Quantcast
Channel: מגזין פורטפוליו
Viewing all 3234 articles
Browse latest View live

פייר קרדן: רישיון לארוג

$
0
0

בסוף שנות ה־40 של המאה ה־20 נפתחה בפריז חקירת משטרה. מישהו העביר גזרות של עיצובי תפירה עילית השייכות לבית האופנה כריסטיאן דיור על מנת שאלו ישוכפלו באמצעים זולים יותר. כחלק מאותה החקירה, נחקר גם מעצב האופנה פייר קרדן, שהיה אחראי על סטודיו המחוייטים של דיור בזמנו.

הספר European Fashion: The Creation of a Global Industry, שמביא את פרטי המקרה, מציין במפורש שהמעצב יצא לחלוטין זכאי מהפרשה אבל נוקט במהלך ערמומי; הוא לא שוכח להביא בסמיכות לדברים את העובדה שקרדן, שהקים את בית האופנה הנושא את שמו ב־1950, סולק מהמועצה הלאומית לתפירה עילית פריזאית לאחר שעיצב קולקציה מוכנה ללבישה עבור בית הכלבו הפריזאי פרינטמפס.

הרעיון שקוטורייה, כלומר מעצב אופנה המפיק עיצובי עילית בהתאמה אישית ובשיטות מסורתיות, יזהם את עצמו בבגדים הנתפרים במכונה על פי מידות סטנדרטיות, היה נחשב בזמנו בלתי נסבל. הרי מי רוצה לפנות להמונים?

התשובה לשאלה הזו כיום אולי נשמעת ברורה מאליה, אבל בזמנו היא הייתה שאלה עקרונית שערבבה מוסר, אליטיזם וערכים של עולם ישן שאינו מכיר בפוטנציאל שמזמנת הגלובליזציה: פנייה להמונים עם מוצרים פשוטים יותר, משמעותה התמסחרות, והתמסחרות באקלים הפריזאי דאז, משמעותה זנות. שלא במקרה הדיון הזה, אם כי בצורה מעודנת יותר יש לומר, הוא זה שמספק את אחד מצירי העלילה המרכזיים בסרט הדוקומנטרי שמנסה לפצח את דמותו של המעצב, House of Cardin (שיוקרן בארץ במסגרת פסטיבל דוקאביב וישודר בהמשך ב־HOT8). 

בדומה לאיב סן לורן, גם קרדן התחנך על ברכי התפירה העילית הצרפתית אך מצא את ההצלחה הגדולה שלו דווקא ביצירה של מותג גלובלי המבוסס על מוצרי צריכה נגישים יחסית. אולם בניגוד לסן לורן, שזכה לתהילה בעיקר הודות לקו האופנה המוכנה ללבישה ״ריב גוש״, לאביזרים ולמוצרי בישום וקוסמטיקה, קרדן הלך הרבה יותר רחוק.

הוא לא הסתפק ביצירה של כל אלה, אלא היה מוכן למכור ליצרנים וחברות אחרות זיכיונות לשימוש בשמו ובלוגו המותג בכדי למתג כמעט כל חפץ אפשרי, ממצתים וסיגריות ועד מגבות ומכוניות. יש הטוענים כי עד 1988 יותר מ־800 סוגים של מוצרים שונים מותגו תחת השם פייר קרדן ב־94 מדינות, מה שהעניק למעצב את הכינוי מלך הרשיונות. 

הסרט – שבו מרואיין קרדן עצמו, כיום בן 98, ושכולל שורה ארוכה של מרואיינים נוספים, מקרובי משפחה, דרך ידועניות כמו נעמי קמפבל ושרון סטון ועד לאספנים של עבודתו – מצליח לעמוד על שני הצדדים של האסטרטגיה הזו. מצד אחד, באמצעות שיטת הזיכיונות, הצליח קרדן לפנות אל מעמד הביניים הגלובלי. לא רק שהמעצב הפיק מכך פרסום רב – שהרי אין דבר שתורם יותר לתהילה משם המודפס על חפץ – אלא גם כסף גדול, הודות לכוח הקנייה של אותו מעמד ביניים, שנעשה תאב לחפצים ממותגים. יש המעריכים שהונו מגיע לכ־800 מיליון דולר.

מנגד, הסרט גם מדגים את הבעיה שנוצרה בעקבות כך. ניתנו זיכיונות כה רבים עד שהדברים יצאו משליטה. מילא שהיו מוצרים שלא היה להם שום קשר לסגנונו של המעצב או שיוצרו באיכות נמוכה, ושאינם משקפים את המיקום של המותג בהיררכיית היוקרה עד לרמה של פגיעה אנושה במעמדו, אלא שידוע בתעשיית האופנה שישנם לא מעט מוצרים שקרדן ואנשיו כלל לא יודעים שהם נושאים את שמו. 

באופן טבעי, הסרט מצדיק את קיומו על ידי כך שהוא מדגיש את גאונותו של קרדן. הוא מפרט באופן ניכר את עיצובי האופנה האיקוניים של האיש, שנעשה שם נרדף לאופנה מודרנית. אין הכוונה למודרניות במובן העיצובים היעילים של קוקו שאנל, למרות שאפשר לזהות קשר בין השניים, אלא מודרניות במובן של היקסמות מהיכולות הטכנולוגיות לאחר מלחמת העולם השנייה, לרבות המירוץ לחלל, טיסות טרנסאטלנטיות ושלל תהליכים הקשורים להאצת הגלובליזציה.

זו הסיבה שקרדן מוגדר פעמים רבות כחדשני או כמי שחושב על העתיד; החל מהחליפות המינימליסטיות שעיצב עבור הביטלס, שהפשיטו את החליפה הגברית מהמסורתיות שדבקה בה, ועד לשמלות פוטוריסטיות, השואבות השראה מכל דבר שיכול לעוף ולהגיע בתקווה לירח. 

מאותה סיבה של הצדקת גאונותו של האיש, נעדרת מהסרט זווית ביקורתית מהותית שתהפוך אותו מאוצר ארכיוני – והוא אכן כזה לנוכח החומרים הוויזואליים הרבים הגודשים אותו – לסרט שיכול לומר משהו מוצק יותר על האופנה במחצית השנייה של המאה ה־20.

כך לדוגמה, קרדן מוצג כמי שפרץ את הגבולות, הביא אופנת מעצבים אל שווקים חדשים, עם תצוגות ואירועים בסין, רוסיה או הודו, עוד לפני הרבה לפני שדבר היה מקובל. אבל הסרט לא מדגיש מספיק עד כמה זו נעוצה באג׳נדה קפיטליסטית, שאיפשרה לו, הודות לאותה מניפת מוצרים בלתי נגמרת, לכרות ממון משווקים שהיו עד אז מוזנחים ביחס לאירופה וארצות הברית בכל הקשור למותגי אופנה. 

היעדרה של אותה זווית ביקורתית – שכנראה מונעת משיקולים פוליטיים או כלכליים – גם מקשה על הסרט להציב את הדברים בקונטקסט רחב יותר. מה שפייר קרדן קידם יותר מכל – וגם אחרים בדורו יש לציין – הוא חלוקה בין ״מעצב״ לבין ״מוצר״, עד לרמה שאין קשר בין שני הדברים. אלו יכולות להיות שתי ישויות שונות, למרות שהן נושאות את אותו השם.

זה מה שמסביר את הנתק העצום שיכול להופיע בין קולקציות האופנה שקרדן עיצב בעצמו, או לפחות פיקח עליהן מקרוב, לבין כל השאר. מאז קרדן, פריט מעצבים הוא פריט שנושא שם של מעצב, אבל לא בהכרח נוצר על ידו.

בנוסף, הסרט אמנם מצביע על כך שבניגוד לפופולריות העצומה של השם קרדן אף אחד לא יודע על חייו הפרטיים דבר מהותי, אך הוא נמנע מלהציב את האבחנה הזו בכרונולוגיה שמפיקה משמעות. הגישה של קרדן – הפיצו את השם אך לא את הפרסונה – היא שלב מסוים בהתפתחות של מעצב האופנה המודרני.

אם במאה ה־19, עת הולדת המעצב כפונקציה המכתיבה סגנון, מעצב היה אמון על רעיון עיצובי ועל איחוד תהליכי הפקת הבגד תחת גג אחד, קרדן היה כאמור חלק מהכוחות שהפכו באמצע המאה ה־20 את שם המעצב לחותמת גרפית שבאמצעותה אפשר למתג שלל מוצרים, גם אם אין ביניהם, או אפילו בינם לבין המעצב, כל קשר. לראייה, הוא אפילו מדבר על עצמו לעיתים בגוף שלישי, כדי לבדל את עצמו מהמותג.

אגב, בגלגול הבא שיעבור מעצב האופנה, לקראת שנות ה־80 של המאה ה־20, המעצב יהפוך לסלבריטי ולאביר תקשורתי בגלל אותם תהליכים שקרדן קידם. המעצב של סוף המאה ה־20 כבר חייב לחשוף את חייו האישיים ולאפשר לתקשורת לנבור בהם, במטרה לבדל את עיצוביו ולזכות לכותרות בשוק עמוס לעייפה במותגים, חפצים ולוגואים. 

לצד דיון באסטרטגיה העסקית והעיצובית של קרדן, שהוא הליבה המעניינת של הסרט, הסרט מבקש לעסוק גם בנושאים משיקים, כמו הקשר של קרדן לעולם התיאטרון, או מערכת היחסים שלו עם אנדרה אוליבר. אלו יכולים להיות מעניינים כשלעצמם, אבל עריכת הסרט, שלעיתים גם חוזרת על נושאים, הופכת אותם למעין סעיפים בוויקפדיה, שנועדו לציין עובדות על חייו.

וכך לקראת השליש האחרון שלו כבר מתחיל להיות לא ברור מה הסרט רוצה לומר על קרדן. בסופו של דבר, התוצאה היא ביוגרפיה מלאה למדי וסוחפת לפרקים, אבל בדומה למותג פייר קרדן, שנפגע אנושות מהתפזרות יתר, גם כאן אנחנו עלולים להישאר עם פחות מדי מכפי שהיינו רוצים. 


בית האופנה קארדן (House Of Cardin)
יוצרים: פ. דויד אברסול וטוד יוז
ארצות הברית 2019, 95 דקות

The post פייר קרדן: רישיון לארוג appeared first on מגזין פורטפוליו.


בית לאמנות ישראלית פותח מחזור חדש במסלול לימודי תעודה באמנות ישראלית 

$
0
0

במהלך החודש יקבלו בוגרי שני מסלולי לימודי התעודה של בית לאמנות ישראלית, באוצרות ומוזיאולוגיה ובלימודי אמנות ישראלית, תעודות גמר במעמד חגיגי שחותם פרק ושנה בלתי צפויה. כמה שבועות לאחר מכן (אוקטובר 2020), מחזור חדש של תלמידים יחל את לימודיו שיועברו השנה במודל היברידי, שילוב של למידה פרונטלית ומקוונת, בהתאם להנחיות ולרוח התקופה. 

המשתתפים במסלול לימודי התעודה באמנות ישראלית יוכלו ליהנות מ־12 קורסים מגוונים, להיחשף לנושאי חתך שונים ולהלך בשדה האמנות הישראלית על שלל מדיומיו: ציור, פיסול, אמנות הגוף, פרפורמנס, וידאו־ארט, איור ואנימציה ועוד. כל הקורסים כוללים מפגשים עם אמנים ואמניות בולטים ועם יצירותיהם של רבים נוספים. 

״תולדות האמנות הישראלית״, קורס הדגל של מסלול לימודי התעודה, פותח ומועבר על ידי האוצרת המוערכת טלי תמיר ומתארחים בו השנה האמנים לארי אברמסון, חנן אבו חוסיין ונעה רז מלמד. הקורס, שנפרש על פני שני סמסטרים, בנוי כרונולוגית ומאיר את התפתחות האמנות בישראל מאז ימי בצלאל של שץ (1906). הוא ממפה סוגיות ונושאים עיקריים שבהן עסקה ועדיין עוסקת האמנות הישראלית. הקורס חושף את קשיי ההשקה והלידה של האמנות הישראלית ועוקב כיצד התמודדו אמנים עם תנאי היסוד שלה כאמנות מגויסת ועם המתח בין אמנות ולאום ויצרו לעצמם מרחב פעולה חופשי ועצמאי.

יוסף קריספל, נער ועופר

מורן קליגר, מתוך הקורס ״גוף נע, נח ונופל״ בהנחיית ניבי אלרואי

אורי קצנשטיין, hope machine, מתוך הקורס על אמנות הווידאו ארט

קורסים נוספים במסלול עוסקים במוטיבציות שונות שמניעות אמנים ישראלים לפעולה. תחושת הגלות הממשיכה לפעם בקרב אמנים ישראליים עכשוויים יהודים וערבים תדון בקורס ״בכל מקום גלות״ בהנחיית ד״ר גדעון עפרת, ד״ר חוסני אלח׳טיב שחאדה וד״ר עדי אפעל. ומופעי הומור באמנות הישראלית והבינלאומית יטופלו בקורס ״אני בבדיחה הלא נכונה״ בהנחיית האמן פרופ׳ רועי רוזן, שמציע לבנות באמצעות ההומור באמנות פרספקטיבה היסטורית אלטרנטיבית לאמנות המודרנית בכלל. רוזן יארח את קרן ציטר, רחלי רוטנר, בן הגרי ויאיר גרבוז. 

קורסים אחרים במסלול האמנות הם: ״בחירת האוצר – 12 אוצרים.ות בוחרים 12 אמנים.יות״; ״אמנות הגוף״ בהנחיית ניבי אלרואי; ״אמנות או שנמות״, על הפרפורמנס באמנות הישראלית בהנחיית הדס עפרת; ״פוטוגניות חברתית״, על טיפולוגיה ישראלית בצילום בהנחיית האמנית ורדי כהנא; הקורס ״ואלס עם קישקה וטריינין״, על איור וקומיקס; הקורס ״כוחו של הדפס״ בהנחיית פרופ׳ שרון פוליאקין; והקורס ״סוגיות בהתפתחות הווידאו ארט בישראל״ בהנחיית סרג׳יו אדלשטיין, שיעניק למשתתפיו הכרות עם עבודות הווידאו החשובות שנעשו בעשרים השנים האחרונות. 

ההיכרות עם שדה האמנות הישראלית לעולם אינה מוגבלת לגבולותיו שכן האמנות הישראלית מקיימת לאורך שנים קשרים מסועפים עם טריטוריות גיאוגרפיות ותרבותיות רבות. על כן, בקורס החדש ״המושכות בחוטים – נקודות מפגש בין אמנים בינלאומיים לאמנים ישראלים״ בהנחיית האמנית ניבי אלרואי (אורחת: האוצרת נירית נלסון), כל שיעור יצא מעבודתם של אמן או אמנית בינלאומיים וימתחו ממנו קשרים אל אמניות ואמנים ישראלים בני דורות שונים ובעלי רקע מגוון.

מענה לחסך

בית לאמנות ישראלית קם באוקטובר 2013 במכללה האקדמית תל־אביב-יפו על מנת לתת מענה לחסך מתמשך בלימוד ומחקר של אמנות ישראלית. הבית נוסד ביוזמתם של ד״ר גדעון עפרת ורודי בינט, שניהלה אותו בשנותיו הראשונות וביססה את מעמדו. משנת 2017 מנהלת אותו עידית עמיחי, לשעבר ראש תחום מוזיאונים במשרד התרבות. בית לאמנות ישראלית הכשיר בשנות פעילותו עשרות אוצרים ובוגרי מסלול התמחות באמנות הישראלית ויצר קהילה שהולכת ומתרחבת של מאות שוחרי אמנות ישראלית הנהנים מקורסים יחידיים מידי שנה. 

הבית הוא מקום המאפשר מפגש עם היוצרים המובילים בעולם האמנות החזותית בישראל: חוקרים, אוצרים ואמנים. תכנית לימודי תעודה באמנות הישראלית מתאימה לאנשי אמנות, אוצרים, אספנים, מבקרים, כותבים ולכל מי שמעוניין להרחיב את היכרותו עם האמנות הישראלית. 

תנאי הקבלה למסלול לימודי תעודה: ראיון אישי. את הקורסים ניתן ללמוד בשנה אחת (שלושה סמסטרים רצופים) או לפצל את המסלול לשנתיים. קבלת התעודה במסלול זה מחייבת הכנת רפרט בהנחיית המרצה טלי תמיר. למי שמעוניין לקחת קורסים יחידיים ולא את המסלול המלא גם זה אפשרי וניתן לבחור מתוך 12 הקורסים המוצעים בשנת תשפ״א. 

הפרטים המלאים באתר בית לאמנות ישראלית

מירי דוידוביץ, מהגרים, מתוך הקורס ״פוטוגנטיות חברתית״ בהנחיית ורדי כהנא

לארי אברמסון, למד, מתוך הקורס תולדות האמנות הישראלית

The post בית לאמנות ישראלית פותח מחזור חדש במסלול לימודי תעודה באמנות ישראלית  appeared first on מגזין פורטפוליו.

פרימוורה 2020: אירוע המעצבים.ות של בית הנסן  

$
0
0

פרימוורה הוא אירוע עיצוב חגיגי המתקיים מדי שנה בבית הנסן לפני החגים. הקהל הרחב מוזמן להיחשף אל מיטב המעצבים הישראלים מתחומי הקרמיקה, אופנה, טקסטיל, צורפות ועוד, לתמוך ביצירה מקומית, ולקנות מתנות לחג. 

בסוף השבוע שלפני ראש השנה, 10-11.9.2020, יתקיים האירוע בפעם השביעית, לאחר דחייתו באפריל האחרון. האירוע יתקיים במרחב הפתוח של בית הנסן – במספר מתחמים פתוחים – בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

ברחבת הפטיו מתחם אופנה ישראלית עם דוכני בגדים, נעליים, תיקים, אאוטלט מעצבים ישראליים ועוד. בין המשתתפים: המעצב aner5777 עם קולקצית כובעים לצד ליין בגדים חדש; מעצבת האופנה לארה רוסנובסקי מגיעה עם פריטים משבוע האופנה; כמו גם עדי יאיר, מעצבת ירושלמית המשלבת אריגת בדים באופנת נשים מינימליסטית, גרביים עם הדפס ידני של מעין גוטפלד ועוד. 

קוצ׳ינטה. צילום: מירי דוידוביץ

Maayan Gutfeld. צילום: איה וינד

Lara Rosnovsky. צילום: רותם ברק

בחצר הציורית המקיפה את בית הנסן, יהיו קולקטיב קוצ׳ינטה עם אביזרים לבית וסלים מבד, קלועים על ידי נשים אפריקאיות מבקשות מקלט החיות בתל אביב. המעצב טל אוריאל עם המותג Uriel Studio – תיקים מבדים עמידים, נוחים עם צבעוניות מתוחכמת. מכירת הדפסים מיוחדת מתוך ״קונצי ובובי עושות תערוכה״ – תערוכת איור לילדים של בתיה קולטון ורותו מודן. 

משתתפים.ות:
ADI YAIR, aner5777, AMRIA Shoes,Lara Rosnovsky, Uriel Studio, Maayan Gutfeld, Mud made, Jahta, MERCe, First Floor Fashion, Vered Grebelsky, BVRGS, Franski, FA – Echo Creation, Shablool Marbled Art סטודיו שופן, אאוטלט מעצבים ישראלים, אסף כהן, קולקטיב קוצ׳ינטה.


פרימוורה 2020: אירוע המעצבים.ות של בית הנסן
בית הנסן, מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה ירושלים
חמישי 10.9 12:00-20:00
שישי 11.9 10:00-15:00
הכניסה למתחם ללא עלות, בהרשמה מראש, בהתאם להנחיות התו הסגול. מספר המקומות מוגבל.
להרשמה >

Mud made. צילום: איה וינד

Uriel Studio. צילום: דניאל צאל

Amria. צילום: אריאל נוי

The post פרימוורה 2020: אירוע המעצבים.ות של בית הנסן   appeared first on מגזין פורטפוליו.

קוראות פורטפוליו? נרשמים לניוזלטר!

$
0
0

מגזין פורטפוליו חוגג 15 שנה להקמתו ומשיק קמפיין פרסומי בהשתתפות 18 מהשמות המובילים בעולם האמנות והעיצוב בישראל. הקמפיין מציין את הצמיחה יוצאת הדופן במספר קוראי המגזין בשנה האחרונה, עם יותר מ־100 אלף דפים נצפים בחודש ומעל מיליון בשנה; ואת הסיקור העקבי והמתמשך של עולם התרבות המקומי, שבא לידי ביטוי בפרסום יום־יומי של כתבות, ראיונות וחדשות בתחומי העיצוב, האמנות, האופנה, האיור ועוד.

לציון השנה ה־15 חברו אלינו 18 מאושיות ענף התרבות החזותית – יוצרים מובילים, נציגים מקשת התחומים והתכנים של המגזין – שעליהם תוכלו לקרוא בפורטפוליו; וגם הם קוראים פורטפוליו ומתעדכנים בכל מה שיפה וחשוב. 

משתתפי הקמפיין הם: אביב גרינברג, אמן רב־תחומי; אוהד בנית, אלמעצב, אמן ויוצר רב־תחומי; גלית גאון, אוצרת קוראת עיצוב; ג׳ניפר אבסירה, אמנית יוצרת דימויים; Dede Bandaid & ניצן מינץ, אמנים רב־תחומיים; דרורית גור אריה, אוצרת וחוקרת תרבות חזותית; טל גולני, אמנית ומנהלת עיצוב טרי; יערה קידר, אוצרת והיסטוריונית אופנה; לאה פרץ, מרצה לאמנות, עיצוב ואופנה; ליאור זלמנסון, אמן, אוצר וחוקר תרבות דיגיטלית; מיכאל ליאני, אמן; נירית טקלה, אמנית; סער פרידמן, בעלים משותף ומנהל עיצוב ראשי בחברת Open; עינת צרפתי, מאיירת וכותבת; סתיו פורגס, אמנית ויזמת תרבות; שושקה/זאב אנגלמאיר, דיווה, אמנית ואקטיביסטית; שרית שני חי, מעצבת רב־תחומית.

אנו מזמינים אותך להירשם לניוזלטר של פורטפוליו, שמביא עד אליך – שלוש פעמים בשבוע – את כל הכתבות, הראיונות, החדשות, המינויים והקולות־קוראים שהתפרסמו אצלנו במגזין, ושמאפשר לך לקבל מבט מהיר על כל מה שחשוב ויפה – וקורה עכשיו.

The post קוראות פורטפוליו? נרשמים לניוזלטר! appeared first on מגזין פורטפוליו.

הרשימה המשותפת // 3.9.2020

$
0
0

מתחברים בגבעת חביבה

תערוכת צילום משותפת לנוער יהודי וערבי, תיפתח הערב במסגרת תכנית הצילום ״בעיניים אחרות״ של המרכז המשותף לאמנות גבעת חביבה (אוצרות: ראוף אבו פאנה ורמה יאזמה). הקבוצה עסקה לאורך השנה בסוגיות החברתיות המרכזיות שאיתן מתמודדת החברה בישראל, וביניהן אי שוויון, גזענות, אלימות, אמון הדדי, ערעור היסודות הדמוקרטים, שקיפות, חינוך ועוד.

במהלך החודשים האחרונים הם ניתבו את כישוריהם ואהבתם למדיום הצילום למרחב שבו יוכלו להשפיע על נושא שקרוב לליבם – הקונפליקט היהודי הערבי / יצירת חברה משותפת. למרות הקושי והאתגר הגדול, הקבוצה המשיכה גם בימי הסגר והבידוד לעסוק בחיבורים למרות חוסר היכולת להיפגש יחד פיזית – ליצור קשר, להיות בפעולה ולא לוותר על החיבור המורכב אך המתבקש בין שתי החברות.

מתחברים בגבעת חביבה

מירב הימן, מתוך מרחבים במשבר במוזיאון חיפה

דנה גור־קרן, מתוך מרחבים במשבר במוזיאון חיפה

מרחבים במשבר במוזיאון חיפה

אשכול תערוכות חדש יפתח במוזיאון חיפה בשבת. משבר הקורונה, על השלכותיו המרובות, הציף על פני השטח את קיומנו השברירי. לצד החששות ותחושת אי־הוודאות, בתקופה זו טמונה גם הזדמנות להתבונן לעומק דרך הסדקים שנפערו ביסודות קיומנו וכך לבחון אותם מחדש, גם אם המפגש לא נוח ומטלטל.

אשכול התערוכות ״מרחבים המשבר״ יציג תשע תערוכות חדשות הבוחנות את המרחבים המוּכרים שהופכים למתעתעים וזרים בשעת משבר. עבור רבים המשבר הנוכחי חשף תחושה של אמביוולנטיות ביחס למרחב הביתי והמשפחתי, המשמש עוגן אך גם הופך לסיר לחץ מבעבע ומחניק, ומכאן ההתייחסות למרחבים קיומיים שונים שנִבְעו בהם הסדקים בעקבות המשבר העמוק שאנו חווים.

בחלק מהתערוכות בולט העיסוק בערעור על מושג הבית כמרחב בטוח של פרטיות ומשפחתיות. באחרות מופיעה התייחסות למרחב של הגוף, הנתון לפיקוח ולמשטוּר ממסדי בזמן מגפה. גם גופה של האישה, המזוהה עם הבית, הופך לפגיע יותר בזמנים של הסתגרות. לצד זאת, בנוסף יעסוק האשכול בגבולות המתערערים בין האדם והטבע, עם פלישת בעלי החיים למרחבי הקיום האנושיים בימים של סגר, ובהשתלטות העולם הווירטואלי בזמן הבידוד, עד כדי התנתקות מחוויה הגופנית הממשית.

אוצרות: סבטלנה ריינגולד, יפעת אשכנזי, לימור אלפרן זרד, ענת מרטקוביץ׳, שגית זלוף נמיר, לינה פלאח.


איור בקצה המנהרה ביפו העתיקה

אסופת עבודות שנעשו במהלך ארבע שנות לימוד של הלומדים בקורסיי איור במחלקה לתקשורת חזותית במנשר, תוצג החל מהערב ולמשך שבוע בסמטת מזל דגים 5, יפו העתיקה. העבודות בתערוכה מאפיינות שלבים ונושאים שונים שביניהם מפלסים הסטודנטים את דרכם, ממושגים בסיסיים באיור ועד לפיתוח שפה אישית. בין השאר מוצגים פרויקט של כרזות וספרונים בהשראת שירי אלתרמן ופרויקט של פרשנות איורית למילים חדשות בעברית שנכנסו על ידי האקדמיה ללשון.

אביב כץ מתוך איור בקצה המנהרה ביפו העתיקה

ערן נדב מתוך איור בקצה המנהרה ביפו העתיקה

טגיסט יוסף רון, מתוך הנייר הלבן שחור מבפנים במוזיאון תל אביב. צילום: אלעד שריג

טגיסט יוסף רון, מתוך הנייר הלבן שחור מבפנים במוזיאון תל אביב. צילום: אלעד שריג

הנייר הלבן שחור מבפנים במוזיאון תל אביב

תערוכת היחיד של טגיסט יוסף רון, זוכת הפרס על שם חיים שיף לאמנות פיגורטיבית־ריאליסטית לשנת 2019, נפתחה אמש במוזיאון תל אביב (אוצרת: עמנואלה קלו). יוסף רון מציגה רישומי פחם עזי מבע ורגש, המתארים דיוקנאות ורשמים ממרכז הקליטה בעתלית, שם שהתה עם משפחתה לאחר שעלתה לארץ במבצע משה, ב־1984. היא עוסקת בשאלות של זהות והגדרה עצמית דרך בחינת יחסיה עם אמהּ, על רקע משבר ההגירה מאתיופיה לישראל. העיסוק בקשיי הקליטה ובמחיר שתובעת ההשתלבות בחברה חדשה מאיר גם את הסטריאוטיפים המאפיינים את היחס החברתי לזר ולשונה.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

אופנובנק בסטודיובנק

אופנובנק, חלל פרויקטים חדש ייפתח הערב בתוך הסטודיו של יואב וינפלד ועומר שיזף בבניין הסטודיאות סטודיובנק, עם דאנס בר, תערוכה קבוצתית בהשתתפות שירי טרקו, שיר מורן ואלעד לרום. באמצעות מחוות אמנותיות התערוכה מייצרת סצנה עזובה של חלל ריקודים ריק, רחבת בר שהתרוקן מיושביו. העבודות כולן פועלות כסט אקסצנטרי לסצנה שלא מתרחשת בדאנס ברים, עולם הולך ונעלם, אנשים ששואלים את עצמם ״איפה לרקוד?״, שטיח רצפה, ז׳קט, ציור של חדר במלון – אלה הופכים את חלל התערוכה לאתר מפגש סליזי, פיק־אפ ריק, חדר לפי שעה במוטל זול בבן יהודה.

שיר מורן מתוך אופנובנק בסטודיובנק

שירי טרקו מתוך אופנובנק בסטודיובנק

כתריאלה בת ישראל, מלכותא

כתריאלה בת ישראל, מלכותא

מַלְכוּתָא בחולון

מַלְכוּתָא, תערוכת חוצות בגן המוזיאון בחולון, של הצלמת והאמנית החזותית כתריאלה בת ישראל, בת העבריים בדימונה, תיפתח ביום רביעי (אוצרת: רוני בן ארי). מושאי הצילום של בת ישראל הם האחים והאחיות בני קהילת העבריים מדימונה. בצילומים היא מנכיחה אותם בדיוקנאות צבעוניים ומוקפדים שמתמזגים בחזיונות המלכוּת האמנותיים יוצאי הדופן שלה. בעבודותיה ניכרת ההשפעה האפריקאית שעל ברכיה התחנכה: התכשיטים ואבני החן, מאפייני המלבושים והחומרים שמהם עוצבו, וכן הסיפורים שמאחורי האריגים והצבעים.

The post הרשימה המשותפת // 3.9.2020 appeared first on מגזין פורטפוליו.

ענבל מארי כהן: ״אמנית טובה״ בחלל המעבדה

$
0
0

חגית:

בוקר טוב ענבל, מה שלומך?

ענבל:

נפלא, תודה, מה שלומך?

חגית:

שורדת את סוף אוגוסט… אבל אין תלונות 🙂 אצלך יש ילדים בבית ותערוכה חדשה, ורק סגרת את התערוכה שאצרת בגלריה חנינא?

ענבל:

נכון:) יש ילדים, יש תערוכה בחנינא, ״חרף״ (שננעלה בשבת שעברה) וישנה התערוכה שנפתח בסופ״ש האחרון 🙂 ״אמנית טובה״, בחלל המעבדה של ישרוטל ברחוב הרצל 119, בהובלתו של האוצר שרון תובל. את התערוכה בחנינא אצרתי בעדינות כזו וממש השתדלתי ללכת על קצות האצבעות כדי לאפשר לאמת, לכנות וליושר של האמנים שמציגים לזרוח

חגית:

נתחיל מהסוף (של חנינא) ואחר כך ניכנס לפרויקט האמנית הטובה: מה זאת אומרת ״על קצות האצבעות״ ומתי אמנות היא לא כנה?

ענבל:

חחח… חיכיתי לראיון איתך, ידעתי שיהיה מעניין ומאתגר, שאלה מצוינת:)

אני אחדד ואומר כי התערוכה חרף (למרות) מדברת בנושאה על כנות – לאו־דווקא כנה יותר מאחרים. היא שמה במרכזה את ההתמודדות עם האמת האישית, שבדרך כלל עדינה ומוסתרת תחת שריון או קונכיה דקה בטבע. בוודאי אינה מוצגת ערומה, כנה, פתוחה כפי שהאמנים הללו בחרו באומץ להציגה (טל רוזן, שחר סריג, שלי רייך, איילה נצר, וסטייסי קובנר)

מתוך חרף בגלריה חנינא

חגית:

התערוכה בחנינא שילבה פרפורמנס ומוצגים. את הצגת מזוודת הפתעות וביקשת מהצופים לבחור מתוכה ולהציב עבודה בחלל. זה שיתוף גם ברמה האישית וגם האוצרותית. אך היו התגובות?

ענבל:

״חרף״ גם מדברת על תהליך של שינוי – שינוי שלי, כיוצרת, דרך האוצרות. תהליך האוצרות שלי היה מסע לגילוי עצמי דרך מוטיבים שזיהיתי אצל אמנים ורציתי לנכס לעצמי, רציתי לדבר בשפתם. ולראשונה זנחתי את עולם הציור, פיסלתי – אפשר לומר באיזושהי השאלה מאובייקטים שהייתי מציבה לציורי הדוממים שלי; פיסלתי ועדיין הרגשתי שזה לא מספיק בשבילי. הרגשתי שעדיין השיח עם הצופה דומם ופסיבי. 

רציתי להעלות את היחסים עם הצופה לרמת הנושא, ולכן בחרתי לתת לצופה את האפשרות לגעת, לבחור ולהראות לו שבאמצעותו היצירה מתעוררת לחיים – לעומת השקט שבה היא שוכבת דוממת בסטודיו. 

לשמחתי התגובות היו מגוונות. כמובן שלאחר חינוך של שנים קהל הצופים יודע שאסור, וקשה לו לגעת, גם לאחר תיווך והסבר. אבל חלק נגעו והזיזו ואפילו הפתיעו בהצבות שלהם. מה שכן, שמתי לב לעבודה אחת שטרחתי להכניס לארגז שוב ושוב והיא הראשונה שיצאה החוצה

כמובן שלאחר חינוך של שנים קהל הצופים יודע שאסור, וקשה לו לגעת, גם לאחר תיווך והסבר. אבל חלק נגעו והזיזו ואפילו הפתיעו בהצבות שלהם

חגית:

מהחוויה שלי, זו תערוכה שדורשת גילוי, ונחשפת באופן הדרגתי. האוביקטים בחלל מוצגים בגובה נמוך, העין צריכה לנדוד מטה. ומעניין שזיהיתי את העבודה שלך מיד (בזכות הכפפות הצהובות! 🙌)… אפשר לנחש שזו העבודה שיצאה ונכנסה?

ענבל:

כן! זו היא זו

חגית:

😊 אני חייבת רגע של פוקוס על הכפפות: בציורים שלך יש מקום של כבוד לדיוקן עצמי וגם לייצוגים של העצמי (מטונימיות) שבהם חוזר מוטיב דומיננטי של… כיור המטבח. לא החלק ההרואי של בישול אנין טעם או המתיקות של אפייה, אלא החלק הסיזיפי, ספוג כלים וכפפות צהובות (ואולי אפילו רק הכתם הצהוב) – אלה הפכו למעין חתימת יד שלך

ענבל:

זו עבודה שמכילה המון שמחה וכאב יחד 🙂

זה נכון. הספר הראשון שקראתי על אמנות בשנה א׳ היה של קנדיסקי, ״על הרוחני״, ושם הוא תיאר את מה שהרגשתי שנים כילדה־ציירת, את התחושה של צבעים וצורות ואת הרוח והרגש שלהם. ואז ניכסתי את הצהוב והמשולש. הכפפות נוגעות במקום שקשה לי איתו: המטבח=המשפחה.

אני אדם טוטאלי וקשה לי לעיתים לתת זמן מעצמי למשפחה, אני תמיד בוחרת לשים את האמנות קודם. עם בעלי זה היה קשה אבל עם ילד זה קשה בריבוע. בגלל שאני טוטאלית כמובן שאני מאמינה שילד צריך לקבל הכול בצורה מחושבת, נכונה, בריאה, ללמד אותו לחשוב בצורה עצמאית־שקולה־איתנה. 

מיותר לציין שאת מספר האנשים שבהם אני בוטחת להיות עמוד תווך לילדי ניתן למנות על יד אחד… כך שהרבה משקל מבחירתי נופל עלי. וכך הכפפות־מטבח אצלי הם בדיוק הצומת של כמה זמן אני מעניקה לעצמי וכמה למשפחה. שנים הייתי מדוכאת מהיחסים הללו והיום למדתי להשתמש בקושי הזה כדלק ליצירה שלי

האם אמן טוב הוא זה שמציג/מוכר הכי הרבה?

חגית:

ועכשיו למעבדה. בהודעה על התערוכה נכתב: ״האם יצא לכם כבר להחליט לדבר חצי יום רק בעזרת בשאלות? או לנסות לענות לזולת על ידי שאלות? מדוע בכלל צריך לענות או לשאול? 

״ענבל מארי כהן, ציירת היפר ריאליסטית בפרקסיס, יוצרת מהלך מיצגי בשם ׳אמנית טובה׳ – שבו היא שואלת את קהל הצופים/משתתפים שאלות אודות מעמדה כאמנית, כאישה, כאמא; אודות טיבם של יצרני התערוכות, המחזור האינסופי של תערוכות ויצירות, על האמנות המביטה על עצמה במראה, השואלת ומהרהרת״.

תתארי את המהלך שאת עושה מהציור הריאליסטי לפרפורמנס ולאוצרות

ענבל:

הייתה לנו ישיבה, לחברי הפאנל החדש של ״המעבדה״ שהקים שרון תובל. היינו צריכים לבחור יחד מהלך לתערוכת פתיחה, ועלו כל מיני רעיונות. ואז שרון אמר שהוא רוצה שנחשוב על מהלך של חשיבה וביקורת שמדבר על השדה. הרעיון של קבוצה שפועלת יחד הצית בנו משהו (וכך נולד אירוע ה״חניכה״ של הקבוצה, שהוצג בתחילת הקיץ).

יצאתי משם ואחרי כמה דקות עשיתי יו־טרן… שמחתי ששרון היה עדיין בגלריה ואמרתי לו שזה ממש בוער בי ויש לי רעיון למיצג ביקורתי. מצאתי את עצמי בונה מהלך שלם סביב היחסים בין היוצר והצופה. 

אני בוגרת המדרשה, בשכבה איתי היו עינת אמיר הנפלאה שעבודות שלה נשארו עימי שנים בסטודיו; אניסה אשקר הייתה אפילו שכנה שלי במעונות וגם ספגתי ממנה המון; תמיר צדוק היה תמיד מגדלור ושאיפה לדרך מחשבה מעניינת; אך בסופו של יום, הצבתי דוממים וציירתי. 

יום אחד כששמרתי בחנינא הרגשתי שאנשים נכנסים ומיד יוצאים, הקירות הדוממים לא נשמעו, ליבם ותוכנם של היוצרים לא נשמע והצופה לא העניק אוזן, קשב וזמן ליצירה. באותו רגע ידעתי שאני חייבת שינוי, חייבת פעולה, פעולה בזמן, בחלל, מול ועם קהל הצופים. כך הכול התחבר יחד

חגית:

השארת אותי קצרת נשימה. וגם כיוונת בדברייך בדיוק לנושא של העבודה החדשה: האמנית הטובה. אני מנחשת שאת נשענת על המושג ״אמא טובה דיה״? המושג הפסיכולוגי (שטבע ויניקוט) שנועד לאפשר לנו, האמהות, להרגיש ״בסדר״. אין מושלם, אין אמא טובה ואמא רעה, יש את מה שאפשר להגיע אליו, וזה ״טובה דיה״, במלים אחרות – סבבה. ועכשיו את ״משווה ומעלה״ – אפשר להיות אמא טובה דיה ואמנית טובה, או שצריך להסתפק באמנית טובה דיה…?

ענבל:

כן, מכירה את המונח – רציתי לדבר ב״אמנית טובה״ על היחסים הבין־אישיים והפוליטיקה הפנימית שישנה במהלך הדרך להיות ״אמנית/אמן טוב״: קליקות, הגעה לפתיחות, כשרון, פרנסה, הקמת משפחה (או לא) התפתחות והתחדדות אישית כיוצר, רלוונטיות… מהלך ההתמסדות הוא אמורפי: באמנות לא פותחים עיתון ומתקבלים למשרה בראיון, ועל כן השאלה מי היא אמנית טובה.

רציתי לדבר ב״אמנית טובה״ על הפוליטיקה בדרך להיות ״אמנית/אמן טוב״: קליקות, הגעה לפתיחות, כשרון, פרנסה, הקמת משפחה (או לא) התפתחות והתחדדות אישית כיוצר, רלוונטיות… מהלך ההתמסדות הוא אמורפי: באמנות לא פותחים עיתון ומתקבלים למשרה בראיון, ועל כן השאלה מי היא אמנית טובה

וכך גם החל המהלך: אני רוצה להפגיש את קהל הצופים עם שאלות שמעסיקות אותי בהתפתחות שלי כיוצרת. הדרך של שאלת שאלות הגיעה מהביאנלה באינסטנבול 2017, שאצרו אלמגרין ודרגסט – שם עלתה השאלה כנושא מחקרי.

אני כותבת המון בסטודיו, ישנם ימים שאני כותבת שעות בסטודיו ולא מציירת כלל. המחשבה והשאלה אצלי תופסים מקום נכבד ביצירה. חלק מהשאלות מתבוננות בהתמסדות של יוצר כמו האם אמן טוב הוא זה שמציג/מוכר הכי הרבה? האם אמן טוב מעריך את זמן עבודתו כראוי? 

חלק מהשאלות מתבוננות באמנות עצמה כמו האם ביקורת מרחיבה את הגדרת אמנות? האם יצירה טובה חייבת להיות ביקורתית. חלק מהשאלות מתבוננות בשדה האמנות כמו האם גלריות טובות מייצרות אמנים טובים? או האם אמנים טובים מייצרים גלריות טובות?

ענבל מארי כהן. צילום: מ״ל

מתוך אמנית טובה בחלל המעבדה. צילומים: ג׳ניפר בלוך

חגית:

ומה קורה בשטח? מתקיימת שיחה סביב השאלות או שהן רק ממלאות את החדר, מצטברות ככתובות על הקיר?

ענבל:

הצופים מוזמנים לכתוב ולהאיר, והפעולה תהיה אורגנית, גמישה ופתוחה לדינמיות קבוצתית. בנוסף במהלך התערוכה יהיה שיח – דיאלוג סוקרטי, נפרסם מועד מראש ותהיה הרשמה פתוחה למשתתפים וגם במהלכו תהיה העלאה של שאלות

חגית:

ומצאת תשובות? מיהי אמנית טובה?

ענבל:

אני חושבת שהשאלה שהכי עניינה אותי היא האם ביקורת מרחיבה את הגדרת האמנות? גיליתי שכל יצירה שמצליחה לבקר בצורה משמעותית את שדה האמנות הרחיבה את גבולות הגדרתו. השאלה מי היא אמנית טובה היא שאלה מאד גדולה, והתשובה שלי אליה יותר מורכבת. אני חושבת שתשובה תהיה שונה בנקודות שונות בזמן- הכוונה מבחינת ההתפתחות שלי כיוצרת – מה שאענה היום לא שווה למה שאענה בעתיד וודאי אינו דומה למה שהייתי עונה בעבר. אני חושבת שאמן טוב בעבורי הוא אמן שמחדש אצלי, את הגדרת האמנות. שנותן לי מבט חדש, זווית חדשה, פרספקטיבה נוספת או מעורר בי מודעות חדשה. המטרה שלי בתערוכה היה לעורר מחשבה ושיח. אני מקווה שכל צופה יכנס ויצא מהתערוכה קצת שונה ולו יהי כי בקרבו תתעורר מודעות חדשה על שדה האמנות

חגית:

איך כל זה מתחבר לציור? את רואה את זה כמהלך מקביל או שהולכת ומתרחקת מהציור?

ענבל:

אני חושבת שיש המשכיות. נאמר אני יוצאת למסע (כמו להיות יוצר) והגעתי בדרך שלי לים… אני בונה סירה ומפליגה. ממשיכה. הרגשתי שציור לא מבטא בשבילי את מה שרציתי לומר, והייתי בתהליך של חיפוש. 

ענבל מארי כהן

כן ציירתי גם בשמן ממש לאחרונה אבל הבד עצמו היו חומרים רבים, השמן הקלאסי פינה מקום לספריי, שבלונות, עלי זהב, צמחים, גואש, אקריליק, מים, פיגמנטים טהורים. אני חושבת שהרגע מול פחית הספריי הייתה משמעותית עבורי. ממש ׳׳שמעתי׳׳ את הקלאסי בתוכי צועק ״ספריי???״, ״באמת???״. החזקתי את פחית הספריי שעה ארוכה עד שהעזתי ללחוץ – וגם אז היו המון ברקסים עד שעשיתי באמת מה שחשקה נפשי.

באותה פגישה בחלל ׳׳המעבדה׳׳ אני חושבת שהמילים ״ביקורת על השדה״ נזרעו בשטח שהיה כבר חרוש, מושקה ומדושן ולכן נבט אצלי מיד המהלך הזה

חגית:

ומה הדבר הבא שאת עובדת או חולמת עליו?

ענבל:

הדבר הבא שאני חולמת עליו – אני חושבת שהאדוות או ההד של התערוכה לא הגיעו רחוק ולכן אני מחפשת אחר חלל עם חשיפה רחבה יותר. 

אבל בינתיים הפעולה במעבדה עדיין מתרחשת ותימשך בסופי שבוע הקרובים – כל צופה שמגיע מגיב לכיתוב על הקיר, אם בשיח ואם בלקחת כלי כתיבה ולהגיב בעצמה. בנוסף ישנם כמה משפטים שמחכים לצופה ספציפי, לחלק מהמשפטים יש כתובת מדויקת והם מחכים

חגית:

בהצלחה 🌻


אמנית טובה, ענבל מארי כהן
המעבדה, הרצל 119, תל אביב
ימי שישי ושבת 14:00-11:00
עד 2.10

The post ענבל מארי כהן: ״אמנית טובה״ בחלל המעבדה appeared first on מגזין פורטפוליו.

אבנר כץ 2020-1939

$
0
0

אתמול, 2 בספטמבר, הלך לעולמו אבנר כץ. כץ, מבכירי היוצרים שחיו ופעלו בישראל, פעל במקביל בשדות האמנות, האיור, העיצוב, הכתיבה וההוראה, והשאיר את חותמו בכל אחד ואחד מהם. יצירתו התאפיינה באופני ביטוי רבים ומגוונים, ששילבו בין ציורים וירטואוזיים למלאכה שנראית לא גמורה, וכללו אלמנטים של הומור, לעיתים עצמי.

כץ נולד ב־11 במרס 1939 בקיבוץ רמת רחל שליד ירושלים, שם גם גדל והתחנך. בשנת 1955, בהיותו בן 16 בלבד, החל את לימודיו במחלקה לגרפיקה שימושית בבצלאל, והיה תלמידם של יעקב שטיינהרדט, איזידור אשהיים, יוסי שטרן ואחרים. את לימודיו בירושלים סיים בשנת 1959. חמש שנים לאחר מכן המשיך ללונדון, שם למד תחריט ב־Central School of Arts and Crafts בשנים 1966-1964.

כץ היה אמן פורה וזכה בפרסים רבים, ביניהם פרס שרת החינוך, התרבות והספורט בתחום האמנות הפלסטית בשנת 2003. במהלך השנים הציג את עבודותיו בתערוכות יחיד וקבוצתיות רבות, בין השאר במוזיאון ישראל ירושלים ובמוזיאון חיפה לאמנות. עבודותיו מצויות באוספים חשובים בארץ ובחו״ל, כגון בספריית ווידנר שבאוניברסיטת הארוורד בקיימברידג׳ מסצ׳וסטס, במוזיאון ישראל ירושלים, במוזיאון תל אביב לאמנות ובאוספים פרטיים.

סגנונו הייחודי, שהתפתח עם השנים, בא לידי ביטוי בעבודה במגוון מדיומים וטכניקות; הוא רשם, צייר בשמן, עבד בטמפרה על נייר, יצר תחריטים, יצר הדפסים של חיתוכי לינול, עסק בפיסול קרמי, פיסל בעץ ועוד. בין השנים 2011-2005 יצר סדרה גדולה של עבודות על לוחות עץ, המשלבות טכניקות של ציור וגילוף עץ.

קודם כל אמן; אמן של אמנים

גם בתחום העיצוב הייתה עבודתו עשירה ומגוונת. הוא עיצב החל מתלבושות להצגות תיאטרון, דרך ביתנים לתערוכות ועד דמויות. המפורסמת שבהן הייתה זו של קיפי בן־קיפוד מתוכנית הטלוויזיה ״רחוב סומסום״, שבה אף השתתף כשחקן בשנות ה־80. ידועות היו גם עטיפות התקליטים שעיצב. בולטת וזכורה במיוחד הייתה העטיפה שעיצב לאלבום ״מזל גדי״ האיקוני של אריק איינשטיין בשנת 1968. בין המוסיקאים הנוספים שבעבורם עיצב אלבומים היו יהורם גאון, חוה אלברשטיין ודורי בן זאב.

בשדה האיור נחשב כץ לאחד הבולטים שבמאיירי ישראל. הוא אייר למעלה מ־200 ספרים, פרי עטם של סופרים רבים, מיהודה אטלס, דרך נתן אלתרמן ועד שלום עליכם, וזכה מספר פעמים בפרס מוזיאון ישראל לאיור ספר ילדים על שם בן־יצחק. בשנת 1980 זכה לעיטור הכבוד הבינלאומי לאיור ספרי ילדים על שם הנס כריסטיאן אנדרסן, ב־1985 זכה בפרס נחום גוטמן לאיור ספרי ילדים, וב־1991 במדליית יוזף לאדא לאיור בפראג.

בנוסף ליצירה בתחום החזותי עסק כץ גם בכתיבה. בשנים 1992-1982 היה חבר מערכת ומשתתף קבוע במוסף הסאטירי דבר אחר של עיתון דבר וכתב טורים לעיתונים, בין השאר לידיעות אחרונות ולחדשות. הוא גם כתב ספרים, ביניהם הספר ״ואז הצב בנה לו בית״ משנת 1979 (הוצאת כתר) שאותו גם אייר.

כץ היה גם איש חינוך אהוב ומוערך. בשנת 1973 החל את קריירת ההוראה שלו בבצלאל – המוסד שבו למד בעצמו. בשנת 1978 החל במסלול ארוך בחוג לאמנות־יצירה באוניברסיטת חיפה, ראשית כמרצה, בהמשך כמרצה בכיר ועד לתפקיד ראש החוג. משנת 2007 כיהן בחוג כפרופסור מן המניין אמריטוס. בעברו שימש כץ גם כמרצה במכון אבני ובמדרשה ברמת השרון.

אבנר כץ, מתוך התערוכה ״שם גיא צללים ירדו״, הגלריה לאמנות באום אל פחם. צילומים: אברהם חי

מי שהיה חברו הקרוב של אבנר כץ ושותף מקצועי לדרך ארוכת השנים היה דני קרמן. קרמן, בעצמו אחד המאיירים החשובים והבולטים שחיים ופועלים בישראל, מספר על החברות הקרובה: ״אבנר היה חברי הטוב ביותר. הכרנו בבצלאל בשנת 1955, הוא היה בן 16 וחצי ואני בן 15 וחצי. למדנו יחד באותה כיתה במחלקה לגרפיקה שימושית, ומאז, במשך 65 שנה, היינו בלתי נפרדים״.

קרמן מספר על ההומור הייחודי של כץ, שניחן בו כבר כנער. ״מהרגע הראשון בלימודים בצלאל, אבנר התבלט. היה לו חוש הומור נפלא, וברגע שלמדנו להכיר את שפת ההומור שלו, הוא הצחיק אותנו נורא״.

לדבריו של קרמן, מבין התחומים הרבים שבהם עסק כץ, האמנות הייתה בראש. ״אבנר היה קודם כל אמן. האיורים שלו היו מצויינים והוא מאוד אהב לאייר, אבל הוא ראה בהם בעיקר מקור לפרנסה. בשלב מסוים, לפני בערך עשרים שנה, ברגע שיכול היה להרשות לעצמו ובזכות המשכורת שלו כפרופסור באוניברסיטה, הוא עזב כמעט לחלוטין את תחום האיור והתמקד באמנות״.

קרמן מזהה הבדל בין עבודות האמנות לעבודות האיור שיצר כץ: ״אמנם היה קו משותף שאיפיין את כל העבודות, אבל בכל זאת היה הבדל, וזאת משום שבציור היוצר יכול להרגיש יותר חופשי, גם מבחינת התכנים וגם מבחינת הטכניקה. אבנר היה איש של טכניקה, הוא העריץ את עבודת הכפיים ואת עבודת הידיים, מכל סוג שהיא. הוא השתייך לדור שהעריץ עבודה, וכל הבית שלו היה מעין מוזיאון לכלי עבודה מכל הסוגים, לא רק של אמנות״.

דני קרמן: אבנר היה אמן של אמנים. יום יבוא ובתולדות האמנות יבינו מי זה אבנר כץ

״בציור הייתה לו אפשרות להביא לכלל ביטוי את אותה אהבה שלו לעבודה ולמלאכה״, מדגיש חברו הקרוב של כץ. ״ לפעמים הוא היה משלב בציור קולאז׳ של הדבקות וכל מיני עצים שהוא ניסר. הוא מאוד אהב לנסר ולחתוך והוא יצר פסלים רבים. באופיו הוא היה נגר וחרש אמן״.

״התכונות של אבנר כצייר מאוד השפיעו עליו כמאייר״, מדגיש קרמן. ״למשל הנושא של סקיצות. אבנר היה כמעט המאייר היחיד שחלק גדול מהאיורים שיצר נעשו ללא סקיצות. מהסיבה הזו, האיורים שלו, הרבה יותר מהאיורים של רובנו המאיירים האחרים, היו מאוד חופשיים. אותו קו חופשי היה מאפיין ברור באיורים שלו״.

קרמן טוען שכץ לא זכה להכרה האמנותית שהיה ראוי לה מצד הממסד. ״אבנר היה אמן של אמנים. יום יבוא ובתולדות האמנות יבינו מי זה אבנר כץ״. לעומת זאת, מוסיף קרמן, בתולדות האיור הישראלי, כץ כן זכה להכרה והבינו את גדולתו. ״אבנר היה נורא חרוץ, ועד שהוא חלה הוא עבד כמו משוגע. הוא השאיר אחריו המון עבודות, בין השאר בבית, ואני מקווה שהעבודות האלה ימצאו את המקום שלהם בנרטיב של האמנות הישראלי״, הוא מסכם.

מאייר מחונן עם קו יוצא מן הכלל

מי שעוד מבכה את לכתו של אבנר כץ היא אורנה גרנות – אוצרת משנה לאיור ספרי ילדים באגף הנוער, מוזיאון ישראל, ירושלים. את כץ פגשה לראשונה לפני 25 שנה ביציאה מהרצאה בבית אריאלה בתל אביב. המרצה, אגב, היה דני קרמן. ״אבנר היה איש מקסים ומצחיק, מספרת גרנות, ואני מרגישה שהיה לי מזל שזכיתי להכיר אותו. הוא היה איש נעים ואיש אשכולות, וגם איש נורא מצחיק. הוא צייר דברים יפים שאנשים נהנו להתבונן בהם״.

״כץ היה אמן ישראלי מדהים״, מדגישה גרנות. ״הוא צייר תמונות, כתב מילים, ושילב ביניהן. בציורים שלו משולבות מילים בעברית, והכתיבה שלו נושאת בחובה דימויים פואטיים. המילים שלו ציוריות, והציורים שלו מספרים סיפור. הוא ידע לגלוש ולעבור בין מילים לתמונות ובין תמונות למילים באופן וירטואוזי״.

אורנה גרנות: אבנר כץ צייר תמונות, כתב מילים, ושילב ביניהן. המילים שלו ציוריות, והציורים שלו מספרים סיפור. הוא ידע לגלוש ולעבור בין מילים לתמונות ובין תמונות למילים באופן וירטואוזי

גרנות גם מתייחסת להשפעות של אבנר כץ על מאיירים ישראליים: ״אני חושבת שאבנר היה מאייר שהשפיע על הדור של המאיירים שבאו אחריו, בעיקר על אלו שכמוהו עושים כמה דברים במקביל. כל העשייה האמנותית תרבותית שלו הראתה שניתן לעשות במקביל. הוא שייט בין אמנות, לאיור לכתיבה״.

אבנר כץ, מתוך הספר ״במחשבה שלישית״. צילומים: איה וינד

אחת המאיירות בנות הדור הבא, שהושפעו מגישה זו של כץ, היא מרב סלומון. סלומון היא מאיירת, אמנית ספרים והמוציאה לאור של הוצאת הספרים Salomon & Daughters Books, שמתמחה בספרות חזותית למבוגרים. היא מרצה בבצלאל, שם היא מכהנת כפרופסור לאיור, ובעבר שימשה במשך 11 שנים כראש מסלול איור במחלקה לתקשורת חזותית.

״את עבודתו של אבנר הכרתי כנערה צעירה״, מספרת סלומון. ״נחשפתי לספרי הילדים שהוא אייר ולעטיפות התקליטים שהוא עיצב, ומבחינתי הוא היה מנטור עוד לפני שפגשתי אותו. לעבודה שלו הייתה השפעה עמוקה עליי.

״אבנר בשבילי, ואני חושבת שבעבור רבים נוספים, ייצג את האפשרות הזו של לנוע על הספקטרום שבין האיור לאמנות מבלי להתנצל ומבלי להרגיש שצריך להצדיק את הפעולה הזו״, היא מסבירה. ״בכל אחת מסוג הפעולות האמנותיות אבנר הרגיש שהוא מממש דברים שונים. גם בנושא הזה הרגשתי שהוא משמש לי כמנטור והיה מאוד מעניין לשמוע ממנו איך הוא מצליח לנוע בין כביכול שני הקטבים האלה – בין האיור לבין האמנות. אחד הדברים שהוא תמיד אמר זה שלא מדובר בשני קטבים. זה לא או זה או זה, אלא גם וגם.

״אבנר לא פעל בכפוף לשום ז׳אנר או טרנד. הוא עשה את הדבר שלו, ולא היה משויך לשום קבוצה. הוא המציא ציור באמצעות חיתוך עץ; לא מדובר בהדפסים שהם חיתוכי עץ, אלא הוא חתך וחרץ בעץ וזה היה הציור. הוא היה אינדיבידואליסט, הוא לא היה ממוסד. הוא הלך אחרי האמת שלו, עשה את מה שהוא אהב לעשות ולא עשה חשבון לאף אחד. יחד עם זאת, בעבור רבים מאיתנו – דור המאיירים שבא אחריו, הוא שימש כמנטור ודוגמה לכמה הדבר אפשרי. כמה אתה יכול לסלול לעצמך את הדרך שלך בלי שום קשר לגבולות של הדיסציפלינה״.

במהלך השנים הצטלבו דרכיהם של כץ וסלומון מספר פעמים. הצטלבות משמעותית, שהולידה מוצר יוצא דופן ונדיר באיכותו, התרחשה בשנת 2017, אז הוציאה סלומון לאור, במסגרת הוצאת הספרים שלה, את הספר On Third Thought (במחשבה שלישית) של כץ. ״הספר הוא ספרון באנגלית, שיצא במהדורה של 500 עותקים, שמכיל אסופה של טקסטים קצרים שאבנר כתב, שלצידם דימויים שהוא יצר. קשה להגדיר מהו הספר; הוא מעין טקסט חזותי או ספרון מאויר. הטקסטים מלווים בסדרה של הדפסי לינול של דמויות".

מרב סלומון: אבנר כץ לא היה עסוק בלהמחיש את הטקסט, אלא בלנהל דו שיח עם הטקסט – כפי שהוא בעצמו הגדיר זאת. בעיניו, הטקסט החזותי תמיד היה שווה לטקסט המילולי. במובן הזה הוא הצליח לפלס סוג של דרך

״אבנר היה מאייר מחונן עם קו יוצא מן הכלל״, מדגישה סלומון. ״חשוב לדבר על האופן שבו הוא כונן יחסים בין הדימוי לבין הטקסט, בין אם זה טקסט שהוא כתב או טקסט של אחרים. הוא היה מאוד פרוגרסיבי ולא דידקטי. הוא לא היה עסוק בלהמחיש את הטקסט, אלא בלנהל דו שיח עם הטקסט – כפי שהוא בעצמו הגדיר זאת. בעיניו, הטקסט החזותי תמיד היה שווה לטקסט המילולי. במובן הזה הוא הצליח לפלס סוג של דרך, למרות שהוא לא היה היחיד שעשה את זה״.

סלומון מספרת על אדם צנוע ונדיב: ״אבנר התעניין באנשים והיה יכול לראות זיק של כישרון בכל אדם. הוא היה מאוד ידידותי וכל הזמן התעניין, שאל ורצה לדעת עוד. הייתה מן תחושה של סקרנות ילדית, ואי אפשר היה שלא ליפול בקסמו, בפשטות ובצניעות שלו. נורא אהבתי אותו, ואני לא מאמינה שהוא לא איתנו. העולם יהיה פחות יפה בלי אבנר כץ בתוכו״.

The post אבנר כץ 2020-1939 appeared first on מגזין פורטפוליו.

עדי אלקין // זלמן

$
0
0

אי שם, באחד השיעורים בבית הספר היסודי, הייתי מאוד משועממת וחיפשתי מה לעשות. ואז עלה בראשי רעיון לעשות קומיקס. מכיוון שלא היה לי מושג על מה יהיה הקומיקס, החלטתי פשוט לתעד את מה שראיתי סביבי – ילדי הכיתה ומעשיהם השונים: ״נוגה אוכלת סנדביץ׳ וחושבת שאף אחד לא רואה״, ״תומר שואל אם זה יהיה למבחן״. למרבה הפתעתי, השרבוטים האלה הפכו לפופולרים להפליא בקרב הכיתה, וזיכו אותי במעמד עורכת־על חורצת גורלות.

״זלמן״, במובן מסויים, דומה מאוד לחוויית הקומיקס של אז. הוא תיעוד חוויות יומיומיות של ילדים בבית ספר יסודי כל־ישראלי, שעושים עיתון שמתעד את סביבתם. לכן, כשניגשתי לעצב את דמויות הילדים של ״זלמן״, רציתי לעשות אותם כמה שיותר אמיתיים: ילדים שאפשר למצוא בכל כיתה בכל בית ספר, מלאי הבעה, בעלי יתרונות וחסרונות, שפת גוף מאובחנת ומראה מובהק; ילדים שהקוראים יתייחסו אליהם כאל חברים. 

עטיפת הספר

שלבים ביצירת הדמות של שיר

לדוגמה, שיר, ״הילדה היפה״, היתה בסקיצות הראשונות בלונדינית־נוסח־הוליווד, עד שתפסתי את עצמי והזכרתי שאין שום סיבה להיכנע לנורמות חברתיות, בזמן שרוב הילדות הישראליות בכלל כהות שיער. שיר היא מנהיגה טבעית, וזה ניכר בשפת הגוף הבטוחה שלה. שפת הגוף של אמיר, לעומת זאת, מאוד נבוכה ומסוגרת, כילד אינטליגנטי להחריד שחושש להסגיר רגשות. הוא מגרד בראשו, מכניס ידיים לכיסים, לא זז בלי הקפוצ׳ון שלו.

דפנה היא הקופצנית מכל ילדי החבורה ולא פוחדת מכלום – השיער האדמוני שלה מזדקר לכל הכיוונים, ותנועות הגוף רחבות, הידיים מתנופפות, החולצות בהירות. דורי הוא ההיפסטר המגניב, עם לבוש ששואב השראה מאופנת רטרו־ניינטיז, אבל עדיין שומר נאמנות לריאליזם של הקומיקס.

חלק מהאפיונים הללו נוצרו תוך כדי העבודה על הקומיקס, שהתפרסם במשך יותר משנתיים בירחון הילדים אדם צעיר. גם רינת פרימו, המחברת, וגם אני, למדנו את הדמויות תוך כדי. זה היתרון בפורמט של עיתון, כשמחודש לחודש הדמויות גדלות יחד איתך, והעולם שלהן מתרחב – השכונה, ילדים אחרים בבית הספר, הורים, אחים קטנים. 

דורי. היפסטר מגניב

דפנה. קופצנית וכריזמטית

אמיר. אינטילגנט ומאופק

זלמן הוא קומיקס יומיומי, ומלא הומור. הבימוי של הקומיקס נאמן לרוח הכתיבה – דמויות מתפרצות, הבעות פנים, תנועות ידיים, חיתוכים בין לונג־שוטים לבין קלוז־אפים דרמטיים במוקצן. הרבה צבעים. בהרבה עבודות אחרות שלי (כמו סדרת ציורי תל אביב בשנות ה־80), אני נוטה להגביל את הפלטה שלי. ״זלמן״ משתמש בכל צבעי הקשת.

אגב קשת, חשוב לי מאוד לשמור על ייצוג מגוון. לילדים יש זיכרון ויזואלי חזק, מדהים לפעמים, ולכן בזלמן יש בנים בחולצה ורודה, בנות שמשחקות כדורגל, בנים חובבי יצירה, ילדים וילדות שמנים, רזים, נמוכים, מתולתלים, כהי־עור, או בעלי נזילות מגדרית. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

חלק מעניין מהעבודה שלי על  זלמן הוא ההשוואה שאני עורכת בראשי בין חוויות הילדות שלי, וחוויות ישראליות בכלל, לבין החוויות של הבת שלי. אנחנו גרים בארצות הברית, והיא לומדת בבית ספר יסודי בשכונה, אבל ההבדלים, מסתבר, הם קוסמטיים בעיקר. לדוגמה, את ארוחת הצהריים הם אוכלים באולם, בישיבה, מסודרים לפי כיתות. אין להם תלבושת אחידה.  חדרי הלימוד מצויידים בכיור ובתאים לאחסון ילקוטים. אין להם עיתון בית ספר, והמחשבה על כך בוודאי תפליא אותם מאוד (בבית ספר שלי כמובן שהיה).

אבל הבסיס זהה – יש חברויות אמת, וילדים מאוהבים נבוכים, ועימותים עם מורים, ושנאה עזה לשיעורי בית. במובן הזה, ״זלמן״ מצליח להיות אוניברסלי, והבת שלי אכן היא המעריצה מספר אחת שלו.

—–

זלמן | רינת פרימו ועדי אלקין
הוצאת אדם צעיר, 144 עמודים, 78 ₪. מתאים לגילאי: 7-13


The post עדי אלקין // זלמן appeared first on מגזין פורטפוליו.


מה קורה // חביב קפצון

$
0
0

מי?

חביב קפצון, בן 36, גר בתל אביב.
אינסטגרם

סטטוס זוגי?

בזוגיות כבר 8 שנים (!!) עם רותם.

מה בצלחת?

אוכל־כל בחוץ אבל צמחוני בבית, אז יותר ביונד־מיט מבשר. לאחרונה קיבלתי במתנה מנבטת חימר שהביאה אותי להתחיל לגדל נבטים בעצמי ולהכניס לחיים שלי יותר סלטים ושלווה.

איפה ומתי אפשר לראות את העבודות שלך ומה כדאי שנדע עליהן לפני שאנחנו רצים לשם? 

לשמחתי אני מציג כרגע כמה עבודות במקומות שונים. קודם כל, פתחתי עכשיו תערוכת יחיד בגלריה קו 16 בתל אביב (אוצרת: קרני ברזילי). לתערוכה קוראים POWER ואני מציג בה מיצב וידאו וסדרת רישומים. זהו החלק השני בטרילוגיה שאני עובד עליה כבר שלוש שנים, העוסקת בקשר שבין האדם וכל מה שאינו אנושי וסובב אותו. החלק הראשון הוצג בתערוכה שאצרה חן תמיר ב־CCA.

תהליך היצירה של POWER התחיל משני כיוונים שונים. הראשון הוא סיפור קצר שכתבתי אחרי שג׳ונו, הכלב שלי ושל רותם, נפטר (לפני שנתיים), ועל תהליך האבל שאנחנו חווים כשאנחנו מאבדים חיה, בשונה מאבל על אדם; אז זו עבודת פרידה מג׳ונו.

גיבור הסיפור לא מצליח להתמודד עם האובדן של הכלב שלו והוא מנסה ״להחיות״ את החפצים הדוממים שלו בבית, באמצעות מנועים קטנים ומכונות מאולתרות שיצרו תנועה ורעש יומיומי בבית (מעין גרסה לואו־טק וקצת עלובה לבית חכם). 

POWER, גלריה קו 16. צילומים: דני פינקנטל

הכיוון השני הוא העניין שפיתחתי בכפל המשמעות של המילה POWER. בשפה האנגלית היא מסמנת גם אנרגיית חשמל אבל גם כוח בכל המשמעוית שלו: פיזי, כלכלי, פוליטי. ככל שגלגלתי יותר ויותר את המחשבה הזו הבנתי כי ככל שיש לך פחות כוח (פוליטי, חברתי, כלכלי), תהיה לך פחות גישה לאספקת חשמל סדירה, ושכוח חשמלי הוא ביטוי של היותך בעל משמעות פוליטית וכלכלית. אז שני חלקי העבודה עוסקים במושג כוח, אבל בכל אחד מהם עושה זאת מכיוון אחר.

בנוסף אני מציג עבודת וידאו קצרה שעשיתי בזמן הסגר הראשון במסגרת פרויקט שולחן עבודה שאצרו דורון רבינא ודלית מתיתיהו, ועבודה נוספת במוזיאון אשדוד במסגרת תערוכת הזוכים בפרסי משרד התרבות והספורט לאמנות ועיצוב לשנים 2017-2018.

איזה אמן מפורסם פגשת ואיך היה?

לפני שלוש שנים ביקרתי בדוקומנטה ה־14 בקאסל והתמזל מזלי להיות בהקרנת הבכורה של הסרט הדוקומנטרי Water Makes Us Wet של אנני ספרינקל ובת סטפנס. לאנני ספרינקל הייתה נוכחות נהדרת בהקרנה: היא הייתה לבושה כמו נערת פינאפ משנות ה־50! הסרט עצמו היה מצחיק בטירוף והוא עסק ב־ecosexuality: סקס בטבע וסקס עם הטבע (חפשו בגוגל). בסוף ההקרנה עמדתי יחד עם שאר המעריצים בתור כדי לעשות איתה סלפי.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

מהו פרויקט החלומות שלך וכמה כסף צריך כדי לממן אותו?

אין לי כרגע פרויקט חלומות, אצלי דבר אחד מסתיים ומוביל לדבר הבא. אני לא עושה הפקות יקרות – גם כי אין לי הרבה כסף וגם מתוך עקרון. אני מאמין שאמנות לא צריכה להיות פריווילגיה של מי שיש לו כסף להפקות יקרות ומרשימות.

מה פריט הלבוש האחרון שקנית?

קיבלתי לאחרונה במתנה שני פריטי לבוש מחברה שעזבה את הארץ. קיבלתי סוודר מפוספס בצהוב ושחור (הרגשתי כמו דבורה חגיגית כל החורף) וגם חולצה מכופתרת מהאייטיז עם הדפס צבעוני ומשונה שאני לובש כל הקיץ.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים לחצו כאן

צילום: דור אבן חן

The post מה קורה // חביב קפצון appeared first on מגזין פורטפוליו.

בוגרים 2020 // המחלקה לעיצוב תכשיטים, שנקר

$
0
0

ניב שגיא | Comfort Touch 

תקופת הקורונה הביאה עמה בידוד, ושינויים בלתי פוסקים המחזקים את הצורך בהסתגלות, בחיבוק ומגע, בנוחיות וקלילות. הצורך של נערים בתחושת ביטחון, שאותה הם מוצאים לעיתים במגע והתעסקות בחפצים, עומד בבסיס הפרויקט שנוצר בעקבות עבודתה של שגיב כמדריכה בפנימייה לנוער בסיכון. המגע מקנה לנערים תחושת רוגע ומענה למצוקה רגשית, כך שהקולקציה עוצבה על מנת להזמין מגע ולהעניק תחושת חום ומעטפת, ושתהיה נוחה למגע על הגוף. 

ניב שגיא | Comfort Touch. צילומים: שלומי ברנטל


איריס ברנוב | חומות מנייר

הקולקציה עוסקת ברגשות ובחשיבות העיסוק בהם. כל תכשיט מורכב מבלוק נייר שעבר תהליך של גילוף ומשולב לאחר מכן עם מתכת. הגילוף בבלוק המזכיר בנוקשות ובחוזק שלו חומה, חושף את השכבות הדקיקות שמהן היא עשויה, ויוצר עומק המביע עדינות ורכות לצד כוח ועוצמה. 

אותה פעולת גילוף וחשיפה מוכרת לנו גם מהפעולות שאנו עושים על מנת להתמודד עם הרגשות שלנו. ענידת תכשיטים באזור הידיים מדגישה את הנשיאה היומיומית של הרגשות, ומעניקה להם – כמו גם לתכשיט – את המקום והנוכחות הראויים.

איריס ברנוב | חומות מנייר. צילום: שי פרנקו

איריס ברנוב | חומות מנייר. צילומים: שלומי ברנטל


מריה לפוכובה | Soul 

קולקציית Soul – שעושה שימוש בכסף, בפרספקס, בפנינים ובאבני זירקון – בסיסה במפגש בין החומרים שהבונים את התכשיט; מפגש שחושף את עולמו הפנימי של התכשיט. השימוש בחומרים שקופים תוך שילוב בין מידול תלת־ממד לצורפות קלאסית, מאפשר לחשוף את נשמתו של התכשיט. 

מריה לפוכובה | Soul. צילום: שי פרנקו

מריה לפוכובה | Soul. צילומים: שלומי ברנטל


שלי ספקטור | תכשיטים בין־ממדיים

האקססוריז של האדם המודרני היוו השראה לקולקציה מקיימת בשני רבדים: האחד עוסק בהפיכת מוצר צריכה לתכשיט והשני בוחן תכשיטים בממד הווירטואלי. יצור האוביקטים התבצע בתוכנת תלת־ממד לתכשיטים ולפילטרים, והתכשיטים הודפסו במדפסת תלת־ממד ונוצקו בכסף. 

בתהליך העיצוב נבחרו תכשיטים בעלי פונקציה מוכרת שבוטלה, ולאחר מכן שובצה בהם פונקציה חדשה במציאות רבודה שאנו מכירים מאפליקציות כמו אינסטגרם וסנאפצ׳אט, המאפשרות שינויים ותוספות לנוכחות הדיגיטלית שלנו. לכל תכשיט פילטר/הרחבה וירטואלית להעצמת הנוכחות בשני הממדים. 

שלי ספקטור | תכשיטים בין־ממדיים. צילום: שי פרנקו

שלי ספקטור | תכשיטים בין־ממדיים. צילומים: שלומי ברנטל


שקד גל | שוות

גם לנשים עם מוגבלות מגיע להראות יפות ואופנתיות: פרויקט ״שוות״ עוסק במקומו של עיצוב מכליל בתעשיית התכשיטים המסחריים, וכולל תכשיטים שגם נשים בעלות מוגבלות תנועתית יכולות לענוד אותה.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

הפרויקט נערך בשיתוף שש נשים בעלות מוגבלות, ולכל אחת מהן הותאם עיצוב ייחודי. כל אחד מהתכשיטים עשוי מחומרים שונים ובטכניקה שונה – כסף, שרשראות, ציפויי זהב , פנינים – שהותאמה באופן אינדיבידואלי לאופיין, ליכולתן ולטעמן האישי של הנשים. בנוסף לשיקוט המטרה היא גם לעלות מודעות להנגשה ולשוויון בתחומי האופנה.

שקד גל | שוות. צילום: שי פרנקו

שקד גל | שוות. צילומים: שלומי ברנטל


צילומי אופנה
צלם: שי פרנקו; מפיק: משה אברמוב; סטיילינג: זוהר מאירי; איפור בחסות מאק; מאפרת: נטע סקלי; ע. מאפרת: רוני עובדיה; שיער: ליאור גבריאלוב; דוגמניות: מריה שיינר לסוכנות r&r, שקד ממן לסוכנות mc2; דוגמן: דניאל אבוחצירה לסוכנות בריק

The post בוגרים 2020 // המחלקה לעיצוב תכשיטים, שנקר appeared first on מגזין פורטפוליו.

עבודה בעיניים // יואב ברנר

$
0
0

הפרטים הטכניים

״2020״, רחוב אברבנאל 27, תל אביב.

מי אני

יואב ברנר, יליד הארץ (1986), אוטודידקט, אמן בין־תחומי ואמן רחוב. עובד בתל אביב ובניו יורק, מציג ומוכר את עבודותיי בארץ ובעולם.

כשאני עושה אמנות רחוב אני בדרך כלל מדבר על נושאים חברתיים או על אירועים שמתרחשים ברחוב. בסטודיו שלי, מול הבד, אני בוחר דווקא להסתכל פנימה ולבטא את ההתרחשויות והתהפוכות של העולם הפנימי האישי שלי.

אני עובד בטכניקה שפיתחתי בעצמי ושכללתי ב־12 השנים האחרונות. מתוך ידע בכימיה וברוקחות אני יוצר תערובות צבע ייחודיות שגורמות לפיגמנט להתיישב ולהתייבש בצורה שונה בסביבה נוזלית. אני משתמש בחומרים שונים כמו מאיצי/מעכבי ייבוש ועוד מספר חומרים עם שמות שלא יגידו הרבה למי שלא מכיר מקרוב. החומר עצמו מעניין אותי ואני ממש חוקר את הד.נ.א שלו.

העבודה

בהמשך לעבודת הפרפורמנס שביצעתי במעבדה, באוצרותו של שרון תובל, החלטתי לצייר ברחוב את הכלב של ג׳ף קונס בצל משבר הקורונה והמשבר בשדה האמנות. במשיכות די מהירות של צבע שחור מדולל ציירתי אותו ללא תהילה או נצנוץ של שלמות, כי זאת המציאות.

קונס הפך לאחד הסמלים של מסחריות ותרבות הצריכה בעת הזאת, ואני מרגיש שמשבר הקורונה – בין השאר – דוחף אותנו להתעמת גם עם הנושא הזה. נראה שהמירוץ פסק לרגע והאנושות שוב בצומת דרכים: זו תקופה היסטורית שבה החברה האנושית נדרשת להתעצב שוב מחדש. חשוב שנשאל שאלות וחשוב שנבין לאן מועדות פנינו, בשדה האמנות ובכלל.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

תעבירו את זה הלאה

הייתי רוצה שהעבודה תוצג על הקיר הרחוב מול הכניסה הראשית של ה־MoMA; כמו כלב מלוכלך ורטוב שלא מורשה להיכנס פנימה.

פלוס אחד

לפני כמה שבועות חרטתי את הציטוט: ״מוזיאון תל אביב הפסיד 10 מיליון שקלים בשלושה חודשים, אבל אני עם הפנים קדימה״ (טניה כהן־עוזיאלי למגזין הבית לאמנות ישראלית), במיצג אמנותי שהתקיים במעבדה. הקיר היה קשה וכלי העבודה שבחרתי דרש ממני מאמץ גדול וממושך. מי שהגיע יכל לראות אותי ספוג בזיעה ומרוכז לגמרי במלאכה.

התלכלכתי כולי מהטיח והאבק, שהגיעו בסוף גם לעיניי. היה צר ולא נוח לעמוד על הנישה והייתי צריך להיזהר לא ליפול אל הרצפה מתחתיי. כל זאת מייצג עבורי את הדלות והקשיים במסעו של האמן בתוך שדה גווע. ומנגד, התערוכה הנוצצת והיוקרתית של ג׳ף קונס במוזיאון תל אביב על כל משמעותיה.


רוצה להשתתף במדור? שלחו לנו מייל לכתובת hi@prtfl.co.il
לקריאת כל המדורים לחצו כאן

The post עבודה בעיניים // יואב ברנר appeared first on מגזין פורטפוליו.

לילה קלינגר: רקמה היא מדיום מאוד אירוטי

$
0
0

יובל:

הי לילה, מה קורה? איך עבר עליך הקיץ של הקורונה?

לילה:

אני בסדר, היה קיץ משונה ללא ספק. חזרתי לארץ מניו יורק לקראת סוף יוני

יובל:

ניו יורק זה לימודים, נכון? ספרי כמה מילים

לילה:

כן, סיימתי שנה ראשונה של תואר שני, בתוכנית MFA Textiles בפרסונס. בדיוק הרגע יצאתי מזום ראשון של שנת הלימודים החדשה

יובל:

מה לומדים בתואר שני בטקסטיל בפרסונס? לעומת תואר ראשון במחלקה לעיצוב טקסטיל שעשית בשנקר?

לילה:

התוכנית בפרסונס היא מאוד חדשה (אני המחזור השני שלה), והיא פתוחה לאינטרפרטציות של טקסטיל, ואתגור ההגדרה עצמה של טקסטיל. אם בתואר הראשון בשנקר קיבלתי בסיס מאוד טכני ומאוד מוכוון עיצוב בסופו של יום, התואר השני נע בין פיין־ארט לעיצוב אקספרימנטלי; הרבה מיצבים, למען האמת. יש מעט מאוד לימודים טכניים, ויותר שאלות על חשיבה טקסטילית, על חומר ועל קונטקסט. והרבה דגש על היברידיות, וטשטוש גבולות מדיומליים

יובל:

זו התכנית שפתחה לי אדלקורט?

לילה:

בדיוק. שגם ייסדה את חודש הטקסטיל של ניו יורק, שנפתח מחר (אונליין, לצערנו). הסטודנטיות והבוגרות של התוכנית מאוד מעורבות בו, ובשנה שעברה פתחנו לתוכו את שנת הלימודים

לילה קלינגר

יובל:

איך התערוכה ברוזנפלד, Send Nudes, משתלבת בכל העשייה שלך?

לילה:

על התערוכה התחלתי לעבוד במקביל לתחילת הלימודים בסתיו הקודם, ובמהלך כל השנה הזאת. היא המשך של העשייה שלי בשנתיים לפני, שהתמקדה בעיקר במיצבי טקסטיל (מה שבא לידי ביטוי במהלך הלימודים) ובעבודות רקמה אובססיביות; מין התפתחות של העבודות שהצגתי בחממת האמנים בצבע טרי בשנה שעברה – רק יותר ממוקדת ויותר אובססיבית (שזה לא פשוט)

יובל:

אהבתי את ה״לא פשוט״…

לילה:

שמע, אני כל פעם מחדש חושבת שהגעתי לרמת הרקמה האובססיבית הכי אינטנסיבית שאפשר, ואז אני מוצאת את עצמי רוקמת עבודות הרבה יותר גדולות וסיזיפיות ממה שחשבתי שאני יכולה מבלי להשתגע. אבל איכשהו זה הצליח. פשוט לקח הרבה מאוד זמן ותכנון.

אבל להעמיק ברמת האובססיה זה הדבר המספק באמת, ואני חושבת שכל מי שטקסטיל בדמה יכולה להזדהות עם הסנטימנט – לרצות להקשות על עצמך בתהליך כל הזמן ולהפוך אותו לכמה שיותר סיזיפי. מין עינוי מספק

יובל:

אז מה בסוף את מציגה ברוזנפלד?

לילה:

אני מציגה סדרה של חמש עבודות שרקמתי במהלך השנה בניו יורק, שכולן מבוססות על תחלופת תמונות עירום ביני ובין בת הזוג לשעבר שלי, שאיתה גם גרתי בניו יורק. יצא במקרה שהתערוכה היא גם סיכום מאוד פואטי לקשר בינינו. ואם להרחיב, מה שיהיה בתערוכה אלה עבודות של ארוטיקה וגעגוע (ללסביות, לעברית ולחומר)

יובל:

אז אם לחזור למה שסיפרת בהתחלה – שאלות על חשיבה טקסטילית, על חומר ועל קונטקסט – למה לרקום תמונות עירום בטקסטיל? כלומר, אני לא מחפש תשובה אחת נכונה, מעניינת אותי המוטיבציה האמנותית שלך, ואיך את חושבת שהחומר משרת אותה או מייצג אותה נאמנה

לילה:

התחלתי לרקום עבודות עירום בפעם הראשונה שהייתי בניו יורק במסגרת התמחות, ועברתי לקשר לונג־דיסטנס עם בת הזוג לשעבר. בתור מישהי מאוד חומרית ופיזית, המרחק הרגיש כמעט בלתי נסבל, ותמונות העירום שהחלפנו היו ייצוג של חומר – ולא הדבר עצמו. התחלתי לרקום את העירום שהחלפנו בינינו כדי להפוך אותו לפיזי: רקמה היא מדיום מאוד רגשי וסנטימנטלי, וכל דבר שנרקם ידנית, כמעט באופן אוטומטי נהפך ל־precious. 

התחלתי לרקום את העירום שהחלפנו בינינו כדי להפוך אותו לפיזי: רקמה היא מדיום מאוד רגשי וסנטימנטלי, וכל דבר שנרקם ידנית, כמעט באופן אוטומטי נהפך ל־precious

מעבר ללמה לרקום, מבחינתי זה האיך לרקום. אני רוקמת ספציפית במין סטייה של סגנון שנקרא blackwork (שהיה פופולרי בעיקר במאה ה־16 באנגליה), כשבימינו ההתכוונות היא לרקמה גאומטרית, ספורה ורפפטטיבית. זה אחד מסוגי הרקמה הכי איטיים שאני מכירה, ואולי הכי אובססיבי בגלל הטבע החזרתי שלו. לכן, זה לא רק לרקום עירום, אלא להתעכב על עירום שמייצג רגע מסוים של כמיהה, ולנסות לשהות בו כמה שיותר זמן.

בכנות, אני כמעט מופתעת כל פעם שאני מסיימת עבודה, כי הן באמת לוקחות כמות זמן מאסיבית. זו הקלה ואבל כל פעם שהן מסתיימות. מעבר לזה, רקמה היא מדיום מאוד אירוטי: אלפי תנועות של מחט שחודרת שוב ושוב לתוך בד ומסמנת אותו בחוט. החומריות של רקמה ידנית היא פשוט דבר שפרינט, או רקמה ממוחשבת לא מצליחות לספק

יובל:

מעניין. אף פעם לא חשבתי על רקמה כמדיום אירוטי ונראה לי שזהו, מעכשיו זה יהיה תקוע לי בראש… 

לילה:

מומלץ בחום לקרוא קטעים מהספר המכונן ״התך החתרני״ של רוזיקה פארקר – לעולם לא תוכל לחשוב על רקמה כלא אירוטית אחריו

יובל:

תגידי, והממד הלסבי/קווירי? את חושבת שהוא מובחן למי שלא מכיר את הביוגרפיה שלך? כי מה שנקרא מרחבים קווירים, זה גם דבר שאת עוסקת בו

לילה:

זו שאלה שאני חושבת עליה הרבה, ויוצא שאני גם נשאלת עליה לא מעט. לי תמיד היה ברור שהעבודות שלי מתעסקות באירוטיקה ובאינטימיות לסבית־קווירית, אבל המציאות העגומה היא שלסביות, ומיניות לסבית בפרט, היא שקופה לחלוטין. בשביל שדימוי יתפס כמיני ולסבי, פחות או יותר צריך שיהיו שתי דמויות נשיות שמכניסות ידיים אחת לתוך איברי המין של השנייה – וכל דבר אחר הוא ״עירום נשי פמיניסטי״ או מעצים או משהו בסגנון. מאוד מתסכל.

המזל הוא שאומנות ויצירה קווירית/להט״בית תמיד הייתה, ועודנה במקרים רבים, מקודדת. כי אחרת, באמת שאלא אם נציג פחות או יותר פורנוגרפיה, או פרובוקציה לשם הפרובוקציה של מה שנתפס כפרובוקטיבי בעין סטרייטית – זה לא יהיה קווירי, אלא סתם משונה.

לכן אני מנסה לקדד את העבודות, ככה שמי שהעין שלה מראש פתוחה לראות את האופציה הזאת, תוכל לזהות אותה. בתערוכה, נניח, יש במובהק שתי דמויות שונות. שתיהן ללא ספק מיניות ברמה כזו או אחרת. כל הדימוי בנוי בצורה שברור שהדמות היא זאת שכוננה את המבט – כלומר התכוונה לשלוח אותו למישהי. האם אפשר לקרוא את זה באופן מנותק מהלסביות שלו? לגמרי. אבל אני מנסה שבאסופת העבודות יהיו כמו שיותר רמזים שההצטברות שלהם מעידה על מסקנה די ברורה.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

וספציפית בעבודות הנ״ל, כל אחת קרויה על שם הפאטרן שמופיעה בתור הקיר שמאחורי הדמות, כשכל פאטרן מבוסס על מילים מסוימות, כמו ערה?, תזייני אותי, ו־מתי תגיעי. אז יש דיי הרבה רמזים, והם דיי עבים

יובל:

ומרחבים קווירים?

לילה:

מילה אחרונה לגבי מרחבים קווירים (יש לי הרבה מה לומר בנושא) – נקודת המוצא שלי לגבי עבודה קווירית, וחלל קווירי, היא שהם במהותם היברידיים, מטושטשים, סוטים מן התלם, וקצת dreamscape-y. ולכן חללי טקסטיל, שמערערים על מהו דופן, שיכולים לקרוס לתוך עצמם, שהם רכים – הם לא בהכרח קווירים, אבל יש שם פוטנציאל רציני ללהפוך חלל לכזה. לא בטוחה מה התרגום הנכון ל-subversive, אבל זו הכוונה

נקודת המוצא שלי לגבי עבודה קווירית, וחלל קווירי, היא שהם במהותם היברידיים, מטושטשים, סוטים מן התלם. ולכן חללי טקסטיל, שמערערים על מהו דופן, שיכולים לקרוס לתוך עצמם, שהם רכים – הם לא בהכרח קווירים, אבל יש שם פוטנציאל רציני ללהפוך חלל לכזה

יובל:

הבנתי לגמרי ואני שמח שאנחנו משוחחים כי את מצליחה לעשות לי סדר בראש, על מחשבות על טקסטיל. וקוויריות. ובכלל

לילה:

אני מאוד שמחה גם. טקסטיל וקוויריות ולמה הן שילוב כמעט מתבקש זה מהנושאים החביבים עליי, במפתיע מאוד, ואני יכולה לנהל שיחות על זה כל יום. שזה לא רחוק מהמציאות, ועדיין מוכנה לעוד

יובל:

אפרופו מציאות, מתי את חוזרת לניו יורק? הלימודים בזום או גם מגיעות לבית ספר?

לילה:

אני חוזרת עוד שבוע וחצי, אחרי שכבר ביטלו לי טיסה אחת. נקווה שזאת באמת תתקיים. רשמית, כל הלימודים בזום – כלומר, כל ההוראה. בפועל, תהיה לנו גישה לסטודיו ולסדנאות, פשוט במתכונות שונות שנראה לי יפוענחו סופית תוך כדי הסמסטר. אבל אין ספק שמדובר באתגר רציני, במיוחד בהקשר של תואר כל כך מבוסס סטודיו וחומר


לילה קלינגר | Send Nudes
אוצרת: מיה פרנקל טנא
גלריה רוזנפלד, שביל המפעל 1, קריית המלאכה, תל אביב
נעילה: 3.10

צילומי הצבה: מ״ל

The post לילה קלינגר: רקמה היא מדיום מאוד אירוטי appeared first on מגזין פורטפוליו.

קול קורא לתערוכות בנושא ״ריבוי״ בגלריה בנימין

$
0
0

המונח ״ריבוי״ מייצג מחשבה על תופעות, התנסויות וחוויות כישויות מורכבות, רב שכבתיות, ומרובות מאפיינים, לעיתים סותרים. הוא מבקש לחלץ את השיח מהדיקטטורה של הזהה ולהעביר אותו למרחב רב־ממדי של נקודות מבט, למרחב שבו ישות נתפסת באופן שאינו יחיד, תוך הדגשת התנועה וההשתנות שלה. ראיית העולם כריבוי נוגעת למרחב האישי / חוויתי של כל סוביקט, וגם למרחב הציבורי / חברתי / פוליטי. היא מתנגדת לתיאור חד מימדי של החוויה האנושית, אותו היא תופסת כהשטחה. 

נדמה שבתחומים מסוימים המחשבה על הריבוי קנתה לה אחיזה במציאות. לדוגמה, נראה שחלקים גדולים מהעולם המערבי מקבלים את המחשבה שמגדר הוא סוג של ריבוי ושכל אדם ממוקם במקום כלשהו על רצף, מקום שיכול להשתנות עם הזמן והנסיבות. 

לעומת זאת נראה שכריאקציה ל״ריבוי״ מתעוררות גם שאיפות להגדרות מצומצמות, ברורות וחד משמעיות. לדוגמה, השקפת עולם של חלקים בציבור מחד ואינטרסים של השלטון מאידך מזינים זה את זה, עד כדי ניסיון גלוי מצד השלטון להוציא מחוץ לגבולות הלגיטימי עמדות שנמצאות בהתנגשות עם התודעה הציבורית אותה הוא מנסה לייצר.

נושא ה״ריבוי״, על שלל המשמעויות וההקשרים שלו, הקונפליקט בינו לבין ״הסיפור היחיד״, והשאלות האישיות והציבוריות שהוא מעלה –יעמדו במרכז פעילות גלריה בנימין במהלך 2021.

הנחיות כלליות:

  • ניתן לשלוח הצעות לתערוכות קבוצתיות וזוגיות.
  • יינתן יתרון להצעות שמתיחסות לנושא ה״ריבוי״ גם דרך אופני התצוגה ודרכי הפעולה והשיח. שיתופי פעולה יתקבלו בברכה.
  • יינתן יתרון להצעות שכוללות אירועים במהלך התערוכה.
  • ניתן להגיש הצעות גם לאירועים חד פעמיים.
  • לתערוכה חייב להיות אוצר.ת. ניתן להגיש ללא ציון שם אוצר.ת. במידה שהגלריה תמצא עניין בהצעה יחויבו המציגים.ות להעביר את שם האוצר.ת תוך מספר שבועות מהודעת הגלריה ורק אז תאושר התערוכה סופית.
  • האוצר.ת לא יוכל להיות בין משתתפי התערוכה המוצעת.

תהליך ההגשה:

  • מועד אחרון להגשה: עד 30.10.2020
  • ההגשה באימייל binyamin.exhibit@gmail.com. יש לשלוח קובץ PDF יחיד במשקל של עד 15 MB. נא לכתוב בשורת הנושא ״הצעה לתערוכה 2021״.
  • במידה שלא התקבל מהגלריה אישור על קבלת ההצעה תוך שבוע נא ליצור קשר עם הגלריה.
  • תשובות יינתנו עד 30.11.2020
  • ניתן לפנות בכל עת לאימייל binyamin.exhibit@gmail.com עם שאלות והתלבטויות. נא לכתוב בשורת הנושא ״התיעצות לקראת תערוכה 2021״

ההצעה תכלול:

  • תיאור ברור ותמציתי של הפרויקט. עד 500 מילה.
  • תיאור תמציתי של האירועים שיתקיימו בגלריה במהלך התערוכה (שיח גלריה, פרפורמנס, הרצאה, או כל דבר אחר). עד 100 מילה.
  • דימויים רלוונטים והצבה ראשונית מוצעת
  • ביוגרפיה קצרה עבור כל אמן.ית 
  • תיק עבודות בן 10 דימויים לכל היותר מעבודות קודמות עבור כל אמן.ית
  • קורות חיים של האוצר.ת
  • פרטי התקשרות וקישורים לאתרים של כל המשתתפים

לקול הקורא המלא, פרטים על מחויבות הגלריה והאמנים, וכן סקיצה של הגלריה ליחצו כאן

The post קול קורא לתערוכות בנושא ״ריבוי״ בגלריה בנימין appeared first on מגזין פורטפוליו.

חדר קריאה // ספטמבר 2020

$
0
0

פורטפוליו בשיתוף חנות המגדלור


The House of Glam

אין להם בושה, יש להם גלאם. כי שפע, עודפות והגזמה אינן מילים גסות בעיני עורכי הספר, שהוא חגיגה לעיניים של עיצוב פנים אקסטרווגנטי וחסר בושה. הספר מציע פרשנות עכשווית, לפעמים חצופה, של אר־דקו ושל עיצוב קלסי, כמו בסרטים הוליוודיים ממחצית המאה ה־20.

אולי כמחאה ותגובת נגד למינימליזם המודרני, למה שנחשב ״נכון״ ו״בטעם טוב״, מציג עולם העיצוב המקסימליסטי פתרונות יצירתיים למי שרוצה לעצב את ביתו בצבעים עזים, ולשחק באומץ עם צורות וחומרים מסגנונות שונים. בספר, שראה אור בהוצאת גשטאלטן, תיעוד מצולם ומידע על מגוון בתים, מאיטליה ועד לארצות הברית, המגלמים את הטרנד הדקדנטי של דור חדש וצעיר של מעצבי פנים כמו דייוויד אלחדף, כריסטינה סלסטינו  ונינה ישר.

הם לא מתביישים ללכת נגד הקונבנציות המקובלות ולחלום בגדול עם עיצוב מתריס, טפטים בהתאמה אישית, בדים אלגנטיים, שילובי צבעים מזעזעים, צורות גיאומטריות, ציטוטים מגוונים מההיסטוריה של האופנה והעיצוב והרבה רעש ויזואלי המהדהד לפעמים את קבוצת ממפיס האיטלקית.

The House of Glam – Lush Interiors & Design Extravaganza
256 עמודים, הוצאת Gestalten; שנת הוצאה: 2019
350 שקלים בחנות המגדלור או באתר

The House of Glam, הוצאת גשטאלטן


Making Living Lovely

״מי יכול לעזור לך בעיצוב הבית יותר מאשר החבר הגיי הכי טוב שלך? כנראה שרק שניים כאלה״, אמר ג׳ונתן אדלר, אחד המעצבים המובילים בעולם, על הספר שבו חולקים את סודות העיצוב שלהם Jordan Cluroe ו־Russell Whitehead, השותפים לחיים ובסטודיו לעיצוב פנים 2LG מדרום־מזרח לונדון. בעולם המוצף בפוסטים באינסטגרם ובדימויים בפינטרסט, לא כל כך פשוט למי שאינו בעל מקצוע לקבל החלטות בעיצוב פנים. מטרת הספר ״בחלקו ספר עיצוב, בחלקו מדריך לעזרה עצמית״, כדברי המחברים – היא לסייע בהתמודדות עם האתגר הזה.

בספר, הכולל יותר מ־250 צילומים ורואה אור בהוצאת Thames & Hudson, שמונה פרקים העוסקים בכל ההבטים החשובים של עיצוב פנים: בניית מפת דרכים לתהליך העיצוב, זיהוי וגילוי של סגנון אישי, שימוש בצבע, בדפוס ובמרקם, בחירה של חומרי גלם, תהליך האוצרות של חפצים ועוד ועוד.

זוג המעצבים מציג בספר כמה מהפרויקטים שלהם בחמש השנים האחרונות, בעזרת צילומים של מייגן טיילר, שאותה הכירו במסיבת החתונה שלהם, וכן עבודות של כמה מהמעצבים האהובים עליהם ברחבי העולם. המטרה המוצהרת שלהם בספר היא להציע עזרה בעיצוב תוך התמקדות באנשים ובדרך שבה אנו משתמשים בחללי המגורים שלנו, כדי שנוכל לבנות את ביטחוננו העצמי ולעצב את הבית בדרך המתאימה בדיוק עבורנו.

עושה רושם שהם מצליחים בכך, אם נאמין למעצב האופנה, איש העסקים והבלוגר הנרי הולנד, שהתלהב מהספר ואמר: ״סוף סוף, ספר עיצוב פנים שמבין עד כמה קרוב הקשר בין הרווחה הרגשית שלנו לחלל המגורים שבו אנו חיים״.

Making Living Lovely
208 עמודים, הוצאת Thames & Hudson; שנת הוצאה: 2020
160 שקלים בחנות המגדלור או באתר 

Making Living Lovely


Dreamspaces and Artificial Architecture

כולנו מכירים שיטות של עיבוד דיגיטלי המשמשות אדריכלים ומעצבי פנים כדי לדמיין ולהציג חללים לפני תחילת הבנייה. דור חדש של אמנים דיגיטליים לוקח טכניקות דיגיטליות של עיבוד מחשב ואמנות תלת־ממדית צעד נוסף קדימה, כדי ליצור סצינות מעולם אחר, שאי אפשר יהיה כנראה לבנות לעולם. ואולי בעצם כן?

הספר, בהוצאת גשטאלטן, הוא הזמנה למסע בין נופים אוטופיים דמויי חלום, מבנים ביזאריים ועיצוב פנים יוצא דופן, המתרחש באזורי הביניים שבין מציאות לפנטזיה. זהו מעין חלון ראווה לעתיד עיצוב הפנים והאדרכילות, המציג סדרת עבודות אמנות פופ־ארט דיסטופיות של פיליפ הודס, נופים אורבניים סוריאליסטיים של מסימו קולנה, קומפוזיציות מופשטות של אזקיאל פיני (מייסד סטודיו Six N. Five) ועבודות מפעימות של רבים טובים אחרים, שבהיותם משוחררים ממגבלות העולם הפיזי, מצליחים לעורר השראה ואולי אף לרמוז על פריצת גבולות עתידית באדריכלות ובעיצוב הפנים.

Dreamscapes & Artificial Architecture
208 עמודים, הוצאת Gestalten; שנת הוצאה: 2020
240 שקלים בחנות המגדלור או באתר 

Dreamscapes & Artificial Architecture, הוצאת גשטאלטן


Simply Living Well

מדריך עיצוב ולייפסטייל לחיים טובים, פשוטים, בני־קיימא, שבכוחו לסייע להפחית את טביעת הרגל האקולוגית שלנו, למען הדורות הבאים. ״אני רוצה לחשוב שזה מסוג הספרים שסבתא שלך הייתה יכולה לתת לך״, כותבת מחברת הספר, ג׳וליה ווטקינס, בעלת חשבון האינסטגרם הפופולרי simply.living.well, ולו יותר מרבע מיליון עוקבות. 

״אני רוצה לחשוב שזו היד המושטת שלה, חולקת את מה שבימיה היה רגיל אבל נראה היום יוצא דופן. כמובן שהיא לא כתבה את הספר הזה – היא חייתה אותו. באשר לי, הייתי צריכה קודם כל ללמוד את זה, אחר כך לחיות את זה, ורק אחר כך להתחיל לכתוב את זה, הכל בשאיפה לחיים פשוטים, איטיים, ברי־קיימא״.

התוצאה: ספר עשיר בטיפים, תרופות ופטנטים שימושיים לעיצוב הבית, לחיי היומיום וגם לא מעט מתכונים, הכל מלווה בצילומים ובהנחיות צעד־אחד־צעד לביצוע – הזמנה לשינוי חיי היומיום, להתרחקות מכימיקלים מזיקים, פלסטיק ומנהגים בזבזניים, לעיצוב חיים יפים, פשוטים ונקיים.

Simply Living Well: A Guide to Creating a Natural, Low-Waste Home
240 עמודים, הוצאת Hardie Grant Books
שנת הוצאה: 2020
150 שקלים בחנות המגדלור או באתר 

Simply Living Well, הוצאת Hardie Grant Books


המגדלור חנות הספרים העצמאית רח׳ מקווה ישראל 18, תל אביב

  • 10 אחוז הנחה לקוראי פורטפוליו בהגעה פיזית לחנות או בהזמנה טלפונית

The post חדר קריאה // ספטמבר 2020 appeared first on מגזין פורטפוליו.

ענבל פינטו ואתגר קרת; ״אישה שקטה ונחושה, גבר היפר־אקטיבי״

$
0
0

יום לאחר שהוסר הסגר, שהוטל על ישראל בעקבות התפרצות הקורונה, אתגר קרת כתב את ״בחוץ״ (OUTSIDE), סיפור קצר שפורסם לראשונה כחלק מפרויקט מיוחד של הניו יורק טיימס. ״שלושה ימים אחרי שהסגר הוסר, כבר היה ברור לכולם שאף אחד לא מתכוון לצאת מהבתים״ הוא כתב, מצייר מציאות סוריאליסטית של פוסט־סגר ממושך. ״חיכיתי לרגע הזה״, הוא מספר. ״עשיתי לי בראש איזו אידאליזציה של החברה האנושית; אחרי שאתה נעדר מספיק זמן, אתה יכול לשכוח את כל הפגמים שלה״.

המציאות, כצפוי, טפחה על פניו. ״זה לא היה טראומתי, אבל גם לא נעים: פחות זכרתי את הדחיפות ברחוב ואת הקורקינטים שכמעט דורסים אותך. אני זוכר שעשיתי טיול ברגל, חזרתי הביתה ואמרתי ׳עשיתי טעות׳. הרגשתי כמו צב שמחזיר את הראש מתחת לשריון שלו״.

הכוריאוגרפית ענבל פינטו הייתה גם היא מושבתת מעבודתה כיוצרת. בעיצומו של הסגר התקשר אליה אריה רוזן, נספח התרבות של ישראל ביפן, והציע לה בצורה ערטילאית ״בואי נעשה משהו״. הרעיון לשתף פעולה עם קרת עלה: פינטו כבר הספיקה לקרוא את הסיפור של קרת, וכבר למחרת הם נפגשו. 

ענבל פינטו ואתגר קרת בזמן הצילומים. צילומים: ליאל זנד, נועם לוינגר

״אני מכיר את היצירה של ענבל, הרבה שנים ניסינו לעשות משהו ביחד אבל זה לא הצליח מכל מיני סיבות טכניות״, אומר קרת. ״כשהיא דיברה איתי לא חשבתי שהיא רוצה לשתף פעולה, פירשתי את השיחה כרצון לקבל זכויות יוצרים. אני רגיל שמתקשרים ואומרים אין לנו כסף, תיתן לנו להשתמש בסיפור שלך, וזה בסדר. זו הייתה מבחינתי שיחת חירשים: אמרתי לה בטח, אבל היא אמרה אני לא רוצה את הזכויות, אני רוצה שנעשה את זה ביחד.

״בגלל שיש לי יותר ניסיון הבנתי שמבחינה תקציבית זה בלתי אפשרי לעשות את הסרט. ישבנו על האקסל ובסוף הפגישה אמרתי זה רעיון יפה אבל אנחנו לא יכולים לעשות את זה. אני זוכר שענבל הסתכלה עלי ואמרה מה פתאום, יש פה הזדמנות, בטח יש איזו דרך״.

ואז מה?

״חזרתי הביתה, וכמו שאתה נתקל באופטימיות שלא קשורה למציאות – וזה קורה הרבה עם ילדים – זה נותן לך כוח. בדרך כלל מה שמכניע אותי זה הבירוקרטיה: הבנתי שאנחנו צריכים גוף מסחרי. יצרתי קשר עם חברה אחת, שסירבה, אמרתי ננסה עוד שתיים ואם לא ילך נגיד שניסינו. החברה השנייה שפנינו אליה הייתה פקטורי 54 שאמרה כן.

״יצא לי לדבר עם הבן שלי על זה הרבה פעמים, איך כל אפיזודה בחיים מלמדת אותך משהו. הרבה פעמים כשאומרים לך לא, זו פסימיות שסוגרת דלתות, אבל יש סיכוי שהן נעולות ולא יזיק ללחוץ על הידית: אולי היא תיפתח? גם בקורונה היה משהו בשבירה של המחשבה המקובעת, שדחף אותנו לעשות משהו שלא עשינו קודם״.

עליסה פוגשת את הכובען המשוגע

״בחוץ״, קופרודוקציה ישראלית־יפנית, צולמה במקביל בתל אביב ובטוקיו, בזמן המגפה העולמית, בחסות חברת האופנה פקטורי 54, שבשנה האחרונה מעודדת ומשתפת פעולה עם אמנים ויוצרים מקומיים. בסרט משתתפים שחקנים, מוזיקאים ורקדנים ישראלים ויפנים. ביניהם, הרקדנית הישראלית מורן מילר והשחקן מיראי מוריאמה, שרקד בעבר בלהקתה של פינטו.

ברירת המחדל, מספר קרת, הייתה להפוך את הסיפור לסרט ריאליסטי. ״במפגש עם ענבל שאלתי את עצמי איך לוקחים את כל האלמנטים האלו והופכים אותם לסוג של אגדה״.

ענבל, את קוראת פעם ראשונה את הסיפור. מה עובר לך בראש?

״אתגר תיאר חוויה כל כך מדויקת, שהתחברה לי למשהו פיזי; תחושה שאני יכולה לדבר דרכה את החוויות דרך הגוף: את התקיעות, את המתח והבלבול בין פנים לחוץ, את הרפיון של ההתכנסות, כשלא צריך להתמודד עם גלגלי השינים של הרוטינה היום־יומית.

ענבל פינטו: אתגר תיאר חוויה כל כך מדויקת, שהתחברה לי למשהו פיזי; תחושה שאני יכולה לדבר דרכה את החוויות דרך הגוף: את התקיעות, את המתח והבלבול בין פנים לחוץ, את הרפיון של ההתכנסות

״התחום שלי ספג מהלומה ענקית בקורונה, לא ידענו איך ומה אנחנו הולכים לעשות, ואתגר ידע לתאר את זה בצורה מדהימה. ביום שהסיפור פורסם באסאי, העיתון הנפוץ ביפן, הממשלה היפנית קראה לציבור לצאת מהבתים. היכולת של אתגר לנבא את העתיד בצורה אבסורדית הדהימה אותי; היכולת לנבא ולתאר את מה שכולם חווינו, במילים כל כך מדוייקות, להעביר חוויה שכל אחד יכול להזדהות איתה״. 

מהלך הצילומים בתל אביב

בקריאה מדוקדקת של הסיפור, אפשר היה לשער למה עוד פינטו התחברה: כל הזמן קורה בו משהו, יש בו הרבה פעולות שקשורות לגוף – לצאת, להישאר, להתרחק, ללכת, לשבת, לקבל חיבוק, לדפוק, לחזור; עומדת, הולכת, מחפשת, מתרוצצים, מגיעים; לב דופק, אויר שורק, מפנה מבט, לרכב על אופניים; הגוף זוכר הכל, הלב מתקשה.

אולם, פינטו מבהירה שזו לא הייתה נקודת החיבור שלה לסרט. ״לא ריבוי הפעלים תפסו אותי אלא הדימוי של אנשים תקועים בדלת, בין המשקוף לדלת עצמה. בתסריט הראשוני הייתה אינטראקציה עם החוץ, מפגשים עם אנשים אחרים, מהלך של גלישה על מעקה בחדר מדרגות, ואיכשהו תמיד כשהגענו לחוץ היה שם ריק, ערפל. וזה הרגיש לי לא נכון: היה לי מאבק פנימי עם חוסר הרצון שלי לצאת החוצה. האינסטינקט היה להישאר בתוך הבית, כשהחוץ הוא סוג של נעלם״.

קרת: ״ולא היה לנו תקציב. כשהתחלנו לעבוד דמיינתי את הסרט קורה בחוץ, עם אנשים שמסתובבים במרחב הציבורי באותו האופן שבו הם מתנהגים בסביבה הפרטית: עושים ציפורניים על ספסלים בחלוק. ענבל רצתה שנצלם גם בפנים וגם בחוץ. וככל שהבנו כמה אנחנו מצומצמים, חזרנו לדימוי של בית מצומצם, שיש לי אותו הרבה זמן בראש, עוד משהייתי נער. 

פינטו: ״וצריך להתייחס למגבלות של התקופה: כמה אנשים יכולים להתאגד בחדר אחד. יש משהו באתגר הזה של צמצום, שהקורונה הכתיבה לנו, ומבחינה יצירתית זה יתרון. זו מגבלה שגורמת לפתרונות שנוצרים בעקבותיה להיות יותר מעניינים, עם התחושה של מתח ודחיסות. וזה מתחבר לי לדימוי הראשוני של אנשים תקועים בדלת״. 

קרת: ״ואז המחשבה על צמצום התחברה למציאות: איך הקורונה מצמצמת את היכולת שלנו לנהל דיאלוג יצירתי עם העולם ואיך אנחנו נלחמים.

אתגר קרת: הדמויות בסרט הן האלטר־אגו של ענבל ושלי: אנחנו לא רוצים להצטמצם, אנחנו נלחמים על המרחב הנפשי והתרבותי שלנו. אנחנו עושים את הסרט והוא מספר את הסיפור של איך עושים את הסרט: אישה שקטה ונחושה, גבר היפר־אקטיבי; זה עליסה פוגשת את הכובען המשוגע

״הדמויות בסרט הן האלטר־אגו של ענבל ושלי: אנחנו לא רוצים להצטמצם, אנחנו נלחמים על המרחב הנפשי והתרבותי שלנו. אנחנו עושים את הסרט, ומבחינה מסויימת הוא מספר את הסיפור של איך עושים את הסרט: אישה שקטה ונחושה, גבר היפר־אקטיבי; זה עליסה פוגשת את הכובען המשוגע. אין דרך להימלט מזה.

״כשהחיבור בין איך אתה עושה יצירה למה אתה רוצה להגיד הוא מהותי, יש בזה משהו מעצים. המצבים שאני הכי שונא הם כשאני במצב נפשי אחד אבל אני צריך לשעות סוויץ׳ כדי להתקדם עם היצירה. הפחד הזה תמיד משך אותי לסיפורים קצרים, בגלל האימה שאצטרך לשבת לכתוב רומן ארוך ולתאר מצב שהוא לא המצב האמיתי שלי. תמיד יש בכתיבה שלי משהו שמנסה להילחם בפערים האלו״. 

ערוץ הטוסיק של אבא 

אחד המרכיבים המרשימים ב״בחוץ״ הוא העולם החזותי שמוצג בו (עיצוב אמנותי: שמואל בן שלום; ע. ארט: ליטל גוראי). ״כשענבל הראתה לי סרטונים שהעלו רקדנים בזמן הקורונה״, אומר קרת, ״הדבר הכי דומיננטי בהם היה אוירה ביתית וריאליסטית. הרגשתי שאנחנו צריכים לצאת משם, ואחת הדרכים המעשיות והיחסית זולות הייתה ללכת למציאות מונוכרומטית: זה גם מתאים לאווירה וגם יצר בידול מהמציאות בחוץ״. 

פינטו: ״הגענו לצבעוניות הירקרקה הזו אחרי הרבה מאוד גלגולים, כשתהינו מה זה העולם הזה: מין אפור־ירוק, כמעט בטון של בית, שמדבר גם על הפנים וגם על החוץ, הכלאה של כמה צבעים שבסופו של דבר יוצרים סוג של קרירות. זה מתאר חוויה קיומית״.

איך הייתם מגדירים את התוצאה הסופית? השאלה ששאלתי את עצמי אחרי הפעם הראשונה שראיתי את הסרט הייתה מה זה הדבר הזה? 

קרת: ״אני אוהב כששואלים ׳מה זה הדבר הזה׳. כשאתה עושה משהו שאתה לא יכול להגדיר זה מקום ממש טוב. אם תשאל אותי מה אני אוהב באשתי, אני לא יודע להגדיר. זה פחות מענין אם אפשר להגדיר את זה״.

מהלך הצילומים בטוקיו

פינטו: ״זה בעיקר שיתוף פעולה ביני לאתגר. שכל אחד יגדיר איך שהוא רוצה, אין לזה משמעות. זה שיתוף פעולה עם מורן, עם מיראי ועם עוד אנשים נפלאים. זה הדבר מבחינתי. וכמובן עבורי זו הפעם הראשונה של המפגש עם מדיה שאני לא מכירה. עשיתי בעבר פרסומות של סופרפארם אבל זה אחרת״.

מה הלאה? לאן ממשיכים מפה כשההווה עדיין לא ברור?

קרת: ״הדבר היחיד שאני יכול להגיד בוודאות עכשיו שהוא שענבל תעשה סרטים: אין לי ספק בכך. יש לה לא רק את הכישורים האמנותיים אלא גם את תעצומות הנפש בשביל ההתנסויות הפסיכויות האלו. כולנו למדנו דברים חדשים, גם אריה, שהיה אחראי על ההפקה ביפן, כולל לדאוג לאוכל. כשהוא קיבל את התפקיד, אף אחד לא אמר לו שהוא יצטרך להיות מפיק ולדאוג לקייטרינג.

״בזמן הסגר היה בי צד שאמר שהשינוי בחיים שלי כאמן הרבה יותר קטן מהחיים של אנשים אחרים. אמן קם בבוקר, נכנס לחדר ואומר מה אני בורא עכשיו, בזמן שרוב אנשים יוצאים מהבית והולכים לעבודה. הבידוד והקורונה זה שיעור בחיים, זה לא קל, זה לא ללקק דבש. 

אתגר קרת: פתאום הרגשתי כמה כאמן אני תלוי במנגנוני תיווך שמפעילים אותי. אני חווה דברים ורוצה שהדברים האלו יגיעו לאנשים בזמן אמת. אני לא רוצה לחכות עוד שנתיים להוציא סרט על הקורונה באמצע הצונאמי. דרכו לי על הרגל, אני רוצה לצעוק

״אבל היה לזה גם צד אחר. פתאום הרגשתי כמה כאמן אני תלוי במנגנוני תיווך שמפעילים אותי: כשאני חושב איזה כיף היה אם הוט היו מתקשרים ואומרים בוא תעשה סרט ומממנים אותו. אחת הבדיחות של הבית הזמן העבודה על הסרט הייתה כשהבן שלי היה אומר ׳יופי, כשהסרט יסתיים איפה הוא ישודר?׳, ואני הייתי עונה ׳בערוץ הטוסיק של אבא׳ וכולנו היינו צוחקים.

״זה נחמד כשמתקשרים משלושה מגזינים ואתה אומר, הגרמנים משלמים הכי טוב אבל הצרפתים… פה זו מציאות אחרת, זה לא סניף של ארומה שאתה בוחר מה שיש בתפריט. כאמן אני חווה דברים ורוצה שהדברים האלו יגיעו לאנשים אחרים בזמן אמת. אני לא רוצה לחכות עוד שנתיים להוציא סרט על הקורונה באמצע הצונאמי. דרכו לי על הרגל, אני רוצה לצעוק״.

אתם אופטימיים?

קרת: ״אני אופטימי כאסטרטגיה: זה משהו שלמדתי מהוריי שהיו ניצולי שואה. אבא שלי היה מסביר את זה בהסברים הלא נכונים אבל מאוד משכנעים: כשהוא היה ילד רדפו אותי ורצחו את אחותו, אבל אחרי זה דברים השתפרו. הוא חיכה שהם ישתפרו, בטח יהיה טוב, הוא אמר. אם אני צריך לחלק זה באופן בינארי, זה לא משנה: בוא לפחות נרוויח את החלק הזה בין עכשיו לעד שיערפו לי את הראש כי אני שמאלני, כי מה זה משנה… זה יגמר מתי שזה יגמר.

״אבא שלי אמר שכל דבר שאתה יכול לדמין יכול להיות קיים. אם במלחמה הוא יכול היה לדמיין עולם טוב יותר, אז יש כזה עולם, וזה עזר לו. אצלי זה אחד הדברים שדחף אותי להיות אמן: זה כלי הישרדותי, ובתוכו יש דימוי של מאבק. 

״אני חי במדינה שאני לא מזדהה עם הממשלה שלה, וכדי לא להרגיש שאני משת״פ גם כתבתי סיפור ובו אני מוחה. אם אני מוחה אולי אני יכול להרגיש יותר טוב״.

״אני זוכר שכשהסברנו למיארי על הדמות שלו, ניסיתי לספר לו על בר סימן טוב: בא בן אדם למסך, דמות של אבא, אמור להרגיע אותנו, וכל מה שרציתי היה רק לחבק אותו ולהגיד לו שיהיה בסדר, שעוד שנתיים תסתכל על זה ותשכח איך ניהלת את המשרד הכושל הזה, בטח תשב בדירקטוריון של איזו חברת נפט. עזוב את זה. 

״כשהייתי ילד והרבצתי למישהו הייתי בוכה יחד איתו כי הייתי מרגיש את הילד. אצל בר סימן טוב לא שמעתי מה הוא אמר, רק ראיתי את המצוקה שלו ושאלתי איפה אשתו, למה אמא שלו לא מניקה אותו, קשה לו״.

פינטו: ״אולי כילדים של אנשים שניצלו, הסיבה שאנחנו יוצרים היא לייצר אלטרנטיבה. העבודות שלי הרבה פעמים אסקפיסטיות, הן תוצר של מציאות מסויימת. אני יוצרת מתוך המציאות שבה אני חיה ובוחרת ליצור אלטרנטיבה אופטימית. זו מהות של אדם, אתה נולד עם מהות כזו״. 

במציאות הנוכחית אני קורה לזה הרבה הדחקה והרבה הכחשה.

פינטו: ״לגמרי. כל אחד עם הכלים שלו. אבל לא קשור רק למה חווית בחיים, זה קשור למהות. זה אולי אפילו מולד״.

קרת: ״באופטימיות של ההורים שלי היה משהו חתרני. בן אדם שבא ואומר אני לא מוכן להיות הרדוקציה של סך כל הניסיונות שלי בחיים. אני לא מוכן להיראות כמו ניצול שואה. זו הייתה תקופה קשה אבל חייתי בה: נישקתי בחורה בפעם הראשונה, עישנתי סיגריה, נאבקתי, הצלחתי, חוויתי את כל הספקטרום האנושי. 

״כשאבא שלי נתפס כניצול שואה ולא כאפרים מהסיגריות, זה ציער אותו. כשאנשים היו עושים לו הנחות או מוכנים להכיל איזה התקף עצבים בבנק בגלל שעבר את מה שעבר, זה היה מעליב אותו״.

The post ענבל פינטו ואתגר קרת; ״אישה שקטה ונחושה, גבר היפר־אקטיבי״ appeared first on מגזין פורטפוליו.


שם זה כאן: אמנות של דו קיום באום אל פחם

$
0
0

אום אל פחם היא עיר בת כ־60 אלף תושבים, שמשתרעת על פני רכס הררי, בתוואי שטח לא פשוטים. נסיעה בסמטאות הצרות דורשת סבלנות כששני רכבים מנסים לחלוף זה לצד זה. תושבי העיר משתייכים לארבע חמולות גדולות והעיר סובלת תמידית ממצוקת מקום לבניה עבור הילדים שגדלים.

במשך שישה שבועות התקיים בעיר אירוע האמנות ״הוּנָאכּ הוֹן! / שם זה כאן!״, שבמסגרתו נפגשו כ־30 אמנים יהודים וערבים לתהליך יצירה משותף, שתוצאותיו הוצגו בבתים של תושבים מקומיים, שותפים לדרך. האירוע הוא יוזמה משותפת של הגלריה לאמנות אום אל פחם ועמותת התיירות המקומית, מרבד ירוק ואדי עארה. 

הביקור בבתים התבצע במסגרת סיור מאורגן עם מדריך שהוביל את הרכבים מנקודה לנקודה, ותרם הסברים על העיר. הבית הראשון שבו ביקרנו היה ביתם של עפאף ומחמוד ג׳ברין בשכונת אל־מידאן. הבית צמוד לקיר הסלע של ההר, ולצדו נמצא בית קברות, שפעם היה בקצה העיר וכיום הוא בטבורה, עם התפשטותה על הגבעות השכנות.

בתוך הבית הוצגה העבודה ״תיירות חוץ״ של רותי זינגר. זינגר מתעדת את העיר תוך כדי נסיעה ברכב, ובין הבתים מבחינה מדי פעם בהבלחות של נוף. את הנופים האלה היא רושמת, ואת רישומיה היא משלבת בצילום הווידאו, כך שהעיר הופכת לרקמה של אבן ודיו. הווידאו מוצג בטלוויזיה הביתית, והרישומים שתולים בין האוספים של בני המשפחה, שייכים ולא שייכים. 

עבודותיה של רותי זינגר, בין אוספי המשפחה

על קיר הבית מחוץ, עבודתה של טלי בלומנאו, ״אפייה ובנייה״, שבה היא מטביעה כלי עבודה בפיתות שאפתה. כך היא מחברת את העולם הנשי והגברי, חיבור אפשרי באמנות שלא התקיים בעבר, וספק אם הגיע זמנו בחברה הערבית. 

הבית העתיק של סב המשפחה, הבנוי בשיטה המסורתית של קירות אבן וביניהם בוץ וקש, משמש כיום כמחסן מתפורר. בתוכו מוצגת עבודת הווידאו של יעל תורן. תורן יוצרת בעבודה המהפנטת ״פייטה״ שרשרת של אנשים המובילים אדם מת בתנוחת ״פייטה״ קלאסית. האנשים הולכים והולכים ללא סוף וקץ, כולם זהים, וממשיכים ללכת. מחנק עולה בגרון כשצופים בתהלוכה, מהלך אינסופי של מוות, של צער ושל כאב. העבודה משתלבת היטב בבית המתפורר שנראה כמו אזור אסון בפני עצמו. 

משם אנו ממשיכים לביתם של לודמילה וסאלח מחאמיד, שבו מתקיים מפגש מסקרן בין ציבי גבע למריה מחאמיד חביב־אללה, ביתם של בני הזוג מחאמיד. סלאח הוא מוסלמי שפגש בלודמילה הנוצרייה במהלך לימודי ההנדסה באוקראינה. לפי כללי הדת המוסלמית גבר מוסלמי יכול לשאת אישה מכל דת, ואין צורך שתמיר את דתה (כמובן שהכלל לא תקף לנשים).

יעל תורן, פייטה

ציבי גבע

מריה מחאמיד חביב־אללה

ציבי גבע, אום אל פחם

חביב־אללה, שרואה עצמה מוסלמית, נחשפה לעבודתו של גבע במכללת אורנים. בתחילה התקוממה נגד ניכוס שם העיר בעבודה של גבע, שבה כתב אום אל פחם בעברית ולא בערבית. אך מתוך לימוד עבודותיו והכרות מעמיקה איתן, נוצר ביניהם קשר, ועבודותיה של חביב־אללה מתכתבות עם אלו של גבע: דמות האישה של גבע חוזרת ומופיעה בדמות אישה אצל חביב־אללה, ברישום ענק המכסה את קיר הסלון.

גם צילומים של חביב־אללה מוצגים בסלון הבית, ולצידם התמונות שהיו שם במקור, מצב מתעתע המפגיש בין האמנות המוצגת לבין הסגנון האישי של בעלי הבית במפגש מעורר מחשבה: מתי עבודה תיחשב כ״גבוהה״ ומתי כ״עממית״. גם עבודתו של גבע שתלויה בחלל הכניסה – ציור על כלי לערבוב צבע – משתלבת ומתכתבת עם קישוטי הבית. 

אחרי תצפית מפסגת הר איסכנדר (הר אלכסנדר) על העיר הפרושה בלבן וכתום על הגבעות הרכות מסביב, הסיור המשיך לבית משפחת קרמאן. מנאל קרמאן היא בעלת עסק של בישול אוכל מקומי, ומארחת קבוצות. במרחב הזה מציגות נשים, והנושאים שבהם הן עוסקות קשורים למרחב הנשי: יחסי אם בת, מסורת נשית ומלאכה נשית.

סלוא אלנמר עוסקת בחיג׳אב. בעזרת בנות המשפחה תפרה וחיברה מאות בדי חיג׳אב זה לזה ויצרה חיג׳אב ענק המכסה את הבית של מנאל. בתוך הבית היא מציגה עבודות הכוללות ציור ובד ועוסקות בקשר בינה ובין אימה, שמתוסכלת ודואגת מכך שהבת היא אישה חופשיה ומסרבת לעטות את החיג׳אב. 

סלוא אלנמר

פאתן עלאווי והדס גרטמן

איריס אפק, ילדים ישנים

איריס אפק

עבודותיה של סוהה פרוג׳ה עוסקות בתשוקה הנשית האסורה בחברה המסורתית. פרוג׳ה כותבת ורוקמת סיפורים מהקוראן על נפות קמח מסורתיות שאספה בשוק הפשפשים בטול כרם. הנפה היא ביטוי לתפקידן המסורתי של הנשים כמזינות את המשפחה, ועליהן אפיזודות שמוציאות את הנשים מתפקידן המסורתי ורומזות או נותנות ביטוי למקומם כנשים בעלות רצונות ותשוקות. 

במיצג ״הו פוסתנא, מרה ת׳אני״ (הו שמלתינו, פעם שניה), פאתן עלאווי והדס גרטמן יוצרות בארבע ידיים שמלות נייר מניירות שקשורים לחייהם – קבלות וחשבונות, סקיצות ועיתונים, ציורי ילדים ועטיפות. כל שמלה מקבלת את המראה הייחודי שלה ומקופלת על ידיה לשמלה השלמה. היצירות – שמלות תלויות על קולבים ולא על קיר; כל שמלה מספרת סיפור של חיים. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

בחדר השינה תלויים ציוריה של איריס אפק. אפק מציירת ילדים ישנים – תמימים ואבודים בחלומותיהם. המצוירים הם נכדיה של אפק, וילדי מהגרים שפגשה כשהתנדבה בגני ילדים של עובדים זרים בדרום תל אביב. המפגש של הילדים הישנים מציף את השאלה – האם כולם יצליחו להגשים את חלומותיהם? 

The post שם זה כאן: אמנות של דו קיום באום אל פחם appeared first on מגזין פורטפוליו.

אלישע אברז׳ל x ורדית סימני: מלקוחה לקולקציה משותפת

$
0
0

מאז שסיים את לימודיו במחלקה לעיצוב אופנה בשנקר ב־2014, אלישע אברז׳ל נחשב לאחד המעצבים הצעירים הבולטים בסצנת האופנה המקומית, עם שלוחות בינלאומיות. בשבוע שעבר הציג אברז׳ל  קולקציית קפסולה בשיתוף אשת האופנה והסטייליסטית ורדית סימני, שנולדה בזמן הקורונה. הסגר העולמי הכתיב את ההחלטה לפנות ללקוחה המקומית ולא לבינלאומית, שאליה אברז׳ל פונה בדרך כלל.

הקולקציה הוצגה בקומה העליונה של חנות הבוטיק של אברז׳ל שברח׳ לילינבלום 20 בתל אביב (בקומה התחתונה נעשית מלאכת היצור). היא כוללת 13 פריטים לנשים – שמלות, חצאיות וחולצות, מכנסיים, ג׳קטים ושכמיות בסגנון שמיכת כיסוי – שמטשטשים את ההבדלים בין אופנת קז׳ואל וערב לבין בגדי ספורט ובגדים אלגנטיים. זאת, תוך שילוב בין אלמנטים מחויטים, גימורים ותפירה מוקפדים, לבין השראות מעולם הרחוב והספורט, בצבעוניות בסיסית.

האלמנטים המעוגלים שחוזרים ומופיעים בפריטים השונים משדרים נועם ואלגנטיות. לכך תורמים גם בדים בעלי טקסטורות ופאטרנים, שיוצרים את המראה והשפה האופיינית לאברז׳ל, שפונה לדבריו לקהל נשים אופנתיות, מבינות איכות (בבדים ובתפירה), מודעות לעצמן ולנוכחות שלהן, ומבקשטת להיראות מדויקות וייצוגיות בעבודה ביום כמו גם באירועי חברה. 

כשהוא נשאל על גיל הלקוחה שלו, הוא ״מתקומם״ ואומר שהוא לא אוהב להגדיר נשים על פי גילן. ״אנחנו אטלייה״, הוא מעיד על עצמו. ״כן, יש לי פריבילגיה. יש לי צוות שאני עובד איתו זמן רב, מה שמאפשר לי לעבוד בקצב שלי. האופנה המהירה המוכרת לנו מהרחוב הישראלי והלחץ שבא איתה – לא קיימים אצלי.

״אני כן חי ועסוק בדבר הבא, אבל מתמקד בסגנון העבודה שלי. עם סוג הלקוחות שלי יש לי זמן למרחב חשיבה, יש לי זמן לבדוק, לבחון ולדייק, וזה מה שמביא להתפתחות שלי״.

כמו שהן מרגישות שהן רוצות להיראות

אברז׳ל, בן 35, הכיר את סימני מיד עם סיום לימודיו בשנקר, כשהיא הגיעה אליו לסטודיו שפעל אז מדירתו בחולון בקומה הרביעית. סימני, בת 52 ואם לחמישה, מנהלת אורח חיים דתי. עם השנים הקשר הלך והתהדק, ומלקוחה מעוררת השראה הגיעו השניים כעת להשקה המשותפת.

הדגמים של אברז׳ל מוצעים בתפירה פרטית ייחודית או מוכנים על הקולב. כל הפריטים פרי עיצובו עשויים בדים משובחים ברמת גימור גבוהה במיוחד. ההשראה לקולקציה הנוכחית שאובה אמנם מעיצוביו הקודמים של אברז׳ל, אבל יש בה פחות פרטים ופחות שילובי בדים, מה שסייע לתמחור נמוך יותר מהרגיל. מחירי הפריטים נעים בין 800 ₪ ל־ 1,900 ₪ בהשוואה ל־2,200 ₪ ומעלה בקולקציות האחרות.

ורדית סימני ואלישע אברג׳ל. צילום: נתנאל יוסף

הקורונה תפסה את אברז׳ל רגע לפני נסיעה חשובה לארצות הברית. עד כה מכר בהצלחה רבה שם ובגרמניה: במינכן באמצעות חנות פופ־אפ ובארצות הברית בעיקר בלוס אנג׳לס, מיאמי וניו יורק, שם זה נעשה במכירות סלון. הוא מודה שהלקוחות האמריקניות הן לרב יהודיות, אבל לא בהכרח ישראליות.

לדבריו, מה שמאפיין אותן בעיקר זה היותן נשים מעניינות, אינטליגנטיות, מוקפדות וכאלו ״שפותחות לי את הראש״, הוא מדגיש בחיוך. ״מעצם היותנו אטלייה, יש לי את הזכות להכיר את הלקוחות שלי באופן אישי. הזמן מאפשר לי להתפתח איתן ולהציע להן את הדבר הבא באופן מדויק״. 

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

אף על פי שהלקוחות שלו בחו״ל גאות לרכוש פריטי עיצוב ישראלים, כשהוא נשאל אם האופנה הישראלית ״נחשבת״ בעולם הוא עונה בנחרצות ״לא״, למרות שלדבריו מתחילה להיווצר כאן תרבות ושפה של אופנתית. הוא מייחל לכך שנשים בישראל, בדומה למה שקורה בעולם, יציגו שפה אופנתית משל עצמן וייראו ״כמו שהן באמת מרגישות שהן רוצות להיראות״.

כדי שזה יקרה, ״הן אלו שצריכות לקחת את זה קדימה ולהפוך אותנו למשפיעים על עולם האופנה הבינלאומי. תפקידה של כל אחת מהנשים להיות שגרירה של העיצוב המקומי האיכותי״.

לקריאה נוספת

The post אלישע אברז׳ל x ורדית סימני: מלקוחה לקולקציה משותפת appeared first on מגזין פורטפוליו.

מחכים לגודו בדרום תל אביב: התערוכה נונפיניטו של ארטפורט היא תיאטרון אבסורד פיוטי

$
0
0

באחד מהדיאלוגים מכמירי הלב והמשעשעים במחזהו האלמותי של סמואל בקט ״מחכים לגודו״ שתי הדמויות הראשיות מנהלות דיאלוג שנשמע כולו כמו ניסיון למצוא מזור לחוסר הפשר הקיומי: ״בסוף אנחנו תמיד מוצאים משהו, אה דידי, שנותן לנו את הרושם שאנחנו קיימים?״, שואל־דורש אסטראגון (גוגו) את חברו ולדימיר, העונה לכינוי דידי. ״כן, כן״, משיב ולדימיר בביטחון. ״אנחנו קוסמים״. 

אסטראגון וולדימיר בעלי הכוונות הטובות הם אמנם יצורים מגוחכים פרי דמיונו הקודח של מחזאי מבריק, אבל תחושת חוסר הוודאות שהשיח הכאוטי שלהם העיד עליה, כשהומחז לראשונה ב־1952, לא זרה למי שמהרהרים בשורות הללו בקיץ 2020. בעולם שבו כל פנים ברחוב עוטות מסכה ורחובות מרכזיים במטרופולינים רבות שטופי מחאה, הצורך למצוא את אותו משהו ערטילאי שיתן לנו את הרושם שאנחנו קיימים פועם בלבבות האנשים יותר מתמיד.

בימים אלה, כשאת הנחמה קשה לאתר בין כותרות מבהילות בעיתונים, פונים לחפשה במשכנה הטבעי: חללי התצוגה והגלריות. אמנות משמשת הן כהסחת דעת מבורכת והן כאשרור לתקווה שבכל זאת בני האדם מסוגלים למעשי קסם. 

נונפיניטו, תערוכת הסיום של אמני תכנית הרזידנסי בארטפורט, שנפתחה בסוף אוגוסט, היא מפגן של עשייה יצירתית שנדמה כי התפתחה ברוח אותה משאלה קמאית שהביע אסטראגון של בקט. נראה שאמני התוכנית בשנה זו – רות פתיר, גיל יפמן, אלה ליטביץ, יעל פרנק, דור זליכה לוי, מרב קמל וחליל בלבין – ביקשו גם הם להוכיח, לעצמם ולקהל המבקרים, שהם מסוגלים להעמיד עבודות מורכבות שעה שהעולם עמד מלכת.

נקודה אחת שמשותפת לרוב היצירות המוצגות בין כתלי ארטפורט, היא ניסיונן לשחוט – או לפחות להטיל אור חדש – על פרות קדושות

הם המשיכו לפקוד את הסטודיואים שהוקצו להם ועמלו על פרויקטים שאמנם לא נוגעים כולם ישירות בהשלכותיה ותצורותיה של מגפת הקורונה, אבל משקפים את האופי המתעתע של החודשים האחרונים לחיינו. נקודה אחת שמשותפת לרוב היצירות המוצגות בין כתלי ארטפורט, היא ניסיונן לשחוט – או לפחות להטיל אור חדש – על פרות קדושות. העיסוק הכפייתי של החברה הישראלית בשואה ובקורבנותיה; האובססיה המקומית למלא את צו ה״פרו ורבו״ התנ״כי, והתשוקה האנושית הבלתי פוסקת למין, מהדהדות בעבודות של האמנים המציגים, המתבוננים בחברה שסביבם במבט מפוכח ואפילו משועשע. 

בצער תלדי בנים 

מבין העבודות הבולטות בתערוכה, מבחינה ביצועית ורעיונית, העבודה המוצלחת ביותר היא ללא עוררין מיצב הווידאו־אנימציה של רות פתיר, שאותו כינתה ״פתח תקווה״. פתיר הסירה את הכפפות, ובעוקץ שיש בו גם דבש כתבה, ביימה ויצרה עבודה שהיא מופת של הומור מריר־מתוק.

היצירה שלה מציגה דמויות נשיות היושבות בחדר המתנה טיפוסי במרפאת נשים בעיר פתח תקווה. הנשים מעלעלות במגזינים, צופות בתשדיר חדשות במכשיר הטלוויזיה המאלחש הניצב מעליהן, מאזינות לקול המתכתי של כרוז המודיע על התחלפות מספרי התורים, ומסתמסות במכשירים הסלולריים החדישים שלהן. התפנית בעלילה היא שלא מדובר בנשים בשר ודם שממתינות לתורן להיבדק אצל רופא שיבשר להן אם נקלטו, כפי שהעגה המקצועית הגסה מכנה את הפרוצדורה, אלא פסלוני צלמיות פריון נשיים עתיקים, מהמאה השביעית לפני הספירה. 

רות פתיר, במרפאה. צילום: מ״ל

רות פתיר, פתח תקווה. צילום: נועם פריסמן

צלמיות הפריון הכנעניות של פתיר, שהצופים מכירים אולי מביקורים במחלקה הארכיאולוגית במוזיאון ישראל, נראות ביצירה כשהן מלטפות את הבטנים ההיריוניות שלהן ומקשיבות לדיווח בחדשות על הימצאם של יצורים זרים ומשונים המשוטטים ברחובות. שיאה של הפארסה הוויזואלית מגיע כשנשמע קולה הסמכותי של מדריכת פילאטיס, שמסבירה להן כיצד עליהן לכווץ את רצפת האגן בתרגילי התעמלות. 

במדינה שבה הילודה היא ערך עליון והבחירה באל־הורות נתפסת כתמוהה, העבודה של פתיר היא בבחינת אצבע משולשת שמונפת בגאווה אל מולו פניו האטומות של הממסד, הגברי ברובו וההגמוני ככולו

במדינה שבה הילודה היא ערך עליון והבחירה באל־הורות נתפסת כתמוהה, העבודה של פתיר היא בבחינת אצבע משולשת שמונפת בגאווה אל מולו פניו האטומות של הממסד, הגברי ברובו וההגמוני ככולו. ההתפעמות מיצירתה, יש לציין, אינה נובעת מיצר תוכחה צדקני או מזעם פמיניסטי ריק. ניכר גם שהתחושות הללו לא הן שהובילו את האמנית ליצור. 

מתקבל הרושם שמה שפתיר רצתה – ואף הצליחה להשיג, בשפה חזותית פשוטה ומצחיקה – הוא להמחיש ולו לרגע את הצער הבלתי נפרד מהוויית החיים הנשית. בארץ שבה אישה נמדדת לא רק על פי השכלתה, תכונות אופיה והישגיה, אלא בעיקר על פי מידת הפוריות שלה, פתיר משמיעה קול התנגדות מרענן. בעבודתה, היא אומרת ״לא״ למי שמרשים לעצמם לחדור בבוטות אל המרחב הפנימי של מכרות, חברות, קולגות וקרובות משפחה בתביעתם לדעת מתי, כמה, למה ועם מי יבחרו להתרבות. 

לזכור ולא לשכוח 

במרחק שני צעדים מ״פתח תקווה״, מציג גיל יפמן שלוש עבודות מעוררות מחשבה וקשות לצפייה, שהקשר האינהרנטי ביניהן מהדהד בהצבה פשוטה ונבונה. יפמן, אמן רב־תחומי היוצר בציור, וידאו, מיצב וסריגה, עבד במספר מדיומים עבור הפרויקט הנוכחי שמתמקד בזוועות השואה. 

בדומה לפתיר, התחום שיפמן בחר לנבור בו הוא מהותי לעולם הערכים שסביבו נבנה האתוס הישראלי. השואה היא נושא שיחה שהחברה הישראלית ככל הנראה לעולם לא תפסיק לדוש בו (ובצדק, יהיו שיאמרו): היא מעוררת מתח במשרד החינוך, יוצרת חיכוכים בין מוסדות ההנצחה השונים, ולעד מבלבלת את בני העם הנבחר המבקשים להתנער מדימוי הקורבן שדבק בהם מחד, אך חרדים לשכוח את מה שעוללו לקרוביהם מאידך. 

שלוש העבודות של יפמן מטפלות בתמה הנפיצה הזו בעדינות ובדרך עקיפה, כזו שלא משתמעת ממנה נימה של הטפה או תוכחה. על קיר אחד הוא מציג עבודות רקמה על בד לבד צבוע. העבודות מורכבות מקעקועים שהוסרו מגופם של אסירים במחנה הריכוז הנאצי בוכוונלד ושומרו בפורמלין. יפמן חורט מחדש את כתובות הקעקע על הבד באקט שמעלה שאלות בלתי פתורות על האופנים שבהם משתמר זיכרון.

ההתבוננות ביצירתו מעוררת כמה תהיות: האם הדרך הראויה היחידה לזכור את הקורבנות היא באמצעות מפעל ההנצחה הקלאסי של שחזור עדויות, או שיש גם מקום לסיפורים הבנאליים, היומיומיים יותר, אודות גופים שהושחתו, שנשכחו, שהיו פעם אינדיווידואלים שבחרו לעטר את עצמם בקעקועים? האם גם דרך תחביר אסתטי אפשר לגעת בעצב החשוף של עולם ואנשים שאבדו, או שמא הבחירה שלו לשעתק את מה שנמחק היא בגדר התחקות עקרה? 

גיל יפמן ודב אור־נר, רצח במוזיאון תל אביב

על הקיר שממול יפמן השתמש בטכניקה של התזת חול כדי לשחזר דימוי מצולם של תושבי העיירה ויימאר, הסמוכה למחנה הריכוז. בתצלום, תועדו הבעות פניהם ההמומות של האזרחים אחרי שצפו בתופת שהתרחשה במחנה. התושבים הגיעו לחזות באסון באפריל 1945, מתוקף צו שהוציאו בעלות הברית שפקד עליהם להגיע ולראות את שרידי המחנה, תקופה קצרה אחרי שהוא שוחרר. 

את הדימוי בשחור־לבן יפמן קיבע על גבי מצע של מראה, המשקפת למבקרים בתערוכה את פניהם כשהם מתבוננים בעבודה. כמו קודמתה, גם העבודה הזו מזמינה יותר שאלות מתשובות: איך אפשר להגיב לאחד ממעשי הרצח הזוועתיים ביותר בתולדות האנושות? האם קיים דימוי ממשי שיכול לייצג ולהמחיש את גודל האסון? האם תמונה אחת שווה אלף מילים, או שהאם לנוכח כאב שאין לו סוף כל שנותר לבני האדם ולאמנות שהם מייצרים הוא לבחור בשתיקה? 

איך אפשר להגיב לאחד ממעשי הרצח הזוועתיים ביותר בתולדות האנושות? האם תמונה אחת שווה אלף מילים, או שהאם לנוכח כאב שאין לו סוף כל שנותר לבני האדם ולאמנות שהם מייצרים הוא לבחור בשתיקה?

יפמן כמו בונה שרשרת שאת קשריה הוא פורם ומאחה בו־זמנית, כזו שאולי גורלה להישאר פתוחה. אחת מהנקודות היפות ביותר במחרוזת שלו היא עבודת וידאו שיצר בשיתוף פעולה עם האמן דב אור־נר, ״רצח במוזיאון תל אביב״.

ביצירה, שאותה הציג יפמן לראשונה ב־2018 בתערוכת היחיד שלו במוזיאון תל אביב ״קיבוץ בוכנוולד״, נראות שתי דמויות משוטטות בהיכל האמנות. הדמויות, פנלופה (בגילומו של יפמן) ובד רנרוא (אלטר אגו דמוי היטלר אליו מחופש אור־נר), שחזותן גרוטסקית להפגיע, עוברות בין חדרי המוזיאון לאיטן. בכל חלל שבו הן חולפות, המבקרים לפתע נופלים שמוטים ללא רוח חיים על הרצפה.

פנלופה בעלת מלבושי הדראג הקאמפיים והעקבים הבלתי־אפשריים ובד רנרוא, שהוא אורח קבע ביצירותיו של אור־נר, נראים כמו מלאכי מוות שהגיחו מתוך קברט מודרני ומעוות. אולי הן קול אזהרה שמתריע על התקרנפות ועל צנזורת הפוליטיקלי־קורקט ששולטת ברבים ממוסדות האמנות בעולם ובשיח הציבורי. ואולי אין צורך להעתיר מילים בפרשנות שתצמצם את משמעותן. ייתכן שהן חלק ממערך נרחב יותר שפורש יפמן, דרכו הוא ממחיש שמותר לעשות צחוק ואפילו לזרות מלח על פצעי הטאבו הישראליים המדממים. 

על גוף ומקום 

מרב קמל וחליל בלבין, הפועלים בצמד מאז 2013 בשיתוף פעולה שהניב זה מכבר תוצאות יפות (זכורה לטובה התערוכה ״שם עצם״ שהוצגה במוזיאון הרצליה לפני שנתיים), מציגים בארטפורט עבודה שדורשת השתהות והתבוננות איטית. המיצב הציורי העצום שלהם, הנפרש על גבי שני קירות, מורכב מעשרות סצינות ציוריות על גבי נייר צבוע בגוני פסטל שנרטב, התייבש ועל גביו נחרטו דימויים שמתכתבים זה עם זה ומתעתעים את העין. 

בעוד שמקבץ הפסלים ארוכי הגפיים שהשניים מציגים לצד המיצב הציורי נראים כמו פרשנות ילדותית למדי לעבודות איקוניות של ג׳אקומטי, המיצב הציורי הנפרש כמפה פרוורטית ואינסופית מעורר השתאות של ממש.

הדמויות שבראו ב״איש הנקניקיות וגנב המרחקים״ בולסות מזון, נחשפות במערומיהן ומקיימות מעשי משגל אקרובטיים בתמהיל משונה, משעשע ומסקרן. סוס עם ראש אנושי, גבר שעמוד דמוי מחבט בייסבול חודר אל פניו ומוחה את תוויהן, ודמות מורה הישוב מול תלמידיו כשנקניקיות משתלשלות מפיו, הם רק חלק מהתמונות הביזאריות שמתלכדות זו עם זו לכדי רצף שהוא לא בהיר אך עם זאת מזמין את העין לצלול לתוכו. 

על גבי חלק מהציורים חקוק מלל בכתב יד מתפתל, שמחדד את השאלות שהשניים שואלים על תפקידו של הגוף ועל הגבולות שאליהם ניתן לפרשו. הטקסט הפואטי והאסוציאטיבי, הכתוב לצד ובתוך הדימויים, מבקש להתמקד ב״רגע הזה כשהאישון בורח אל מחוץ לארובת העין. המחשבה תמיד בורחת מהכל, חודרת מבין חרכי כל השפות. חודרת דרך דיבור, הליכה, ריקוד, ציור, ובמקביל לא מוגדרת על ידי אף אחת מהן״. 

מרב קמל וחליל בלבין, איש הנקניקיות וגנב המרחקים

גיל יפמן ודב אור־נר, רצח במוזיאון תל אביב

לא רחוק מעבודתם של קמל ובלבין, שנוצרה בחופשיות ומציגה גוף שהוא מעוות ופגום אבל גם חוגג את עצמיותו, אלה ליטביץ מציגה יצירה שמנסה להתמודד גם היא עם נוכחותו של גוף. אצל ליטביץ לא מדובר בהתעסקות בגוף הפיזי אלא בגוף העבודה של אמן אחר. היא בודקת כיצד הנעתה של יצירת אמנות ממקום הצגתה המקורי והחלפת החומרים ממנה היא עשויה משנה את ההקשרים דרכם היא נתפסת ומטעינה את המקור במשמעות חדשה. 

ליטביץ מציעה מחווה ל״שאי שלום ירושלים״, תבליט הקיר שדני קרוון יצר ומוצג על גבי הקיר הדרומי של בניין הכנסת בבירה. בעוד שקרוון עבד עם אבן גיר כדי ליצור מבנה גיאומטרי שמנציח נופים ישראליים, ליטביץ השתמשה בבזלת שהיא התיכה ויצקה לתוך תבניות בעבודתה ״אתמול״. 

יצירות אמנות שמתיימרות להתכתב עם עבודות איקוניות עשויות לגרום לתרעומת או הרמת גבה, אבל העבודה של ליטביץ, שמרבה להתעסק בחומריות ביצירתה, נראית חפה מיומרה. באמצעות שימוש בבזלת, חומר שנוצר כתוצאה מתהליך מקרי וארעי של התפרצות לבה, היא מנטרלת את המקור של קרוון מחזותו הממלכתית והמוארת.

נופי ישראל השחורים, הקודרים של ליטביץ, כמו גם שם עבודתה, הם אנלוגיה אסתטית למצב פוליטי וקיומי. יש ביצירה זו התרפקות על מדינה אחרת, כזו שייתכן כי סטתה ממסלולה ולא תחזור. 


נונפיניטו
אוצרת: ורדית גרוס
משתתפים: רות פתיר, גיל יפמן, אלה ליטביץ, יעל פרנק, דור זליכה לוי, מרב קמל וחליל בלבין
ארטפורט, רחוב העמל 8, תל אביב
נעילה: 24.10

יעל פרנק, IN A NUTSHELL. צילום: נועם פריסמן

דור זליכה לוי, INHALE. צילום: נועם פריסמן

The post מחכים לגודו בדרום תל אביב: התערוכה נונפיניטו של ארטפורט היא תיאטרון אבסורד פיוטי appeared first on מגזין פורטפוליו.

אירועי ספטמבר 2020 בקריית המוזאונים פתח תקוה

$
0
0

שיחי גלריה, הרצאות ואירועים בתערוכות

9.9, יום ד׳, 20:00
פרשת הציירות הנעלמות בתולדות האמנות הרצאת זום מיוחדת במסגרת התערוכה ״חי״ העוסקת בהחייאת אוספים. מאת חגית קהן, MA במחקר התרבות והאמנות

ההרצאה עוקבת אחר מספר אמניות איטלקיות ופלמיות במאות ה־15-17, לאור גילויין מחדש של מאות יצירות אמנות של יוצרות, שנשכחו במרתפי המוזאונים הגדולים באירופה. בעקבות הגילוי המסעיר, נבחן מחדש את תולדות האמנות כפי שאנו מכירים ואת מקומן של האמניות בתוכו.

מחיר: 40 ₪, לינק לזום יישלח לנרשמים ביום האירוע להרשמה >>

12.9, יום שבת, 12:00
סיור מודרך ושיח גלריה בתערוכה ״חי״ בהשתתפות האמן גל וינשטיין והאוצר בר ירושלמי.

על הקשר בין תהליכים ביולוגיים ליצירות אמנות להרשמה >>

פלאוטילה נלי, פרשת הציירות הנעלמות

גל וינשטיין. צילום: מ״ל

24.9, יום חמישי, 20:30
אירוע חגיגי לרגל נעילת התערוכות

סיורים בתערוכות וסאונד פרפורמנס מאת האמנית מיכל אופנהיים. להרשמה >> 

חוויה משפחתית בקריית המוזאונים

בואו עם הילדים להכיר מקרוב את היצירות בתערוכות. סיורים פעילים בקריה, ולאחריהם סדנת יצירה בעקבות התערוכות. בכל מפגש תתקיים תוכנית שונה. מספר המקומות מוגבל!

יום שבת • 5.9.20 • 11:00
יום שלישי • 8.9.20 • 17:00
יום שבת • 12.9.20 • 11:00
יום שלישי • 15.9.20 • 17:00
יום שבת • 26.9.20 • 11:00

מחיר: 20 ש״ח למשתתף/ת | הפעילות מתאימה לבני/בנות 5— 12 | כל גיל חייב בכרטיס
להרשמה >>


קריית המוזאונים – יד לבנים
רח׳ ארלוזורוב 30 פתח תקוה. טל׳ 03-9286300
שעות פתיחה: ב׳, שבת: 10:00-14:00; ג׳, ה׳ : 16:00-20:00

ביום שבת, 19.9.20 המוזאון יהיה סגור לכבוד ראש השנה
בתאריכים 27.9-4.11 מוזאון פתח תקוה לאמנות יהיה סגור בשל הקמת תערוכות חדשות. מוזאון ראשונים לתולדות פתח תקוה יהיה פתוח למבקרים כרגיל.

שמרו את התאריך: פתיחת תערוכות חדשות ב־5.11.20!

צילום: דפנה גזית

The post אירועי ספטמבר 2020 בקריית המוזאונים פתח תקוה appeared first on מגזין פורטפוליו.

אדיר סלוצקי מחפש את הרגע של ה״להיות ביחד״

$
0
0

יובל:

הי אדיר, מה קורה? ומזל טוב שהצלחת להגיע לסוף הלימודים בשנת הקורונה. אני מניח שזה לא היה פשוט

אדיר:

זה אכן לא היה פשוט אבל יש לזה גם יתרונות: קודם כל, אפשר לחסוך את הנסיעות לירושלים, שזה כבר יתרון לאנשים עובדים, וגם המרצים פחות עסוקים בעקבות זה אז אפשר להתייעץ איתם יותר בקלות, אפילו מחוץ לשעות הלימודים, שזה משהו שיותר קשה להשיג כשמתרוצצים משיעור לשיעור

יובל:

לגמרי. במה אתה עובד? ספר בכמה מילים על עצמך לטובת אלו שלא מכירים

אדיר:

אני עובד כיום כמעצב חווית משתמש בסטודיו בלינק. עד לא מזמן הייתי מעצב חווית משתמש בחברת אקספרטים ולפני כן הייתי במאי אנימציה בערוץ בייבי, שם עבדתי על סדרת ילדים לגילאים 0-3, ולפני זה הייתי סטודנט בתואר הראשון בבצלאל – במחלקה לאנימציה (אמנויות המסך), חוץ מזה אני בזוגיות מאושרת עם חן כבר 12 שנים ואני מכין שקשוקה נפלאה בשבת בבוקר

יובל:

זה מסביר מה הוביל אותך לחקור בתואר את הקשר שבין אנימציה ואינטראקטיב (לא השקשוקה. או אולי כן). מה הייתה נקודת המוצא שלך?

אדיר:

נקודת המוצא שלי היא שיש משהו מאוד מנתק בלהסתכל כל היום בתוך מסכים: אנחנו עובדים על המחשב, יושבים עם הסמארטפון, ולפעמים אפילו ישנים איתו, ואני רואה איך אנשים מעבירים ימים שלמים מבלי לצאת מהמסכים. כל האינטראקציה מתבצעת באופן א־סינכרוני דרך פייסבוק, אינסטגרם ודומיהם, כבר אין את הרגע של ה״להיות ביחד״, שזה מעולה אם העסק שלך הוא לעשות אנימציה כי יותר מסכים זה גם יותר אפשרויות, אבל זה לא בהכרח טוב לקשרים האנושיים שלנו

יש משהו מאוד מנתק בלהסתכל כל היום בתוך מסכים. כל האינטראקציה מתבצעת באופן א־סינכרוני דרך פייסבוק, אינסטגרם ודומיהם, כבר אין את הרגע של ה״להיות ביחד״

יובל:

זה השלב שבו אני שואל בן כמה אתה…

אדיר:

35, בקרוב אהיה בן 36, אבל אני לא חושב שזה עניין של הזדקנות. להפך: אני לא נגד הטכנולוגיה ולא טוען שזה שטויות של ילדים מתבגרים, הפתרון שלי הוא סך הכל גם טכנולוגי – אבל פחות מנתק

אדיר סלוצקי. צילום: חן לב

יובל:

מה הפתרון?

אדיר:

בעיני הפתרון הטכנולוגי שכבר נמצא מעבר לפינה הוא מציאות מעורבת: כל הטכנולוגיה של מציאות רבודה (AR) היא דרך אלגנטית לקבל מה שאנחנו צריכים מהעולם הדיגיטלי מבלי הצורך להתנתק מהסביבה שלנו. ככה אפשר להנות משני העולמות, לעבוד, לשחק ולבלות באמת ביחד, באותו החלל הפיזי

יובל:

בוא תהיה ספציפי וספר על פרויקט הגמר שלך

אדיר:

הפרויקט שלי הוא משחק במציאות רבודה: השחקנים מחזיקים מכשירי סמארטפון מעל שולחן פיזי בחלל והם נזרקים לתוך אותו משחק לוח וירטואלי, שמטרתו היא להגיע מנקודת חשמל אחת לנקודה השנייה. כדי לעשות זאת הם מחברים מנורות ״הלוגן״ אחת לשנייה בקווים ישרים אך כל אחד מהשחקנים אחראי על ציר אחר במשחק, כך שכדי לסיים את השלבים הם חייבים לעבוד ביחד, אחרת כל אחד יתקדם רק בציר שלו ולעולם לא יגיע לנקודה הנכונה

יובל:

אני לא בטוח שהבנתי איך המציאות הרבודה עובדת פה: אני ״מכוון״ את המסך של הנייד מעל השולחן? מה שאני רואה משנה לפי המיקום שלי? השחקן השני רואה את אותה נקודת מבט? יכול להרחיב?

אדיר:

כל שחקן מחזיק את הסמארטפון מעל שולחן, שעליו נמצא ״טראקר״, כדי להקל על האפליקציה למקם אותך בחלל ביחס לשולחן. הלוח הווירטואלי מופיע על השולחן, אצל שני השחקנים הוא מופיע באותו המקום: גם אם הם מסתובבים סביב השולחן, לכל שחקן יש את נקודת המבט שלו על המתרחש לפי המיקום שלו בחלל הפיזי, אבל שניהם משחקים את אותו המשחק.

אני חוזה שיהיו אנשים שיתפסו נקודת מבט קצת שונה ממה שהתכוונתי כדי שיהיה להם נוח יותר להניח את המנורות. בכל מקרה יש להם את האופציה, אני לא מחייב אנשים לעמוד במקום מסויים, לא הדבקתי כפות רגליים על הרצפה

יובל:

מה אתה חושב ההבדל, מבחינת האינטראקציה בין שני השחקנים, אם הם היו משחקים אותו כל אחד בבית שלו ולא אחד ליד השני. מה נותן הלהיות ביחד הזה שהזכרת מקודם?

זה כבר לא אנשים שיושבים פסיביים מול מסכים, אלא אנשים שמבלים זמן ביחד, אפילו שהמשחק עצמו די פשוט. האתגר נהיה הסינכרון בין השחקנים

אדיר:

אני בטוח שיש הבדל מהותי, אפילו הרגשתי אותו כששיחקתי את המשחק עם אנשים אחרים. פתאום כשאתם נמצאים באותו חלל זה מרגיש חברתי הרבה יותר, השחקנים (כולל אותי) מתחילים לדבר אחד עם השני, לתכנן את המהלכים קדימה, להתייעץ לגבי המנורות שיש לשים. זה כבר לא אנשים שיושבים פסיביים מול מסכים, אלא אנשים שמבלים זמן ביחד, אפילו שהמשחק עצמו די פשוט. האתגר נהיה הסינכרון בין השחקנים

יובל:

ואני מניח שברגע שהמשחק יהיה מורכב יותר אז גם הפונטציאל לאינטראקציה גדל? יש לך מחשבות לאן אתה יכול לקחת את זה?

אדיר:

כמובן, קודם כל רמת הקושי עולה בין השלבים, אז ניתן לייצר עוד שלבים יותר מאתגרים. גם חשבתי על אפשרות בעתיד לצרף אפילו עוד שחקנים: אם משאירים את המטאפורה שכל שחקן מייצג ציר אז מהר מאוד זה יעלה את רמת הסיבוכיות, כמובן שאחרי שלושה צירים זה נהיה מאתגר לייצוג ויזואלי. גם חקרתי אפשרויות של משחק שבו השחקן השני לא רואה את המהלכים שלך, וכך המשחק נהיה הרבה יותר מאתגר, כמו בלאק־ג׳ק או צוללות שרק בסוף מגלים מי הוביל למהלך המנצח.

• רוצה לקבל את הכתבות שלנו לתיבת המייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>

אבל ברור לי שהתערוכה היא רק עוד שלב בפרויקט הזה, אין ספק שהוא עוד ישתנה ויתפתח גם אחרי סיום התואר השני, פשוט חבל לעצור כאן ולא להגיע למצב שהמשחק מגיע לחנות האפליקציות וכל אחד יכול לשחק בו בבית עם אחים/ חברים/ בני זוג וכו׳

יובל:

נייס. מי שיגיע לתערוכה יוכל לשחק במשחק?

אדיר:

ברור. מי שיגיע יוכל לשחק במשחק עם חבר וגם לראות קצת מאחורי הקלעים של תהליך העבודה. הקמתי חלל יפה ונעים לשחק בו וברור לי שעקב הקורונה יגיעו פחות אנשים, שזאת עוד סיבה לאפשר גם לשחק מהבית בעתיד

יובל:

בהחלט. מה עוד? משהו חשוב נוסף להגיד לפני שמסיימים?

אדיר:

אני רוצה להודות לליאת לביא, ראש התכנית, וכמובן ממליץ על התואר השני לכל מי שרוצה להתנסות עם דברים שחדשים לו. גם לי לא היה נסיון מעשי עם מציאות רבודה לפני התואר, אבל בעזרת צוות מרצים תומך ומדרבן אני גאה לסיים את התואר, תודה לבצלאל 🙏🏼


תערוכת בוגרי התכנית לתואר שני בתקשורת חזותית, בצלאל
אוצר: גיא שגיא
רח׳ הרצל 119, תל אביב
פתיחה: 10.9; נעילה: 22.9

The post אדיר סלוצקי מחפש את הרגע של ה״להיות ביחד״ appeared first on מגזין פורטפוליו.

Viewing all 3234 articles
Browse latest View live