלחו לנו סיפורים חדשותיים, מידע בלעדי ופרויקטים מעניינים ותקשורתיים. פרטים נוספים בעמוד ההגשות שלנו

The post אורי קול // אוסלו appeared first on מגזין פורטפוליו.

אורה איתן: ישנם כל מיני אופנים להסתכל על דברים ולראות אותם

$
0
0

בומלך קם בבוקר, חובש את הכתר שלו, מרכיב את משקפיו, ולהפתעתו הכל מסביבו מכוסה כתמים שחורים. כתם שחור על המראה, על ביצת העין, על הצעצועים. הוא צורח, משתולל מכעס ומאשים את כולם מסביב על שלא ניקו מספיק טוב. בסופו של דבר הוא מתפכח, לאחר שהמטפלת הבינה מה קרה: מסתבר שהיה כתם על זגוגית המשקפיים.

סיפור זה הוא מרכז העלילה של הספר החדש לפעוטות, שכתבה ואיירה המאיירת הוותיקה אורה איתן. את איורי הספר ביצעה איתן באופן ידני, בקו חופשי וזורם. רקע הדף – לבן. הסצנות נטולות רקע, וההתמקדות היא בבומלך ובשאר הדמויות שבהן הוא פוגש. הכתר של בומלך עשוי ממגזרת נייר משבצות בצבע צהוב, שאותה הדביקה על גבי האיור; שהרי בומלך הוא לא באמת מלך, אלא ילד רגיל. התוצאה היא שפה איורית יפה ותמימה, מהסוג שנדיר למצוא כיום. צניעות ופשטות ויזואלית, שנתמכת בפורמט הקטן של הספר, היא שהופכת את הספר לבולט מבין ספרי הילדים הרבים שניצבים על המדפים בחנויות הספרים, שלרבים מהם משותף הפורמט הגדול והעומס הוויזואלי והצבעוני.

מתוך הספר בומלך, 2019, הוצאת עם עובד

אורה איתן. צילום: נעה צ׳רנוב

לדבריה של איתן, תהליך העבודה על הספר התחיל מהאיור ואילו הטקסט הגיע בשלב מאוחר יותר. ״לשם בומלך אין שום משמעות״, היא מציינת, ״זה יכול להיות כל ילד״. כיצד נולד הרעיון לכתיבת הספר? ״ראייה היא נושא שמעסיק אותי. יש לי הרבה סיפורים, שחלקם פורסמו בעיתונים וחלקם לא ראו אור, שעוסקים בנושא הזה. ישנם כל מיני אופנים להסתכל על דברים ולראות אותם״.

התחשק לי פסים, משבצות ונקודות

איתן נולדה בשנת 1940 בתל אביב לדבורה וזאב זנדהאוז – ילידי פולין שעלו לישראל בגיל צעיר וכאן נישאו. בחודש מרץ הקרוב תחגוג את יום הולדתה ה־80. היא נחשבת לאחת המאיירות החשובות שפעלו ופועלות בישראל, ומספרת שנמשכה לתחום כבר בצעירותה. ״מאז שהייתי ילדה קטנה עניין אותי לצייר ספרים, ותמיד כשציירתי זה היה לפי סיפורים. כבר בגיל 12 ציירתי ציורים לספר ׳גמדי ליל׳ של ביאליק״. 

בהיותה בת 17 החלה את לימודיה במחלקה לגרפיקה שימושית בבצלאל, שם למדה בין השנים 1961-1957. לאחר סיום לימודיה בבצלאל, בהיותה בת 21, נישאה לפלאונטולוג (חוקר מאובנים) איתן צ׳רנוב, והחליפה את שמה לאורה צ׳רנוב. אז מהיכן השם אורה איתן? ״באמצע שנות ה־60 הוזמנתי על ידי עורך עיתון ׳למרחב׳ לעבוד כמאיירת ממלאת מקום. חלקתי חדר עם מספר עיתונאים, ובשלב מסוים הציעו לי גם לכתוב. טור פוליטי או טור דעה? – כמובן שלא; אישה צעירה נשלחה באותה תקופה לכסות ענייני מטבח, אופנה ושאר זוטות. בכל מקרה, החלטתי לאמץ את שמו הפרטי של בעלי איתן כשם משפחתי הספרותי. על הכתבה הראשונה חתמתי אורה איתן, ומאז ועד היום זה שם העט שלי״.

מתוך הספר מעשה בחמור, 1975, הוצאת עם עובד

מתוך הספר היה היה פילון אחד, 2017, הוצאת עם עובד

משנת 1964 ועד היום איירה איתן למעלה מ־100 ספרים של מיטב הכותבים לילדים, רובם בישראל. בשנת 1993 החלה לאייר ספרי ילדים גם בארצות הברית. ברשימת הסופרים שאת ספריהם איירה, אפשר למצוא שמות כגון ח. נ. ביאליק, לאה גולדברג, חיה שנהב, יהודה אטלס ואורי אורלב. לצד הספרים, איירה איתן גם לעיתונים, ביניהם הארץ שלנו, למרחב, צ׳ופר ופילון, שבו הייתה גם חברת מערכת.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

איוריה של איתן זיכו אותה בכ־20 פרסים בארץ ובחו״ל, ביניהם שלוש מדליות על שם בן יצחק מטעם מוזיאון ישראל ירושלים. היא הייתה המאיירת הראשונה שזכתה בפרס נחום גוטמן לאיור, וזכתה פעמיים בעיטור כריסטיאן אנדרסן לספרות ילדים ונוער. כמו כן השתתפה בלמעלה מ־20 תערוכות בארץ ובעולם. בשנת 2012 הוצגה במוזיאון נחום גוטמן לאמנות תערוכת יחיד של עבודתה, בשם ״אורה איתן, מאיירת״, שאצרה טלי תמיר.

בנוסף לעבודתה כמאיירת מובילה, נחשבת איתן גם כאחת הדמויות הבולטות בישראל בתחום הוראת האיור. היא שימשה כמרצה בכירה לאיור במחלקה לעיצוב גרפי בבצלאל, שם לימדה בין השנים 2009-1977. בשנת 2010 הוענק לה תואר יקירת המחלקה לתקשורת חזותית מטעם המחלקה שבה לימדה מעל לשלושה עשורים.

מתוך הספר a tisket a tasket, הוצאת Philomel Books

מתוך הספר יש לנו גולם, 1978, הוצאת עם עובד

מתוך הספר הכלב נפת, 1974, הוצאת עם עובד

בדומה לבומלך שיצא לאור לאחרונה, גם את הספרים הכלב נפת, מעשה בחמור, יש לנו גולם ועפה צפה מטריה (הוצאת עם עובד) כתבה איתן בעצמה. הארבעה, שאוירו בשפה חזותית דומה, יצאו לאור בין השנים 1981-1974, ובשנים האחרונות – כארבעה עשורים לאחר שראו אור לראשונה – יצאו לאור שניים מהם בהוצאה מחודשת: הכלב נפת ומעשה בחמור. ״כתבתי ואיירתי את הספרים האלה כשהילדים שלי היו קטנים. נקודת המוצא שלהם הייתה ויזואלית לגמרי, עוד לפני שבכלל נכתבו הסיפורים. התחשק לי לעשות ספרים שיהיו עשויים מפסים, משבצות ונקודות ובצבעוניות עזה וחיה – כזו שמבוססת בעיקר על צבעי יסוד. לא היו לי אז טקסטורות. קניתי בדים שעליהם הופיעו הצורות שרציתי, גזרתי ריבועים ומתחתי אותם על קרטון ביצוע בגודל חצי גיליון. את חצאי הגיליונות צילמו, הפיקו מהם פלטות ובהמשך הדפיסו״. 

אך את רוב הספרים איירה איתן בעבור כותבים אחרים. ״יש הבדל גדול בין לאייר טקסט של אחרים לבין לאייר טקסט שלך״, היא מדגישה. ״כשאני מאיירת טקסט שמישהו אחר כתב, עשו לי כבר חצי מהעבודה. כשאני מאיירת ספר לטקסט כתוב מראש, אני יוצאת מתוך נקודת מוצא שמישהו אחר יצא ממנה. התפקיד שלי הוא לא רק לבאר את מה שהכותב כתב, אלא להוסיף. אנשים מספיק חכמים ומבינים את הטקסט, אין צורך לבאר אותו בעבורם״.

מציירת וזורקת בלי סוף

בתחילת דרכה כמאיירת הקפידה איתן לעבוד במסגרת סגנון חזותי אחד בלבד, שכלל שימוש בקו דק מרובה קווים. ״לאחר שסיימתי את הלימודים בבצלאל מאוד רציתי שיהיה לי סגנון משלי, כי ראיתי שלכל המאיירים האחרים יש כזה. סברתי שאם לא יהיה לי סגנון ייחודי אז לא ידעו מי אני. אימצתי לעצמי סגנון, שהיה מושפע ממאייר וכותב אנגלי בשם רונלד סירל, ואת הספרים הראשונים שאיירתי בשנות ה־60, איירתי בהשראת עבודותיו. מה שאיפיין את האיורים שלו היו רגליים וידיים דקות ושיער שופע ופרוע, וכך גם אני איירתי״.

אך בהמשך התהפכה ההחלטה לדבוק בסגנון אחד. ״נקודת המפנה התרחשה בשנת 1970. עד לאותה נקודה עשיתי שימוש רק בקו: אמנם קו בשילוב צבע, אבל עדיין קו״. מי שהשפיע על ההחלטה לבצע שינוי לא היה מאייר או מעצב. ״המנטורים שלי היו סופרים, לא אנשי גרפיקה ולא אנשי בצלאל״, מדגישה איתן. מי שהציע לה לעבוד בטכניקה שונה היה אחד מאותם מנטורים – הסופר ט. כרמי.

מתוך הספר קן לציפור, 2007, הוצאת כרמל

מתוך הספר Sun is Falling Night is Calling, הוצאת Simon & Schuster

״ט. כרמי היה עורך ספרי הילדים בהוצאת עם עובד. באחת הישיבות שירבטתי במהירות משהו על פיסת נייר. הוא הביט בשרבוט ושאל אותי מדוע אני לא מאיירת באותה חופשיות ובאותה שפה גם את הספרים. הוא נתן לי לאייר את הספר ״אשעב מבגדד״ שכתב שמעון בלס (הוצאת עם עובד), והציע שאאייר אותו בחופשיות כמו בשרבוט. שם עבר הקו שלי מהפכה והפך להרבה יותר חופשי וגם ליותר עבה״.

מאז, התנסתה במגוון רחב של טכניקות, החל מרישום בעט, דרך ציור על דיקט וזכוכית, ועד עבודה על תוכנת מחשב. בכל ספר שהיא מאיירת היא מחפשת את הסגנון ואת הטכניקה המתאימים לאותו ספר. ״הטכניקה של האיור משרתת את התוכן. הפתרונות החזותיים מגיעים או בעקבות הטקסט עצמו, או בעקבות יציאתו של חידוש טכני מעניין שהשימוש בו נראה לי מתאים לנושא״.

דוגמה מעניינת לחידוש שכזה, שהשימוש בו הוביל לתוצאה מרשימה, אפשר למצוא באיורי הספר תרנגולת כחולה מאת חיה שנהב (הוצאת הקיבוץ המאוחד) שאותם ביצעה איתן בשנת 1987 באמצעות קולאז׳ שהורכב מניירות בעלות טקסטורה בייצור עצמי. ״האיורים של תרנגולת כחולה נולדו מתוך ההתאהבות שלי בזירוקס. הזירוקס העניק לי אפשרות להמציא טקסטורות. בחרתי מראש סקאלה של צבעים, מצאתי ניירות ויצרתי עליהם טקסטורות. לקחתי לטרסט של מעבר, הגדלתי אותו ובהמשך סרקתי את הגרסה המוגדלת. כך קיבלתי טקסטורה יותר גסה מזו החלקה שהציע הלטרסט המקורי״.

מתוך שלמה המלך והדבורה, 2012

פרוייקט מרשים במיוחד הוא סרט אנימציה שאורכו כ־11 דקות בשם שלמה המלך והדבורה, שאותו יצרה בשנים 2012-2011 יחד עם בתה הבמאית והאנימטורית נעה צ׳רנוב. השתיים העניקו פרשנות ויזואלית ייחודית לאגדה של ביאליק. ״יום אחד קניתי טושים מעולים של פנטון, והתחלתי לנסות אותם על חומרים שונים, בין השאר על נייר אלומיניום, המוכר יותר בשם נייר כסף. התוצאה הייתה מרהיבה.

״ציירתי חיות, צמחים דמיוניים וגם דמויות, בעוד שאחת הדמויות הייתה רקדנית. בתי נעה ראתה את הרקדנית ונדלקה עליה. היא לקחה את הדמות, הכפילה אותה והכינה סרטון אנימציה קצרצר שבו רקדו שתי הרקדניות. החלטנו להכין סרט אנימציה, ובחרנו באגדה של ביאליק. עבדנו על הסרט למעלה משנה, כשאני מכינה את הציורים ונעה ביימה והנפישה.

״כשאני נכנסת לפרויקט שמעניין אותי, אני עובדת בצורה אובססיבית. אני מציירת וזורקת בלי סוף. לא מדייקת את התמונה אלא מציירת עוד ועוד, ובסוף בוחרת את מה שנראה לי הכי מתאים״. מה שיהיה מדוייק לומר הוא שספרה החדש בומלך – שהגיע לאחרונה לחנויות הספרים, הוא אחד מספרי הפעוטות היפים והמיוחדים שיצאו לאור בישראל בתקופה האחרונה. איתן בהחלט בחרה את מה שהכי מתאים.

The post אורה איתן: ישנם כל מיני אופנים להסתכל על דברים ולראות אותם appeared first on מגזין פורטפוליו.

חמישה דברים שלמדתי על ה־MoMA החדש

$
0
0

מי: ג׳ייסון פראגו, מבקר אמנות בניו יורק טיימס, ביקר ב־MoMA בארבעת החודשים האחרונים בזמן שהמוזיאון היה סגור 12 פעמים, לקראת הפתיחה המחודשת של המוזיאון
איפה: המוזיאון לאמנות מודרנית (MoMA), ניו יורק
מתי: הפתיחה המחודשת לקהל הרחב התקיימה אתמול, 21.10
מה: כתבה שפרסם פראגו בניו יורק טיימס

1. הבלתי צפוי תופס את מקומו של השגרתי

הידיעה על סגירתו הצפויה של המוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק (MoMA) במהלך חודשי הקיץ פורסמה בתחילת חודש פברואר. כך נכתב בידיעה, שתורגמה לעיתון הארץ: ״המוזיאון יארגן מחדש את הגלריות שלו, יתלה מחדש את כל אוספיו ויבחן מחדש את האופן שבו סיפורה של האמנות המודרנית והעכשווית מוצג לציבור. המוזיאון עומד לזנוח את שיטת התצוגה המסורתית שנקט במשך שמונה עשורים. שלוש קומות של חלל התצוגה ישמרו על ציר כרונולוגי, אבל בכוונת המוזיאון לערבב כעת סוגי מדיה ולהציב אלה לצד אלה ציורים, פסלים, אדריכלות, עיצוב, צילום, פרפורמנס, קולנוע ועבודות נייר״.

זו הייתה אולי הפסקה הכי מעוררת סקרנות שהתפרסמה בהקשר מוזיאלי בשנים האחרונות, במיוחד כשמחברים אליה שטח תצוגה חדש של כ־4,400 מ״ר. ״דור חדש של אוצרים מגלה את העושר הקיים באוספים שלנו, ויש הרבה עבודות מכל העולם שעלינו להקדיש להן תשומת לב״, אמר גלן ד. לורי, מנהל המוזיאון, שיצייין בחודש הבא 90 להקמתו. ״זה אומר שהבלתי צפוי יתפוס כעת את מקומו של השגרתי״.

2. הדבר המרכזי במוזיאון הוא האוסף

אתמול נפתח המוזיאון מחדש למבקרים, עם חלל חדש שמיועד לעבודות פרפורמנס ועבודות מבוססות זמן ותהליך – לפי המוזיאון הראשון מסוגו בעולם במוזיאון מרכזי – שיאפשר לחוות את התהליך האמנותי ממקור ראשון ולצפות בחזרות. בנוסף, לראשונה, הביקור בקומה שלמה במוזיאון יהיה בחינם, במטרה לאפשר לצפות באמנות גם למי שלא יכול להרשות לעצמו את דמי הכניסה בסך 25 דולרים.

אולם, החידוש המרכזי הוא הדגש שהמוזיאון נותן לאוסף שלו, על חשבון התערוכות המתחלפות. ״אנחנו כל כך רגילים להתייחס לתכנית התערוכות המתחלפות שלנו כאל העניין המרכזי״, אומר לורי לפראגו, אבל ״התחייבנו מבחינה כלכלית, תכנית ואינטלקטואלית לשנות את זה, כך שהדבר המרכזי שלנו יהיה האוסף שלנו״. הדבר יבוא לידי ביטוי, בין השאר, שמדי חצי שנה שליש מתצוגת הקבע, שמוצגת ב־60 גלריות, תוחלף על בסיס קבוע. לדוגמה, גלריית העבודות של מרסל דושמפ שהתמה שלה במועד הפתיחה היא רדי־מייד, תתחלף בחודש אפריל והעבודות שיוצגו בה יאוגדו תחת התמה של מקריות.

חדש באוסף: פיית׳ רינגולד, American People Series #200: Die

חידוש מרכזי נוסף הוא הרכב העבודות, או ליתר דיוק מי יצר.ה אותן ואיפה בעולם. התצוגה תכלול מעתה יותר רכישות מהשנים האחרונות, שהפכו את האוסף של המוזיאון לנשי יותר ולמגוון יותר עם עבודות מאפריקה, מאמריקה הלטינית, מהמזרח הרחוק ועוד. במילים אחרות: חלפו הימים שבהם המוזיאון סיפר סיפור אחד על אמנות בצורה ליניארית. מי שירצה לזהות את העבודות החדשות, מומלץ לבחון בכיתובי העבודות את שנת הרכישה שלהן.

3. מה שקורה עכשיו

פראגו כותב שאחד הגורמים המרכזיים לכך שהשינוי במוזיאון יכול היה לקרות, הוא העובדה שדור חדש של אוצרים נכנס למוזיאון, בעיקר בשנות ה־40 וה־50 לחייהם. זמן קצר לאחר שמונתה לתפקיד אוצרת הציור בשנת 2008, הנהיגה אן טמקין, כיום אוצרת בכירה לפיסול וציור, פגישות שבועיות חובה, שבמסגרתן אוצרי המחלקות פרשו הצעות לשיתופי פעולה בין־תחומיים. הם רצו לשתף פעולה אחד עם השני, לחשוף אמנים לא ידועים או כאלו שנשכחו, ולהתחרות במוזיאונים אחרים כמו הוויטני בניו יורק או הטייט מודרן בלונדון, שהציגו תכנית תערוכות מגוונת יותר מבחינת הרכב האמנים.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

כמעט כל אוצר שאיתו דיבר פראגו ציין כגורם מכריע שתרם לשינוי את C-MAP, קבוצת החשיבה הפנימית של המוזיאון. הקבוצה נוסדה לפני עשר שנים בתגובה למוזיאונים כמו הגוגנהיים והלובר, שהקימו סניפים במזרח התיכון ובאסיה. המוזיאון דחה את הרעיון של פתיחת סניפים בעולם ופנה במקום זאת למה שהוא כינה ״חינוך עצמי״. הם הזמינו לניו יורק עמיתים מאמריקה הלטינית, ממזרח אירופה, מדרום ומזרח אסיה, ולמדו את התצוגה במוזיאונים אחרים, במיוחד הפומפידו בפריז והסטדליק באמסטרדם. יותר מ־60 אוצרים וחוקרים מתוך המוזיאון יצאו לסיורים קבועים בהודו, בדרום אפריקה או בברזיל.

הם חקרו גם את הדמוגרפיה של המבקרים במוזיאון, שמספרם גדל לכשלושה מיליון בשנה – אפילו כשמחיר הכניסה האמיר ל־25 דולרים. הם צפו באופן שבו צעירים מבקרים בתערוכות, ומחלקים את תשומת הלב שלהם בין הציורים שעל הקירות לסמארטפונים שלהם. ״דורות חדשים שלמים לומדים קודם כל להבין את העולם באמצעות דימוי״, אמרה לפראגו רוקאנה מרקוצ׳י, אוצרת בכירה לצילום במוזיאון, והוסיפה שהחוויה המהורהרת של לעמוד בשקט מול עבודות אמנות לעולם לא תחזור על עצמה.

חדש באוסף: וו טסאנג, We hold where study

רג׳נדרה רוי, אוצרת הסרטים של המוזיאון, אמרה לפראגו: ״כשהגעתי למוזיאון אוצרים אמרו ׳אני לא יודע שום דבר על סרטים׳. האם אני יכולתי להיכנס ולהגיד ׳אני לא יודעת שום דבר על ציור?׳. לעולם לא הייתי יכולה להגיד את זה!״. זה לקח עשר שנים עד שהאוצרים הגדירו את גישתם הרב־תחומית ומדיומלית. ״אנו חלק ממה שקורה עכשיו, באופן בלתי נמנע, ואנחנו לא רוצים להילחם בזה״, אומרת טמקין לפראגו. ״אנחנו רוצים, אנחנו צריכים, להיות חלק מזה. גם מאטיס אמר בזמנו שצייר גדול צריך להיות חלק מהתקופה שלו״.

4. ביקור במוזיאון הוא לא קורס בתולדות האמנות 

גם במתכונת התצוגה החדשה, אוסף המוזיאון עדיין מוצג בצורה כרונולוגית, אולם בצורה גמישה יותר. צילום ואדריכלות, שהוצגו בחללים נפרדים משלהם במשך עשרות שנים, מתערבבים כעת עם ציורים, רישומים, הדפסים, סרטים, עבודות פרפורמנס, עבודות קראפט ואוביקטים. 

״אף אחד בשנת 1970 לא יכול היה לדמיין, בחלומותיהם הפרועים ביותר, את הרמה של קהל המבקרים״, אמרה טמקין לפראגו. אם בעבר היה אפשר לסווג את קהל המבקרים למעמד סוציו־אקונומי מסויים, והיה בטוח למדי להניח רמה מסוימת של היכרות עם תולדות האמנות, ״אתה מסתכל על המבקרים שלנו היום, ואתה יודע שזה לא המקרה״.

Goshka Macuga. צילום: היידי בוהננקמפ

טמקין מספרת על סיור מודרך שהעבירה בעבר באחת התערוכות, תוך שהיא צופה בפניהם של המבקרים. ״הייתי מדברת על פוביזם ועל אקספרסיוניזם גרמני, ושמעתי את המלים שיצאו מהפה שלי. זה מגוחך: האנשים האלה לא נרשמו לקורס בתולדות האמנות״. התוצאה, כפי שפראגו מתאר: מי שיבקר במוזיאון לא ימצא על הקיר את המונחים ״דאדא״ או ״אקספרסיוניזם מופשט״. גם לא ״פופ״: האמנות של תחילת שנות ה־60, לדוגמה, מופיעה בחדר שכותרתו ״מפחיות מרק ועד לברזים מעופפים״.

״ההחלטה נדמית כמו רצון להגן על המבקרים ממה שהם לא יודעים״, אמרה רוברטה סמית׳, מבקרת האמנות של הניו יורק טיימס, על ההחלטה שלא להשתמש במונחים פנים אמנותיים. כך, הכיתובים מדגישים רעיונות ותקופות, כמו ״העיר כבמה״ או ״עיצוב לחיים מודרניים״, שמוקדש לבאוהאוס ולאסכולות מודרניות אחרות משנות ה־20. תצוגה זו משלבת ציורים של פול קליי ואל ליסיצקי, כסאות של מיס ואן דר רוהה, סרט סובייטי של דזיגה ורטוב וקצוות של בדים מודפסים וניירות מכתבים. ״זה הגיוני מבחינה היסטורית״, אמר לפראגו מרטינו שטיילי, האוצר לאדריכלות ועיצוב, ״מכיוון שהאנשים האלה כולם עשו אדריכלות, ציור והכל באותו זמן״.

5. לא עוסקים בלשבור לאנשים את הלב

בסופו של דבר, במתכונתו החדשה – מבחינה אדריכלית ותוכנית – למבקרים במוזיאון יהיה יותר חופש בקריאה של תולדות האמנות ובאופן השיטוט במוזיאון. סביר להניח שהם עדיין יחפשו את ״הלהיטים״ כמו חבצלות המים של מונה והעלמות מאביניון של פיקאסו, ושחלקם ירצו לדעת מה הסדר ״הנכון״ שמצופה מהם לבקר בו. האם הם יאהבו את מגוון האפשרויות או שעודף הבחירה יגרום תסכול? האם המבקרים יאהבו לגלות בכל פעם משהו חדש, או שהם יתאכזבו שהציור האהוב עליהם כבר לא נמצא במקומו? רק הזמן יקבע.

״אני רוצה לומר שאנחנו לא עוסקים בלשבור לאנשים את הלב״, אמרה לפראגו שרה סוזוקי, אוצרת לרישום שמפקחת על פתיחתו מחדש של המוזיאון. במשך שנה סוזוקי עשתה משמרות בדלפק המידע של המוזיאון, ולמדה אלו יצירות אמנות הקהל הכי רוצה לראות. המבוקש ביותר, מסתבר, הוא ״פחיות המרק של קמפבל״ של אנדי וורהול, משנת 1962.

"זה חוזר לשאיפה של שנות ה־30״, היא מסבירה. ״התודעה הפתוחה, הסקרנות, המחויבות לריבוי תחומים: הכל היה קיים כבר אז. אני לא חושבת שאיש מאיתנו מרגיש שמייסדי המוזיאון – אם היו מסתכלים על מה שאנחנו עושים – לא היו חושבים שזה פשוט הגשמת החזון שלהם״.

הכניסה המחודשת למוזיאון: חיים סטיינבך, Hello Again; צילום: היידי בוהננקמפ

The post חמישה דברים שלמדתי על ה־MoMA החדש appeared first on מגזין פורטפוליו.

מידע פנים // מירב טולדו ליפשיץ

$
0
0

שטח פרטי

מירב טולדו־ליפשיץ, בת 44, מתגוררת ברמת השרון. שותפה בסטודיו לעיצוב עם בעלי, האדריכל אריאל ליפשיץ.
אתר / פייסבוק / אינסטגרם

מפרט טכני

תכנון משרדי ג׳קדה, חברת היי־טק ותיקה המתמחה בפתרונות לשרות לקוחות אוטומטי, שנדרשה לעבור למשרדים חדשים. שיתוף הפעולה עם החברה החל כבר בשלב חיפוש הנכס המתאים.

הפרטים הקטנים

הגדרת הפרוגרמה של הלקוח הייתה ברורה: רצון למצוא חלל נעים ומואר, שיאפשר גמישות תכנונית בראייה עתידית, והבחירה בחלל ריבועי תמכה ברעיון של יצירת זרימה ופתיחות לצד חללים פרטיים. במרכז המשרדים תוכנן הממ״ד כחדר ישיבות המשמש בעיקר לשיחות טרנס־אטלנטיות. בסמוך אליו מוקמו חדר השרתים ופיר המדרגות, ומשני צדי הגרעין יצרנו שדרות משרדים לדרג הניהולי.

מירב טולדו־ליפשיץ

שדרת הכניסה מכילה בשטחה את עמדת הקבלה ואת משרדי המכירות של החברה, לצד חלל ישיבות אלטרנטיבי, והמטבח הפתוח נועד לאפשר מפגשים ואינטראקציות חברתיות לאורך כל שעות היום. בשדרה האחורית תוכנן חלל פתוח לצוותי הפיתוח, וכן אזור אלטרנטיבי לישיבה א־פורמלית או עבודה על שולחנות עמידה, שמשמש גם לכינוסים של כל עובדי החברה ומהווה חלל משמעותי במשרד.

הרעיון העיצובי מבוסס על שני רעיונות עיקריים: תפיסה סביבתית הפועלת לשימוש מחדש (re-use) באלמנטים קיימים שסיימו לכאורה את מחזור חייהם – גישה שבסטודיו אנו מיישמים כמעט בכל פרויקט – ודגש על אור יום, אופן חדירתו לחלל ודרך סינונו. האור הטבעי, כגורם משמעותי ברעיון התכנוני, נוכח בכל רחבי המשרד, וכל חלליו נהנים מתאורת יום ונוף. התפיסה הסביבתית, שעמדה לנגד עינינו עוד בשלב חיפוש הנכס, באה לידי ביטוי בחשיפת קירות הגרעין העשויים בטון ובשימוש במחיצות ודלתות עץ וזכוכית קיימות, שפורקו ושולבו מחדש במשרדי החברה.

השפה העיצובית מזוהה עם מיתוג החברה, וצבעי הלוגו שלה הכתיבו שימוש בפלטת גוונים שקיבלה ביטויים שונים ברחבי החלל, בהם צביעת הקירות, פרטי הנגרות ואלמנטים נוספים. האווירה שנוצרה במשרד נינוחה ושמחה; העובדים מציירים על הקירות, מתניידים בהנאה על קורקינטים או מתנדנדים בחלל הפתוח.

פרט שולי

טרנדיות, כמו כל דבר בחיים, היא עניין של מינון. עיצוב חלל צריך לקבל השראה מאופי המשתמש ומההקשר הספציפי. חשוב לי שחלל יספר סיפור אותנטי, ואני לא אוהבת שטרנד משתלט ומבטל אותו ואת הייחוד שלו.

לפרטים נוספים

כמי שנושא הקיימות קרוב ללבה ושזור בכל עבודת המשרד, הייתי שמחה לעצב בניין מגורים עתידני תוך שימוש בחומריות אורגנית – ביו־ארכיטקטורה.

פריטים נבחרים

גוף התאורה התלוי בפינת האוכל בביתנו, שעשוי מקונסטרוקציית מתכת מחופה קרום נייר ממוחזר, שבו הושתלו עלי כותרת של פרח הבר־גביע המייצר תחושה של ישות אורגנית חיה, חמה וטבעית. הוא ייחודי, עוצב ויוצר בעבודת־יד של נעמה שטייגמן, מעצבת ישראלית הפועלת בברלין.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים של ״מידע פנים״ לחצו כאן

גוף התאורה בבית המעצבת

The post מידע פנים // מירב טולדו ליפשיץ appeared first on מגזין פורטפוליו.

בית ליבלינג: מורשת יום־יומית של העיר הלבנה

$
0
0

אחרי כמעט שנתיים של תהליך שיפוץ־שימור אינטנסיבי, שהחל בחורף 2017, נפתח בחודש שעבר בתל אביב בית ליבלינג – מרכז העיר הלבנה; מרכז תרבות ישראלי גרמני שפתיחתו, במקביל לאירוע בתים מבפנים, עמדה בסימן ציון חגיגות 100 שנים לייסודו של הבאוהאוס, בית הספר שממנו יצאה, בין היתר, בשורת הסגנון הבין־לאומי.

בית ליבלינג, שתוכנן על ידי האדריכל דב כרמי, מגלם באופן מובהק את עקרונותיו, וככזה מהווה אכסניה הולמת לפעילות המרכז, החותרת להרחיב את הידע בנושאי הסגנון הבין־לאומי ואדריכלות מודרנית ולקדם מודעות לערכי שימור ועירוניות. הבניין נושא את שם הבעלים־דיירים שבעבורם תוכנן, טוני ומקס ליבלינג, ונבנה בשנת 1936 בלבה ההיסטורי של העיר ברחוב אידלסון 29. עם פטירתה של טוני בשנת 1963 הורתה צוואתה לתרום את הבניין לעירייה על מנת שייעשה בו שימוש לטובת הקהילה או לצרכי תרבות, והשקתו כמרכז העיר הלבנה היא בבחינת מימוש מכבד וראוי של בקשתה.

בית ליבלינג, שנות ה־30. צילום: קלטר, מתוך ארכיון כרמי־מלמד

בית ליבלינג, 2019

בתל אביב קיים ריכוז גבוה במיוחד של מבנים המייצגים את האדריכלות הגרמנית ברוח שהותוותה בבאוהאוס. לא מעט מהחומרים ששימשו לבנייתם הגיעו מגרמניה, במסגרת הסכם ההעברה משנת 1933, שאפשר ליהודים להוציא רכוש וסחורות ולהעבירם לארץ. על רקע זה, וביוזמה משותפת של עיריית תל אביב וממשלת גרמניה, נולדה ההחלטה להקים את המרכז במטרה להדגיש את חשיבותם ההיסטורית של הסגנון הבין־לאומי ותרבות הבניה של העיר הלבנה כערכים משותפים לשתי המדינות.

אבן הפינה להקמת המרכז הונחה בשנת 2015, ועל פי הסכם שנחתם באותה שנה על ידי ברברה הנדריקס, שרת הבינוי ואיכות הסביבה בממשלת גרמניה הפדרלית, ורון חולדאי, ראש עיריית תל אביב, יוענק למקום מימון ארוך טווח (שלושה מיליון יורו עד שנת 2025), שיאפשר לו לקדם פרויקטים לשימור המורשת ולפיתוח בר קיימא של העיר הלבנה. 

פעילותו של בית ליבלינג כמרכז תרבות ומורשת העיר הלבנה החלה כבר במהלך השיפוץ שבוצע בו ושהתנהל כתהליך פתוח. הרעיון שעמד בבסיס המהלך היה לאפשר לקהל המקצועי והרחב להתחקות אחריו בזמן אמת, כהזדמנות לעמוד מקרוב על מהותו של שימור ככלל, ועל מהותם של מאפייני העיר הלבנה והסגנון הבין־לאומי בפרט. התהליך היה מקיף ובוצע תוך היצמדות רבה ככל האפשר לאיכויות האותנטיות של החומרים, האלמנטים והפרטים ששימשו בבניין במקור, וכל מה שאפשר היה לשקם, לתקן ולשמר באמצעות מסורות בנייה, אכן שוקם, תוקן ושומר.

בגלגולו הנוכחי בית ליבלינג מכיל חללי תצוגה, מעבדת מחקר, מרחבי עבודה ובית קפה, שנועדו לשמש את פעילותו כפלטפורמה פעילה למידע, חינוך וקידום מחקר בנושא העיר הלבנה, ובכלל זה קיום אירועים ומפגשים, סדנאות ותערוכות קבע ומתחלפות, שעוסקות בתכנים רלוונטיים. 

מתוך התערוכה טרנספראומבאו ליבלינג

תערוכת הפתיחה של המרכז ״טרנספראומבאו: ליבלינג״ (אוצרת: הילה כהן שניידרמן; נעילה: 31.3.2010) מוצגת בקומה השנייה של הבניין ועוסקת בהסכמי ההעברה (שצוינו לעיל), כנושא שנוי במחלוקת בתולדות הציונות. בקומת הקרקע נפתחה תערוכת הקבע ״העיר הלבנה: מורשת יום־יומית״ (אוצרת: סברינה צגלה), שמספרת את סיפור התהוותו של המרקם העירוני המודרניסטי בתל אביב. התערוכה חושפת התמודדויות המתייחסות לתכנון ולחיים במרחב עירוני שהוא אתר שימור, ומנסה להקנות כלים להבנה של אדריכלות כנושאת משמעויות חברתיות, פוליטיות ותרבותיות, תוך עידוד שיח בנושא.

התערוכה מוצגת בדירה בת שלושה חדרים, שבה כל חדר מוקדש להבט אחר של העיר הלבנה: חדר שמשרטט את ציר הזמן ההיסטורי שלה ומדגים אותו, בין היתר, באמצעות חומרים ומגזינים מהשנים שבהן התהוותה; חדר שעוסק בסוגיות עכשוויות של שימור; וחדר פרויקטים, שנועד לארח תערוכות מתחלפות, שיצירתן היא מענה של יוצרים וחוקרים מתחומים שונים לשאלה מהי העיר הלבנה.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

התערוכה/התשובה הראשונה היא של חוקרת האדריכלות ד״ר אינס ויצמן, פרופסור מהמרכז לאדריכלות דוקומנטרית בויימאר, גרמניה. הפרויקט ״נתון בחומר, עקבות חומריות הבאוהאוס והמודרניזם״ הוא מיצב וידיאו וארכיון דיגיטלי שחוקר את הבניין של בית ליבלינג, ומתייחס אליו כאל מקרה בוחן לשיחה על העיר הלבנה ועל הקשר של המודרניזם התל אביבי לבית הספר באוהאוס בגרמניה.

המיצב, שהוצג במקביל גם בבית ספר באוהאוס בוויימאר, גרמניה, מייצג את שיתוף הפעולה שנרקם בין ישראל וגרמניה סביב התמה, שבמסגרתו אירועי פתיחת המרכז היו חלק מאירוע האדריכלות TRIENNALE DER MODERNE, שהתקיים בויימאר, בדסאו ובברלין – שלוש תחנות בדרך הנדודים של הבאוהאוס – שלמרות חייו הקצרים (14 שנים בלבד) השפעתו הרבה על עולם האדריכלות ממשיכה ״לחיות ולנשום״.

בתוך כך, פעילויות הפתיחה שמו דגש על ערכיו החברתיים והתרבותיים של בית הספר, כמכלול מגוון בהשראת רוח האוונגרד שאפיינה אותו, שכלל מסיבת רחוב; סדנה פתוחה, ״צורה כדיאלוג״, שהזמינה את המבקרים להתנסות בעיצוב ובניית כיסאות; ״בניין לדוגמה״, סיור קולי, שלקח את המשתתפים למסע בזמן ובמרחב בעקבות הסגנון הבין־לאומי בתל אביב; ואירוע ״דיאלוגים כצורה״, שהפך את כיכר ביאליק למרחב מפגש תפאורתי, שנוצר באמצעות חופת שקי אוויר חסרי משקל שעוצבה על ידי חברי קבוצת ראומלבור (raumlabor) ברלין – קולקטיב של אדריכלים, שעשייתם האקספרימנטלית משלבת אדריכלות, תכנון ערים ואמנות.

The post בית ליבלינג: מורשת יום־יומית של העיר הלבנה appeared first on מגזין פורטפוליו.

מגלים אוצרות // איה לוריא

$
0
0

הפעם הראשונה

התערוכה הראשונה שאצרתי, בגלריה האוניברסיטאית בשנת 1999 במסגרת לימודי מוזיאולוגיה, נקראה השגבה ממוכנת – אופני התבוננות בעבודותיהם של דגנית ברסט, יצחק לבנה וגבי קלזמר. נקודת המוצא לתערוכה הייתה באיזה צורך פנימי לפענח את המשיכה והקסם שהילכה עלי עבודה גדולה של דגנית ברסט בשם ״שקיעה עם שלושה עצים״ (1991), שהייתה באוסף דורון סבג, (עבדתי כאוצרת האוסף במקביל ללימודי באוניברסיטה).

הרצון להבין את המכניזם הציורי של ברסט הוביל לשני היוצרים הנוספים, בני דורה  – ליבנה וקלזמר. שלושתם, במסגרת החזרה לציור, אחרי שנות ה־70 הקונספטואליות, ביטאו כפל־פנים שבבסיסו העיסוק במכאני ובמדעי, תוך ביטוי של מעין רומנטיקה עכשווית. מושג הנשגב נבחן על רקע יחסו הדו־ערכי כלפי הטבע והיקום, בבטאו הפלאות וחרדה קיומית. בעקבות תערוכה זו נסללו עבורי מאוחר יותר דרכים לתערוכות אחרות שאצרתי במוזיאון תל־אביב כאוצרת אורחת: על ציורי הדיוקן של אנשי תרבות ורוח שצייר חיים גליקסברג, בתערוכה ״שמורים בלב״ בשנת 2005, ותערוכה רטרוספקטיבית לאמנית ליליאן קלאפיש בשנת 2003.

איה לוריא. צילום: איריס נשר

מריה סלאח מחאמיד

נטליה זוברובה

התחנה האחרונה

לפני ראש השנה פתחנו במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, שאותו אני מנהלת, מערך תערוכות תחת הכותרת זמן דיוקן 1. מוצגות כעת במוזיאון תערוכות של ורד אהרונוביץ, ציבי גבע, נטליה זורבובה, חנה לוי, מאריה סאלח מחמיד, איריס נשר בתערוכה שאצרה רותי חינסקי-אמיתי, ואליסון צוקרמן בתערוכה שאצרה תמי כץ פריימן.

מערך התערוכות הנוכחי במוזיאון וגם זה שיוצג לאחריו מתמקדים בדיוקן ובמשמעויותיו. הדיוקן, אחד הז׳אנרים הקלאסיים באמנות, העסיק אותי בעבודת המאסטר במוזאולוגיה וגם מאוחר יותר בדוקטורט, שהתמקד בדיוקן הארצישראלי בתקופת היישוב. הדיוקן מעלה בחדות שאלות של זהות ושל תבניות ייצוג, כמו גם מתחים בין הביטוי האישי והפרטי לזה החברתי והתקופתי, ובין שאיפת ההנצחה בחומר לטבענו האנושי בר־החלוף.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

בתערוכות המוצגות כעת בהרצליה מודגשים שני מומנטים מצטלבים הנובעים מפערים אלו ומשתקפים בהם: הפרספקטיבה האוטוביוגרפית ומימד הזמן. במערך הנוכחי יש מקום דומיננטי לנקודת המבט הנשית, נושא שהופך יותר ויותר משמעותי עבורי עם השנים. הדיוקנאות העצמיים של היוצרות כולן משולבים בתערוכותיהן תוך מתן ביטוי לקורות חייהן והרחבה רעיונית של הדיוקן לנושאים הקשורים לייצוג עצמי, דיוקן מגדרי, דיוקן משפחתי ועוד.

ורד אהרונוביץ

ורד אהרונוביץ

חנה לוי

מכל מלמדי השכלתי

יצא לי לעבוד וללמוד בבתי־גידול מקצועיים מגוונים, עם שורה ארוכה של גברים דומיננטיים, מאתגרים ומרשימים בעלי רוחב ידיעה ותשוקה לאמנות: מרדכי עומר, דורון סבג, שלום שפילמן ודורון לוריא (בן זוגי שיחיה). אין ספק שהושפעתי וגיבשתי את האישיות האוצרותית שלי תוך כדי דיאלוג פנימי מתמשך איתם ומולם. לא הפסקתי לשאול, ועדיין אני מבררת ומגבשת עם עצמי, את המודל הנשי האוצרותי והניהולי הנכון לי, שיצליח לדייק ולבטא את כובד האחריות, היצירתיות והתשוקה שהאוצרות והעבודה במסגרת מוזיאלית מהווה עבורי.

זכורה לי במיוחד תערוכה בביקור הראשון שלי בביאנלה בוונציה בשנת 1995. האוצר ז׳אן קלייר אצר את התערוכה המרהיבה והבלתי אפשרית Identity and Alterity – Figures of the Body 1895-1995. זו הייתה תערוכה אנציקלופדית סוחפת חושים שחצתה תקופות, אמנים ומדיום. התערוכה עסקה בדיוקן ובגוף האנושי וחיברה בווירטואוזיות נונשלנטית בין לוסיאן פרויד לסזאן ולפיקאסו המאוחר, בין ציור נאצי לפוטוריזם פשיסטי, בין הציור הריאליסטי של האובייקטיביות החדשה לצילום, לרישומים, טבלאות, מכשירים ומודלים רפואיים מהמאה ה־19 ועד לצילומי אופנה ענקיים של הלמוט ניוטון וצילומי הגופות של אנדריאה סראנו.

האמנים המעולים, קנה המידה המונומנטלי של התערוכה והחיבורים שוברי הגבולות בין אמנות עכשווית לקלאסיקה, בין סאונד לווידאו, בין מחקר מדעי ליצירתי ובין שילוב אובייקטים לא אמנותיים ליצירות אמנות חשובות, פתחו לי אופציות להבנת הפעולה של האוצר והעצמה של תערוכה אפקטיבית ובלתי נשכחת.

מריה סלאח מחאמיד

חנה לוי

ורד אהרונוביץ

תערוכת החלומות

הרבה שנים חלמתי לאצור תערוכה שמשחזרת את תערוכת האמנות המנוונת מול תערוכת האמנות הנאצית מפרספקטיבה עכשווית. הייתי שמחה לאצור תערוכה לאמנית השוויצרית פיפילוטי ריסט, שמצליחה מבחינתי לתת ביטוי באופן המדויק ביותר האפשרי לחוויה האנושית הנשית.

בקרוב אצלך

זוהי שנתי השישית במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, אתגר מתמשך שהתחיל בתערוכה ״בחזרה לברלין״ ב־2014. אחד הנושאים המרתקים מבחינתי היום בפוזיציה הניהולית היא היכולת להתוות מהלך פעולה במישורים המיקרו־תערוכתיים ובבניית מהלכי מאקרו גדולים יותר: גיבוש מערכי תערוכות ופיתוח אסטרטגיות לקידום המוזיאון כמרכז תרבות איכותי, חינוכי וקהילתי.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים לחצו כאן

The post מגלים אוצרות // איה לוריא appeared first on מגזין פורטפוליו.


שבוע האמנות בברלין: לפעמים מנורה היא רק מנורה

$
0
0

שבוע האמנות של ברלין, שמתקיים מדי שנה בספטמבר, הוא זירה מבלבלת: אין־ספור תערוכות נפתחו בו זמנית במוזיאונים, בגלריות, בחללי פרויקטים ובמרחבים אלטרנטיביים; שני ירידי אמנות מסחריים, Art Berlin ו־Positions, שהוקמו בהאנגרים הנטושים של שדה התעופה הישן טמפלהוף; והקהל של כל אלה, שמהווה יצירת אמנות בפני עצמו. במנעד בין הממוסד לאוונגרד ובין הניסיוני למסחרי מתקבלות נקודות מבט שונות על מהותה של אמנות עכשווית ועל מקומה של יצירה ככלי לתגובה או להבניה של תרבות.

בכניסה לבניין שהיה בעברו מבשלת בירה והפך לחלל תערוכות מרהיב, מרכז KINDL לאמנות עכשווית, מתבוננת אחת העיתונאיות על עיגול פלורסנט מאיר בקצה גרם המדרגות ושואלת את האוצר מה מהותה של העבודה הזו. תשובתו ״זו רק מנורה״ נשמעת אומנם כמו פאנצ׳ליין של בדיחה, אבל מספקת דוגמה מצויינת לסיטואציות ולתהיות של קהל (מקצועי או חובב) סביב אמנות עכשווית – מהי, מה התפקיד שלה, ואיפה עוברים הגבולות בין אמנות לדיסציפלינות אחרות ולאוביקטים שתפקידם נטוע (יותר או פחות) בפרקטיקה של היום־יומי – מנורה לדוגמה.

באולם גבה התקרה שבו שכן בעבר הדוד העצום של מבשלת הבירה, מציגה בטינה פוסטצ׳י צילום בקנה מידה של אדריכלות. לצורך העבודה היא השתמשה במוטיב החלונות הגדולים של המבנה, הוסיפה פרטים ויצרה מציאות חדשה ומרשימה למרחב הקיים. בקומה הראשונה, כחלק מהתערוכה MASCHINENHAUS M1 של ביורן מלהס, מקבל את פני המבקרים פס קול מצווח מתוך עבודת וידאו ?Can you see my art.

מלהס, שעבודותיו עוסקות בביקורת חברתית, מתכתב עם סרטוני יו־טיוב ומציג וידאו צבעוני ורועש, תרתי משמע, כאמירה ביקורתית על יצירה בעידן שבו אמנות הופכת לא אחת למופע ראווה. בחדרים הסמוכים הוא מציג מיצב וידאו רב־ערוצי של ״שוגר״ – רובוט רגיש שמגיע כדי להציל את העולם מהנרקסיזם, העוולות החברתיות וההרס שגורם האדם, לצד מיצב וידאו מרתק נוסף שלו, The theory of Freedom.

בכניסה לקינדל – זו רק מנורה

הרובוט שוגר

THE THEORY OF FREEDOM

התערוכה Magic Media – Media Magic בוחנת במבט מעמיק את המדיום של וידאו־ארט משנות ה־70, ומבוססת על הארכיון של וולף הרצוגנראט מראשוני האוצרים בתחום. בתערוכה הוא מציג עבודות היסטוריות ועכשוויות, שדרכן הוא מספר את סיפורו של המדיום ושל המדיה. בשיחה איתו דיבר הרצוגנראט על משמעות האמנות ככלי המניע שינוי.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

להמחשת גישתו הוא מציג בתערוכה יצירות דו־ממד של יוצרים דוגמת דושאן, טינגלי, מלביץ׳, פיקביה, איב קליין, וורהול ואחרים, שהובילו דפוסי חשיבה חדשניים ושינו את פני האמנות במאה ה־20, לצד עבודות וידאו של יוצרי מדיה אייקונים דוגמת נאם ג׳ון פייק, ג׳ון קייג׳, ויטו אקונצ׳י, ביל ויולה, רבקה הורן, ויוצרים צעירים דוגמת רפאלה פוגל. לדבריו, חלק מהעבודות הן עותקים יחידים שנותרו בווידאו־ארט, מדיום שלא זכה להערכה רבה עם היוולדו. מול אחת מעבודותיו האניגמטיות של ג׳ון קייג׳ האוצר נעצר, מביט על שומעיו ואומר: ״אמנות זה לא מה שנמכר במחיר הגבוה ביותר במכירות הפומביות!״. ואכן, לא מעט מהעבודות המוצגות בתערוכה הן כאלה שלכאורה לא נולדו עבור שוק האספנים.

האוצר נעצר מול אחת מעבודותיו האניגמטיות של ג׳ון קייג׳, מביט על שומעיו ואומר: ״אמנות זה לא מה שנמכר במחיר הגבוה ביותר במכירות הפומביות!״. ואכן, לא מעט מהעבודות בתערוכה הן כאלה שלכאורה לא נולדו עבור שוק האספנים

התערוכה נסגרת בעבודה של מרסל אודנבאך ״לא מסוגל לשחות בשרידי ספינה טרופה״, שבה נראים שלושה גברים, מהגרים מאפריקה, נכנסים לאולם במוזיאון הלובר, מתיישבים על ספסל מול ציור גדול התלוי על הקיר ומתבוננים בו ארוכות. כשהמצלמה עוברת אל הציור עצמו מתגלה שהם מתבוננים בציור ״רפסודת המדוזה״ של ג׳ריקו וכל נקודת המבט על עבודת הווידאו משתנה. מה שנראה לרגע כעיסוק של אמנות בעצמה, הופך לעבודה מטלטלת שמדגישה את היחסים בין אמנות ומציאות ואת כוחה של אמנות ככלי שיקוף/ביקורת/ אמצעי הנעה לשינוי.

מרסל אודנבאך

אנה וירניך, אמנות שפונה לחוש הריח

אנה וירניך

הפלנטריום כמרחב חדש לתצוגה

השאלה איך מתבוננים על יצירת אמנות ובאיזה אופן אפשר לחוות אותה, מלווה את הפרוייקט The New Infinity – פלנטריום נודד שהוקם בפארק במרכז שכונת קרויצברג, ושבתוכו מוצגות עבודות שנוצרו במיוחד לטכנולוגיות הקרנה של 360 מעלות על גבי כיפה. במסגרת שבוע האמנות הוקרנה במבנה המתנפח העבודה ״אלקטרה״ של מטאהבן, העוסקת בחוויית ילדות בין עבר להווה תוך מיזוג בין מדיום של קולנוע, אנימציה ותחושת תנועה.

בעת ההקרנה המבקר יכול לבחור אם לשכב על במה במרכז החלל (מה שמעצים את תחושת החלל העוטף) או לשבת על כסאות הנמצאים סביב, ואילו היצירה, שצולמה ונערכה במיוחד בהתאמה למרחב התצוגה, עוטפת, נעה, מתקרבת ומתרחקת. באופן זה הצופה מרגיש שהכל סובב אותו והחוויה הכוללת דימוי, תנועה וסאונד (מוזיקה שהלחינה במיוחד קארה־ליס קוברדייל) הופכת אינטנסיבית.

בטקסט המציג את הפרויקט כותב האוצר אדריאן וואשמן על שמי כדור הארץ כפתח אל האין־סוף ועל הפלנטריום כמרחב חדש לתצוגה המעצים את החוויה של יצירת האמנות. כמי שחוותה את היצירה פעם אחת בחברת צופים בוגרים (בשכיבה במרכז הבמה ובהנאה רבה), ופעם אחת עם קבוצת הורים וילדים (שכנראה באו לצפות ביצירה כפעילות אחר הצהרים בדרך חזרה מהגן), אני יכולה להעיד שהחוויה השתנתה בגין הקהל, ואיתה גם השאלות העולות ממנה: האם זו אטרקציה פופולרית או אמירה אמנותית חדשנית? במסגרת הפרויקט, שנודד ברחבי אירופה, מוצגת כל פעם עבודה של יוצר אחר וכנראה שצריך לבחון אותו יותר מפעם אחת (את הפרטים על מיקום ותאריכי הקרנות של הפרוייקט אפשר לראות כאן).

התערוכה Hyperdrüse של אנה וירניך מוצגת בגלריה בבניין שבו שכנה בעבר חברת תרופות. המיצב – עבודת שעווה הממלאת את המרחב, בתוכה ועליה מערבת ושופכת האמנית שמנים אתריים, בתרכובות שנרקחו במיוחד בעבורה – נראית כרישום אבסטרקטי במרחב. העבודה מבוססת על ריח והיא חלק מסדרת תערוכות שנועדו לדון בחושים ולקדם דיאלוג בין דיסציפלינות. המבקרים מוזמנים לנוע, להריח, לחוות את היצירה שריחה משתנה באיזורים שונים בחלל.

לדברי וירניך יש מי שכל הריחות שהיא ערבבה נעימים להם, בעבור אחרים איזור מסויים נחווה באופן חיובי ואחר פחות, ויש גם מי שמרגע הכניסה רוצה לברוח החוצה. הביקור בתוך העבודה, המצריך לחלוץ נעליים כדי להיכנס למרחב, כמו גם להתכופף ולשבת נמוך כדי להעצים את החוויה, הופך את המהלך לסוג של טקס ומעלה מחשבות אודות הגלריה כ״מקדש״ והאמנות כדת החדשה.

The New Infinity

השאלה אם יש אספנים שמתעניינים בסוג כזה של עבודות, מעלה את שאלת מקומה של אמנות כמוצר הנסחר בשוק של שוחרי ואספני אמנות. שני ירידי אמנות שנפתחו גם הם כחלק משבוע האמנות, מנסים לבחון את הגבולות וטעמם של האספנים. למשך ארבעה ימים הפכו שלושה האנגרים נטושים בשדה התעופה הישן טמפלהוף למרחב תצוגה לעשרות גלריות ומאות אמנים. ב״ארט ברלין״, היריד הוותיק והממוסד יותר, הציגו גלריות מבוססות מרחבי אירופה אמנות מודרנית ועכשווית. לצידו, ב־POSITIONS, יריד צעיר יותר, הציגו גלריות פחות מבוססות ואמנים צעירים, כולל סטודנטים בולטים מתוך האקדמיות.

בשיחה עם היינריך קארסטנס, מנהל פוזישנס, הוא מציין שסצינת האמנות העכשווית בברלין היא צעירה יחסית. לדבריו, עליית הנאצים לשלטון, מלחמת העולם השנייה ובניית חומת ברלין מוססו את שוק האמנות שהתקיים בין מלחמות העולם, ורק בשנות ה־90, אחרי נפילת החומה, החלו להגיע גלריות לברלין. לגרסתו, עכשיו, כ־30 שנה אחרי נפילת החומה, מתחיל לשגשג בעיר שוק בין־לאומי וזהו חלון הזדמנויות להציג ולטפח אמנים צעירים וגלריות צעירות, כמו גם לפתח קהל אספנים חדשים. המטרה של פוזישנס היא להפגיש בין אלה לאלה, ולהצמיח דור של יוצרים, גלריסטים ואספנים, שיילך ויתפתח יחד.

ביריד ארט ברלין, היותר ותיק, מוצגות עבודות של אמנים שכבר זכו להכרה ונסחרים בשוק האמנות, לצד מיצבים ותערוכות שנעשו במיוחד בעבור היריד. קהל היעד של יריד זה הוא קהל מבוסס, וזו הזדמנות בעבור הגלריות הברלינאיות לחשוף את אמניהן ולהרחיב את מעגל הלקוחות שלהן, ועבור גלריות מרחבי אירופה להתמקם גם בברלין המתעוררת (עדיין). השילוב של שני הירידים זה לצד זה הפך את הביקור בטמפלהוף למעניין וסיפק הזדמנות לקבל תמונה רחבה על השדה המסחרי של האמנות העכשווית בברלין.

לצד סצינת האמנות והגלריות שהחלה להתפתח ולצמוח לאחר נפילת החומה התפתחה בברלין של אותן שנים גם סצינת מועדונים וברים מפורסמת. אלה צמחו בבניינים ריקים ובאזורי תעשייה נטושים ברחבי העיר. תרבות של צעירים, רבים מהם תושבי מזרח ברלין ש״יצאו לחופשי״, שהלכה והתפתחה סביב המועדונים והפכה חלק ממהלכי ההתחדשות של העיר.

בתערוכה ״ללא תמונות ברחבת הריקודים!״, שנפתחה בגלריה C/O Berlin במסגרת שבוע האמנות, מתועדת סצינת המועדונים של ברלין מהתקופה שאחרי נפילת חומת ברלין ועד היום, דרך מאות תצלומים ושקופיות של דמויות ומקומות, לצד סרטים, עבודות ויג׳יי, פריטים אופייניים והזמנות של מסיבות. עיצוב התערוכה משמר את תחושת הארעיות והגיוון של המועדונים: חלקה מוצג בחללים שחורים, מלווה בפס קול של מוסיקת טכנו כבדה ומזכיר חווית ביקור במועדון.

באופן מקרי (או לא) נפתחה במקביל, למשך סוף שבוע אחד גם ״הביאנלה הראשונה לאמנות רחוב״. תחת השם ROBOTS AND RELICS: UN-MANNED והשאלה ?WHAT IF, הציגו 25 אמני רחוב מרחבי אירופה מיצבים מרהיבים. מול התערוכה הכמו־מוזיאלית ב־C/O, הביאנלה לאמנות רחוב התקיימה מתחת לגשר הרכבת, לאורך 100 מטרים שהפכו לתערוכה מרהיבה של יצירות, במדיום שבעבר נחשב ונדליזם וכיום מהווה אחד התחומים המסקרנים והחמים בשדה האמנות. התורים הארוכים שהשתרכו באירועי הפתיחה (המתנה של כשעתיים לכניסה) הנכיחו את העניין הרב בתרבויות הנגד השונות, והקהל הצבעוני שפקד את שתיהן הוביל למחשבה על הקשר ביניהן.

בלי תמונות על רחבת הריקודים

The post שבוע האמנות בברלין: לפעמים מנורה היא רק מנורה appeared first on מגזין פורטפוליו.

הרשימה המשותפת 24.10.19 // פסטיבל מנופים בירושלים

$
0
0

פסטיבל מנופים לאמנות עכשווית בירושלים, שייפתח ביום שלישי 29.10, יציג השנה תכנית מגוונת של אירועי אמנות חד־פעמיים, עשרות תערוכות ברחבי העיר, תערוכה מרכזית במבנה של בית־החולים ״ביקור חולים״, כנס ירושלים לאמנות במכון ון־ליר וסינמה בלאש – מסגרת חדשה בפסטיבל שתפגיש קולנוע, אמנות ופרפורמנס בסינמטק. לצד אלו יתקיימו מופעים, סדנאות, סיורים, פעילויות לילדים, מפגשים עם אמנים אורחים בין־לאומיים וסדרת מופעי מוזיקה.

הפסטיבל יתקיים זו השנה ה־11, מיזם עצמאי שמנהלות לי היא שולוב ורינת אדלשטיין, אמניות ירושלמיות הפועלות לקידום אמנים ויצירה מקומית בעיר ושואפות לחשוף לקהל הרחב את שפע היצירה המקורית בירושלים, בשיתוף קהילות ויוצרים ממגזרים שונים. האירועים יחלו ביום שלישי 29.10, וימשכו חמישה ימים ולילות עד לשבת 2.11. התכניה המלאה מופיעה אתר הפסטיבל. בין האירועים המרכזיים:

אחות, אחות – התערוכה המרכזית // בית החולים ביקור חולים

תולדות מבנה בית החולים, שהוקם באמצע המאה ה־19, מגוללות את השינויים הרדיקליים שחלו במערכת הרפואית בארץ. בעקבות חובות כבדים נמכר בית החולים מספר פעמים; כיום חלקו מושכר וחלקו נטוש, והוא עומד בפני הפיכה לאזור מסחרי. במבנה מחלקת היולדות תוצג התערוכה ״אחות, אחות״ שתתמקד במרחב בו מושמעת קריאה לעזרה, בין הרצון להחלים לבין אי־האפשרות למלא משאלה זו בשל שיקולים רפואיים, כלכליים, ביורוקרטיים או סוביקטיביים.

חדר ניתוח בבית החולים ביקור חולים. 1900-1930. צילום: צדוק בסן, באדיבות יד בן צבי

עבודות האמנות יעלו את שאלת האפקטיביות של פעולת ההצלה: החל במקום האישי של המטופל, עבור בפרוטוקולים ובחוקים מוסדיים נוקשים המופעלים על מטופלים, וכלה באפשרויות הריפוי והשיקום של מוסדות בקשיים מול תהליכים כלכליים ופרויקטים נדל״ניים בלתי ניתנים לעצירה.

אמנים משתתפים: נלי אגסי, רעות אסימיני, אנדי ארנוביץ׳, שרון בלבן, איה בן רון, הדסה גולדויכט, גדעון גכטמן, מיכל היימן, יסמין ורדי, חן כהן, מורן לי יקיר, כרם נאטור, קבוצת המבחנה: טלי קיים, אלינור סאם ומיכל רוט, רן סלפק, תומר ספיר, יורי קופר, תנועה ציבורית. אוצרות: רינת אדלשטיין ולי היא שולוב.

תכסיס – כנס ירושלים הרביעי לאמנות // מכון ון ליר

תכסיס הוא תחבולה מפתיעה המשמשת להשגת מטרה. בהתאם, כנס ירושלים לאמנות יעסוק השנה בצנזורת אמנות ותכסיסי ההתמודדות מולה, תכסיסים טכנולוגיים ואנטי־טכנולוגיים באמנות, הטווח שבין אמת לאשליה, כלכלה ופוליטיקה כתכסיס אמנותי, אמנות כביטוי של תכסיסי זהות, תכסיסי אמנות ותכסיסים משפטיים. בכנס תוצג גם אסופת הווידאו ארט ״עלילה״, שתוקרן לראשונה בישראל, ותיחתם במופע מוזיקלי.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

בתכניית הכנס בולטים מרצים אורחים ממעבר לים: האמנית הליטאית אקווילה אנג׳ליקאיטה והצמד הברלינאי Mediengruppe Bitnik! שעוסקים בהאקינג כפרקטיקה אמנותית. מהזירה המקומית ישתתפו האמניות יסמין כספין, רוני קרפיול, כרמל ברנע ברזנר, אמי ספרד, האדריכל והחוקר אלעד הורן, האוצרות עירית כרמון פופר, אילנית קונופני ומיטל אבירם, הכוריאוגרפית ענת כ״ץ, צלמת האופנה מלכיאלה בן־שבת, החוקרת והצלמת פרופ׳ דנה אריאלי, חוקרת האמנות ד״ר רונית מילאנו, המלחינה דגנית אליקי, עו״ד נורית אשר־פניג ואחרים.

רתם ליניאל

סינמה בּלאש

חלל הקרנה ניסיוני שהקימה האמנית רתם ליניאל בניו־יורק, המשלב קולנוע, פרפורמנס ואמנות פלסטית. הפרויקט חוקר וחוגג את הדימוי הנע ואת חוויית הצפייה המשותפת שמציע חלל בית הקולנוע. לרגל פסטיבל מנופים יועתק סינמה בּלאש לישראל ויתקיימו במסגרתו אירועים מדי יום בסינמטק ירושלים ובמכון ון־ליר.

סדנאות  האמנים

נינו ביניאשוילי תציג מעבודתיה בתערוכה ״התקף זאום״ – מושג שבו היא משתמשת כדי לתאר את התחושה אותה חוותה כמהגרת, ברגעים בהם אבדה משמעותה של השפה הזרה כמו גם שפת האם. אוצרת: הדס גלזר.

יעל סרלין תארח את מאיה ישראל בקיר אמן, ובו דו־שיח בין דורי שיחשוף את ההשפעה של מלאכות נכחדות על תהליכי היצירה. דפוס ליטוגרפי, צילום, גרפיקה ידנית ועיבוד עורות – מלאכות שהועברו מאב לבת – שומרו, השתבשו, השתנו וזלגו לעבודות האמנות של כל אחת מהן.

שלושה אמנים אורחים ישתתפו במנופים במסגרת LowRes Jerusalem, תכנית שהות האמן הבין־לאומית, אותה אוצרת מעין שלף. הצמד השוויצרי־ברלינאי Mediengruppe Bitnik! עוסקים באינטרנט ובהאקינג כאסטרטגיה אמנותית, ועבודותיהם מפנות זרקור אל השימוש בבוטים ואלגוריתמים בפלטפורמות טכנולוגיות.

האמן האינדונזי מ. האריו הטומו חוקר את הקשרים בין מדע ופוליטיקה חברתית, ויקים מעבדה בדמות מסעדה זמנית בה יגיש מזון שהגיע לכאורה ממקומות שונים בעולם, תוך טשטוש גבולות בין אמנות ומדע. איירין אגריוינה וידיאנינגרום, אשת טכנולוגיה, אמנית ומחנכת אינדונזית, תקים בעיר מעבדת מטבח פעילה לבחינת הדרכים בהן אנשים משתמשים במשאבים צמחיים כדי לענות על צרכים תרבותיים ופיזיים.

ראובן זהבי, מתוך Reuvenzahavi@noragallery בגלריה נורה

הקוביה

התערוכה הקבוצתית ״רחש״ תציג 11 אמני קרמיקה וזכוכית, שייפגשו בחלל אחד ליצירת עולם שמקורו בטבע ובמרכיביו הבסיסיים. האמנים בוחנים את השתקפות הטבע באדם ובאמונותיו, בדמות גן־עדן ושאול, אסטרולוגיה ומדע. הכלי הקרמי הוא הלב הפועם – הרחש המניע את הדברים כולם.

משתתפים: מאירה אונא, אלון גיל, בתיה גיל מרגלית, נדב דרוקר, רונן ימין, ססיליה לינד, גור ענבר, נעם קלומק, רחלי רוטמן גרג׳י, בניה רכס, שני רכס. אוצרים: ססיליה לינד, דן אורימיאן.

אירועים בגלריות ירושלמיות

מסיבת פתיחת פסטיבל מנופים במזקקה, צלילים וצילומים בגלריה ויז׳ן עם הצ׳לנית והמלחינה ראלי מרגלית, שיחה על פרחי בר וחרקים באמנות הישראלית בבית אנה טיכו עם האוצרת תמר מנור-פרידמן, חוקר התרבות אריאל הירשפלד והסופר דרור בורשטיין, ריטואל תדרי האלה בביתא עם האמנית שי זכאי, מופע תופי אודו עם המוזיקאים יצחק אטיאס ואורן פריד מלווה בפרפורמנס של שני ובניה רכס בקוביה, ועוד.

סימון צ׳יקובני

The post הרשימה המשותפת 24.10.19 // פסטיבל מנופים בירושלים appeared first on מגזין פורטפוליו.

אמת החומר: נגרות־אמן מקומית

$
0
0

נגרות־אמן, או Fine Woodworking, מתקיימת על קו התפר שבין מלאכה לאמנות, ונשענת על מסורות עתיקות מרחבי העולם. הנגרים־אומנים יוצרים חפצים שמקדשים את עבודת היד, ומשלבים יופי וקפדנות, שימושיות מעשית ופואטיקה של חומר. הערב (חמישי 24.10) תפתח בגלריה SAGA ביפו תערוכה שתוקדש לנגרות האומן, עם 18 עבודות מצטיינות של יוצרים מקומיים מהשנה החולפת, תמונת מצב של תחום שחווה שגשוג מפתיע בשנים האחרונות בישראל ובעולם.

״יש לנו כזו יכולת לבחור היום, בין שלל רהיטים גנריים שאפשר להזמין אפילו באינטרנט, שמייצרים אותם עובדים אנונימיים במקומות אנונימיים, מחומרים אנונימיים שהם לא ממש עץ״, מסבירה ליאור חרמוני, מנהלת הגלריה. ״בנגרות־האומן נוכחים האנשים, המסורת, הידע, עבודת היד והחומר. אנחנו בגלריה מעריכים פריטים שיש בהם ערך חד־פעמי, וכאלו שמרגישים בהם את האנשים שמאחוריהם״.

כסא נדנדה של תם אטיאס

פרט בקונסולה של אופיר שמש

פרט מגוף תאורה של פבל דיברוב

כסא ושולחן של ארנון קורבר

״במקרה הזה, בגלל שזו מלאכה שדורשת המון זמן וידע ואהבה, מרגישים את זה לגמרי ברהיטים הסופיים״, מוסיפה חרמוני. ״אפשר לראות את עבודת היד ואת העץ המלא, גם בהקפדה על הפרטים וגם במקומות הפחות־מושלמים. העץ עצמו, האופי והתכונות של העץ מסוים, מנחה את יצירת הרהיט, גם בפרטים הקטנים של העיצוב וגם בבחירת סוג הרהיט והשימוש בו. צריך להבין ולהכיר היטב את החומר כדי ליצור באופן הזה, וזה ניכר ברהיטים עצמם. פריטים שנוצרו בכזו עבודה ומתוך כזו אהבה גם נשארים חלק מחיינו לאורך זמן״.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

נגרות האומן שואבת ידע תיאורטי ופרקטי ממגוון מסורות בעולם, ונשענת על עקרונות יסוד קבועים. הראשון בהם הוא עבודה בעץ מלא בלבד, כלומר לא בלבידים, MDF או עץ מעובד הנפוץ בריהוט התעשייתי. חלק ניכר מהעבודה (ולעתים קרובות כולה) הוא ידני, ללא שימוש במכונות כבדות.

עקרון משמעותי נוסף הוא במחברים: בעוד הרהיטים התעשייתיים נסמכים על מסמרים וברגים העשויים ממתכת, חומר הזר לעץ, שדינו לבסוף לפרק ולהשחית אותו, כאן פיסות העץ מחוברות זו לזו באמצעות מחברים מסורתיים ובני־קיימא, המאפשרים לרהיט להתקיים עשרות ואף מאות שנים לאחר בנייתו. המלאכה נחתמת עם חומרי גימור טבעיים שמשלימים את העץ.

ספסל של בעלות מלאכה (דורון שי וענת גלזר)

ספסל ווינדזור של ארז לנדו

פרט משולחן קפה של נמרוד גינזבורג

״בשנים האחרונות קמו בארץ כמה בתי ספר שהביאו את התורה ממעבר לים. פתאום נהיו המון תלמידים ובוגרים שיוצרים בעץ״, מספר גיל ארד, נגר־אמן המשתתף בתערוכה וגם אחד מיוזמיה, ובעצמו בעל בית ספר לנגרות מסורתית. ״ללימודים האלו מגיעים הרבה הייטקיסטים וכל מיני אנשים שהיום־יום שלהם הוא בעבודה מול מחשב, וצריכים לבוא לכמה שעות ולייצר משהו בעולם האמיתי, מחוץ למטריקס״.

פריחת הנגרות המסורתית קשורה בתחייה מחודשת של מלאכות ידניות שונות, שניכרת גם בתחומי הטקסטיל, הקרמיקה והזכוכית. בכולן גוברת התעניינות גם מצד יוצרים חדשים שמתמחים בטכניקות כתחביב או כמקצוע, וגם מצד הקהל שרוכש פריטים ומגיע לתערוכות. ״אנשים נמשכים לזה״, מאשר ארד. ״הם מחפשים את התהליכים האיטיים, את הקרבה לחומר, את העשייה האמיתית. התהליך הזה, של הפיכת חומר גלם למשהו חדש, שחשבת עליו ויצרת לאט ובעבודה ידנית, הוא סוג של התגלות רוחנית״.

ארד יציג בתערוכה שידה יפנית המשלבת שלושה סוגי עץ. ״התחלתי לעבוד עליה לפני כמה שנים, וכשהגינו את התערוכה ידעתי שזו תהיה ההזדמנות לסיים אותה. כל הרהיטים בתערוכה נבנו בהמון השקעה וסבלנות והקפדה על מה שנכון לעץ, ולכן הם גם יכולים לשרוד עשרות או מאות שנים. כמובן שהם לא מתחרים מסחרית באיקאה או ברהיטים תעשייתיים, הם לא באותה קטגוריה מבחינתנו, לכן גם קראנו לתערוכה נגר־אמן. הרהיטים האלו הם אמנם שימושיים ועמידים, אבל מתקיימים במרחב שבין מלאכה, עיצוב, נגרות ואמנות״.

שידת Reflection של גיל ארד

 

בחירת המשתתפים בתערוכה היתה גם היא קפדנית, כיאה לתחום. ההצעות הרבות שהוגשו נבחנו על־ידי פאנל שופטים רחב, שכלל גם שני נגרים־אמנים מארצות־הברית. מתוכן נבחרו 18 העבודות שהצטיינו בשימוש שלהן בטכניקה ובחומר. התערוכה תוצג בגלריה במשך שבועיים וחצי, והעבודות המוצגות יוצעו למכירה.

״כגלריה וכמעצבים, זו סצינה שמאוד חשובה לנו, שמקיימת מלאכה ומשמרת ידע ויכולות״, מסבירה חרמוני את הבחירה לקיים את התערוכה בגלריה. את המסורות האלו משלבים היוצרים עם רגישות מקומית, ייחודית לאזורנו, המתאפיינת בבליל של זרמים והשפעות תרבותיות. התערוכה מבוססת על השילוב של המסורתי עם החדש והנועז. כל אחד מהבונים עובד בנגריה שלו, מצויד בידיו ובדמיונו, וכולם מאוחדים במחויבות שלהם לבנייה ברמה הגבוהה ביותר ובניסיונם לגעת ברוח מבעד לחומר.


נגר-אומן: Fine Woodworking בישראל
גלריה SAGA, רבי פנחס 4, יפו
משתתפים: תם אטיאס, גיל ארד, אלחנן בן סירא, נמרוד גינזבורג, ענת גלזר, פבל דיברוב, קרן הראל, חיים זנו, גיא לנדאו, ארז לנדו, יניב מלץ, אורן פייגנבאום, ארנון קורבר, ירמי קמחי, אודי רזמוביץ׳, דורון שי, אופיר שמש, עמרי תירוש
פתיחה: 24.10

כסא נדנדה של תם אטיאס

קונסולה של אופיר שמש

The post אמת החומר: נגרות־אמן מקומית appeared first on מגזין פורטפוליו.

קול קורא לתפקיד אוצר/ת המחלקה לעיצוב ולאדריכלות במוזיאון ישראל

$
0
0

שנה וחצי לאחר שדן הנדל עזב את תפקידו, מוזיאון ישראל פרסם קול קורא לאיוש תפקיד אוצר/ת המחלקה לעיצוב ולאדריכלות. התפקיד כולל אצירת תערוכות מאוסף המחלקה ומתחום האיסוף שלה; מחקר וכתיבה של פרסומי המחלקה; בניית האוסף – ביסוס קשרים מקצועיים עם מעצבים ואדריכלים בארץ ובחו״ל; אחריות כוללת על ניהול רישום ושימור אוסף המחלקה; ניהול קשר שוטף עם תורמים ואספנים; ניהול תהליך המחשוב של אוסף המחלקה; ניהול והובלה מקצועית של צוות המחלקה; ניהול העבודה השוטפת של המחלקה (השאלות, התכתבויות, חוקרים וכו׳); העברת השתלמויות, הדרכות ושיחי גלריה למגוון קהלים (קהל רחב, חוקרים, תורמים, סטודנטים ועוד); ניוד תערוכות של המחלקה למוזיאונים בחו״ל.

דרישות המשרה (שלוש הדרישות הראשונות הן דרישות סף):

  • לימודים אקדמיים בתחומים רלוונטיים (כגון: עיצוב, אדריכלות, לימודי תרבות, תולדות האמנות): תואר ראשון (חובה), עדיפות לבעלי תואר שני או שלישי.
  • ניסיון באוצרות בתחומי עיצוב ואדריכלות.
  • יכולת מוכחת בהובלת צוות מקצועי ו/או ניסיון ניהולי ו/או ניהול פרויקטים.
  • היכרות עמוקה עם תחום העשייה והתיאוריה של המחלקה (התמצאות בכל תחומי העיצוב והאדריכלות בארץ ובעולם). עדיפות להתמחות באחד מתחומי האיסוף של המחלקה. 
  • קשרים מקצועיים עם העוסקים בחזית העיצוב והאדריכלות בארץ ובעולם .
  • ידיעת השפות עברית ואנגלית על בוריין – כושר הבעה מעולה בכתב ובעל פה.
  • שפות נוספות – יתרון.
  • יכולת גבוהה וניסיון בעמידה מול קהל – יתרון.
  • יחסי אנוש מצויינים.
  • שליטה בתוכנות: Outlook, Word, Excel, Power-point.

מועמדים/ות מתאימים מוזמנים לשלוח קורות חיים ותעודות השכלה לדוא״ל Jobs47@imj.org.il עד לתאריך 31.10.2019

The post קול קורא לתפקיד אוצר/ת המחלקה לעיצוב ולאדריכלות במוזיאון ישראל appeared first on מגזין פורטפוליו.

מה קורה // שלווה הדר הוכשטט

$
0
0

מי?

שלווה הדר הוכשטט, בת 67, גרה בגבעתיים, נשואה +3.

מה בצלחת?

אוהבת לאכול בעיקר אוכל צמחוני, המון פירות וירקות, אבל לא נמנעת גם מבשר. אשמח להיפטר מהמנהג המגונה הזה, אבל כיוון שאני מבשלת למשפחתי – שבעבורם ארוחה בלי בשר היא לא ארוחה – אני עדיין לא שם.

איפה ומתי אפשר לראות את העבודות שלך, ומה כדאי שנדע עליהן לפני שאנחנו רצים לשם?

תערוכת היחיד שלי, ״בהיכלו של מלך ההר״, מוצגת בימים אלו בגלריה מנשר (עד 2.11). בתערוכה, שאצר אורי דרומר, אני מציגה למעלה מ־60 עבודות שיש בהן אלמנטים סימבוליים ומאגים. אני מתחברת לעולמות של מיסטיקה, אסטרולוגיה, טארוט – כל אלו מדברים אלי. אני מציירת דימויים שמופיעים בחלומות ובתת־מודע בכלל; צצים דימויים שראיתי בספרי ילדות, או שחוויתי בילדותי ובבגרותי, אבל נעלמו מזיכרוני המודע.

צילומי העבודות: מ״ל

העולם הנורווגי מופיע בתערוכה ומתקשר למחזה ״פר גינט״ ששמעתי הרבה בבית הורי. הקשר לנורווגיה התחיל באופן לא מודע בילדות; כשבחרתי באדוארד מונק לעבודת התזה שלי, שנכתבה בשנות ה־80, לא נתתי על כך את הדעת. נושא העבודה היה ״דימוי האשה־האם ביצירתו של מונק״. התחברתי במיוחד לעבודות הפחות מפורסמות שלו ולעיסוק שלו במחזוריות החיים.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

משך אותי העיסוק בזמן, שהוא מצד אחד לינארי אבל מהצד השני מחזורי. באותו זמן גם התוודעתי לתאוריית הארכיטיפים ותת־המודע הקולקטיבי של יונג, שמעסיקה אותי עדיין. כחלק מהכתיבה, ביקרתי באוסלו, שם ישבתי שעות בספריה במוזיאון מונק וגרתי בבית הזוי, שבמרתפו היו בובות ענקיות של טרולים. השהות באוסלו, הטיול ברחובות, כאילו אני אחד מהאנשים ההולכים בצפיפות בתוך ציוריו, השפיעו כנראה על הציור שלי.

לפני כחצי שנה הצגתי ספר אמן בתערוכה הקבוצתית ״את תהיי החול שלי״, שאצרה גילי זיידמן במרכז לאמנות עכשווית בערד. העבודה נקראה ״תורת המתכות״ – שמו של ספר מטלורגיה שכתב אבי ושעל גביו ציירתי. זאת הייתה עבודה אינטנסיבית של כמעט שנה שבה כיסיתי חלק מהכתוב, לפעמים את כולו, לפעמים השארתי חלקי תרשימים שצייר או מילים בודדות שמהן פיתחתי את הציור או יצאתי לעבודות נוספות. זאת הייתה אלכימיה של הנפש.

איזה אמן מפורסם פגשת ואיך היה?

לא פגשתי את מונק, אבל השהות עם עבודותיו בארכיון באוסלו נתנה הרגשה כאילו שוחחנו לא מעט. גם את מקס ארנסט, האמן הדאדאיסט, שעבר בהמשך לסוריאליזם, כאילו פגשתי. התחברתי מאוד לעיסוק שלו בחלומות, בתת מודע, ואת טכניקת הפרוטאז׳ שהוא המציא אימצתי.

מהו פרויקט החלומות שלך וכמה כסף צריך כדי לממן אותו?

פרויקט החלומות שלי הוא סרט וידאו שקשור לפר גינט. יש לי סקיצה התחלתית, שמחכה כבר כמה שנים. אין לי מושג מה עלותו של פרויקט כזה, כנראה שהרבה. אני מחפשת אמן או אמנית וידאו שהנושא מעניין אותם ושיהיו שותפים לחיזיון הזה.

מה פריט הלבוש האחרון שקנית?

קניתי נעלי מכשפה שחורות מבד, עם שפיץ. כאלו עוד לא היו לי.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים לחצו כאן

The post מה קורה // שלווה הדר הוכשטט appeared first on מגזין פורטפוליו.

לך הביתה ״מוטי״? אייל אסולין מרגיז את יורשי דנציגר

$
0
0

סערה שקטה מתחוללת בזמן האחרון מאחורי הקלעים של עולם האמנות הישראלי, ובמרכזה שני פסלים דומים אך שונים: האחד פסל ״נמרוד״ של יצחק דנציגר, הניצב בתצוגת הקבע של מוזיאון ישראל, ומקבל את פני הבאים בפתח האגף לאמנות ישראלית. השני הוא ״מוטי״, פסלו של אייל אסולין שנעשה בעקבות נמרוד, והוא מוצג בימים אלה במוזיאון MACT בשווייץ, במסגרת תערוכה ישראלית שאצר שרון תובל, ובתערוכה ״גוף ראשון, יחיד: גברויות באמנות הישראלית״ במוזיאון אשדוד. יש דמיון בין מוטי לנמרוד, והדמיון מכוון. דנציגר יצר את נמרוד כדמות מתריסה, שקובעת את נוכחותה בשטח כחלק אורגני מהאזור שבו אנו חיים. דמות הכנעני ששימשה השראה לדמות הישראלי החדש. אסולין יצר את מוטי כדמות מתריסה, המחפשת את מקומה בצילו של הקאנון הישראלי המקובל, ממש כפי שהוא, כאמן צעיר, מזרחי, תושב אופקים שגדל וחי בפריפריה, מחפש את מקומו בחברה ובזירת האמנות הישראלית. מוטי הוא ״אייל אסולין״ לא פחות משהוא ״נמרוד״.

יורשיו של דנציגר, בעלי הזכויות על הקניין הרוחני של עזבונו האמנותי, רואים את הקשר הזה כבעייתי. לדידם, השימוש בדמותו של נמרוד כמקור השראה וכרפרנס ויזואלי מהווה פגיעה בזכויות היוצר והיצירה. את הפגיעה הזו הם מנמקים ראשית בדמיון בין שתי העבודות, ושנית בהבדלים ביניהן. מבולבלים? גם אנחנו.

כמו נמרוד, שכוחו המושך והפרובוקטיבי התגלה כבר כשדנציגר הציג אותו לראשונה, גם למוטי יש כוח עז והמבט בו עוצר אנשים על עומדם כשהם נכנסים לחלל התערוכה. הוא מדליק, בוטה ומפתה ובה בעת מסתורי ונשגב. הוא גברי ונועז אך גם הומו־ארוטי ועדין גזרה. אם נרצה לשחק ב״מצא את ההבדלים״ נוכל להצביע על החתול שניצב על כתפו של מוטי, חתול ספינקס שהוא מוטיב חוזר בעבודותיו של אסולין, במקום הבז של נמרוד; נוכל להצביע על איבר מינו הנימול של מוטי, בעוד שנמרוד של דנציגר מפוסל כערל; נוכל לגלות שמידות הפסלים שונות וכך גם החומר ממנו נוצרו – נמרוד באבן חול נובית ״אצילית״ ומוטי בחומר ״עני״, קלקר מצופה בפיברגלס. ולבסוף, אולי ההבדל הבולט והחשוב מכול: צבעו של נמרוד אדמדם ואילו מוטי שחור משחור. חוץ משרשרת ה״חי״ המוזהבת שמנצנצת על צווארו של החתול.

״נמרוד״ במוזיאון ישראל, יצחק דנציגר (1939). צילומים מ״ל

״מוטי״. צילום: גיא יחיאלי

אסולין יצר את מוטי כדמות מתריסה, המחפשת את מקומה בצילו של הקאנון הישראלי, ממש כפי שהוא, כאמן צעיר, מזרחי, תושב אופקים, מחפש את מקומו בחברה ובזירת האמנות. מוטי הוא ״אייל אסולין״ לא פחות משהוא ״נמרוד״

ניכוס ודיאלוג

״מדובר ביצירת פסל אשר גורם לביזויו של הפסל ׳נמרוד׳ המקורי״ נטען במכתב ששלחה עורכת דינם של יורשי דנציגר לאסולין. ״במסגרת הפסל ׳מוטי׳ הוגדל איבר המין של הפסל המקורי בצורה לא פרופורציונית, טושטשו פני הפסל המקורי והוחלף הבז בחתול עם שרשרת זהב שנושאת עליה תליון עם המילה ׳חי׳. כל אלה מבזים את הפסל המקורי, מגחיכים אותו ופוגעים בכבודו ובשמו של היוצר״. יורשי דנציגר מבקשים לאסור על אסולין להציג ולמכור את ״מוטי״, או עותקים ממנו, והם אף שלחו מכתב המתרה במוזיאונים וגלריות בארץ שלא יציגו את היצירה.

באופן סמלי אפשר לבחון את המרחק בין מעמדו של נמרוד למעמדו של מוטי כמרחק אופקים ואשדוד מירושלים. כמרחק האמן הצעיר אסולין ב־2019 מדנציגר, חתן פרס ישראל, מאבות האמנות הישראלית, שפסלו ה״כנעני״ מ־1939 מנכס לו את השייכות למקום. אייל אסולין למד בבצלאל תואר ראשון ושני באמנות, זכה בפרסים ובמלגות והוא מציג בתערוכות בארץ ובחו״ל. אסולין שייך לדור חדש של אמנים, שבעבודתם מדגישים את מוצאם ואת מקומם – כאנשי הפריפריה – וחותרים לתת למציאות שלהם מקום ונראות בשדה האמנות. בעבודותיו הוא עוסק לא מעט בשאלות של פערי תרבות ופערים חברתיים, בפנטזיית העושר והאושר, בשושלת היוחסין האמנותית שאליה הוא רוצה להשתייך. אחרי שהציג במוזיאון חיפה ואשדוד, הרצליה ועוד, רכש את ההשכלה הנכונה וזכה בפרסים, נמרוד, תושב הקבע במוזיאון ישראל, הוא המקום שאליו אסולין צריך להגיע.

הניכוס של אסולין נעשה באמצעות הציטוט החזותי של נמרוד. כך הוא מעניק למוטי את שפע המשמעויות של נמרוד המקורי, בתוספת מרחק הזמן, המקום שבו הוא נמצא כיום, הפער ביניהם. וככל שהמשמעויות הללו ידועות, כך נפתח גם הפער ומתבדל הפסל ״מוטי״ מהפסל ״נמרוד״. הדיאלוג בין שתי היצירות תלוי בדמיון ביניהן, הוא שמצית את שרשרת האסוציאציות, מקרב ומרחיק, מגחיך ומעריץ.

מוטי הוצג לראשונה בתערוכה הקבוצתית ״חשומה״, שאצר שרון תובל בבית האמנים בתל אביב, ושעסקה במושג הבושה העצמית של יוצאי עדות המזרח. בושה במוצא, בגוף, בצבע העור, כמו גם הבושה שהם מסבים להוריהם, למשפחה ולמורשת, בכל מהלך של התרחקות מהמסורת והיטמעות ב״כור ההיתוך״ הישראלי; בפיתוח דעות ועמדות משלהם או באמנות שלהם. לצד עבודות מורכבות של האמנים השונים, חלקן דיוקנאות עצמיים נועזים (כמו ציור דיוקן עירום של מירב סודאי, שמצטט ממסורת דיוקנאות נשים שרועות ופסיביות בציור המערבי), אסולין הציג את מוטי שלו, חשוף שת ושחור, זקוף וגאה בכל חוזקותיו וחולשותיו. את שרשרת החי ה״ערס־ישראלית״ הוא עונד לחתול, שיושב על כתפו כמעין אלתר־אגו קטן, ומאפשר לו לבטא עוד רובד של תכונות והעדפות אישיות, שבדמות האמן ה״רציני״ כביכול נפרד מהם.

בתשובתה של עורכת הדין של אסולין לפנייתם של יורשי דנציגר, היא כותבת כי ״מוטי אכן נוצר בהשראת הפסל האייקוני ׳נמרוד׳ ומטרתו להעלות שאלות אודות מקורות ההיסטוריוגרפיה הישראלית ופועל לקראת יצירת נרטיב אסתטי ישראלי־מזרחי חדש. אסולין מרכיב זהות חדשה, כזו השאובה מן המקום ונוטעת שורשים בעבריות וביהדות בו בזמן יוצר את ׳המזרחי החדש׳ המתבטא בחזות גאה, מפויסת, ארצית, חייתית… ה׳חי׳ המוזהב והצבע השחור הם ביטוי לעושר המוחצן, לעוני המוסתר, כסמל לזהב השחור וכביטוי של ביקורת כנגד הפוליטיזציה של העושר ביחסים בין המזרח למערב״.

פסלה של קארה ווקר במוזיאון טייט מודרן. צילום: Ben Fisher

מונומנט המלכה ויקטוריה בפתח ארמון בקינגהם. צילום: ויקימדיה קומונס

קארה ווקר בטייט מודרן. צילום: Ben Fisher

סיפור בשחור ולבן

אסולין ו״מוטי״ שלו שייכים למגמה רחבה וכלל עולמית של ציטוט חזותי, ניכוס (appropriation) ורפרנס בעלי משמעות עמוקה. מלחמת תרבויות גלובלית בין שחור ולבן מתחוללת בחסות עולם האמנות. ליתר דיוק מדובר במאבק בין הנרטיב המוכר לנרטיב המושתק, השקוף, של מי שסיפורם נחשב עד כה לשולי או בלתי חשוב. כי את ההיסטוריה מספרים, כידוע, החזקים.

בחלל הטורבינה של טייט מודרן מציגה האמנית קארה ווקר פסל מונומנטלי – מזרקה קיטשית בסגנון ויקטוריאני, שנעשתה בעקבות מזרקה מ־1911 שניצבת בפתח ארמון בקינגהאם. בעוד שהמזרקה והפסל המקורי נועדו לפאר את הישגי הממלכה בתקופתה של המלכה ויקטוריה, את מקומה של המלכה תופסת אצל ווקר דמות אישה בתנוחת זעקה, שבגדיה נקרעו מעליה, והמים שופעים משדיה החשופים ומחתך עמוק שמשסף את צווארה. במקום לפאר את הישגי האימפריה הבריטית, ווקר, האמריקאית השחורה, מזכירה באנדרטה החלופית שלה את הקולוניאליזם הלבן, את סחר העבדים האכזרי, את ההתעשרות על גבם של עמים מדוכאים ואוכלוסיות נרמסות ואת משבר הפליטים של ימינו. היא מציבה אנדרטה מתריסה לגורמים שיצרו את הטרגדיה של האדם השחור בחברה המערבית, ולהיסטוריה של אפריקה העשוקה. משפחת טייט, שעל שמה נקרא המוזיאון, עסקה במסחר טראנס־יבשתי והתעשרה בזכות הקולוניאליזם הפרוע.

המזרקה הלבנה צומחת מבריכת מים תכלכלה, והיא עשויה שכבות מעוטרות וקיטשיות, כעוגת חתונה מפלצתית. הדמויות המעטרות אותה סביב סביב שאובות ממקורות שונים בתולדות האמנות ומתבססות על המוכר והידוע כדי לספר סיפור חדש. לשם כך הן עשויות בגסות גרוטסקית, כמשתתפים במחזה חובבים. את דמות רב החובל היא מציגה כשיכור ואת עץ התלייה היא מציעה כאופציה, ולא רק כתזכורת לעבר. היו מי שביקרו את העבודה כקיטש נוסחתי, אמנות־מחאה בנאלית וחסרת מעוף. ווקר, כמו אסולין, מבקרת את מבקריה מראש, כשהיא עושה שימוש בכלים של עולם האמנות כדי לחצוב את מקומה שלה כנציגה של תרבות שונה, שנדחקה עד כה, במעוז התרבות הקאנונית.

ווקר מזוהה בעיקר עם עבודות וידאו שמתחזות לסיפורים עממיים ומונפשות באמצעות תיאטרון צלליות (שחור־לבן). הפעם היא משתמשת בצל מטאפורי כבד הרבה יותר, בתנאי היסוד שכוננו את יחסי הכוחות וסדרי העולם כפי שאנו מכירים אותם, ורק כיום, 100 שנה אחרי האנדרטה למלכה ויקטוריה, הם אולי מתערערים. העבודה מוצגת בליבו של הממסד האמנותי, בליבה של לונדון המסוכסכת עם עצמה במלכודת הברקזיט. זו הפעם הראשונה שאישה שחורה מציגה תערוכת יחיד בחלל הטורבינה וגם אם מדובר בחתרנות, הרי שהיא נעשית בהזמנה מפורשת מהמוזיאון. גם על כך נמתחה ביקורת: איך מעזה ווקר, האמנית המצליחה ואפילו מבוססת (ברוב חוצפתה) להציג עצמה כנציגה של מחאה חברתית.

מונומנט הגנרל סטוארט, ריצ'מונד, וירג'יניה. צילום: ויקימדיה קומונס

קהינדה ויילי בטיימס סקוור

Instagram Photo

ממש במקביל, לפני כשבועיים, הוצב בטיימס סקוור בניו יורק – אולי פיסת הנדל״ן היקרה בעולם – פסל של האמן קהינדה ויילי ״רוחות מלחמה״ (Rumors of War). ויילי, אמן אפרו־אמריקאי מצליח, התפרסם במיוחד בקרב הציבור הרחב לאחר שצייר את דיוקנו הרשמי, הצבעוני והמרהיב, של הנשיא אובמה. הוא מצטט פסל ידוע, שמנציח את דמות הגנרל סטוארט, ממנהיגי הקונפדרציה, צבא הדרום במלחמת האזרחים האמריקאית, שניצב כבר 200 שנה בשדרות ריצ׳מונד בווירג׳יניה. ויילי מעניק לפסלו את כל ההוד והמשמעויות המטאפוריות הנלוות לז׳נר פיסול הגיבורים והמנצחים, ויוצק אותן לדמותו של בחור אנונימי, אפריקאי־אמריקאי, אורבני, עכשווי, שתפס את מקומו של מי שהגן על הזכות לבעלות על עבדים ולא ראה בשחורים בני אדם שווי ערך.

רוחות המלחמה שעליהן מדבר פסלו של ויילי, הן כבר מזמן לא שמועה בלבד. מלחמת השוויון, נקודת המוצא הנחותה של השחורים בארה״ב והפערים הכלכליים, מעולם לא היו גלויים כל כך כמו בעידן טראמפ, שהחליף את התקווה הגדולה של אובמה בייאוש בקרב אוכלוסיות רחבות בארצות הברית. אבל בעולם האמנות נוצרות הזדמנויות להאיר בזרקור על פינות אפלות, להעיר על המציאות ואולי אפילו לשנות אותה במשהו. הפסל נעשה בהזמנת המוזיאון הלאומי בווירג׳יניה, ויעבור לשם לאחר סיבוב הניצחון בטיימס סקוור. בסופו של דבר הוא ימצא את מקומו במרחק כמה מטרים מהמקור. ובינתיים הוא מקבל חשיפה יתרה, ובדרכו שלו מספר ״היסטוריה מסוג חדש״, כדברי האמן.


תגובת יורשי דנציגר לכתבה: ״עמדת מנהלי נכסי הקנין הרוחני פורטה במסגרת המכתב שנשלח למוזיאונים ובו נטען כי יצירת העתקים מסחריים של הפסל נמרוד ללא קבלת אישור בעלי הזכויות ביצירה, כמו גם יצירת פסלים המהווים עיוות של הפסל נמרוד, יש בהם כדי לפגוע בזכויות היוצרים של האמן דנציגר ז״ל ולבזות את האומן. ברי כי אין בטענה לחופש היצירה והאומנות כדי להכשיר פגיעה בזכויותיהם של יוצרים וכדי להתיר ביזויים. מנהלי נכסי הקנין הרוחני של האמן יצחק דנציגר ז״ל פועלים לשמירה על זכויות הקנין הרוחני של האמן דנציגר ז״ל בכל דרך חוקית העומדת לרשותם ואין בכוונתם לנהל את מערכת השמירה על הזכויות על גבי דפי העיתונות״.

קארה ווקר בטייט מודרן. צילומים: Ben Fisher

The post לך הביתה ״מוטי״? אייל אסולין מרגיז את יורשי דנציגר appeared first on מגזין פורטפוליו.

יוסי בן אבו // מוצא את האינסוף בנייר

$
0
0

תמיד נמשכתי לצורות גאומטריות, פרספקטיבה, סימטריה וייצוגים מתמטיים. יצירות שמושכות את הצופה לתוכן ומשתנות לנגד עינינו – ככל שמסתכלים עליהן יותר. בשמונה השנים האחרונות אני מחלק את זמני בין תל אביב לסן פרנסיסקו. אחרי מספר שנים של עבודה בתחום הארכיטקטורה, עיצוב אתרים ועיצוב גרפי בחברת פרסום, פניתי לכיוון אמנותי, ואני יוצר עיצובים תלת מימדיים בנייר, ומציג בירידי אומנות ובגלריות, עד כה בארצות הברית ובקרוב גם בארץ.

נולדתי ביבנה, ילד חירש להורים שומעים, ומאז שאני זוכר את עצמי, תמיד היה לי חוש ראייה טוב ותפיסה חזותית חזקה. מגיל צעיר אהבתי לצייר דפוסים גיאומטריים על בסיס ארכיטקטורה או תכניות עיצוב פנים. הייתי מצייר רעיונות ששאבתי מחלונות הראווה בתל אביב, מאריחים ישנים ברחוב ביפו. כבן למשפחה מרוקאית, הרבה מההשראה שלי נובעת ממוטיבים מרוקאים כמו קשתות או אריחים שאופיניים לבתים במרוקו. אהבתי להסתכל על תכשיטים וללמוד את הקווים, התבניות וצורת הדברים.

יוסי בן אבו. צילומים: יורם פרידמן

במוזיאונים וגלריות אני נמצא תמיד בחיפוש אחר יצירות גיאומטריות מדויקות העשויות מנייר, עץ, זכוכית וחרסינה, ומחפש כל הזמן דרכים לא מילוליות לבטא ולהביע רגשות ותשוקות. אני אוהב במיוחד אמנים שעושה שימוש יצירתי בדפוסים ובחומרים. אחד האמנים הראשונים שהשפיעו עלי היה אשר (E.C Escher) עם הליטוגרפיות המדהימות שלו בהשראת מתמטיקה. אני מעריץ גם את יצירתו הפוטו־ריאליסטית המפוקסלת של צ׳אק קלוז.

היום אני נמשך יותר לעיצוב פשוט, מונוכרומטי או דו־כרומטי, בין השאר בהשראת הסביבה האורבנית שבה אני גר. אני יכול למצוא דפוסים וצורות בכל מקום ואני מנסה לשחזר אותם בעזרת החומרים שאני אוהב, באופן שמשקף את התחושה שלי באותו הרגע. זה יכול להיות סט אריחים, מדרכה, גרפיטי על הקיר, בד מעניין או מבנה מתכת.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הסגנון שלי התפתח להיות מאוד חד, נקי ומינימליסטי, ובעיניי זה מה שהופך אותו לעכשווי ומודרני. אני קצת פרפקציוניסט ובעבודה שלי אני סומך על זה. אני צריך להיות מאוד מדויק ומתמטי, ולהוביל את העין מהפרט הקטן ביותר אל עבר תחושת האינסוף. אני אוהב לבלבל את החושים ולתת לצופה תחושה של פנטזיה, טרנספורמציה ואשליה אופטית.

כשעסקתי בארכיטקטורה השתמשתי בתוכנות תלת מימד לתכנון ועיצוב מודלים. כשחשבתי על דרך לתרגם את המיומנות שלי לאמנות, התחלתי מסקיצות שעבדתי עליהן בתוכנות מידול תלת ממדיות והמשכתי להתנסות. הכנתי תדפיסים תלת ממדיים, שילבתי כמה מהם יחד, פרשתי חלק מהם, הסתכלתי עליהם בנפרד ואז חתכתי את החלקים מהנייר וקיפלתי את החלקים שוב.

היצירה הראשונה שלי הייתה מורכבת מ־2,500 חלקי נייר קטנים ונקראה ״בד״. זה דרש הרבה מאוד סבלנות וריכוז, אבל בסיומה הבנתי שאני בכיוון הנכון. אני עובד בעיקר עם נייר – חומר פשוט, נקי ויומיומי. אני הופך את המדיום לדפוסים שיכולים להיות מדויקים ומופשטים בו זמנית. על ידי הכנסת תנועה לאוסף של גופי נייר סטטיים, אני מסוגל להביע רגשות שונים באופן חזותי.

לרוב אני מתחיל רעיונות חדשים כרישום פשוט על דף וברגע שאני מרוצה מהתוצאה הראשונית אני מעביר אותו למודל מחשב תלת ממדי. אני ממיר את הדגם מתלת ממד לקבוצת הדפסים ״פרושים״ דו־ממדיים שניתן לחתוך, לקפל ולהשתמש בהם כאבן הבניין ליצירות שלי – יצירות גדולות ומרובות־חלקים – ולראות איך הדימוי מתעורר לחיים לאורך כל התהליך. כאמן חירש, כשאני עובד בסטודיו (ושני הכלבים שלי לצדי) אני כמעט נכנס למצב מדיטטיבי ונהנה מהשקט והיצירה. הזמן עובר מהר ככל שאני נהנה יותר מהעבודה. 


מדור הגשות כולל חומרים שהתקבלו במערכת פורטפוליו. שלחו לנו סיפורים חדשותיים, מידע בלעדי ופרויקטים מעניינים ותקשורתיים. פרטים נוספים בעמוד ההגשות שלנו

The post יוסי בן אבו // מוצא את האינסוף בנייר appeared first on מגזין פורטפוליו.


בתים מבפנים בירושלים

$
0
0

אירוע בתים מבפנים יתקיים בירושלים בסוף השבוע הקרוב (31.1-2.11), ויציע תכנית סיורים מגוונת המשלבת היסטוריה עם כאן ועכשיו, שתאיר את הרב־גוניות של העיר מהיבטים תרבותיים, אדריכליים וקהילתיים, ותאפשר לחוות את רבדיה הרבים. הפסטיבל האורבני שמתקיים בעיר זו השנה ה־13, נוסד, מנוהל ונאצר על־ידי היזמים אביבה לוינסון והאדריכל אלון בן־נון, ביוזמת הרשות לפיתוח ירושלים ומשרד ירושלים ומורשת בשיתוף עיריית ירושלים.

התכנית העשירה כוללת מוסדות איקוניים ומוכרים כמו כנסת ישראל, הספרייה הלאומית, בית ימק״א ומוזיאונים, ובמקביל חוצה את העיר על שכונותיה הרבות ומשלבת, בין היתר, סיורי התחקות אחר עברן, בתים פרטיים, מבנים היסטוריים ומבנים שעברו שימור, מבני דת והצצות אל מאחורי הקלעים של מבנים המשמשים מערכות וארגונים גדולים, בתי מלון וסיורי אמנות ייחודיים, סיורים בפרויקטים של תשתיות, אתרי טבע ועוד. בנוסף, בדומה לאירוע שהתקיים בחודש שעבר בתל אביב, התכנית תציין את חגיגות ה־100 לבאוהאוס באמצעות סיורים ופעילויות המוקדשים לסגנון הבין־לאומי.

הבית בסמטת הפיקוס. צילומים: דניאל חנוך

הבית בסמטת הפיקוס 1 | עין כרם

ביתה של אמנית הקרמיקה נעמי פינטון, שתכננה האדריכלית יהודית גרין ב־1989. הבית בנוי על בית־הבד המקורי של הכפר, שבגינתו נותרה עד היום אבן הרחיים. המבנה משלב חלקים מקוריים בני 200 שנה עם תוספות בנייה חדשות המעוצבות בסגנון הבנייה המקורי והעתיק, ובחללו ממוקם גם הסטודיו של פינטון.

100 שנים לבאוהאוס: הגרסה הירושלמית | סיור שיוצא מגן הסוס

עד כמה השפיע בית ספר באוהאוס הגרמני על סגנון הבנייה בירושלים בשנים שלפני מלחמת העולם השנייה? סיור בהדרכת שלמה צזנה – עיתונאי, מורה דרך ומומחה לירושלים מהמרכז להכרת ירושלים – יסקור את ההיסטוריה האדריכלית של ירושלים ואת השפעת אוכלוסיות וכובשים שונים על מבני העיר.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הסיור יתמקד במרכז העיר ובשכונת רחביה, במבנים שנבנו החל משנות ה־30 של המאה הקודמת – שנים שבהן שלט בארץ הסגנון הבין־לאומי באדריכלות – ויציג את האדריכלים והמבנים הבולטים שפעלו בעיר בהשראת הבאוהאוס.

שכונת רחביה. צילום: זולטן קלוגר

בית לוי אשכול. צילום: אילן נחום

צילום: טל פסס

צילום: טל פסס

בית לוי אשכול | שדרות בן מימון 46, רחביה

ביקור מודרך בבית שתכנן האדריכל בנימין צ׳ייקין ב־1933, ושנבנה במקור עבור משפחתו של יוליוס ג׳ייקובס, סגן מושל ירושלים בתקופת המנדט הבריטי. הבית, שנבנה בסגנון הבין־לאומי, מחופה בטיח ולא באבן כמקובל בירושלים ומשלב מוטיבים מקומיים כמו קשתות. בשנים 1950־1974 שימש המבנה כבית ראש הממשלה והתגוררו בו דוד בן־גוריון, לוי אשכול וגולדה מאיר (ה״מטבח״ המפורסם של גולדה נמצא אף הוא בבית זה), ובשנת 1977 נמסר ליד לוי אשכול כדי שישמש להנצחת זכרו. לאחר 40 שנה שהבית עמד בשיממונו הוא עבר שיפוץ יסודי ותהליך שימור, וכיום משמש כמרכז מבקרים המוקדש לחייו ולפועלו של לוי אשכול וכמשכנם של החברה להגנת הטבע בירושלים ושל ארגון יד לוי אשכול.

רחביה של אלי עמיר

סיור בשכונת רחביה בעקבות ספרו החדש של אלי עמיר ״נער האופניים״. סיפור העלילה מתרחש בשנות ה־50 וה־60, וגיבורו נורי, בן דמותו של עמיר, הוא נער בן 16, עולה חדש מבגדד, שנשלח על ידי אביו לירושלים, כחלוץ לפני הגעת המשפחה כולה. הסיור שתוביל מדריכת הטיולים נורית בזל, יתחקה אחר רחביה של נורי: הרחובות, הבתים והדמויות שפגש.

רחביה של אלי עמיר. צילום: מ״ל

רחביה של אלי עמיר. צילום: רן ארדה

בניין הספריה הלאומית בשנות ה־60. צילום באדיבות פלפוט

מדרגות הספריה הלאומית. צילום: אלפרד ברנהיים

הספרייה הלאומית | קריית אדמונד ספרא, גבעת רם

סיור מודרך במבנה הספרייה הלאומית, מציוני הדרך החשובים באדריכלות הישראלית. על תכנונו, שבוצע בשנות ה־60, חתום חבר אדריכלים מוביל של התקופה: אמנון אלכסנדרוני, אברהם יסקי, זיוה ארמוני, חנן הברון, מיכאל נדלר, שולמית נדלר ושמעון פובזנר. המבנה נחשב לאחת מיצירות המופת של אדריכלות הסגנון הבין־לאומי בירושלים ושל האדריכלות הציבורית בתקופת בנייתו.

הבניין מעוצב כקובייה הניצבת על עמודים חופשיים בהשראת בנייניו של לה קורבוזייה, ומאופיין בקווים פשוטים ונקיים. הסיור יכלול ביקור באולמות הקריאה, החצרות הפנימיות והמעברים החיצוניים, וכן תוצגנה בו הדמיות של משכן הספרייה החדש הנבנה בימים אלה בקריית הלאום.

סיור במשכנה החדש של הספרייה הלאומית | צומת הרחובות קפלן ורופין

סיור באתר ההקמה של בניין הספרייה הלאומית החדש, בתכנון משרדי האריכלים הרצוג ודה־מרון (שווייץ) ומן שנער אדריכלים (ישראל). הבניין הולך ונבנה בימים אלו בקריית הלאום בירושלים, מול משכן הכנסת ובשכנות למוזיאון ישראל. האדריכל אמיר מן, ממשרד מן־שנער אדריכלים האחראי על הפרויקט בארץ, יסקור את המבנה באמצעות הדמיות ובעזרת מודל המבנה הניצב באתר וממחיש בקנה מידה 1:1 את החזיתות המיוחדות.

משכנה החדש של הספריה הלאומית. הדמיה

גלריית המקלט לאמנות. צילומים: נעה לאה כהן

בין אמונה לאמנות | גלריית המקלט לאמנות, מקור ברוך

הזדמנות להתוודע לגלריית המקלט לאמנות הפועלת בתוך מקלט בלב השכונה החרדית מקור ברוך – הגלריה הראשונה בשכונה חרדית. הגלריה הוקמה בשנת 2003 על ידי הצייר איקא ישראלי שחזר בתשובה, ובין היתר שימשה השראה לסדרת הטלוויזיה ״שטיסל״. המפגשים ייפתחו בסיור לצד קיר הגרפיטי הראשון בשכונה (גרפידוס), ישלבו היכרות עם הווי החיים של תושביה ומבני הציבור שבה, ויסתיימו בביקור בתערוכה ״מאגנום אופוס״ של האמן האמריקאי ג׳ארד ברנשטיין.

המרכז למדעי המוח על שם צ׳רלס וסוזן גודמן

מבנה שהושלם ב־2018, בתכנון האדריכלים FOSTER+PARTNERS בשיתוף עם YBGSNA – בר, שיפמן־נתן ושות׳ אדריכלים. הביקור הוא הזדמנות לשמוע על הפרויקט המשתרע על פני 15 אלף מ״ר ושש קומות ומאכלס את מיטב המומחים לחקר המוח במרכז הגדול בישראל. הבניין כולל פרוגרמה מורכבת של מעבדות, מרכז דימות ועוד, ומתוכנן לפי התקן הישראלי לבנייה ירוקה תוך דגש על יעילות אנרגטית. בגג הבניין ובמעטפת נעשה שימוש בסבכות אלומיניום ויריעו ETFE שקופות, חומרים שמיושמים בארץ לראשונה.

רשימת האתרים ואירועים המלאה מפורסמת באתר בתים מבפנים

המרכז למדעי המוח. צילום: מאי וולקוביץ

צילומים: YGGSNA אדריכלים

The post בתים מבפנים בירושלים appeared first on מגזין פורטפוליו.

עיר אחת, 110 מפות

$
0
0

Yuval:

הי אמנון, מה קורה? מה שלומך?‎

Amnon:

שלומי מעולה. תודה רבה 🙂

Yuval:

יפה! אז למה מפות ולמה 110?

Amnon:

הרעיון להשתמש במפות הגיע מכל מני כיוונים. קודם כל אני אישית מאוד חובב מפות ונוהג להביט בהן שעות. המפה שכל משתתף קיבל בפרויקט הייתה מופשטת ואילמת. מלבד קווי מיתאר דקיקים, לא היו מסומנים בה כבישים, רחובות או שכונות. הרעיון שהמפה משמשת כמו מסגרת למשהו, לעבודה. ‎

כשהתחלנו את הפרויקט חשבנו הרבה כמה מפות, או ליתר דיוק כמה משתתפים יהיו בפרויקט. היינו צריכים למצוא מספר כלשהו שיהיה לו הגיון. ואז חשבנו שזה יהיה רעיון טוב להגיע ל־110, לכבוד מאה ועשר שנה לעיר ‎

Yuval:

מי זה התחלנו וחשבנו?‎

Amnon:

זה פרויקט משותף שלי ושל נועה ירקוני, חברתי הטובה. שנינו אדריכלים צעירים בוגרי המחלקה לאדריכלות בבצלאל. אני עובד במשרד האדריכלים בר אוריין, וכותב במקומות שונים על אדריכלות, עירוניות, תיירות ותרבות. נועה עובדת כארט דירקטורית, מפיקה ואוצרת עצמאית

אמנון דירקטור. צילום: מ״ל

נועה ירקוני. צילום: מ״ל

Yuval:

למי פניתם ומה ביקשתם מהם?‎

Amnon:

ניסינו להגיע לכמה שיותר אנשים שונים, ממקומות שונים וממעגלים שונים, כדי לייצר חתך רחב ככל האפשר של נקודות מבט על העיר. בחרנו בתושבים ותושבות הנבדלים ונבדלות זה מזו במגדר, גיל, מקצוע, אזור מגורים, השקפת עולם ותחומי עניין. זו לא הייתה משימה קלה, בעיקר להגיע לאנשים שאתה בכלל לא מכיר ושלא מגיעים מעולם האמנות והעיצוב.

אנשים היו מופתעים מאוד מההצעה ובהתחלה לקח לנו זמן להסביר להם מה אנחנו מבקשים מהם לעשות. היה לנו חשוב שייקחו חלק משתתפים מעולם העיצוב – אדריכלים, מאיירים, מעצבים וכדומה. ביקשנו מכל המשתתפים אותו דבר – לעשות איזושהי פעולה או עבודה אישית על גבי המפה. כל אחד מהמשתתפים התבקש להתייחס למפה בדרכו האישית ובכל כלי ביטוי – רישום, ציור, קולאז׳, קשקוש, גזירה, הדבקה וכדומה. בלי חוקים ובלי כללים

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

Yuval:

וכל המפות באותו גודל? או ששלחתם קובץ דיגיטלי וכל אחד היה יכול להדפיס באיזה גודל שהוא רוצה?‎

Amnon:

החוק היחיד היה להשתמש באותה מפה שאנחנו עיצבנו מראש בעזרתו של המעצב עודד בר נח. המפה היא בפורמט A2. היו מספר משתתפים שביקשו לעשות את העבודה באופן דיגיטלי אז העברנו להם את המפה כקובץ

Yuval:

נראה לי שזה בדיוק הזמן לספר קצת על מה שקיבלתם יוצג בתערוכה, כמה דוגמאות‎

ביני צ׳יזיק

דן ערב

מיכה גרוס

Amnon:

זה היה מרגש בכל פעם מחדש לקבל מפות בחזרה. כמובן שעשינו את זה בהדרגה במשך תקופה של ארבעה חודשים. זה היה מרתק לראות איך כל אחד עושה עבודה אחרת על גבי המפה, למרות שהיא בדיוק באותה פורמט.

כל אחד בחר להתעסק בנושא אחר, במקום אחר בעיר ובמחשבות אחרות. היו כאלה שממש השקיעו ועשו מפה עם הרבה פרטים והיו כאלה שעשו מפות מופשטות יותר, עם מעט מאוד פרטים. וזה גם הקסם בפרויקט – שיש מנעד רחב של עבודות. מפות מינימליסטיות ומפות מקסימליסטיות.‎

יש מפה מקסימה של בחורה בשם ביני צ׳יזיק שיש לה עסק של עיצוב פרחים. וכמובן שהמפה שלה הייתה מלאה בפרחים וצמחים שמודבקים בתוך גבולות העיר. ‎מפה נוספת היא של חוקר התרבות דן ערב. הוא עשה מפה שהכותרת שלה היא ״מפת הזיכרון הטראומטי״, וסימן ומיפה כל מיני רגעים טראומטיים בעיר.‎ ומפה נוספת היא של מיכה גרוס, מנהל מרכז הבאוהאוס. מיכה הלביש על גבי תל אביב את הגריד המפורסם והצבעוני של פיט מונדריאן.‎

עוד דוגמאות?‎

Yuval:

כן, עוד 2-3 לא יזיקו‎

Amnon:

מפה מעניינת היא של עלא שלחת, אדריכל נוף במקצועו. הוא השקיע הרבה זמן ועשה מיפוי מרשים של כל הכפרים הערביים שהיו בתל אביב עד 1948. כולל הדרכים, הפרדסים עם הרבה מאוד פרטים ומספרים.‎

מפה שנונה היא של ניל כהן, מעצב ומרצה בשנקר. הוא הדביק על גבי המפה שתי תמונות איקוניות של אברהם סוסקין – הגרלת המגרשים ותמונה מרחוב הרצל. אבל אם מסתכלים קרוב רואים שהוא הוסיף לתמונות הישנות נגיעות עכשוויות – זהירות ספוילר: קורקינטים ושלט של wework. והאחרונה היא של אסיה אייזנשטיין, מאיירת. היא ציירה על גבי המפה כל מיני פרגמנטים של חיי היום־יום בתל אביב – אנשים יושבים על ספסלים, עושים ספורט, מפטפטים, מעשנים וכדומה

עלא שלחת

אסיה אייזנשטיין

ניל כהן

Yuval:

נייס. אז מי שיגיע לתערוכה (ולמה לכל כך קצת זמן???) מה הוא יבין או ילמד על מפות, על תל אביב, על יצירה?

Amnon:

התערוכה תוצג בכל רחבי הבניין של מזא״ה 9 וכל המפות יהיו תלויות מהתקרה. מכיוון שהמקום משמש ביום־יום לכל מני פעילויות היינו חייבים לעשות את התערוכה בסוף השבוע. אבל, התערוכה תנדוד לאחר מכן לחלל אחר.

המבקרים קודם כל ייראו הרבה סיפורים על תל אביב. סיפורים מאוד אישיים, גם אם הם בצורה מופשטת וגם אם הם בעזרת טקסטים. אני חושב שאחת החוזקות בתערוכה הזאת היא המספר הגדול של אנשים שמשתתפים, ולכל אחד יש משהו אחר לומר. אולי זה מה שמיוחד כל כך בתל אביב? המגוון, הדעות, השונות…‎

Yuval:

כל 110 המשתתפים גרים בתל אביב?‎

Amnon:

כן, חוץ משניים יוצאי דופן שמאוד רצינו שיקחו חלק בפרוקט ואנחנו מאמינים שהם מספיק תל אביביים, גם אם הם כבר לא גרים בה היום. דורי בן זאב ואלכס ליבק

לקריאה נוספת

Yuval:

תגיד, אתה ונועה עשיתם מפה?‎

Amnon:

האמת שבהתחלה אני מאוד רציתי אבל הגענו למסקנה שזה לא מתאים. היו לי 110 רעיונות שונים למפות 🙂

Yuval:

ואם בכל זאת היית עושה מפה? מה היינו מוצאים בה?‎

Amnon:

אני בן אדם שמאוד אוהב נתונים יבשים ובירוקרטיה, זו הסטייה שלי. אני חושב שהייתי מנסה להפוך את תל אביב למפה אחת גדולה של נתונים יבשים. אבל בצורה אסתטית ומגניבה 🙂

Yuval:

את זה הייתי שמח לראות קורה. מה עוד? משהו חשוב נוסף להגיד לפני שמסיימים?‎

Amnon:

כן, לא סיפרתי הפרויקט שואב השראה מהספר Mapping Manhattan: A Love (and Sometimes Hate) Story in Maps by 75 New Yorkers מאת הסופרת האמריקאית בקי קופר. במשך תקופה התהלכה קופר במנהטן מקצה לקצה כשהיא חמושה במאות מפות ריקות של מנהטן. לאורך המסע היא פגשה תושבים, שוטרים, חסרי בית, דוגמניות ואזרחים ותיקים שהתגוררו במנהטן כל חייהם. היא ביקשה מכל אחד מהם ״למפות את מנהטן״ ולשלוח אליה בחזרה את המפות שלהם בדואר.

בפרויקט שלנו לא הלכנו ברחוב וחילקנו מפות אלא עשינו בעצמנו את הליהוק לפרויקט וגם פורמט המפה שונה – בפרויקט של קופר היא חילקה מפות קטנות בגודל של מעטפה, ואצלנו המפות גדולות בפורמט A2. קופר לא הציגה את המפות ורק פירסמה ספר. הספר של קופר נגלה לי כחלק מסמינר בבצלאל בשם ״העיר הגדולה: מרחב, זהות, טקסט״ בהנחיית ד״ר עודד מנדה לוי


110 מפות | אנשים חולמים עיר
מזא״ה 9 – בית הצעירים של עיריית תל־אביב-יפו
פתיחה: 31.10, 19:30-23:00
שעות פתיחה: 1.11, 10:00-15:00; 2.11, 16:00-22:00

The post עיר אחת, 110 מפות appeared first on מגזין פורטפוליו.

ציון לשבח למאיירת ענת ורשבסקי בביאנלה לאיור של ברטיסלבה

$
0
0

שלושה פינגווינים מחליטים להקים מסעדה ולהגיש בה את הפינגבינה הכי טובה בעולם. כשהאורחים הראשונים מגיעים מתברר שלא כל כך קל להשביע את רצונם. למרות הכישלון הפינגווינים לא מתייאשים, ועד מהרה מתברר שיש דווקא מי שאוהב את המעדן המיוחד. איורי של ענת ורשבסקי לסיפור אופטימי זה על כוחה של יצירה, מאת הסופרת עטורת הפרסים נורית זרחי, זכו לציון לשבח מטעם חבר השופטים הבין־לאומי של הביאנלה לאיור של ברטיסלבה, שנפתחה ביום שישי.

על חבר השופטים – שבראשו עמד דיקן האקדמיה לאמנוית של לטביה, אלכסיי נאומבוס (Aleksejs Naumovs) – נמנה גם יובל סער, האוצר הראשי והמייסד של שבוע האיור של תל אביב והעורך הראשי של מגזיו פורטפוליו. איוריה של ורשבסקי נבחרו מתוך כ־500 ספרים שיצאו לאור ברחבי העולם. מבין 11 המאיירים הזוכים, ספרה של זרחי היה ספר הקומיקס היחיד שזכה בפרס, ״בשל הגישה המיוחדת לסוגת ההומיקס לילדים. תוך שימוש בצבעי יסוד בלבד, האיורים יוצרים קומפוזיציות חכמות ויוצרים בלייאאוט חכם ואינטליגנטי״, נכתב בנימוקים לפרס.

״השלמתי את עבודת האיור על הספר לאחר תהליך ארוך שארך כשנה, ואני לא יכולה להגיד שזה היה פשוט״, מספרת ורשבסקי, בוגרת המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל, שאיירה בין השאר את תדמית שבוע האיור 2018. ״נדרשו לי שעות על גבי שעות של עבודה (לעיתים תכופות אף ייסורים) לפצח את הטקסט ואת המבנה של הספר, להבין איך אני מספרת את הסיפור וכיצד אני בונה את הזרימה של הקומיקס והסטוריטלינג. 

״הבחירה בארבעה צבעים בלבד – אדום, צהוב, כחול ושחור (וחום שנוצר מערבוב של כחול ואדום) – נבעה מהתכנון להדפיס את הספר בפנטונים (צבעים מיוחדים), מה שבסוף לא קרה, אבל בזכות השימוש בצבעים כמעט ׳גולמיים׳ ובסיסיים , הצבעוניות של האיורים בוהקת גם בהדפסה ׳רגילה׳. את התהליך ליוו והיו למנטורים רותו מודן וירמי פינקוס, וזו הייתה מתנה גדולה לעבוד לצידם״.

ענת ורשבסקי, מסעדה בקצה הקוטב. צילומים: מ״ל

חסן מוסאבי, המתאגרף

בפרס הראשון, הגראנד פרי של הביאנלה, זכה המאייר האיראני הצעיר חסן מוסאבי (Hassan Mousavi) על הספר שכתב ואייר, ״המתאגרף״, שמספר את סיפורו של מתאגרף מקצועי שאהב להתאגרף כי זה גרם לו להרגיש עוצמתי. יום אחד הגיע היום שבו לא נותר לו עם מי להתאגרף, אף אחד לא מחא כפיים לכבודו, שיבח אותו או בא לצפות בו. הוא החל לחשוב על בדידותו וכפפותיו השחוקות, ותהה מדוע האיגרוף שלו כבר לא משמח אנשים או אפילו את עצמו. מוסאבי מדגים את הסתירה של טוב לב וזעם, תוך שהוא מזכיר את חשיבות השליטה בכעס. אפשר להחזיק בכוח, הוא אומר, כל עוד הכוח הזה משמש לטובת מעשים טובים.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

בפרס השני, ״תפוח הזהב״ של הביאנלה, זכו חמישה מאיירים מסין, לטביה, מלזיה, רוסיה ודרום קוריאה. בציון לשבח זכו לצד ורשבסקי מאיירים מפורטוגל, יפן, סלובניה וגיירמה קרסטן (Guilherme Karsten) מברזיל על ספרו Aaahhh. ״רעש חזק מהדהד בכל העולם ומביא לכאוס ובלבול. מה זה יכול להיות?״, שואל קרסטן ועונה בעזרת ״איורים מלאי תנופה, שגורמים לקורא לצלול לקולאז׳ים הצבעוניים והמפורטים שיצר״. התשובה – שהרעש מגיע מתוכך – מתוארת בסגנון חכם, ייחודי ואינטלגנטי.

גיירמה קרסטן, Aaahhh

לקריאה נוספת

BIB, הביאנלה לאיור ברטיסלבה (Biennial of Illustrations Bratislava) היא אירוע בין־לאומי ללא כוונת רווח, שמתקיים בחסות אונסק״ו החל משנת 1967, אחת לשנתיים. גולת הכותרת של הביאנלה היא תערוכה־תחרות של איורי מקור מתוך ספרי ילדים ונוער מכל העולם, שיצאו לאור בשנתיים הקודמות לביאנלה. חבר השופטים הבין־לאומי מעניק פרסים הכוללים מענקים כספיים. לצד התערוכות מתקיימים סימפוזיונים בין־לאומיים למאיירים מקצועיים וסדנאות אמן למאיירים צעירים. מארגני הביאנלה הם משרד התרבות של הרפובליקה הסלובקית, הוועדה הסלובקית של אונסק״ו ו״ביביאנה״, בית האמנות הבין־לאומי לילדים. 

The post ציון לשבח למאיירת ענת ורשבסקי בביאנלה לאיור של ברטיסלבה appeared first on מגזין פורטפוליו.

עובדיה ובניו: מראלף לורן לבית״ר ירושלים

$
0
0

Lya:

היי אריאל. מה שלומך? נעים להכיר

Ariel:

הי ליה, בסדר גמור. נעים מאד גם לי

Lya:

מעולה. אני שמחה שמצאנו זמן לשיחת ניו־יורק־תל־אביב. בוא נתחיל בקצת ״תולדות״ משפחת עובדיה

Ariel:

שמעון אחי התאום ואני נולדנו בירושלים ב־1982. באותה תקופה אבא שלנו, משה עובדיה, היה שחקן בבית״ר ירושלים, וכשסבא שלנו עבר לברוקלין ב־1986 כל המשפחה נסעה בעקבותיו. גרנו בבית של סבא וסבתא במשך שלוש שנים, עד שאבא הצליח לחסוך כסף ולשכור דירה קטנה, שהפכה ל״מטה״ חברת בגדי הילדים שהורינו הקימו. הסלון היה המשרד והמחסן, וה״חנות״ היתה מכונית הסטיישן

Lya:

שמעתי שלמדתם בישיבה בברוקלין. רוצה להרחיב?

Ariel:

היינו משפחת מהגרים, לא ידענו אנגלית וההורים לא ידעו לאיזה בית ספר לשלוח אותנו, אז הגענו לישיבה לבנים. הישיבה היתה דתית בהרבה משהיינו בבית, היינו מגיעים בתלבושת אחידה ומדכאת של חולצה בגוון תכלת ומכנסיים אפורים, ואני חושב שזה גרם לנו לרצות לגלות ולראות עולם. היינו תלמידים מצטיינים אבל גם הכי בלאגניסטים. כל עוד קיבלנו ציונים גבוהים לא יכלו לעשות לנו כלום, עד שיום אחד תפסו אותי עושה גרפיטי והעיפו אותנו מהישיבה לתיכון רגיל.

אריאל ושמעון עובדיה

קולקציית אביב קיץ 2020

החיים בניו יורק איפשרו לנו להיחשף להרבה דברים, ונהגנו ללכת להופעות פאנק ומטאל ולאסוף חולצות של הלהקות שאהבנו. התחלנו לאסוף גם בגדים שלא למטרת לבוש: חליפות, בגדים של ראלף לורן, מדי צבא, יבוא מאנגליה ועוד. בסוף התיכון אבא שאל מה אנחנו מעדיפים ללמוד, ״עריכת דין או רפואה?״, אבל אף אחד מהתחומים לא עניין אותנו. ״בסדר גמור, אז בואו לעבוד בשבילי״ הוא אמר, וזה מה שעשינו במשך כמעט 14 שנה.

Lya:

הבנתי שאין לכם הכשרה פורמלית בתחום האופנה מלבד העבודה לצד אביכם. מה גרם לכם לעשות את הצעד ולפתוח את Ovadia and Sons במקום לתפוס את המושכות של העסק המשפחתי?

Ariel:

יום אחד הושבנו את אבא לשיחה ואמרנו לו שאנחנו רוצים להפסיק לעבוד אצלו ולהקים עסק משלנו. הוא שאל מה אנחנו רוצים לעשות, ואמרנו לו – הדבר היחיד שאנחנו יודעים, בגדים. כשסיפרנו לו על טווח המחירים שאליו שאפנו הוא לא האמין. הוא חשב שזה רעיון משוגע והודיע לנו שנצטרך להפוך אותו למציאות בכוחות עצמנו.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

זה היה לפני 10 שנים. באותו קיץ נכנסנו לחנות של ראלף לורן באיסט־המפטון, עיירת נופש בלונג־איילנד, ולהפתעתנו מצאנו את ראלף לורן בעצמו. הוא ניגש אלינו ושאל אם אנחנו בעסקי האופנה, הודינו שלא אבל שהיינו רוצים להיות. הוא לקח אותנו הצידה לשיחה של שעה, וסיפר שהוא התחיל כשהוא היה בגילנו. בלי לדעת כלום על התעשייה, המפגש איתו גרם לנו ללכת על זה ולפתוח מותג. אחרי כשנה של גישושים התחלנו לעבוד על קולקציה ראשונה, והצגנו אותה לחנויות כמו בארני׳ס, בלומינגדיילס וסאקס פיפת׳ אווניו. אף חנות לא קנתה אותה, הם אמרו לנו ״מה אתם מראים לנו קולקציית אביב? סיימנו לקנות אותה לפני חודשיים״

Lya:

אאוץ׳. אז איך הגעתם מאותה נקודה לאיפה שאתם נמצאים היום? איך העסק גדל במהלך השנים?

Ariel:

ארבע השנים הראשונות היו עבורנו כמו קולג׳ באופנה: עשינו המון טעויות, עברנו תקופות קשות, למדנו ונכשלנו אבל המשכנו לעשות. את הקולקציה השניה כבר פיתחנו בזמן והצלחנו למכור אותה למספר חנויות. היום אנחנו מוכרים ל־144 חנויות ברחבי העולם, ובעוד כמה חודשים, בתחילת 2020, הקולקציה תגיע גם לישראל דרך TRASH TLV

התערוכה בחולון. צילום: טל קירשנבאום

Lya:

משמח לשמוע! אבל הבנתי שכמה מהחולצות שלכם כבר הגיעו לישראל, ומוצגות בתערוכה יאללה! בית״ר ירושלים בגלריית המשכן בית מאירוב שבחולון. איך זה קרה?

Ariel:

הזכרון של לראות את אבא מגיע הביתה במדי צבא ומחליף לטרנינג של בית״ר טבוע בנו, לבוש הכדורגל והמדים הצבאיים נוכחים בהרבה מהקולקציות שלנו. בקולקציית סתיו 2017 התמקדנו בהשראה הזו והצגנו חולצה צהובה עם כיתוב ״עובדיה אנד סאנס״ בעברית. התלבטנו הרבה אם לכתוב בעברית על החולצה, וכמובן היו גם מי שנרתעו מהבחירה ואף האשימו אותנו בגזענות, אמרו שאנחנו שונאים ערבים ושייכים ללה פמיליה למרות שלא היה לנו מושג מה זה. לעומתם, ספורטאים כמו ויקטור קרוז וראפרים כמו מיק מיל ו־future hendrix התלהבו מאד מהחולצה והיא הפכה לסוג של אייקון.

רפי וזאנה, אוצר התערוכה, שמע על החולצות האלה והגיע אלינו דרך חבר של אבא. יש כמה עיצובים שונים בתערוכה, כולל החולצה מקולקציית הסתיו הנוכחית שמציגה את אבא עושה בעיטת מספריים בתמונה שהופיעה בעיתון ב־1978. זו היתה הפתעה בעבורו, הוא לא ידע שאנחנו עובדים על החולצה הזו, והיום אנשים מסתובבים ברחוב עם תמונה שלו באוויר בבעיטת מספריים

Instagram Photo

Lya:

ניכר שאבא שלכם הוא דמות מעוררת השראה בעבורכם בעשייה האמנותית ובחיים

Ariel:

אנחנו מאד מעריכים ואוהבים אותו. הוא היה עובד מהבוקר עד הלילה כדי לשים אוכל על השולחן, והוא לימד אותנו שלא מקבלים כלום בחינם. היינו צריכים לעבוד קשה בעצמנו כדי להקים את החברה. הוא אדם שמסתפק בדברים פשוטים, הוא לובש את הטרנינגים שלו, אוהב את הספורט שלו, הכדורגל, ומשחק פעמיים בשנה. הוא לימד אותנו להעריך ולאהוב את ישראל, להיות תמיד ישרים בחיים ובביזנס, ושהמשפחה היא הדבר הכי חשוב שיש

Lya:

אם כבר משפחה, לא שאפשר לשכוח את זה לרגע כשמדובר במותג שלכם, אני סקרנית לדעת מה חלוקת התפקידים בינך ובין שמעון?

Ariel:

אנחנו מעצבים את הקולקציה יחד, אבל יש בינינו חלוקה לקטגוריות – אני אחראי על הז׳קטים, מעילים, סוודרים וכו׳, ושמעון מטפל בעיקר בג׳ינסים, טי־שירטים וסווטשירטים. בחודש הבא נוציא קולקציית פריטי מפתח חדשה ומלאה של ג׳ינסים וטי־שירטים ליום־יום, שהיא גם הקולקציה שתגיע לישראל

קולקציית אביב 2020

קולקציית אביב 2020

קולקציית חורף 2019

Lya:

שאלה רטורית, אבל למה בחרתם להביא לארץ דוקא את בגדי הקז׳ואל?

Ariel:

אנחנו מתבדחים שכשגברים בישראל צריכים ללכת לחתונה, הם הולכים לקניון לקנות טי־שירט וג׳ינס. באמריקה אפילו לחתונה בחוף הים לא מתלבשים ככה

Lya:

איך היית מגדיר את הסגנון שלכם?

Ariel:

בעקרון המטרה של קולקציית ה־core היא שהלקוחות שלנו ישלבו בינה לבין הקולקציה המתחלפת, זה מה שמגדיר את הסגנון שלנו. פתחנו את המותג כי אנחנו אוהבים לעצב לעצמנו את מה שהיינו רוצים ללבוש.  הפריטים שלנו נוצרים בעקבות האופן שבו אנחנו מתלבשים, האהבה שלנו לבגדים, ההיסטוריה המשפחתית ובהשראת הדברים שעליהם גדלנו ואהבנו בניו־יורק. הפוקוס שלנו כרגע – ובקולקציות העתידיות – הוא ליצור בגדים שהם עוד יותר thoughtful and timeless

Lya:

תוכל לספר לי קצת על הקולקציה האחרונה שהצגתם?

Ariel:

את קולקציית אביב 2020 עיצבנו בהשראת שבעת ימי בראשית. היא עוברת דרך ימי הבריאה וסיפור גן העדן עם אלמנטים של שמים וארץ, חיות, הדפס נחש וצבעים פסטליים ושלווים שמתקשרים ליום השביעי. היא תגיע לחנויות בינואר.

כדי ליצור את ההדפסים של הקולקציה שיתפנו פעולה עם ג׳ף פלייקו, וונדי הולנדר וסטנלי מאוס – כמה מהאמנים האהובים עלינו. אנחנו אוהבים לשתף פעולה עם יוצרים מומחים בתחומם ועושים את זה הרבה. מבטיחים הפתעות כאלה גם בשנה הבאה

בוב מרלי בקולקציית אביב 2019

ברוס לי בקולקציית אביב 2019

Lya:

מה התכניות לעתיד?

Ariel:

יש לנו עוד הרבה מקום לגדול. אנחנו מעוניינים להגדיל את כמות הספקים העולמיים באופן משמעותי, ובמקביל להתרכז באי־קומרס שלנו. בהמשך היינו רוצים לפתוח גם חנויות פיזיות של המותג, לא 500 חנויות כמו שהיו עושים פעם, אלא חנויות דגל בערים מרכזיות בעולם שחשובות לנו באופן אישי


יאללה! בית״ר ירושלים
גלריית המשכן בית מאירוב, חולון
אוצר: רפי וזאנה. נעילה: 31.12

The post עובדיה ובניו: מראלף לורן לבית״ר ירושלים appeared first on מגזין פורטפוליו.

הניגון של יוני שלמון ואלון רותם

$
0
0

Yuval:

בוקר טוב יוני, מה קורה? מה שלומך

Yoni:

מצויין. בוקר טוב

Yuval:

יפה! בוא נדבר על ניגון: אחרי שנתיים ו־40 פסטיבלים מסביב לעולם, הוא זמין עכשיו גם ברשת. חתיכת סיבוב, הא?‎

Yoni:

כן. זה היה מפתיע בעיקר כי נושאי הסרט הם מאוד יהודיים. עם מחוות פנימיות שאפשר בקלות לפספס או לפרש לא נכון. ובכל זאת זה קרה.‎ פעם אחת נכחתי בהקרנה בחו״ל ובאמת אהבו את הסרט ועדיין שאלו: What with the foxes?‎

Yuval:

קטעים. אז אולי נלך רגע אחורה ותספר בכמה מילים על מה הסרט, ומאיפה הגיע הרעיון לעשות סרט אנימציה מדע בדיוני באידיש???‎

יוני שלמון. צילום: מ״ל

Yoni:

היידיש הגיעה בשלב מאוד מאוחר בהחלטה של רגע. הסרט התחיל מסקיצות שלי בעקבות מייג׳ור טום של דיוויד בואי. המחשבה על ניתוק מהעולם בהקשר יהודי סקרנה אותי, כי יהדות היא מצד אחד ״רוחנית״ ומצד שני מקורקעת מאוד. היא ממש תלויה פיזית בכדור הארץ מבחינת מקום וזמן והמחשבה על הניתוק הזה יצרה דיסוננס שהוא היה אמור להיות הקונפליקט בין הרב לאסטרונאוט.

אחר כך חברתי לתסריטאי הנהדר אלון רותם והוא אמר שזה נחמד מאוד אבל אין פה עלילה. והדמויות של הר והאסטרונאוט יצאו למסע ביחד לחלל. וזה קצת גם מה שקרה לי ולאלון (אני דתי והוא אתאיסט)‎

Yuval:

והשם, ניגון? תגיד עליו כמה מילים?

Yoni:

כן. ניגון עזר לנו ליישב את הקונפליקט המרכזי: מה יש מעבר לחומר? איך אפשר להיאחז ברוח? הרי החזרה לישראל ולירושלים אחרי 2000 שנות גלות (לכן היידיש) הן גם התרסקות על קרקע המציאות. ירושלים הופכת בבת אחת למשהו נורא פיזי וספציפי. הניגון הוא החומר שבתוך הרוח, המנגינה, האינטונציה שהיא מעבר למילים הספציפיות, וזה מה שהגיבורים יוצאים איתו מירושלים. ואם תשאל אותי, זו גם הדרך להכשיר את הקרקע לשיבה רוחנית. קודם כל לשנות את הניגון

Yuval:

ומבחינת העלילה, אפרופו ההערה של אלון? איך נבנה הסיפור?‎

הדמויות מחפשות את ירושלים לא כאיזה אלמנט מומצא שיצדיק את המסע, אלא משהו שהמון אנשים חיפשו שנים ועדיין מחפשים גם היום. והחיפוש הזה אחרי מהי ירושלים אומר המון על המחפשים

Yoni:

סיפור מסע הוא דרך טבעית ליצור התפתחות של דמות אבל פה לא הרגשנו, אני לפחות, שזה סרט מסע לגמרי כי היעד היה ממשי בעבורי. הדמויות מחפשות את ירושלים לא כאיזה אלמנט מומצא שיצדיק את המסע אלא משהו שהמון אנשים חיפשו שנים ועדיין מחפשים גם היום. והחיפוש הזה אחרי מהי ירושלים אומר המון על המחפשים.‎

אני עדיין מזדהה עם זה מאוד ברמה האישית

Yuval:

מעניין. אז יש רעיון ויש תסריטאי, ועכשיו לאנימציה: איך מתחילים? מאיזה שלב ידעת איך ייראו הדמויות? הרקעים? הסגנון?‎

Yoni:

המון סקיצות ובסופו של דבר בחירת אנשי הצוות. אני במאי שנותן המון חופש, יותר מדי חופש. שרית בן יוסף האנימטורית היתה סטודנטית שלי במנשר ועשתה עבודה מעולה שדרשה מעט מאוד התערבות מצידי. יניב טורם המאייר (שאתה בטח מכיר) היה אחראי על הארט והרקעים והביא את מה שהוא רצה להביא. שזה בעיקר את הקו שלו, בניית העולם והאווירה התלת־ממדית־שטוחה. שזו גישה עיצובית מאוד טרנדית שמוציאה שוטים יפהפיים.

את עיצובי הדמויות אני עשיתי. כי שם הלב שלי.‎

אופס. זה נשמע פלצני אבל אני קרטוניסט־אנימטור. אני פה בשביל הדמויות

Yuval:

אהבתי! ובטח שמכיר את יניב, יופי של צוות ארגנת לך. בוא תתן אולי דוגמה לסצינה או שתיים שאתה חושב שמייצגות את הסרט מבחינה אמנותית‎

Yoni:

הסצנה הכי משמעותית בעבורי היא הגילוי של השועל בקודש הקודשים. אני עשיתי את האנימציה לשועל וזה רגע שיא סימבולי בסרט. השועל יוצא מהחלל שבין הכרובים־מלאכים שעל ארון הברית והוא עשוי מהחלל הנגטיבי שלהם. זה רגע שאני מאוד אוהב, וזה רגע שבאופן פשוט מגלם בתוכו המון רבדים של פרשנות שזה משהו שאני אוהב. כשזה עובד טוב, זה עובד.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הסצנה השניה היא שרואים את המקדש מרחוק. זו היתה סצנה ממש קשה לכתיבה כי רצינו שהרב יזרוק את הקסדה ולא ידענו למה.‎ ואז תום קוריס, האפטריסט שהוא גם אנימטור נפלא בפני עצמו, הציע שנעשה את המקדש קיטשי. וזה היה מדוייק‎. רק אחר גיליתי כמה הרעיון של קיטש וקדושה ופוסט אפוקליפסה הולכים יחד. איך עיצובי נאון חדרו גם לבתי כנסת בשילוב גרוטסקי שאנשים מקבלים כלגיטימי‎

Yuval:

היום הכל לגיטימי, אתה כבר אמור לדעת את זה…‎

Yoni:

לא! לעיצוב יש משמעות. אם אתה מחליף עץ במתכת מצופה בחיקוי זהב זה אומר משהו: שאתה עסוק באפקט ולא בתוכן. ניאון הוא ״כאילו יפה״: הוא זוהר וצבעוני אבל הוא גם פחמימה ריקה.‎ בתי כנסת אמורים להיות משהו אחר, לא?‎

אם אתה מחליף עץ במתכת מצופה בחיקוי זהב זה אומר משהו: שאתה עסוק באפקט ולא בתוכן. ניאון הוא ״כאילו יפה״: הוא זוהר וצבעוני אבל הוא גם פחמימה ריקה.‎ בתי כנסת אמורים להיות משהו אחר, לא?‎

Yuval:

משהו אחר? תלוי מי שואל ובן כמה הוא… בן כמה אתה?‎

Yoni:

לא חושב שצריך להיות אמן או מעצב כדי להבין שלחומרים ולעיצוב יש משמעות כשבונים בית תפילה. יש הרבה דברים שמעידים על מצב בתי הכנסת בימינו והניאון זה חלק מזה. המתכת צבועת הזהב ו… כסאות כתר.

ואתה רואה פה את דיסמה־לנד, הפרוייקט של בנקסי שצוחק על דיסנילינד. הוא משתמש באותם אלמנטים כדי לחשוף את הגועל

Yuval:

שלא תבין לא נכון, אני מבין… ומסכים שלעיצוב יש משמעות, אבל מבטיח לך שהיו גם גם מי שחשבו שלעשות סרט אנימציה על ירושלים הקדושה זה לא לעניין. אז אפרופו איך שהתחלנו את השיחה, מעניין אותי אם היה הבדל בהתקבלות של הסרט בארץ לעומת מקומות אחרים בחו״ל?‎

Yoni:

אז זהו שבקושי ראיתי תגובות מחו״ל. מצאתי איזו כתבה וחצי על הסרט ונראה שהוא הצליח לתקשר למרות הכל. בארץ, זה מוזר. הרבה מהרפרנסים לא עובדים ואפילו על קהל דתי. אנחנו מדינה מורכבת והסרט עוסק בנושאים די נפיצים בסך הכל: הר הבית, שיבת ציון, מלחמת ששת הימים. זה שם ולא ממש מוחבא מתחת לשולחן. עם זאת, זה לא ממש סרט שמעורר דיון. זה יותר סרט ששוקע לאט. אני מקווה. משחק בדימויים ורעיונות שלא מתגבש למסר מסויים.‎

ולמה זה לא לעניין לעשות סרט על ירושלים הקדושה? זה נושא מרתק והסרט מציג אותו בצורה מורכבת, לדעתי

Yuval:

אני לא אומר לא לעשות, אני אומר שבטוח יש מי שחושב שאנימציה היא מדיום קליל בשביל נושאים חשובים ורציניים. לא אני, כאמור‎

Yoni:

אה. זה באמת נורא שעדיין חושבים ככה. לדעתי יש נושאים שאנימציה מצויינת בעבורם, לפעמים דווקא הטעונים ביותר. בעיקר בגלל היכולות לעסוק ברעיונות בלי יותר מדי קונקרטיות

Yuval:

מסכים. תגיד, איך אתה רואה את הסרט ברצף העשייה האמנותית שלך? איפה הוא ממשיך אותה ובמה אם בכלל הוא יוצא דופן?‎

Yoni:

זה שהוא קיים זה בכלל נס. אין הרבה סרטי אנימציה עצמאיים בארץ. אבל מכיוון שאני ראש מחלקה לאנימציה במנשר ומנחה סרטי גמר הרגשתי שאני חייב לחוות דברים מחדש, כולל עשיה של סרט קצר עצמאי. רוב הזמן אני עושה עבודות מסחריות או איורים, ולעשות סרט זה תהליך שונה לגמרי. בעיקר באנימציה קלאסית, בעיקר בישראל, כשהמימון כמעט לא קיים.‎

היום יש יותר מודעות של קרנות לאנימציה, הרבה תודות לאיגוד האנימציה. אבל ממש לא מספיק ויש הרבה תקלות בדרך. כך שכמות הסרטים העצמאיים עדיין נמוכה מאוד. רוב מה שקיים זה סרטי סטודנטים.

Yuval:

זה שאנחנו מצליחים לשרוד זה בכלל נס, אם אתה שואל אותי…‎

Yoni:

כן. כשאתה אומר זאת כך אנימציה באמת נשמעת מותרות. אבל לא כך! אנימציה זה הלחם והחמאה, אם אתה שואל אותי 🙂

Yuval:

בדיוק: חס וחלילה מותרות. מה עוד? משהו חשוב נוסף להגיד לפני שמסיימים?‎

Yoni:

מי שרוצה לראות תהליכי עבודה מוזמן. יש הרבה חומרים על המשמעויות של הסרט כולל השוואה מגניבה לבלייד ראנר 2049, שממש מנהל דיאלוג עם הסרט שלנו. וחוץ מזה, רק שחשוב לעושת סרטים עצמאיים ולשלוח לקרנות ולהאבק על זה. כי תרבות לא יכולה לגדול רק על סרטי סטודנטים אלא מסורת רציפה של יצירה

The post הניגון של יוני שלמון ואלון רותם appeared first on מגזין פורטפוליו.

Viewing all 3234 articles
Browse latest View live