Quantcast
Channel: מגזין פורטפוליו
Viewing all 3234 articles
Browse latest View live

הזמנה לפירוק: המאבק לתקשר של ארי טפרברג

$
0
0

במהלך ימי הסגר שבהם התבקשו אזרחי ישראל לא להוציא את האף מהדלת, ארי טפרברג הוריד את המראה שבביתו מהקיר והחל לשחק בה מול מסך המחשב. ״חקרתי כל מני דרכים למשחק עם השתקפות, נוכחות ומרחב״, הוא מתאר את תחילתו של תהליך יצירה מהיר, שהוביל בסופו של דבר ליצירת עבודת הווידאו ״מראה מראה״. 

את קטע הווידאו, שאורכו כעשר דקות, ביצע טפרברג לראשונה כמתנה בחגיגת יום הולדת דיגיטלית שערך לחברה. ההזדמנות לבצע את העבודה מול קהל רחב יותר עלתה כאשר היא בוצעה בפסטיבל האמנות הדיגיטלי ״ויראלי״, פסטיבל ראשון מסוגו שהתנהל ברשת בלבד.

״החוויה של הפסטיבל היה מחקר של פרפורמטיביות: זה התחיל בכניסה של הקהל לשיחת זום כשאני עם מסך כבוי. זה ממש הרגיש כמו ׳מאחורי הקלעים׳, להציץ ולראות את האנשים נכנסים. גם להם. יצא לי לדבר עם כמה אנשים שצפו בעבודה והם ממש התנהגו כמו בכניסת קהל אמיתית; פגשו אנשים, התכתבו בצ׳אט״.

צילום: יאיר מיוחס

״הייתה שם איזו חגיגיות כזו שאולי, במידה מסוימת, מתרגמת את הטקסים שאנחנו מכירים מהתיאטרון הרגיל או זה של פעם, שאינם מוכרים לאנשים שיוצרים למרחב הוירטואלי, אבל לי היה חשוב להילחם על זה קצת. כשהגיע הרגע הדלקתי את הווידאו שמתי את האור בחדר עלי ככה שכולם רואים אותי ויש ממש תחושה של כניסה לבמה. זה לא הרגיש כמו בן הדוד החורג של…״.

באיזה אופן?

״המדיום הוא אחר, אי אפשר לעשות על הבמה את מה שעשיתי, והאורך של העבודה היה רלוונטי יותר לסבלנות של התקופה הזו, אבל מבחינת הפורמט זה היה ממש להופיע״. 

האדמה הפורייה הזאת

השיחה עם טפרברג מתנהלת בטלפון, שמספר שהוא עכשיו בעין כרם, שאליה נסע כדי להחליף את נוף הבידוד ולנוח. לנוח ממה? ממה לא: עבודתו של טפרברג, בן ה־31, חולשת על שדות רבים, בהם בימוי אופרות בארץ ובחו״ל, יצירת הצגות תיאטרון שבהן הוא גם משחק, השתתפות ביצירות מחול של הכוריאוגרפית יסמין גודר, הוראת תנועה לזמרים ועוד היד נטויה. עבודת הווידאו ״צריך להיות מוכן להרפות ממה שהעין רואה״ שנוצרה עבור התערוכה ״מבט מצועף – גילויים על כיסויים בלבוש המקומי״ במוזיאון ישראל, היא בין הפרויקטים האחרונים שלו שזכו לחשיפה רחבה.

הרבה זמן הייתי ברוטינה של חזרות, הופעות, נסיעות, פרויקטים והוראה. בתוך הבידוד הסקרנות הובילה אותי לחפש. במובנים מסוימים התקופה הזו עשתה לי טוב: היא החזירה אותי לאיזו נגיעה יותר אינטימית שלי עם עצמי בתור יוצר

״אני חושב שאחד הדברים הכי משמעותיים שקרו לי בתקופה הזו הוא שהעומס והקצב הלא אנושיים של חיי פסקו. זה נתן לי אפשרות לאפס ולחזור למצב שלא הייתי בו הרבה זמן, מצב שדי ייחלתי לו, של התבוננות, האזנה, מקום שיכול לנבוע ממנו משהו חדש.

״הרבה זמן הייתי ברוטינה של חזרות, הופעות, נסיעות, פרויקטים והוראה. בתוך הבידוד הסקרנות הובילה אותי לחפש. במובנים מסוימים התקופה הזו עשתה לי טוב: היא החזירה אותי לאיזו נגיעה יותר אינטימית שלי עם עצמי בתור יוצר״.

לבי כמעט עמד מלכתץ צילומים: אפרת מזור

בימים אלו מתכונן טפרברג למופע וירטואלי נוסף, ״ולבי כמעט עמד מלכת״, הצגה שליבה הפועם במפגש החי שבין הפרפורמר לקהל. את הניסיון לתווך אותה דרך המסך אפשר יהיה לראות בשבוע הבא בפסטיבל מדרום לאמנות רב־תחומית באופקים, שמבוסס על שיתוף פעולה שהחל ב־2011 בין העיר אופקים למחלקה לתרבות, יצירה והפקה במכללת ספיר (מטבע המצב הפסטיבל מועבר כולו באופן דיגיטלי השנה).

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

״זו עבודה שנוצרה בעקבות שני חומרי השראה עיקריים״, הוא מספר. ״האחד, הסימפוניה התשיעית של בטהובן; השני, מכתב שכתבה הלן קלר לתזמורת הסימפונית של ניו יורק ובו היא מספרת איך היא הצליחה לשמוע דרך מגע את הביצוע שלהם לסימפוניה של בטהובן. היא שמה את היד על הרדיו והוויברציות שהיא חשה היו כל כך מוחשיות שזה היה כמו שמיעה.

״הטקסט הזה הוא טקסט מופלא ומרגש שמאוד עורר אותי, ויש בו כמובן את הקשר לבטהובן, שהוא עצמו היה חירש כשהוא כתב את היצירה. עולה מזה היכולת של המוזיקה לפרוץ ולתקשר דרך מגבלות, מוגבלויות וזמן״

איך הגעת למכתב הזה?

״דרך שיטוט אקראי בפייסבוק: נתקלתי במכתב מתוך אתר שיש בו כל מני מכתבים מפורסמים, ממש שיטוט רגיל באינטרנט. זה היה מהרגעים האלה שהרגשתי שהנה, הנה האדמה הפורייה הזאת שאני צריך לעצור בה. עברו שלוש שנים מאותו יום שקראתי את המכתב לבין היום של הבכורה״.

מה קרה בשנים האלו?

״זה היה תהליך יצירה גם מפותל וארוך וגם נאמן לזמן שהוא דרש ממני. לא מיהרתי להוציא הצגה: אספתי עוד ועוד חומרי השראה שהפכו לכמו מיתולוגיה קטנה של השראות בתהליך הזה, ערכתי כל מני ניסויים פרפומטיביים לבד, ואז בזום, ואחכ כך העמדתי קבוצה של תשעה פרפורמרים וניסיתי עליהם כל מני דברים בפורמט של סדנה, ואז חזרתי לעבוד יחד… היו כל מני שלבי עיבוד. אפשר לקרוא לזה אבסטרקציה של מהו המנגנון המהותי שמעניין אותי ומרגש אותי בתוך המכתב הזה, כלומר אם מקלפים ממנו את הפרטיקולריות״.

סולו עם הפרעות

את המופע מוביל טפרברג בעצמו, נעזר בפרטנר שיוצא ונכנס מהבמה (״אני קורא לזה סולו עם הפרעות״), ומחלק אותו לפרקים שכל אחד מהם מתאפיין במכשול או במגבלה שהוא מכיל על עצמו, וכפועל יוצא מכך גם על הקהל. כך לדוגמה, כשהוא מכוסה עיניים לאורך כל היצירה, טפרברג בוחר להקריא פסקה מהמכתב של קלר באיות של כל מילה ומילה. הקהל נחשף לטקסט המקורי- היצירה – באופן מתווך ובאמצעים מוגבלים. ״אני שם אותנו באותה סירה, שהיא אולי גם הסירה שבה הייתה קלר כשהאזינה לסימפוניה דרך תחושת ידיים. אתה נדרש להילחם בשביל להבין, לעבוד בשביל זה.

״זה עוסק בתרגום, בבדידות, במאבק לתרגם את הפנים אל החוץ. אפשר לקרוא לזה המאבק לתקשר״.

הרבה פעמים אנשים מהקהל אומרים לי אחרי ההופעה שהם שומעים יותר עכשיו. אם לדבר במונחים יותר יומרניים, אני חושב שחסרה הקשבה ורגישות בחברה ובעולם שלנו

נשמע שהצופים עוברים חוויה לא רגילה.

״החוויה היא מאוד מיידית, רגשית ופיזית; לאנשים קשה לדבר אחרי ההופעה. מה שהכי משמח אותי לשמוע זה שהקולטנים התחדדו, שאנשים יוצאים רגישים יותר או עם עדינות חדשה. הרבה פעמים אנשים מהקהל אומרים לי אחרי ההופעה שהם שומעים יותר עכשיו. אם לדבר במונחים יותר יומרניים, אני חושב שחסרה הקשבה ורגישות בחברה ובעולם שלנו״.

צילום: יאיר מיוחס

בגרסה הווירטואלית שלה, ״ולבי כמעט עמד מלכת״ תפורק לקטעים ותוצג בפורמט של הצגה־הרצאה. ישודרו בה קטעים לייב, ולצדם ישוחח טפרברג עם המנהלת האמנותית של פסטיבל מדרום, נועה שכטר. יחד הם ידונו בנצפה וקהל הצופים יקבל הצצה לתהליך היצירה מהסטודיו. ״אפשר לראות זאת כהזמנה לפירוק״, אומר טפרברג.

לכאורה, הטרנספורמציה שעוברת היצירה הבימתית לגרסתה המפורקת מאירה את שתי הגרסאות שלה כדבר והיפוכו: יצירה שבה החוויה המרכזית נוצרת תוך חידוד החושים והגברת קולטני ההבנה, מקבלת אינטרפרטציה המושיטה יד לקהל ומסבירה את הנסתר. במבט נוסף, אפשר להגיד שטפרברג ממשיך לקיים את הרעיון שמאחורי היצירה גם בפורמט הדיגיטלי, שהרי גם הפורמט עצמו מהווה מכשול או מגבלה להבנת היצירה בכלים הרגילים שעמדו לרשותנו. כך, הקהל שיצפה בה ינסה לקבל את התחושה של ״ההצגה האמיתית״ כפי שעשתה קלר עצמה.

זה הרגיש חסר טעם לעשות את העבודה כולה בזום, כמעט חוטא לעבודה. גם כשאני שולח וידאו של העבודה כדי להגיש מועמדות לפסטיבלים אני מתקפל: העבודה הזו לא נוצרה למדיום הזה, אבל כולנו מתמודדים היום עם השאלה איך מתקשרים

״זה הרגיש חסר טעם לעשות את העבודה כולה בזום, לא רלוונטי, כמעט חוטא לעבודה. גם כשאני שולח וידאו של העבודה כדי להגיש מועמדות לפסטיבלים אני מתקפל: העבודה הזו לא נוצרה למדיום הזה, אבל כולנו מתמודדים היום עם השאלה איך מתקשרים״.

במבט לעתיד, איך אתה מדמיין את עתיד היצירה שלך?

״המצב הנוכחי מאוד מערער, כי אני יוצר בפורמט שכל ליבו הוא התקהלות. יחד עם זאת, החזרה לנקודת האפס מזכירה את החשיבות של הקיר, שממנו יוצרים והוגים. אני מקווה שלא נחזור כל כך מהר לקצב הרגיל, שלא תוך שניה יחזרו כל הטיסות והמפעלים. אני רוצה לאפשר מראש את המקום להתבוננות.

״אני יוצר בתחום אינטראקטיבי, תמיד בדיאלוג; עם להקה, עם מפיקה, עם מארגני פסטיבלים. אני רוצה לזכור לטפח את המקום שהוא רק שלי עצמי עם העולם. זה לא שלא הייתי שם לפני חודש או חודשיים, אבל לא חייתי בקצב שגרם לי לעשות את זה. אני מקווה שאוכל לשמר את זה״.

The post הזמנה לפירוק: המאבק לתקשר של ארי טפרברג appeared first on מגזין פורטפוליו.


שבוע האיור 2020: עדכון קורונה

$
0
0

מאיירות ומאיירים יקרים – וכל העוסקים במלאכת היצירה: לפני הכל אנו מקווים שאתם בריאים ושאתם מצליחים לעבור את התקופה הלא פשוטה הזו בשלום. בימים האחרונים נשאלנו לא אחת, האם שבוע האיור 2020 יתקיים במועד המתוכנן, ובאיזה פורמט. כזכור, עיריית תל־אביב–יפו בשיתוף פורטפוליו, תכננה לקיים את שבוע האיור השביעי בתאריכים 19–28 בנובמבר 2020, במסגרת אירועי ״אוהבים אמנות. עושים איור״.

בדומה למארגנים של אירועי תרבות גדולים בארץ ובעולם, גם אנחנו מצאנו את עצמנו תוהים האם יהיה אפשר לקיים את שבוע האיור כסדרו ובמועד המתוכנן. הקול הקורא התפרסם לפני התפרצות משבר הקורונה, וקיבלנו עד כה – ואנו ממשיכים לקבל – עשרות הצעות לתערוכות. כעת אנו מנסים להסתכל על היום שאחרי ולמצוא את הצד האופטימי והיצירתי שבנו.

אנו עוקבים אחר הנחיות הממשלה, ומנסים להבין איך נוכל לקחת בחשבון את ההגבלות על ריחוק חברתי ולקיים שבוע איור בעשרות גלריות וחללי תצוגה. אנו שוקלים תרחישים דיגיטליים ופיזיים שונים, אולם בשעה זו עדיין אין לנו תשובה לגבי האפשרות לקיים אירועי תרבות גדולים בפריסה עירונית, ואין ביכולתנו להתחייב על קיום האירוע.

לכן, החלטנו לבינתיים להאריך את המועד האחרון להגשת תערוכות לשבוע האיור ל־1.7.2020, בתקווה שעד אז יהיה ברשותנו מידע קונקרטי לגבי האפשרות לקיים את האירוע. במקביל חשוב לנו לשמוע מכם על רעיונות ומחשבות לגבי פורמט אלטרנטיבי, במידה שלא נוכל לקיים את האירוע כמתוכנן.

לשאלות, להבהרות, להצעות, להארות ולהערות, ולשליחת הצעות לפעילויות ולתערוכות בשבוע האיור, אנא פנו ליובל סער, היזם והאוצר הראשי של שבוע האיור ולעידית שילוח, מנהלת הפרויקט, בדוא״ל illuweek@gmail.com

The post שבוע האיור 2020: עדכון קורונה appeared first on מגזין פורטפוליו.

שארל ויינברג ושי בן עמי טסים מכל מקום לשום מקום

$
0
0

יובל:

בוקר טוב שארל ושי, מה שלומכם? איך אתם מתמודדים עם כל הקורונה שמסביב?

שי:

בוקר טוב יובל, שלומנו טוב 🙂 כמו כולם הקורונה תפסה אותנו לא מוכנים: היינו לפני מסע גדול לאוסטרליה ולהתחיל לעבוד שם במשך שנה. גרנו לאחרונה בבלגיה ובאנו לארץ רק לביקור, ומפה לשם אנחנו כבר יותר מחודש בארץ אצל ההורים שלי

יובל:

וואלה. איפה באוסטרליה ובאיזה הקשר?

שארל:

בבריסביין: התקבלנו לתוכנית מתמחים ב־Hassell, משרד אדריכלים אוסטרלי בסדר גודל עולמי עם סניפים ברחבי העולם

שי:

חיפשנו במשך תקופה עבודה והם שמחו לקבל את שנינו יחד לעבודה אצלם

יובל:

נייס! אבל עכשיו כל העניין הזה של נסיעות בעולם נראה רחוק מתמיד, וגם Portable Us, פרויקט הגמר שלכם במחלקה לאדריכלות בבצלאל מהשנה שעברה, נראה לא אפשרי. אתם בטח אומרים איזה מזל שזה מאחוריכם

שארל:

הפרויקט בהחלט לא היה אפשרי השנה, עם זאת אנחנו מוצאים אותו כמאוד רלוונטי דווקא לתקופה הזו

שי:

רצינו להציף בין היתר את התלות של החברה העכשווית בתנועה תמידית ובעולם הווירטואלי, מה שפתאום מאוד מורגש

יובל:

אז בואו נלך כמה צעדים אחורה: איך התחילה העבודה, מאיפה הגיע הרעיון לפרויקט?

שארל:

מההתחלה היה ברור לשנינו שאנחנו רוצים לעסוק בתנועה בעולם שבו רשתות, בכל המובנים, הפכו להיות הקונטקסט הראשי. אנחנו כבר ארבע שנים בני זוג, מאוד אוהבים לטוס ביחד ולחקור מקומות חדשים. היינו ביפן במסגרת קורס קיץ משך 40 יום וגם יצא לנו לגור חצי שנה בבואנוס איירס לחילופי סטודנטים.

אחרי מחקר מעמיק בהיסטוריה של הניידות, כלי תחבורה שצמצמו מרחקים וזמנים, הסכמים פולטיים, חברות לואו־קוסט, תרבות הסלפי ואינסטגרם, הבנו שקיים משבר שייכות: לאן אנו שייכים ומה שייך לנו הן כבר לא שאלות שאפשר לענות עליהם בקלות. בנוסף הבנו שאם אנחנו רוצים להיות נאמנים לעכשיו, לקיים דיון כמה שיותר רחב ואותנטי, עלינו לבדוק את התופעה בעצמנו…

יובל:

אני מניח שחלק מהקוראים שואלים עכשיו: ואיך זה קשור לאדריכלות?

שארל:

אנחנו רואים באדריכלות כתחום מולטי־דיסציפלינרי. אנחנו מבינים אדריכלות כתחום חברתי ופוליטי שעוסק באיך אנשים מתארגנים ביחד במרחב

יובל:

אוקיי. אז הבנתם שאתם רוצים לבדוק את התופעה בעצמכם: מה עכשיו? איך מתקדמים מפה?

שי:

המרחב של שדות התעופה משך אותנו בגלל התנועה המוגברת של האנשים, ההתארגנות שלהם סביב הלוגיסטיקה והאופרציה של המבנה, ששואף ליעילות והספק גבוהים. סיקרן אותנו גם השימוש וההתנהגויות שהתפתחו במרחבים האלו.

שי בן עמי: אם אנחנו רוצים להבין את הקהילה הזאת, ש״בדרך מ״ או ״בדרך ל״, אנחנו חייבים להפוך להיות חלק ממנה. ארזנו את עצמנו עם ציוד מינימלי וסגרנו את הטיסה הראשונה הכי זולה שמצאנו באותו היום. המטרה הייתה לתת למנגנון של שדות התעופה, להוביל אותנו

החלטנו פשוט שאם אנחנו רוצים להבין את הקהילה הזאת, ש״בדרך מ״ או ״בדרך ל״, אנחנו חייבים להפוך להיות חלק ממנה. ארזנו את עצמנו עם ציוד מינימלי וסגרנו את הטיסה הראשונה הכי זולה שמצאנו באותו היום. המטרה הייתה לתת למערכת, למנגנון של שדות התעופה, להוביל אותנו, בשאיפה להיות דינמיים ככל האפשר מבלי לצאת מפנים השדה

שארל:

מטרת העל של המסע הייתה להבין כיצד כוחות שמפעילים תנועה ישפיעו על זוג נוסעים ועל הגוף שלהם, על הזהות שלהם ועל הרכוש שלהם במשך שבוע

יובל:

לאן הייתה הטיסה הראשונה?

שארל:

סגרנו טיסה ראשונה לבוקרשט ומשם נתנו ל״מנגנון הגדול״ להוביל אותנו משדה לשדה לפי הטיסות הזולות והאופציונליות באותו היום. בנוסף, על ידי תיעוד אינטנסיבי ושיתוף באינסטגרם, נתנו גם לעוקבים את הכח להשפיע על מסלול המסע. לדוגמה, הייתה אופציה לטוס בתשעה יורו לברלין או לוורשה. העוקבים בחרו ברלין וכך טסנו לברלין.

בעקבות המסע יצרנו יומן ומפת מסע, ומסמך נוסף שחושף את ״תשעת טקסי המעבר העכשווים״ (The 9 Transit Rituals). המסמך מציג את קהילות הנוסעים ואת ההתנהגויות השונות שנוצרות ומתפתחות ביחס לאלמנטים גנריים שנמצאים במרחבי שדות התעופה ומרכיבים אותם

יובל:

כמה טיסות ושדות תעופה עברתם בסך הכל בכמה זמן?

שי:

יצא שעברנו במשך שמונה ימים בין תשעה שדות תעופה: בן גוריון, בוקרשט, ברלין, פלמה דה מיורקה, מדריד, פריז, לונדון, בריסל, פרנקפורט ובחזרה לבן גוריון. חשוב לנו לציין שהשיתוף ברשת קרה באופן די אינסטינקטיבי: התחלנו לשדר את ההרפתקאות שלנו ואפילו הגענו ל־1,200 צופים ברגע נתון כשנקלענו לאירוע ביטולי טיסות בעקבות פעילות רחפן במסלולי ההמראה. זה קרה בסוף השבוע לפני חג המולד

יובל:

אם תשאלו אותי התגריתם ביקום, שאומר לכם עכשיו: נסעתם מספיק ב־2019! את 2020 אתם צריכים להעביר במקום אחד…

שארל:

Karma is a b*tch …

אחרי המסע הראשון והמיפוי שערכנו אימצנו שני מושגים שאנו רואים כחשובים היום: היפר־מציאות ופוסט־אמת. אנחנו נמצאים בעידן שבו לכל אחד מאיתנו יש את הכח להפיץ מידע ודאטה, שלא מבוסס בהכרח על עובדות, אנחנו רואים בתנועה מושג משמעותי בתחום האדריכלות מכיוון שהוא מאגד יחס של זמן ומרחב.

שארל ויינברג: אימצנו שני מושגים, היפר־מציאות ופוסט־אמת. אנחנו נמצאים בעידן שבו לכל אחד מאיתנו יש את הכח להפיץ מידע ודאטה, שלא מבוסס בהכרח על עובדות, ואנחנו רואים בתנועה מושג משמעותי בתחום האדריכלות מכיוון שהוא מאגד יחס של זמן ומרחב

במסע השני רצינו לבדוק איך היום, בזכות הרשת הגלובלית, אפשר להיות בתנועה מבלי להיות פיזית בתנועה על ידי יצירת תוכן אדריכלי. אנחנו מבינים אדריכלות כתחום שמייצר גם יצוג ולא רק את הדבר עצמו

יובל:

ומה היה אותו מסע שני?

שי:

אם המסע הסילוני הראשון התרחש ב־Anywhere, המסע הסילוני השני, Nowhere, יצא לדרך בסוף מאי 2019 והתרחש אך ורק במרחבים וירטואליים ודיגיטליים. כלומר, אפשרנו ליצוג שלנו לשוטט ביצוג של מקומות גיאוגרפיים. במהלך חמשת ימי המסע לא יצאנו מהדירה שלנו בתל אביב, בבידוד מוחלט ממה שקורה בחוץ, ורק שידרנו בשעות שנאמנות לזמני טיסות אמיתיים כ־300 דימויים שיצרנו משך חודשיים. הדירה הפכה לאולפן שידור

שארל:

הדימויים נוצרו על ידי הורדה של תוכן מהרשת והתאמתו למסע, ואנימציות אדריכליות שמתבססות על טקסי המעבר של המסע הקודם שבהם הדמויות שלנו הושתלו. בניגוד למסע הראשון שבו שוטטנו יחד והמסלול שלו היה אקראי, במסע השני יצאנו כל אחד בנפרד בהתבסס על תסריט מדויק, שהנחה אותנו בזמני העלת הפוסטים.

למסעות המשודרים בסטוריז של אינסטגרם נוצרה קהילה זמנית של כ־600 צופים בזמן נתון שעקבו באדיקות אחר המתרחש בשני הפרופילים שלנו (chuck_benj & shaivc). מבחינת הצופים נוצר טשטוש שלא אפשר לדעת האם המסע השני אכן התרחש: עד היום יש עוקבים שלא הבינו שהמסע היה פיקטיבי

שי:

התבססנו ממש על זמני טיסות אמיתיים, מחירים, שעות, אפילו היה לנו תוכן מוכן במידה ותתבטל טיסה או שמזג האוויר ישתנה לרעה (זה קרה בחודש מאי) אבל למזלנו זה לא קרה 🙂

הדירה בתל אביב שהפכה למפעל של איירבאס

יובל:

אז יש לכם שני מסעות, ועכשיו יש פרויקט שצריך להגיש ותערוכה שצריך להציג בה. או במילים אחרות: מאיפה הגיע הרעיון לבנות דגם 1:1 של חלק ממטוס…

שי:

הרעיון למודל נבע מהרצון שלנו להמשיך ולהשתמש בשפה האדריכלית. יש לי משיכה ואהבה גדולה למודלים ולחומרים, והיה לי חשוב לחתום את הפרויקט במודל פיזי. קראנו לו המסע השלישי, Everywhere, והוא יצא לדרך ביולי 2019 בפתיחת תערוכת הבוגרים: הצבנו אותו בחלל התערוכה בגודל אמיתי כאקספרימנט נוסף הבוחן תנועה ומעברים בין קני מידה, מדיומים שונים ומציאויות.

צילום: מיכאל שבדרון

המודל נבנה על ידי שנינו בעבודת יד במשך חודש – בחלקים טרומיים בדירה שלנו בתל אביב שהפכה להראות כמפעל של איירבאס – על ידי קבצים שבנינו דיגיטלית במחשב. גם לבנות קירות גבס עם פתח ענק עגול היה לא פחות מאתגר.

האופן שבו הוכן המודל מאפשר להסתכל על אדריכלות כקובץ שאפשר להוריד מהרשת ולהעלות מחדש במרחב. בנוסף לכך, חתך המטוס חושף את התלות של החברה הניידת בחלל בעל איכות שיא של היפר־פנים, שליטה מוגברת ובקרה על התנאים הפיזיים

שארל:

בסוף איגדנו את כל הפרויקט בקטלוג בפורמט של מגזין טיסה; מיכל סהר עזרה לנו מאוד סביב זה. היה לנו חשוב שאחרי כל תקופת הפרויקט יהיה לנו מסמך מסכם

יובל:

מה היו התגובות שקיבלתם? גם מהמרצים (מי היו המנחים שלכם?) גם מהחברים לכיתה?

שי:

המנחות שלנו היו יפעת פינקלמן ודבורה פינטו פדדה, ביחד עם האסיסטנט לירן מסר

שארל:

באופן כללי הפרויקט קיבל תגובות חיוביות, זכינו בפרויקט בפרס מייזל כפרויקט גמר מצטיין רב מחלקתי באקדמיה. מהאנשים שפנו אלינו ומהסטודנטים קיבלנו מחמאות על הפתיחות והכנות בדרך שהסתכלנו על תחום האדריכלות כיום בצורה ביקורתית ועל הצורך שלה לגשר בין מרחבים פיזייים לווירטואליים.

קיבלנו גם ביקורות שמרניות יותר: בגלל שהפרויקט לא הציע מבנה פיזי במקום גאוגרפי אחד, שגם על זה רצינו להעביר ביקורת, כי פרויקטי גמר באדריכלות רבים בסופו של דבר גם נשארים ביצוג ולא ממשיכים לביצוע מעבר לתיכנון. התחום שלנו עוסק המון ביצוג. המודל היה דווקא ניסיון לא להישאר ביצוג אלא לבנות בקנה מידה אמיתי, ולתקשר באופן ישיר עם אנשים

שי:

רצינו להראות שגם אדריכלים יודעים לבנות do it yourself ולא להישאר מנותקים ורחוקים מהפרויקט המצוי. חשוב לציין שכלל הפרויקט היה אקספרימנט אחד גדול, ושמהרגע הראשון היה לנו חשוב להתנסות בו בעצמנו ולא להסתמך על נתונים של אחרים

יובל:

ועכשיו, כמעט שנה אחרי, איך אתם רואים את הרלוונטיות של הפרויקט לימי המגיפה?

שארל:

וירוס הקורונה שינה את אורח החיים בפתאומיות, ויש להניח שימשיך להשפיע על החיים גם כשיחלוף. ממשלות הורו לאזרחים להסתגר בבתים, מדינות סגרו את הגבולות, חברות תעופה מקרקעות מטוסים ואזרחי העולם עוקבים באמצעי התקשורת אחר ההתרחשויות המתפתחות במהרה.

בתקופה זו מתקיימת תלות גבוהה של החברה במדיה, ילדים, רכים וקשישים כאחד מחוברים אונליין תמידית. הציבור המיר את הרגליו לאלטרנטיבות דיגיטליות, שמאפשרות להמשיך לנהל חיים ״שירותיים״ (לעבוד, לרכוש מזון, לשלם חשבונות, לשמור על קשר עם קרובים, ללמוד, בידור וכו׳). מרחבים בנויים התרוקנו (בתי ספר, קניונים, משרדים, וכו׳) והפונקציות שהתקיימו בהם מתבצעות בעיקר מהמרחב הביתי

שי:

הפרויקט חושף וחוקר כיצד רשת האינטרנט יצרה חברה הנמצאת בתנועה תמידית, בין המרחב הפיזי־מוחשי, למרחב הווירטואלי־דיגיטלי. הפיזי והדיגיטלי שלובים ושזורים זה בזה: שילוב זה מייצר חווית משתמש שבה אדריכלות שוכנת בתוך אדריכלות נוספת, מסוג אחר (הפיזי בתוך הווירטאולי, הווירטואלי בתוך הפיזי; הדיגיטלי בתוך המוחשי והמוחשי בתוך הדיגיטלי).

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הפרויקט מציף את השאלה האם בשלה השעה ועל האדריכלות להתמודד עם המיזוג בין שני המרחבים, במטרה לקיים איזון שווה ודינמי ביניהם, ודווקא בימים אלו אנו מוצאים את השאלה כמאוד אקטואלית

יובל:

אז לפני סיום שאלה אחרונה: אתם אופטימיים? (ובני כמה אתם בכלל?)

שארל:

שי בן 29, אני בן 25. אנחנו בתחילת דרכנו עם המון מוטיבציה להמשיך לפעול ולגעת בקהל. כנראה שחלק מהתוכניות שלנו צפויות להשתנות, ואוסטרליה כרגע בסימן שאלה, אך אנחנו משוכנעים שימשיך להיות מעניין ומאחלים זאת.

בסך הכל אנחנו משתדלים מאוד להיות אופטימיים, ורואים גם בתקופה הזאת הזדמנות להמשיך ליצור ולפעול ולהבין מה שקורה סביבינו. אנחנו חושבים שהמשבר הזה הוא בסיס להתחלות חדשות

שי:

אני גם אופטימי רוב הזמן, וברגעים שלא שארל משתדל להחזיר אותי להיות חיובי. כמו שציינו לא תכננו להתגורר אצל ההורים שלי בכפר סבא אבל כבר התחלנו ליזום פרויקטים חדשים ומתחילות לזרום אלינו אפשרויות מעניינות. אני בטוח שנזכור גם את החיובי מהתקופה ומאחלים לכולם הרבה בריאות בעיקר

יובל:

בהחלט! משהו חשוב נוסף להגיד לפי שמסיימים?

שארל:

אולי שאנחנו רואים את עצמנו כצמד ושנמשיך גם אחרי הפרויקט שלנו באקדמיה לעבוד יחד ולהתפתח. לפחות זה התכנון. אנחנו מאחדים כוחות כבר ארבע שנים ונהנים מזה מאוד

The post שארל ויינברג ושי בן עמי טסים מכל מקום לשום מקום appeared first on מגזין פורטפוליו.

מגדל העיר פינת טיימס סקוור: תלמידי בצלאל מאירים את ניו יורק

$
0
0

בפואמה My Sad Self, המשורר האמריקאי אלן גינסברג – שהיה קולו של דור הרבה לפני שהגיעו יוצרות עכשוויות והכריזו על עצמן ככאלה – כתב שורות נרגשות ומלאות אהבה, שהוקדשו לעיר ניו יורק. היה זה סתיו 1958, שנתיים אחרי שגינסברג עורר שערורייה בעקבות שירו ״יללה״ והפך לנציג דור הביט שבעט בקודמיו. 

״לפעמים כשהעיניים שלי אדומות״, תיאר גינסברג, ״אני מטפס על גג בניין ה־RCA ומתבונן בעולם שלי, מנהטן״. גינסברג התכוון לבניין קומקאסט בכיכר רוקפלר, שכונה ה־RCA עד שנות ה־80׳ המאוחרות. במרחק יריקה ממקום רבצו של גינסברג כשכתב את אותה הפואמה, נמצא טיימס סקוור. סביר להניח שהוא הסתכל לכיוון הנקודה השוקקת, ההומה והמתועשת הזו כשתיאר את תחושת הצער שלפעמים צובטת את ליבו. 

טיימס סקוור הוא אחד המקומות המשונים והשנואים ביותר בעיר ניו יורק, יעיד על כך כל תושב של הכרך. הכיכר הזו, שבה עד לא מזמן ביקרו כ־50 מיליון תיירים מדי שנה, מסמלת ביתר שאת את כל מה שמסחרי, המוני ורועש בתפוח הגדול ואולי בעולם כולו.

דן רוברט להיאני, The Orphan's Gift

דן רוברט להיאני, The Orphan's Gift; מיזם ZAZ10TS. צילום: Zdravco Cota

כשפרץ נגיף הקורונה לפני חודשיים והכה בעיר, תושביה החלו להסתגר בבתיהם והותירו את טיימס סקוור הקלסטרופובית שוממת. אך מי שבכל זאת חולף באזור בימים אלה ומרים את ראשו, יכול לראות עבודות וידאו עכשוויות, מרגשות ומעוררות מחשבה של יוצרים ישראלים צעירים, שמוקרנות בזו אחר זו ושופכות צבע ואור על הכיכר המיותמת.

איך מתחולל הקסם הזה? הכל התחיל לפני שהווירוס התפשט ברחבי העולם, כשהמחלקה לאמנויות המסך בבצלאל פצחה בשיתוף פעולה עם צילי צ׳רני, יזמית ישראלית בתחום האמנות המתגוררת בניו יורק, שעומדת מאחורי מיזם ZAZ10TS. במסגרת הפרויקט, 20 עבודות וידאו שיצרו סטודנטים ובוגרי המחלקה מתנגנות על מסך לד גדול שמתופעל על ידי הגלריה של צ׳רני, ZAZ Corner, בפינת רחוב 41 והשדרה השביעית. 

ההצגה חייבת להימשך 

שרון בלבן, אמנית וידאו וראש תחום הוידאו במחלקה, שאצרה את התערוכה, מספרת כיצד תלמידי המוסד הירושלמי הגיעו להציג במיקום הנחשק הזה. ״אגודת ידידי בצלאל ערכו בניו יורק השנה אירוע גדול, שהוקדש להתמחות הווידאו במחלקה. חלק מאירועי האגודה נערכו יחד עם הגלריה של צילי.

״כשהייתי שם לכבוד האירוע, שחלקו היה גם בגלריה שלה, פנתה אלי מנהלת הגלריה לימיי וואנג וביקשה שהמחלקה שלנו תציג תוכנית של עבודות וידאו. זה קרה די מהר: האירוע של ידידי בצלאל היה בסוף ינואר, והם ביקשו ממני לאצור תוכנית עבור סוף פברואר-תחילת מרץ״. 

המציאות שהשתנתה מהקצה אל הקצה בשל וירוס הקורונה עוררה תהיות בקרב חברי הגלריה והצוות בבצלאל ״אם להמשיך את זה לא״, מודה בלבן. ״כשטיימס סקוור התרוקנה זה פתאום ערער הכל. מה שקורה בניו יורק שובר את הלב ולראות את טיימס סקוור ככה זה השיא של זה״. 

שרון בלבן. צילום: מ״ל

בלבן: העבודות נחוות מרחוק בין כה וכה. רובנו היינו חווים אותן מרחוק, וזו אמנות שבמהות שלה היא דיגיטלית, זה לא אוביקט אלא מסך שאפשר לשדר אותו מרחוק. במובן הזה העבודות הן מאוד ברוח הזמן

לבסוף התקבלה ההחלטה ״להשאיר את זה שם כדי לתת לזה להדהד במצב המאוד מורכב וקשה הזה. מרחב עירוני נטוש הוא אחד הדברים הכי סוריאליסטיים, ויש בזה משהו מאוד מטריד. המרחב הריק הזה מעצים את השאלות שהעבודות מתעסקות איתן״. 

כשאני שואלת אותה אם היא לא מוצאת שיש משהו מלאכותי בהתעקשות להמשיך ולהקרין את העבודות בהיעדר קהל צופים שיוכל להגיב אליהן, בלבן משיבה בנחרצות ש״העבודות נחוות מרחוק בין כה וכה. לדוגמה, אצלנו בארץ רובנו היינו חווים אותן מרחוק, וזו אמנות שבמהות שלה היא דיגיטלית, זה לא אוביקט אלא מסך שאפשר לשדר אותו מרחוק. במובן הזה העבודות הן מאוד ברוח הזמן״. 

בין עיר הקודש לעיר שאינה עוצרת

העבודות שבלבן בחרה עבור הפרויקט, שנוצרו על ידי תלמידים ובוגרים של המחלקה, הן ברובן המכריע עכשוויות באופיין; הן נוגעות בצורה כזו או אחרת בתמות כמו זהות לאומית, מינית וגופנית ועוסקות במקומו של הפרט במערך העירוני שבו הוא נטוע. 

החזקות שבעבודות הן דווקא אלו שעולה מהן ניחוח על־זמני, כאלו שמבקשות לחקור סנטימנטים של שייכות, כמיהה וגעגוע. עבודה מרגשת במיוחד היא Vague Memory של שגיא חכמון, סרט קצר ונוגע ללב שבו הפריים נחלק לשניים ומציג דימויים מתחלפים של יד עלומה המקלידה על מכונת כתיבה, מצלמת פולארויד ותמונות ילדות שנראות כאילו נלקחו מאלבום משפחתי עזוב ומצהיב.

עבודתו של חכמון מעלה שאלות שהן כלליות באותה מידה שבה הן אישיות וייחודיות לו: ממה מורכב הזיכרון של הפרט ולאן הוא שייך? האם המילה הכתובה היא זו שיולדת את הדימוי או שמא המצלמה? האם הזיכרון יכול לעמוד בזכות עצמו כשהאמצעים האנכרוניסטיים לתעדו כבר לא קיימים בעצמם? האם הוא חי בתוכנו?

מאיה אלה

גל צדוק

עבודה נוספת שבולטת מאוד בקרב היצירות היא סרטו של בוגר המחלקה דן רוברט להיאני, The Orphans' Gift. הסרט הסוריאליסטי באורך המלא הוא בן 22 דקות; מובאה קצרה ממנו מוקרנת בתערוכה. הוא נע בין שני צירים לסירוגין – מגדל העיר בירושלים ובית דירות פריזאי טיפוסי. על רקע תצלום וידאו של שמי הבירה הכחולים והשלווים, דמות אישה צעירה דוברת צרפתית מביעה לפרקים התפעמות עזה מהבניין הנודע ולפרקים שנאה, תוך שהיא מכנה אותו במגוון שמות תואר מלאי בוז במבטא כבד ובשצף משעשע (״מכוער, מיושן, מרתיע, מסריח״).

בהמשך המצלמה נודדת אל גרם מדרגות עטור שטיח כבד שמצולם מנקודת מבט אווירית, המעניקה לו חזות של מבוך אינסופי. דמות נשית אחרת – האמנית בעלת הפנים האקספרסיביות יואנה בליקמן, שיצרה את הכוריאוגרפיה – ספק מתהלכת ספק מרקדת במעלה המדרגות. היא מסתובבת בבניין הצרפתי בפנים חתומות ונראית לכודה ואבודה.

ברגע קטן ועוצמתי היא נשענת על דלת אחת הדירות ומניחה עליה את פניה, אולי כדי להיטיב לשמוע את מה שמתרחש בפנים. אי אפשר שלא לחשוב על הצופה שכעת כלוא בביתו וכמה למצוא את הדרך החוצה. להיאני ברא עולם מקביל מעורער ומערער, שבו למבנים אדריכליים יש קול וסיפור חיים משל עצמם. האנשים המאכלסים אותם הם עלים נידפים ברוח, בעיצומו של מסע חיפוש בודד. 

עבודה אחרת וקלילה יותר היא ״מניפסטו״ מעלת החיוך של גל צדוק, שבה הוא נראה עטור בחליפה ועומד מול פודיום על במה. צדוק, שמתהדר במימיקה רצינית ומודעת לעצמה, מעביר ביצירה זו ביקורת פוליטית צינית כלפי מנהיגים כמו נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ או ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, שידועים בנטייתם לשאת נאומים גרנדיוזיים מלאי הבטחות. במקום לנאום כמותם, צדוק מנפח בלונים ומכווץ אותם בצורות שונות, בתנועות ידיים נמרצות המפצות על היעדר המלל. כפי שנאמר – אין כלום כי לא היה כלום. 

נגד הדימוי המושלם

בלבן מודה שהיא שותפה לשנאתי היוקדת אל טיימס סקוור, ולכן ניגשה למלאכת האוצרות בזהירות יתרה. ״חייתי בניו יורק ועשיתי את התואר השני שלי שם. ממש שנאתי את טיימס סקוור, זה באמת מקום מזעזע, מרתיע וקשה״, היא צוחקת.

״מצד שני, יש לו עוצמה שמעוררת רגשות: אי אפשר להתווכח עם זה. ובמובן הזה, היה לי ברור שהעבודות צריכות להגיב לרתיעה ולדחייה מהמקום הזה. כל העבודות שנבחרו עניינו אותי ביחס לטיימס סקוור וכקונטרה לכיכר. או שהן עוסקות בחתירה תחת הנושא של פרסום ותרבות הצריכה, או בטבע מוגבר אל מול עירוניות או משהו מאוד מקומי״. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

כשהיא נדרשת להצביע על נושא שמאחד בין העבודות בלבן טוענת שכל האמנים ״מתעסקים באותם כלים דיגיטליים של מסך ודימוי שמתקיימים שם בטיימס סקוור, בצורה הכי קיצונית. אבל הם חותרים תחת כל הדברים הכי משמעותיים בתרבות הזאת שמעודדת השתוקקות לדימויים מושלמים. 

״לדוגמה, בעבודה Eating Your Feelings של שרה להמן, יש צילום מאוד ׳סליקי׳ אבל גם כל מיני פעולות מאוד טקסיות שמתייחסות ליהדות. הדמות הנשית היא פתיינית אבל היא לא מוכרת שום דבר״. 

שרה להמן, Eating Your Feelings

יונתן סוויד, חומות

כשאני מבקשת מבלבן לבחור עבודה אחת שפרטה על מיתרי ליבה יותר מהאחרות, היא מתלבטת בדיפלומטיות. לבסוף היא מזכירה את עבודתו של יונתן סוויד, ״חומות״. היא מתגאה בעבודה ובצדק: יש בה איזון נהדר של מנלכוליה וקלילות שמקשה להסיר ממנו את העיניים.

בעבודה, גבר צעיר בלבוש חורפי נראה מהלך על חומות העיר העתיקה בירושלים, כשברקע הבירה מוארת בתאורת פנסי המכוניות החולפות ופנסי הרחוב ששופכים אור על הרחובות. בעוד שהשמש גוועת והלילה עולה, פניו של סוויד נראות בפרופיל ואפשר לזהות שמץ חיוך המצטייר עליהן. צעדיו מדודים אך בטוחים, והוא מדלג בין החומות כמעט בהפגנתיות. 

״הוא מתאר מאוד יפה איך זה היה נוף הילדות שלו, והוא הולך שם כמו משוטט עירוני״, בלבן מסבירה. ״זה משהו מאוד מקומי, היסטוריה וזמן כל כך אחרים מול טיימס סקוור. זה יצר מתח שהיה מעניין בעיניי״. 

בתום השיחה אני צופה שוב בעבודתו של סוויד. צעדיו הקלים נראים לי כאילו הם מדגישים את קלות הנעורים לעומת הכבדות הבוטה של עיר הנצח שמרצדת מאחוריו. אני מדמיינת אותו מצטרף אל גינסברג, את שניהם מדלגים על גגות ניו יורק. התערוכה צפויה להמשיך לעמוד בשבועות הקרובים, וניתן רק לקוות שתושבי העיר האהובה יוכלו לצאת ולצפות בה במהרה. 

The post מגדל העיר פינת טיימס סקוור: תלמידי בצלאל מאירים את ניו יורק appeared first on מגזין פורטפוליו.

חן הוד לנדה // Common Alien

$
0
0

רגע לפני שהעולם סגר עלינו, פתח בפני תיאטרון האינקובטור הירושלמי את דלתו לצילומי הקולקציה הראשונה של Common Alien. לא בכדי נבחר הלוקיישן הזה: החזרה לעיצוב אופנה התבשלה לאיטה אחרי תקופה של הפוגה לטובת עיצוב תלבושות לתיאטרון.

עולם התיאטרון מהלך עליי קסם משחר ילדותי ועד היום, בזכות האפשרות לצלול אל תוך מציאות חלופית, עולם של פנטזיה, ולו שנברא לרגע. גם הבחירה ללמוד במחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל נבעה בין היתר מהמקום המאפשר הזה של התפר בין אופנה לאמנות; המתח שבין בגד שמחד נלבש ישירות על הגוף כעור שני, אך מאידך מקיים חיים משל עצמו, ביטוי במובן העמוק ביותר לנבכי הנפש (או הדמות בהקשר של תיאטרון), אמצעי שבכוחו ללמד על תכונות ולהשפיע מסר.

היצירה שלי מונעת ממספר גורמים עיקריים. הראשון הוא התבוננות. בשלב המחקר, לקראת כל פרויקט, אני משתדלת להציף את עצמי בהמון דברים שייתנו לי השראה וזה יכול להיות כל דבר:משפט ששמעתי באגביות, צורת לבישה מקרית של פריט על אדם ברחוב, או אפילו משב רוח שפרע אותו והכניס בו תנועה.

הדבר השני הוא פירוק והרכבה מחדש: תמיד לשאול שאלות ולא לקבל דברים כהווייתם, להטיל ספק במציאות. למצוא בה אחיזה אבל לשנות בה סדרים. הדבר השלישי הוא חיבור בין עולמות; יצירת כלאיים – בין שני קטבים לכאורה שבמפגש ביניהם מקיימים דבר חדש, זהות חדשה או דווקא כמהלך שנתפס טבעי מבחינה אבולוציונית.

אני חושבת שאת הלך הרוח הזה ספגתי בראש ובראשונה מהסביבה שבה נולדתי וגדלתי, ירושלים – שאליה אני קשורה בעבותות – תמהיל אנושי ונופי וסמל החיבורים הבלתי אפשריים. גם בקולקציה הראשונה של Common Alien, עוד מבחירת השם למותג, יש בכלאיים האלו, כמו גם בדגמים, איזשהו רצון לעשות שימוש גבוה יותר בחומרים המוכרים והיומיומיים.

הקולקציה הראשונה מונה מספר מצומצם של פריטים, שנולדו אחרי תהליך ארוך של מחשבה ומחקר. נקודת המוצא הייתה ניסיון ליצור מניפולציה על הסווטשרט המוכר והידוע, תוך התייחסות למרכיביו, אופן לבישתו והרחבת היריעה של הגדרתו כאופנת רחוב. אמנם זהו המכנה המשותף בין הדגמים, אבל המעבר מדגם אחד לשני היה די אינטואיטיבי וההשראות אליהם הגיעו מכיוונים שונים.

לדוגמה, דגם שמתכתב עם תרבות ההיפ הופ בעל כובע במראה כפול, שממנו יוצאות שרשראות שניתנות להחלפה, מהלך שהיה נראה לי אורגני. דגם אחר בהשראת ג׳קט הבוקרים המוכר, שם השכפול במוטיב השרוכים מקבל משמעות הומוריסטית כמעט, או דגם שכולל מסיכה אפריקאית שהועתקה על בד מציור שציירתי ביד חופשית ונשזרה ידנית בחרוזים.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הייצור כולו נעשה בארץ וגם כמעט כל חומרי הגלם מכאן. יש בארץ אנשי מקצוע מוכשרים ונהדרים והמעגל הזה של ייצור מקומי שמזין את עצמו חשוב בעיניי לאין שיעור, וכעת יותר מתמיד. שלא כבעבר, אין בכוונתי לשחרר קולקציות עונתיות או לנסות ולהתאים להלך הרוח של חברות האופנה הגדולות. למדתי שהמרוץ הזה הוא בלתי אפשרי ולא נכון עבורי כמעצבת עצמאית. השאיפה היא להמשיך וליצור כל הזמן, דגמים שיהיו רלוונטים שנים קדימה ולא תלויים בטרנד חולף כזה או אחר.

התקופה הזו תפסה אותי בהשקתו של המותג מצד אחד, ובהיעלמותו של עולם התיאטרון מצד שני. הקלפים כאילו נטרפו מחדש, אבל למרות המגבלות שיש בתקופה זו, היא מוציאה דברים מעניינים מאנשים כי הם נדרשים להרבה יצירתיות; בעיקר מסקרן אותי מה יהיו השינויים שיבואו בעקבותיה.


The post חן הוד לנדה // Common Alien appeared first on מגזין פורטפוליו.

2 אוצרות מכניסות 8 אמנים למסעדה. ואז פורצת מגיפה

$
0
0

יובל:

הי איריס, הי עומר. מה שלומכן? איך אתן מסתדרות עם כל הקורונה באוויר?

איריס:

הי יובל, טוב לשמוע ממך! האמת שחייבת להודות שאני אמביוולנטית לגבי המצב החדש: הרבה רגשות סותרים. אני חשה שאני חיה במציאות מקבילה – הכל מוכר אך זר. הזמן לא מנהל אותי, מעין חופש שאליו ייחלתי תקופה ארוכה: בעיקר מאוד מתרגשת ונהנית מהזמן היקר שיש לי עם המשפחה שלי אך מתגעגעת מאוד להורים, לאחותי ולחברים.

אני חושבת רבות על המצב, מחשבת מסלול מחדש, מגננת את גינת הירק שלי, קוראת ומשוחחת עם חברים וקולגות על מצב האמנות המקומי והבינלאומי. מדי יום אני מעלה באינסטגרם עבודות של אמנים ישראלים, עבודות מוקדמות לצד עבודות נוספות שחלקן נעשה בימים אלו כתגובה למשבר הקורונה. משתדלת להניח את הדאגות בצד ומנסה בעיקר לשמור על אופטמיות יחסית לקראת העתיד הלא ברור הבא עלינו

עומר:

הי יובל! שמחה להיות בריאה לצד המשפחה שלי. באותה נשימה, זו תקופה מבלבלת ומלחיצה ואני לא תמיד מצליחה להוציא את הטוב ממנה. לפעמים יש בה משהו מניע: מתוך התסכול על פרויקטים שלא יוצאים לפועל כפי שתוכנן עולים רעיונות חדשים לחשיפה ואני חווה באופן הזה כיצד משברים יכולים גם לעודד חדשנות ויצירתיות

יובל:

אכן. נראה לי שסיכמתן יפה את התחושות המבלבלות של השבועות האחרונים. ורגע לפני שנצלול לפרויקט המשותף שלכן, אולי תגידו כמה מילים על הרקע והחיבור שלכן אחת עם השנייה

עומר:

גילוי נאות: אנחנו חברות טובות וקרובות משפחה וגם שתינו עוסקות בתחום האמנות זה שנים – נעים ומפרה לעבוד יחדו, סומכות אחת על השנייה, לכל אחת יש את המקום שלה ואת החוזקות שלה. הקשר שלנו חודש כשאיריס עבדה על הספר שלה (אמנות ישראלית עכשיו) ופנתה אלי לקבלת דימויים כשעבדתי בגלריה אלון שגב. מאז שמרנו על קשר אישי ומקצועי. לפני קצת יותר משנה איריס עזבה את קרן אאוטסט, הבן הקטן שלי נכנס לגן, כך שהתפנה לי זמן לפרויקטים חדשים.

נפגשנו והעלינו כל מיני רעיונות ומסתבר ששתינו (בלי לדעת) חשבנו על אותם דברים, בעיקר על כך שאמנים צעירים מתקשים לחשוף ולמכור את עבודתם. גילינו עניין משותף בחשיפת אמנים צעירים, בוגרי תואר ראשון ושני מדיסציפלינות שונות (אמנות פלסטית, טקסטיל, קרמיקה, גרפיקה ועיצוב מוצר), ביקרנו בתערוכות בוגרים, עקבנו אחר האמנים שמצאנו את עבודותיהם חדשניות ומאתגרות. 

אביב גרינברג, הפסקת סיגריה

שיר לוסקי, שנת שמיטה

מעניין אותנו המפגש האישי עם האמן בסטודיו והבעירה הראשונית שמלווה את תהליך העבודה שלו. אנחנו מתחברות לעשייה הזו, לראשוניות הזו, שלאו דווקא מכוונות לתערוכה או לחלל מסוים, דבר שמאפשר חופש אמיתי ביצירה. הגענו למסקנה שאנו רוצות ״לצאת מהקופסה״ ולחשוב על דרכים חדשות לקדם ולהנגיש אמנות לקהלים חדשים בחללים אלטרנטיביים ומסחריים תוך שימת דגש על תוכן, עניין וחדשנות, ובכך לסייע לאמנים בחשיפה של עבודותיהם וגם במכירה שלהן

יובל:

מה היה הפרויקט המשותף הראשון שלכן?

איריס:

שיתוף הפעולה הראשון שלנו החל בפרויקט מקסים שנקרא ״פירוקים״, אוצרות אלטרנטיבית שמייצרת במה חדשה לפירוק של תערוכה מוזיאלית, כשפעולת הפירוק פורצת את מסלול אחסנת המיצב או חלילה השמדת העבודה ומאירה באור אחר את האמן ועבודותיו עד למציאת בית חדש ליצירות.

הצגנו עבודות של האמנית הרב־תחומית ניבי אלרואי מתוך התערוכה ״תהום מריאנה״, שאצרה איה לוריא במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית. ״פירקנו״ והפרדנו את היצירה הגדולה לחלקים וליצירות שעומדות בפני עצמן והצגנו אותן בחלל ביתי: פסלים ואלמנטים שהיו חלק משני בתערוכה הגדולה ב״פירוקים״ הפכו לדבר המרכזי וקיבלן חיים משל עצמם. 

האירוע היה מאוד מוצלח, גם מבחינת מספר האנשים שהגיעו, ובעיקר שמחנו שהצלחנו להביא קהל חדש ומתעניין שאף רכש את מרבית העבודות. האירוע אמנם התקיים למשך יום אחד בלבד אך חווית הסיפוק היתה כפולה, גם לסייע לניבי במכירה – למצוא בית לעבודות – וגם לחשוף עבודות אמנות ייחודיות ואת הסיפור שלהן לקהל שלא מגיע מהתחום. בנוסף עבדנו יחדו מספר חודשים במתן ייעוץ לאוסף האמנות של מלון הסוהו־האוס תל אביב שעתיד להפתח בקרוב ביפו

יובל:

נייס. כלומר, אם אני מבין נכון, השיקול המסחרי נמצא כל הזמן, לא ברקע, אלא כחלק אינהרנטי של הפעילות

איריס ריבקינד בן צור. צילום: מיכל רובין

איריס ריבקינד בן צור: השיקול המסחרי נמצא אך ישנם עוד פרמטרים חשובים לא פחות – תוכן מעניין תוך שמירה על האינטרסים של האמנים; כיצד חושפים ומנגישים עבודות אמנות עכשוויות לקהלים חדשים; כיצד מעבירים בחלל אלטרנטיבי חוויה אחרת למבקרים מבלי להתפשר על איכות

איריס:

השיקול המסחרי נמצא אך ישנם עוד פרמטרים חשובים לא פחות: תוכן מעניין תוך שמירה על האינטרסים של האמנים; מחשבות ושאלות כיצד חושפים ומנגישים עבודות אמנות עכשוויות לקהלים חדשים; כיצד מעבירים בחלל אלטרנטיבי חוויה אחרת למבקרים מבלי להתפשר על איכות ותוכן העבודות

עומר:

אין ספק שיש כאן הזדמנות לכל הצדדים המעורבים ולא רק בפן המסחרי. ברגע שאין ניגוד אינטרסים וכולם עובדים למען מטרה משותפת – שיתוף הפעולה מבורך והוא גם יהיה מוצלח

יובל:

ברור, לא חשבתי שרק הכסף משחק פה תפקיד. ובהמשך לחללים אלטרנטיביים, חוויות אחרות, חשיפה והנגשה: איך נולד הפרויקט במסעדת TYO?

עומר:

קיבלנו פנייה מרועי ליאון – מבעלי מסעדת TYO – לפני הפתיחה המחודשת של המסעדה. רועי הביע רצון להציג אמנות בחלל המסעדה, ההצעה הגיעה בטיימינג מעולה. ראינו את החלל החדש עוד בשלביו הראשונים, בניין יפהפה לשימור בלב שכונת נווה צדק, וליווינו את תהליך השיפוץ על מנת לוודא שיש את כל הפרמטרים להציג עבודות אמנות בצורה ראויה, ולהתאימן באופן שהאמנות המוצגת לא תהיה דקורטיבית ולא ״תקשט״ את הקירות, אלא תקיים שיח מעניין ואינטלגנטי.

נגה פרחי

תום מרשק

מורן קליגר ורונן שהרבני

בעלי המסעדה גילו עניין רב בעבודות המוצעות ונתנו לנו יד חופשית לאצור את התערוכה כראות עיננו, דבר שתרם ויצר אווירה נעימה ביותר. הפתיחה החגיגית היתה אמורה להתקיים ב־20.3 בלווי פרפורמנס מיוחד ודי.ג׳יי. עבדנו מול המסעדה על ברושור מושקע שהיה מתוכנן ללוות את התערוכה – התרגשנו מאוד לקראת הפתיחה הרשמית, ואז ברגע אחד הכל הוקפא עד להודעה חדשה

איריס:

חשוב לצייין שמן הסתם לא המצאנו את הגלגל, בעולם זה כבר קורה שנים וגם בארץ (!) ישנם שיתופי פעולה רבים בין אמנים מדיסציפלינות שונות וגופים מסחריים במטרה לפנות לקהלים משיקים, שחולקים ערכים משותפים – בסיס לאקו־סיסטם חי ונושם שיוצר הזדמנויות לכל המעורבים. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

בהקשר זה אפשר לראות מלונות כמו רשת הסוהו־האוס, קורינתיה לונדון, אייס הוטל, Au Vieux Panier Marseille, מלון נורמן ויערות הכרמל; מועדוני חברים כמו ארטס־קלאב (לונדון), סוהו־האוס, The Groucho Club; מסעדות כמו The Nedאו סקץ׳ בלונדון, ביבו בהונג קונג ועוד. נכון שלא מדובר בבניית אוסף קבוע למסעדה ושהכל אצלנו בארץ קטן יותר, שמרני יותר, זוהר פחות ועם תקציבים נמוכים בהרבה – אבל עדיין חשוב לנסות ולמצוא דרכים יצירתיות למנף פרויקטים שכאלה כל עוד הם שומרים על קו אוצרותי עצמאי מעניין ובלתי מתפשר

יובל:

מאיפה מתחילים? איך בחרתן את האמנים? את העבודות?

איריס:

שאלה טובה… היה לנו חשוב שהיצירות ישקפו את מה שקורה עכשיו בשדה האמנות העכשווי המקומי, להציע שיח פורה ועירני ולהביא נקודת מבט רעננה, אחרת ממה שבדרך כלל רגילים לראות במסעדות בארץ. ומכיוון שהעבודות עומדות למכירה גם לאפשר מחירים נגישים. 

מן הסתם התייחסנו גם לעיצוב החלל עצמו, למידות הקירות ולמקומות הישיבה. אוצרות בחלל מסעדה דורשת התייחסות שונה מזו של חלל אמנות רגיל, שהרי לא מדובר בחלל ״ווייט־קיוב״ או חלל נקי, ולכן היו מספר פרמטרים שהיינו חייבות לקחת בחשבון על מנת שהעבודות ישתלבו בחלל המסעדה באופן נכון ומדויק.

יובל:

למה הכוונה?

איריס:

המסעדה מחולקת לשני אזורים עיקריים – המסעדה והבר – ובהתאם לכך גם תלינו את העבודות. באזור המסעדה תלינו עבודות מאופקות יותר שהחיבור ביניהן משתלב היטב הן בתוכן והן בנראות. באזור הבר, שהוא מן הסתם תוסס יותר, בחרנו בעבודות ״בועטות״ וצבעוניות. 

פנינו לאמנים שעם חלקם כבר היינו בקשר לפני הפרויקט וגם לאמנים צעירים שעקבנו אחר פעילותם בשדה. היה לנו חשוב שבבחירת העבודות כל עבודה תקבל את הכבוד המגיע לה אך באותו הזמן תקיים ״שיח״ עם שאר העבודות

עומר:

תוך כדי עבודה ומחשבה על תליית העבודה נוצרו קישורים מעניינים בין העבודות. לדוגמה, העבודות של אמיר תומשוב, רונן שהרבני ושיר לוסקי מתקשרות לנושא האדריכלי, לנוף אורבני: הן עוסקות בפירוק ובנייה, אסתטיקה שקשורה גם בהרס וחורבן, שיבוש של המרחב, מעבר בין דו־ממד לתלת־ממד, כל אחד במדיום שלו – תומשוב רישום וחיתוכי נייר, שהרבני וידיאו ולוסקי צילום.

אמיר תומשוב, מרחב חשוף

אמיר תומשוב, בשורת היום

אייל אסולין, דונלד

אייל אסולין, טרול

עבודותיהם של אביב גרינברג ותום מרשק, שנתלו בחלל הבר בכניסה, מתקשרות עם הרחוב וחיי הלילה, מציגות פורטרטים צבעוניים וייחודיים. העבודות שמציגה נגה פרחי מתקשרות לתרבות היפנית ומציגות ציורי קעקועים אישיים שבאמצעותם ביקשה להנציח ארכיטיפים אוניברסליים ופרטיים. הן מנכיחות חזיונות ומשאלות על גבי עורות פרוסים בהשראת אמנות הקעקוע היפנית. 

חיבור מעניין נוסף ולא מתוכנן אפשר למצוא בעבודותיו של אייל אסולין המוצגות בחלל המסעדה ומאוד רלוונטיות לתקופה. אייל מציג בתערוכה 11 רישומים העוסקים בתרבות השפע, ממצרים העתיקה ועד עתה. הרישומים הם ביקורת על תרבות זו וסמלי סטטוס המופיעים מדי יום ברשתות החברתיות: מציאות מדומה, אוטופית, שלרוב לא מתיישבת עם המציאות כפי שהיא

יובל:

האמנים הספיקו לראות את התלייה בכלל?

איריס:

חלק מהאמנים הגיעו בעצמם לחלל ואת אלו שלא יכלו שיתפנו בצילומים בזמן אמת. העבודות ניתלו כחודש לפני הפתיחה הרשמית לתקופת הרצה, כך שכבר קיבלנו פידבקים חיוביים מהאמנים המשתתפים מקולגות שבאו לבקר וגם מקהל המבקרים

עומר:

היה לנו מאוד חשוב שהאמנים יהיו מעורבים בכל התהליך החל מביקורי סטודיו ופגישות במסעדה לפני, במהלך ולאחר התלייה

איריס:

ככלל היה מעניין ונעים לעבוד עם האמנים: ערכנו ביקורי סטודיו, שוחחנו על העבודות והיתה הרגשה שסומכים עלינו (שזה תמיד נחמד ומעודד). למרות שלא מדובר בחלל קלאסי לתליית עבודות אמנות, כל האמנים ללא יוצא מן הכלל נדלקו על הרעיון וממש שמחו על שיתוף הפעולה. גם אמנים מוכרים ומבוססים וגם הצעירים שבהם, שרוצים לחשוף ולהציג את העבודות שלהם ובעיקר מאוד התחברו למה שעומד מאחורי המיזם שלנו – לחשוף את האמנות לקהלים חדשים באופן חווייתי ובסביבה ״טבעית״ ונגישה. עם חלקם ידענו כבר מההתחלה מה אנו רוצות ועם חלקם זה היה תהליך של חיפוש משותף

יובל:

אז מה עכשיו? (מעבר ללחכות שיהיה אפשר לאכול במסעדות ולראות אמנות מבלי להידבק בווירוס…). יש עוד תכניות? משהו קונקרטי? וככלל, יש לכן איזו מחשבה איך כל המגיפה הזו תשפיע על עולם האמנות בארץ ובכלל?

עומר:

מתוך הבנה של המצב החדש והרגשת האחריות על העבודות שנמצאות בחלל ללא נראות ומבקרים, שבוע לאחר המשבר התחלנו להעלות באינסטגרם האישי שלנו את עבודות האמנים מהתערוכה יחד עם עבודות מוקדמות ועכשוויות שלהם שמצאנו אותן רלוונטיות למצב, מלווות בציטוטים / מחשבות של האמנים על התקופה. הרגשנו שזה המעט שאנו יכולות לעשות. באותו הקשר יזמנו ראיון עם האמן אביב גרינברג שמציג שתיים מעבודותיו בתערוכה, בתוכנית סוכן תרבות עם קובי מידן. דווקא בימים אלו, אולי יותר מתמיד, יש חשיבות גדולה בחשיפה והצגה של אמנות ויצירה עכשווית

איריס:

לפני שהתחילה הקורונה היו לנו הרבה מחשבות וגם פניות שקיבלנו עבור פרויקטים מעניינים שאנו כרגע לא יודעות האם הם ייצאו לפועל, אך ברור לנו שהתקופה הזאת תייצר גם הזדמנויות חדשות כמו שכבר אפשר לראות, יפתחו הרבה ערוצים אלטרנטיביים להציג אמנות ובעיקר הרשתות החברתיות נכנסות כאן חזק לתמונה. אנו בהחלט מחכות לראות לאן נושבת הרוח.

אנו מדברות רבות על המצב ועל התכניות שהיו אבל מנסות להביט קדימה, לחקור וללמוד את התקופה, להסיק ממנה מסקנות ולחשוב על אפשריות והזדמנוית נוספות, ולשמור על אופטימיות. זה די ברור שהדברים הולכים להשתנות לתקופה לא מוגדרת. מצב סוראליסטי למדיי: מצד אחד המצב בכי רע, מוזיאונים, גלריות, ירידים וחללי אמנות סגורים בפני הקהל, לאמנים ואוצרים רבים נידחו או בוטלו תערוכות חשובות שהם עבדו עליהם זמן רב, יהיה קשה יותר להשיג מימון ותמיכה בפרויקטים, שוק האמנות ייפגע ואמנים רבים יישארו ללא פרנסה.

מצד שני אנו מאמינות שלמרות הכאוס וחוסר הוודאות הכלכלי נראה פריחה בתחום היצירה. אנו בקשר יומיומי עם אמנים ושומעות מהם שהם עסוקים ביצירה ועובדים בסטודיו 24/7. יש הרגשה של שחרור גדול בתחום היצירה. השבוע בשיחת זום עם מיכל רובנר ודורון סבג, מיכל אמרה משפט שמאוד אהבנו: ״משבר מוביל ליצירה, יצירה הופכת להרס, ואז בנייה מחודשת וחוזר חלילה״

עומר שני בן שחר. צילום: מיכל רובין

עומר שני בן שחר: קשה לחזות מה יוליד המשבר הזה. אם עד היום הרשתות החברתיות שימשו ככלי למינוף, הרי שהיום הם הפכו לכלי מרכזי לחשיפת אמנות, וזה מצריך חשיבה כיצד מעבירים חוויה של צפייה שכזו דרך מסך

עומר:

קשה לחזות מה יוליד המשבר הזה, בשעה שהנראות הפיזית לאמנות מוגבלת, שדה האמנות כפי שכולנו מכירים כבר פועל במתכונת שונה, אם עד היום הרשתות החברתיות ובמיוחד האינסטגרם שימשו ככלי למינוף תערוכות ומידע כללי, הרי שהיום הם הפכו לכלי מרכזי לחשיפת אמנות, וזה מצריך חשיבה כיצד מעבירים חוויה של צפייה שכזו דרך מסך.

מוזיאונים, גלריות, חללי אמנות, ירידים ובתי מכירות עברו לפעילות אונליין, יוזמים סיורים וירטואליים, שיחות ומפגשי אונליין. זה מדיום מוזר אך יחד עם זאת מרגש לראות אמן או אוצר שמשוחחים מהמגרש הביתי שלהם בפני אנשים שהם לא בהכרח מכירים באופן כה אינטימי ופתוח: ה״מסיכות״ הוסרו והכל פתאום פתאום מתנהל באופן יותר אנושי, טבעי ונגיש

יובל:

יש למה לחכות. מה עוד? משהו חשוב נוסף להגיד לפני שמסיימים?

עומר:

אנחנו חייבות לציין ששיתוף הפעולה עם המסעדה היה מחמם לב. בעלי המסעדה התרגשו לקראת המהלך וגילו עניין רב בעבודות המוצעות. היה לנו חשוב שכל הצדדים המעורבים ירגישו בנוח, שעבודות האמנים יהיו מוגנות, דאגנו להסכמי השאלה, ביטוח וכו׳. לאורך כל הדרך הכל התנהל בשקיפות מלאה מול האמנים. המסעדה ממש נרתמה לפרויקט

איריס:

לגמרי – היה באמת מחמם לב !!!! ועוד דבר אישי – שזאת התקופה הכי מפרה ומפורעת שהיתה לי בחיים – אבל מרגישה שמשהו בי השתנה ואולי לטובה 😊

עומר:

אין ספק תקופה משוגעת!

לקריאה נוספת

תום מרשק

The post 2 אוצרות מכניסות 8 אמנים למסעדה. ואז פורצת מגיפה appeared first on מגזין פורטפוליו.

נכון לעכשיו: צחי דינר, המחלקה לתקשורת חזותית, מכון טכנולוגי חולון

$
0
0

 יובל:

הי צחי, בוקר טוב. מה שלומך? ואיך אתה מתמודד עם כל הקורונה שבאוויר?

צחי:

כמו כולם, מסתפק בדברים הפשוטים 🙂 ולומד כל יום איך להתאים את ההרגלים הישנים לחדשים. (איך להתראיין בוואטסאפ לדוגמה…)

יובל:

אכן. תגיד, איך הולך עם ההוראה מרחוק? עם סטודנטים בתקשורת חזותית זה קצת יותר פשוט?

צחי:

זה היה מאמץ אדיר להעביר את כל תכנית הלימודים בכמה ימים למרחב הזה. יש קורסים שעובדים יותר טוב באופן כמעט מתבקש ויש קורסים שצריך לתכנן אותם כמעט מחדש. בכל מקרה, היה מרשים לראות את ההתגייסות של כולם, המרצים ולא פחות הסטודנטים למהלך הזה. עם כל האתגר, זה הביא לשפיות במובן מסויים

יובל:

מניח שלא ככה דמיינת את השנה הראשונה שלך בתפקיד…

צחי:

היתה לי רשימה גדולה של מטרות, אף אחת מהן לא קורונה… אבל אני אומר למי ששואל, שהעתיד עשה קיצור דרך. זה מאיר הרבה נקודות ומחזק לא מעט דברים שגם ככה התכוננו אליהם

יובל:

אז אפרופו רשימה גדולה של מטרות, בוא נלך קצת אחורה: למה בכלל רצית להיות ראש מחלקה?

צחי:

למה בכלל רציתי להיות מרצה?

יובל:

לא. ראש מחלקה. למרות שאני מניח שחלק מהתשובה זהה

צחי:

זה אכן מאוד דומה. לזה התכוונתי…

אני מניח, שזה חלק מהתפתחות וקשור למוטיבציה לעשות. הייתי מרצה שהיה לו אכפת, אז קידמתי את מסלול האינטראקטיב. המשכתי להיות אכפתי ואז פיתחתי את המעבדה לאינטראקציה. ועכשיו אני ממשיך קדימה. יש הרבה דברים שמעניינים אותי ושמח לשנות, לשפר ולפתח. זו אחריות. תמיד הייתי בחיבור בין האקדמי למסחרי, ויותר מתמיד העולמות חופפים

יובל:

תרחיב קצת על החיבור בין האקדמי למסחרי? למה הכוונה?

צחי:

בוגרי העיצוב לא יוצאים לוואקום, וכשאני מדבר על מסחרי אני מדבר על תעשייה. יש את עולם העיצוב ואת התכנים העיצוביים שנדרשים כל הזמן להתאמה. זה לא מקביל. אם זה בטכניקות, בכלים, בתפקידים, בדרישות, במודעות וכמובן במתודולוגיות. אם פעם שדה העיצוב היה מחולק באופן ברור, היום הוא מחולק לכל כך הרבה רבדים ועולמות תוכן. יש כל כך הרבה תפקידים שאפשר לעשות כמעצב במציאות הקיימת. זה מתחיל ביזמות, אסטרטגיה, מחקר, אוצרות, יצירה אישית ועד טכנאות…

יובל:

אתה יודע, יש את הדיון הקבוע הזה על לימודי עיצוב של ארבע שנים, אם זה בית ספר מקצועי או אקדמיה. איפה אתה עומד בסוגיה הזו?

צחי:

בתור מעצב, שהשנים האלו פתחו עבורי כל כך הרבה אפשריות ולא אחת ספציפית, אני מאמין שאתה קודם כל צריך ללמוד להיות מעצב, מה שיאפשר לך להיות כל מה שתבחר. עיצוב הוא תפיסה הרבה מעבר למקצוע. גם כשאני למדתי צצו מלא בתי בתי ספר לפוטושופ. וזה בסדר גמור; זה מקצועות שונים.

אתה קודם כל צריך ללמוד להיות מעצב, מה שיאפשר לך להיות כל מה שתבחר. עיצוב הוא תפיסה הרבה מעבר למקצוע. גם כשאני למדתי צצו מלא בתי בתי ספר לפוטושופ. וזה בסדר גמור; זה מקצועות שונים

ללמוד עיצוב ארבע שנים זה מהלך של חקירה, של חיפוש, של ביקורות, של התנסות, של גילוי, וכמובן של שכלול הכשרון הטבעי שהגעת איתו. בקיצור, זה סך כל הדברים: כשרון, הכשרה וכישורים 🙂

יובל:

מתי היית סטודנט? ה״צצו מלא בתי ספר לפוטושופ״ הסגיר אותך…

צחי:

סיימתי ללמוד ב־96׳ ואפילו עבדתי בזמנו בטוטאל גרפיקס, ולימדתי במקביל ללימודים שם בבית הספר, קראו לזה ניו מדיה… תכל׳ס, זה היה ה־wix של זמנו. אנשים היו מוכנים למכור כליה כדי להיות ביצועיסטים בפוטושופ שם

יובל:

קטעים. אבל תסביר בכל זאת מה זה היה טוטאל גרפיקס לטובת אלו שלא היו לפחות בני 20 ומשהו בניינטיז

צחי:

טוטאל גרפיקס היתה הבשורה: חיבור בין עולם הדפוס הישן לעולם הדפוס הדיגיטלי החדש. פתאום אפשר להדפיס מהר, לשלוח קבצים בצורה פשוטה. הייתי כרגיל בתפר. התפקיד שלי היה לפתור בעיות לכל מיני משרדי עיצוב קלאסים ומסורתיים שפתאום צריכים לעשות התאמות… לסגור קבצים לשלוח למדפסות להכין להדפסה, עולם מושגים חדש.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

תכל׳ס זה מה שאני עושה מאז ועד עכשיו. להיות בתפר ולפתור בעיות. גם כשלמדתי בחולון הייתי בחיבור בין האינטרנט שהתחיל להתחבר ועולם העיצוב המסורתי. זה נראה אתמול אבל עבר די הרבה זמן מאז, מפרויקט הגמר שלי, שהיה הראשון שעשו אי פעם בחולון ואפשר להגיד שהיה דיגיטלי ואינטראקטיבי מהתחלה עד הסוף. עניין אותי לקפוץ למים שאף אחד לא מכיר: למדתי לבד לתכנת, לא היה לי מנחה והייתי צריך ללמוד הכל לבד

יובל:

מה היה בפרויקט הזה?

צחי:

זה סיפור ארוך. אבל בקצרה – זה היה פרויקט שעשיתי עם דן תורן. פגשתי אותי במחשכי האינטרנט באותה תקופה. חיברתי בין מוסיקה וחוויה ויזואלית שניתן לצרוב אותה על דיסק מוסיקלי. תכל׳ס יצרתי פלטפורמה שמפיקה קליפים אינטראקטיבים למוסיקה; היום יוני בלוך עושה מזה קריירה… קראו לזה פעם SEE.DISC

אחרי הפרויקט שאלו אותי אם אני רוצה לבוא ללמד. שאלתי את מה ללמד? אמרתי שאפילו אני לא יודע מה עשיתי שם 🙂

צחי דינר. צילום: שרון כרמי

יובל:

קטעים. ומאז? ספר בכמה מילים מה עשית ב־25 השנים האחרונות…

צחי:

משם נשאבתי לכל עולם ה־dot.com: חברתי לשני שותפים בארץ והקמנו חברה בסן פרנסיסקו בימים השמחים של האינטרנט. היה משרד שם ומשרד בארץ שפיתח מוצרים דיגיטליים. זו היתה תקופה מרתקת. המון יוזמות מופרכות ופנטסטיות וחויה של פעם בחיים, מעט מאוד ידעו אבל היה פוטנציאל. עבדתי עם hbo: פיתחנו את האתר האינטראקטיבי הראשון של סקס והעיר הגדולה, אלי מקביל, פוקס אינטראקטיב ועוד מלא ניימדרופינג

יובל:

עד מתי זה היה? ולאן המשכת?

צחי:

עבדתי שם עד 2001, ואז בארץ המשכתי עם כל תחום הווידאו והטלויזיה. עבדתי (עם איתן ברטל) על המיתוג של ערוץ עשר, תחילת הדרך של הוט וה־VOD, ערוצי משחקים, מיתוג ערוצים ומה לא. איך אפשר להפוך את הקופסה הטיפשה ליד הטלויזיה למשהו יותר אינטראקטיבי.

ב־2003 הקמתי עם שותף את סטודיו בלורה. היינו אחת החברות הראשונות שהתחילה לעבוד עם מכשירי מובייל. זו הייתה תקופה מעניינת של שוב, טכנולוגיה חדשה, פיתוח מתודולגיות של עיצוב מוצרים דיגיטליים בזמנים של חוסר ידע; הכל היה חדש. ליווינו ארגונים ענקיים במעבר לעולמות דיגיטליים: מבנקים וחברות ביטוח ועד סטארט־אפים ויזמים. הקמנו צוותים שידעו לעבוד עם יזמים. היו לנו המון לקוחות מעניינים: פלאפון, וויז, tmobile, יס, חברות מהודו ומסין. עד שמכרנו 🙂

בשנים האחרונות הייתי שותף בכמה סטארט־אפים. אני מלווה גם היום פרויקטים ולקוחות בפרויקטים מעניינים. עובד הרבה בשוויץ. מעצב, משתתף בתערוכות. לומד ובימים אלו מתכנן את הדוקטורט שלי בפילוסופיה ואסתטיקה, ומשתדל להיות אבא טוב לשלוש הבנות שלי

הלכתי ללמוד פילוסופיה כי המחקר תמיד סקרן אותי, בעיקר עולם התופעות ואיך אנחנו מפרשים את העולם; כמו בעיצוב. היום מה שמעניין אותי ואני עוסק בו הוא הנושא של כישרון ופוטנציאל: מה היתרונות שלנו כבני אדם מול אלגוריתם, מה המעמד של כישרון. האם אפשר לבנות מכונה כישרונית? בדומה למבחן טיורינג אבל של עיצוב

יובל:

לאיזה כיוון הולך הדוקטורט? מה מעניין אותך לחקור?

צחי:

הלכתי ללמוד פילוסופיה כי המחקר תמיד סקרן אותי, בעיקר עולם התופעות ואיך אנחנו מפרשים את העולם; כמו בעיצוב. היום מה שמעניין אותי ואני עוסק בו הוא הנושא של כישרון ופוטנציאל: מה היתרונות שלנו כבני אדם מול אלגוריתמים, מה המעמד של כישרון. האם אפשר לבנות מכונה כישרונית? בדומה למבחן טיורינג אבל של עיצוב

יובל:

וואלה. לגמרי רלוונטי לתפקיד…

איתי שץ, קורונה טיימס

אלכסיי אסטפייב, קורונה טיימס

יובל:

אז אם לחזור למה שכתבת מקודם, שיש לך הרבה דברים שמעניינים אותך ושתשמח לשנות, לשפר ולפתח: מה היית רוצה לשנות ולפתח בתכנית הלימודים במחלקה, עכשיו כשזו האחריות שלך

צחי:

כמו שאמרתי קודם, חייבים להפוך את חווית הארבע שנים לרלוונטית: אם זה באופן הלימוד, אם זה בתכני הלימוד וכמובן בכלים השונים. מאחר ואנחנו המכון הטכנולוגי, יש הזדמנות טובה להשתמש בטכנולוגיה באופן יותר אינהרנטי. המחלקה בשנים האחרונות עשתה את הפיבוט שלה והדגישה את העולם האינטראקטיבי ופיתוח המוצרים כחלק אינטגרלי בתפיסת העיצוב. מאחר וארבע שנים הן גם הרבה זמן וגם מעט באותה נשימה כדי לתת הרבה כלים, צריך לסנן מה חשוב ומה פחות.

חייבים להפוך את חווית הארבע שנים לרלוונטית: אם זה באופן הלימוד, אם זה בתכני הלימוד וכמובן בכלים השונים. מאחר ואנחנו המכון הטכנולוגי, יש הזדמנות טובה להשתמש בטכנולוגיה באופן יותר אינהרנטי

קשה כמובן לדעת מה יהיה בדיוק עוד ארבע שנים אבל אפשר לנצל את הזמן בלשאול שאלות שקשורות לחברה ותרבות, לטכנולוגיה: איך עיצוב מגדיר את עצמו ומתפתח בעולמות האלו. חשוב מאוד להישאר עם היסודות של העיצוב והבנה של עולם עיצוב שהוא יציב, אבל להבין שהשימושים והפוטנציאל שלו מתפתחים. יש לנו קורסים חדשים שנכנסים לעולמות וירטואליים, מחקר בתחומים האלו

יובל:

מה לדוגמה?

צחי:

קורס עיצוב בעזרת רשתות נוירונים: איך מעצב לומד לעבוד עם טכנולוגיה כדי לפתח דברים חדשים לגמרי, מקצרים תהליכים כדי להביא למוצרים. אנחנו מאפשרים למעצבים לשלוט וללמוד כלים כדי לייצר חוויות חדשות. יש לנו קורסים משותפים עם אקדמיות בחו״ל שיחד איתן משתפים בידע ובונים סביבות וירטואליות למפגש

יובל:

תסביר מה זה אומר עיצוב בעזרת רשתות נוירונים?

צחי:

תראה, לפני הרבה שנים, בחור בשם ליקלידר (licklider) כתב מאמר שהיה פתח לכל העולם שאנחנו מכירים. קראו לו Man-Computer Symbiosis, ובגדול הוא ניסה להגיד שתפקיד המכונה הוא לא רק לייצר עבורנו אלא ליצור איתנו. והיום יש לנו רשתות שלומדות לבד להבין דברים. אלגוריתמים היום מקצרים תהליכים ומציעים אין־סוף פתרונות. מצד שני, הם מאפשרי גם למעצבים שאין להם מושג בתכנות לבנות אבות־טיפוס של הרעיונות שלהם במהירות

יובל:

אני עדיין לא בטוח שהבנתי מה זה אומר קורס עיצוב בעזרת רשתות נוירונים…

צחי:

אני אתן לך דוגמה. רשת נוירונים מנסה לדמות חשיבה אנושית, לחפש הקשרים כל הזמן ולתת פרשנות. בקורס הזה קבוצת סטודנטים בנתה אפליקציה בדומה לוואטסאפ, שאתה לא יכול לשלוח אמוג׳י של רגש אם אתה לא באמת מרגיש. איך הם עשו את זה? הם לימדו את הרשת מה זה אומר רגש, איך נראה חיוך, מה זה פרצוף עצוב.

ברגע שלימדת את הרשת מה אתה רוצה שהיא תדע מאותה רגע אתה יכול לתכנן איתה מוצרים. במקרה הזה, רק כשבאמת חייכת, האפליקציה הציגה חיוך… רק כדי להציג רעיון ולדבר על עולם רגשות ואותנטיות. ללא רשתות נוירונים בלתי אפשר לייצר משהו כזה שיעבוד

יובל:

עכשיו יותר ברור…

זיו גלברג, קטלוג אנליזה

הדר הרשקוביץ

יובל:

אתה יכול לתת עוד דוגמה קונקרטית לשינוי / שיפור / פיתוח שאתה רוצה ליישם או שכבר קורה?

צחי:

תראה רק התחלנו והגיע הקורונה… אבל אנחנו יודעים שאנחנו רוצים לצייד את הבוגר שלנו בארגז כלים רחב ולאפשר לו להסתקרן ככל האפשר, בלי להזניח את היסודות. אנחנו משלבים תכנים גם מעולם של עיצוב תעשייתי לדוגמה, כשאנחנו מדברים על אוביקטים חכמים, ואנחנו לא מפחדים ללמד גם קוד ככלי לפיתוח יכולת עיצובית.

אנחנו עוסקים בנרטיב, בדינמיות של סיפור; בהבנה שעיצוב זה לא מופע חד פעמי אלא עם המון נקודות מגע. אנחנו מטפלים בעיצוב גם ברמה החברתית, עם שיתופי פעולה בקנה עם גופים רלוונטים בארץ. עוסקי ביזמות, בממשקים עתידיים, באימג׳־מייקינג

יובל:

אז יש לי עוד שאלה: פעם עיצוב גרפי היה תחום שיחסית היה קל לתחום אותו, והיום זה עולם ומלואו עם נקודות השקה כמעט לכל תחום אחר של עיצוב. עד כמה חשובה או קריטית (או אפשרית בכלל) ההעמקה, או שבתואר ראשון צריך לתת כמה שיותר כלים לרוחב?

צחי:

אני מאמין שדווקא בעידן של חוסר ודאות זה לא חד משמעי. צריך לתת יסודות עיצובים ואנחנו משקיעים בזה המון, עם מרצים מצויינים בכל תחום. לאורך ארבע השנים יש המון פרקטיקה מצד אחד. אם מישהו ירצה לדוגמה ללכת ולהיות מעצב אפליקציות, הוא יהיה בזה מצויין.

אבל המטרה היא להיות פתוח גם לשינויים ולאפשרויות שיצוצו. מה שהכי גורם לי נחת זה דווקא לראות בוגרים שלנו מצליחים בכל מיני תפקידי עיצוב חדשים שהם לא למדו, אבל היו מספיק פתוחים ועם יכולת לקפוץ אליהם

אנחנו לגמרי מתכתבים עם המציאות, לא מנסים להיות עם הראש בעננים אלא לבחון דברים מלמטה ולא לפחד גם מספקולציות. הפרויקטים והיוזמות הכי מעניינים היום בשוק הם של אנשים שהגיעו מתחום העיצוב והיה להם חזון ויכולת ניתוח של מעצבים. אנחנו רוצים שהמעצבים שלנו ישתלבו בתכנון ועיצוב חוויות, גם אונליין וגם אופליין, שמחוברות ביניהם. זה במיוחד מעניין בימים האלו. אנחנו משתמשים במידע כעוד חומר, כמו עץ לכיסא. דאטה זה אנטי־חומר הכי חומר שיש

אנחנו לגמרי מתכתבים עם המציאות, לא מנסים להיות עם הראש בעננים אלא לבחון דברים מלמטה ולא לפחד גם מספקולציות. הפרויקטים והיוזמות הכי מעניינים היום בשוק הם של אנשים שהגיעו מתחום העיצוב והיה להם חזון ויכולת ניתוח של מעצבים

יובל:

לגמרי! מה עוד? מה עוד חשוב להגיד שלא אמרת לפני שמסיימים?

צחי:

זו תקופה סופר מעניינת ומאתגרת, דומה לימים של המצאת המצלמה במאה ה־19. שנים של אמנות קלאסית הגיעו למשבר, כולם האמינו שזהו, הכל נגמר, ותראה מה קרה עד היום לאמנות: פריחה היסטרית. כך, גם בעיצוב, אסור לנו להיטפל רק לעולם של הכלים והמכניקה, למה ללמוד עיצוב כי יש את הכלי הזה או הזה. אנחנו רק בהתחלה של הגדרה מחודשת של פרקטיקות ופתרונות עיצוב שלא חלמנו עליהן.

לכן דווקא עכשיו הכי חשוב לא להפסיק ללמוד. לא משנה איפה ואיך. להמשיך ליצור ולא רק לייצר

The post נכון לעכשיו: צחי דינר, המחלקה לתקשורת חזותית, מכון טכנולוגי חולון appeared first on מגזין פורטפוליו.

מה אפשר ללמוד ב־2020 מאדריכלות לעניים?

$
0
0

״מכיוון שהצעותיי נוגעות בעיקר לאיש הכפר הייתי רוצה להפנותן לו לבדו״: כך כותב האדריכל המצרי חסן פתחי בהקדמה לספרו ״אדריכלות לעניים – ניסוי במצרים הכפרית״, שפורסם לראשונה בשנת 1969, בצרפת. בגוף ראשון ובשפה כנה וקולחת מגולל פתחי את קורותיו של פרויקט גורנה החדשה, פרויקט בנייה כפרית שהופקד בידיו על ידי רשות העתיקות במצרים ושבו עסק בשנים 1945-48.

מטרת הפרויקט הייתה להעתיק את מיקומו של הכפר גורנה, שנשק לבית הקברות בתבאי, ליד לוקסור. בתוך כך המיקום זימן לתושביו הזדמנות מפוקפקת ״להתפרנס״ מקרבת קברי המלכים והאצילים, וליתר דיוק מקרבת האוצרות שנטמנו בהם יחד עמם.

הספר – שלאחרונה יצא לאור בהוצאת אסיה (תרגום: מיכל שליו) בשיתוף עם עמותת מרסל לקידום אמנות ותרבות – הוא מסמך אדריכלי שמתעד תהליך תכנון. אך, לצד מידע מעשי הכולל טבלאות חישובים והסברים אדריכליים טהורים, שזורים בו מידע היסטורי, אנתרופולוגי וגיאוגרפי; ניתוחים סוציולוגיים של תפיסות תרבותיות, חברתיות ופוליטיות; תובנות פסיכולוגיות על מערכות קשרים אנושיות; דברי הגות פילוסופיים; ואנקדוטות אישיות ממפגשיו של פתחי עם אנשי המקצוע והתושבים המקומיים שעבדו עמו ולצדו בתהליך הבנייה. 

לכבד את המסורת שפולשים לתוכה

פתחי, שנולד ב־1900 ומת ב־1989, תכנן במהלך חייו כ־160 פרויקטים במצרים ובעולם, ולצד עיסוקו בתכנון אדריכלי שימש כמרצה באקדמיה ונודע גם כמחזאי, משורר, ממציא, צייר ומוזיקאי חובב. הטקסטים הרהוטים בספר, שאינם נרתעים מאמירות ביקורתיות חריפות, משרטטים את דמותו כאדריכל מודרניסט־הומניסט שאחז בתפיסה חברתית שמקורה, כך נראה, בילדותו וברגישותו.

הוא נולד באלכסנדריה למשפחה מבוססת, שבהיותו ילד עקרה לקהיר. אביו, שהיה בעל אחוזות, סלד מחיי הכפר, בעוד אימו, שנולדה בכפר, נהגה לספר לו על ילדותה בסביבה הכפרית וסיפוריה הציתו את דמיונו. כשהמשפחה נסעה לחופשות קיץ באלכסנדריה נהג פתחי הילד להתבונן מבעד חלון הרכבת באיכרים המעבדים את אדמותיהם, והמראות שהצטלבו עם סיפורי אימו הילכו עליו קסם בפשטותם.

כאדריכל צעיר שעבודתו הפגישה אותו עם המציאות הכפרית, שהתבררה לו ככעורה ושונה בעליל מהאידיאל שנרקם בדמיונו, הוא אמנם התפכח מהקסם, אך ההתפכחות רק העצימה את רגישותו לנושא וניתבה במידה רבה את דרכו. עשייתו האדריכלית, שהעמידה את האדם במרכז, חתרה לשיפור רווחת חייהן של אוכלוסיות כפריות ולחיפוש אחר פתרונות דיור עבורן, ובתוך כך לאדריכלות שצומחת מהקונטקסט שבו היא מתקיימת, תוך כיבוד העבר ושימוש בחומרים טבעיים ובטכניקות בנייה מסורתיות. 

״הרס מכוון של מסורת בחברה מסורתית במהותה כמו החברה הכפרית הוא סוג של רצח תרבותי, ועל האדריכל לכבד את המסורת שהוא פולש לתוכה״, כותב פתחי, שראה במסורת בסיס ערכי ואף הכרחי להתפתחות, והתנגד להשפעות תרבותיות זרות. הוא הפנה עורף לחומרים חדשניים ולטכנולוגיות חדשות, וגיבש פרשנות משלו למודרניזם שעל ברכיו התחנך בעת לימודי האדריכלות באוניברסיטת קהיר.

פרשנותו הכליאה את המודרנה עם מודלים אדריכליים מסורתיים לכדי שפת תכנון המכילה את שניהם, כפי שניסח זאת: ״רציתי לגשר, במידת האפשר, על התהום הפעורה בין אדריכלות עממית לבין אדריכלות של אדריכלים. רציתי ליצור חיבור יציב וברור בין שני מיני האדריכלות האלה בעזרת מאפיינים המשותפים לשניהם, שהכפריים יוכלו למצוא בהם נקודת התייחסות מוכרת ולהרחיב מתוכה את ההבנה שלהם את החדש, והאדריכל יוכל לבחון בעזרתם את נאמנות עבודתו לאנשים ולמקום״. 

תכנון גורנה החדשה התנהל כפרויקט קהילתי משותף ונשען על שימוש בלבני בוץ, חומר טבעי־מקומי שעורר בפתחי עניין כבר בשנותיו הראשונות כאדריכל ושאותו נהג לשלב בתכנוניו, ובכלל זה בבתי עשירים. העיתוי שבו נקרא לתכנן את הפרויקט, מיד לאחר מלחמת העולם השנייה והחוסר שנוצר בעטיה בפלדה ובעץ, היווה לדידו הזדמנות לתרגם באופן מעשי ורחב את אמונתו בחומר ובאיכויותיו.

הדבר אף איפשר לו להחיות טכניקות בנייה עתיקות ללא שימוש בחומרים שחסרו: הוא התחקה אחר שרידי אדריכלות נובית, שממנה שאב השראה לשילוב אלמנטים מבניים, דוגמת קמרונות שנבנו ללא תמוכות מכל סוג שהוא, ולצורך זה הסתייע במיומנותם של בנאים מקומיים שהכירו את ״חוכמת הבנייה״. 

לתכנון של פתחי קדמו מחקרי שטח מדוקדקים שביצע, על מנת שיתאים לצרכי האנשים שלו נועד, כקהילה וכפרטים. במסגרת זו הוא אף הציע פתרונות תעסוקה חדשים (פיתוח מלאכות יד), כחלופה לדרכי הפרנסה הקלוקלות – שוד קברים – שהיו נחלתם קודם לכן.

דרכו של פתחי בגורנה החדשה לא הייתה קלה: הפרויקט עורר התנגדויות ובעיות בירוקרטיות ונוספות ובסופו של דבר הוא נאלץ לעזוב אותו בלי שהשלים אותו. אך ההד שיצר תכנונו פורץ הדרך זיכה אותו בשנת 1980 בשני פרסים נחשבים: פרס אגא חאן על מפעל חיים, ופרס הקיום הנכון (Right livelihood), המוענק בשבדיה לארגון או לאדם בעבור פועלם לפתרונות בעיות עולמיות בתחומי הבריאות, זכויות אדם, פיתוח בר קיימא ועוד. 

תפיסה אינטואיטיבית

״אדריכלות לעניים״ נכתב שנים לפני שאדריכלות בת־קיימא הפכה להיות נושא חם בשיח האדריכלי והתרבותי, ולפני שמושגים כמו חורים באוזון, התחממות גלובלית או התדלדלות משאבים טבעיים חדרו לסדר היום. הספר, שתורגם עד היום ל־20 שפות, נחשב לטקסט המשמעותי ביותר שנכתב בנושא תכנון מקיים, ועם זאת, ספק רב אם זו הייתה כוונתו של פתחי.

בשנים שבהן גורנה החדשה תוכננה ונבנתה, תכנון מקיים עדיין לא ״חודד״ והוגדר כנושא בפני עצמו, וסביר להניח שהחשיבה המקיימת שבה נקט בתכנון נבעה מהבנה אינטואיטיבית־מושכלת של העומד בבסיסה; כזו שהיטיבה לאמוד לעומק את מכלול הנתונים שהציבו הפרויקט וסביבתו: הפיזיים (חומריים, אקלימיים וכד׳), האנושיים והכלכליים, ולטוות על בסיסם מענה תכנוני כולל.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

מאז שנכתב הספר חלף זמן רב, אך התכנים שהוא מכיל – הן האדריכליים־מקצועיים והן הפילוסופיים־סוציולוגיים־פסיכולוגיים – עדיין רלוונטיים, והיום אף יותר מתמיד. גלית סיון, בנאית אדמה וחוקרת תרבויות בנייה בבוץ, שהייתה העורכת המדעית של הספר, מביעה תקווה שהוא ישפיע על הבנייה מחומרים טבעיים בארץ, שעם קצת הדרכה, לדבריה, מאפשרת לאנשים לבצע אותה בעצמם.

״פתחי האמין שהאנשים הם שצריכים לבנות את בתיהם, ובספר אף מציין תקווה שהייתה לו, שהוא יעורר גל של בנייה עצמית״, היא מסכמת. ״תקוותו אמנם נכזבה, אבל אולי היום, כשהעולם חווה משבר, וחזאי הטרנדים גורסים שבין השלכותיו צפויה האטה שתכוון לפשטות ותגביר את ערכו של ה׳עשה זאת בעצמך׳, תקבל דרכו את משנה התוקף שראוי לה״. 

The post מה אפשר ללמוד ב־2020 מאדריכלות לעניים? appeared first on מגזין פורטפוליו.


שלושה פיינליסטים ישראלים בתחרות ITS 2020

$
0
0

אהרון גניש, מיכל שרה וורקה ונועה ברוך הם שלושת הפיינליסטים הישראלים בתחרות ITS בתחום האופנה לשנת 2020. השלושה נבחרו על ידי International Talent Support מתוך למעלה מ־600 פרויקטים שהוגשו לתחרות מ־60 מדינות. 

נושא התחרות השנה, Here We Belong, עסק בשייכות למקומות, לתרבויות, לקהילות, אך בעיקר לאנושות. ״בתקופה זו, יותר מתמיד, קהילה זו מדגימה את מחויבותה, את עמידותה, את תחושת השייכות שלה ואת היצירתיות שמניעה ומעוררת אותה, כמפתח בסיסי לפתוח את תיבת האוצר של עתידנו״, כתבו מארגני התחרות. ההכרזה על הזוכרים שתוכננה להתקיים בחודש יולי נדחתה לאוקטובר בעקבות משבר הקורונה.

אהרון גניש. צילומים: גיא נחום לוי

קולקציית ״לא תשתוק!״ של אהרון גניש נשענת על פרויקט הגמר שלו מהמחלקה לעיצוב אופנה בוויצו חיפה, בשילוב של מספר דגמים שנעשו במסגרת חממת המעצבים של מפעל הפיס. גניש יצר אינטרפרטציה מחודשת בהשראת הפסוק מספר דברים ״לא יהיה כלי גבר על ולא ילבש גבר שמלת אשה״. הקולקציה נכללת גם ברשימת הפיינליסטים בקטגוריית האמנות בתחרות של מותג השעונים סווטש.

״אחת התופעות הבולטות במגזר החרדי היא החיים בצל ההשתקה״, כתב גניש בדברי ההסבר לפרויקט. ״ילדים ונערים מוטרדים ונאנסים מידי יום, וקולם אינו נשמע. כילד שגדל במשפחה חרדית חונכתי בתלמודי התורה ובישיבות גבוהות. היה זה הרב של הכיתות הגבוהות שהחליט לטפח אותי ולעשות אותי חברותא שלו מידי ערב… ערב אחד, בזמן הלימוד הרגשתי מחנק עמוק. את היתר ניתן להסיק.

״הקולקציה משקפת את התהליך הרגשי שעברתי מעיניו המתבוננות של ילד דרך הטלטלה הרגשית, הנקמה וההשלמה. יותר מכל, העבודה היא הצעקה היומיומית שלי לקיים את הדיבר האחד־עשר: לא תשתוק״.

נועה ברוך. צילומים: דניאל ז׳קונט

קולקציית ״רטרופרספקטיבה״ של נועה ברוך, מהמחלקה לעיצוב אופנה בשנקר, מבוססת על השוואה בין מחברת גזרות בת 50 שנים שהוכנה בעבודת יד על ידי סבתה, לבין תוכנות הדמיה בתלת־מימד לייצור גזרות, שבהן משתמשים מעצבים בימינו. במהלך ההשוואה עלה עניין הממד – בעוד שהמחברת אפשרה לה להביט על הגזרות בצורה שטוחה, התוכנה אפשרה התבוננות על הדמיות מנקודות מבט רבות ושונות. הסתכלות מזוויות שונות על אותו הבגד הניבה מראה שונה לחלוטין מרמת הסילואטה הכללית ועד לפרטים הקטנים כמו הפרינט, הכיס והכפתור. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

מכאן הגיע הרעיון של עיצוב בגדים מחוייטים שיוצרים אשלייה של פרספקטיבה, כלומר שגם אם בוחנים אותם מנקודת מבט פרונטלית, הם נראים כאילו שמסתכלים עליהם מזווית אחרת. הגזרות והצבעים בפרויקט שאובים מתוך מחברת הגזרות ופרינטים בהשראת זרם ה־אופ־ארט.

מיכל שרה וורקנה. צילומים: עדי סגל

קולקציית רדי־טו־וור של מיכל שרה וורקנה, אף היא מהמחלקה לעיצוב אופנה בשנקר, עוסקת בנושא איבוד המסורת בעידן המודרני, ובפרט בערך העבודה. הקולקציה עוצבה בהשראת סדרת צילומים של הצלמת ג׳קי ניקרסון בשם Terrain. סדרה זו מתעדת יום עבודה טיפוסי של חקלאים ממדינות שונות באפריקה הרחוקה מהמודרניות. 

החקלאים חיים בצורה מסורתית ויש להם כבוד וערך לעבודה הפיזית ולחיבור לטבע ולמשאבים הטבעיים שלו.  מתוך חיבור זה נוצרת אסתטיקה חדשה. בעיצוב הקולקציה לקחה וורקה אלמנטים מאסתטיקה זו ותגרמה אותם בצורה מודרנית הרלוונטית להיום. היא בחרה בצבעוניות מרעננת תוך כדי שילוב חומרים פשוטים שבהם משתמשים החקלאים במהלך עבודתם היומית, כמו יוטה סינתטית פרומה, חבלים עבים מלופפים כאמצעי חיבור ומוטות עץ. הצלליות בקולקציה גדולות ודרמטיות והדגמים מלווים ברצועות ארוכות היוצרות אלמנט של קשירה. הקולקציה מלווה באביזרים כמו תיקים גדולים העשויים משמשוניות וכובעים דרמטיים.

The post שלושה פיינליסטים ישראלים בתחרות ITS 2020 appeared first on מגזין פורטפוליו.

בידוד רזידנסי: אם כבר לבד אז שיהיה ב־BIDUD

$
0
0

חגית:

הי תמיר ונוי, מה שלומכם? איפה אני תופסת אתכם בימי סוף הסגר?

נוי:

אנחנו בטוב, מובטלים אבל לא מפסיקים לעבוד… כרגע נמצאים בבית של אמא שלי במושב, ברחנו מהדירה הקטנה שלנו ברמלה ברגע שהיינו יכולים. פה במושב אנחנו עדיין די מרגישים בהסגר, אולי קצת מנותקים. אבל כולם כל הזמן אומרים לנו שזה הסוף – אז כנראה זה הסוף?

חגית:

מי יודע? נקווה לטוב. מה רמלה, לא הייתם בלונדון?

תמיר:

חיינו בנפרד במהלך השנתיים האחרונות, נוי התגורר ברמלה וסיים תואר שני באמנות בבצלאל ואני למדתי (ועדיין לומד) פיסול ב־RCA בלונדון (The Royal College of art). ברחתי מלונדון כשהייתי בשיא העבודה על תערוכת הגמר שלי, השארתי הכל מאחור וחזרתי לארץ בסוף מרץ, רגע לפני שהתחיל ההסגר. נוי בטוב ליבו היה מוכן להיכנס איתי לבידוד של שבועיים

תמיר ארליך ונוי חיימוביץ׳

מתוך הפרויקט של אלהם קורני בבידוד רזידנסי

חגית:

וכאן נוצר הקשר בינינו – קיבלתי מייל מתמיר שאומר – ״נכנסנו לבידוד ואנחנו מזמינים אמנים לרזידנסי״ – מאז עברו כמעט 40 יום וכמעט 40 אמנים, נכון?

אגב, המילה בידוד בלועזית quarantine מקורה באיטלקית מימי מגיפת הדבר. בוונציה היו מחייבים אנשים וסחורות בבידוד על אחד האיים הקטנים למשך 40 יום (quaranta)

תמיר:

לא היינו מתנגדים לעשות את כל הפרויקט מאיזה אי בודד 🙂

נוי:

נכון, אנחנו כרגע בשבוע השישי של הפרויקט, קצת הזוי לחשוב שעברנו כמעט 40 פרויקטים ועבדנו עם מעל ל־40 אמנים (אם סופרים את כל שיתופי הפעולה). בכל מקרה זה מרגיש הרבה יותר, אולי כי הזמן זז כאן קצת אחרת. אני מאמין שזו תחושה שהרבה אנשים שותפים לה עכשיו

אפשר אולי לקרוא ל־BIDUD פרויקט אוצרותי, אבל חשוב לנו לציין שאנחנו לא כל כך רואים את עצמנו כ״אוצרים שלו״. אנחנו אוהבים לעבוד עם אנשים, זה חלק מהפרקטיקה שלנו

חגית:

מסכימה, הזמן קיבל איכות נוזלית משהו. וזה באמת מאוד אינטנסיבי – עשיתם פרויקטים של אוצרות בעבר?

תמיר:

יצא לי לאצור מספר תערוכות כאמן־שותף וגם כשהייתי סטודנט בתואר הראשון בבצלאל הקמתי יחד עם קבוצת סטודנטים נוספים את המגזין האינטרנטי (הנפלא) ״קומה 6״ של המחלקה לאמנות.

אפשר אולי לקרוא ל־BIDUD פרויקט אוצרותי, אבל חשוב לנו לציין שאנחנו לא כל כך רואים את עצמנו כ״אוצרים שלו״. אנחנו אוהבים לעבוד עם אנשים, זה חלק מהפרקטיקה שלנו בסטודיו ואנחנו אוהבים שיתופי פעולה. בידוד הגיע דווקא מהמקום הזה ולא מהמקום הלעיתים ארכאי של יחסי אמן אוצר. ובאמת ב־BIDUD המשתתפות ברזדנסי הם/ן אמניות במובן שיצירה היא מלאכתן – ולכן הפרויקט כולל אמניות פלסטיות, לצד אוצרות, כותבות, אקדמיות ומשוררות

חגית:

התחלתם לבשל את זה עוד לפני שתמיר נחת? מה חשבתם כשיצאתם לדרך, ואיך הפרויקט השתנה ביחס לציפיות?

נוי:

הרעיון עלה ממש יום לפני שתמיר הגיע לארץ. מרגע שהוא הגיע נתנו לעצמנו שבוע לנסות להבין לאן הפרויקט הזה יכול ללכת ואיך הוא הולך להתבצע. ידענו שאנחנו עומדים מול רגע של משבר, שכמובן הוא גלובלי אבל גם מאוד אישי. זה היה מבחינתנו רגע עם פוטנציאל כפול – הוא יכול להוביל לתגובה מהירה ומדויקת אך באותה מידה לקיפאון ושיתוק. ובאמת הרבה מחברינו האמנים העידו על קושי גדול ליצור ולהיות אקטיביים בעקבות השינויים הקיצוניים, הנתק הפיזי מהסטודיו ולעיתים גם ריחוק מהנושאים עליהם עבדו.

אנחנו גם הרגשנו ככה, הפרויקט שתמיר עזב בלונדון היה סייט־ספספיפיק עבור ה־RCA ואני בדיוק נכנסתי לסטודיו חדש במוזיאון יפו תחת הרזידנסי של ״אתר״. זה מצחיק כי בדיוק עבדתי על פרויקט שקשור להתמודדות עם חרדת סוף העולם, אישיו שמלווה אותי במהלך חיי. ואפילו על הפרויקט הזה היה לי קשה להמשיך לעבוד לאור המצב

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

תמיר:

משם עלה הרצון למצוא דרך להתמודד בעצמנו עם הקושי ביצירה וגם לעזור לאחרים. הצורך הראשוני והבסיסי מאוד שעליו רצינו לענות הוא – עיסוק. וזה היה קל, ב־BIDUD מתחילת ההסגר אנחנו עובדים במשרה מלאה, הפרויקט דורשני ואינטנסיבי. אבל הצורך השני והחשוב יותר הוא לייצר מרחב שבו יוצרות יכולת לשתף את העשייה שלהן בתקופה הזו – והייתה נכונות מטורפת וישר התחלנו לעבוד.

בשבועות הראשונים הפרויקטים של המשתתפים היו יותר מיידיים וכללו תגובות מהירות למצב המשתנה, ואני חושב שזה בערך הכיוון שאליו ציפינו שהפרויקט ילך. אפשר עכשיו לומר בדיעבד, ומבלי להכליל, שבהתחלה הפרויקטים עסקו יותר ב״איך אני מתמודדת עם המשבר״, כלומר מה קרה לסטודיו שלי ואיך הייתי צריכה לשנות הפרקטיקה שלי ביחס למה שקורה, וב״מהי האמנות שלי ביחס למשבר?״, כלומר האם גם העבודות הקודמות שלי יכולות באופן מסויים להתנסח מחדש ולייצר סוג של טענה אמנותית ביחס למה שקורה עכשיו.

עם הזמן התחילו להופיע פרויקטים שמגיבים בצורה יותר ישירה ומנוסחת לאורח החיים הנוכחי ולשינויים האסתטיים או הפוליטיים שאנחנו חווים בימים אלו. בשבוע האחרון אפשר לומר שקרה שינוי נוסף, אנחנו רואים פרויקטים שאפילו מפלרטטים עם הסוף, כמו בפרויקט של רות פתיר ״בלדה מוקדמת לסוף המגפה״ (בתרגום) או אפילו בפרויקט של המשורר אלכס בן־ארי שפותח ב״יום העצמאות. ימים אחרונים של בידוד״. מעניין, גם ביחס לזה שהסוף עדיין לא מאוד ברור

ניר הראל

יעל פרנק

מיטל אבירם

חגית:

איך נבחרו האמניות.ים? אתם בחרתם? היו כאלה שפנו אליכם?

נוי:

כשהתחלנו לא ידענו מה תהיה ההיענות, איך המשתתפות יגיבו ואיך הפרויקט יראה. לכן פנינו בהזמנה פתוחה למספר יחסית גדול של אמנים.ות שאנחנו אוהבים, שרצינו לעבוד איתם ושחשבנו שהפורמט יכול להתאים להם או לאתגר אותם. היה מספר גדול של פניות להשתתפות אבל לצערנו לא היינו מסוגלים לשלב את כולן. אולי בעתיד, אולי בגלגולים אחרים של הפרויקט

תמיר:

אולי להוסיף, שחוסר הידיעה בנוגע לאיך האמנים יגיבו ומה הם ירצו להציג לא הפסיק בשום שלב, שכן התנועה של הפרויקט היא יומיומית; לפעמים אנחנו לא יודעים מה יעלה לאתר ממש יום לפני. זה מלחיץ אבל זה גם מרגש ודורש מאיתנו סוג מסוים של יצירתיות

חגית:

אני מציגה את האתר/פרויקט שלכם כחלק מהרצאה שלי בשבועות האחרונים על אמנות בימי קורונה – בהקשר של יוזמות ופעולות של אמנים. יפה בעיניי שזו פעילות דינמית ויומיומית ואני מניחה שזה דורש הרבה תקשורת ותחזוקה – אולי גם עריכה והכנה לנראות מול קהל.

במקביל לעבודה מול אמנים ומשתתפות אחרות, אתם נמצאים בקשר גם עם הקהל שלכם? מיהו הקהל הזה?

תמיר:

תודה רבה, זה באמת דורש הרבה תקשורת בינינו וגם עם המשתתפות. אנחנו עובדים כמו משרד שבו אנחנו יחד מאיישים את כל התפקידים, מעיצוב ועד הפקה ועריכה. כל אמן.ית מגיעה עם דרישות אחרות וצרכים שונים ביחס ליצירה שלה וכפרויקט אקספרימנטלי שמנו לעצמנו למטרה שהוא יהיה עבור ולמען המשתתפות. אנחנו מנסים להתאים את עצמנו לרצונות שלהן, לייעץ, לראות איפה אנחנו יכולים לעזור או לפעמים להוסיף לפרויקט, אבל בלי להתערב יותר מידי. חשוב לנו לשמור על המיידיות של הפרויקט והחוויה הכנה בגוף ראשון

נוי:

הקהל משתנה יחד עם האמנים. אחד הדברים המיוחדים בפרויקט שהוא כל הזמן גדל ומשתנה – כי בכל יום מצטרפת יוצר.ת אחרת. אנחנו כל הזמן מופתעים מהתגובות שאנחנו מקבלים מהקהל, מכיוונים שונים. אני מתאר לעצמי שזה נע בין משפחות וחברים של המשתתפים, אמנים או כל מבודד חובב אומנות. יש מאות מבקרים בכל יום, לפעמים פחות מ־500 ובימים טובים מגיע גם ל־1000

חגית:

לא רע בכלל. החלטתם מראש שלא להציג בעצמכם או שפשוט מצאתם את עצמכם עסוקים מדי?

תמיר:

בהתחלה האינסטינקט שלנו אמר שלא. חשבנו שאולי נעשה משהו בסוף, אבל ניתן לזמן להכריע. עם הזמן, גם ככה אנחנו משקיעים מאמץ ויצירתיות, ולמרות שאנחנו רוצים להעביר את העבודות של האמנים בצורה בלתי מתווכת אנחנו מוצאים דרכים שונות להביע את עצמנו, וזה מאוד מאתגר ומהנה. לפעמים זה בווליום נמוך מאוד, אבל בשבילנו זה שיעור שאנחנו לא תמיד משיגים בעבודה שלנו בסטודיו

חגית:

איזה יום הוא הפייבוריט של כל אחד מכם? וברור לי שתגידו שאת כולם אתם אוהבים, אבל אין מקום לכולם. אני אתחיל: אני מחבבת במיוחד את היום של ניר הראל, כי הוא חי ברשת ומשתנה מול העיניים; את הפרויקט המורכב מאוד של ליאור זלמנסון; ואת ההומור הסרקסטי והבידור של מיכאל מושונוב ושירן קריכלי – רשימה חלקית בהחלט

תמיר:

הרשימה שלך מצויינת. מהצד שלנו אולי נוי יתחיל, במיוחד בגלל שכמעט כל יום הוא מצהיר מחדש שזה הפרויקט האהוב עליו… 😉

נוי:

מכיוון שיש קשת כזאת רחבה של מדיומים – מכתיבה לציור, לווידאו – קשה לשים את האצבע. אני יכול לומר שפרויקטים אישיים תופסים לי יותר את הלב, כי יותר קל להזדהות איתם בתקופה הזאת וזה כמעט מרגיש לי כאילו זה פרויקט שלי.

לדוגמה, הפרויקט של מיטל אבירם ״קריאת כיוון״ שמציג חלקים מספרים מהספרייה האישית שלה שבהם היא מסמנת עם פוסט־איטס ורודים קטעי קריאה ספציפיים, ויוצרת נרטיב חדש לצופה. פרויקט פשוט מאוד ומרגש מאוד. מצד שני, אני נמשך לפרויקטים שלקחו את הפורמט הדיגיטלי יותר לאקסטרים כמו של ניר וליאור שציינת ושל איתמר שטמלר. אז באמת התקלת אותי פה 🙂

ליאור זלמנסון

עידו גורדון ואריאל נרונסקי

תמיר:

בלי באמת לבחור, אהבתי מאוד את המהלך שעשתה קרן גולדברג, שכתבה טקסט נדיב וכן. היא שיתפה את נקודת המבט שלה ביחס לתנועות המתרחשות כרגע בעולם האמנות בעקבות המשבר ואיך זה משפיע על היחס של מוסדות ויחידים ליצירה. היא לא פוסחת על הספציפיות שבכתיבה עבור הפרויקט BIDUD עצמו, איפה זה פוגש אותה כמבקרת אמנות ולא כאמנית המשתתפת בפרויקט שבכותרת שלו מכריז ״אמן אחר בכל יום״, והתוצאה רפלקטיבית ומיוחדת.

אולי זה קצת אגואיסטי מצידי לבחור בזה, אבל למה לא. גם הפרויקט של אורי הולבן היה מיוחד: זו הפעם הראשונה שעשינו מופע בלייב מהבית (שלו). היה נחמד לראות את הקהל החי, ולקחת את העניין הזה של ספונטניות צעד אחד קדימה. נוצר מרחב מאפשר להתנסות, לטעות ולדבר, שזה עבורי חלק מהותי מהפרויקט כולו

תמיר: אנחנו לא מנסים להחליף חלל פיזי או לייצר תערוכות בחללים דיגיטליים אינסופיים – כל הפרויקטים שמתארחים בבידוד לוקחים בחשבון את המדיום ומגיבים לו

נוי: התקופה הזאת יצרה היפוך – אנחנו אמנם בודדים בבית, אבל הרשת הפכה להיות סוג של מפלט מהבדידות לטוב ולרע

חגית:

אתם חושבים שזה ייחודי לתקופה ולמגיפה שפקדה אותנו, או שזה סימון של כיוון חדש בעולם האמנות?

תמיר:

אם מדובר בהצגה של אמנות בפלטפורמה דיגיטלית, זה נושא מעניין. הוא ללא ספק ייחודי לתקופה שפקדה אותנו, אבל אני מקווה שישפיע גם על העתיד של עולם האמנות. כלום לא יחליף את הרגע של חוויית האמנות בלייב, פיזית, אבל העובדה שמוזיאונים ומוסדות אמנות בכל העולם פתחו את התכנים, השיעורים והארכיונים שלהם להמונים – זה אירוע יוצא דופן מבחינת שוויון הזדמנויות לכל מה שקשור לידע ותרבות. אותי אישית זה מרגש ואני בטוח שזה יכול לעצב את האופן שבו חווים, מבינים ומדברים על אמנות.

שמענו הרבה התנגדויות לפורמטים האינטרנטיים מצד אמנים וצופים, בטענה שזה מצמצם את האמנות; שגם רגע של חוסר מעש חשוב עבור אמנים, ואולי עדיף להתמסר למציאות הזו עד שיעבור זעם. אני חושב שמה שמיוחד ב־BIDUD זה שהוא לא מנסה להיות דבר שהוא לא.

אנחנו לא מנסים להחליף חלל פיזי או לייצר תערוכות בחללים דיגיטליים אינסופיים – כל הפרויקטים שמתארחים בבידוד לוקחים בחשבון את המדיום ומגיבים לו בצורה כזו או אחרת – המסך הוא המסר והגלילה היא היצירה. כך שגם אצלנו מדובר ברגע שבו צופה חווה אמנות בלייב – רק המדיום הוא שונה. מה שעוד ייחודי הוא שתחת השינויים הקיצוניים, הרגע הזה קורא לכל אחד ואחת מאיתנו לחשוב על המקום של העשייה שלה בעולם, על הצורה שבה היא עובדת, ולהגיב (או לא) בהתאם

נוי:

אני חושב שעניין הבידוד הוא אכן מהותי פה והוא משתלב עם הפלטפורמות הרשתיות באופן טבעי. הרי עוד לפני המגיפה כולנו הרגשנו וחווינו ״בדידות״ במיוחד ביחס למדיה – אם את מאוד פופולרית ברשת זה לא אומר בכלל שאת לא בודדה מאוד במציאות.

התקופה הזאת יצרה היפוך – אנחנו אמנם בודדים בבית, אבל הרשת הפכה להיות סוג של מפלט מהבדידות לטוב ולרע. BIDUD הוא פרויקט שמותאם לרשת, זה בדי־אן־איי שלו, וזה משפיע גם על התוכן של הפרויקטים. אנחנו כל הזמן מלרלרים על השאלה האם נעשה אחר כך תערוכה פיזית או לא.  

של BIDUD אפשר לאצור מספר לא מבוטל של תערוכות פוטנציאליות שהייתי שמח מאוד לבקר בהן. אבל להמיר את הפרויקט לתערוכה פיזית זה קצת כמו לתרגם תערוכת ציור לאותם קירות דיגיטליים, רק הפוך. אם נעשה משהו בסגנון, זה יהיה חייב להיות שונה בתכלית מ־BIDUD כפי שהוא נראה

חגית:

יש לכם אוצר קטן ביד, שהוא גם קפסולת זמן. ומה עכשיו, כשמתחילים להרגיש את הסוף, אתם רוצים להמשיך או לעבור הלאה?

תמיר:

לגמרי. מההתחלה אנחנו כל הזמן שואלים את עצמנו מה הערך של כל הדבר הזה כמכלול? התשובות כל הזמן משתנות, אבל אנחנו תמיד באמונה שעם הזמן וההתרחבות היום יומית, הפרויקט יציע תגובה רחבה וייחודית לתקופה זו ולמערכת היחסים שמתקיימת בה בין יצירה־אמן־צופה

אורי הולבן

רות פתיר

נוי:

אנחנו מתכננים להמשיך לפחות עוד שבועיים ואז לעשות הערכה מחדש. אנחנו זקוקים ומחכים מאוד להפסקה אבל במקביל מאוד קשורים ל־BIDUD ורואים בו פרויקט שלא יהיה קל להמשיך ממנו הלאה כל כך מהר.

היו לנו הרבה תוכניות לעתיד, ביולי אנחנו אמורים להתחתן, באוגוסט היינו אמורים לטוס לרזידנסי של חצי שנה באוניברסיטת ג׳ינדל בדלהי, ושם לעבוד על הפרויקט המשותף הראשון שלנו כצמד (עכשיו הוא כבר לא יהיה הראשון). יש כרגע תחושה שהעתיד מבוטל וכל עוד יש חוסר בהירות קשה לקבל החלטות ביחס לסוף של BIDUD, אנחנו רוצים לתת לו לגדול ולהשתנות יחד עם המציאות

חגית:

בניגוד לנוי, שמייצג את מאמיני סוף העולם, אני שייכת למאמינים שעוד מעט יהיה בסדר (אם כי אולי לא כולנו נהיה כאן לראות את זה). אאחל לכם מזל טוב והתחדשות מהירה של התוכניות. משהו חשוב לסיום, שלא נחמיץ?

נוי:

תודה רבה, היה תענוג. חשוב להדגיש של־BIDUD יש ארכיון ותמיד אפשר לחזור ולעשות בינג׳ לכל הפרויקטים שלא ראיתם.ן אז אולי נסיים בזה 🙂 וכמובן תודה ענקית לכל היוצרים והיוצרות שהשתתפו ועתידות להשתתף בפרויקט

The post בידוד רזידנסי: אם כבר לבד אז שיהיה ב־BIDUD appeared first on מגזין פורטפוליו.

הרשימה המשותפת // 7.5.2020

$
0
0

קול קורא לאמני הפריפריה

תכנית הרזידנסי של ארטפורט מרחיבה את פעילותה בקיץ, ומזמינה שני אמנים מהפריפריה להתארח בחודשים יוני-יולי 2020. הקריאה פתוחה לאמנים המתגוררים במרחק של 100 ק״מ ויותר מתל אביב, המעוניינים לעבוד בסטודיו ולשהות במרכז למשך מינימום של שלושה ימים בשבוע. במסגרת התוכנית יזכו שני אמנים למגורים בדירה ביפו וסטודיו בבניין ארטפורט, לצד מלגה של 2,500 שקל לכיסוי הוצאות, נסיעות ופיתוח פרויקט. לפרטים מלאים והגשת בקשה.

בניין ארטפורט. צילום: נועם פריסמן

פאלפ. צילום: כריס האריס, סרטי פיסטשיו

 דוקוסטרים – דוקאביב לייב מהבית

פסטיבל דוקאביב עולה לרשת – באירוע הקרנות ומפגשים אונליין, ב־23-13 במאי. במסגרת ״דוקוסטרים״ יוצגו סרטי דוקו מהעולם, סרטי ביכורים ישראלים וגולת הכותרת תהיה שיחות עם במאים ויוצרים – שיתקיימו לייב אונליין. הפסטיבל יתקיים באתר פסטיבל דוקאביב בכל שעות היום, בתשלום סמלי. כל הסרטים הבינלאומיים מתורגמים לעברית. הפסטיבל תומך ביצירה מקומית וכל ההכנסות מצפיות בסרטים הישראלים יועברו ישירות ליוצרים.

הפסטיבל כולל הקרנת בכורה של הסרט ״קינגמייקר״ של הבמאית לורן גרינפלד, המספר את סיפורה המרתק של הרודנית הפיליפינית (ואספנית הנעליים הידועה) אימלדה מרכוס. במאית הסרט תשתתף בשיחת וובינר מיוחדת. הסרט ״מאורת הזאבים״ זוכה פסטיבל סאנדנס, של הבמאית קריסטל מוסל (אף היא תקיים וובינר); הסרט ״פאלפ: סרט על אהבה, מוות וסופרמרקטים״, שנחשב לסרט פולחן; ״הסרט השמח״ של מעצב העל סטפן סגמייסטר – בתוספת ראיון אונליין שיערוך עימו עורך פורטפוליו, יובל סער.

סרטי הביכורים הישראלים שיוצגו הם: ״אנג׳ליקה״ של דן פאר; הסרט המדובר ״גולדה״ של שגיא בורנשטיין, אודי ניר ושני רוזנס; ״הדברים הקטנים״ של הבמאית מיכל אהרונסון; ״זונה כמוני״, על סחר בנשים בישראל, של יעל שחר ושרון יעיש; ״ילדי האשראם״ של יהונתן אופק ועוד.

יבגני מרמן במעבדה. צילום: מל

גבריות במעבדה: יבגני מרמן

המעבדה – חלל האמנות הנסיוני שמוביל האוצר שרון תובל, בחסות רשת ישרוטל, נפתחת מחדש מחר (שישי, 8.5) ומעלה מיצב ציורים מותאם חלל של יבגני מרמן, שעליו עמל בחודשיים האחרונים. המהלך BROTHERHOOD עוסק בגבריות או נכון יותר באחווה הגברית, אך לא בהנגדתה לנשיות, אלא כחוויה אנושית עצמאית. השימוש בצבעי ספריי זוהרים, לצד משיכות מכחול ארוכות ועבות של שמן ואקריליק, מבליט אך גם פוצע את הדימוי המצוייר. 

מרמן, נולד וגדל באוקראינה ולמד בבית ספר לאמנות בקייב. המשיך ללימודי וידאו־ארט בבית ספר לאמנות חזותית בניו יורק, עבר להונג קונג, שם התגורר ויצר מספר שנים (והוא אף מיוצג בגלריות בניו יורק ובהונג קונג). כיום הוא עובד ויוצר בתל אביב. ציוריו הנאו־אקספרסיוניסטים, מאתגרים בצבעוניותם את חושיו של הצופה, הן מבחינת התוכן, המרקמים הבשרניים, והצבעוניות העזה. התערוכה תהיה פתוחה בסופי שבוע.

דוד דובשני ברו ארט. ציור דיגיטלי

עידו גורדון ברו ארט. צילום: מל

שאטל ברו ארט – עכשיו התערוכה

גלריה רו ארט פותחת מחר (שישי) את התערוכה הקבוצתית שאטל – פרוייקט ליווי אמנים בתחילת דרכם שנעשה לראשונה בגלריה בהשתתפות עידו גורדון, דוד דובשני, דאנה טנהאוזר, יואב פיש, נגה פרחי ומיה פרי, ובאוצרותה של מיה במברגר. הפרויקט נפתח בתערוכה מתגלגלת שבה כל אמן קיבל שבוע לשהות ולעבוד בגלריה בעודה פתוחה למבקרים. תוצרי שבוע העבודה של כולם (וכן תקופת עבודה ממושכת של מיה פרי באתר שהקימה בתקופת ההסגר, במקום עבודה בגלריה) הצטברו לתערוכה שתיפתח מחר, 8.5. 

בלב התערוכה עומד המפגש בין האמנים ויצירתם לבין קהל הגלריה, שבטרם הקורונה הוזמן לפגוש אותם בעת שהם עובדים, ואף לקחת חלק בתהליך היצירה. במקביל, נבחן המנגנון בתוכו התערוכה פועלת – גלריה מסחרית המזמינה אמנים צעירים לעבודה והצגה שיתופית ואישית בתנאי מעבדה.

The post הרשימה המשותפת // 7.5.2020 appeared first on מגזין פורטפוליו.

״בשביל האמנות״: קרן חדשה לתמיכה באמנות בפריפריה

$
0
0

״בשביל האמנות״ קרן חדשה שיסדה קבוצת תורמים עצמאית, תפעל לקידום יוזמות אמנות – תתמוך בתערוכות יחיד, תערוכות קבוצתיות, אירועי אמנות ייחודיים והפקת קטלוגים בחללי אמנות מוכרים ללא מטרות רווח, הנמצאים בפריפריה. ביניהם, מוזיאונים פריפריאליים, גלריות ציבוריות מוכרות בפריפריה, פסטיבלים ואירועי אמנות מובילים המתקיימים הרחק מן המרכז. פניות לתמיכה יתקבלו על פי הקריטריונים המפורטים באתר הקרן, החל מה־15 במאי ועד ה־30 ביוני 2020, עבור פרויקטים שימומשו עד סוף שנת 2021. התמיכה מיועדת לאמנים ישראליים בלבד ולפרוייקטים חדשים.

״עשינו מיפוי של גופי אמנות פעילים בפריפריה – ויש עשרות שיכולים להתאים למטרות התמיכה של הקרן. גם אמנים יכולים להגיש בקשות, אבל קודם כל נקדיש מחשבה לפעילות של גופים״, אומרת ורד אילני, יו״ר הקרן. לצד אילני נמנים על מייסדי הקרן שרון ברנדס, נירה יצחקי (גלריה שלוש), קלודין גלנט ואלי ארלוק. ההחלטה על הקמתה נבעה מרצון לצמצם את הפערים בין עולם האמנות שבמרכז לזה שבמרחב הפריפריאלי, ובמטרה לקדם את נוכחות האמנות החזותית בפריפריה, לתמוך בה ולעודד את יצירתה.

״הקרן תשים דגש על תמיכה בפרויקטים חדשים ומשמעותיים לאמן.ים ולגוף המארח, המבטאים חידוש או מהווים פריצת דרך בדרכו האמנותית של האמן, ונוצרים במיוחד עבור חלל התצוגה. הבקשות יבחנו על ידי ועדת מיון מקצועית הכוללת אוצרים מובילים״.

הקרן ​״בשביל האמנות״ נוסדה על בסיס אגודת הידידים של בית הספר לאמנות וחברה במכללת ספיר, שפעילותו הצטמצמה בהיעדר תמיכה ממשלתית. הקבוצה החלה לפעול ולתמוך בבית הספר כבר ב־2008 וכעת החליטה להרחיב את תשומת ליבה לתחומים וגופים נוספים של אמנות בפריפריה. ״נמשיך לתמוך בספיר, אבל כעת הרחבנו את היריעה״, מבטיחה אילני.

סיגל קוצקוביץ', תעתועים 2014. צילום מסך מאתר הקרן בשביל האמנות

הקרן מונה כיום כ־70 תורמים – רובן נשים – המרימים תרומה שנתית של 2,500 שקל. תורמים חדשים יכולים להצטרף לקבוצה. בתמורה לתרומתם יוזמנו תומכי הקרן לכ־10 מפגשי אמנות אקסקלוסיביים אצורים במיוחד עבורם, שיתקיימו לאורך השנה ומעמיקים את היכרותם של התומכים עם עולם האמנות החי והבועט, אנשי מפתח בתחום ועם המנגנונים הפועלים מאחורי הקלעים של חללי התצוגה המוכרים. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

מראשית דרכה אגודת הידידים של ראתה חשיבות עליונה בשילוב כוחות בין מרכז ופריפריה ובהגברת המודעות לקיומה ולחשיבותה של עשייה אמנותית באזורי ספר ועימות. אגודת הידידים בחרה לתמוך בבית ספר זה הן בשל היותו בית הספר היחיד לאמנות באזור הדרום, והן בשל הרצון לסייע לתושבי האזור בהתמודדות עם עימות מתמשך ועם מצב ביטחוני לא יציב.

בין הפרויקטים שיזמה וקידמה אגודת הידידים בספיר: פרויקט מלגות בכ־80 אלף שקל בשנה; השתתפות וייצוג ביריד האמנות ״צבע טרי״; תערוכות בגלריה בקיבוץ בארי ובגלריה של בית הספר ספיר בשדרות; ​תערוכת בוגרים שנתית בגלריה שלוש בתל אביב, אגודת הידידים מימנה נסיעות לחללי אמנות במרכז והרצאות של אמנים ומרצים בכירים כדי להגביר את חשיפת הסטודנטים לתכנים אמנותיים.

​בין הבוגרות הבולטות של בית הספר אשר אגודת הידידים תמכה בקידומן המקצועי: זווידיתו יוסף סרי (2014); דנה הראל (2014); סיגל קוצ׳קוביץ׳ (2014); מורן אסרף (2017) ועוד.

The post ״בשביל האמנות״: קרן חדשה לתמיכה באמנות בפריפריה appeared first on מגזין פורטפוליו.

חוזרים לגלריות: מה קורה // נגה פרחי

$
0
0

מי? 

נגה פרחי, בת 32, תל אביב.
אתראינסטגרםפייסבוק 

סטטוס זוגי?

בזוגיות מאושרת עם נסיך חיי.

מה בצלחת?

פירות העונה.

צלם צל. צילומים: מ״ל

צפרירים, מתוך פרויקט הגמר. צילום: מיכאל שבדרון

איפה ומתי אפשר לראות את העבודות שלך ומה כדאי שנדע עליהן לפני שאנחנו רצים לשם? 

בתערוכה ״שאטל״ בגלריה רו ארט, שנפתחה אתמול (חמישי, 8.5) בעיכוב של חודשיים, אני מציגה שתי עבודות מיצב של רישומי צללים. התערוכה היא חלק מפרויקט מתגלגל של יצירה מיוחדת למקום שאצרה מאיה במברגר, אוצרת הגלריה, ויחד איתי מציגים עידו גורדון, דוד דובשני, יואב פיש, דאנה טנהאוזר ומיה פרי.

רישומי הצללים שלי התחילו כתיעוד של נוכחות פיזית בחלל, בהמשך נבעו מתוך הרישום עצמו, ולבסוף התחברו אל צילם האמיתי של פסלים ואלמנטים שמיקמתי לצידם. אני הייתי השנייה ברצף המוזמנים ב״שאטל״, מהלך אוצרותי של מאיה, שלפי הכללים שקבעה, התערוכה נוצרת בדרך של תגובת שרשרת: כל אמן יוצר בחלל הגלריה במשך שבוע ומוסיף על עבודתם של קודמיו, וכך נרקמת והולכת התערוכה. בעבודות שלי יש התייחסות פורמליסטית וכוריאוגרפית לתנועה שמזמין המיצב של עידו, ששהה לפני בחלל.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

העיסוק בגוף, בעדותו, בריקון ובהפשטה שלו, מלווה ומעניין אותי מאז תערוכת הסיום של לימודי בבצלאל. שם ציירתי את בבואת צילי שהתפרסה על גבי הרצפה, הקירות ותקרת הגלריה, לצד קליפות נשלים ועורות מקועקעים שיצרתי. מספר ציורי קעקועים שלי מוצגים בתערוכה במסעדת TYO באוצרותן של איריס ריבקינד בן צור ועומר שני בן שחר, שעתידה להיפתח בקרוב. עבודות נוספות עתידות להיות מוצגות בקרוב, אך עדיין קיימת אי ודאות עקב המשבר. אני מקווה ומאחלת שנתאושש במהרה, stay tuned.

איזה אמן מפורסם פגשת ואיך היה? 

אם אפשר לבחור לעצמי מפגש שכזה, הייתי שמחה לביקור סטודיו ולאיזה קומזיץ על שפת הים עם קאתרין בראדפור, אמנית שהציור שלה מרגש אותי מאוד.

מהו פרויקט החלומות שלך וכמה כסף צריך כדי לממן אותו? 

הפנטזיה הכי קסומה שלי היא בכלל לטפח גן גדול, בוסתן עצי פרי ופסלים, פרחים ומטפסים. מבוך אורגני, שבמרכזו בריכת צמחי מים וסלעים מכוסי טחב. לפני שהקורונה הכתה בנו החל להירקם שיתוף פעולה עם חבר לקראת תערוכה זוגית עתידית. אנחנו חולמים גדול, אז יש לנו מה לעשות עם כמה עשרות (צנועות) של אלפי שקלים.

מה פריט הלבוש האחרון שקנית?

טייץ. טוב גם לאימונים, גם לריקודים.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים לחצו כאן

The post חוזרים לגלריות: מה קורה // נגה פרחי appeared first on מגזין פורטפוליו.

סטודיו החבורה: ״עוזרים לטובים להיראות טוב״

$
0
0

יובל:

הי אלעד, מה קורה? איך אתה והחבורה עוברים את ימי הקורונה?

אלעד:

בהרבה מידות כמו כולם – בין להשתגע בבית לבין עבודה ולחפש איך להיות חיוניים. בגלל שלכל אחד מאיתנו יש תפקיד בתנועה (אנחנו קוראים לזה ״משימה״) אז כל אחד קצת אחרת – אני לדוגמה מרכז פרויקט של קהילות צעירים שנקרא רוג׳ום, אז עסקתי הרבה בלהעביר את הפעילות שלנו לאונליין, אבל חוץ מזה – כולנו מעצבים יחד ולחוד בתקופה הזו פרויקטים שמתקשרים איך לא – למשבר הקורונה ומתמודדים עם ההשלכות שלו.

לדוגמה, עיצבנו יחד מין תת־מותג לארגון תוצרת הארץ של התאחדות הסטודנטים – בגלל שהם במעבר לתנאי סגר הם התחילו פרויקט של פעילות בתוך הבניינים שהפעילים גרים בהם, אז הפכנו את זה מתוצרת הארץ לתוצרת בית 🙂

ומעבר לזה – כולנו מעצבים למגירה ולשם השפיות, וככה קצת התחיל הפרויקט של GiveArt

יובל:

רגע לפני GiveArt, כתבת תפקיד בתנועה: תסביר למה הכוונה?

אלעד:

בתנועה שלנו – דרור ישראל – לכולם יש משימה אחת או כמה שהוא רוצה, שקשורה בחינוך או עשיה חברתית: מהדרכת נוער דרך עיצוב גרפי לדוגמה 🙂 בחבורה עצמה יש רכזי הדרכה, מורים, חברים שהם יותר בצד הניהולי של דברים, ועוד.. חוץ מזה בתקופה הזו יש הרבה עשיה שקשורה במצב, אז הרבה מאיתנו נותנים ימי התנדבות בכל מה שקשור בעזרה לנפגעי המשבר – זקנים, משפחות במצוקה ועוד. ויש גם סצינה של הדרכת ילדי עובדים חיונים, עבודה בחקלאות.. אבל אולי אני כבר גולש

יובל:

כלומר, כל הלקוחות של סטודיו החבורה צריכים להיות קשורים לחינוך או עשייה חברתית? ספר קצת על הסטודיו

אלעד:

שורת המחץ שלנו היא שאנחנו עוזרים לטובים להיראות טוב – אנחנו לא מחליטים מי הטובים, אבל באופן טבעי הלקוחות שלנו הם גם הארגונים והגופים שקצת קשה להם עם השפה המסחרית של תחום העיצוב והמיתוג והם מחפשים מישהו שידבר בשפה שלהם של עשייה וערך חברתי, וגם השותפים שלנו מהמשימות השונות שכולנו עושים.

הרבה פעמים יצא לי להגיע לישיבה עם לקוחות אחרי שהם ראו בשטח דברים שעשינו לגופים דומים, התחברו איתנו אישית סביב פרויקט חברתי בלי קשר לעיצוב, וכבר מהרגע הראשון הם מגיעים עם הרבה אמון ותחושת שותפות – שזה נראה לי מה שכל מעצב גרפי מחפש ליצור עם הלקוח שלו. יצא לנו לעבוד גם עם מבשלת בירה בוטיק וחברות סטארט־אפ, אבל בעיני גם הם מהטובים 🙂

בלה פוטשבוצקי, מתוך פרויקט GiveArt

ירון שין Jewboy, מתוך פרויקט GiveArt

ארז שמח EREZOO, מתוך פרויקט GiveArt

טל גוטברג, מתוך פרויקט GiveArt

יובל:

כמה אנשים כולל הסטודיו? וכמה זמן אתם קיימים? ואיפה אתם יושבים?

אלעד:

כיום בחבורה אנחנו כ־16 חברים וחברות, התחלנו לפני עשר שנים כשעיקר הפעילות שלנו היה קשור ישירות לתנועה ועם הזמן התחברנו עם שותפים טבעיים מהעולם החברתי ולאט לאט התרחבנו. יש לנו משרד בתל אביב ליד רכבת ההגנה אבל כמו שהתקופה הזו מוכיחה – אפשר לעבוד בתחום שלנו מכל מקום ואנחנו עושים את זה ככה כבר שנים.

אנחנו נפגשים ביננו בכל מיני פורומים לעבוד יחד, או ללמוד ולעשות ישיבות, הפורום שנפגש הכי הרבה הוא הצוות של רכזי החבורה – אנחנו שישה, ממצפה רמון ועד קיבוץ רביד בצפון. אז נותנים בזום 🙂

יובל:

ואיך מסתדרים עם זה שהרבה פעמים לעשייה החברתית אין מודל כלכלי מרוויח, בטח לחלק מהגופים שאתם עובדים איתם?

אלעד:

זה נכון, אבל זו גם בחירה להיות שם בשבילם כי כולנו יודעים איך זה כיזמים חברתיים – יש כל כך הרבה אנרגיות ואנשים טובים ורעיונות מעולים שלא מצליחים להגיע לתודעה בגלל שאין להם כלים לטפל בנראות שלהם. ומעבר לזה – בגלל שאנחנו חלק מתחום שבו כולם מכירים את כולם, הרבה פעמים הלקוחות מביאים את עצמם ונשארים שותפים גדולים כי אנחנו לא רק נשכרים לטובת המטרות שלהם, אלא ממש מבינים אותם לעומק ובגלל זה הם רוצים להשאר איתנו. אנחנו החלטנו גם ערכית וגם אסטרטגית שאנחנו רוצים להיות עם הטובים

כולנו יודעים איך זה כיזמים חברתיים – יש כל כך הרבה אנרגיות ואנשים טובים ורעיונות מעולים שלא מצליחים להגיע לתודעה בגלל שאין להם כלים לטפל בנראות שלהם. אנחנו החלטנו גם ערכית וגם אסטרטגית שאנחנו רוצים להיות עם הטובים

יובל:

יפה! תגיד, יש משהו שמחבר בין העבודות שלכם מבחינה עיצובית? מה חשוב לדעת וליישם כשעוזרים לטובים להיראות טוב?

אלעד:

וואו, שאלה מעולה! אני יכול להגיד מנקודת המבט שלי שזה הרבה קשור לעברית ולטיפוגרפיה. הפן החברתי הוא מאוד מקומי ותרבותי – בגלל זה המקום של טקסט ואותיות הוא נורא חשוב: זה מה שמחבר ביננו ומייצג את המקום שממנו אנחנו באים. לדוגמה,  לפני כמה שנים הנוער העובד והלומד (שזו תנועת הנוער שכולנו גדלנו בה) רצו להסב את הסמל ההסטורי של התנועה שמכיל את הסיסמה ״לעבודה להגנה ולשלום – עלה והגשם״ לסמל דו־לשוני בעברית ובערבית, וכל זה בלי שהסמל יראה מהותית אחרת.

זה דרש מלא מחקר טיפוגרפי והיסטורי – אבל הצלחנו ואני מאוד גאה בתוצאה, בכל פעם שאני רואה אותה על גב של חולצה כחולה. חוץ מזה הרבה מאיתנו מאיירים ומאיירות – לכל אחת יש את הסגנון שלה, אבל אנחנו משתדלים להכניס לעבודות שלנו מימדים שמציגים את מה שמיוחד בחברה שלנו במבט חדש

יובל:

מה שמוביל אותי לעבודה שלך שהגיע לפיינליסטים בפרויקט של אאא ומופיעה גם בפרויקט האחרון שלכם, GiveArt: עבודה שכולה טיפוגרפיה

אלעד:

חח… לגמרי. אני אישית מכור לעברית ולאותיות. התחרות של אאא הגיעה בתזמון מעולה כי כולנו היינו צריכים איכשהו להתמודד עם ההזיה הזאת שכולנו בה, וזה נתן פתח לחשוב על מה עובר עלינו יחד כחברה, גם בתוך המשבר וגם דקה אחרי הבחירות. ממש שמחנו שהגענו לפיינליסטים – גם כי כיף לזכות וגם כי זה מה שהתחיל לגלגל את הפרויקט של GiveArt.

אלעד מדן, מתוך פרויקט GiveArt

אלעד מדן והחבורה. צילום: מ״ל

תוך כדי שעבדתי על הפוסטר, ביקר אצלי ברק, חבר מהתנועה שבמסגרת העבודה שלו הוא מרכז מיזם של קרן שח״ף בשם ״שכונות בשינוי״ כאן בהדר בחיפה. הוא הרים בכמה ימים יחד עם קיבוץ המחנכים של דרור ישראל בחיפה ועוד שותפים, ארגונים, קהילות ומתנדבים מהשכונה פרויקט מרשים של קבוצת מתנדבים שכונתית עם מאות אנשים שעושה חלוקות מזון וסיוע לנפגעי המשבר מכל סוג.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הוא היה עסוק בשאלות של איך לגייס לזה כסף במסגרת הטרלול החברתי כלכלי שכולנו בו ולצערי עוד נהיה… הוא שאל אותי על מה אני עובד ובגלל שהוא סוג של מכור לפוסטרים ואמנות הוא התחיל לחבר את הקצוות ושם נולד הרעיון – להקים אתר שמוכר פוסטרים משמחים־מחזקים בהקשר של תקופת הקורונה, כשההכנסות שלו ילכו לפעילות סיוע לעמותות שעוזרות בשכונה + תגמול סמלי למעצבים שישתתפו (סך הכל המשבר לא פסח גם עלינו).

מהחיבורים בשכונה החברים המוכשרים מ־SIRA הצטרפו, אאא עזרו לנו לגייס את המשתתפים בתחרות הכרזות ותרמו גם פונט! וקיבלנו תרומה להתניע דרך פרויקט ״שכונות בשינוי״ בשיתוף קרן שח״ף, ביטוח לאומי, עיריית חיפה והמשרד לשוויון חברתי

יובל:

נייס. אז מה היה הבריף? תנו לנו פוסטר אופטימי? מזכיר לי בדיוק את פרויקט יום העצמאות שלנו מהשבוע שעבר. ובדיוק קראתי כתבה על כך שאנשים מחפשים בזמן הזה נחמה ועידוד 

אלעד:

הבריף היה מבוסס על פתגם סיני עתיק – אם יש לך שני מטבעות, באחד תקנה לחם ובשני פרח. רצינו לתת משהו שיהווה מין מזכרת, פרס על התקופה הזאת, שאתה יכול להעניק לעצמך או לחבר ועל הדרך להעניק למישהו שצריך עכשיו את הבסיס ואת העזרה היותר חומרית. אז כמו הפתגם – חצי מהמטבעות שתוציא ילכו ל״פרח״ וחצי ל״לחם״ 🌻🍞

דניאל סוויד, מתוך פרויקט GiveArt

איתן אדרי, מתוך פרויקט GiveArt

יובל:

בוא נדבר תכל׳ס: מי המשתתפים, כמה עולה, איך ואיפה מזמינים?

אלעד:

יפה: המשתתפים נכון לעליית האתר לאוויר הם קודם כל קולקטיב המעצבים החיפאי SIRA שפועלים בעיר כבר הרבה זמן סביב יצירת מרחב פיזי ליצירה ועיצוב ואירועים קהילתיים שונים, הם באופן טבעי נרתמו לכל האספקטים של הפרויקט מבניית האתר דרך עיצוב פוסטרים. המעצבים שאפשר לפגוש באתר הם ארז שמח EREZOO, זיו שמח ZIVINK, סופי אוליברה אמיתי NUL, נלה פריידמן, יעל אופיר Ha.Yael, ליאור ענייא, בלה פוטשבוסקי, נעמי קורן ART VIBES וסער כגן.

חוץ מהם המשתתפים מתחרות הכרזות להרגעת הציבור של אאא, שנרתמו לפרויקט בשיא ההתלהבות, הם דניאל סוויד sweedness, עידן סידי, איתן אדרי, טל גוטברג, נטע שלם סוקולובסקי, ירון שין JEWBOY ואנוכי מסטודיו החבורה.

כל פוסטר מגיע עד הבית מודפס על A3 והוא עולה 117 ש״ח לאחד כולל משלוח! פלוס – מי שרוצה יוכל גם לתרום מעבר בכפולות של 25 ש״ח. האתר באוויר ואפשר למצוא אותו ב־giveart.co.il

יובל:

מעולה. מה עוד? משהו חשוב להגיד לפני שמסיימים?

אלעד:

תיכנסו לאתר ותזמינו לעצמכם ולמישהו שאתם אוהבים פוסטר – מגיע לכם! וגם שתמיד כיף לעשות דברים כאלה שמשלבים בין עיצוב לערך חברתי – ומי שיש לו עוד רעיונות להרפתקאות כאלה שיגיד לנו מיד

זיו שמח Zivink, מתוך פרויקט GiveArt

נטע שלם סוקלובסקי, מתוך פרויקט GiveArt

עידן סידי, מתוך פרויקט GiveArt

יעל אופיר, מתוך פרויקט GiveArt

The post סטודיו החבורה: ״עוזרים לטובים להיראות טוב״ appeared first on מגזין פורטפוליו.

חוזרים לגלריות: דליה גל סברדלין // הספרייה המרכזית

$
0
0

אחרי שנים של עבודת סטודיו רציתי לחזור ללימודים. נרשמתי לאוניברסיטת תל־אביב, ובתקופת המבחנים למדתי בספרייה המרכזית ומצאתי את עצמי מצלמת את מדפיה. זה התחיל כסוג של התבוננות במקור אור מיוחד שנכנס מהחלונות הגבוהים, ובהתרשמות מריבוי הגוונים של הספרים על המדפים. לצד אלו, נמשכתי לכתבי העת. שמתי לב שבספרייה נהוג לכרוך מחדש כתבי עת בכריכות קנבס בגוונים שונים והכתיבה של שמות הספרים נעשית בכתב יד בשפות שונות. 

ממד נוסף שעניין אותי הייתה שיטת הקיטלוג ומפתח הכללים שתפקידם להגדיר מה ניתן להשאיל ולהוציא מהספרייה ולכמה זמן. כך התברר לי שישנם ספרים שאין אפשרות גישה אליהם, ואין אפשרות להוציא מהספרייה. על אף ששפת האם שלי היא ספרדית – ובנוסף אני דוברת עברית, אנגלית וצרפתית – הרגשתי הצפה מריבוי ומגוון הספרים השונים בשפות השונות, כמו לדוגמה מסמכים של הקולוניות האנגליות, ספרים בלטינית, ספרים בפרסית, אמנות הרנסנס, ספרות עברית וירחונים מתנועות הקיבוצים מהישוב בפלשתינה לפני קום המדינה, ספרים מלפני השואה מסוף המאה ה־19 מווילנה, ספרים ביידיש, ספרים על יהדות, נצרות, איסלם, בודהיזם, בלשנות, גאוגרפיה ועוד.

מצד אחד הרגשתי התלהבות מהתחושה שכל הספרים הללו נמצאים בהישג יד, ומצד שני הבנה שהם לא נגישים. אין לי את הזמן לקרוא אותם, את רובם אני לא מבינה, אין לי את הכישורים לקריאה, ומה שנשאר בסופו של דבר זה להתפעל מבחוץ, מבלי לפתוח אותם.

בזמן הצילומים חשבתי על המסדרונות עם העובש שרואים שיש בהם ספרים שלא הוצאו המון זמן ויש בהם כמויות של אבק, ושאלתי את עצמי מה המשמעות של הספרים האלו שנמצאים שם, אם אף אחד לא פותח ומשתמש בהם. הרי, רוב האנשים באים לספריה כדי לתפוס פינה וללמוד, ואולי כל המערך הזה הופך למעין תפאורה?

בזמן הצילומים חשבתי על המסדרונות עם העובש שרואים שיש בהם ספרים שלא הוצאו המון זמן ויש בהם כמויות של אבק, ושאלתי את עצמי מה המשמעות של הספרים האלו שנמצאים שם, אם אף אחד לא פותח ומשתמש בהם

בתהליך העבודה על התערוכה צילמתי כ־1,000 צילומים של המדפים בספרייה. לאחר מכן בניתי ארכיון של הצילומים לפי תיקיות. עניינה אותי האסתטיקה של הגריד שחוזרת על עצמה של מדפי הספרים האופקיים, ועליהם הסידור הוורטיקלי של הספרים העומדים אחד ליד השני, מאורגנים, ממויינים, מקוטלגים.

העבודה שלי כאמנית רב תחומית מתקיימת בשיח בין שלוש מדיות שונות; צילום סטילס, צילום וידיאו וציור. תוך כדי התהליך, התחלתי לעבוד על רישומים בספרי סקיצות שהיו מבוססים על הצילומים של הספריות. ככל שהתקדמתי, התחיל להיווצר מקצב של כפולות המייצרות רצף של סיפור. כך נוצר גוף עבודה חדש המורכב ממאות רישומים מהם מורכבת התערוכה.

תהליך העבודה על התערוכה העלה שאלה איך אפשר להציג את ספרי הסקיצות ולהנגיש אותם לקהל במטרה לעשות פעולה של תיקון ושל פתיחה מחדש של הספר הסגור שאין אליו גישה. בדו שיח עם אוצרת התערוכה, מרב שין בן־אלון, נולד הרעיון ליצור ״ספרייה״ עם ספרים פתוחים שאפשר לראות. חזרתי למדיום שאיתו התחלתי את התהליך, הצילום, וצילמתי את הכפולות הפתוחות של ספרי הסקיצות.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

החלל בבית האמנים, בעל המבנה עם הפרופורציות המיוחדות, הפך לאתגר שהוליד פתרון הצבה. את הצילומים ערכתי בסטריפים של 4 מ׳ על 60 ס״מ, במטרה להשתמש בכל גובהו של החלל הקטן ששיטחו הוא 9 מ״ר. התלייה של הסטריפ לגובה שיחזרה מחדש את החלל של הספרייה והפכה את המיצב לספריה מדומיינת שיש בה ספרים פתוחים.

הרצון לייצר מבט מחדש על המקום של אי הנגישות הפך באופן אירוני להיות הסיפור של התערוכה שנפתחה ביום חמישי ה־12 במרץ, נסגרה לקהל שלושה ימים לאחר מכן, ועמדה במשך חודשיים תלויה ללא קהל. ואני שאלתי את עצמי: האם התערוכה, כמו הספרים שאין אליהם גישה, ממשיכה להתקיים? והאם היא תוכל להתקיים שוב מחדש במקום אחר בזמן אחר? כעת, לאחר ״הקפאה״, התערוכה תיפתח לקהל הרחב ב־11.5 ותינעל ב־30.5.


The post חוזרים לגלריות: דליה גל סברדלין // הספרייה המרכזית appeared first on מגזין פורטפוליו.


Art4Heart: אמנות שיוצרת הדים

$
0
0

השפעותיה ההרסניות של מגפת הקורונה על שוק העובדים העצמאים הורגשו בכל מדינת ישראל, מצפון ועד דרום, החל מהרגע שבו נאלצו בתי עסק פרטיים לסגור את שעריהם לפני כחודשיים. מהדורות החדשות מדווחות בהרחבה על מחאותיהם של בעלי מסעדות וחנויות מקומיות, אך מעטות הכותרות שעוסקות בטלטלה הכבדה שספג שדה האמנות הישראלי עקב התפשטות הווירוס.

בעלי גלריות עצמאיות, עובדים במוזיאונים וכמובן אמנים ואמניות משלל תחומי יצירה, מצאו עצמם מובטלים; רבים נאלצו לדחות או לבטל כליל פתיחות של תערוכות, ירידי מכירות ויתר אירועים, שעשויים היו להוות בשבילם מקור הכנסה.

מרים כבסה

יובל אצילי

שלוש יזמות מתחום האמנות נחשפו לחוויות הקשות שהקולגות שלהן תיארו בפניהן בשבועות האחרונים, ואף חוו את נטל המשבר בעצמן. השלוש – מבקרת האמנות ובעלת בלוג האמנות Art Today, גילי סיטון; אשת הדיגיטל ומקימת הקבוצה Social Art TLV, ליטל מגידיש; והאוצרת דניאל צדקה־כהן – החליטו לחבור יחד ולסייע ליוצרים למצוא הכנסה, ובתוך כך לחשוף עוד חלקים מהציבור לאמנות ישראלית עכשווית. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

סיעור מוחות משותף, שהתחיל מרעיון של מגידיש על קהילת האמנות, שאליה התגעגעה במהלך הבידוד, הוביל להשקה של הפרויקט האמנותי־חברתי Art4Heart. זהו אתר מכירות אינטרנטי, שבו הן מציגות יצירות אמנות עכשווית, שעומדות למכירה בפני הקהל הרחב, בטווח מחירים של 500-5,000 ש״ח. 

הרווחים ממכירה של כל יצירה נחלקים שווה בשווה בין האמנים לבין העמותה פתחון לב, שנוסדה בשנת 1998 ופועלת מאז על מנת לשבור את מעגל העוני הבין־דורי בישראל. העבודות באתר, שיפעל עד סוף החודש, הן פרי יצירתם של מגוון רחב של אמנים, ובהם בעז נוי, אורן פישר, מרים כבסה, מארק ישאייב, שי יחזקאלי, טליה קינן ועוד. 

מימין למעלה ובכיוון השעון: דניאל צדקה־כהן, ליטל מגידיש, גילי סיטון

צדקה־כהן מספרת, שמרגע שמגידיש הגתה את הרעיון וזימנה את שתי שותפותיה להצטרף למיזם, ״שיתוף הפעולה היה אינטואיטיבי, כאילו עבדנו כבר יחד בעבר. ניהלנו שיחות בזום ודיברנו על הקהילה שאנחנו חיות בה ואיך אנחנו רוצות לתמוך באמנים ובסביבה שלנו״. מגידיש מסבירה, שהרעיון הוא פרי של ״צורך פשוט לעשות משהו, ומסתמן כאחד הפרויקטים הכי מרגשים עבורי. התרכזתי במה שאני אוהבת לעשות, הקפתי את עצמי בנשים מדהימות והמשכנו יחד לייצר לאמנים עוד הזדמנויות ליצור, להתקיים ולתת״. 

״אני שמחה שהתערוכה הזו עוזרת באופן שווה גם לאוכלוסיות מוחלשות וגם לקהילת האמנות״, מסכמת סיטון. ״אני מרגישה שאנחנו חלק מדור חדש שחושב אחרת ורוצה לעשות שיתופי פעולה יפים וחשובים״. 

בעז נוי

נעמה רוט

The post Art4Heart: אמנות שיוצרת הדים appeared first on מגזין פורטפוליו.

ניבי להבי ומאיה יופה // On Hold: תערוכה בהמתנה

$
0
0

לפני כחודש, בשיחת חולין, בין תהיות לגבי הזדמנויות תעסוקתיות והתעניינות במצב הרוח, שוחחנו על יצירתיות בזמן הבידוד. עבור הרבה יוצרים ויוצרות תהליכי היצירה קיבלו מסגרת שונה, תחושת זמן אחרת, סט כלים ואמצעים מצומצם יותר, וכמובן – חופש תנועה פיזי מוגבל.

בתקופה שבה עולם התרבות קיבל את התגית הלא מחמיאה ״לא חיוני״, התעורר בנו הרצון לחבר בין פרויקטים הנעשים דווקא במרחב הביתי, הפרטי והנפרד. קראנו ליוצרים ויוצרות מדיסציפלינות שונות לשתף אותנו בעבודות שנוצרו מתוך ההגבלות החדשות ולמרות הבלימה המוחלטת של החיים שנכפתה עלינו.

בהתאם להלך הרוח בחודשיים האחרונים, החלטנו שהפורמט שבו נעלה את התערוכה יהיה מקוון, על מנת שיהיה זמין לכניסה מכל בית ובית, מכל מסך ומסך. אבל איך מתכננים ומעצבים חלל בלי מרחב פיזי? איך מעניקים טיפול מותאם אישי, מבחינת גודל ופורמט לכל עבודה, כשיש רוחב עמוד מוגדר מראש? איזו חוויה אנחנו רוצות לייצר בזמן ״השוטטות״ בתערוכה?

נופר רוזנבלט, corona's spring

ורד גנשרוא, יוגה בזום

מהר מאוד הבנו שהחלטות אוצרותיות קלאסיות, כמו איזו עבודה עומדת לצד איזו עבודה, ובאיזה אלמנט תלייה משתמשים, מקבלות תפנית כשמעלים עבודות דיגיטליות על פלטפורמה מקוונת. כך, מטרת העל בעת עיצוב האתר היתה ליצור חוויה קוהרנטית ונגישה, ולכן בחרנו לארגן את העבודות בעמוד גלילה אחד, שימזער את הצורך בקליקים ובמעבר לדפים וטאבים נוספים. בחרנו גם לייצר אופי ויזואלי שיהיה ייחודי ונוכח אבל לא יערים על ההופעה של העבודות. 

בשלב בחירת העבודות התרגשנו לראות כמה היצירתיות מקבלת חסינות מסוימת אל מול מערכת ההגבלות והחוקים שהצליחו לשתק את העולם כפי שאנחנו מכירות אותו. יתרה מכך – הרגשנו שככל שהימים עוברים וההגבלות מתרבות, כך היצירתיות גואה. 

לתערוכה נבחרו בקפידה 25 עבודות שונות האחת מהשניה; מאנימציה ופרפורמנס ועד הדפס ושירה. כולן נעשו בתקופת ההסגר הביתי החלקי והמלא, כולן מציגות בדרכן את הייחודיות של יצירה מתוך הזמן הממושך בבית וכולן בדרכן, מגיבות להלך התקופה.

חלק מהיצירות מגיבות באופן פואטי לזמן הכפוי בבית. לדוגמה, בווידאו של עדי טיכו ויעל חורש, שבחרו להשתמש בטכניקה של ״מסך ירוק״ במרחב הביתי כדי לפתוח את גבולות הבית. סדרת הצילומים של דנה טל־אל, שבה מרוב השתקפויות הגבולות הוויזואליים מיטשטשים, מעבירה תחושה דומה.

נופר רוזנבלט הגיבה לחילופי העונות שמתרחשים למרות שאנחנו לא נמצאים בחוץ כדי לחוות אותם. רוזנבלט צילמה שקיות ניילון מלאות במים ובפרחים, ובאופן מסוים ליקטה את האביב החומק לנו בין האצבעות ונתנה לו מקום ממשי בבית.

דנה טל־אל, INSIDE

זאק יוסטון, Off Days

ריזק בחבח ויובל ידלין

חלק מהעבודות מגיבות באופן ישיר לאקטואליה, למורכבות ולקשיים שיוצרים מחוייבים להגיב אליהם. העבודה של ריזק בחבח ויובל ידלין מציגה ארבעה קולאז׳ים שמחברים בין עולמות התוכן המוכרים לאלה החדשים – מרחק בטחון, מסיכות, עומס של חוקים ונוכחות משטרתית וצבאית מוגברת; כמעין סיטואציות אבסורדיות שצריך לתת עליה את הדעת.

חלק מהעבודות מגיבות באופן ישיר לאקטואליה, למורכבות ולקשיים שיוצרים מחוייבים להגיב אליהם. הבט נוסף שזיהינו הוא עיסוק בעוצמות הרגשיות, שהן – פעמים רבות – תולדה של זמן ממושך לבד

הבט נוסף שזיהינו בין היצירות הוא עיסוק בעוצמות הרגשיות, שהן – פעמים רבות – תולדה של זמן ממושך לבד. בעבודת הווידאו של עינב רוזוליו, היא הופכת את אלמנט השהיה לתנועה מדיטטיבית. במשך שש דקות היא חוזרת על אותה תנועת אגן במרחב הביתי, מוקפת במסכים שמציגים לנו את המשתקף בחלונות. בעבודת הווידאו של זאק יוסטון מסקוטלנד, שאותה יצר בשבוע השלישי של תקופת ההסגר של בריטניה, הוא מיסגר חרדות סביב תחושת ההיעדרות והדממה שהזמן הזה יצר. תוך כדי התמודדות עם החרדה, הוא בחר להתבונן על השימוש הכמעט אובססיבי במסך כמרחב עבודה. 

היה לנו חשוב גם לתת מקום ליצירות שבוחרות להתמודד עם המצב באמצעות תוכן הומוריסטי. גד ועידו צ׳רני יצרו מנגנון מכני שגורם לשתי ״ידי כפפות״ לתת את הכיף המוכר שנאסר עלינו לממש בתקופת המרחק הפיזי. עבודת האנימציה של ורד גנשרוא עוסקת בתחושה שלה שהיא כבר הפכה לכסא, מרוב הישיבה עליו, והיא כבר בטוחה שגם הוא מרגיש את זה וכך מתרגל איתה ביחד יוגה בזום.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

אם מתגברים מעט על הסינתטיות של התהליך, על העובדה שלא פגשנו את היוצרים, או אחת את השניה לצורך העניין, נותרנו משתאות על שהצלחנו ליצור תערוכה קבוצתית, תוך פחות מחודש, בתקציב אפסי, ללא טביעת רגל פחמנית וללא פסולת. על אף שחלפו רק 50 יום, כבר נוצרה נוסטלגיה וכמיהה סביב האופנים שבהם נהגנו לצרוך תרבות בטבעיות. 

גם אנחנו – כיוצרות שעובדות לרוב במדיה תלת־ממדית, מתגעגעות להזדמנויות שלא מגבילות את החושים. ובכל זאת, אנו רואות בתערוכה הזדמנות להתנסות ולעבוד תחת מערכת חוקים חדשה, גם אם פחות מוכרת, ולדעת שעם גמישות מחשבתית אפשר למתוח את הגבולות ולהמשיך לייצר עבודה משותפת קרובה אפילו ממרחק.

The post ניבי להבי ומאיה יופה // On Hold: תערוכה בהמתנה appeared first on מגזין פורטפוליו.

חוזרים לגלריות: מורן קליגר בגלריה נגא

$
0
0

חגית:

הי מורן, מה שלומך? התרגשות לקראת הפתיחה בגלריה נגא ביום שישי, אחרי חודשיים של המתנה כפויה?

מורן:

כן, השבוע התחלנו שוב בהקמת התערוכה, זה מרגיש הרבה יותר נכון ואני ממש מתרגשת 🙂

חגית:

היית רגע לפני התערוכה כשהכל נעצר, זוכרת מה עבר לך בראש ובהרגשה באותם ימים?

מורן:

ממש רגע לפני הפתיחה ובאמצע הקמת התערוכה הוחלט על הסגר והתערוכה נדחתה עד להודעה חדשה. מצד אחד הייתה תחושת הקלה, כי זה שם את הדברים במקום ברור אחרי תקופה של בלבול והתלבטויות – לפתוח / לא לפתוח, עם אירוע פתיחה / בלי אירוע פתיחה – וכבר הייתה תחושה לא טובה באוויר. מצד שני, זאת תערוכה שעבדתי עליה כל כך הרבה, ולקראת פתיחה יש רגע חגיגי כזה שדברים מתנקזים אליו, יש מומנטום, שבו אני מסיימת לעבוד, תולה ומכינה את הדברים… ואז סוגרים את הגלריה. זה לא היה פשוט, אבל קיבלתי את זה בהשלמה. 

במהלך התקופה של הסגר כמעט ולא הגעתי לסטודיו. לא היה לי חשק, זה הרגיש כמו הזדמנות חד פעמית להתכנס פנימה, לחזור למקום פשוט, שבו אין צורך למהר או להספיק ואפשר להתרכז בעכשיו. מבחינתי זה היה קסום ולקחתי מהתקופה הזאת המון דברים, שאני מקווה לשמר גם אחרי שכל זה יהיה מאחורינו

חגית:

אז עכשיו חוזרים לתוכן התערוכה, מרגש: עברת מהגירוש מגן עדן לקין והבל, מתקדמת פרק פרק?

מורן:

כן 😊 בתערוכת היחיד האחרונה שלי שבעה פרימטים (שהוצגה בגלריה בסיס), הצגתי רישומים של ״קופי־אדם״ שהופקעו מסביבתם הטבעית, והוטמעו בסיטואציות שמאזכרות סצנות מוכרות מהתנ״ך ומהברית החדשה. התערוכה הזו היוותה מבחינתי מעין מבוא וכניסה אל תוך עולם דתי, מיתולוגי ומורכב, המתבסס על מיתוסים וייצוגים קדומים של תרבות. עניין אותי להמשיך ולפתח את המקום הזה, וכך הגעתי לסיפורם של קין והבל. מעבר לתוכן של הסיפור, משהו בטקסט המאוד תמציתי משך אותי

מורן קליגר בסטודיו. צילום: גיא טובול

צילום: גיא טובול

חגית:

מעניין, כשאת מזכירה את מלוא התערוכה אני מבינה כמה נצרבו בזיכרון שלי אדם וחוה המגורשים, למרות שזו הייתה רק אחת העבודות

מורן:

זה כנראה לא מקרי. הסיפור המקראי של קין והבל הוא סיפור הרצח הראשון בהיסטוריה האנושית. מעניין שהזכרת דווקא את אדם וחוה מהתערוכה הקודמת מכיוון שסיפורם של קין והבל ראשיתו בסיפורם של אדם וחוה המגורשים מגן העדן: במרכז שני הסיפורים עומדת שאלת הבחירה – ציות וקבלה אל מול מרד והפרה.

קיימים הרבה קווים מקבילים בין שני הסיפורים: בשני הסיפורים ה׳ מזהיר לפני ביצוע החטא. בשני הסיפורים יש פניה של ה׳ לאחר ביצוע החטא – מעין שאלה רטורית ואפשרות של מבצעי החטא להביע חרטה. בשני הסיפורים האדם מתכחש ולא לוקח אחריות על מעשיו ובשני הסיפורים ה׳ מקלל את האדם ומטיל עליו עונש – אדם וחוה מגורשים מגן עדן וקין מגורש מאדמתו והופך לנווד

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

חגית:

והדמויות אנושיות לגמרי וגם הטכניקה מצביעה על כיוון חדש?

מורן:

העבודות שונות מסדרת הפרימטים (שעליה עבדתי שלוש שנים). הפעם השתמשתי בטכניקה חדשה שקצת המצאתי – מעין מונוטייפ – סוג של הדפס ידני, שעליו המשכתי לעבוד עם שמן, עטים ודיו

חגית:

הם לא פרימטים אבל יש בהם משהו ״חייתי״, הם נראים ראשוניים. אולי ״נמרודיים״ משהו (הנה הוא עם הבז על הכתף)

מורן:

נכון יש בתוך העבודות הרבה רמזים ומוטיבים הלקוחים מתולדות האמנות, מהנצרות וגם מתולדות האמנות הישראלית כמו באמת הדמות הזאת של ״נמרוד״. אני רואה את ההקבלה של נמרוד לקין כשתי דמויות שמורדות באל או נתפסות כדמויות ״שליליות״. כאן התייחסתי ל״נמרוד״ של דנציגר, שמייצג אדם שורשי המחובר לאדמתו. זה התחבר לי לדמות החזקה שקין מייצג

מורן קליגר

חגית:

רציתי לשאול אותך על המטען השלילי ועל קונבנציות שיש לנו בנושא: את אומרת ״קין״ ואני מיד מוסיפה ״והבל״. אבל הדגש שלך הוא על קין. גם את אדם וחוה ציירת באקט הגירוש, השלילי. הצד השלילי מושך אותך יותר? דרמטי יותר?

מורן:

אני דווקא לא רואה בדמות של קין דמות שלילית כמו שנוטים להתייחס אליה. מבחינתי קין והבל מייצגים ישות אחת, שיש בה את השניות של הכוחות הפועלים באדם (המוסרי והייצרי, המוחל והנוקם, ההגיוני והרגשי). אין קין בלי הבל ואין הבל בלי קין

חגית:

כלומר – התאומים הם מטפורה לדואליות של החיים. ובכל זאת, קין מוביל את העלילה, גם אצלך

מורן:

אני חושבת שהרבה אמנים נוטים להזדהות עם דמותו של קין – הדמות המיוסרת, המנודה, המקוללת, דמות ״האחר״

חגית:

הוא מאוד ישראלי: אימפולסיבי, אלים, ואז נודד מיוסר וחסר מנוח

מורן:

מצאתי את עצמי מזדהה עם קין לא מהמקום החלש והמנודה. ראיתי בו דמות דומיננטית, בעלת זהות עצמאית. הוא גיבור הסיפור והדמות המרכזית – היוזמת, הפועלת

מצאתי את עצמי מזדהה עם קין לא מהמקום החלש והמנודה. ראיתי בו דמות דומיננטית, בעלת זהות עצמאית. הוא גיבור הסיפור והדמות המרכזית – היוזמת, הפועלת

חגית:

את מציירת בכלים ״קטנים״ על מרחבי נייר גדולי מידות. תוכלי לתאר את התהליך? כמה תשומת לב את מקדישה לדימוי עצמו, כמה לטכניקה, כמה להחלטות כמו גודל ופרטים? את רואה את התמונה השלמה מראש ואז ניגשת לנייר הגדול, או שזו תמונה שנבנית והולכת?

מורן:

העבודות שלי מאוד תהליכיות ודורשות הרבה זמן. החל מהתכנון שלהן – שאלות שאני שואלת את עצמי ובודקת – מבחינת התוכן והמסר של העבודה. אחר כך הסקיצה של העבודה בפורמט קטן, ורק אחר כך העבודה עצמה, שגם היא נעשית בשלבים. יצרתי מעין גיליונות של נייר־קופי שצבעתי בצבע שחור (דיו סמיך מאוד על בסיס שמן), חיברתי אותם ליריעה אחת ועל גביהם רשמתי את הרישום.

כך נוצרו מעין כתמים ולכלוך על העבודה, שמבחינתי נתן לה עומק נוסף. אחרי השלב הזה עבדתי בעטים ודיו על הדמויות וצבעתי את הרקע שוב עם אותו צבע שבו הכנתי את ההדפס. הרבה עבודה, שהיא בחלקה פיזית ובחלקה קצת מדיטטיבית. הפורמט של העבודות נקבע בהתאמה לחלל. מבחינתי ההצבה שלהן היא חלק בלתי נפרד מהתוכן של התערוכה כולה

חגית:

תמיד ציירת באופן עמלני, אבל הפעם נראה שבחרת בתהליך מפרך במיוחד. למה? הרי את אותו הדימוי את יכולה ״פשוט לצייר״?

מורן:

בכל פעם אני עובדת בטכניקה קצת שונה, והיא מותאמת לתחושה שאני רוצה להעביר. ב״שבעה פרימטים״ עבדתי עם צבעי עיפרון, כי רציתי לתת לדמויות איזושהי תחושה יותר פיזית, מוחשית. הפעם רציתי להעניק לרישום איזושהי רמה של דחיסות ועומק מצד אחד וערפול מצד שני

חגית:

יש משהו בטכניקה של ה״העתקה״ שמותיר אותם טיפה דביקים, כאילו הם נחפרו מתוך חומר

מורן:

מעניין שאת אומרת את זה. כשחשבתי על הסיפור, על התערוכה ועל ההצבה בחלל, דמיינתי מעין מערה או קריפטה. כמו ציורי קיר קדומים

לקריאה נוספת

חגית:

ובחזרה לתוכן העבודות: יש נרטיב ידוע לסיפור קין והבל, אבל את לוקחת את הסיפור המיתולוגי/תנ״כי לכיוון משלך? יש גם משהו סוריאליסטי בעבודות, הן לא מחוייבות לתמונה המקראית

מורן:

הסיפור של קין והבל מתומצת, חסרים בו הרבה פרטים וזה מה שהופך אותו לכל כך יפה, ומה שפותח אותו לאינספור פרשנויות, ממש כמו עבודת אמנות טובה – מעט שמכיל הרבה. מעין כמוסת מילים הממתינה לפרשן שישלים את המרווחים החסרים שבין המילים.

הפרשנות המקובלת רואה את קין כדמות הרעה ההרסנית אבל מבחינתי, רגע הרצח בסיפור הוא רגע השיא – שבו קין מתחבר לאמת שלו, שום אשמה אינה תלויה מעליו. זה הרגע שבו הוא מתאחד עם הבל והם הופכים לדמות אחת שלמה, המכילה את כל הקטבים

חגית:

ואיך זה מתקשר לעולם שלך, שלנו, של ימינו?

מורן:

אני חושבת שאנחנו תלויים בתפיסות חברתיות שאנחנו נוטים לאמץ ולתייג – תפיסות של מותר ואסור; טוב ורע. המקום המציית והמרצה שבנו תופס לעיתים חלקים אחרים באישיות שלנו. אנחנו נוטים לעשות סובלימציה לתשוקות ולחייתיות שקיימת בנו. הלוואי וכולנו היינו קצת יותר קין, לא במובן של רצח של אדם אחר אלא כמטפורה, המקום שנותן ביטוי לחלקים המודחקים שבנו שלא תמיד מקבלים אישור מהסביבה. אולי אם היינו יכולים להיפטר מכל מיני טאבויים מוסרניים, היה קצת פחות סבל בעולם?

הלוואי וכולנו היינו קצת יותר קין, לא במובן של רצח אלא מהמקום שנותן ביטוי לחלקים המודחקים שלא מקבלים אישור מהסביבה. אולי אם היינו נפטרים מכל מיני טאבויים מוסרניים, היה קצת פחות סבל בעולם?

הריגתו של הבל וסופו הם התחלת סיפורו של קין. רק לאחר הרצח, לאחר שהוא מאבד את בטחונו, הוא מתחיל שלב תרבותי גבוה יותר – הוא בונה ויוצר עיר, העיר הראשונה בהיסטוריה. הוא מעין גיבור תרבות – חופשי, נע ונד, יוצר, יוזם. אני חושבת שהסיפור המורכב שלו טבוע בתודעת כל אדם

חגית:

מעניין, זו ראייה סלחנית משהו. מי שלא הסתדר עם אח אחד, הולך ומקים חברה חדשה. החיים מסובכים

מורן:

כן, בפנטזיה שלי אולי משהו טוב יותר. חיים לגמרי מסובכים ומורכבים 🙂

חגית:

מצד אחד את מדברת על חזרה לחוקיות יותר ראשונית, פחות מוטה חברתית, ממושטרת וסובלימטיבית. מצד שני, את בעצמך עובדת עם חוקיות וסדר ברור, כמעט הניגוד של איבוד שליטה וטבעיות…

מורן:

נכון, המתח הזה קיים כל הזמן בעבודות שלי. אני חושבת שאני כל הזמן מנסה לייצר מעין מלכודות דבש – מצד אחד לייצר משהו שהוא מאוד אסתטי ומושך – פורמטים גדולים, מלאים בפרטים קטנים הגורמים לצופה להתקרב לעבודה, ומצד שני התוכן שעולה מהעבודות הוא לא תמיד פשוט לעיכול. משהו שהוא בין משיכה לדחייה. ספציפית בעבודה על התערוכה הזו הרבה פעמים גם לא הייתה לי שליטה בטכניקה, לא ידעתי מה יתקבל אחרי שארים את הניירות השחורים שעליהם רשמתי, זה היה תהליך מעניין, שדרש ממני הרבה שחרור.

מעבר לרגע השיא של הסיפור (הרצח), הסיפור הזה עוסק בהקרבה. פולחני ההקרבה הם העתיקים שבפולחנים, אגב הם עדיין נפוצים בדתות פאגניות. על פי המקרא בני האדם הקריבו קורבנות משחר האנושות, קין והבל היו הראשונים להקריב עולות, וקין היה היוזם של טקס הקורבן הראשון.

אני כמובן מתייחסת להקרבה במובן הרחב יותר – כל בחירה שלנו מאלצת אותנו להקריב משהו אחר. גם בהקשר של אמנות ומה זה אומר להיות אמן – האם זאת בכלל שאלה של בחירה. הקשר בין קבלה והקרבה הוא סימביוטי, כמו הסימביוזה של קין והבל – קין איש אדמה וחומר ואילו הבל איש רוח, ואניטס. הבל הבלים

חגית:

מאחלת בהצלחה 🙂 כבר משתוקקת לראות

מורן:

תודה 🙂 גם אני כבר בהתרגשות


״קין״, מורן קליגר
אוצרת: סאלי הפטל נווה
גלריה נגא, אחד העם 60, תל אביב
פתיחה: 19.3

The post חוזרים לגלריות: מורן קליגר בגלריה נגא appeared first on מגזין פורטפוליו.

המוזיאון יפתח, התערוכה תיסגר

$
0
0

״נשים שמתנהגות יפה לא עושות היסטוריה״. כך (בתרגום לא רשמי) נפתח הטקסט שמלווה את התערוכה ״עושות היסטוריה״ במוזיאון חיפה לאמנות, שעוסקת בפמיניזם ואקטיביזם פמיניסטי, כפי שהם באים לידי ביטוי בעבודות של עשרות אמניות ואמנים מהארץ ומהעולם. כעת החליטה הנהלת המוזיאון להקדים את נעילת התערוכה כחודש לפני המועד המתוכנן ב־20.6, ולהחליפה בתערוכה חדשה.

האמניות, שהמתינו בחודשי הסגר לפתיחה המחודשת של התערוכה, קיבלו ביום חמישי האחרון (7.5) מכתב המודיע להן על ההחלטה ומזמין אותן לפרק במהרה את העבודות המוצגות, שישולחו אליהן כבר ביום רביעי השבוע. בתגובה, הן מוחות על הפגיעה המתמשכת בהן ובעבודתן. בשעות הצהריים היום (א׳) אמורה להתקיים פגישת זום של האמניות עם מנכ״ל המוזיאון, יותם יקיר, ובה הן מקוות לשנות את ההחלטה החד־צדדית.

מאשה רובין

שירה גלזרמן. צילום: מל

חשוב לציין כי לא קיבלנו שכר אמנית ואף רובנו לא קיבלו החזרי הוצאות, נסיעות, הקמה או כל רווח כלכלי בכל דרך אחרת. התגמול שלנו הוא החשיפה – מה שלא קרה בגלל הקורונה

המוזיאון מסביר את החלטתו באילוצים תפעוליים: ״מוזיאוני חיפה סגורים כבר יותר מחודשיים בגלל מגפת הקורונה ומתמודדים עם נזק כבד ומצטבר שנאמד כבר עכשיו במיליונים. כפי הנראה המוזיאון יפתח מחדש בין התאריכים 5־15 ביוני. במוזיאון חיפה לאמנות קיים מצב ייחודי שלצורך הקמת תערוכה יש לסגור את המוזיאון לגמרי לכמה שבועות. במצב הזה, סגירה נוספת של המוזיאון כשבוע וחצי לאחר פתיחתו  המחודשת תהיה בלתי סבירה״.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

האמניות מצביעות על אפשרות אחרת – להאריך את התערוכה במקום לקצרה. במכתב שהעבירו במוצ״ש למנכ״ל החדש של מוזיאון חיפה, יותם יקיר, כותבות 22 אמניות מבין המציגות: ״חשוב לציין כי לא קיבלנו שכר אמנית ואף רובנו לא קיבלו החזרי הוצאות, נסיעות, הקמה או כל רווח כלכלי בכל דרך אחרת. התגמול שלנו הוא החשיפה – מה שלא קרה בגלל הקורונה. בתקופת הקורונה איבדנו את החשיפה הגדולה שהייתה צפויה להיות בימי הפסח וביום העצמאות ועכשיו, בעקבות ההחלטה נגזלה מאיתנו (ומהקהל) החשיפה של חג השבועות ושל באזז הסיום.

״החשיפה היא מעין הסכם בלתי כתוב בין האמנים למקום בו מציגים, ואנו נפגעות מכך מאוד, גם בקידום שלנו בשדה האמנות וגם מבחינה כלכלית. אנו מרגישות שהשיקולים שלנו כאמניות לא נלקחו ואף חמור מזה, שהיה כאן ניסיון לטאטא אותנו מתחת לשטיח״.

איריס קנסמיל (הולנד). צלם גריט שראורס

וננה בוריאן

בניגוד לתחושתן, נמסר מהמוזיאון: ״אנו רואים באמניות שותפות לדרך וחלק אינטגרלי ממוזיאון חיפה לאמנות. ורוצים לפעול מולן בשקיפות ובהוגנות. בזמן משבר הקורונה ולאחר שתערוכה הוצגה בפועל במשך 4 חודשים (מסוף דצמבר ועד אמצע מרץ הייתה פתוחה בפועל). התערוכה קיבלה חשיפה בפעילות הדיגיטלית של מוזיאוני חיפה: בפייסבוק, באתר ובאינסטגרם״.

אולם האמניות, שהפסידו חודשיים ויותר מזמן התערוכה, אינן רואות בחשיפה הדיגיטלית תחליף הולם. הן ציפו להתחדשות הפעילות ולמפגשים וסיורים עם אוצרים, שוחרי אמנות ואספנים, שתקיימו אחרי הקורונה. בנוסף הן מציינות את חוסר הכבוד גם כלפי האמנית המנוחה ביאנקה אשל גרשוני, שנפטרה לפני כשבועיים, ועבודותיה משתתפות בתערוכה, שהייתה האחרונה בחייה.

האוצרת סבטלנה ריינגולד מצטטת בטקסט התערוכה את ההיסטוריונית לורל תאצ׳ר אולריך, וכותבת: ״נשים שמתנהגות כיאות לעיתים רחוקות עושות היסטוריה – מתחילת דרכו ביקש הפמיניזם להשתחרר מהתניות חברתיות כובלות… כדי לצאת ממציאות של שתיקה והשלמה למצב של דיבור ומחאה. עמדה זו יוצאת כנגד ׳שיח הנחמדוּת׳, שמכוון לשטח ניגודי אינטרסים פוליטיים וחברתיים״. כעת נוקטות האמניות עמדה הפועלת להצדיק את הדברים, ולא להותיר את המילים שליוו את התערוכה ריקות מתוכן.

איזבלה וולובניק. צילום: מל

אנטה מונה צ'יזה ולוסיה טקצובה, "כך או כך, אנחנו נפסיד", 2012, פסל מתנפח. צילום: מל

במוזיאונים אחרים בארץ המצב עדיין לא ברור, אולם לא דובר עדיין על ביטול תערוכות או קיצורן. מנכ״לית מוזיאון תל אביב לאמנות, טניה כהן עוזיאלי מסרה: ״בשלב זה טרם התקבלו הנחיות ברורות לגבי פתיחה מחודשת של המוזיאון וההשלכות הכרוכות בכך. עם זאת, אנו נערכים ומאמינים שב־1 ליוני נוכל לפתוח את המוזיאון״.

ממוזיאון ישראל בירושלים נמסר כי מועד הפתיחה מחדש עדיין לא ידוע. הגירעון הגדול בעקבות הפסד ההכנסות בתקופת הסגירה, וההוצאות הנוספות שילוו את הפתיחה בתנאי הבטיחות והבריאות המתבקשים כעת, לא ייאפשרו לפתוח מחדש את המוזיאון ללא הסדר תמיכה ממשלתית.

The post המוזיאון יפתח, התערוכה תיסגר appeared first on מגזין פורטפוליו.

תשע מראות עם נוף לים התיכון בסלוניקי

$
0
0

שקיעה יוונית מעל הים התיכון, נופי סלוניקי וחבורת תיירים עם מצלמות התערבבו במיצב A Room with a View, שהוצג בשנה שעברה בשבוע העיצוב הראשון של סלוניקי: תשע מראות גדולות שמסתובבות על צירן, ומשקפות את הנופים שעטפו אותן במפרץ היווני. העבודה, שהוצבה מחוץ למרכז לאמנות עכשווית של סלוניקי, נוצרה על ידי שלישיית אדריכלים ישראלית – תמר זלינגר, יובל ליטני וצליל שי – העובדים כקבוצה בשם T2Y Collaborative (ראשי התיבות של השמות הפרטיים שלהם).

בשיחת זום משותפת הם מספרים שהקבוצה התגבשה בשנת 2016, אחרי שסיימו את לימודי האדריכלות באוניברסיטת תל אביב, והחליטו להגיש יחד הצעה לתחרות לבניית מעונות סטודנטים בטכניון. ״גם כשהיינו נפגשים בסוף היום לדרינק, הרבה מהשיחות שלנו היו על אדריכלות, ביאנלות ותערוכות״, אומרת שי.

״זה התחיל כמפגש של חברים עם תחומי עניין משותפים. בניגוד לעיצוב, אדריכלות היא תחום שצריך לעבוד בו בצוות: אין מוצר אחד שאפשר לחשוב על הברקה ולשלוח. בניין הוא משהו הרבה יותר גדול עם הרבה יותר משתנים, אז באופן טבעי קל יותר לעבוד עליו ביחד״. 

בתחרות הם לא זכו, וכיום שלושתם עובדים במשרדי אדריכלים שונים. שי מתארת שהיצירה מעבר לשעות העבודה עונה על צורך אחר מפרנסה. ״אתה צריך הרבה ניסיון כדי לצאת לעצמאות ולהתחיל לבנות מבנים, אתה לא יכול לעשות את זה יום אחרי סיום הלימודים. העבודה במשרדי אדריכלים מקנה לנו הרבה ניסיון ואנחנו נהנים ממנה, אבל חיפשנו משהו אקסטרה, בשביל הנשמה. השאיפה הייתה למצוא דברים שאנחנו יכולים לעשות בתור אדריכלים צעירים; אדריכלים שאין להם הרבה ניסיון מעשי אבל יש להם נגיעה לעיצוב״.

חדר עם נוף. צילומים: T2Y Collaborative

יובל ליטני, תמר זלינגר וצליל שי

בשנה שעברה הם מצאו הזדמנות כזו: קול קורא לשליחת עבודות שיוצגו בשבוע העיצוב של סלוניקי. לתחושתם, ההוראות שקיבלו היו פתוחות במיוחד, ולכן מיד התחילו לחפש נקודה להציג בה. אף אחד מהם מעולם לא ביקר בסלוניקי, אז הם יצאו לסיור דיגיטלי – והחלו לשוטט בעיר הנמל באמצעות גוגל סטריט־ויו וצילומי אוויר.

״כשהתחלנו לפתח את הרעיון היה לנו ברור שמה שנציע יוצב בחוץ, במרחב הציבורי הפתוח״, מציין ליטני. ״יש בזה אתגר, כי כשאתה מציג בגלריה או חלל סגור אתה שולט בסיטואציה. אבל כשאתה יוצא החוצה אתה מאבד שליטה: שם אי אפשר לעמוד וכאן יש פתח של מזגן. זה פחות סטרילי ולכן יותר מעניין ומגרה. מה שאנחנו רגילים לעשות כאדריכלים ומעצבים זה להגיב לסביבה שלנו, כל דבר שאתה מעצב אתה בודק ליד מה הוא נמצא״.

ליטני: כשהתחלנו לפתח את הרעיון היה לנו ברור שמה שנציע יוצב בחוץ, במרחב הציבורי הפתוח. כאדריכלים ומעצבים אנחנו רגילים להגיב לסביבה שלנו, כל דבר שאתה מעצב אתה בודק ליד מה הוא נמצא

״חיפשנו כל מיני דברים תרבותיים כדי להבין את האנשים והאופי של העיר״, מוסיפה שי, ״הרי לא היינו שם. אבל הבנו שאין לנו את המנדט להגיב לתרבות ולערכים שהם לא שלנו ושאנחנו לא מכירים״.

אבל לא הלכתם על קלישאות של ״טברנה״ או ״פוליקר״.

שי: ״זה גם עלה בסיעורי מוחות, אבל ככל שזיקקנו את זה ראינו שאת המרחב יש לנו יכולת להבין, אפילו שלא היינו שם; יש לנו כלים להבין אותו ולהגיב אליו. עיצוב הרבה פעמים מגיב לרעיונות היסטוריים או תרבותיים, אבל הרגשנו שלא יהיה נכון לעשות משהו כזה. הגבנו למרחב ובסוף יצא משהו מאוד אינטואיטיבי, שאפילו ילד יכול להבין״.

פיסת נוף חדשה של העיר

הנקודה שבחרו השלושה עומדת בקצה רחוב, שהופך למפרץ צר אל תוך הים התיכון. ״זו הייתה נקודה מיוחדת, בין הנמל לעיר והמבנים ההיסטוריים והים״, אומרת זלינגר. ״כל העיר הייתה פלטפורמה אפשרית, אבל איכשהו הצלחנו לזהות ולבחור את הנקודה הזאת״.

״ברגע שאתה עומד שם אתה מגלה שאתה מוקף בים מכל כיוון, זה ממש הקצה של העיר״, מסביר ליטני. ״כשאתה מסתכל קדימה אתה רואה רק ים, מאחוריך מחסנים עשויים לבנים אדומות כמו בארסנלה בוונציה. יש שם מפגש בין כמה סוגי נופים שונים לגמרי. היו דברים שראינו רק אחרי שממש הגענו לשם, אבל כמו ישראלים טובים ידענו לזהות מהר נקודה ולהגיד ׳אנחנו רוצים פה!׳״.

אז קודם בחרתם את הנקודה ורק אז החלטתם מה לעשות בה?

זלינגר: ״זה התגבש במקביל, אבל זיהינו את המרחב שבו רצינו לעבוד ואז עלו שאלות של ׳איך אנחנו יכולים ליצור במקום הזה שלא ביקרנו בו?׳ או ׳איך אפשר להגיב אליו?׳. ניסינו לחשוב איזו חוויה אנחנו רוצים להציע למבקרים, אם זה יהיה משחק או משהו שדוחף אותם לשוטט שם. התחיל להתגבש איזשהו רעיון תוך כדי החיפוש״.

ליטני: ״בהתחלה תכננו להעמיד שם כל מיני דברים שיצופו על המים. אנחנו הרי רגילים בארץ שיש חלוקה בין העיר עצמה לים וכאן הן צמודות, אז חשבנו שאפשר לשחק עם זה איכשהו: אולי לקחת כל מיני חוויות עירוניות, כמו ביקור בקולנוע, ולחבר אותן למים ולים. אבל בסוף זה גם היה פחות ישים ונשאר על רצפת חדר העריכה״.

שי: ״מה שעניין אותנו זה המפגש בין הנופים השונים: אם רק תסתכל לרגע לכיוון אחר תראה נוף חדש לגמרי. בגלל שזו נקודת מפגש חיפשנו משהו שיצור חוויה שאם לרגע תכנס אליה ותשתהה בה, פתאום לא תהיה לגמרי בטוח שאתה מסתכל על הים ורואה את הים. אולי אתה מסתכל על הים ורואה את העיר?

״אתה מסתכל על הבתים אבל רק רואה את הים; משהו שיכול להעצים את המפגש הזה בין הנופים. ואחרי כמה גלגולים זה הגיע למראות האלו שמסתובבות ב־360 מעלות, ככה שכל אחד יכול לשחק איתם ולעצב איך הוא רואה את העיר ועל מה הוא מסתכל״.

״זה הרי איזשהו מרחב, חדר״, מפרשת זלינגר. ״רצינו שהוא יאפשר לתיירים ולתושבים ליצור לעצמם את פיסות הנוף שלהם, פיסת נוף חדשה של העיר. בין אם זו תמונת נוף שהם יצרו בעצמם ובין אם היא תוצר של הסביבה העירונית והתנועה בכבישים ומזג האוויר. אז בעצם הזמנו אותם לחדר עם נוף״.

מסגרייה בסלוניקי דרך דואר אלקטרוני

לאחר שהצעת הקבוצה אושרה על ידי מארגני שבוע העיצוב, במשך שלושה חודשים הם עבדו על המיצב שקיבל את השם חדר עם נוף (A Room with a View). תחילה הם עיצבו במודלים ממוחשבים תשע מראות מסתובבות, שיאפשרו לעוברים והשבים בנמל בסלוניקי לשחק עם הנוף מולם. כשעברו לשלב הייצור, התלבטו אם לייצר את המראות בארץ ולגרור אותן ליוון – או לחפש יצרן מקומי.

בסיוע מפיקי שבוע העיצוב מצאה הקבוצה מסגרייה במפעל קטן ליד סלוניקי, ובמשך חודש הנחו אותם מישראל דרך דואר אלקטרוני, בלי לדרוך במפעל אפילו פעם אחת. ״היינו איתם בקשר לאורך כל הדרך וזה הפך את התהליך לנורא מעניין״, מתארת זלינגר.

שי: באדריכלות זה לא משהו שקורה הרבה, לוקח שנים עד שבניינים נבנים. וזה עוד היה בשלט רחוק, אז היה עוד יותר מרגש לראות את זה בדיוק כמו בתמונות וכמו שתכננו

״משבוע לשבוע היינו מקבלים סרטונים של איך העבודה מתקדמת והיינו צריכים לתת פידבק מרחוק, לבקש כל פעם שיצלמו מזווית אחרת או יותר לאט. אפילו וואטסאפ אין להם. נחתנו ביוון וישר משדה התעופה נסענו למסגרייה כדי לראות את סוף הייצור״.

אני רק חושב על כל הפעמים שהזמנתי חולצות בעלי אקספרס שתמיד הגיעו בצבע הלא נכון.

ליטני: ״אם משווים את זה לחולצה, אז תדמיין שעל כל תפר וכל חוט אתה מקבל עדכון ותמונה. זה היה די רגיל עבורנו, כי כאדריכל אתה כותב הרבה תכניות והוראות לאנשים שמבצעים אותן״.

שי: ״אבל זה היה לא יאמן. אתה מגיע לשם, נכנס למפעל ורואה את מה ששרטטת עומד. באדריכלות זה לא משהו שקורה הרבה, לוקח שנים עד שבניינים נבנים. וזה עוד היה בשלט רחוק, אז היה עוד יותר מרגש לראות את זה בדיוק כמו בתמונות וכמו שתכננו״.

מהמפעל עברו המראות למפרץ הקטן בסלוניקי, שם הקימה השלישייה את המיצב. ״ברגע שסיימנו לקפל את ציוד ההקמה, אנשים התחילו להכנס לשם ולשחק עם המראות״, מספרת זלינגר.

״זה היה מדהים מבחינתנו כי זה קרה מעצמו. מעניין היה לראות איך כל אחד הגיב לזה אחרת: היו כאלה שהסתכלו על זה מהצד כמו פסל. והיו מי שנכנסו וישר התחילו להסתובב ולצלם סלפי, ילדים רצו ומיד שיחקו עם המראות. זו הייתה חוויה מאוד מרגשת להתבונן מהצד בלי להפריע, לראות איך אנשים מגיבים למשהו זר שפתאום נמצא במרחב שמוכר להם״.

זלינגר: אנשים התחילו לשחק עם המראות. היו כאלה שהסתכלו על זה מהצד כמו פסל; היו מי שנכנסו וישר התחילו להסתובב ולצלם סלפי; ילדים רצו ומיד שיחקו עם המראות. זו הייתה חוויה מרגשת לראות איך אנשים מגיבים למשהו זר שפתאום נמצא במרחב שמוכר להם

״לא חשבנו על זה שהמיצב עומד בנקודת קצה של העיר, והיא מאוד רגישה לשינויים של הטבע״, מוסיפה שי. ״רואים משם שקיעה ממש יפה, ופתאום עם כל המראות ראינו אותה מכל מיני זוויות אחרות. זה היה בחודש מאי, אז יום אחד היה מאוד בהיר וביום אחר מאוד גשום. יום אחד נשבה רוח חזקה שסובבה את כל המראות, זה יצר דברים נורא שונים שלא תכננו והפתיעו אפילו אותנו״.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

החדר שבנו תוכנן להיות מוצג במשך שבוע העיצוב בלבד, אך השלישייה מספרת שלבקשת המפיקים המיצב נשאר במקומו למשך כחודש. הם מקווים להציג אותו בארץ בהמשך, אבל היום הוא מאוחסן בסלוניקי. ״זו חוויה חזקה לראות כמה זה עובד, כי כאמן תמיד יש לך הרבה שאלות בתהליך היצירה״, אומרת שי.

״אנשים יבינו למה התכוונתי או לא? איך יפרשו את זה? ועוד במיוחד כשאתה יוצר משהו שאתה רוצה שאנשים ישתמשו בו. כל השאלות ששאלנו את עצמנו נפתרו כשראינו שאנשים משתמשים בזה. זה הוכיח שיצרנו משהו מספיק פתוח שכל אחד יכול להתחבר אליו מנקודה אחרת״.

כנראה שיעבור עוד לא מעט זמן עד שרובנו נוכל לבקר בסלוניקי, ובינתיים אנחנו מוגבלים לסיורים בגוגל סטריט־ויו בלבד. אתם חושבים שכשנסיים עם המצב, הקורונה תשפיע על איך שאדריכלים ומעצבים עובדים?

״אפשר לעשות על זה שמונה שיחות זום כמובן. כשעבדנו על המיזם ביוון חשבנו איך נטוס לשם ונבנה משטחים שאנשים יגעו בהם במרחב הציבורי, והיום ללכת לטיילת בתל אביב ליד הבית נשמע כמו פנטזיה. זה כמעט כמו להיות בעולם אחר.

״קשה לנבא את העתיד, אבל זה כבר משפיע: תוך שבוע משרדים התרוקנו, אנשים התחילו לעבוד מהבית ולהתאמן בחניונים. בגדול זה מדכא. זה גורם להבין כמה תכנון טוב ואדריכלות טובה חשובים. כי בסוף לא מספיק שיש לך את הטיילת ליד הבית או פארק הירקון, אלא שגם ב־100 מטרים הקרובים לבית יהיה לך איזה מרחב טוב ומתוכנן״, אומרים שלושתם.

״אנחנו מעריכים את המרחבים העירוניים, אבל זה משהו שאנשים שלא קשורים לאדריכלות לפעמים מפספסים. דווקא ההסתגרות בבית גורמת לאנשים להעריך אותם יותר, כשאנחנו רואים תמונות של מקומות ריקים ואנשים מתגעגעים. אז אולי זה יעשה טוב לשיח התכנוני ולחשיבה של אנשים על המרחב הציבורי״.

The post תשע מראות עם נוף לים התיכון בסלוניקי appeared first on מגזין פורטפוליו.

Viewing all 3234 articles
Browse latest View live